BKK

2024-04-13 15 瀏覽
元創方一向都係創意文清集中地,從來都冇諗過會有間咁好食嘅泰國菜,味道還比九龍城正宗,價錢又不貴,環境寧靜適合一班朋友聚會和跟情侶拍拖。真的很推薦大家是這間泰國菜。📪 中環鴨巴甸街35號PMQ元創方A座Staunton地下SG09-SG14號舖🔸Shrimp Pomelo Salad 大蝦柚子沙律柚子沙律作為主餐的開胃菜,柚子加上泰式醬汁酸甜清爽,帶來了豐富的口感和清新的味道,加上大蝦🍤爽口彈牙。🔸Chargrilled Wagyu Beef Skewer with nam Jim Jaew Sauce 炭燒和牛串配東北酸辣汁和牛肉油脂分布均勻,肉質柔軟,經燒烤過充滿牛肉的香濃肉汁及煙燻味。🔸 Tom Yum Kung冬蔭功湯很香濃,而且香料味豐富,酸辣香濃,味道很正宗。🔸with Pandan and Lemongrass班蘭葉香茅蒸原條紅鯛魚這個鯛魚令我很驚訝,除了十分好食之外,魚骨都已經去掉,每口都食到泰式香料,很特別很好食。🔸Stir Fry Thai Watercress香辣炒通菜通菜味道較辣,像正宗泰國人的口味,又辣、味又濃,很好食。🔸 Sago namkrati泰式西米同一

🔸Shrimp Pomelo Salad 大蝦柚子沙律

🔸 Tom Yum Kung
冬蔭功湯很香濃,而且香料味豐富,酸辣香濃,味道很正宗。

🔸with Pandan and Lemongrass
班蘭葉香茅蒸原條紅鯛魚

🔸Stir Fry Thai Watercress
香辣炒通菜
通菜味道較辣,像正宗泰國人的口味,又辣、味又濃,很好食。

🔸 Sago namkrati泰式西米
同一般西米不同,這個西米是綠色帶點煙靭,椰汁加上有點焦糖同蜜瓜的清新,一點也不會太甜
今天要介紹呢間餐廳位於中環PMQ元創方,是一家泰國餐廳,主打曼谷和泰國東北部風味既泰國菜。除左提供泰菜外,仲有酒類提供可以比人chill 一晚。而餐廳大門正中掛著一個的巨型吊鐘,好適合打卡。炭燒和牛串配東北酸辣汁 $178一上枱已經有炭燒既香味,和牛外面燒得焦脆但肉裏面依然保持到淡粉紅色。配埋自家製酸辣汁,食落酸酸地,增添風味十足。泰皇咖喱雞 $168雞肉嫩滑不過雞既份量就比較少。咖哩好香有香茅同椰子汁味,不過就冇咩配菜淨係有幾粒蕃茄,呢個菜配埋白氯飯唔洗自己額外加。香辣手切和牛碎 $128就好似泰式肉碎煎蛋只不過肉碎變左用牛肉碎。牛肉碎切到好細粒,牛味都幾重加上幾款泰色香料食落有點辣,不過非常惹味,不過呢道菜配埋飯或生菜會更好。街頭椰子雪糕 $78椰子雪糕有兩球非常濃郁,食完都覺得膩,雪糕配埋椰子肉,花生同粟米一齊食,增加口感。BKK中環鴨巴甸街35號PMQ元創方A座Staunton地下SG09-SG14號舖港鐵上環站 A2 出口, 步行約9分鐘

