2024-03-24 1013 瀏覽
📍觀塘 Boon觀塘工廈好多正嘢食呢一樣嘢大家都知,今日就嚟到冠力工廠大廈,試吓呢一間裝修得非常精緻嘅西式Cafe。佢嘅裝修係行無印簡約風,座位非常寬敞,而且好乾淨。重點係呢一間工廠大廈距離地鐵站5分鐘都唔需要,約朋友食飯超級方便。赤蝦他他 ($78):赤蝦的鮮甜配上他他的軟綿口感,令人回味無窮。份量適中,而且擺盤超精美,是一道值得嚐試的美味佳餚。明太子醬薯條 ($58):薯條炸得酥脆金黃,搭配上濃郁的明太子醬,口感豐富多層次。這道小吃適合當作開胃菜或下午茶點心,讓人一嚐難忘。鰹魚熟成封門柳 ($168):封門柳的肉質鮮嫩多汁,經過熟成的過程帶出更多層次的風味。配上鰹魚的醇香,每一口都令人愉悅。這道料理展現了廚師的烹飪技巧和對食材的用心。法式多士 ($58):法式多士價格實惠,卻呈現出高品質的味道。多士外脆內軟,每一口都帶來滿滿的幸福感。搭配上適量的果醬或楓糖,更能提升整體的口感。朱古力奶泡 ($48):奶泡綿密細膩,搭配濃郁的朱古力風味,帶來一股濃濃的幸福感及感到滿足。開心果奶昔 ($68):奶昔口感濃郁,開心果的香氣令人陶醉。這杯奶昔帶有濃濃的堅果風味,不僅美味,還營養豐富。如果你
📍觀塘 Boon

赤蝦他他 ($78):

明太子醬薯條 ($58):

鰹魚熟成封門柳 ($168):

法式多士 ($58):

朱古力奶泡 ($48):

開心果奶昔 ($68):
奶昔口感濃郁,開心果的香氣令人陶醉。這杯奶昔帶有濃濃的堅果風味,不僅美味,還營養豐富。如果你喜歡奶昔和開心果,這是一款不錯既選擇。
  • 赤蝦他他
2024-03-23 886 瀏覽
又跟朋友去到觀塘區嘅工廈探店😋 今次到訪依間日式mix 法國菜fusion 餐廳🥰 裡面裝修充滿文青氣息,木系嘅裝橫配合柔和嘅燈光,感覺和諧又有情調,清談約會一流👍👍👍 今次同朋友share 食😋 試咗佢幾款特式推薦🥰 首先前菜㨂咗煙燻青蘋果松露汁赤貝👍 上枱時煙霧瀰漫嘅效果真係好搶眼🤭 打卡一流👍 食落好fresh 好爽口😍 尤其赤貝更是鮮味十足,爽滑又彈牙🤭 作為開胃菜一流😚 之後主食就分別㨂咗大蝦海膽醬忌廉意大利麵,同埋油封鴨腿😋 意大利麵超級大盆份量極多🤩🌟 勁多隻飽滿又肥美嘅大蝦圍圈排好🥰 真係勁有誠意🤩 大蝦食落好鮮美好彈牙,嚼感一流👍 海膽醬鹹鮮又不會過膩,與軟硬適中嘅意粉配搭一絕👍 超級正🥰油封鴨腿火喉控制得極好🥰 外層鴨皮脆香不膩,內裡鴨肉軟腍離骨,味道濃郁醇香,真係令人回味無窮🥰 配埋盡吸鴨肉精華嘅薯蓉同埋各式配菜,真係無得嘆🤭 最後點少得甜品😍 叫咗個經典必食嘅法式多士🫶 食落外脆內綿,蛋香滿溢,內層嘅質感令人聯想起香滑嘅焦糖燉蛋🤭 加埋甜美可口嘅蜜糖汁,甜美滿分😍🫶 唔叫走寶🥴 我地㨂咗兩杯飲品,開心果奶昔好香好滑,開心果味偏重,不會過甜過漏,開心果迷必叫👍 蜜

