2018-08-02 25 瀏覽
喺九龍公園泳池游完水特別肚餓,行去佐敦地鐵站途中經過哩間Burger Lab漢堡店好香,停下來睇睇有咩食,睇落都幾吸引忍唔住入去試下。心大心細,都係食最經典最穩陣。經典牛肉漢堡$58賣相令人好有食慾,包厚厚的皮帶點硬脆內鬆軟,漢堡上有一層濃厚芝士,特選美國牛肉漢堡扒好汁潤,肉汁豐富,都流到了下面的蕃茄和新鮮菜上,配上自家製燒烤醬,整個漢堡一啖咬落去太滿足了,口感味道同樣豐富。我加了套餐+$32,Bless冷壓果汁富士蘋果伯爵茶和薯格。Bless冷壓果汁夠健康,這款富士蘋果伯爵茶很特別,除了蘋果味鮮甜外,茶味同樣香濃,不過份量對男士嚟講就略少。蜜糖蒜香雞翼 $35為食的我還點了個蜜糖蒜香雞翼,外皮香脆滿滿蜜糖蒜香,裏面夠熱肉質都嫩滑。

心大心細,都係食最經典最穩陣。

經典牛肉漢堡$58

蜜糖蒜香雞翼 $35
2018-07-25
2018-07-31 670 瀏覽
今日放工仲要去佐敦上堂,要快食個飯醫肚,地鐵站出來行經庇利金街,見到這間”Burger Lab”,正想快食個漢堡,門外放着大個易拉架介紹各款漢堡,餐廳門面美式簡潔,左右两邊放置高枱櫈。連三文治都有可惜晚上沒有。睇睇餐牌今日不想食肉點了這個《特色田園漢堡$48》可以+$32有套餐:套餐有Bless冷壓果汁揀還有甜蕃著炸成的黃金薯條怎可以不加呢?Bless冷壓果汁 - 有多款口味選擇我點選了富士蘋果伯爵茶果汁配茶夠特別伯爵茶味濃厚甜度亦相對地低加倍健怡。黃金薯條 -是用甜薯炸十分香脆裏面熱辣辣而且外脆內糯味道清甜加上松露醬更惹味。特色田園漢堡 - 漢堡厚身中間夾有波特菇、蕃茄、牛油果、生菜和田園沙律醬醬汁豐富、食材新鮮、麵包質感鬆軟整體不錯。要一讚餐廳的細心座位底下有倒勾供客人掛袋吃漢堡時又有提供膠手套令我可放心用手拿著大啖吃不需怕弄髒手了!下次要再試試其他款式!

連三文治都有

是用甜薯炸
十分香脆
裏面熱辣辣而且外脆內糯
味道清甜
加上松露醬更惹味。

特色田園漢堡 -
漢堡厚身
中間夾有波特菇、蕃茄、牛油果、生菜和田園沙律醬
醬汁豐富、食材新鮮、麵包質感鬆軟
整體不錯。

要一讚餐廳的細心
座位底下有倒勾供客人掛袋
吃漢堡時又有提供膠手套
令我可放心用手拿著大啖吃
不需怕弄髒手了!

下次要再試試其他款式!
2018-07-26
2018-07-28 21 瀏覽
行過這間位於佐敦的漢堡包小店,看門面也感受到他們的用心,掛在牆上有不同字句的牌子,看來自己一個吃也不會太悶太無聊。難得找到看似好吃的小店,當然要試一些平常較少見的!點了日燒吞拿漢堡,配了套餐,1 set會有普通薯條和飲品!吞拿魚漢堡味道很不錯,除了燒很很juicy外,漢堡跟他們的日式照燒醬汁也很夾,好好吃!不能肯定是不是我太奈沒吃薯條的關係,加上偷偷看到他們的薯條是一小份一小份待客人點菜才下火炸的;感覺薯條特別香脆好吃!期待他們有更多薯條種類和味道選擇!吃完套餐有一點意猶未盡,再點了店員介紹的蜜糖蒜蓉雞奕!一份共有5隻,金黃色的輕輕炸過,汁沒有太多但蜜糖和蒜蓉味很足!!!

期待他們有更多薯條種類和味道選擇!

