2020-09-09 4518 瀏覽
大家有否留意到北角滙佈置了一片紫籐美景!我這個紫色控又豈會錯過這打卡靚景呢!約好朋友去影靚相的這天竟然天陰兼下雨,那先到商場找個地方嘆場下午茶吃吧! 走到商場二樓見到這間Briketenia位置正正在紫藤花景的上方,而且有Afternoon Tea供應還要價錢和環境也超吸引,我倆不作他選即時入座!看內裡裝潢多高貴優雅原來這是間法日餐廳!相信晚餐時份來用膳必定很浪漫,下次要捉車爸爸來撐檯腳先!餐廳設有戶外坐位面對海景之餘向下一望!正是我最想來看的紫藤花美景之處,趁雨細了即走出去影相。影完相我們的下午茶套餐也來到檯上了,鹹甜點心各4款共8件連咖啡或茶也只售$218/兩位(匯豐信用卡更可享85折優惠),以這樣的環境、裝潢加上優質服務真的抵到難以置信!但最重要還是味道如何就待我試試吧!鹹點有牛肉漢堡、日式厚吉列豬扒三文治、風乾火腿薄脆和三文魚薄脆,件頭不細作為下午茶絕對夠我滿足!當中的日式厚吉列豬扒好Juicy配上菜絲和醬汁十分和味,另一件三文魚薄脆吃得出用料新鮮,粒粒晶瑩剔透的三文魚籽鮮而不鹹,加上同樣鮮味的三文魚蓉令我無法抗拒。甜點有新鮮水果串、朱古力黑加侖子慕絲、忌廉芝士紅莓泡芙和檸檬撻

甜點有新鮮水果串、朱古力黑加侖子慕絲、忌廉芝士紅莓泡芙和檸檬撻,賣相也很精緻雖然減肥中也忍不住每款也試一口!

檸檬撻底酥香不油酸甜度調教得恰到好處,絕對是我喜歡的口感和味道!

