BKK

2024-07-17 187 瀏覽
位於PMQ裏的泰菜係中上環飲開野都方便星經五晚係openrice道有得book枱當日我地叫左四樣野<燒蠔>隻蠔偏細隻,調味比較重,對個黎講有啲太咸<蟹肉奄列>蟹肉都幾多同埋大粒 只可惜煎得比較過火 食落有啲乾<燒牛肉沙律>汁的調味不錯 但係牛肉本身冇咩香味 個人唔太建議<炒通菜>今晚會最推介呢味菜 特別係食得辣嘅朋友 十分野味之前睇社交平台story有人推介呢間餐廳但佢介紹嘅係咖喱同Pad Thai服務不錯 當日叫左一支酒 waiter都會留意住你 幫你top up
位於PMQ裏的泰菜
係中上環飲開野都方便

星經五晚係openrice道有得book枱
當日我地叫左四樣野

<燒蠔>
隻蠔偏細隻,調味比較重,對個黎講有啲太咸

<蟹肉奄列>

今晚會最推介呢味菜 特別係食得辣嘅朋友 十分野味

之前睇社交平台story有人推介呢間餐廳
但佢介紹嘅係咖喱同Pad Thai

2024-07-17 76 瀏覽
呢間係pmq既餐廳好有驚喜!環境佈置好chill我地叫咗三道唔同嘅泰式菜✅泰式和牛炒粿條粿條炒得啱啱好,唔會太油,每條粿條都吸晒和牛嘅鮮味。和牛切得薄薄地,入口即化,啲肉汁係口中爆開,真係無得輸。蛋炒到有少少焦香,帶出一點脆脆嘅口感,同滑溜溜嘅粿條成咗好好嘅對比。芥蘭又爽口又唔會搶味,增添咗蔬菜嘅清新感✅泰式炭燒和牛沙律。呢個沙律嘅和牛又嫩又有炭燒香,真係好吸引。蔥同芫茜嘅清香同和牛嘅濃郁味道平衡得好好。番茄同乾蔥提供咗酸酸甜甜嘅味道,令成碟沙律唔會太油膩。辣猶嘅加入更加係畫龍點睛,帶嚟少少辣味,呢個沙律真係好適合做開胃菜,既有肉嘅豐富,又帶有沙律嘅清爽。✅大頭蝦配秘製咖哩。呢個咖哩醬真係好濃郁,椰子醬嘅香味撲鼻而嚟,令人忍唔住多食幾啖。大頭蝦肉質好鮮嫩,連蝦殼都煮得好入味,每一啖都可以感受到咖哩嘅辛辣同香茅嘅清新。泰芫嘅香味喺尾段俾人一種獨特嘅泰式風味,真係令人回味無窮。呢碟嘢嘅湯汁好適合拌飯,濃郁嘅咖哩醬汁令白飯都變得好好味🥰
呢間係pmq既餐廳好有驚喜!

環境佈置好chill

我地叫咗三道唔同嘅泰式菜
✅泰式和牛炒粿條

✅泰式炭燒和牛沙律。

✅大頭蝦配秘製咖哩。
2024-07-16 60 瀏覽
BKK🍽中環鴨巴甸街35號PMQ元創方A座Staunton地下SG09-SG14號舖中環文青好地方,PMQ地下BKK泰菜裝修都好Thai式型格調,一入門口有個大鐘,有氣勢!近門口有一排半open既座位,對住出面坐,好chill。職員主要係外籍人士,非常有禮,又會主動加水,服務一流🔸️Pad Thai with Prawns 虎蝦金邊粉香氣十足,虎蝦2大隻!仲有芽菜,花生,羅望子醬,個金邊粉好彈牙,高水準👍非常推介呢個>金邊粉‼️✨️👍😋🔸️ Mango sticky rice and coconut sundae 芒果椰汁糯米飯椰子新地勁好食‼️糯米飯力水椰子雪糕,㡳部仲有大量芒果狂撈埋d甜椰汁,再搭香甜芒果,真係好好食‼️要encore‼️😋✨️🔸️ Chagrined Oyster 炭燒生蠔 生蠔配甜酸汁,熱lala的生蠔,肉質肥美大隻,配上甜酸汁,味道一流🔸️ Crabmeat Omelets 蟹肉奄列 蛋卷包上滿滿的蟹肉,蔥花,配埋是拉差辣椒醬蛋卷結實味道有層次,非常滿足行開PMQ,一入到嚟就會見到一定不能錯過的BKK
BKK

