2024-05-26 553 瀏覽
The caramelized onion beef sandwich was a standout, with its perfectly seasoned flavors and soft, tender texture. The cold angel hair pasta with crab and salmon roe provided a refreshing contrast, a light and flavorful dish.And the steak frites, cooked medium rare, was a classic executed well, with great flavors. While this is a casual cafe-style setting, great for a light meal catching up with friends!

2024-05-26
2024-05-15 451 瀏覽
Weekdays 時間晚餐叫咗牛扒薯條,等咗好耐份晚餐都未嚟,諗住而家餐廳比較難做,侍應都只係一兩位,所以我都諒解明白及忍耐。繼續等咗差唔多九個字終於忍唔住問吓女侍應請問我份晚餐係咪整緊? 佢答我話:係呀,整緊! ok,咁過咗一陣終於有份牛扒薯條出嚟,我就心諗:唉,終於都嚟啦。點知waitress 將份晚餐擺咗喺隔籬啱啱只係嚟咗5分鐘嘅客人張枱!我覺得好shocked 問佢呢份晚餐應該係我先,waitress答: 因為你嗰張單漏咗… 我呆咗,然後嗰台新客就梗係9秒9攞份晚餐嚟自己食先啦! 我就同waitress 講其實我唔係好get到,你明知漏咗我張單,咁出咗個餐唔係應該俾咗我先? 仲有你話你幾十個客我都算, 嗰日只係得幾枱客都可以漏單。其實佢哋咁樣嘅處理方法真係令到我1秒着咗,我話咁唔要個餐啦,跟住佢話:好啊! 咁其實好明顯咁嘅態度都唔會想再有回頭客, 就算味道唔差,都唔會夠膽再嚟。

2024-05-14
2024-03-31 602 瀏覽
同朋友嗌咗一個dinner set加special menu嘅smash burger with fries焗田螺都okay,係啲薯蓉偏鹹,整體都可接受但個忌廉雞肉意粉真係超級鹹😵‍💫完全食唔到😅burger偏細份,味道正常,薯條都係偏鹹🧂

焗田螺都okay,係啲薯蓉偏鹹,整體都可接受
但個忌廉雞肉意粉真係超級鹹😵‍💫
完全食唔到😅

burger偏細份,味道正常,薯條都係偏鹹🧂

2024-03-31
2024-01-17 894 瀏覽
經過呢度見到個餐牌一直都想嚟試,今晚約咗朋友係APM,所以來試吓。餐廳個名好法式,入到去…基本上set dinner $198,要食牛牛加$48。餐湯勝在夠熱。煙三文魚沙律店員姐姐話啲牛只可以揀五成熟,(咁特別嘅)唔可以改。由於個人食唔慣太生,店員姐姐話會同師傅講話整熟少少。味道不過不失,薯條有點硬。餐飲可以揀$48以下嘅飲品。我揀咗焙茶latte, OK。加$32揀咗呢款芝士蛋糕。可以接受。總體嚟講,人均消費$288 ,服務,食物,環境,只可以用不過不失嚟形容。唔算好平,亦都唔算太貴。但係叫做幾好坐嘅地方。