而忌廉芝士紅莓泡芙位建議別太斯文必要整個來吃!因為上面是滑溜甜美的忌廉芝士而底層則混有酸微微新鮮的紅莓蓉餡,一口吃下去就出到那混然天成的味道,最後那件朱古力黑加侖子慕絲以朱古力脆皮包裹著軟綿綿的黑加侖子慕絲,味道出色口感豐富是我最喜歡的一款,優惠不知做到何時想吃這CP值超高下午茶的朋友還是早點預訂喔!(溫馨提示下午茶只在星期六、日、下午3:00-5:00點供應)
2020-09-06
信用卡優惠
2020-09-07 2958 瀏覽
20200903🌦️Thursday🌹每星期來到BRIKETENIA🍽️不算過份🤭 皆因太出色😋BRIKETENIA 4年前在觀塘開業,在2019年年底遷移臨海地段北角匯商場。認識了 BRIKETENIA 總監Walter Lok, 他解釋法國Briketenia 意指磚屋, Briketenia 本店位於法國,主打正宗法國菜,2009年首奪米芝蓮一星殊榮,而David Ibarbour在2015年獲法國廚神(master cook of France )之稱號,總監Walter Lok 又專程遠道由東京邀請日籍法國菜大廚中西潤也(Junya Nakanishi )出任主廚一職,中西潤也曾於香港文華東方酒店米芝蓮二星餐廳Pierre 一職,入廚超過20年,中西潤也加盟後,為新店注入日式元素。大家見到以上很多🌟🌟🌟是否想立刻起行呢!🤭🤭🤭(1)法式鵝肝焦糖燉蛋配田園沙律+$38=每次Set Lunch 我都會ordered ,鵝肝上面配自家蜜柑醬,鵝肝與日本蛋混合,香滑油膩,再加上蜜柑醬,有甜的感覺,平衡了作用。😋😋😋😋😋(2) 蘑菇湯=熱度適中,比較稀一點,濃多少少,應該蘑菇味道會出。(3
20200903🌦️Thursday🌹
每星期來到BRIKETENIA🍽️不算過份🤭 皆因太出色😋
大家見到以上很多🌟🌟🌟是否想立刻起行呢!🤭🤭🤭
(3)安格斯牛肉芝士漢堡薯條配松露沙律醬=真材實料,不需要用鬆肉粉而成,Medium Well合格,薯條配松露口感豐富Highly Recommended 👍👍👍
(4)香煎三文魚配日式芥末白酒忌廉汁=這裡煮得剛剛好,三文魚煎外脆,配以日式芥末白酒忌廉汁,這個配搭好特別,口感頓時提升。
(5)香燒澳洲和牛配薯蓉什菜=很有誠意的澳洲和牛,目測有10oz.肉與油香平衡,牛味香濃,薯蓉味很香。
(6)香煎豬扒配薑汁及時令雜菜=第一次食豬扒配薑汁,易入囗,豬扒肉質鬆軟,配菜很豐富。
(7) 糖漬檸檬配柚子朱古力忌廉及沖繩黑糖薄脆=是將原個檸檬刮空後 , 將檸檬皮用糖水反覆著七小時,直至成為密餞後,放入慕絲,柑肉及黑糖脆脆,廚師很花心思和時間製成,所以我每次必定Ordered 。😋😋😋😋😋
(8) 巧克力甘納許=這個甜品非筆墨所能形容,本人很喜歡吃朱古力,這個朱古力濃度達到64%或以上,可可苦味較香濃,甜度相對較少,Waiter 提示食方法,由上而下,Sorbet 到朱古力餅底,可以食出層次感😋😋😋😋😋
Nice Food 👍👍👍👍👍
Excellent Service 👍👍👍👍👍
Environment 👍👍👍👍
Foie Gras Crème Brûlée, Mandarin Jam with Garden Salad
Daily Soup:Mushroom
US Angus Cheese Burger served with French Fries, Truffle Mayo
Pan Fried Seabass, Green Bean Puree, Wasabi White Wine Cream Sauce
Grilled Australian Wagyu Striploin Kobe Cuisine, Mashed Potato & Vegetable
Pan-Fried Pork Chop with Ginger Sauce & Seasonal Vegetables
Briketenia Confit Lemon
Chocolate Ganache Tart
2020-09-03
Daily Soup:Mushroom
Briketenia Confit Lemon
Chocolate Ganache Tart
  • US Angus Beef Cheese Burger
  • Foie Gras Crème Brûlée
法國米芝蓮一星餐廳Briketenia由觀塘搬左去北角匯,地點好近地鐵站,非常方便,所以就去試下餐廳總監專程邀請左日籍法菜大廚Junya Nakanishi中西潤也擔任主廚,為餐廳帶來創新既法日fusion菜餐廳唔算大,裝修亦唔算華麗,只有一張枱係面向海景,亦都有露天座位前菜法式鵝肝焦糖燉蛋配田園沙律將鵝肝加入Creme Brulee比起平時食既鵝肝醬更加細滑,上面既焦糖同好似蛋黃既果醬甜甜酸酸的,減低左平時鵝肝醬好rich好膩既感覺,沙律菜亦都新鮮,好出色既一道前菜日式蟹餅配酸青瓜醬入面係啖啖既蟹肉,真材實料,配埋沙律醬,一款好傳統既日式小食炙燒鰹魚卷配牛油果莎莎,日式醬油鰹魚卷微微火炙過,卷入面係牛油果莎莎,creamy得黎又帶點酸,幾好味湯大蒜薯仔忌廉湯配日本煎蠔薯仔同大蒜blend到好綿滑,蒜既味道岩岩好,唔會搶左薯仔既味道,日本煎蠔煎到微微焦香,配埋個湯一齊食另有一番風味主菜紅酒燴牛臉頰配芝士意大利飯及紅酒汁牛臉頰一d都唔肥但完全唔韌,好嫩好淋,意大利飯同我想中有d出入,佢唔係creamy個種,係似湯飯個種,d飯有d硬,還是喜歡香港style 意大利飯多d嫩煎鴨胸配雪莉酒醋鴨