炭燒和牛串配東北酸辣汁 $178

泰皇咖喱雞 $168

香辣手切和牛碎 $128

街頭椰子雪糕 $78
口感。

BKK
港鐵上環站 A2 出口, 步行約9分鐘
2024-04-10 21 瀏覽
位於PMQ地下,裝修非常有泰式風情,有格調,環境好適合用嚟拍電影,要讚吓外籍侍應幾nice,容許我坐咗好耐等埋朋友嚟先點餐~🔘大蝦柚子沙律大蝦爽彈,柚子酸酸甜甜,配搭梅糖沙律醬汁,加上炸蔥,口感調味都好豐富嘅沙律~🔘虎蝦金邊粉炒得乾身唔油膩,加上虎蝦、蛋絲、豆卜、芽菜、花生等等,味道感覺幾正宗~🔘泰式和牛炒粿條夠鑊氣,粿條煙煙韌韌有嚼勁,和牛柔軟,用上芥蘭苗同粟米仔作配菜,調味偏重口味~🔘Mango & Passion fruit Slushie🔘Coconut Slushie兩杯都係沙冰feel嘅飲品,生果味幾出,飲完即刻透心涼,椰汁嗰杯綠綠地色睇返餐牌原來加咗班蘭~最後點埋街頭椰子雪糕作為甜品,雪糕香滑,灑上粟米粒、花生同椰子肉作點綴~

🔘大蝦柚子沙律

🔘虎蝦金邊粉

🔘泰式和牛炒粿條

🔘Coconut Slushie

2024-04-10 10 瀏覽
我地叫左一碟澳洲牛扒切片既沙律,沙律入面有青瓜絲同洋蔥絲配左酸甜既醬汁係幾開胃既。我地仲叫左一碟和牛炒粿條牛肉,呢度既食物係即叫即煮既,而且個廚房係OPEN KITCHEN可以睇到廚房廚師既點煮都算係衛生,食得安心先。牛肉粿條係好有鑊氣既,所以炒出黎都幾入味。芒果糯米飯係熱既,不過個人認為如果個芒果可以再甜D就更好,同埋個飯可以用埋黑糯米就更正,配左椰汁都係好食既。餐廳有少少漏單情況出現,希望佢地可以改善下。

餐廳有少少漏單情況出現,希望佢地可以改善下。

2024-04-08 31 瀏覽
長假期後又有同事升職, 於是賀一賀佢, 揀左中環PMQ 元創方 BKK 食泰國菜.餐廳主打正宗泰國烹飪技術, 確保每道菜都係新鮮同當地食材Lunch Set泰式炭燒烤牛排沙律 – 呢度前菜非常開胃醒神, 酸辣味道豐富. 炭燒烤牛排厚切, 烤熟程度剛剛好, 帶點微粉紅.泰北咖哩全蛋麵 – 第一次食呢一款麵, 咖哩湯底非常香濃, 全蛋麵有脆麵同粗麵2款 ,有軟有硬, 口感層次分明. 虎蝦金邊粉 – 麵身非常軟綿綿, 同食開嘅金邊粉好唔同, 材料多元化, 非常可口.薑汁黑芝麻湯丸 – 非常Q彈, 配上香味豐富薑汁, 作為甜品作結.

餐廳主打正宗泰國烹飪技術, 確保每道菜都係新鮮同當地食材

Lunch Set

PMQ附近開了一間新的泰國餐廳,它們的食物很好吃但不會太貴~~ 海鮮沙律新鮮的海鮮與清新的青瓜和酸辣醬混合在一起,是一道很好的開胃菜 泰式大蝦炒飯大蝦和魷魚鮮嫩彈牙,青口也很美味,與炒飯完美結合,加上青檸汁風味更佳 泰式和牛粉粿條和牛片經過短暫的快炒,保持了肉質的鮮嫩,再搭配上爽口的露筍和粉粿條,十分美味 Coconut Slushie椰子的濃郁與芒果的鮮甜完美結合,再加上班蘭的香氣,充滿泰國特色 Mango & passionfruit Slushie芒果的香甜和熱情果的微酸,帶來了鮮明的口感和豐富的層次感 芒果糯米飯完美的結尾~糯米飯口感綿密,搭配上新鮮成熟的芒果,帶來了甜蜜的口感和濃郁的芒果香氣

