BUN BUN

BUN BUN (已結業)

BUN BUN (已結業)
2K
yumicheung1127
台式刈包bunbun😍創意配搭有驚喜
yumicheung1127
2024-02-19
關注
話說今日去咗西營盤一日遊,食完小滿定律同埋睡飽吃吃之後好想食鹹食,見這間店舖配搭創新,賣相又吸引🤩就去試下。店舖位置都算方便,橙色店面十分醒目,店員也十分有禮🥰不過留意番店舖做外賣為主,只有2-3張枱仔,當日去到好好彩還有位置。🌟慢煮豬腩肉配黑醋醬刈包 $58慢煮豬腩肉/自家製黑醋/炒酸菜/花生碎/芫荽/芝麻刈包今次揀咗蒸,個包好軟熟🫶🏻同埋即叫即製關係,食的時候還熱辣辣。入面的餡料就犀利啦,豬腩肉肥瘦比例好好😋食到油香之餘又唔會太肥膩,加上黑醋醬一點也不覺油膩,炒酸菜、花生碎、芫荽、芝麻增添香味之餘,又有咬口😚朋友話呢個好食點😄🌟香脆炸雞配青醬刈包 $58脆炸雞/自家製羅勒醬/自家醃製青瓜/糖心蛋/炸羅勒葉/芝麻雖然上一款已經好正😊但呢款我更加喜歡!炸雞啱啱炸起熱辣辣,一拎上手勁重手,相信一個女仔完全夠晒做午餐🤣食落去外脆內軟,雞肉係有肉汁的😍好嫩滑😁自家製羅勒醬味道剛好,唔會太濃味之餘又可提升炸雞嘅層次,兩者好夾!呢個我覺係必試。😝查看更多
魅力小食貨
掂晒味蕾—爆餡刈包香噴噴
魅力小食貨
2024-02-01
關注
今次去咗間唔係咁「出面」嘅店嘗鮮,真係話到做到,每款刈包都爆滿料,味道正到彈!一入門口,就被佢哋嗰個慢煮豬腩肉配黑醋醬吸引咗,一咬落去,豬腩肉嘅Q彈口感加上啲自家製嘅黑醋醬,變成咗正到跳舞嘅味道,芫荽、花生碎、都加埋上去,酸酸甜甜又唔會過於鹹膩,整個惹味過癮得滯!😋👍然後再嚟個韓式辣醬素包,預咗會好辣嘅,但食落又唔係咁辣,中和咗啲辣醬,仲有啲酸酸嘅泡菜同菠蘿,炸到脆口嘅刈包咬落去香甜又開胃,真係又辣又夠味,完美啊!🤤最後,真係要讚下佢哋自製麻辣肉醬同墨汁腸,一咬落去即刻有股「驚喜」味嚟,層次豐富到不得了,啲炸刈包仲保持到外脆內軟嘅完美比例,咸香嘅肉醬配合台灣小食嘅風味,款款都令人回味無窮!真係要推介俾大家,快啲嚟試下佢哋嘅美味吖!😎🥳🎉查看更多
karenkakam
Fusion台 式 小 食 店 • 邪 惡 輕 食
karenkakam
2023-08-06
關注
店舖環境小型size,有兩個人嘅bar枱櫈(可能夏天天氣炎熱,將擺左外面嘅黑色bar枱搬番入去)和一張可以坐2-3人嘅格仔凳。刈包可以選擇蒸/炸,蒸刈包 soft Q彈,帶點微温,因為我同友人都偏好蒸包,驚炸包會太油啦。$58 香脆炸雞配青醬刈包 炸雞都有3-4件,炸粉唔厚,有肉汁,肉質鮮嫩唔霉,配以自家醃青瓜,中和濃、厚的羅勒醬。+ $38 香蔥魯肉薯條 炸薯條上枱以短薯條為主,口感外脆內軟,配以台式魯肉,魯肉唔多,肥瘦適中,meun寫話on top 加自家製黑醋醬,係食唔出嘅。$88 和風牛肉柚子漬蓮藕刈包 雖然價錢進取,但牛肉份量對得住個價錢,但咬落會連住唔易分離,表面有薄切蓮藕配以大量香蔥和數片炸蒜,口感豐富,醬汁係柚子芥末醬,濃、重芥末味蓋過柚子,柚子味來自表面一塊柚子漬,整體來講,唔會攻鼻,sauce質地偏liquid,夾埋牛肉汁,最尾流到成個紙袋都係。所有食物都係即叫即整,熱辣辣送到你手上👍🏻 所以口感上係加分架 (ps食呢個包係完全冇儀態可言,非常狼狽🫣) 查看更多