煙燻青蘋果松露汁赤貝

油封鴨腿

法式多士

開心果奶昔、蜜桃冰茶
我地㨂咗兩杯飲品,開心果奶昔好香好滑,開心果味偏重,不會過甜過漏,開心果迷必叫👍 蜜桃果茶清新怡人,茶香味足,蜜桃嘅果香和甜美出眾,非常美味😋
煙燻青蘋果松露汁赤貝
油封鴨腿
法式多士
開心果奶昔、蜜桃冰茶
2024-09-08 40 瀏覽
觀塘區一星期7日都非繁忙,唔想等位但又想覓美食真係要花點時間搵~✨呢間位於apm 隔離又可以提早預約座位的高質餐廳就係其中一個選擇🧡Menu 入點每款都好有心思~必點油封鴨髀、法式西多士、海膽醬意大利粉✨今次晚餐點左:1️⃣一份普通餐湯$18南瓜湯有南瓜蓉,入口口感有texture ,唔會好稀。2️⃣一份海鮮濃湯$48超濃蟹膏咸香,入口都食到蟹肉,非常濃郁,沾上麵包,脆口配上熱燶湯,非常惹味。3️⃣池魚他他成份顏色好靚好精緻,不過怕腥的會不喜歡。酸酸甜甜蠻開胃,但覺得之前既赤蝦他他更好吃。4️⃣一杯芒果乳酪沙冰$48隨左杯面個糖餅太甜入唔到口,成杯都好清新好喝✨5️⃣泡沫蜜桃茶$12(跟餐)跟餐配置都咁靚✨很清爽,甜度剛好。6️⃣明太子忌廉意大利麵$138明太子超香!奶油味濃。7️⃣香煎黑和豚肉眼 $168未算太特別。8️⃣法式多士 $48必推必點,超好吃!9️⃣雞皮餃子入口爆汁,外皮脆入面鮮嫩超好吃。
觀塘區一星期7日都非繁忙,
唔想等位但又想覓美食真係要花點時間搵~✨

Menu 入點每款都好有心思~

必點油封鴨髀、法式西多士、海膽醬意大利粉✨
今次晚餐點左:
1️⃣一份普通餐湯$18

南瓜湯有南瓜蓉,入口口感有texture ,唔會好稀。

2️⃣一份海鮮濃湯$48

超濃蟹膏咸香,

3️⃣池魚他他

成份顏色好靚好精緻,
不過怕腥的會不喜歡。
酸酸甜甜蠻開胃,
但覺得之前既赤蝦他他更好吃。

4️⃣一杯芒果乳酪沙冰$48

隨左杯面個糖餅太甜入唔到口,成杯都好清新好喝✨

5️⃣泡沫蜜桃茶$12(跟餐)

跟餐配置都咁靚✨很清爽,甜度剛好。

6️⃣明太子忌廉意大利麵$138

明太子超香!奶油味濃。

7️⃣香煎黑和豚肉眼 $168

未算太特別。

8️⃣法式多士 $48

必推必點,超好吃!

9️⃣雞皮餃子

入口爆汁,外皮脆入面鮮嫩超好吃。
2024-09-07
  • 赤蝦他他
  • 油封鴨腿
  • 法式多士
  • 明太子醬薯條
  • 大蝦海膽醬忌廉意大利麵
2024-09-03 141 瀏覽
同事生日,想喺附近搵間環境,食物好啲嘅餐廳同佢慶祝。近呢半年觀塘區已經冇乜新餐廳開,反而執完一間又一間… 係openrice碌完一輪,終於比我發現咗呢間餐廳,見佢有埋甜品,決定試一試佢😁 餐廳夠光猛,簡約舒適,感覺唔錯⋯叫咗兩個set lunch, 香煎西班牙慢煮豬肉眼同鰹魚熟成封門柳,香煎鵝肝糖心蛋配黑松露炊飯大家share。餐湯係甘荀湯,個豬肉眼juicy但略嫌唔夠嫩滑,有啲鞋,味道唔錯,配菜薯仔番薯同埋菇整得好好味。鰹魚熟成封門柳,夠腍夠滑,有鰹魚香,個炊飯味道唔錯,鵝肝同糖心蛋正常。泡沫茘枝茶個presentation 好靚,有心思最出色係個甜品😋雜莓忌廉千層窩夫酥酸酸甜甜唔會太漏,個千層窩夫酥好脆😊值得一讚,手機下單時可以把寫上生日快樂的訊息寫在remark, 咁就唔使係當事人面前尷尷尬尬咁同店員講啦😂🤭下次要去試埋佢啲意粉😃
餐廳夠光猛,簡約舒適,感覺唔錯⋯