前菜

主菜

嫩煎鴨胸配雪莉酒醋
鴨胸煎得好嫩滑,仲帶微微粉紅色,醬汁酸酸甜甜,果香味同鴨胸好夾

鹿兒島和牛配炙燒海膽,伴日式壽喜燒及黑松露
和牛熟度我揀左medium,真係煎得非常嫩滑,炙燒海膽好新鮮好甜,墊底既大根索晒sukiyaki醬汁,好入味,再撒上新鮮既黑松露片,將日本同法國既signature食材演繹得淋漓盡致

甜品
Confit Lemon
檸檬廚師係用了5小時慢煮而成,質感好似燉檸檬咁,淋上西柚糖漿,再放上沖繩黑糖脆餅,唔甜之餘味道仲好清新

Coffee Parfait
底係咖啡Sorbet ,中間的是咖啡雪糕,上面黃色既係黃脯果醬, 咖啡味十足,鍾意咖啡既朋友會喜歡
Coffee Parfait

食物無論賣相,味道都真係一流,咁出色既食物但店舖既裝修同擺設就有點比下去了,唯一美中不足的地方

Coffee Parfait
因為咁啱想去北角會商場睇貓貓名畫,所以特登搵咗商場入面嘅一間餐廳食港女tea set☺️呢間餐廳裝修普普通通,但係勝在有outdoor座位都可以打下卡,而且依家天氣涼係室外坐得好舒服🌬我地三點去到,一路坐到5:30餐廳要關門準備晚市,唔會趕走人(都可能係因為餐廳唔full)afternoon tea set連加一 around $285 兩位下午茶黎講價錢已經好抵~(畢竟依家tea set 動輒500幾600兩位用)食物都幾好食,而且意外地飽,可能因為有好多包類食物scone正常水準,顏色黎講好pale,但味道正常,都有serve埋clotted cream痛士多啤梨果醬牛肉小burger好厚肉,雖然我地影相影到凍哂先食,但係件牛肉都好香;長方形嘅係腸仔包,我頗喜歡佢入面有pickle,酸酸地好開胃最怕tea set嘅甜品食到起痰,但呢度甜品都唔會好漏,apple crumble酸酸地、鮮果串好fresh,食完唔會覺得好濟唯一美中不足係佢嘅飲品冇咩選擇,只有茶餐廳式嘅飲品選擇,例如檸茶檸水咖啡奶茶(不過呢個價錢都唔expect佢有花茶特飲啦🤣)整體黎講性價比好高
(都可能係因為餐廳唔full)
afternoon  tea  set

整體黎講性價比好高
2020-11-28
afternoon  tea  set
2020-11-24 0 瀏覽
人少少的星期五下午同朋友黎慶生同chill下三個人叫兩個tea set性價比超高👍🏻👍🏻👍🏻環境清幽,有室外同室內,有寬闊碼頭海景,可惜的係下面個海濱花園換緊聖誕裝飾,無靚花景睇店員服務態度非常好,又有禮貌又好helpful一早訂台時講左想寫happy birthday message, 雖然佢止上個陣留左,但提佢之後佢地專登砌一碟細茶點再寫message, 呢個我係欣賞嘅最後,個茶點上台時賣相好靚好精緻,咸點我好欣賞,特別係個burger❤️❤️本身麻麻地甜,但見到佢地咁靚心情都好愉悅,最後因為三個人真係食唔哂,打包拎埋走🤣🤣
人少少的星期五下午
同朋友黎慶生同chill下
三個人叫兩個tea set
性價比超高👍🏻👍🏻👍🏻

