2017-10-20
觀塘出晒名多好嘢食,今次同閨蜜去試間新開嘅私房西餐廳。觀塘永興工業大廈一向畀我感覺無咩嘢食,咁耐以嚟,我只係去過一次攀石😆。一入到餐廳,好似去咗另一個世界。(食完餐飯離開,我先醒起自己今日去咗觀塘😅)餐廳環境好優雅、簡潔,感覺好舒服。可能新開又相比附近餐廳地點較偏遠,繁忙時間都唔多人。對我來說,這點很重要,因我不太喜歡多人嘅地方進餐。餐湯是椰菜濃湯,前菜沙律係蟹籽沙律(兩選一)。沙律賣相很精美,湯味道都可以。我點了和牛漢堡,閨蜜就點了滑蛋(炸)豬排飯。唔知係咪我吃得較清淡,我覺得這個漢堡太咸了,配菜的薯條都太咸。滑蛋豬排飯就好味好多,我見兩邊枱的食客都有 order。餐飲點了西柚熱情果冰茶,我本人唔太飲到熱情果味。餐廳是半自助,出面有小水吧自己囉水。值得一讚是,它不是普通的水,我見入面加咗青檸、青瓜、香草等。味道十分清新!特別注意!餐廳內有個靚仔廚師,雖然佢唔係我杯茶,不過目測佢應該吸納了不少粉絲
餐飲點了西柚熱情果冰茶,我本人唔太飲到熱情果味。