中環文青好地方,PMQ地下BKK泰菜
裝修都好Thai式型格調,
一入門口有個大鐘,有氣勢!
近門口有一排半open既座位,
對住出面坐,好chill。

職員主要係外籍人士,
非常有禮,又會主動加水,
服務一流

🔸️Pad Thai with Prawns 虎蝦金邊粉
香氣十足,虎蝦2大隻!仲有芽菜,花生,羅望子醬,
個金邊粉好彈牙,高水準👍
非常推介呢個>金邊粉‼️✨️👍😋

勁好食‼️
糯米飯力水椰子雪糕,㡳部仲有大量芒果
狂撈埋d甜椰汁,再搭香甜芒果,
真係好好食‼️要encore‼️😋✨️

🔸️ Chagrined Oyster 炭燒生蠔
生蠔配甜酸汁,熱lala的生蠔,
肉質肥美大隻,配上甜酸汁,味道一流

🔸️ Crabmeat Omelets 蟹肉奄列
蛋卷包上滿滿的蟹肉,蔥花,配埋是拉差辣椒醬
蛋卷結實味道有層次,非常滿足

行開PMQ,一入到嚟就會見到
一定不能錯過的BKK
2024-07-15 47 瀏覽
Thai Flavors in the Heart of Hong KongNestled in the bustling streets of Central Hong Kong, I recently had the pleasure of dining at a charming Thai restaurant that took my taste buds on an unforgettable journey at the PMQ.Thai chicken curry: creamy coconut milk base was rich and luxuriousPad Thai with prawn:The stir-fried rice noodles were perfectly cooked, coated in a luscious tamarind sauce that danced on my taste buds with each biteThe wok-fried wagyu minced beef:The beef was incredibly tend

The wok-fried wagyu minced beef:The beef was incredibly tender, cooked to perfection with a delightful char that added depth to the dish.

Thai baby kale

2024-07-13 41 瀏覽
-BKK🍽️-大蝦柚子沙律大蝦🦐勁爽口彈牙配埋酸酸地既泰式醬汁勁開胃😌除左柚子仲有炸洋葱/蒜/花生碎咁👍-蟹肉奄列呢個必點!本身望落好似只係一舊炸蛋但入面個蛋係勁嫩而且啖啖蟹肉🦀加埋個辣醬勁好味😍-冬蔭功雖然唔係用鍋上有d失望但佢個味道絕對正宗但又唔會太辣😉入面仲有2隻大頭蝦😋-泰式和牛炒粿條炒粿條味道夠哂濃好惹味而且口感彈牙😌唯一個和牛可以唔煮咁熟又更好🤣-泰式街頭椰子雪糕差左個椰子殼🥥唔係就prefect😂個人覺得椰子味再出d會更好味!但咁熱天氣食任何雪糕都覺得好正🤣-🌟評分:🏅🏅🏅🏅🏅📍地址: 中環鴨巴甸街35號PMQ元創方A座Staunton地下SG09-SG14號舖-#foodieluveat#foodisluveat_hk#foodieluveat_中環#foodieluveat_泰國菜#hkfoodie #foodiehk #foodiehkig #hkfoodblogger #hkfoods #hkfoodlover #foodiegraphy #hkfoodblog #hkfoodbloggers #香港美食 #食在香港 #相機食先 #吃貨 #食好西 #泰國菜 #中環
BKK🍽️