店員服務態度非常好,又有禮貌又好helpful

• 下午茶
品嚐過後,有點慶幸因事將原為晚餐更改了為午餐。1) 餐廳於早一晚致電我們核實訂座,於電話中已與職員將原先訂座晚餐時間6點改為午餐12時半。今日到達餐廳時,一位貌似經理嘅職員接待,跟他說明已訂座及曾於電話溝通中更改了用餐時間,他好像有點疑問般,要查看一番才能確定讓我們入座。且給予我們感覺到好像我們有點開罪了他般。最終卻於Open Rice記錄我們為取消了訂座。另一位穿白襯衫嘅男職員,則較親切友善。2) 餐廳內環境,餐枱座椅及餐具,均像普通西餐廳般,設有戶外露台座位,則較開揚。3) 午餐價格由$168至$398不等,可選擇前菜刺身或餐湯/沙律,或另加錢轉牛他他丼之類,再配主菜及餐飲。餐包外層幾脆,配嘅醬幾特別,估計自製。餐湯蘑菇忌廉湯,好大兜,好飽肚。主菜點咗一客雞及一客魚。魚嘅賣相尚可,但敗筆在個醬汁,完全唔夾,味道像香煎魚卻再配日式燒雞汁般。味道一般。至於雞,完全想像唔到為何所謂日本法式菜,卻竟然喺上面擺咗一堆生嘅芫茜(係平時中菜嗰啲),一上枱我唯有即刻急急撥走。個醬汁淋哂喺啲雞肉上,醬汁偏多及好油(汁油分離),味道比普通餐廳還更一般,食咗一半就放棄。4) 額外點咗兩客甜品,各$98一
品嚐過後,有點慶幸因事將原為晚餐更改了為午餐。

最終卻於Open Rice記錄我們為取消了訂座。

另一位穿白襯衫嘅男職員,則較親切友善。

主菜點咗一客雞及一客魚。

4) 額外點咗兩客甜品,各$98一客。兩客賣相尚算精美。

檸檬嗰款味道好酸
。朱古力撻嗰款,想像唔到為何質地咁硬/實心,只食咗3份2。幸好底層嘅朱古力有點香橙味則幾好味。

5) 餐飲點咗普通凍咖啡及熱檸茶,凍咖啡唔好飲,熱檸茶為 Lipton 茶包,正常。

整體而言,真的完全稱唔上係什麼好嘅fusion日本法式餐廳,只像一般普通西餐廳,有點後悔睇咗其他食評誤會了其質素。

(食物圖片已另外提供)
2020-11-15
2020-11-11 170 瀏覽
今次來到這間法國餐廳吃了個紫色下午茶。因為商場做了紫藤花主題,這個下午茶以前紫色為主,鹹點有四款巴馬火腿配薯仔沙律多士,三文魚醬法式多士,吉列豬扒三文治及迷你漢堡。吉列豬扒三文治但比較特別,但對女仔而言豬扒比較厚身需要切開才容易入口啊!甜品方面,紫薯忌廉泡芙,脆皮黑加倫子珈啡,檸檬撻及鮮果串,當中紫薯忌廉泡芙較為特別紫薯味清甜配合忌廉很清新。這個下午茶配上特色特飲碟豆花為整個紫藤花主題作結尾。夾碟豆花梳打不算太甜,也不錯。以這個二百多元的二人下午茶加上少許海景景觀來計算十分經濟。

