2020-01-23 1427 瀏覽
年頭多得要為家中嘅史努比迷搶購旅遊雜誌套裝,XO仔方才有緣翻閱內附嘅飲食情報,得知北角啱啱新搬黎咗間有星級背景嘅西餐廳「Briketenia」。眼見四道菜晚餐價格大概四百至六百元左右,性價比甚高,所以即約同大食會嘅成員賀歲兼團年。新店位於新商場「北角匯」二期內,私家車可於正門上落客;乘搭地鐵亦十分方便,因為北角站A1出口就喺對面馬路。店子面積不大,樓底唔算特別高,用餐大堂燈光柔和,餐桌間空間感足,厚墊椅櫈亦相當舒適,不過可能四周唔係雲石就係玻璃,室內就比較應聲。玻璃窗一邊有個露台,入夜後仲有景睇添。金色餐墊上有齊備嘅餐具。由於西餐廳未取得酒牌,現階段免收開瓶費,不過每人只限提供一隻酒杯。網上訂座流程簡易,請留意人多必先預繳訂金。晚市套餐餐牌只有一頁,頭盤有五個選擇,分別為是日生油甘魚薄片、蟹餅、日本溫泉蛋、焦糖鵝肝及要另加$65嘅慢煮和牛海膽卷。而主菜亦有八款可揀,每款定價不同,包括油封鴨腿($388)、日本節令鯛魚($438)、日本帶子生蠔意大利飯($438)、燒黑毛豬($438)、波士頓龍蝦意粉($468)、美國肉眼扒($468)、燒羊架($468)、日本鹿兒島A3和牛配海膽及松露
玻璃窗一邊有個露台,入夜後仲有景睇添
網上訂座流程簡易,請留意人多必先預繳訂金。晚市套餐餐牌只有一頁,頭盤有五個選擇,分別為是日生油甘魚薄片、蟹餅、日本溫泉蛋、焦糖鵝肝及要另加$65嘅慢煮和牛海膽卷。而主菜亦有八款可揀,每款定價不同,包括油封鴨腿($388)、日本節令鯛魚($438)、日本帶子生蠔意大利飯($438)、燒黑毛豬($438)、波士頓龍蝦意粉($468)、美國肉眼扒($468)、燒羊架($468)、日本鹿兒島A3和牛配海膽及松露($568)。
服務生落單需時,似乎仍在熟習期間,幸好態度尚算良好,人未到齊都俾大家邊等邊食住熱辣香脆嘅麵包
麵包配鯷魚醬
Amuse Bouche開胃小食每天不同,當晚嘅「鵝肝醬泡芙」以精美嘅年輪木碟呈上,每四或五人一組,貴客可用手直接食用。
鵝肝醬泡芙
一口一件嘅鵝肝醬泡芙外鬆內潤,香濃而不溜滯,極易入口。
鵝肝醬泡芙
九人用餐,選菜各自為政。好難得喺冇刻意要試齊所有菜式嘅情況下居然都可以點哂五款頭盤,嘻嘻,兄長更細心地續一拍下靚相,好等讀者們可作參考之用
Crab Cake with Gribiche Sauce
63℃ Japanese Egg with Spinach & Chorizo
Foie Gras Crème Brûlée with Mandarin Jam
Carpaccio of the Day from Japan:肥肥家族遺傳,家人都愛食日本菜,第一道就同哥哥分別點咗兩款以日本食材烹調嘅頭盤分黎食。生油甘魚薄片鮮香肥美,簡單以爽嫩嘅沙律薑汁橄欖油調味已夠清新柔潤
,最細膩就係頂面加上香脆乾巧嘅炸雅枝竹片,成功為菜式增添口感,可謂神來之筆
Slow Cooked Wagyu Beef Cannelloni with Sea Urchin(另加 $65):要額外加錢嘅兩件慢煮和牛卷紅裡透白,色澤粉潤,以靚菇片墊底、橙美亮麗嘅海膽點綴、及晶瑩剔透嘅牛滑湯啫喱伴碟,外觀十分吸引