吃完套餐有一點意猶未盡,再點了店員介紹的蜜糖蒜蓉雞奕!
2018-07-24
2018-07-28 29 瀏覽
今日難得又可以早收工之後同同事去咗佐敦街逛街行到咁上下,有啲見肚餓但係又唔想食咁飽,就諗起佐敦附近隔離街行仔入邊有間食漢堡包好出名,於是用咗5分鐘行過去好好彩嗰日係平日唔使等位就有得食一坐低就點左我最鍾意食嘅辣味雞扒漢堡同埋經典牛肉漢堡配薯條之後加多個小食蒜蓉蜜汁雞翼,雞扒漢堡漿汁好惹味配埋番茄生菜喺入面簡直冇得彈,而牛肉漢堡好多汁而且份量好大,唯獨是雞翼炸得比較耐有點油,如果兩個人食嘅份量啱啱好而且配埋可樂價錢亦都好合理,而且餐廳裝修風格特別好有文清風氣,下次可以同朋友一齊再去試
2018-07-19
2018-07-25 44 瀏覽
今晚又得返自己一個開餐,向油麻地附近睇完figure 就慢慢行去佐敦搵野食。四周圍行行下發現咗一間新開burger 店,好似都幾吸引,一於入去試下。店內空間不算大,全部用上高身枱椅,裝修乾淨企理。Menu 選擇都算多,而且仲有啲特別款式,我就當然揀返個重量級雙層牛堡自私食啦!【特級牛肉漢堡】+$22 有套餐,包薯條,飲品Burger份量真係非常十足,有雙層勁厚美國特選漢堡排、水煮蛋、美式芝士、蕃茄、生菜等等,美式芝士軟滑香濃,反而水煮蛋唔算太過流心,但口感軟綿,底層生菜爽脆新鮮再加上秘製BBQ source ,好香濃又好好食呀。套餐係仲可跟粗身薯條或番薯薯條,每次都新鮮即叫即炸,香脆可口。估唔到佐敦都有間水準咁高嘅舖頭,仲要好細心會比隻手套揸住食,下次要同埋老婆過黎試下先。有時真係開夜開到不知時候,到放工都已經八點幾了。
店內空間不算大,全部用上高身枱椅,裝修乾淨企理。

【特級牛肉漢堡】+$22 有套餐,包薯條,飲品
2018-07-23
  • 特級牛肉漢堡
2018-07-22 111 瀏覽
好耐無打過食評因為無乜時間🤣🤣🤣游完水好肚餓 就帶fd去搵野食今日呢間小店已經唔係第一次幫襯第一次食已經好深印象第二次幫襯忍唔住要幫佢打下食評呢個經典牛肉牛肉好厚好多汁厚度有3至4塊m記漢堡咁厚蕃茄同生菜好鮮甜雞肉好香香料味 雞肉實得黎唔鞋夾埋青瓜食 好清爽2個包都勁juicy 漢堡包就好夠脆又夠熱蕃薯薯條香甜又香口食個陣重會俾乾濕紙巾同膠手套夠曬細心枱下面重有鈎掛袋呢到既野食全部都係即叫即整架🤣🤣🤣
好耐無打過食評

呢到既野食全部都係即叫即整架🤣🤣🤣
2018-07-22
芝士雞肉漢堡
2018-07-15 1065 瀏覽
Burger Lab🍔每隔一輪就會推出新burger,今次草根姐妹👭特登再次去係想試下食新出嘅芥辣墨魚漢堡。究竟呢個墨魚漢堡值唔值得草根姐妹再去呢😏?芥辣墨魚漢堡($68)Wasabi Cuttlefish 好啦~先講下味道,麵包塗上牛油,富牛油香。中間夾了爽口椰菜,墨魚扒🎣厚厚一大塊,外面煎香🔥,裹面依然非常Juicy💦,食到啖啖墨魚肉,墨魚彈牙之餘,中間還有少少墨魚粒。另外,個包塗咗層芥辣醬,雖然唔辣,不過有助刺激味蕾💣,令味道更突出。整體上,芥辣墨魚漢堡都幾令人眼前一亮✨,無論菜色嘅罕見程度同味道,都令草根姐妹👭覺得有驚喜👀,食完成個都唔覺heavy, 值得大家一試嫁💁🏻‍♀!特級牛肉漢堡($88 + $37薯格&冷壓果汁)The Grand Giant(特選美國牛肉雙層漢堡扒,煙肉,蕃茄,生菜,美式芝士,水煮蛋,自家制燒烤醬)草根姐妹👭話哂都去過Burger Lab 3次,緊係試未食過嘅。呢個特級牛肉漢堡外觀好澎湃,望到只覺得超厚,份量十足!重點係有2層漢堡扒加大量芝士🧀,好吸引呢🤤!味道方面,包身鬆軟,🐃牛肉選材較瘦,口感實在,牛味較淡,草根覺得漢堡熟左d,如果可以生d會更好

