2024-05-09 22 瀏覽
今日我哋去咗將軍澳南海邊食午餐,餐廳位於海邊,就算坐室內都可以望到大大個海景,餐廳亦都有室外嘅位置可以選擇餐廳裝修華麗,以藍色風格主題,設有卡座,可以喺餐廳四圍打卡Set lunch 係一款前菜一款主菜加奶茶或咖啡前菜有烤紅菜頭蕃茄菲達芝士沙律🥗或者餐湯選擇,或者加$35轉炙燒黃鮨吞拿魚煮食方面,我哋叫香煎比目魚-檸檬酸豆汁 $238比目魚魚皮煎得好香,魚油好豐富,好重魚味,肉質嫩滑 ,而檸檬酸豆汁好特別,係綠色,不過其實唔點都已經好好味,加咗酸豆汁就更加帶出魚嘅鮮味另一個set叫左BLB牛腹扒、薯條同烤蒜 $268我哋叫咗五成熟,上碟嘅時候已經切開咗一塊塊,好重牛味,相當滿意,下次要試埋牛柳!另外甜品有兩款,因為我哋係甜品控,所以兩款都叫左一款係法式橙酒可麗餅 忌廉蘋果金寶 另一款係歌劇蛋糕朱古力同雪糕嚟緊下星期係母親節,見到餐廳有個母親節打卡活動,係IG留言同Mami嘅美食珍貴回憶,就有機會得到$1000現金券,上去 @bistrolabiehk 就可以參加

餐廳裝修華麗,以藍色風格主題,設有卡座,可以喺餐廳四圍打卡

Set lunch 係一款前菜一款主菜加奶茶或咖啡

煮食方面,我哋叫香煎比目魚-檸檬酸豆汁 $238

另一個set叫左BLB牛腹扒、薯條同烤蒜 $268

另外甜品有兩款,因為我哋係甜品控,所以兩款都叫左

一款係法式橙酒可麗餅 忌廉蘋果金寶

另一款係歌劇蛋糕朱古力同雪糕

2024-05-07 17 瀏覽
呢日黎到將南呢間Bistro La Baie 食下野~ 夜晚都真係唔算多人, 我地都坐到卡位, 估唔到佢D 食物都幾高質! 入面既環境都真係姆靚, 店員D 服務都好周到, 見到我地杯冇水就會即刻加水, 見到我地食哂碟上面既野又會幫我地收碟, 服務態度非常好, 又有禮貌! 我地叫左香煎三黃雞配芥末意米飯同黑松露雞湯泡沫, 另外仲叫左法式紅酒燉和牛頰肉配芝士炸蔥薯蓉, 另外仲配多個薯條 等左一陣, 3 樣野食都一齊上枱~ 都幾快手, 薯條夠哂熱辣辣, 同埋係幼薯條, 成條薯條都炸到脆卜卜, 真係好高質! 跟住就係香煎三黃雞配芥末意米飯, 呢個三黃雞煎到個皮勁脆! 我未試過意米當飯食, 食落口感又幾好! 好好味! 佢既黑松露雞湯泡沫令到個飯有好香黑松露味! 令人食完一啖接住一啖! 最後就係法式紅酒燉和牛頰肉配芝士炸蔥薯蓉, 呢個都好高質, 牛肉係一絲絲, 好淋, 好好味, 索哂D 紅酒汁好好味! 個薯蓉都好高賣,夠哂creamy同埋D 炸蔥係上面夠哂有咬口! 呢度將會變成我地既飯堂!