香煎黑和豚肉眼

鰹魚熟成封門柳,香煎鵝肝,糖心蛋配黑松露炊飯

泡沫茘枝茶個presentation 好靚,有心思

最出色係個甜品😋
雜莓忌廉千層窩夫酥
酸酸甜甜唔會太漏,個千層窩夫酥好脆😊

下次要去試埋佢啲意粉😃

香煎黑和豚肉眼
鰹魚熟成封門柳,香煎鵝肝,糖心蛋配黑松露炊飯
  • 雜莓千層窩夫酥
2024-08-23 138 瀏覽
*睇到最後!* 夜晚諗住同朋友聚一聚食個飯,睇到某foodie介紹好似幾吸引咁,就book枱試下啦。 點知我啱啱先上到2樓,門口未入,openrice就通知我「已確認出席」,我都呆一呆,但照行入餐廳。 一行到入餐廳,我出示openrice booking告知訂座,兩位店員就呆一呆,隔咗一陣先帶我入座,可能係唔expect 8點半有客吧🤔但我又的確係喺openrice訂到枱。 嚟之前都確認過9點 last order,我朋友有事要遲少少到,本身想等埋一齊嗌,殊不知我一入座,店員已經提醒差唔多到last order,要儘早落單,我都表示理解明白,即刻睇menu。 嗌咗兩個套餐,因為有最低消費一人一杯飲品,所以都嗌咗飲品。 係水牛芝士正常應有水平,不過不失。我同朋友都唔太理解三塊麵包嘅存在,係脆嘅,我沾麵汁食還可以,但同行朋友就覺得有陣油膉味。 至於意粉嘅明太子味就老實講,唔係太突出,我同同行朋友都唔係太食得出個味,唔至於難食,但同好食就掛唔上邊。十分失望!個封門柳完全唔係想像中/睇foodie嘅咁靚同好食!都係未至於難食但完全唔係好食🥲同行朋友第一啖已經覺得鹹,但配埋飯就還好。 個炊飯食落
*睇到最後!*

嗌咗兩個套餐,因為有最低消費一人一杯飲品,所以都嗌咗飲品。

流心水牛芝士(套餐前菜)+$78

係水牛芝士正常應有水平,不過不失。

明太子忌廉意大利麵(套餐主食)+$138

鰹魚熟成封門柳,香煎鵝肝,糖心蛋配黑松露炊飯(套餐主食) +$238

個炊飯食落唔似炊飯,似係炒飯同炊飯中間嘅混合體咁,都係未至於難食,但絕對稱唔上好食。

(小插曲:其實幾好笑,落單嘅時候我見第一項係封門柳,第二項就係我嗌嘅呢個。咁我就唔肯定兩個嘅肉量係唔係一樣,我就問店員呢兩個份量有冇分別,店員答我:兩個唔同㗎!一個有鵝肝一個冇,我呆咗,店員繼續:喔!同埋一個有個飯一個冇,我:…好,心諗…你當我盲…?最後都問到份量係一樣嘅)

法式多士  配雲呢拿Gelato (套餐甜品)+$68

都係好失望!都係嗰句難食稱唔上,但好食就冇佢份了。我同同行朋友都唔係太形容得出呢個味道,但的確係失望嘅。

唔知關唔關事,但當時我係order叫上,但封門柳啱啱上枱冇耐(21:01)我諗隔幾分鐘?店員就埋嚟通知廚房要收,所以要上埋個甜品先(21:11上),但餐廳係22:00閂舖,但當時我哋都唯有表示理解,唔肯定係唔係擺多咗一陣令風味欠佳喇。

開心果奶昔(套餐飲品)+$48

好飲!頗香頗濃開心果味。

黑芝麻奶昔(單點)$68

好飲!頗香頗濃黑芝麻味,同朋友都感到驚喜。但價錢值唔值得就大家自己判斷了,不過餐廳低消一人一杯飲品。

西村宇治抹茶鮮奶(套餐飲品)+$28

我冇飲到,但朋友覺得都幾好飲,我喺杯尾試咗少少,雖然有溶冰,但飲得出應該係幾濃抹茶味。

最後,啱啱提到餐廳22:00閂舖啦,但店員喺21:36就已經催促我哋離開…令成個體驗感覺更差。我仲見到有位店員喺其他客人嘅隔離枱感覺係刻意地大聲收拾餐具(嗰枱客人仲食緊野)…其實都幾冇禮貌。