卷物以牛蒡紅蘿蔔絲作餡,咬落極之爽脆,連同芳香嘅菇片及清涼甜潤嘅牛滑湯啫喱食落去,效果理應很不錯,無奈外層片慢煮和牛偏咗微微厚韌,未能化於口腔,直令菜式失色少許
;小弟愚見,師傅可考慮將和牛偷薄一半試一試,相信會更為輕巧,同時更可減去額外收費,達取雙贏狀態
Creamy Pumpkin Soup湯品清一色為忌廉南瓜湯,唯獨細佬因有敏感問題要走咗果仁。
Creamy Pumpkin Soup
忌廉南瓜湯軟滑潤甜,份量恰到好處,喝畢亦不會感到滯口。
Creamy Pumpkin Soup
主菜方面因有重疊嘅關係,冇人叫嘅羊架、日本帶子意大利飯、美國肉眼扒就冇相睇啦。
Confit Duck Leg with White Bean Cassoulet
Sautéed Japanese Seasonal Fish with Bouillabaisse Sauce
Grilled Iberico Pork Marinated with Rice Malt, Garden Green Salad in Yuzu Pepper Dressing
Boston Lobster Linguine with Asparagus, Lobster Bisque Sauce
Japanese KAGOSHIMA-A3 Beef Sirloin with Sea Urchin, Truffle & SUKIYAKI Sauce($568):日本鹿兒島A3和牛主菜共有兩條厚切和牛,聽落好似份量好少咁,但其實食落真係好夠飽肚

個人只係略嫌所點嘅三、四成熟和牛過熟咗少少,但意外地入口仍軟腍鬆潤,肉汁豐腴鮮濃,混入芬芳嘅松露蓉松露薄片及鮮嫩嘅海膽,組合滋味無窮,確真無餸能敵
,正到痺呀!
和牛底嘅蘿蔔索哂和牛嘅精華,美味指數絕對爆哂燈!
甜品環節可揀跟餐另加$50嘅節令熱情果甜品,或散點項目。
Normandy Apple Pie($68):哥哥大讚蘋果批嘅批皮香脆輕巧,而且好足料。
Normandy Apple Pie
Chocolate Fondant with Sake Parfait($88):靚靚媽咪就話心太軟質量一般。
餐茶咖啡均附設三款糖品,全面得很是專業。
熱咖啡
最後嘅美點雙輝有醇美嘅朱古力波波及脆巧嘅甜餅乾,簡單味佳。
美點雙輝
源為法國星級食肆嘅「Briketenia」現化身為商場西餐廳,環境不俗,服務生雖較為生手,但勝在態度溫婉客套。晚市套餐價格合理,XO仔所嚐到嘅日菜西吃,即「生油甘魚薄片」及「日本鹿兒島A3和牛配海膽及松露」,質高美味,實屬霹靂配搭
,值得一試。
2020-01-20
麵包配鯷魚醬
美點雙輝
  • Japanese KAGOSHIMA-A3 Beef Sirloin with Sea Urchin
  • Truffle & SUKIYAKI Sauce
2020-03-11 32 瀏覽
說起來,近年出沒得最多的地方,一定是北角,無他,基本上每個月都要走兩三轉去搵中醫調理身子。望住北角由舊區逐漸建成了新地標,除了新落成的酒店,亦有不少名店進駐,看來附近的樓價又有排升了。餐廳前身曾在觀塘落腳,但輾轉走進北角最新的商場「北角滙」。店方除了設有廂房外,更有室外空間,正好可以除低口罩望望海景,吹吹風。餐前先來一份微溫的麵包籃,芝士條脆卜卜最得我心。同行幾位朋友,可在 Set Dinner 各自選擇再分享,真好。Starter Carpaccio of the day from Toyosu- Market, Japan 先是油甘魚薄切打頭陣,選料來自日本豐洲市場,置底是薑蔥打成的醬汁與及爽脆的亞枝竹,絲毫沒有違和感。Crab Cake with Gribiche Sauce 不喜歡魚生的朋友,大可選擇蟹餅,啖啖都是蟹肉,真材實料,蘸點一下芥末蛋黃醬,味道更鮮甜,個人幾喜歡。Creamy Pumpkin Soup 有異於常見的南瓜湯,說是南瓜汁更貼切,加入半熟蛋令口感更豐腴,伴碟的煙肉炸得稍微過火,邊位有點焦。Foie Gras Crème Brûlée w