tasteology.hk
配搭好創新
tasteology.hk
2023-07-30
關注
🇭🇰BUN BUN 新式台灣刈包小店😋小店位於西營盤第三街 電梯位隔離 非常易搵方便小店外型用左貨櫃造型 雖然主打外賣不過都有少量位可以堂食 刈包全部自家新鮮製作Menu 幾特別 口味同配搭好創新🫣🫣值得一試🍖慢煮豬腩肉配黑醋醬蒸刈包 (💰$58)慢煮豬腩肉|自家製黑醋醬|炒酸菜|花生碎|芫荽|芝麻刈包可以揀炸/蒸 即叫即製 需時10-15分鐘刈包賣相吸引 勁多餡足料 質地柔軟蒸刈包溫度控制得幾好👍🏻豬腩肉幾厚身Q彈😈😈肥美同蒸包幾夾配搭黑醋 芫荽 酸菜一齊食 完全唔會有任何油膩的感覺🍊和風牛肉柚子漬蓮藕蒸刈包 (💰$88)安格斯牛肉|柚子漬蓮藕|新鮮沙律菜|自家制柚子芥末醬|香蔥|炸蒜安格斯牛肉份量一樣好多 帶少少微脆但都係好juicy🤤烤得香口又易咬 柚子芥末醬好突出 鐘意佢地芥末夠重可以吊起味道 成個感覺fushion得黎好清新 唔錯👍🏻🍵冷泡綠茶 (💰+$12)查看更多
+ 1
cyrus1818
創新台式刈包專門店
cyrus1818
2023-07-23
關注
這間小店位於西營盤,主打台式料理外賣,設有少量堂食位置。店家招牌菜刈包每日新鮮自家製作,可選炸刈包或蒸刈包,五款口味保留傳統風味之餘,又融入其他創新元素,可升級套餐及加配小食/飲品。和風牛肉柚子漬蓮藕刈包 - $88刈包近似饅頭質地柔軟,包裹著滿滿的肉餡,一片片嫩滑多汁的安格斯牛肉略帶焦脆,牛味好濃郁;爽脆的蓮藕有著酸甜的柚子漬,加上新鮮沙律菜很清新;淋上自家製柚子芥末醬、香蔥和炸蒜,好有層次。慢煮豬腩肉配黑醋醬刈包 - $58一塊塊肥瘦相間的慢煮豬腩肉鬆軟甘香,滿口油香,淋上自家製黑醋醬略帶酸溜溜,再有爽脆的炒酸菜、芫茜、花生碎和芝麻,平衡膩感。柚子鹽脆炸菇 - $58金黃酥脆的即炸雜菇毫不油膩,金菇較為香口,雞脾菇則較多汁,亦有菇味較重的冬菇,柚子鹽鹹中帶酸頗清新。柑桔熱情果冷泡綠茶 +$12酸酸甜甜的柑桔和熱情果充滿果香,清爽怡人的綠茶很清甜。蜂蜜梳打 +$12清爽的碳酸氣泡帶絲絲天然的蜂蜜微甜,滋潤解暑。查看更多
+ 9
arielngan
⋰ bunbun;去西營盤搵賓賓!每日新鮮自家製刈包?⋰
arielngan
2023-06-30
關注