Mango & passionfruit Slushie
芒果的香甜和熱情果的微酸,帶來了鮮明的口感和豐富的層次感

Mango & passionfruit slushie
Mango & passionfruit slushie
2024-04-04 21 瀏覽
⛧⛧⛧BKK⛧⛧⛧老公生日,可惜我同佢大家都要返工,好彩返晏,所以都可以食個birthday lunch。咁就揀咗PMQ嘅泰國嘢,咁就方便老公食嗱嗱聲去返工😁12:30去到嘅時候冇乜人,不過越坐就越多。落單嘅方式都好有趣,係圈低自己至餐牌上面,然後再pass返比店員。我哋就揀咗一個頭盤兩個主菜,兩份甜品。Thai Beef Salad HKD138 , 酸酸甜甜好開胃,而且牛嘅份量都幾多Pad See Ew HKD118 本身係以為闊粿條,點知唔係😆不過味道都唔錯,只係炒得比較碎Panang Curry with Beef HKD98 , 有六件牛左右,不過呢個咖喱嘅配菜就相當少,感覺就只有紅咖喱汁同埋嗰幾件牛🥲甜品方面就揀咗芒果糯米飯同埋椰子雪糕🍦本身都寫咗Happy birthday喺Menu上面,希望到時可以有生日嘅擺碟,但係店員忘記咗所以嚟到都只係一份普通嘅甜品。泰國奶茶就偏甜,飲唔到茶味🫠但係環境幾好,都幾chill 👍🏻
⛧⛧⛧BKK⛧⛧⛧

甜品方面就揀咗芒果糯米飯同埋椰子雪糕🍦

泰國奶茶就偏甜,飲唔到茶味🫠

但係環境幾好,都幾chill 👍🏻

2024-03-23
2024-04-04 24 瀏覽
🎉🎉🎉 元創坊有好多靚靚的打卡食店, BKK又靚又有懷舊風又有得打卡既好味餐廳!😍😍😍📍 餐廳位置好方便,位於PMQ入面,附近又有好多文青小店😍我哋揀咗馬拉盞炒通菜、香辣炒手切和牛碎煎蛋配白飯、冬陰公,都好好食!馬拉盞炒通菜香濃可口,通菜爽脆,非常開胃!😍 香辣炒手切和牛碎煎蛋配白飯超級豐富,和牛碎煎蛋煎得剛剛好,入口即化,簡直係人間美味!😍冬陰公味道超級濃郁,酸酸辣辣,非常開胃,入面既蝦又大又香口!😍😍😍🍽🍽🍽 餐廳裝修同餐具都係行懷舊風,打卡一流!😍😍😍

📍 餐廳位置好方便,位於PMQ入面,附近又有好多文青小店😍

馬拉盞炒通菜香濃可口,通菜爽脆,非常開胃!😍

🍽🍽🍽 餐廳裝修同餐具都係行懷舊風,打卡一流!😍😍😍
2024-03-26
突如其來既夏天令人即刻想食下泰國菜 咁就一試新開無耐既BKK佢午市都同時有我最愛既Khao Soi同Pad See Ew食.ᐟ‪‪‬見到佢呢種餐具同擺盤即刻覺得地道左 好似香港好食嗰幾間泰國菜都係同一個風格lol◦ Thai Beef Salad調味係一貫既泰式酸酸辣辣 用上澳洲西冷牛扒 都有好多片下 濃肉味又唔油膩 配青瓜 紅椒 洋蔥等爽脆既蔬菜整成沙律◦ Khao Soi咖喱湯走超濃郁路線 其實更加似醬 我係清邁食都無咁誇張呢~一路食好似食沾麵咁 食多幾啖會覺得偏鹹 而雞腿超大隻啖啖肉.ᐟ‪‪‬◦ Pad See Ew餐廳採用既河粉唔係又薄又闊嗰款 而係較厚同幼 不過都同樣彈牙煙靭既 想一讚大廚炒到鑊氣十足( ͡° ͜ʖ ͡°)另外肉既部分係用左和牛 大大片唔姑寒啊◦ Mango Sticky Rice芒果幾甜又夠腍 整體份量好多 糯米飯暖笠笠 淋上椰漿 就係正宗既口味⸜( •⌄• )⸝◦ Coconut Ice Cream泰國餐廳既椰子雪糕就係有保證地好食( ¯ᵕ¯ )♡ 好似係泰國街頭食咁配椰肉 花生 粟米◦ Thai Milk Tea/ Thai Lime Tea一飲就知係用左傳統