整體而言,我就覺得唔值得比呢個價錢再去食多一次😞食物質素大差預期,店員服務態度亦唔係太好,食到好趕頭趕命咁。如果想早啲收舖,不如唔好比人book到8點半…希望可以比到個實際參考比想去嘅人之餘,亦可以比返意見餐廳🙏🏻
2024-08-22
開心果奶昔(套餐飲品)+$48
黑芝麻奶昔(單點)$68
西村宇治抹茶鮮奶(套餐飲品)+$28
  • 開心果奶昔
  • 黑芝麻奶昔
今次來到位於觀塘工業區的日式Cafe - Boon 🧡環境舒適,食物亦非常美味😋 絕對說得上是打卡美食👍我們點了大蝦海膽醬忌廉意大利麵、炙燒左口魚蘆筍糖心蛋意大利飯、油封鴨腿、明太子醬薯條、煙燻青蘋果松露汁赤貝 😋煙燻青蘋果松露汁赤貝,上碟拍片打咭一流🧡炙燒左口魚蘆筍糖心蛋意大利飯較淡口,很清新的感覺。大蝦海膽醬忌廉意大利麵,大蝦超彈牙!海膽醬很香啊!油封鴨腿是驚喜😍 很香口,鴨腿不會過乾,保留到油香。明太子醬薯條食唔停口,還額外點了黑松露醬。飲品方面,點了雲泡咖啡、朱古力咖啡及香蕉朱古力乳酪沙冰😍 最後還點了法式多士做甜品🧡飲品出色!法式多士是我沒有expect 的口味,好好吃啊!要再來🤤
今次來到位於觀塘工業區的日式Cafe - Boon 🧡
環境舒適,食物亦非常美味😋
絕對說得上是打卡美食👍

煙燻青蘋果松露汁赤貝,上碟拍片打咭一流🧡

炙燒左口魚蘆筍糖心蛋意大利飯較淡口,很清新的感覺。

大蝦海膽醬忌廉意大利麵,大蝦超彈牙!海膽醬很香啊!

油封鴨腿是驚喜😍 很香口,鴨腿不會過乾,保留到油香。

明太子醬薯條食唔停口,還額外點了黑松露醬。

2024-08-15 217 瀏覽
近期終於唔落雨, 係會所搞左個50人party, 有老有幼, 搵左好耐到會搵到呢間法日餐廳有得叫到會。事前社交媒體網站同餐廳傾好要乜, 餐廳會send返單俾錢, 派送會用電召車到付當日11:30am 收到通知電召車出車了, 好多野! 要問會所借推車收貨多到餐廳要入箱XD餐廳本身到會D盒夠靚, 但會所有翻熱盤就將意粉放晒入去保暖意粉好出色, 外賣時都仲好熱, 口感仲係al dente我個人最鍾意個松露risotto3個鐘party, 主食基本上清晒, 餘下既班細佬得閒返來食一舊mini waffle就大致食晒冇做大晒鬼

多到餐廳要入箱XD

餐廳本身到會D盒夠靚, 但會所有翻熱盤就將意粉放晒入去保暖
意粉好出色, 外賣時都仲好熱, 口感仲係al dente
我個人最鍾意個松露risotto

2024-08-03
外賣送餐
2024-07-22 221 瀏覽
餐湯是忌廉湯,比較淡味黑松露薯條是好吃的但是不太熱。鰹魚封門柳都是很好味,如果QR code點餐時可選擇熟度就更好。豚肉overcooked ,有點“鞋”配菜的菇菌類很好味可能奶沒有煮熱,couppacinno 是微熱,多放一會已冷了等候食物時間大概10-15分鐘,全店只有两人,相信是店主中午時段不太多人