住將軍澳嘅你,你又點可以錯過呢間餐廳呢!就算你唔係住將軍澳,你都值得搵個周末入黎 chill 吓,享受吓呢間優質餐廳。~環境舒適,高級格調~呢間餐廳嘅裝修好有歐陸風格調,座位濶落坐得好舒適,好適合同幾個朋友慢慢坐食住傾計。係度慶祝週年紀念,生日,特別節日都好適合。打下卡留念都唔錯!~5星級服務~最令我讚嘆係佢哋接近酒店式服務。侍應會不時觀察著你嘅食嘢進度,當你食完Starter前菜後,佢哋先至會上Main主菜。俾到你一種安心享受每一道菜嘅感覺。~食物優質~Oysters Thur星期四佢哋有Oyster優惠 $50 四隻Oyster 都算大隻,淡淡鹽水浸住,再加啲檸檬汁,好似係海啱啱捉上嚟即開而食咁新鮮。Oyster肉質偏脆口,唔係Creamy嗰種法式北海道帶子刺身、牛油果、柚子醋Hokkaido Scallop Crudo生帶子厚薄適中,菜式擺位充滿藝術感。帶子新鮮配有清新嘅烤豬胛心肉(半熟)、芝士薯蓉、西班牙辣椒、雜菜沙律Pork Secreto肉質鮮嫩多汁,烤咗嘅肉更加提升咗濃郁嘅肉香和口感。芝士薯蓉好滑,配埋烤豬胛心肉好 yummy!烤甘筍羽衣甘藍、蜂蜜牛油醬 (黑)Carro
住將軍澳嘅你,你又點可以錯過呢間餐廳呢!

~環境舒適,高級格調~

~5星級服務~
最令我讚嘆係佢哋接近酒店式服務。

~食物優質~
Oysters Thur
星期四佢哋有Oyster優惠 $50 四隻
Oyster肉質偏脆口,唔係Creamy嗰種

法式北海道帶子刺身、牛油果、柚子醋
Hokkaido Scallop Crudo
生帶子厚薄適中,菜式擺位充滿藝術感。帶子新鮮配有清新嘅

烤豬胛心肉(半熟)、芝士薯蓉、西班牙辣椒、雜菜沙律
Pork Secreto

烤甘筍羽衣甘藍、蜂蜜牛油醬 (黑)Carrot & Kale
烤咗嘅羽衣甘藍更加提升咗佢嘅草香味,烤甘筍爽爽口。加埋蜂蜜牛油醬,甜味同奶油嘅奶香互相融合,增添一層豐富味道。

2024-04-25
2024-04-27 29 瀏覽
將軍澳海旁邊有間西餐,裝修好靚,環境舒適,好適合慶祝日子既選擇迷你牛肉漢堡 $148🍔每個漢堡包面上有條青瓜,中間果層係一塊多汁牛肉,加上洋蔥醬和松露蛋黃醬一齊食,夠晒惹味☺️ 雜菌燴芥末薏米飯 $178🍛有個既黑松露味既泡泡係飯面上,攪拌後整個薏米飯都有淡淡既黑松露味,薏米飯煮得夠爽口彈牙,加上濃郁既雜菌汁,口感一流😋😋法式紅酒燉和牛頰肉 $268🐂內質鮮嫩,一D都唔韌,有小小紅酒味,有兩條紅蘿蔔伴菜,配上芝士薯容和醬汁一齊食,味道滿分🤩

迷你牛肉漢堡 $148🍔
每個漢堡包面上有條青瓜,中間果層係一塊
多汁牛肉,加上洋蔥醬和松露蛋黃醬一齊食,夠晒惹味☺️

雜菌燴芥末薏米飯 $178🍛

法式紅酒燉和牛頰肉 $268🐂

2024-04-26 15 瀏覽
「Bistro La Baie」環境充滿著法式風情,令人感覺彷彿置身於法國小鎮,享受著法式美食帶來嘅愉悅👍🏻 Set lunch真係超吸引!包括頭盤、主菜同飲品,一次過滿足你嘅味蕾!頭盤係烤紅菜頭蕃茄菲達芝士沙律,真係新鮮又清爽!紅菜頭配上蕃茄同芝士,加埋蘋果醋汁,味道層次豐富!主菜方面,油封鴨腿配扁豆同香腸肉醬,鴨腿烤得外脆內嫩,搭配上扁豆同香腸肉醬,每一口都好滿足!BLB牛腹扒配薯條同烤蒜,牛腹扒烤得剛剛好,薯條香脆,烤蒜增添了獨特嘅風味!法式橙酒可麗餅,真係一個完美嘅結尾!可麗餅鬆軟甜美,配上忌廉同金寶脆脆,絕對係一個令人垂涎欲滴嘅甜品!🍽️🥗🥩有時間一定會再去