西營盤斜路嘅一角有搶眼嘅橙色牆身,以為係fancy嘅美式漢堡包店,原來係間台式外賣店,主打刈包、魯肉飯、炸物等等,食物質素非常高,鍾意食菇嘅一定要試佢嘅炸菇!!!𖦹 柚子鹽脆炸菇 $58份量極大,有炸金菇同炸雞髀菇,炸粉薄薄一層,一咬落去非常Juicy。𖦹 和風牛肉柚子漬蓮藕刈包配柚子芥末醬 $88用上美國安格斯肥牛,配上自家柚子漬蓮藕同埋柚子芥末醬,甜甜地正好平衡返牛肉嘅油脂感,啲餡多到滿瀉。 刈包可以揀蒸/炸,呢款揀咗蒸,口感軟熟ǫ彈。整體配搭創新、味道非常合襯, 加上炸蒜有畫龍點睛之效。𖦹 慢煮豬腩肉配黑醋醬 $58以慢煮豬腩肉加上自家製黑醋醬、炒酸菜、花生碎、芫茜同芝麻,傳統加添啲新意。豬腩肉半肥瘦,極軟腍,炸刈包識落似炸饅頭,餡料同樣非常澎湃。𖦹 香蔥魯肉薯條 +$30簡直係台式poutine,上台之後要盡快食用,如果唔係會無咁脆。𖦹 柑桔熱情果梳打 +$12清爽解渴,略嫌有啲甜。查看更多
+ 8
和風牛肉柚子漬蓮藕刈包配柚子芥末醬
柚子鹽脆炸菇
Ngtm1986
西營盤新派台式刈包店 bunbun
Ngtm1986
2023-06-22
關注
西營盤係一個充滿老香港味道嘅地方,但係近年都有唔少新派餐廳同Café進駐,其中一間就係位於第三街轉角嘅bunbun。呢間用咗亮麗嘅顏色,好有美式風格嘅小店,但入面係將傳統台式刈包加入新派元素,例如慢煮豬腩肉、韓式辣醬炸豆腐、魯肉西多士等,令人眼前一亮!刈包bunbun嘅刈包係每日自家新鮮製造,用日本中筋麵粉、韓國砂糖同牛奶代替水製手法,蒸出嚟嘅刈包有淡淡嘅牛奶香,入口軟糯而帶點清甜。食客可以選擇蒸刈包或者炸刈包,後者外皮金黃鬆脆,好似漢堡包一樣。刈包嘅餡料方面,最受歡迎嘅係慢煮6小時豬腩肉刈包配黑醋醬,半肥瘦嘅豬腩肉再經火炙,加入意大利黑醋醬汁、酸菜、花生碎同重量芫荽,整體肉香滿溢,但同時中和油膩感。我哋選擇咗炸刈包配呢款餡料,發現兩者好夾!炸刈包嘅外皮同豬腩肉嘅皮形成對比,而內裏嘅豬肉又分別帶出肥肉入口即溶同瘦肉彈牙嘅質感。黑醋醬汁仲帶出微微嘅甜味同酸味,增加層次感。另外,我哋仲試咗和風牛肉柚子漬蓮藕刈包,用安格斯牛肉、柚子漬蓮藕、新鮮沙律菜、自家制柚子芥末醬、香蔥同炸蒜做成,牛肉質感嫩滑,柚子漬蓮藕帶出清新爽口嘅感覺。我哋選擇咗蒸刈包配呢款餡料,發現兩者都好夾!蒸刈包嘅口感比較細緻同柔和,同牛肉同沙律菜相映成趣。柚子芥末醬仲帶出微微嘅辣味同香氣,令呢款刈包更加開胃。魯肉西多士除咗刈包之外,bunbun仲有其他美食可以選擇,例如魯肉西多士,用厚多士、雞蛋、花生醬、魯肉、牛油同煉奶組合而成。呢個組合聽落好似好奇怪,但係食落就發現好出奇地夾!滷肉同花生醬嘅香氣互相襯托,雞蛋同牛油增加濕潤度,而多士就保持咗鬆軟同脆口嘅質感,最後淋上煉奶,就更加甜蜜咗! 炸薯條配自家製青醬我哋叫咗炸薯條配自家製青醬,薯條炸得香脆,而青醬係用自家秘製而成,味道鹹香微酸,同薯條好夾!白桃冷泡綠茶我哋飲咗白桃冷泡綠茶,係用日本綠茶同白桃果肉冷泡而成,味道清新不甜膩,適合解渴。查看更多
+ 3
helen224
好好食‼️ 西營盤型格台式刈包專門店😍
helen224
2023-03-22
關注