#foodieluveat
#foodisluveat_hk
#foodieluveat_中環
#foodieluveat_泰國菜
#hkfoodie #foodiehk #foodiehkig #hkfoodblogger #hkfoods #hkfoodlover #foodiegraphy #hkfoodblog #hkfoodbloggers #香港美食 #食在香港 #相機食先 #吃貨 #食好西 #泰國菜 #中環 #PMQ #BKK #中環泰國菜
2024-07-12 76 瀏覽
Tom Yum Kung個湯清清地,唔會太濃郁,落咗唔少菇類去煮,用嚟做前菜幾開胃😋Shrimp Cake蝦餅炸得好酥脆,食得出落咗唔少蝦肉,肉質非常之煙韌,配埋個酸酸地嘅辣汁,好夾!Pad See呢款炒粿條必嗌!加咗啲蛋仲有濃味嘅醬汁落去炒,好香口惹味,加埋和牛片仲有泰式辣醬,簡直係絕配!仲要睇落細細碟,其實都幾飽肚。Wagyu Beef with Rice嚟到見到個飯嘅份量少少嚇親,好大份😂不過啲和牛粒幾好餸飯,醬汁幾濃味。Mango Sticky Rice Sundae幾驚喜嘅一個甜品,落咗大量嘅芒果片,椰子雪糕好濃郁,但唔會太甜,食到好滿足🤤Pineapple Juice&Ice Thai Milk Tea呢排天氣咁熱,嗌呢兩款消暑良品幾適合不過😍
Tom Yum Kung

Shrimp Cake

Pad See

Wagyu Beef with Rice

Mango Sticky Rice Sundae

呢排天氣咁熱,嗌呢兩款消暑良品幾適合不過😍

2024-07-11 76 瀏覽
自從冇喺中環返工後,好耐冇過黎PMQ呢邊,本身都幾喜歡呢個地方,覺得好relax,呢日就想再過黎行下,咁事先已經上網睇左呢間泰國餐廳,覺得幾有feel,朋友都鍾意食泰菜,於是就黎試一試。 呢度嘅餐牌show喺墊枱紙,另外亦都會有一張餐牌紙會俾客人用筆圈住自己想食既野,飲品就自己寫落去,呢個做法都幾方便。 蝦餅配蝦沙律:一直都好中意食蝦餅,所以見到就會揀,蝦餅有3件,炸到熱辣辣,大大件,幾彈牙,配上泰式汁辣辣地幾開胃。蝦沙律係原隻小蝦同埋瓜浸喺汁入面,酸酸地幾開胃。 馬沙文和牛肋條咖哩:職員問我地需唔需要加個飯,咖哩配飯就一流,所以我地都決定加個飯,兩人食一碗都足夠,和牛肋條煮得淋,而且牛味豐富,配上咖哩非常美味,而且咖哩香濃,帶有輕微辣,非常開胃,薯仔都煮得夠淋,好入味。仲配有紅蔥頭,夠哂香。 炸原條紅鯛魚配青芒果絲:因為未食過呢一道菜所以想試下,紅鯛魚炸得金黃酥脆,而且望到紅調魚嘅皮帶有紅色,幾美觀,魚都幾大條,魚味濃郁,肉質細嫰。青芒果絲爽口,酸甜度平衡剛好,令炸魚帶來清新感覺。 Young Coconut Smoothie: 很喜歡這個飲品,椰子味鮮甜亦加上班蘭味,很有驚喜亦很夾

蝦餅配蝦沙律:

馬沙文和牛肋條咖哩:

炸原條紅鯛魚配青芒果絲:

Young Coconut Smoothie:
很喜歡這個飲品,椰子味鮮甜亦加上班蘭味,很有驚喜亦很夾。

2024-07-06
2024-07-10 52 瀏覽
黎開附近先知道原來PMQ入面新開左間泰國菜餐廳餐廳環境好有泰國風情 座位用左好有泰國特色嘅嘟嘟車(tuktuk) 真係好似置身於泰國街頭咁蟹肉奄列蟹肉份量好多又好fresh炭燒雞串沙爹雞肉肉質juicy 外層燒得香脆 仲有陣陣嘅炭火味 風味十足香辣炒手切和牛碎炒得好有鑊氣 食落香口和牛份量好多 食落一啲都唔韌 送飯一流泰北牛咖哩全蛋麵未上菜之前已經聞到好香椰子味 原來湯底係用左青咖哩同埋椰汁 味道辣辣地亦好濃郁 全蛋麵麵條十分掛汁 每條面都食到濃濃嘅咖哩汁
黎開附近先知道原來PMQ入面新開左間泰國菜餐廳