◦ Thai Beef Salad

◦ Khao Soi
咖喱湯走超濃郁路線 其實更加似醬 我係清邁食都無咁誇張呢~

◦ Pad See Ew
另外肉既部分係用左和牛 大大片唔姑寒啊

◦ Mango Sticky Rice

◦ Coconut Ice Cream

一飲就知係用左傳統既手標茶 甜度就有就番香港人口味 唔會太甜
最近中環PMQ開咗間新嘅泰國菜,位置都幾隱蔽,好少行過去個頭,個日經過見到環境都幾有feel,食完都驚喜幾有水準🤣🇹🇭1️⃣ 泰式和牛炒粿條呢道泰式和牛炒粿條推介重口味人士要試下!!🤪粿條炒得好有鑊氣,口感煙靭,牛肉嫩滑多汁😋2️⃣ 班蘭葉香茅蒸原條紅鯛魚呢道紅鯛魚好新鮮,蒸得啱啱好好,肉質鮮嫩多汁,班蘭葉同茅香嘅香氣滲入魚肉裡面,令味道更加香濃🐟🐟3️⃣ 大頭蝦配秘製咖哩呢道菜有兩隻大頭蝦,肉質新鮮彈牙,咖哩醬香辣濃郁,黃咖喱用咗香茅、泰芫 、卡菲爾青檸葉、椰子忌廉醬做調味😋4️⃣ 芒果椰汁糯米飯每次食泰國嘢一定要食芒果糯米飯!呢道芒果椰汁糯米飯嘅芒果都幾甜,完全唔酸,好食😚5️⃣ Tom Yum Di Lith 呢杯Signature Cocktail Tom Yum Di Lith非常特別,一見到個名就知要試下佢😆用咗Rum酒配上羅望子同青檸嘅酸度,飲落有啲酸辣感,係特別的味道!!🤣6️⃣ Coconut Slushie呢杯Coconut Slushie青椰同芒果加埋班蘭葉,好清涼解渴🤤

1️⃣ 泰式和牛炒粿條

2️⃣ 班蘭葉香茅蒸原條紅鯛魚

3️⃣ 大頭蝦配秘製咖哩

4️⃣ 芒果椰汁糯米飯

5️⃣ Tom Yum Di Lith

6️⃣ Coconut Slushie
趁復活節朋友帶我去PMQ 看展扮文青𓃠⋆꙳逛了整個下午!超多小店和設計師品牌~晚飯時間便去了PMQ地下的新開泰菜𝐁𝐊𝐊門口的巨大大象鐘🐘🔔很有泰國風情~店內以輕工業風及柔和燈光 營造悠閑舒適空間食物質素不錯 味道份量中上 價格合理~𓂅𓂅𓂅🍝// 食物方面好有鑊氣!點了「燒雞串」和「金邊粉」夠火候 好惹味~最值得推介是「大頭蝦咖喱」(*´꒳`*)/₊˚⊹ᡣ𐭩有兩隻超大蝦🦐有蝦膏🤭 肉質爽口鮮甜咖哩很有椰香味 餸飯吃馬上就清光光了( ˘ᵕ˘ )甜品當然是「芒果糯米飯🥭」!經典泰式甜點 正正常常 芒果甜甜的~ 𝙒𝙝𝙖𝙩 𝙬𝙚 𝙤𝙧𝙙𝙚𝙧𝙚𝙙…𓊓 Chargrilled Chicken Satay 燒雞串 $98𓊓 Thai Prawns Curry 大頭蝦咖喱 $218𓊓 Pad Thai with Prawns 虎蝦金邊粉 $138𓊓 Stir Fry Thai Watercress 飛天通菜 $60𓊓 Khao Niao Mamuang 芒果糯米飯 $98𓊓 Whole Young Thai Coconut/Watermelon Slushie $58 𓄲𓄲𓄲🐘 𝐁