基本上set dinner $198,要食牛牛加$48。

餐湯勝在夠熱。

煙三文魚沙律

餐飲可以揀$48以下嘅飲品。
我揀咗焙茶latte, OK。

加$32揀咗呢款芝士蛋糕。可以接受。

2023-12-30 630 瀏覽
已來過餐廳好幾次,招呼不錯,尤其是一位高佻的戴眼鏡男侍應。食物、飲品水準一直保持着,但今晚似乎特別好,燒春雞旁邊的配菜比平常更美味;墨魚汁麵的大蝦也很鮮甜,看來廚師落足心機。小小的店,隱藏在咖啡店裏面,很容易錯過,但食過又會返尋味,如果餐牌多點變化則更理想。
已來過餐廳好幾次,招呼不錯,尤其是一位高佻的戴眼鏡男侍應
燒春雞
2023-12-29
燒春雞
2023-12-03 493 瀏覽
餐廳位於Apm的Bistro Le Parisien,由於位置在Cupping room入面,所以不甚起眼,是隱藏在咖啡店內的法國料理。其套餐其實價錢都合理,不算貴。Soup + I Appetizer + 1 Main + 1Coffee / tea $198 up頭盤🌟香草牛油脆田螺配薯蓉田螺都算大粒,不會太乾,兩個爭住食,薯蓉都夠滑。主菜香蒜大蝦配墨汁意粉本身是少辣的,但我又因為細佬所以改了不辣,似蒜味十足,蝦都夠新鮮,意粉軟硬適中。澳洲和牛牛排M5配薯條 呢個和牛切成一片片,不會太韌,肉味都重,有別日本和牛的,日本和牛相對好淋滑但肉味欠奉,有時食澳洲和牛又有一番風味。薯條 略嫌有少少乾,不過兩款醬料都好好味。

Coffee / tea $198 up

頭盤
🌟香草牛油脆田螺配薯蓉
田螺都算大粒,不會太乾,兩個爭住食,薯蓉都夠滑。

主菜
香蒜大蝦配墨汁意粉

澳洲和牛牛排M5配薯條

2023-11-22
2023-10-26 1704 瀏覽
今日嚟咗一間隱世嘅法國餐廳,他的位置在APM,處身在一間cupping room咖啡廳的裏面,沒有朋友的帶著也不知道有這間餐廳。原來有好多觀塘的街坊或者喺觀塘做嘢嘅人都知道呢一間餐廳,餐廳客人一枱接一枱,絡繹不絕,店員非常細心向每枱客人解說餐湯是蕃茄雜菜湯。我們點了他的四道菜晚市套餐。餐湯一送上來番茄香味撲鼻,蕃茄椰菜洋蔥,紅蘿蔔粒前菜我們選了香草蒜蓉芝士焗大啡菇,雖然大啡菇是用焗爐焗了好幾分鐘,但是大啡菇仍有他的水份,一咬下,香濃芝士和蒜蓉混入大啡菇汁,鮮美的味道留在口中,令人讚賞不絕,有驚喜。煙三文魚蒜蓉檸檬汁羽衣甘藍沙律,第一次試羽衣甘藍加蒜蓉,味道有些特別。朋友唔係咁鍾兩衣金蘭嘅草青味,蒜蓉正好撇除這個味道,更容易入口。兩片煙三文魚卷成兩朵玫瑰,襯托羽衣甘藍的翠綠。蟹肉黑松露意粉配時令菇菌,黑松露香味撲鼻而來。喜歡他的醬汁掛上意大利粉均勻,每咬一啖,黑松露香部滿口腔,意大利粉咬感十足,非常煙韌,淡淡麥香。份量有十分十足長,如果餐前感覺肚餓的話,可以點這個意大利粉,一定夠飽。香煎加州鱸魚配甘筍蓉,擺盤非常漂亮,一入眼時,橙色的醬汁鋪滿碟上,鱸魚放在碟的中間,底下用了一條長長的煎香

我們點了他的四道菜晚市套餐。

餐湯一送上來番茄香味撲鼻,蕃茄椰菜洋蔥,紅蘿蔔粒

香煎加州鱸魚配甘筍蓉,擺盤非常漂亮,一入眼時,橙色的醬汁鋪滿碟上,鱸魚放在碟的中間,底下用了一條長長的煎香薯條承托著。旁邊放了用墨汁造成的薄脆脆,碟的碟邊用了椰菜花和紅蘿蔔造成梅花似的裝飾,感覺到廚師的用心,也使食客同用餐時愉快。