有時間一定會再去
2024-04-26 14 瀏覽
之前嚟過呢間海旁餐廳,試過tasting Menu,覺得唔錯,今日再訪,散嗌咗幾個唔同嘅菜式。1. 法式北海道帶子刺身(Hokkaido Scallop Crudo)- 屬於餐廳推介嘅前菜,加咗泰式香料及柚子醋,很開胃😋2. 牛腹扒 (BLB STEAK FRITES) - 我點咗五成熟,牛扒牛味突出,不太肥,配以餐廳推介的阿根廷青醬,喜歡!3. 另外亦點了兩個蔬菜類配菜:Classic Green Salad 及 Roasted Baby Carrot & Kale,蔬菜新鮮,醬汁開胃。餐廳服務員態度亦很好,會再來。

餐廳服務員態度亦很好,會再來。

2024-04-24
餐廳有室外座位,環境充滿法式風情,裝潢以藍白灰色為主調,裝潢精緻而不鋪張奢華,梳化坐得舒服,加上對著無敵廣闊的海景,氛圍輕鬆寫意又富有情調,很適合情侶及三五知己一起吃飯聊天另外餐廳每天都有不同優惠,如星期一是主菜買一送一,大家可以留意一下~鴨肝醬配酸麵包 $208一整塊鴨肝醬配幾塊酸麵包鴨肝醬口感不軟爛,質地濃厚絨滑,配上硬脆的酸麵包,再加無花果酸辣醬,味蕾的享受法式北海道帶子刺身、牛油果、柚子醬 $168薄切帶子鮮甜滑嫩,口感絲滑,搭配creamy滑順的牛油果醬和甜甜酸酸的柚子醋,層次豐富,口感清新輕盈又有層次感烤豬胛心肉(半熟)、芝士薯蓉、西班牙辣椒、雜菜沙律 $248豬胛心肉煎至半熟,顏色粉嫩,肉質嫩滑,油脂豐富,肉味濃配菜芝士薯蓉質感軟綿,帶有濃濃的芝士味;西班牙辣椒味道不辣,帶有濃郁的煙燻味;加上雜菜沙律清新口腔,整道菜都富有豐富的口感-總體評分-環境:8/10 食物:7/10 服務:8/10 抵食:7/10-Bistro La Baie 📍將軍澳澳南海岸唐俊街23號MONTEREY Place地下G02號舖

鴨肝醬配酸麵包 $208
一整塊鴨肝醬配幾塊酸麵包

法式北海道帶子刺身、牛油果、柚子醬 $168

豬胛心肉煎至半熟,顏色粉嫩,肉質嫩滑,油脂豐富,肉味濃

-總體評分-
環境:8/10
食物:7/10
服務:8/10
抵食:7/10
Bistro La Baie
將軍澳區一向多西餐廳,但係專食法國菜既餐廳唔多~ 澳南海傍就新開左一間法式餐廳Bistro La Baie🇫🇷 無論環境定食物都好有誠意🥹.ᐟ 餐廳裝潢富有藝術感,浪漫優雅,彷彿置身於歐洲咁~ 最鍾意佢環境寬敞,好有空間感,仲設有outdoor位置,帶埋毛孩黎用餐都ok🦮晚市係a la carte menu,有生蠔﹑三文治﹑前菜﹑主菜﹑甜品等,選擇豐富👍🏻 唔想食太多既話,可以睇埋Bar Snack menu,份量會比前菜細份少少,好岩配酒飲🍻 另外餐廳每日都會有唔同promotion,親民抵食.ᐟ ❝ 𝑴𝒊𝒏𝒊 𝑫𝒖𝒄𝒌 𝑪𝒐𝒏𝒇𝒊𝒕 𝒂𝒏𝒅 𝑻𝒐𝒂𝒔𝒕 $𝟗𝟖 ❞第一個bar snack係迷你油封鴨腿多士,油鴨腿已切好絲,比起平時以主菜方式食用更方便👍🏻 鴨肉經慢煮後肉質非常軟腍,以芝士、洋蔥﹑牛油果醬調味,味道香濃而搭配,口感好豐富😍❝ 𝑶𝒆𝒖𝒇 “𝑫𝒆𝒗𝒊𝒍𝒆𝒅 𝑬𝒈𝒈𝒔” 𝑴𝒂𝒚𝒐 $𝟏𝟎𝟖 ❞另一個snack係法式半切烚蛋,蛋黃已預先取走,以松露蛋黃醬填充,加上新鮮蟹籽點綴,入口富有層次感,呢個搭配令人難忘🥹 另外仲有新鮮沙律菜伴碟,健康又開胃.ᐟ ❝ 𝑺𝒆𝒂𝒇𝒐𝒐𝒅 𝑹𝒂