趁復活節朋友帶我去PMQ 看展扮文青𓃠⋆꙳
逛了整個下午!超多小店和設計師品牌~
晚飯時間便去了PMQ地下的新開泰菜𝐁𝐊𝐊

門口的巨大大象鐘🐘🔔很有泰國風情~
店內以輕工業風及柔和燈光 營造悠閑舒適空間
食物質素不錯 味道份量中上 價格合理~

𓂅𓂅𓂅

🍝// 食物方面好有鑊氣!
點了「燒雞串」和「金邊粉」夠火候 好惹味~

最值得推介是「大頭蝦咖喱」(*´꒳`*)/₊˚⊹ᡣ𐭩
有兩隻超大蝦🦐有蝦膏🤭 肉質爽口鮮甜
咖哩很有椰香味 餸飯吃馬上就清光光了( ˘ᵕ˘ )

甜品當然是「芒果糯米飯🥭」!
經典泰式甜點 正正常常 芒果甜甜的~

𝙒𝙝𝙖𝙩 𝙬𝙚 𝙤𝙧𝙙𝙚𝙧𝙚𝙙…
𓊓 Khao Niao Mamuang 芒果糯米飯 $98

𓄲𓄲𓄲

🐘 𝐁𝐊𝐊 @
📍中環鴨巴甸街35號PMQ元創方A座Staunton地下SG09-SG14號舖
🕰️ 12:00-22:30
  • 芒果糯米飯
  • 虎蝦金邊粉
  • 大頭蝦咖喱
喺PMQ有一間泰式餐廳,環境都幾舒服不過呢晚waitor有好幾次甩單,都等咗啲時間味道中等,份量又唔算多,所以未係幾抵食,唔會特登再嚟炒河粉都正常表現魚肉唔係梅,但味道唔突出最後芒果糯米飯有啲失望雖然慶祝生日係幾令人驚喜,但芒果一啲都唔甜 TT
喺PMQ有一間泰式餐廳,環境都幾舒服
不過呢晚waitor有好幾次甩單,都等咗啲時間
味道中等,份量又唔算多,所以未係幾抵食,唔會特登再嚟
炒河粉都正常表現
魚肉唔係梅,但味道唔突出
最後芒果糯米飯有啲失望
雖然慶祝生日係幾令人驚喜,但芒果一啲都唔甜 TT
香港年輕文創社區PMQ元創方一樓有間新開的泰國餐廳🍴,東南亞風格,對著PMQ中庭,很有氛圍感🧡·週五晚上去差不多滿座。菜單蠻豐富,有經典泰國菜,街頭小吃和甜品🍧·🦐大蝦柚子沙律酸辣開胃,蝦肉大顆彈牙,椰子脆片讓口感更豐富😋·🐂香辣炒手切和牛碎惹味做法,和牛很入味,保留了湯汁又不油膩,微辣更下飯🍚·🍹Tom Yum Di Lith招牌雞尾酒,居然也是泰式口味,入口是草本植物的香氣,後調是辣辣的🌶️·甜品選了🥭芒果糯米飯和🥥椰子雪糕,都很不錯,雪糕有濃濃的椰奶味,很驚喜!
🦐大蝦柚子沙律
酸辣開胃,蝦肉大顆彈牙,椰子脆片讓口感更豐富😋
🐂香辣炒手切和牛碎
惹味做法,和牛很入味,保留了湯汁又不油膩,微辣更下飯🍚
🍹Tom Yum Di Lith
大虾柚子沙律
香辣炒手切和牛碎
大虾柚子沙律
香辣炒手切和牛碎
中西區一帶都系遊客、上班族嘅聚集地方,PMQ元創坊更成為標誌性的創意中心,除咗有設計師、藝術家設有商店,仲有好多特色餐廳進駐!今日黎到「BKK」呢間別具心思的泰國餐廳,入門口有一個「大鐘」,裝修設計有特色,地方寬敞。打卡之余、仲可以品嘗泰國地道美食。🦐🥗Shrimp Pomelo Salad 大蝦柚子沙律~柚子、大蝦、烘焙椰子、炸蔥、羅望子、梅糖醬。醬汁味道特別,加上其他配料,可口美味。🦐 Pad Thai with Prawns 虎蝦金邊粉 ~ 炒金邊粉、虎蝦、芽菜、花生、羅望子醬,味道甜甜地。🐓🍚 Stir-fried Chicken with Garlic 蒜香炒雞塊配白飯~ 蒜香炒雞塊炸得外脆內軟,醬汁有白胡椒、辣椒、魚露嘅味道,撈飯好好食。🥭🍚 Khao Niao Mamuang 芒果糯米飯~ 泰式甜點,點少得芒果糯米飯,芒果鮮甜,糯米香軟,帶有椰香的獨特風味。🧋Ice Thai Milk Tea 🥤Ice Thai Coffee