鱸魚啖啖肉,配上甘筍汁食,增加了一點點的甜味。對於追求健康的人,整道菜的熱量也不是很高,非常推介。

炸薯條,非常香脆,有淡淡的鹽香,就算放在一邊一陣,依然香脆。

雖然一進店內他的咖啡香撲鼻而來,但晚上我們還是點了朱古力,做我們的餐飲。他的朱古力並不是十分濃,但作為餐飲,也算不錯。

我們把餐牌再翻一片,點了一個香蕉pancake作為我們的甜品。非常建議大家可以點一點來做甜品,因為食西餐後食甜品是最幸福的事,而且他做得真的不錯。

餐廳不算嘈吵,燈光不算光明,適合朋友聚餐,傾心事,又是愉快的一個晚上。

滿分為10分(一分最低,10分最高)
食物:9

• 蟹肉黑松露意粉配時令菇菌
  • 香煎加州鱸魚配甘筍蓉
  • 香草蒜蓉芝士焗大啡菇
2023-09-19 358 瀏覽
昨晚第一次到呢間餐廳試吓晚餐,點了2個套餐,有南瓜湯、香蒜薯蓉焗田螺、芝士大啡菇、忌廉汁雞肉意大利粉、蟹肉黑松露意大利粉、飲品點了熱大吉嶺紅茶,一杯熱拿鐵,味道唔錯,可以再去食。😋
南瓜湯、薯蓉焗田螺、芝士大啡菇、忌廉雞肉意粉、蟹肉黑松露意粉、Latte,  大吉嶺紅茶
2023-09-18
  • 香蒜牛油焗田螺配薯蓉
  • 芝士大啡菇
APM行得多, 原來呢間coffee shop內有間西餐架!!門口得一個餐牌睇到西餐個menu。完全冇間西餐店名招牌架!呢個4道菜晚餐有湯+頭盤+主菜+飲品 HK$198起湯是濃厚蕃茄湯, 都不錯。點了Latte同Dirty! 咖啡味好香濃,不過奶唔算好厚。香草蒜蓉芝士焗大啡菇有2大粒,而且蒜味好香好入味。香草牛油脆田螺配薯蓉 +$28好香牛油味,薯蓉都好滑身。澳洲和牛牛排(M5)配薯條 +$48薄切,指定熟度,牛味都幾香,肉質好滑,好食呀!而且薯條係即炸,好脆呀!蟹肉黑松露意粉配時令菇菌 +$28勁香黑松露,而且唔會好油,意粉硬度係偏硬身,很好呀!!加埋菇味,成個意粉味道好有層次,好食!總括都是好食的,而且餐廳都幾神秘唔會好吵!NICE!
門口得一個餐牌睇到西餐個menu。
完全冇間西餐店名招牌架!
呢個4道菜晚餐有湯+頭盤+主菜+飲品 HK$198起
湯是濃厚蕃茄湯, 都不錯。
點了Latte同Dirty!
咖啡味好香濃,不過奶唔算好厚。
香草蒜蓉芝士焗大啡菇
有2大粒,而且蒜味好香好入味。
香草牛油脆田螺配薯蓉 +$28
好香牛油味,薯蓉都好滑身。
澳洲和牛牛排(M5)配薯條 +$48
薄切,指定熟度,牛味都幾香,肉質好滑,好食呀!
而且薯條係即炸,好脆呀!
蟹肉黑松露意粉配時令菇菌 +$28
勁香黑松露,而且唔會好油,
意粉硬度係偏硬身,很好呀!!
加埋菇味,成個意粉味道好有層次,好食!

總括都是好食的,而且餐廳都幾神秘唔會好吵!NICE!
2023-08-31 1314 瀏覽
每次去APM都會經過松本清,有日留意咖啡店時,見到有餐廳的套餐MENU,先知裡面有間餐廳。於是就記在心裡,今日去食。我們一共叫了兩個Set Dinner ($198)SET DINNER 有湯、前菜、主食和飲品。龍蝦湯非常濃郁的龍蝦湯香草蒜蓉芝士焗大啡菇濃厚的芝士蒜蓉放在多汁金黃色的菇上,食落非常JUICY 和惹味香蒜大蝦配墨汁意粉(加$28 )黑紋紋的墨汁意粉帶點微辣,食到好香的蒜和蝦香味蝦爽口彈牙,味道惹味的意粉朱古力朋友叫了朱古力。Set Dinner ($198)香草牛油脆田螺配薯蓉(+$28)脆田螺內有大量的香草牛油,不會太油膩,底下還有綿滑的薯蓉經典牛肉漢堡配薯條大大份的牛肉漢堡,香濃的牛味,配上蔬菜、蕃茄和芝士,滿足。還有我們最愛的粗薯焙茶鮮奶好好飲的焙茶鮮奶,茶和奶比例非常好,好香好出的日式焙茶,正雜莓狂熱可麗餅最後尾聲當然不少得甜品作結尾。可麗餅好大份,內有兩款莓類藍莓和紅莓,配上大量綿滑甜而不賺的忌廉和香草籽濃的雪糕,為這晚畫上完美的句號。