和牛份量好多 食落一啲都唔韌 送飯一流

泰北牛咖哩全蛋麵
全蛋麵麵條十分掛汁 每條面都食到濃濃嘅咖哩汁
2024-07-09 29 瀏覽
今日嚟PMQ行街,見到呢間樓下嘅BKK氣氛好似好好🥢大蝦柚子沙律-夏日炎炎,梗係要叫個沙律消暑🙌🏻呢個柚子沙律酸酸甜甜,柚子新鮮,大蝦爽甜,good starter🥢泰南咖喱牛肋條配飯- 泰南咖喱有正宗泰南風味,因為啲咖喱有啲酸酸地,而佢配嘅白飯係煙靭口感,牛柳炆得啱啱好,唔會太淋太晏,咖喱汁送飯一流🥢泰式辣椒糕炒沙白配免治雞肉粉絲湯- 呢個主菜有驚喜!沙白非常鮮甜同辣椒糕嘅感覺意想不到咁相容,互相不搶風頭,而佢嘅粉絲正正可以吸晒成個湯個精華👍🏻🥢芒果椰汁糯米飯配椰子新地-芒果糯米飯係食泰菜必選甜品之一,呢個除咗擺盤精美之外,佢嘅椰子雪糕同面頭嘅脆米絕對係錦上添花☘️#bkk #中環 #泰菜 #芒果糯米飯 #泰式辣椒糕炒沙白 #泰南咖喱牛肋條 #柚子大蝦沙律#PMQ

今日嚟PMQ行街,見到呢間樓下嘅BKK氣氛好似好好

2024-07-04
  • 大蝦柚子沙律
  • 泰南咖喱牛肋條配白飯
  • 芒果椰汁糯米飯
2024-07-09 27 瀏覽
位於pmq 新開的泰式餐廳,位於PMQ的中庭,餐廳十分開揚,有好多窗台,令人感覺好舒服!🇹🇭冬陰功湯冬陰功湯底味道適中,不太辣不太濃味剛好盒香港人的口味!而且很足料,海鮮、蕃茄八爪魚、蜆等等!🐙八爪魚炒飯飯炒得很香,粒粒分明,飯也很乾身一點也不黏糊,加上一點辣魚露味道更出色!✈️飛天炒通菜炒通菜的鑊氣很足夠,不會太硬也不太軟😊🥭芒果糯米飯芒果比飯還要多,椰汁很香濃!BKK (中環)中環鴨巴甸街35號PMQ元創方A座Staunton地下SG09-SG14號舖

🇹🇭冬陰功湯

🐙八爪魚炒飯

✈️飛天炒通菜
炒通菜的鑊氣很足夠,不會太硬也不太軟😊

🥭芒果糯米飯
芒果比飯還要多,椰汁很香濃!

BKK (中環)
2024-07-08 45 瀏覽
難得假期,今日約埋朋友黎PMQ元創方感受一下文青氣息。泊完車行到過黎已經身水身汗,即刻搵間餐廳醫左肚先。Staunton地下原來開左間泰國菜餐廳,價錢唔貴,今日就試試佢。  炭燒雞串沙嗲 ($98) 雞串好有炭香味,配上花生沙嗲醬勁惹味。  炸辣味雞翼 ($118) 三隻雞全翼勁大隻,上檯時熱辣辣勁吸引。外皮炸到脆卜卜,配埋泰式辣醬同行朋友大讚好味。  烤餅配泰式紅咖哩 ($58)  虎蝦金邊粉 ($138) Pad Thai 係我最愛嘅泰菜之一。虎蝦金邊粉未上枱已經聞到勁香,配料有芽菜、豆乾、蔥、花生粒同辣椒粉。金邊粉煙煙韌韌,虎蝦鮮甜彈牙,十分出色。  泰式和牛炒粿條 ($158) 同虎蝦金邊粉好唔同,呢個炒粿條食落甜甜地,牛肉同芥蘭苗亙雙配搭,完全無油膩感。  蟹肉奄列 ($158) 蟹肉奄列勁厚身,食落有一絲一絲嘅蟹肉,口感好豐富。