🦐🥗Shrimp Pomelo Salad 大蝦柚子沙律

🦐 Pad Thai with Prawns 虎蝦金邊粉
~ 炒金邊粉、虎蝦、芽菜、花生、羅望子醬,味道甜甜地。

🥭🍚 Khao Niao Mamuang 芒果糯米飯

🧋Ice Thai Milk Tea
🥤Ice Thai Coffee
2024-03-27
好耐無去過中環元創方PMQ,趁放假過海嘆完咖啡,去左PMQ 行下,夜晚就搵左間新既泰國菜BKK食飯。一去到門口就有個巨型吊鐘🔔入到去唔同corner都有唔同設計的裝修,有懷舊復古的傢俬、海報,好有feel‼️ 如果想多人聚會都可以預先訂位,有小包廂咁,私隱度都幾高。🔸炭燒虎蝦沙嗲串🦐蝦已經剝左殼,燒得好香,啖啖肉,點上秘製沙嗲汁,一人一隻食得好滿足。🔸泰式和牛炒粿條🐮炒粿條都幾有鑊氣,口感都唔錯,唔會過淋,牛肉份量比想像中多,亦有芥蘭苗、粟米花等,食落好豐富👍🏻🔸泰北咖喱全蛋麵🥘香港越來越多地方有得食泰北咖喱麵,差唔多次次見到都想叫,好鐘意佢一半係脆麵一半係正常蛋麵,口感好好,同埋個咖喱汁都比較傑身,好似撈麵咁。呢到配上咖喱牛肋肉,肉質軟腍又好入味,整體都好惹味😋🔸街頭椰子雪糕🥥想食埋甜品,好似泰國咁椰子雪糕配粟米、花生,都幾正宗,如果有埋個椰子殼就好喇🤪🔸Calamansi Lemonade 🍋呢杯就會清新啲,金桔汁加檸檬汁,酸酸甜甜,可以一解主食的油膩感。🔸Mango and Passionfruit Slushie🥭相當足料,質感濃稠,就好似將成個芒果打成蓉咁!📍#BKK (#中環

🔸炭燒虎蝦沙嗲串🦐

🔸泰式和牛炒粿條🐮

🔸泰北咖喱全蛋麵🥘

🔸街頭椰子雪糕🥥

🔸Calamansi Lemonade 🍋

相當足料,質感濃稠,就好似將成個芒果打成蓉咁!

📍#BKK (#中環美食)
#中環 鴨巴甸街35號PMQ元創方A座Staunton地下SG09-SG14號舖

➡️𝗙𝗼𝗹𝗹𝗼𝘄左我未啊😚跟住我去飲飲食食😎
吃是真愛❤️ @eatistruelove.hk 🌟