餐廳前身曾在觀塘落腳,但輾轉走進北角最新的商場「北角滙」。

餐前先來一份微溫的麵包籃,芝士條脆卜卜最得我心。

Starter

Crab Cake with Gribiche Sauce

Creamy Pumpkin Soup

鵝肝焦糖燉蛋真的令人難以支撐,吃時把鵝肝燉蛋塗在伴碟的多士上,入口滑溜,充滿了油香之餘,又卜卜脆,加上蜜柑醬的芳香及微酸,正好起了平衡的作用。

Slow Cooked Waygu Beef Cannelloni with Sea Urchin (+$65)

絕對是花心思之作,慢煮和牛肉質軟稔,卷住牛蒡及蘿蔔絲,令口應複雜多層次,蘸點一下海膽汁,味道令人回味,伴碟的牛清湯jelly,聽說用上7小時煮成,誠意十足。

Main Course

Slow Cooked Seasonal Fish from Toyosu Market, Marinated with Saikyo-Miso, Polenta & Vegetable($438)

由日本豐洲市場直送鱸魚,同樣以慢煮方式處理,魚肉更覺幼嫩,醬汁是日本清酒、味醂及日式麵豉煮成,芳香馥郁又甜美。

Seared Japanese Scallop, Oyster Risotto with Shiso($438)

日本帶子煎至兩邊微焦,而內裡保持嫩滑,飯粒帶綠色,感覺有點怪怪的, 原來是加入了紫蘇葉及日本廣島蠔,而且芝士的份量減低了,不會太澎湃,但與飯粒有點貌合神離。

Grilled Pork Marinated with Rice Malt, Garden Green Salad in Yuzu Pepper Dressing($438)

豚肉先以 maple salt 及酒麴醃製,令肉味更豐富,而且摒棄常見的慢煮方式,反而用上了烤炙,外層帶焦香而不過火,內裡鎖住肉汁,醬汁是柚子胡椒汁,中和了油份感,如果嫌未夠,仲有清爽的沙律幫手。

鹿兒島和牛真的好少食到,而且係A3級別,牛味濃郁,脂肪分佈平均,煎香後澆上黑松露油及幾片黑松露,今次醬汁是壽喜燒汁,每口都是日本風味,但其實個人反而喜歡反樸歸真,只要是肉質好,簡單的灑點海鹽來提鮮已經好足夠。

甜品分別是糖漬檸檬配柚子朱古力忌廉及沖繩黑糖薄脆,先把糖漬檸檬挖空放入柚子朱古力忌廉及柚子肉,最後插上薄脆,甜酸的平衡拿捏一流,尤其是是糖漬檸檬皮,更是神來之筆,千萬不要錯過。

第二道是法式草莓千層酥,夾層間是草莓肉及吉士醬,很大路的味道。

再來是蘋果撻,除了青蘋果片外,更加入了杏仁,不錯。

壓軸是法式栗子蛋糕,賣相亮麗,中間是幼滑的栗子茸,兩邊是酥化的蛋白脆片,吃起來滿口都是栗子的味道,但又不會太甜,正。

2020-02-18 160 瀏覽
在北角暫住接近三個月,發覺區內食店大多數都是舊鋪,比較污糟,但原來北角有個後花園就是北角匯,新開不久的二期有很多新開餐廳,當中找到了一間西餐Briketenia,在飲食雜誌曾介紹過,菜式獨特,但價錢不平宜,不過情人節日子,可以食好啲!我是在OpenRice上訂位,訂位後食店就主動聯絡我,並通知情人節當天有兩個時間,分別是6點至8點,另一個時間是8點至10點,價錢$688四度菜,$788五道菜,如果確定出席必須於限期前存入訂金作實,果刻有點突然,在OpenRice上訂位未試過有這種情況,需要落訂,不過自己想嘗試,沒所謂的便存入了$500作為訂金。情人節當天準時六點到達食店,自己在備注上要求窗口位置,但眼見窗口位置得一個,而且已有客人坐緊,服務員安排一個走廊位置給我們,即時表示不喜歡,並要求坐另一邊比較靜的位置,坐下後老公下單點了五道菜。食物上桌時間尚算恰當,食完一道菜後才上第二碟菜,每度菜看得出是用心製作,不是一般西餐,有創意,擺盤亦很美,五道菜都很好吃😋,值得讚賞。一間食店不能靠食物做得好來營運,服務、環境須相應配合。Briketenia的服務員很生手,只是將食物送上及收走,感覺不到服