以這個二百多元的二人下午茶加上少許海景景觀來計算十分經濟。
2020-10-28
2020-11-08 146 瀏覽
今日叫左2個set,有4個漢堡包,3個都系苦,系燶到苦😡!三文治又系燶既!真心冇一樣野系好食🙄不過可能系特登整燶,所以去到食生果果陣,嘩⋯個菠蘿好甜🤨🤨🤨
其實呢間法國菜本身係觀塘係法國一間米芝蓮一星餐廳喺香港開嘅分店之前選址喺觀塘因為想將成本放喺食物質素上而並非租金上唔知道係唔係因為其實觀塘區嘅消費力相對比較低最後上年九月結業佢喺觀塘嘅時候我已經呢間餐廳嘅忠實fans知道佢去咗北角就梗係要幫襯下啦雖然係法國餐但唔係超級豪華嗰種反而係真係好有質素同埋好抵食平日lunch只要二百幾蚊成個維港海景任你嘆啊!真係好舒服不得不提嘅係食物質素呢個價錢喺中環都係食垃圾但係嚟到呢度佢貫徹始終將心思同埋成本都放喺食物上❤️我哋加咗$60要日本牛肉他他配珍珠米好明顯係一個日本同埋法國嘅fusion 菜他他用料新鮮調味適中配上珍珠米真係一絕而且份量一啲都唔細食法國菜都唔會唔飽🤣原本跟餐嘅Carpaccio 就正正常常啦,所以強烈建議大家加$60要和牛他他!我哋好好彩嗰日午餐有牛面頰好多骨膠原😋一食就知道係貴價貨二百幾蚊嘅午餐有牛面頰仲有咩投訴?配菜嘅薯蓉亦都做得好好真係食到停唔到口😊你睇吓啲膠質!真係冇得輸呀!Burger 就正正常常啦畢竟佢唔係漢堡包專門店香港有好多好厲害嘅Burger shop 所以如果俾我揀就唔會食漢堡包啦🤪總括來說要呢個景同埋咁嘅質素食
其實呢間法國菜本身係觀塘

雖然係法國餐
但唔係超級豪華嗰種
反而係真係好有質素同埋好抵食
平日lunch只要二百幾蚊
成個維港海景任你嘆啊!
真係好舒服

所以如果俾我揀就唔會食漢堡包啦🤪

總括來說
要呢個景同埋咁嘅質素食物
仲有呢個份量
(其實我好怕啲細細份食唔飽嘅法國餐😅)
呢啲質素喺中環起碼四五百
依家二百幾蚊食到
仲有埋個無敵大海景
真係要多多支持佢哋!
2020-10-25
​▲一落場完,我即衝入餐廳,捕捉最後陽光拍照!細心逛一圈北角匯,發覺呢度都幾伏虎藏龍,擁有好多好餐廳!比如法國過江龍Briketenia,主打日法Fusion菜,更被評選為米芝蓮一星級餐廳!​​▲去到時,Briketeni還在落場中。趁住紫色花園展期間,佢哋仲供應一系列由日籍大廚中西潤也設計嘅紫色主題料理!繼之前嘅紫想你下午茶(已賣晒),今個月就推出紫想你二人晚餐!​晚餐共有6道料理,以薰衣草及紫薯入饌,有鵝肝醬最中、鰤魚飯卷、周打蟹肉蜆湯、銀雪魚、慢煮pork loin以及紫薯拿破崙蛋糕等等,飲品則係紫色汽泡特飲!一邊喺餐廳露台欣賞3,000呎紫色花海,一邊歎精緻料理,成件事真係好鬼浪漫!😍​▲紫想你二人晚餐真係超夢幻,喺度食飯真係浪漫爆燈!▲VIP露台位賞紫色花園,成件事好威威豬~✦紫色汽泡特飲​以蝶豆花及有汽梳打為材料嘅紫色特飲,爽甜又勁Igable!係打卡必備嘅Welcome Drink!😚​✦Amouche Bouche ​傳統最中(monaka)得紅豆饀,但呢度師傅就加咗鵝肝醬、榛子及焦糖,鹹鹹甜甜,幾開胃。​✦Hamachi Roll 魚生刺身卷​呢款刺身飯卷真係超好味!
​▲一落場完,我即衝入餐廳,捕捉最後陽光拍照!