芥辣墨魚漢堡($68)
Wasabi Cuttlefish

芥辣墨魚漢堡

特級牛肉漢堡($88 + $37薯格&冷壓果汁)
The Grand Giant

味道方面,包身鬆軟,🐃牛肉選材較瘦,口感實在,牛味較淡,草根覺得漢堡熟左d,如果可以生d會更好。煙肉煎至硬脆🥓,所以完全不油膩,味道充滿鹹香,很不錯👍🏻,蕃茄juicy🍅,洋蔥清甜,但水波蛋過熟,未能做到流心效果,有點失色。整體上草根姐妹👭還是喜歡他們的芥辣墨魚漢堡多一點😋。

特級牛肉漢堡

跟餐加$32有薯條🍟及冷壓果汁,草根姐妹👭加$5轉成薯格,食落少少乾,不過炸得非常脆,調味又足,好吃呢👍🏻。

唔知下次嚟又會有咩新口味呢?
  • 薯格
2018-07-06 209 瀏覽
我一向好鐘意食burger😍今次就去咗佐敦c2出口隔離嘅一間小店食🍔,入面得十個八個堂食位㗎咋!我叫咗經典牛肉漢堡,同行朋友就叫咗烤豬頸肉漢堡。burger都幾大幾有份量🍔所以一定要壓一壓個包先食😂經典牛肉漢堡=特選美國牛肉漢堡扒+番茄+生菜+美式芝士+自家制燒烤醬😆呢到嘅牛肉漢堡扒好厚,唔會煎到熟哂,咬開發現漢堡扒入面仲保留點粉紅色。漢堡扒唔會乾,都幾juicy濕潤。而且重點嚟啦!加水波蛋真係一個幾好嘅決定😛一咬穿隻水波蛋,蛋黃汁就爆出嚟😛啲蛋汁同牛肉burger都好match㗎😋最簡單嘅牛肉漢堡,但往往已經夠令人滿足。其實menu上見到呢到有特級牛肉漢堡,牛肉漢堡扒會打孖上😱其實一塊都已經好厚了呢🤭.而其實本身加$22就可以轉套餐有薯條或番薯條+汽水,不過我見轉飲Bless冷壓果汁都只係貴$10咋🙈平時一支Bless都好似要廿幾蚊🤔於是今次係我第一次飲Bless😂薯條係粗薯,但如果可以炸得外層更脆身會更好呢。.小店都有唔少貼心位呢,例如店員會特別同我地講可以掛袋喺枱下邊嘅勾到🙈同埋會主動向每個客人送上一套手套同濕紙巾,食burger都唔怕整污糟手啦!
我一向好鐘意食burger😍

我叫咗經典牛肉漢堡,同行朋友就叫咗烤豬頸肉漢堡。
烤豬頸肉漢堡

burger都幾大幾有份量🍔所以一定要壓一壓個包先食😂
經典牛肉漢堡

漢堡扒唔會乾,都幾juicy濕潤。
而且重點嚟啦!加水波蛋真係一個幾好嘅決定😛
經典牛肉漢堡

最簡單嘅牛肉漢堡,但往往已經夠令人滿足。
於是今次係我第一次飲Bless😂

薯條係粗薯,但如果可以炸得外層更脆身會更好呢。

經典牛肉漢堡
雖然麻雀雖小,但五臟俱全誠意推介既用心製作小店衰在鋪位係一條人流好少既街但美食係需要發掘!特級牛肉漢堡- 真正既巨無霸! 兩塊漢堡份量十足,卻蘊藏住滿滿既肉汁! 唔會因為厚而造成外乾內生。配合埋流心蛋既蛋汁,一路食仲一路流口水!Juicy到爆!烤豬頸肉漢堡- 多塊豬頸肉堆疊,形成豐厚既口感! 因烘烤而迫出既油脂香味,加上菠蘿既微酸果香,完全將油膩感消除,天作之合!雜錦磨菇- 絕對係喜出望外! 本以為只係普通既炸菇,但食時卻發現係鮮冬菇同大啡菇二重奏! 冬菇香口而啡菇又鮮嫩爆汁,兩種口感,食出大廚用心!蜜糖蒜香雞翼- 非常入味既蒜香雞翼,明顯經過精心醃製。再加上秘制炸漿,雞翼既味道濃而不鹹,係用心同時間換來既成果!而且最重要既係無諗過炸物都可以咁juicy!