炭燒雞串沙嗲 ($98)
雞串好有炭香味,配上花生沙嗲醬勁惹味。

炸辣味雞翼 ($118)

烤餅配泰式紅咖哩 ($58)

虎蝦金邊粉 ($138)

泰式和牛炒粿條 ($158)

蟹肉奄列 ($158)
蟹肉奄列勁厚身,食落有一絲一絲嘅蟹肉,口感好豐富。
2024-07-07
2024-07-06 70 瀏覽
最近見好多人介紹,今日一於同男友去PMQ試下泰菜😋餐廳裝修好特別,好有泰國情調😌有少少懷舊既感覺Siam Basilico🍹好有泰國風味,有好香既茶味同椰子味😋😋蝦餅配蝦沙律🦐蝦餅真材實料好彈牙,而且好香蝦味🦐🦐😋個蝦沙律就有少少辣,怕辣朋友注意哦蟹肉炒飯🦀每一啖飯都食到蟹肉咁滯😳🤭而且飯炒得夠乾身粒粒分明🤤馬沙文和牛肋條咖喱🐃🍛馬沙文咖哩屬於比較唔辣既咖哩,餐廳一啲都唔孤寒,有好多舊牛肋條🤩😋芒果椰汁糯米飯椰子新地🥭🍨當芒果糯米飯遇上椰子雪糕,又擦出新火花🤩將淋係糯米飯面既椰漿變做雪糕,正🤤🤑 人均消費:~$400🤩 推薦指數:7 / 10📍 餐廳資料:BKK (中環)中環鴨巴甸街35號PMQ元創方A座Staunton地下SG09-SG14號舖☆.。.:*・°☆.。.:*・°☆.。.:*・°☆.。.:*喜歡我的食評請Like & Follow🫶🏻 @umi.bengal.foodie#foodie #foodies #foodiegram #foodielife #foodiehk #hkfood #hkfoodie #hkrestaurant #香港美食 #上環美食 #PM
有少少懷舊既感覺

Siam Basilico🍹
好有泰國風味,有好香既茶味同椰子味😋😋
Siam Basilico

芒果椰汁糯米飯椰子新地🥭🍨
芒果椰汁糯米飯椰子新地

🤑 人均消費:~$400
🤩 推薦指數:7 / 10
📍 餐廳資料:BKK (中環)

#foodie #foodies #foodiegram #foodielife #foodiehk #hkfood #hkfoodie #hkrestaurant #香港美食 #上環美食 #PMQ美食 #BKK #泰菜
Siam Basilico
蝦餅配蝦沙律
蟹肉炒飯
芒果椰汁糯米飯椰子新地
2024-07-06 32 瀏覽
位於PMQ 的BKK 一直都係小編的心水餐廳,亦是區內人氣餐廳之一, BKK的座位同音樂都令小編相當滿意,就算炎炎夏日都唔怕唔夠冷氣。今次小編就食左個Early Dinner,避開煩忙時間,坐底食耐啲都唔怕,食都食得舒服啲。碳燒雞串沙嗲位於PMQ 的BKK 一直都係小編的心水餐廳,亦是區內人氣餐廳之一, BKK的座位同音樂都令小編相當滿意,就算炎炎夏日都唔怕唔夠冷氣。今次小編就食左個Early Dinner,避開煩忙時間,坐底食耐啲都唔怕,食都食得舒服啲。碳燒雞串沙嗲無法讓人拒絕的碳燒雞串沙嗲,雞肉嫩滑又香口,沙嗲汁香濃馬沙文和牛肋條咖哩牛肋條份量非常多,咖哩配烤餅或飯一流,令人一滴咖哩汁都唔想放過虎蝦金邊粉炒金邊粉一直都係小編最喜歡的泰國菜之一,BKK的炒金邊粉整體水準都好好,每條金邊粉都炒得入味,重有幾隻虎蝦,唔洗同朋友爭蝦了芒果糯米飯椰子新地一杯可以令人吃飽的芒果糯米飯新地,有大大粒椰子雪糕,非常解暑。份量一啲都唔少,記得同朋友Share。