​▲去到時,Briketeni還在落場中。

▲紫想你二人晚餐真係超夢幻,喺度食飯真係浪漫爆燈!
▲VIP露台位賞紫色花園,成件事好威威豬~
紫色汽泡特飲​
✦紫色汽泡特飲​
Amouche Bouche ​
✦Amouche Bouche ​
Hamachi Roll 魚生刺身卷​
✦Hamachi Roll 魚生刺身卷​
呢款刺身飯卷真係超好味!油甘魚刺身乾薰衣草及海鹽醃製,鮮味更突出,上面仲有蟹肉同三文魚籽,口感好豐富,滿意呀!😍​
Clam Chowder 蟹肉蜆湯​
✦Clam Chowder 蟹肉蜆湯​
呢款湯用上日本 Zuwai 長腳蟹蟹肉及蜆肉熬製,又鮮甜又creamy,湯底又勁多蟹肉,熱食真係勁正。​
Roasted Black Cod 銀雪魚​
✦Roasted Black Cod 銀雪魚​
用白麵豉醃製福岡銀雪魚,香煎後配上白酒調製嘅醬汁,看似簡單,但製作過程好繁瑣。 魚肉肥美甘香,帶有甜甜地嘅豆香,好鮮甜美味!​
黑松露慢煮豬扒小里肌​
✦Slow Cooked Pork Loin with Black Truffle 黑松露慢煮豬扒小里肌​
呢個主食係用低溫慢煮方式,烹調福岡豬扒小里肌,配以焦糖洋蔥及壽喜燒汁,面層再放上即刨法國黑松露!黑松露引發出豬扒肥美香甜,成件事好惹味,幾有驚喜。​
紫色拿破崙​
✦Napoleon 紫色拿破崙​
酥皮由甜品師傅每天新鮮焗製,中間嘅紫色忌廉由日本紫薯所制成,甜而不膩,味道唔錯。​

P.S. 整體嚟講,成個Set我都覺得好好味!而且賣相都十分精美!當然,一分錢一分貨,平我就唔覺得平架啦,但食物水準對得住個價錢,不愧係米芝蓮一星餐廳!😚​

而且,訂Briketenia嘅紫想你二人餐,可以係露台VIP位賞紫色花園,感覺好治癒!😚​
仲會送紫色隧道嘅入場券、500蚊太子珠寶現金券,同埋化妝袋一個,開心仔~
偶然同另一半食下好西,呢個Set絕對係理想之選!​

✦紫想你·浪漫二人餐 HK$988(兩位)​
紫色拿破崙​
  • 紫想你·浪漫二人餐
  • 紫色拿破崙
2020-10-25 232 瀏覽
老婆大人最鍾意紫色佢一早就同朋友去咗北角匯入面嘅紫色花夏祭影靚相,喱日有個忽然有個假期一於同佢再去影多啲靚相!去到現場又真係幾鬼靚唔怪得佢嚟咗兩次都唔夠喉啦!花祭有成3000呎係女人都鍾意嘅紫海花田,喺花叢入面比海量嘅紫色花包圍住嚟影相真的冇得輸!入到去紫藤隧道入面仲好鬼死浪漫添!而且有人流控制喺10分鐘入面我哋可以慢慢影!出面除咗有遍地花海仲有會噴出迷霧嘅蝶舞水夏裝飾,趁住放煙嗰一刻影出嚟嘅相特别有感覺!嚟喱道之前記得要喺商場網站免費預先登記入場時段呀!花海園區影完都未夠喉冇相干商場入面仲有唔少用紫色花做嘅景點,紫色控嘅老婆大人梗係喪影到夠皮為止啦!怒影完肚仔餓喇老婆大人去過商場入面喱間法日餐廳Briketenia仲有勁高評價,我見出咗個新嘅福岡晚餐梗係識做訂定枱同佢撑枱腳啦!一坐低侍應即刻送嚟熱辣辣嘅麵包,仲有好好味嘅沙律醬點嚟食啱晒我喱個麵包狂徒。福岡晚餐價錢唔貴$988兩位用仲一共有五道菜咁多,第一個嚟嘅係開胃菜鵝肝焦糖燉蛋配味噌蘋果和果子,魔鬼嘅鵝肝配咗甜甜哋嘅焦糖燉蛋再夾番又甜又咸嘅味噌蘋果,夾住脆卜卜嘅和果子一齊食真係好和味喎。頭盤係油甘魚他他伴明太子日本海膽壽司飯、伴茅

頭盤係油甘魚他他伴明太子日本海膽壽司飯、伴茅乃舍出汁啫喱,係一個用日本出名的茅乃舍高湯整成啫喱,配埋新鮮嘅油甘魚他他、海膽仲有惹味嘅明太子,食入口真係鮮味到出汁最正係冇我唔食得嘅紫菜!