餐湯是忌廉湯,比較淡味
黑松露薯條是好吃的但是不太熱。
豚肉overcooked ,有點“鞋”
配菜的菇菌類很好味

等候食物時間大概10-15分鐘,全店只有两人,相信是店主
中午時段不太多人

2024-07-22
2024-06-07 253 瀏覽
環境舒服食物都好味鮮蝦他他最好食意粉也可以,希望有多點意粉種類可以選擇鴨腿好軟,不過味道一般牛,就比較干身,如果有汁較好芝麻奶昔好味,有芝麻香味甜品就般,比較似預制品,如果係即制的香脆
環境舒服
食物都好味
鮮蝦他他最好食
意粉也可以,希望有多點意粉種類可以選擇
鴨腿好軟,不過味道一般
牛,就比較干身,如果有汁較好
芝麻奶昔好味,有芝麻香味
甜品就般,比較似預制品,如果係即制的香脆
今次黎到觀塘工廈搵食,揀來這間主打日式fusion 菜的樓上Cafe。餐廳在晚市時段,提供多款的賣相吸引的主食選擇,再按照喜好再加配飲品、小食和甜品,價錢都算是幾抵食。☺️🫶🏻💚🍵🥩✨ 明太子醬薯條($58),粗薯條新鮮炸起,熱辣辣,淋上滿滿香濃的明太子醬,香脆可口又惹味。🍟✨ 海鮮濃湯(+$48),龍蝦湯加入龍蝦膏的元素,令湯煮得更濃稠,每一啖都好甘香鮮甜。🦞🫕✨ 柚子胡椒吉列蠔(+$28),炸得黃金酥脆,炸蠔每粒都脹卜卜,味道濃郁,柚子胡椒醬帶出微微的柚香和淡淡的辣味,令炸蠔的味道更有層次。🦪💥🍊✨ 雜莓乳酪沙冰(+$38),百分百的使用新鮮雜莓果粒打出來,飲的時候會飲到粒粒紅莓果肉和果籽,味道酸酸甜甜,而且沙冰打得好細滑,很有冰爽涼快的感覺,啱哂夏天飲用。🍓🍒🍹✨ 開心果奶昔(+$48),呢一款係餐廳今期做的期間限定,開心果的堅果香味融入了奶昔之中,口感順滑,絕對滿足到一眾開心果控的朋友。🥛🍵💚✨ 炙燒左口魚露荀糖心蛋意大利飯($214),左口魚配意大利飯的組合比較少見,左口魚滿滿地舖在意大利飯上,再由火槍燒過,令意大利飯除了忌廉creamy的味道外,還有燒過的左口魚香香的油脂融入

海鮮濃湯

柚子胡椒吉列蠔

雜莓乳酪沙冰

炙燒左口魚露荀糖心蛋意大利飯

✨ 炙燒左口魚露荀糖心蛋意大利飯($214),左口魚配意大利飯的組合比較少見,左口魚滿滿地舖在意大利飯上,再由火槍燒過,令意大利飯除了忌廉creamy的味道外,還有燒過的左口魚香香的油脂融入飯裡,每一口都油香味重,配埋糖心蛋不單止是賣相靚,而且整個組合都好邪惡,是一款好吸引眼球的主食。🐟🔥
鰹魚熟成封門柳

✨ 鰹魚熟成封門柳($168),呢款主食係餐廳的人氣招牌推介,牛柳望落比較生,但係肉質非常嫩滑,而且牛柳帶有嚼勁,牛味濃香。牛肉是選用日本的鰹魚乾包醃製過,使牛肉滲入了咸香的鰹魚汁香味。周邊的配菜特別加了甘甜的黑蒜,令到整碟主食的味道更昇華。🥩🧄🍄‍🟫🥦
雜莓忌廉千層窩夫酥

✨ 雜莓忌廉千層窩夫酥(+$38),是餐廳自家新鮮製作的招牌甜品,窩夫酥使用了法國AOP牛油,其牛油製作甜品都比較健康而且牛油味極香,窩夫每一口都好脆,加埋雜莓忌廉感覺無咁油膩。雜莓忌廉的酸甜味配窩夫很匹配,真的回味無窮。🍓🍒🫐🧇🧈
海鮮濃湯
柚子胡椒吉列蠔
雜莓乳酪沙冰
炙燒左口魚露荀糖心蛋意大利飯
2024-05-05 193 瀏覽
星期五晚同朋友去食飯 場地大 坐落好寬敞 一坐低侍應哥哥就即刻問我地凍唔凍 冷氣使唔使熄細D然後落Order時我地係單點 然後侍應哥哥又提我地食Dinner Set會平過單點 真心覺得佢服務態度好好!我地一共叫左3樣嘢 包括有明太子醬薯條、海膽意粉、封門柳鵝肝黑松露炊飯全部都超水準!勁高質!食之前都係求其搵間餐廳食飯 完全冇諗過工廠大廈會有咁好味嘅西餐!!明太子超多嘅薯條!封門柳超嫩超有牛味!海膽意粉分量超多! 芒果Yogurt Smoothie同免費跟餐嘅檸檬茶都唔馬虎 好好飲! 下次會再黎食!!