於是就記在心裡,今日去食。

我們一共叫了兩個Set Dinner ($198)

SET DINNER 有湯、前菜、主食和飲品。

龍蝦湯

非常濃郁的龍蝦湯

香草蒜蓉芝士焗大啡菇

香蒜大蝦配墨汁意粉(加$28 )

黑紋紋的墨汁意粉帶點微辣,食到好香的蒜和蝦香味

蝦爽口彈牙,味道惹味的意粉

朱古力

朋友叫了朱古力。

Set Dinner ($198)

香草牛油脆田螺配薯蓉(+$28)

脆田螺內有大量的香草牛油,不會太油膩,底下還有綿滑的薯蓉

經典牛肉漢堡配薯條

大大份的牛肉漢堡,香濃的牛味,配上蔬菜、蕃茄和芝士,滿足。

還有我們最愛的粗薯

焙茶鮮奶

好好飲的焙茶鮮奶,茶和奶比例非常好,好香好出的日式焙茶,正

雜莓狂熱可麗餅

最後尾聲當然不少得甜品作結尾。

為這晚畫上完美的句號。

2023-08-28
2023-08-24 231 瀏覽
觀塘apm開咗cupping room, 呢間連鎖咖啡店嘅出品一向有保證,咖啡超香濃,今日經過發現佢同其他分店唔同,餐點係零零舍舍喺入面再間多間店中店,晚市有$198起嘅四道菜晚餐,選擇唔少仲包咗cupping room嘅飲品,超吸引~~~~~餐湯係羅宋湯,微辣兼有大量蔬菜粒,好開胃頭盤有三款選擇,我地食咗羽衣甘藍沙律同埋焗田螺,沙律汁遮蓋到草青味唔錯,煙三文魚食落都幾新鮮;田螺有三隻,肉質爽口,配埋香草醬一齊焗好好食~主菜叫咗澳洲和牛同雞肉意粉,和牛預設五成熟,成品亦對辦,少見幫手切埋嘅扒有呢個質素,一啲都唔韌,薯條亦都非常香脆~雞肉意粉水準都唔錯,醬汁香濃,都有唔少雞肉汁,意粉質感al dente👍🏻

餐湯係羅宋湯,微辣兼有大量蔬菜粒,好開胃

2023-08-23
2023-08-18 189 瀏覽
Bistro Le Parisien (觀塘)觀塘觀塘道418號創紀之城五期(apm)大堂高層UC-15號舖呢間Bistro Le Parisien喺觀塘真係好出名嘅咖啡店,我真係要話佢哋嘅手勢同埋質素係冇得輸嘅!首先,佢哋嘅南瓜湯真係濃郁到爆,一飲落肚就感覺到南瓜嘅香濃味道,仲有啲奶油嘅滑順口感,真係開胃又暖心。然後,佢哋嘅香煎加州鱸魚配甘筍蓉真係絕配!鱸魚新鮮得嚟,一切入口就感受到魚肉嘅鮮甜,同埋佢哋嘅甘筍蓉更加令到味道更豐富,唔會覺得油膩,完全消退咗油膩感。至於佢哋嘅澳洲和牛牛扒配薯條,餐廳真係好細心嘅將牛扒切成一塊塊,每一塊都保持住肉汁,食落去真係嫩滑多汁,而且佢哋嘅和牛絕對係高質素,肉質鮮嫩,口感絕對係頂級!最後,要講返佢哋嘅凍泡沫咖啡,真係一個完美嘅結尾。濃郁嘅咖啡香氣同埋柔滑嘅泡沫,飲落去真係令人心滿意足。同時,餐廳嘅裝修都好華麗,座位設計舒適得嚟,真係一個高質有質素嘅餐廳,絕對係頂級之選!如果你想食一個精緻又美味嘅餐飲體驗,呢度絕對係你唔可以錯過嘅好去處!
Bistro Le Parisien (觀塘)