一間食店不能靠食物做得好來營運,服務、環境須相應配合。Briketenia的服務員很生手,只是將食物送上及收走,感覺不到服務熱誠,全食店有一位女服務員比較專業,會問你食物是否滿意!😬

用餐環境太過逼夾,椅子🪑坐得不舒適,尤其對較瘦小的女士,晚餐連加一計,每人要$900,但環境、服務不成對比。坐在隔離枱的客人,勁大聲交談,影響用餐心情!浪漫的情人節晚餐在嘈吵及被隔離枱客人眼望望咁渡過!🤣🤣🤣

近來疫症嚴峻,Briketenia沒有做令客人安心措施,亦是我對餐廳扣分的主因。

個人評分

抵食C
2020-02-14
情人節
2020-01-20 815 瀏覽
一開始book枱話要坐窗口位,點不知俾咗其他人坐☹️最後咪問返侍應以為係睇到海景嘅位就得😓店長都有道歉,話係溝通上嘅誤會。一開始就俾咗個唔係太好嘅印象...叫嘢食之前都有法包同埋小食🤩。小食係蝦忌廉迷你泡芙,幾得意一啖食晒。如果法包烘熱咗會更加好味。前菜:Foie Gras Crème Brûlée 未食過鵝肝燉蛋🤣味道幾特別,上面仲有焦糖同埋果醬,又鹹又甜,視乎個人口味😬。質感就冇甜嘅燉蛋咁滑。隔離嗰幾塊麵包就好脆好好味😋前菜:Prawn Tempura with Jerusalem Artichoke Purée 唔似日式嘅天婦羅,炸得唔係特別好,成舊蝦肉跌咗出嚟😂,但係調味唔錯。前菜:Carpaccio of the day好似魚生咁,但係醃過,味道好清新開胃。魚好新鮮同埋切得好薄唔韌。KAGOSHIMA A3 Beef sirloin with sea urchin, truffle & sukiyaki sauce ($588)果然係靚嘅鹿兒島牛肉,真係好腍,但係又唔會太多肥膏。海膽好滑🤤份量就真係比較少嘅,但係咁矜貴嘅食材冇辦法😅Grilled Pork marinated

前菜:Carpaccio of the day

Grilled Pork marinated with rice malt ($468)
四碟之中賣相最出色😍好大舊,肉好腍唔會過熟。
Prime Rib eye

Prime Rib eye ($488)
係啱啱好medium👍🏻配菜都唔少,菠菜好味,焗薯仔就唔脆因為淋左汁。
Boston Lobster Linguine

Boston Lobster Linguine ($468)
我食過之中算好好嘅龍蝦意粉😍鍾意佢個汁係龍蝦汁😋龍蝦味好濃👍🏻唔creamy唔濟。用左成隻龍蝦,有好多龍蝦肉+兩隻龍蝦鉗😮意粉唔係al dente,但係就啱我😬