位於西營盤第三街街角既呢間小台門面超搶眼,裝修用左橙色藍色階磚,好有美式感十分型格!原來佢係賣多款唔同口味既台式刈包。口味有創意又獨特的刈包,佢地既刈包可以揀蒸包或者炸包。🔸和風牛肉柚子漬蓮藕刈包配柚子芥末醬🐮今次試左新口味「和風牛肉柚子漬蓮藕刈包」揀左蒸包,日式感滿滿🇯🇵蒸刈包好軟熟,包住有柚子芥末醬拌勻的安格斯肥牛,食落甜甜地,好開胃,唔會有芥末的刺鼻。肥牛的份量係好多好多,食極都有!面頭有兩片自家柚子漬蓮藕,蓮藕口感爽脆,味道清甜😋🔸慢煮豬腩肉配黑醋醬🐷第一次試炸刈包,包既質感真係名副其實既外脆內軟,完全唔會油膩👍每一啖咬落去都超足料,芫荽花生同埋炒酸菜依啲配搭完全無得輸😍餡料好豐富啖啖滿足!🤤🔸香脆炸雞粒配自家製青醬口痕叫多左份炸雞,都幾特別,配上青醬。雞件都幾大粒,炸到有少少鹽酥雞的口感。🔸檸檬梳打、熱情果梳打🥤食完刈包,飲返杯梳打,好爽😹所以跟餐嗌就抵好多了~📍#BUNBUN (#西營盤美食)西環西營盤第三街52號康福閣地下6號舖查看更多
IvywingyanNG
雖然定價進取 但依然值得一試既創意台式小店🤗
IvywingyanNG
2023-02-21
關注
造型以貨櫃為藍本用上sharp醒既橙色遠遠已經吸引你眼球注意👀小店有少量座位堂食😂亦不乏打卡位唔太餓既情況下揀左兩款包包即叫即製 需時10-15分鐘😳賣相超吸引 非常有溫度由於太爆餡🤭食起上黎有一定既難度東跌啲西跌啲 食完成個咀都好污糟要扮淑女千其唔好食我覺得可以叫髒髒刈包🤣🤣🤣定價唔算貼地 但整體唔錯 好值得試🤭⍥ 慢煮豬腩肉配黑醋醬 配 蒸刈包 ❙ $58慢煮豬腩肉|自家製黑醋醬|炒酸菜|花生碎|芫荽|芝麻選擇蒸刈包 似饅頭 😳豬腩肉好Q彈 零肥膩感額外要求多芫荽😝果然好激量酸菜、花生碎、芝麻惹味鹹香 意大利黑醋唔會太搶 隱約都食到每啖都爆餡 口感極豐富 呢個組合我鍾意🤤⍥ 韓式辣醬素包 配 炸刈包 ❙ $78自家製韓式辣醬|脆炸豆腐|天婦羅紫蘇葉|泡菜|菠蘿選擇炸刈包 香口唔油膩🤩熱焫焫 小心焫親咀豆腐炸到微脆內嫩 連炸包食唔奇怪面頭海量韓式辣醬 但唔辣🤣泡菜存在感唔高 無想像咁重口味 菠蘿酸酸咪咪 中和到油膩感又開胃😋毫無違和感既配搭!查看更多
ckk1912
正街扶手電梯旁的刈包店
ckk1912
2023-02-18
關注
中環有扶手電梯上去 SOHO, 西營盤也有正街扶手電梯上去高街酒吧區。第三街口 電梯旁 有這一家 Bun Bun。格局像外賣漢堡包店,但主打賣的卻是刈包。刈包在台灣流行。但這個字怎樣唸?有冇專家可以教路?我查了一下,國語應讀“依”包,但又可以讀“割”包,因為別名就是廣東讀音,則連店員都信佢唔過。有一家店教我唸“劃”包,現在這家店教我唸“割”包。網上則教人唸“艾”包!刈包的標準内容是:半圓型白包,割開。豬肉,酸菜,花生粉。我點了豬腩肉刈包套餐。本來刈包是小食,為求賣貴 D,肉多都滿瀉。我要節食,肉與薯條都得捨棄一半。有很多很多芫茜,最贊是這一點!豬腩肉普通,包卻意外地好,整個包來啪,是很不錯的。最後一提,很喜歡這種悠閒小店,令人心情愉快。查看更多
+ 4
esfoodse
西營盤新式台灣刈包專門店 @Bun Bun😋
esfoodse
2023-02-04
關注