❝ 𝑺𝒆𝒂𝒇𝒐𝒐𝒅 𝑹𝒂𝒈𝒐𝒖𝒕 $𝟐𝟏𝟖 ❞

呢度可以食到法國著名湯料理「馬賽魚湯」,即刻要試下先😍 湯㡳以海鮮熬製,加入洋蔥、番茄等調味,味道非常香濃,鮮味十足.ᐟ 海鮮亦好足料,有青口、大蝦、魷魚,仲有粒粒珍珠意粉,充滿魚湯香味好掛汁,令人回味無窮😋

❝ 𝑺𝒆𝒂𝒓𝒆𝒅 𝑻𝒉𝒓𝒆𝒆 𝒀𝒆𝒍𝒍𝒐𝒘 𝑪𝒉𝒊𝒄𝒌𝒆𝒏 $𝟏𝟖𝟗 ❞

餐廳推介必試香煎三黃雞.ᐟ 雞皮烤至焦脆香口,雞肉脂肪豐滿,入口嫩滑🤤 而伴菜更加有誠意,芥末薏米飯都係第一次試,口感煙韌,配埋黑松露雞湯泡沫更加香口,十分滋味👍🏻.ᐟ
2024-04-24 13 瀏覽
在海邊幽雅環境,合適為高級雅緻餐廳作背景。而且地方不怕沒有人流。可惜的是將軍澳的海邊雅靜的高級餐廳,客人竟然不多。這家朋友介紹的法國菜海邊餐廳,餐廳裝潢很好,又高雅大方,又雅靜,非常有氣排。但客人只有三四座。食物都以健康為主,就算是意大利飯都以健康五穀代替,吃多了牛油而不膩是不可能的。鮮牛肉新鮮香滑,是十分及格的有級數前菜。雜肉不但肉鮮,且年份十足,味道香氣撲鼻。連沙律菜與水牛芝士的配搭也感到份外新鮮。可惜就是生意不足。
鮮牛肉新鮮香滑,是十分及格的有級數前菜。
雜肉不但肉鮮,且年份十足,味道香氣撲鼻。
連沙律菜與水牛芝士的配搭也感到份外新鮮。
可惜就是生意不足。
2024-04-23 20 瀏覽
今日放假過嚟澳南海岸,已經唔係第一次嚟呢間餐廳,被它法式裝修吸引了,食物質素亦非常高,室內環境闊落舒適,藍白啡色的雅緻設計,亦有室外茶座,非常寫意❤️🍽️餐湯是日餐湯係大蒜餐湯,味道好特別,好香大蒜味😋🍽️ 烤紅菜頭蕃茄菲達芝士沙律沙律好開胃,生菜新鮮爽脆,紅菜頭同蕃茄清甜,配埋蘋果醋汁味道非常夾🤗🍽️香煎”三黃雞”、芥末薏米飯、黑松露雞湯泡末賣相好靚,好特別,香煎本地三黃雞配芥未薏米飯同黑松露雞湯泡沫,肉質鮮嫩多汁。雞肉經過香煎處理,外皮金黃酥脆,雞肉亦都好Juicy😋🍽️ 牛柳、薯條、烤蒜牛柳我點了五成熟,表面煎得焦香,好juicy, 肉質嫩肉味濃郁而且冇筋👍🏻👍🏻薯條亦都好香脆,好食到停唔到口🤩