餐飲都好大杯,我哋叫咗兩杯熱檸茶,佢比咗成壺茶我哋🤩

仲有熱朱古力😍

日本廚師果然係唔同,碟上嘅每樣野都好精緻✨價錢咁貴,餐廳格局唔係好高級😅環境唔暗。雖然店長親切,但係有一兩位侍應唔係太識做😐但係食物質素係唔錯嘅👍🏻值得一試☺️希望服務可以改善💪🏻
2019-12-15
Prime Rib eye
Boston Lobster Linguine
  • KAGOSHIMA A3 Beef sirloin with sea urchin
2020-03-28 0 瀏覽
呢間位於北角,打住請來東京的日藉法國菜大廚出任主廚,曾經在東京任職多間米芝連餐廳🤩🤩🤩另人期待。.餐廳可見到海景,還有露天座位,但晚上並未開放。前菜:.香煎蟹餅配芥末蛋黃醬- 蟹餅煎得十分香脆鬆化,伴上的芥末蛋黃醬,一啲都不油膩.法式鵝肝焦糖燉蛋配蜜柑醬: 如果喜歡鵝肝的,真的要試吓,味道濃郁,帶點甜主菜: Confit Duck Leg with white bean cassoulet ($388 set)- 我本身唔太鍾意食皮,但係呢個鴨腿好脆好香,忍唔住食左好多,反而肉有啲乾,需要配合豆食。.Beef Cheek Stew ($468set)-我係法國都食過,肉質都係好林,夾雜住一些牛筋,味道好濃。另外還有湯及餐前小食呢段時間,餐廳都差不多滿座,還有些熟客。
.餐廳可見到海景,還有露天座位,但晚上並未開放。
前菜:

另外還有湯及餐前小食

呢段時間,餐廳都差不多滿座,還有些熟客。
2020-03-01 189 瀏覽
地點不錯, 寧靜舒適,有少量outdoor 地方。食物係fushion 既西餐!日本風既醬汁/料理~ 有新鮮感!清新!可口!豬扒不油膩,鬆軟,配合醬汁,停不了口。甜品絕對係誠意之作,有趣開胃,不會太甜!令飯後感覺舒服滿足!
地點不錯, 寧靜舒適,有少量outdoor 地方。

豬扒不油膩,鬆軟,配合醬汁,停不了口。

2020-01-08 1238 瀏覽
沒有踏足北角差不多兩個月,朋友相約話在北角滙開設了BRIKETENIA新店,據講新店仲有曾於東京多家國際知名酒店,任職的日藉法國菜大廚中西潤也(JunyaNakanishi)坐陣,所以多款法式的菜式都帶有點點的日本特色,心想口感當然會給我一點新意,當然要去試試。由於目前仍是試業階段,所以只提供午餐和晚餐套餐,包括法式餐前小食、 前菜、主菜及甜品各一款,最後還有香濃咖啡及茶作結。今次一行六人齊齊食,就可以試多幾款,首先來個麵包籃,內裡是外脆內軟熱辣辣的麵包,吃時塗上蒜茸銀魚柳醬,好惹味呀! 其中自家製的芝士條入口脆卜卜又有芝士香,我至LIKE。頭盤都有幾個選擇,呢道東京豐洲市場時令生魚片,每日由東京豊洲市場空運直送,今日的新鮮主角以油甘魚切成薄片,放在以薑及葱打成的醬汁上,配上脆口的亞枝竹,入口鮮味十足。將鮮蟹拆肉煎成的香煎蟹餅配芥末蛋黃醬,伴上沙律菜,吃時蘸點自家製的芥末蛋黃醬,大大提升了蟹肉的鮮甜味,入口那啖啖的鮮蟹肉。頗過癮。呢味大蝦天婦羅配亞枝竹茸,選用日本脆漿的大蝦天婦羅,入口外層脆卜卜,吃時蘸點亞枝竹茸,令爽口又彈牙的大蝦更鮮甜,個人就好鍾意。將法式鵝肝與雞蛋混合成為的法式鵝

將法式鵝肝與雞蛋混合成為的法式鵝肝焦糖燉蛋配蜜柑醬,附上三片法式薄脆,吃時將鵝肝焦糖燉蛋塗在薄脆上,記住一定要蘸點蜜柑醬,那清香酸味平衡了鵝肝濃郁的味道,嫩滑甘香中滲出蜜柑的甜味,絕對是一道有心思的前菜。

慢煮和牛巻配海膽則是將卷住了牛蒡及蘿蔔絲的日本和牛,以慢煑的方式烹調,並以海膽汁提味,而這道前菜還有另一必試是那晶瑩通透的牛清湯啫喱,足足用了7小時煑成,入口即溶,簡直是啖啖牛清湯的精華。