雖然麻雀雖小,但五臟俱全

誠意推介既用心製作小店

衰在鋪位係一條人流好少既街
但美食係需要發掘!

烤豬頸肉漢堡

2018-06-26
5 分鐘 (堂食)
2018-06-23 33 瀏覽
新科勞既朋友仔未必知道,我地呢度係有兩個小編既👭話說上個禮拜,我地都分別去左呢度食同一個包同餐,但係兩次可能係由唔同店員整🤔出到黎既賣相以及味道稍微不一,所以會講下兩個既異同之處😂👁‍🗨 經典牛肉漢堡 + 套餐 💲58 + 22首先望落個包幾有份量,有半溶芝士、牛肉漢堡扒、蕃茄、紫洋蔥、生菜,食到一大半都會飽飽地😛重點既牛肉漢堡扒厚身,但又唔會好鬆散🥩內外都依然有少少粉紅色,不過一致認同牛味唔算好濃🙈第一個唔同之處:醬汁 VS 肉汁,我嗰個既汁主要係黎自漢堡店既自家製燒烤醬,而唔係塊牛 VS 另一位小編既就肉汁充足,反而唔多食到自家製燒烤醬🤤叫套餐既話係有蕃薯薯條或馬鈴薯條同埋飲品一款,大家都係叫馬鈴薯條,即叫即整既關係,粗薯都係熱辣辣,但食落唔係好脆身嗰種,而係比較啖啖薯🍟第二個唔同之處:無味 VS 黑椒,我既薯條無調味比較單調 VS 另一位小編既係有少少黑椒都幾惹味😅所以,我比7,另一位小編比7.5🙃但我都支持呢間不斷研發新款式既小店,仲係會想試佢其他味既漢堡😎🔛 整體評分(7.5/10)

👁‍🗨 經典牛肉漢堡 + 套餐 💲58 + 22

經典牛肉漢堡 + 套餐

🔛 整體評分(7.5/10)
經典牛肉漢堡 + 套餐
2018-05-26 56 瀏覽
Came here for a late lunch. We had the classic burger and the special which was a Wasabi cuttlefish burger.Staff was friendly and the burgers came out fast.The classic burger wasn't bad. The bun was nice and the toppings looked and tasted fresh. The burger itself was overly juicy and a little overcooked to my liking. Overall I would say it wasn't a bad burger and for the price I wouldn't mind having it again. I think they could greatly improve it by adding some spices to the party, even some bla

The classic burger wasn't bad. The bun was nice and the toppings looked and tasted fresh. The burger itself was overly juicy and a little overcooked to my liking. Overall I would say it wasn't a bad burger and for the price I wouldn't mind having it again. I think they could greatly improve it by adding some spices to the party, even some black pepper would help improve it.

The cuttlefish burger was similar it wasn't bad it just needed more flavor.

I think the only disappointment were the fries they were painfully generic frozen fries and were a little mushy.