在西營盤行上第三街的轉角處,驟眼看以為是美式漢堡包店,但原來是賣台式刈包,橙色的牆身很奪目,經過的途人也會停下來看看👀專賣刈包在香港沒有多少間,而且刈包是自家新鮮製作,口味有別於台式傳統口味,在調味上很花心思!⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫<慢煮豬腩肉配黑醋醬> $58刈包可以選蒸或炸刈包,感覺這一款配蒸刈包會更加適合,慢煮豬腩肉加上自家製黑醋醬,配料還有炒酸菜、花生碎、芫茜及芝麻,傳統得來又帶一點新意!豬腩肉半肥瘦程度剛好,香濃的芝麻醬很惹味,蒸刈包的口感會相對軟軟熟ǫ彈🥰⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫<麻辣肉醬墨汁腸> $58炸刈包配上自家製麻辣肉醬一定是店內最邪惡之選,跟蒸刈包的口感完全不同,咬下去外脆內軟,肉醬上放了幾片台灣墨汁腸!肉醬的麻辣比預期中輕,但調味挺重手,所以大口吃會有點咸,適合重口味人士😈⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ᴄᴏᴍʙᴏ ᴡ/ ᴄᴏᴋᴇ & ғʀɪᴇs +$10<香蔥魯肉薯條> +$30<柑桔熱情果梳打> +$12建議加錢轉香蔥魯肉薯條,比普通薯條更惹味,魯肉也是自家熬製,味道甜甜咸咸,配上薯條挺匹配,另外亦有魯肉飯提供,應該也很開胃!⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫<白桃冷泡綠茶> $28柑桔熱情果梳打比平時常見的熱情果梳打多加了柑桔,喝起來多了些層次,吃包果然配有氣飲品是最爽的!白桃冷泡綠茶帶點微糖,看起來不像平時清澈的綠茶,而且喝起來好像有點乳酸的感覺!⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫<煉奶朱古力醬炸迷你繽> $24/ 1ᴘᴄ最後忍不住點了一個炸迷你繽,小小的一個不會太過份吧!概念跟煉奶炸饅頭差不多,只是再加朱古力醬,應該是用了黑朱古力味道不會太甜🍫查看更多
+ 6
cecifoodie_
西營盤新開台式「刈包」小店🌮
cecifoodie_
2023-01-10
關注
🥡港島也有台式刈包專門店啦!店裡主打做台式料理,有鹵肉飯、鹵肉薯條、刈包等⋯除了經典蒸的刈包還有炸的刈包可以選擇~...🐖慢煮豬腩肉配黑醋醬-豬腩肉軟軟的分量很多 肉質偏肥 搭配著酸菜黑醋汁和香菜 清新開胃🦑麻辣肉醬墨汁腸-這款就偏重口一點了 自家制麻辣花生醬肉醬加上墨汁腸 份量也是給的超級無敵多 吃的時候都爆出來了 味道很濃郁好吃!🐔香脆炸雞粒配自家制青醬-炸雞柳超級無敵軟嫩多汁 搭配著青醬比較清新 不過雞柳是真的炸的很嫩 很好吃🍫煉奶朱古力醬炸迷你繽-用炸的刈包 淋上煉奶和朱古力醬 刈包有點硬 不知道是因為擺久了的緣故還是本來就炸的很硬 朱古力醬是好吃的不會太甜 不過有點難咬查看更多
secretagent
A hidden GEM!!!