明太子薯條
芒果Yogurt  Smoothie
封門柳鵝肝黑松露炊飯
明太子薯條
芒果Yogurt  Smoothie
封門柳鵝肝黑松露炊飯
2024-04-02 206 瀏覽
今晚同朋友去左一間優質小店cafe到食晚餐🤣咁岩遇到Mc生日做應援😅MC粉必去打卡😂有應援物送🙂講返食物算正正常常😌還好😅明太子醬薯條有些少咸🙃但味道都接受到☺️而且新鮮炸得酥脆金黃,口感非常好👍它們外脆內軟,不會太油膩😌明太子醬有些小微甜😌讓人回味無窮😍大蝦海膽醬忌廉意大利麵大蝦帶來了鮮甜的海鮮風味🙂在烹調過程中保持彈牙口感😌它融合了奶油的香濃和意大利麵的口感😉北海道帶子松露醬忌廉意大利飯帶子煎得微微焦香🤪肉質鮮嫩,有一定的咬合感,帶來鮮甜風味😍松露醬很有濃郁的香氣和滑順的質地和意大利飯相互融合🥰朱古力奶泡濃郁、柔滑和絲滑的口感😍每一口都帶有朱古力的濃郁風味😊奶泡的質地輕盈且柔軟,在頂部分形成一層豐富的泡沫😍蜜桃果茶散發出蜜桃的香氣😚適中的甜度😌好飲餐廳環境以木系清新裝潢😊主打法日菜🤩而乾花擺設精緻🤪好有文青系🥰顏色是米白色🤓望下去很自然風格🤩而且又高質得來價錢合理😑

朱古力奶泡

蜜桃果茶
散發出蜜桃的香氣😚適中的甜度😌好飲

2024-03-30
2024-04-02 139 瀏覽
觀塘新開左間法日fusion菜,緊係要試吓啦。煙燻青蘋果松露汁赤貝 $68第一道菜已經好fusion😍😍店員會即席打開透明蓋,令煙燻木香環繞著餐桌,第一口先試青蘋果絲和松露醬汁,濃郁既松露跟清甜既青蘋果兩款極端既味道互相撞擊,提升層次,加上新鮮爽口既赤貝,好開胃👍🏻明太子醬薯條 $58薯條炸得金黃香脆,加上滿滿既明太子醬佈滿粗薯條上面,味道咸咸香香,幾惹味香煎西班牙豬肩 $168豬肩煎得火喉岩岩好,而且搽用西班牙栗飼豬肉眼,入口肉味香濃,肉質軟嫩,脂肪分布平均唔會太油膩🐷配菜亦非常豐富,有西蘭花苗、什菌同焗薯仔🥔雜莓芝士奶蓋千層窩夫酥 $58芝士奶蓋既奶味香濃,甜度適中,粒粒雜莓酸酸甜甜,另外最出色既係千層窩夫酥,店鋪係用上法國AOP牛油既窩夫酥,入口酥脆之餘牛油香十足,而且窩夫仲熱辣辣,同凍冰冰既雜莓好大對比,好好味🤤朱古力奶泡 $48厚厚奶泡入口順厚,原來用上3.5牛乳🐄朱古力味道濃郁,又唔會太甜,飲品上既燒棉花糖都好別致,飲完野仲可以食埋粒棉花糖🤣雜莓乳酪沙冰 $58味道酸酸甜甜,而且好鍾意沙冰打得好順滑,令入口綿密😍📌Boon (觀塘)地址:觀塘巧明街106號冠力工業大廈2樓1
觀塘新開左間法日fusion菜,緊係要試吓啦。

煙燻青蘋果松露汁赤貝 $68

明太子醬薯條 $58

香煎西班牙豬肩 $168

雜莓芝士奶蓋千層窩夫酥 $58

朱古力奶泡 $48

雜莓乳酪沙冰 $58
味道酸酸甜甜,而且好鍾意沙冰打得好順滑,令入口綿密😍

📌Boon (觀塘)
地址:觀塘巧明街106號冠力工業大廈2樓1室

評語
食物夠創新
環境舒適優閒

🐵推介🍌🍌🍌🍌🍌(5🍌為滿分)