食完冷頭盤之後嚟嘅係周打蜆湯配松葉蟹肉,侍應仲會即場將熱辣辣嘅周打蜆湯倒入勁多松葉蟹肉入面,香滑鮮甜嘅周打蜆湯真係冇欺場加埋超多嘅松葉蟹肉,澎澎聲飲到一滴不剩仲幫老婆大人飮多半碗呢呵呵!

到主菜出場喱個福岡晚餐有兩個主菜好豐富啫,第一個主菜係香煎北海道味噌黑鱈魚配山葵白酒汁,黑鱈魚用味噌醃到入晒味魚肉滑嘟嘟好好味,配咗山葵白酒汁又會將肥美油潤的感覺減輕係出色嘅!

不過第二個主菜油封博多燒雞肉配特色焦糖洋蔥、伴壽喜燒汁和柚子味噌仲正,燒雞皮脆肉香又多汁鍾意惹味嘅可以點啲柚子味噌一齊食,作為食肉獸嘅我梗係鍾意到不得了啦!下面啲焦糖洋蔥都好鬼死好味千祈咪走寶呀!

最後甜品係八女綠茶提拉米蘇伴日式梅酒啫喱,綠茶從來唔係我首選不過加咗梅酒啫喱又唔同講法,食落去一啲都唔覺甜膩又有酸酸香香嘅酒味好夾好吸引,酒鬼即係酒鬼我哋兩個都好鍾意食喱個甜品

嘆埋杯茶就拖住手仔返屋企雖然係平淡但快樂,平時冇乜時間同老婆大人撐枱腳真係要好好珍惜喱一刻!
2020-10-14
2020-10-24 212 瀏覽
今日黎北角其實係因為花夏祭,咁就順便早幾日book依間餐廳食dinner, 估唔到有驚喜,首先服務好好,waitor好nice好有禮貌,所以食食下,已經決定encore, 打算book埋佢地為左花夏祭而設計既Afternoon tea, 可惜已經full左, 但經理好好人,話可以放係waiting list, 會早兩三日再reconfirm有無位。去返食物方面,個湯好好飲,用料豐富,而配面包個醬好香好滑, 跟住又一個驚喜,估唔到帶子Risotto入面仲有蠔,唔怪之得整個飯都又香又鮮味,男友食既Steak五成熟岩岩好,食steak其實好易中伏,通常都會overcook, 依度完全無問題,最貼心既係chef 係會幫你切埋,因為份量都算多,我同男友都食到頂上心口😂😂,所以已經食唔落甜品,但下次一定會試埋

2020-10-07 205 瀏覽
大家記得車媽媽上個月到了Briketenia吃了那個超正的下午茶嗎?忘記了不打緊可以按此回顧,聽聞下午茶已經整個10月爆滿,餐廳更要加推多一個月供應至11月底給客人訂座!吃過性價比超高的美味下午茶後對餐廳存了非常好的印象,得知餐廳剛推出了*紫想你*浪漫二人晚餐,作為紫色控的我又怎能錯過呢!最重要是惠顧*紫想你*浪漫二人晚餐收費只需$988/兩位,除了可以品嚐五道美味法日菜式外,還贈送北角匯*紫・在北角匯*指定時段的2人入場券,及太子珠寶鐘錶$500購物現金券和價值$280的化妝袋乙個,Menu只供應至10月25日而且每日只限量供應五套,想吃的話請快快按此訂座不要再讓訂不到下午茶的歷史重演啊!這天終於去到*紫在北角匯*的花海現場,外面鋪滿紫色的花海還有美美的紫色隧道,紫色控的我當然要在此留下倩影啦!餐廳晚上六時起便供應晚餐,這天特意早些用餐實行早吃早享受哈哈!甫坐下先送上熱暖麵包好吸引!但Keep Fit中的我還是時運高看不到比較好些!先於露台俯瞰3,000呎紫色花海,一邊享用晚餐贈送的兩杯以蝶豆花製成的Welcome Drink,這刻真的浪漫到一個點呢!!客人可以在露台影張靚相然!後便