This place is not a bad value for the price and if I'm in the mood for a cheap burger I would come back.
這間Burger Lab,話左好耐去食,我就係過來做食客今日試左個經典漢堡配蕃薯條同椰青水套餐,未食唔會亂話好食,食過才大膽寫個食評,平日食既大多數係馬鈴薯條,較少吃到蕃薯條,上碟不油膩,個飽層數同用料好足,差點想一錘打落去才夠位放入口,肉質鮮嫩,賣相最易出事會唔靚既個塊生菜同蕃茄仍有個鮮豔顏色,又不是凍冰冰咁攝入個漢堡內,窩心位係準備了手套,乾濕紙巾,上班一族吃完唔會”鬧鬧搞搞”咁出門口,環境所限,所有坐的位置都是向牆,每個座位都預設了一個鈎去掛公事包同手袋,好野!下次再來試下不定期限定產品,呢期係芥末乜乜乜漢堡,我忘記了
2018-05-23
1 分鐘 (堂食)
  • 經典牛肉漢堡
2018-05-13 75 瀏覽
大大滿足!!🤤🤤..呢排shake shack 新開喺中環又帶起左一陣食burger熱潮但聽聞要排成個鐘先有得食又唔係咁想排🤔🤔所以就搵左間食burger都係出名既burger lab止一止個burger癮先😂😂..我地兩個人去叫左特級牛肉漢堡🤤同埋辣雞肉漢堡🤤先講下個辣雞堡塊雞烤得岩岩好塊皮超級脆就算怕肥都忍唔住食左大半塊而且辣味適中唔會搶晒雞味但又唔會唔夠辣味very good👍🏻👍🏻..至於個特級牛肉漢堡真係不得了兩塊大大既漢堡好實在既感覺唔會偷工減料好juicy!加埋隻流心蛋真係好食到不得了🤤🤤🤤完全可以滿足左食burger既慾望shake shack?等熱潮過左先再去吧😂😂
大大滿足!!🤤🤤
好juicy!
加埋隻流心蛋
真係好食到不得了🤤🤤🤤
完全可以滿足左食burger既慾望
shake shack?
等熱潮過左先再去吧😂😂
5 分鐘 (堂食)
2018-04-13 100 瀏覽
係佐敦覓食最好嘅地方就係呢區特別多唔同特色嘅小店,行下行下總會搵到啱你口味同心情嘅選擇。今日同朋友就俾呢間只賣burger 嘅小店吸引到入去試一試😋 鋪面都幾細,只係得十個左右嘅堂食位置,個晚都見到唔少人專程嚟買外賣。呢度嘅burger 都係即叫即整架,我地一路都可以見到廚師們係半開放式嘅廚房裡面馬不停蹄咁準備食物👨🏻‍🍳👩🏻‍🍳👨🏻‍🍳👩🏻‍🍳餐廳好細心咁為我地準備左手套同濕紙巾,咁就唔怕食到論論盡盡啦🤣今日我揀左烤豬頸肉漢堡,加多廿二蚊仲可以配埋芝士蕃薯條同飲品新鮮整嘅漢堡熱辣辣,一啖咬落去嘅話可以同時食到酸酸甜甜嘅烤菠蘿同埋好juicy 嘅豬頸肉🤤🤤蕃薯條比起普通嘅薯條會多左啲甜甜地嘅味道,撈埋啲芝士醬食真係極邪惡呀😚😚😚朋友揀左呢個小店試管漢堡,原來係鋪頭嘅新推介 - 芥辣墨魚漢堡食得出墨魚餅真係用左真材實料去做,唔同出面個啲溝左好多粉👍🏻通常食漢堡都係配肉食,墨魚餅呢個配搭真係夠哂新鮮,怕食得太肥膩嘅朋友仔都可以試一試呢個試管漢堡呀😋希望呢類誠意小店可以繼續用心制作,吸引更多朋友仔去捧場啦🤗🤗

• 烤豬頸肉漢堡
2018-04-11 94 瀏覽
為了心愛的炸大腸, 專程來了佐敦!但因為炸大腸不能當正餐, 而且要留肚食炸大腸, Burger是一好選擇!經過Burger Lab發現了小龍蝦蛋漢堡, 集合了兩款我喜愛的元素, 決定一試!小龍蝦蛋堡漢堡($78)不用多想已叫了!多小龍蝦, 想不到蛋更是流心的, 另外加了特制的醬。但略厭感覺不太夾, 小龍蝦味被蛋搶了, 如果醬汁加點龍蝦味作補救應該更好!特級牛肉漢堡 ($88) 主要有兩大塊牛肉漢堡及水煮蛋, 真的是特級, 嘴巴不小的我都不能一啖食到。牛肉漢堡充滿肉汁, 水煮蛋的蛋漿流出即吸引度上升, 加上芝士香, 不得了!另外薯條加了芝士($5), 不太特別, 反而有bless的冷壓果汁, 我覺得頗抵的, 因平常一樽都至少$25。

小龍蝦蛋堡漢堡($78)

不用多想已叫了!
多小龍蝦, 想不到蛋更是流心的, 另外加了特制的醬。

特級牛肉漢堡 ($88) [跟餐+$32]