慢煮日本豐洲市場時令魚(鱸魚)西京燒配意式粟米糕及時菜 $438
從日本豐洲市場直送的鱸魚,以慢煮方式保持肉質的鮮嫩,配以麵豉、日本酒SAKE和美醂做的的醬汁,香甜口感更能突出魚的鮮味。

香煎豚肉配田園沙律及柚子胡椒汁 $438
豚肉外皮帶微脆,充滿肉汁,原來是大廚先將豚肉用日本的maple salt和酒麴醃製後,再煎香,難怪入口有點焦香,不過又幾腍身又有咬感,那柚子胡椒汁吊味一流和豚肉非常夾,加上有菜沙律相伴,口感好清新,味道真不錯。

香煎日本帶子及蠔意大利飯配紫蘇 $438
意大利飯一般都是帶濃濃的芝士,不過大廚特意減輕了芝士,並加入紫蘇葉及日本廣島蠔,口感特別,個人就好欣賞,而那煎香了的日本帶子,厚肉又夠香,令我好回味。

日本鹿兒島和牛西冷(A3級)配海膽、黑松露及壽喜燒汁 $568
從日本進口的鹿兒島和牛西冷A3級,其脂肪纖細,牛肉味濃,不用什麼的調味,上碟前稍作煎香,伴上新鮮的黑松露和黑松露油,吃時蘸點用乾蔥、洋、美醂及豉油煮成的壽喜燒汁,口感更味覺更佳。

這道工序繁複又花心思的糖漬檸檬配柚子朱古力忌廉及沖繩黑糖薄脆,將檸檬挖肉後,取檸檬皮用糖水及辣椒,煮至軟身待涼後再煮,整個過程約7小時,足見是花心思之作,當檸檬成為蜜餞後,將柚子朱古力忌廉及柚子肉放在檸檬皮內,並以沖繩黑糖薄脆相伴,入口是清甜的檸檬香,自問是檸檬控的我,真是按奈不住了。

法式栗子蛋糕蒙布朗,以甜栗子泥為主,為迎合香港人少甜的習慣,以蛋白脆片夾著法式栗子,入口外脆內軟,滿口都是香滑的栗子,正。

法式草苺千層酥,在香脆的千層酥皮下是士多啤梨肉及細滑的吉士,那士多啤梨醬微酸又帶甜,甜度剛剛好。

蘋果撻內除了有蘋果內外,還有杏仁,配上青蘋果脆片,酸酸甜甜,唔錯。
題外話/補充資料: 呢度仲有戶外地方,望住成個海景的確幾靚,依家新開業未算好多人,但食物整體都唔錯。不過人頭計預400左右,未計你飲酒呀!
2020-01-06
  • 日本鹿兒島和牛西冷(A3級)配海膽、黑松露及壽喜燒汁,肉質好嫩,試得過
2019-12-12 1958 瀏覽
由日本大廚主理,價錢尚可接受。晚餐份量足,頗精緻。店員對菜式的介紹可以更仔細。開幕初期午餐與晚餐內容分別不大。有餐前小食,不錯。油封鴨腿不錯,夠鬆軟,皮脆肉滑。下面的白豆茸煮得軟硬適中。牛扒叫半熟,但熟了一點。伴菜很好,雞油菌香,菠菜很有菜味。甜品方面,檸檬的那一個很好。酸酸甜甜的,而且有咬口,又滑。
由日本大廚主理,價錢尚可接受。
晚餐份量足,頗精緻。
店員對菜式的介紹可以更仔細。
開幕初期午餐與晚餐內容分別不大。
有餐前小食,不錯。
油封鴨腿不錯,夠鬆軟,皮脆肉滑。
下面的白豆茸煮得軟硬適中。
牛扒叫半熟,但熟了一點。
伴菜很好,雞油菌香,菠菜很有菜味。
甜品方面,檸檬的那一個很好。
酸酸甜甜的,而且有咬口,又滑。
餐前小食
2019-12-12