客人可以在露台影張靚相然!後便可以舒適地回室內慢慢享用這精緻晚餐!

浪漫過後便要為嘴巴添上滋味先上檯的是Amouche Bouche,以鵝肝醬、榛子及焦糖配上富日式風情的威化薄脆來品嚐,口感香脆味道甘香甜美層次分明是份美妙的開胃菜。

第二道頭盤是Hamachi Roll魚生刺身卷!刺身選材來自日本的Hamachi綴以日本北海道海膽及三文魚籽,配合紫色的食用花賣相美侖美奐吃得口腔滿載鮮味好幸福喔!

精緻頭盤過後是道Clam Chowder蟹肉蜆湯! 用日本長腳蟹肉及蜆肉淆製而成,大家看到那澎湃的蟹肉山嗎?蟹肉與蜆肉的平衡恰好誰也沒被搶去風頭,味道鮮甜非常令人印象深刻!

到第一道主菜Roasted Black Cod銀雪魚!用上來自日本福岡的銀雪魚再以白麵豉醃製過,配合美味的醬汁同吃那油潤嫩滑的口感,加上香甜的味道確是美妙的一道菜式。

第二道主菜是Slow Cooked Pork Loin with Black Truffle黑松露慢煮豬排小里肌!用上低溫慢煮方式來烹調來自福岡的豬排小里肌,夾上入味的焦糖洋蔥配合壽喜燒汁,再於豬排上刨上矜貴的法國黑松露,成件事香氣撲鼻之餘亦非常惹味!

甜品是美絕的Napoleon紫色拿破崙! 酥皮口感非常酥脆很新鮮,中間夾雜香滑的日本紫薯忌廉,絕對俘虜了我這個紫色控的靈魂,加上椰子味的軟滑雪糕頓成了美滿的配搭,完美地結束這場紫色之夜!!

最後套餐還有咖啡或茶送贈,那來一杯凍檸檬茶幫助消化吧!

餐廳會送上換領卷大家記得去G/F的太子珠寶鐘錶,領取$500購物現金券和優雅的化妝袋呀!

2020-10-05
1K
2020-10-05 582 瀏覽
超夢幻紫藤花下午茶 • 餐廳露台飽覽 💜紫色花海 • $258/兩位 • 滙豐信用卡再享八五折優惠近期嘅打卡熱點,北角匯的3000呎 必定榜上有名,佈置得超有心機超靚,唔講真係以為去咗日本福岡,不過每逢週末,就算上網登記咗都要大排長龍,唔想同人迫,又想影到靚相,仲要有好嘢食, PJ今次真係幫到你😜位於商場裏面嘅法日餐廳Briketenia剛剛推出 ,更特別預備了期間限定紫薯泡芙及紫色氣泡特飲。下午茶有四咸四甜美點,兩者都出色。芝士漢堡包非常足料,厚厚的漢堡扒,大人細路都喜歡。日式炸豬扒三文治做得好juicy;三文魚脆餅及巴馬火腿法式多士都做得好精緻。甜品都有驚喜,先講紫薯泡芙,除咗顏色靚,紫薯味道亦夠濃;最好吃是朱古力甜點,脆脆朱古力外殼包着藍莓味香濃的芭菲。檸檬撻夠酸夠清新,生果串串也用上新鮮生果,$258/兩位,仲要包兩杯靚靚紫色特飲真係超值。