#foodie #美食 #外食 #知己相聚 #foodielife #foodiehk #hkfood #hkfoodlover #foodinhk #igfoodies #香港 #好去處 #吃貨 #吃貨人生 #香港美食指南 #相機食先 #香港旅行 #香港餐廳 #香港生活 #foodblogger #foodiegram #hongkong
#觀塘 #巧明街 #boon #fusion #赤貝 #豬肩 #千層窩夫酥 #法日料理
2024-03-28 172 瀏覽
🤩近日觀塘連續兩星期有MC應援派對🤩觀塘必定要朝聖嘅餐廳Boon 法日fusion菜MTR出口步行約6分鐘就到雖然係工廠大廈但係有三部𨋢等嘅時間都好快可以到達👍🏻*賦飛佛❤️FU Favourite special menu*25/3(一)-6/4(六)MC套餐全日供應(記得預早訂位,確保有位同預留MC應援包)1.「世一」大蝦海膽醬忌廉意大利麵 $1382. 「與我無關」炙燒左口魚蘆筍糖心蛋意大利飯 $1483.勁「抽」鰹魚熟成封門柳,香煎鵝肝,配糖心蛋配黑松露炊飯 $2384.油封「This is MC」鴨腿配薯菜 $1485.鰹魚熟成「七點半鐘的陽光」封門柳配薯菜 $168所有MC餐會有主菜+飲品+甜品(+$38 optional)環境好闊落乾淨👍🏻餐廳(外面)可以容納30多人裏面仲有可以容納20多人既房間公司Gathering ,Birthday Party,百日宴,滿月都好適合👍🏻食物好味又精緻打卡一流👍🏻侍應親民、有趣、好好笑容、又有禮貌👍🏻最方便係講得出嘅支付模式都有👍🏻另外佢哋仲有到會全部都好靚好精緻
🤩近日觀塘連續兩星期有MC應援派對🤩
觀塘必定要朝聖嘅餐廳
Boon 法日fusion菜
MTR出口步行約6分鐘就到
雖然係工廠大廈
但係有三部𨋢
等嘅時間都好快可以到達👍🏻

25/3(一)-6/4(六)MC套餐全日供應
(記得預早訂位,確保有位同預留MC應援包)

1.「世一」大蝦海膽醬忌廉意大利麵 $138
2. 「與我無關」炙燒左口魚蘆筍糖心蛋意大利飯 $148
4.油封「This is MC」鴨腿配薯菜 $148
5.鰹魚熟成「七點半鐘的陽光」封門柳配薯菜 $168

環境好闊落乾淨👍🏻
餐廳(外面)可以容納30多人
裏面仲有可以容納20多人既房間
食物好味又精緻打卡一流👍🏻
侍應親民、有趣、好好笑容、又有禮貌👍🏻
最方便係講得出嘅支付模式都有👍🏻
  • 明太子醬薯條
  • 炙燒左口魚意大利飯
  • 油封鴨脾
2024-03-26 118 瀏覽
二訪🌟之前起舊鋪有食lunch,冇book位係食唔到🌝大排長🐲,新鋪空間大左,大家唔怕book唔到啦🧏🏻‍♀️1️⃣炙燒左口魚露荀糖心蛋意大利飯左口魚口感既肥美又爽口,經炙燒後甘甜魚油滲入露筍意大利飯上,可攪伴後享用,味道充滿濃郁甘香👍🏻2️⃣大蝦海膽醬忌廉意大利麵彈牙的大蝦配上香濃的海膽醬,每條麵都掛汁 very creamy😋大推🌟3️⃣明太子醬薯條香脆粗薯條配上明太子醬,鹹香惹味、好味😋4️⃣雜莓乳酪沙冰懷疑係滿杯雜莓打成嘅乳酪沙冰😂勁足料!係全天然嘅味道,好岩以排咁熱嘅天氣飲🤤5️⃣開心果奶昔香濃的開心果,甜而不膩,奶香味重,加上有開心果碎碎增添口感👍🏻

1️⃣炙燒左口魚露荀糖心蛋意大利飯

2️⃣大蝦海膽醬忌廉意大利麵

3️⃣明太子醬薯條
香脆粗薯條配上明太子醬,鹹香惹味、好味😋

4️⃣雜莓乳酪沙冰

5️⃣開心果奶昔