2023-08-18 170 瀏覽
松本清格離有開咖啡店,原來再入啲有間餐廳!被餐牌吸引入咗去食,內裡環境舒服,好啱朋友/情侶分享美食傾吓計Dinner set $198 有 daily soup + appertiser + main + drink蕃茄湯-口感醇厚,帶有香甜的番茄味道香草蒜蓉芝士焗大啡菇-味道濃郁,鮮嫩軟腍煙三文魚蒜蓉檸檬汁羽衣甘藍沙律-煙三文魚咸度剛好,沙律清爽而美味蟹肉黑松露意粉配時令菇菌+$28-意粉夠煙韌creamy,蟹肉同黑松露都唔少,加上菇菌令層次感提升澳洲和牛牛排(M+)配薯條-牛排已切好一件件夠方便,肉質鮮嫩多汁,搭配香脆嘅薯條,口感絕佳大吉嶺夏摘茶&泡泡咖啡-兩款都幾好飲

蕃茄湯-口感醇厚,帶有香甜的番茄味道

香草蒜蓉芝士焗大啡菇-味道濃郁,鮮嫩軟腍

大吉嶺夏摘茶&泡泡咖啡-兩款都幾好飲
2023-08-16
2023-08-17 144 瀏覽
估唔到觀塘apm 松本清旁間cuppingroom裡面原來隱藏了一間法國餐廳真係唔係留意到外面個餐牌都唔會發現有dinner set食,亦唔算太貴坐得舒適,裝修都幾靚是日餐湯南瓜湯,濃郁清甜香草蒜蓉芝士焗大啡菇芝士焗到好香,咬落仲好juicy另一個要左香草牛油脆田螺配薯蓉田螺好重香草牛油味,薯蓉做夠細滑澳洲M5和牛牛排配薯條5成熟,入口重牛味,鮮嫩又夠肉汁薯條香脆,唔錯蟹肉黑松露意粉松露味好突出,意大利粉軟硬適中好惹味最後來一杯入口順滑的Flat white和甘醇濃厚的髒髒咖啡。
估唔到觀塘apm 松本清旁
間cuppingroom裡面原來隱藏了一間法國餐廳
真係唔係留意到外面個餐牌都唔會發現

有dinner set食,亦唔算太貴
坐得舒適,裝修都幾靚

是日餐湯南瓜湯,濃郁清甜

香草蒜蓉芝士焗大啡菇
芝士焗到好香,咬落仲好juicy

另一個要左香草牛油脆田螺配薯蓉
田螺好重香草牛油味,薯蓉做夠細滑

澳洲M5和牛牛排配薯條
5成熟,入口重牛味,鮮嫩又夠肉汁
薯條香脆,唔錯

蟹肉黑松露意粉
松露味好突出,意大利粉軟硬適中
好惹味

2023-08-14 128 瀏覽
在APM食肆林立,它就打做輕食門面,主攻lT或閒聚一族,而内店就主打優雅法國菜,Menu並不有太多選擇,正好可聚焦於食材質素,一於與友人放工去一試,前菜試了香草田螺,很大隻焗得又香口,另一煙三文魚沙律也是不可錯過,今日餐湯是南瓜忌廉湯很Creamy,主菜分別是香煎鱸魚配甘筍墨魚汁,魚皮够脆、魚肉也新鮮,另一主菜M5和牛排,5成熟連伴碟的沙律菜也不可錯過,整晚更有驚喜的是WG的大吉嶺熱泡茶,淳厚清香,另一Dirty coffee也手功一流造到濃淡層次分明,很享受整個用餐過程,最重要的是價錢還很親民。

2023-08-14