secretagent
2022-12-21
關注
A pleasure trying this incredible hidden restaurant and it exceeded all of my expectations. From the moment I walked in, the service was top-notch. The fries were delicious and the attitude of the staff was super friendly. Nice quiet area to sit down and enjoy my fries.查看更多
vanessafoodiary
出色刈包專門店🤩
vanessafoodiary
2022-12-09
關注
𝗱𝗲𝗹𝗶𝗰𝗶𝗼𝘂𝘀 𝘁𝗮𝗶𝘄𝗮𝗻𝗲𝘀𝗲 𝗴𝘂𝗮 𝗯𝗮𝗼𝘀 𝗶𝗻 𝗶𝗻 𝘀𝗮𝗶 𝘆𝗶𝗻𝗴 𝗽𝘂𝗻😋 𝗮𝗯𝘀𝗼𝗹𝘂𝘁𝗲𝗹𝘆 𝗹𝗼𝘃𝗲𝗱 𝘁𝗵𝗲 𝗺𝗮𝗹𝗮 𝗺𝗲𝗮𝘁 𝘀𝗮𝘂𝗰𝗲 𝗰𝘂𝘁𝘁𝗹𝗲𝗳𝗶𝘀𝗵 𝗶𝗻𝗸 𝘀𝗮𝘂𝘀𝗮𝗴𝗲 𝗯𝘂𝗻 𝗮𝗻𝗱 𝗯𝗿𝗮𝗶𝘀𝗲𝗱 𝗽𝗼𝗿𝗸 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗳𝗿𝗶𝗲𝘀! 𝘁𝗵𝗲 𝗳𝗿𝗶𝗲𝘀 𝘀𝗼𝗮𝗸𝗲𝗱 𝘂𝗽 𝗮𝗹𝗹 𝘁𝗵𝗲 𝘀𝗰𝗮𝗹𝗹𝗶𝗼𝗻 𝗯𝗿𝗮𝗶𝘀𝗲𝗱 𝗽𝗼𝗿𝗸 𝘀𝗮𝘂𝗰𝗲 𝗮𝗻𝗱 𝗶𝘁'𝘀 𝗰𝗿𝗶𝘀𝗽𝘆 𝗮𝗻𝗱 𝗳𝗹𝗮𝘃𝗼𝗿𝗳𝘂𝗹. 𝘄𝗼𝘂𝗹𝗱 𝗱𝗲𝗳𝗶𝗻𝗶𝘁𝗲𝗹𝘆 𝘃𝗶𝘀𝗶𝘁 𝗮𝗴𝗮𝗶𝗻👅.港島都有刈包專門店啦!@bunbun.6 主打新式台灣菜,必試一定係自家製刈包🤩 款款都爆哂餡又夠惹味,個人推介肉醬墨汁腸包,麻辣肉醬口感一流,墨汁腸都有好多片超大方~ 另外魯肉薯條又係出色,可以話係進階版台式poutine,跟餐仲有奶蓋綠茶等手搖可以揀✨查看更多
+ 3
好味道
Limz9
2022-12-06
關注
一直都好鍾意食呢個台式刈包尤其是嗰啲爆曬餡見到人哋介紹咁啱又去開呢頭即刻要買來試吓佢哋嘅包有炸同蒸兩款揀我哋兩款都試咗- 慢煮豬腩肉黑醋醬(炬同蒸各一款)- 韓式豆腐炸包- 滷肉薯條- 炸菇基本上每樣都幾好食個豬腩肉好好味好夠淋果醬好好食,再加上我最鍾意嘅芫荽所以我幾鍾意呢個包另外我自己鍾意炸包多啲香口啲同埋份量都好大好多韓式豆腐都好好味薯條都好正,個醬好惹味整體上都唔錯價錢尚算合理有機會都會再encore 查看更多
+ 7