碳燒雞串沙嗲
無法讓人拒絕的碳燒雞串沙嗲,雞肉嫩滑又香口,沙嗲汁香濃

馬沙文和牛肋條咖哩

虎蝦金邊粉

芒果糯米飯椰子新地

2024-07-03
2024-07-04 32 瀏覽
好耐無去PMQ啦 上星期同朋友去咗個邊 朋友話呢到有一間泰國菜好推介 我又無試過所以就試吓 餐廳好有Thai feel同埋好特別的裝修 座位非常舒服我地被安排座卡位 夠哂闊落 好適合同朋友一邊食嘢一邊傾計🙆‍♀️🍜Khao Soi泰北咖哩全蛋麵Khao Soi應該係呢到signature dish我見好多人都介紹同埋幾特別 所以我地都點咗嚟試 呢個湯底係用咗咖哩同有椰汁 一上菜已經聞到好香☺️食落有少少辣 味道非常濃郁 🥢泰式和牛炒粿條㷄條炒得好香口亦好有鑊氣 牛肉用了日本和牛份量都多 和牛多汁而且有牛肉味醬汁調較得幾好味 炒粿條有咬口 但食落有少少油膩🍢炭燒雞串沙爹呢個沙爹雞串嘅沙爹好夠味有好香嘅花生味甜甜地 令到雞肉味道更濃郁 而雞肉好嫩滑 不過佢燒得比較乾身🥭 Mango & Passionfruit Smoothie 呢杯好少餐廳有得飲 d staff裝到滿瀉咁制呢 一飲落去好正好fresh嘅芒果同熱情果沙冰 味道唔會假好好飲~🥬泰式蒜蓉炒芥蘭苗🍧泰式西米呢個泰式西米係由泰式椰漿同埋西米整成 有濃濃嘅椰漿味 仲有一粒粒嘅蜜瓜係上面 呢個配搭都幾好味 啲蜜瓜好清甜

🍜Khao Soi泰北咖哩全蛋麵

🥢泰式和牛炒粿條
醬汁調較得幾好味 炒粿條有咬口 但食落有少少油膩

🍢炭燒雞串沙爹

🥬泰式蒜蓉炒芥蘭苗

🍧泰式西米

店名: BKK地址: 中環鴨巴甸街35號PMQ元創方A座Staunton地下SG09-SG14號舖上環站A2出口,行9分鐘環境: 5/5價錢: 4.5/5味道: 5/5適逢長假期,同朋友去左中環PMQ行下,發現地下新開一間泰國餐廳,門口擺放一個金屬大象嘅吊鐘,整體裝修、佈局都十分泰國風情🇹🇭泰式和牛炒粿條❤️❤️❤️❤️❤️粿條炒得好有獲氣有少少焦香,醬汁鹹鹹甜甜,牛肉亦都幾大片,而且好惹味,有啲似泰式版本嘅乾炒牛河炭燒和牛串配東北酸辣汁❤️❤️❤️❤️❤️泰國嘢點少得泰式串燒,燒到外脆內軟,帶有陣陣炭香,咬落十分juicy,點上秘製東北酸辣汁就更惹味😍香辣炒通菜❤️❤️❤️❤️❤️炒通菜十分有鑊氣,炒至爽脆惹味,加上炸蒜並帶微辣,食泰國菜🇹🇭一定要有😆青咖哩什菜❤️❤️❤️❤️咖哩椰香味十足,什菜有蘿蔔、bb粟米、蓮藕、泰國茄子等,口感爽脆,索哂汁十分惹味😆芒果椰汁糯米飯椰子新地❤️❤️❤️❤️❤️椰子新地🥥椰香味超濃郁,配上超鮮甜多汁嘅芒果🥭加上底部微暖,軟糯煙韌嘅椰汁糯米飯,口感十分有層次🥰Young coconut❤️❤️❤️❤️❤️相比出面嘅椰青肉質更嫩,椰青水十分鮮甜,清爽無負擔😚
店名: BKK

香辣炒通菜❤️❤️❤️❤️❤️

青咖哩什菜❤️❤️❤️❤️

芒果椰汁糯米飯椰子新地❤️❤️❤️❤️❤️

Young coconut❤️❤️❤️❤️❤️
相比出面嘅椰青肉質更嫩,椰青水十分鮮甜,清爽無負擔😚