🍽️餐湯
是日餐湯係大蒜餐湯,味道好特別,好香大蒜味😋

🍽️ 烤紅菜頭蕃茄菲達芝士沙律

🍽️香煎”三黃雞”、芥末薏米飯、黑松露雞湯泡末

🍽️ 牛柳、薯條、烤蒜

Bistro La Baie 將軍澳澳南海岸唐俊街23號MONTEREY Place地下G02號舖味道評分:☄️(必食之選)>☀️>🌤>⛅️>💨☀️Roasted Bone Marrow $248烤骨髓、法式田螺、蕃茜蒜香牛油麵包碎感覺骨髓係非常稀有嘅食材,一大舊骨上依附在少少類似膠原的東西,食落好滑,我會配搭埋田螺同麵包一齊食~☄️Bavette(Flank) Steak $2985成熟牛腹扒配搭阿根廷青醬,第一次食牛扒配青醬,中意食青醬的我食得幾開心🤤牛腹扒牛味較濃,份量都幾多,兩個人share都食到好滿足,一定要提一提個薯條🍟粗薯炸得啱啱好,仲要凍咗都仲係脆的!☀️Seared”Three Yellow” Chicken $198香煎三黃雞、薏米飯、黑松露雞湯泡沫好神奇!泡沫真係有黑松露味,雞扒用特殊的香料煎煮,覺得有少少藥材味幾得意~另外用薏米取代傳統的白米,食落更健康~☀️French 75 $88Gin, Prosecco, lemon juice飲落酒味較淡,檸檬酸味更重☀️Whiskey Sour $88Bourbon, egg white, lemon
Bistro La Baie

味道評分:☄️(必食之選)>☀️>🌤>⛅️>💨

Roasted Bone Marrow
☀️Roasted Bone Marrow $248
烤骨髓、法式田螺、蕃茜蒜香牛油麵包碎

Bavette(Flank) Steak
☄️Bavette(Flank) Steak $298

Seared”Three Yellow” Chicken
香煎三黃雞、薏米飯、黑松露雞湯泡沫

☀️French 75 $88
Gin, Prosecco, lemon juice
飲落酒味較淡,檸檬酸味更重

☀️Whiskey Sour $88
Bourbon, egg white, lemon juice, bitters
酒味較French75濃,有一層甜甜的蛋白中和酒的烈性👍🏻

Roasted Bone Marrow
Bavette(Flank) Steak
Seared”Three Yellow” Chicken
2024-04-22 12 瀏覽
Bistro la baie價錢💲: $90/ $178/ $248/ $58好味程度😋: 3.7/5服務🍴: 4/5環境🗾: 4/5性價比🥢: 3.7/5回頭率😚: 3.4/5-之前食過pizzapig覺得好唔錯,今次去到佢同集團的bistro la baie, 都係係將軍澳海旁,甚至有室外位置可以望到跨灣大橋,氣氛唔錯。入面的裝修都靚,有小小歐陸宮廷風咁。係食物選擇上面都係基本西餐,但都有d地中海菜式,例如烤八爪魚。-✅✅French onion soup.呢個洋葱湯好好飲😛洋葱煮到軟曬,釋放曬洋葱的甜味落個湯到。最特別係面頭有一塊鋪滿芝士的麵包,索曬湯,好邪惡。另外仲有條麵包脆棒,可以沾湯食🤣-✅Forest mushroom mustard barley risotto. mushroom risotto味道上比較鹹。佢地用的米飯好得意,唔係平時的意大利米,係洋薏米,食落口感比較煙靭有咬口🤓無用cream煮的risotto,菇味特別濃鬱,同埋有好多雜菇,整體唔膩。-✅Iberico pork secreto. 呢個🐷煎得出色!外皮好似牛扒咁做到脆架🤩 入面好嫩又juicy,同埋
Bistro la baie
價錢💲: $90/ $178/ $248/ $58
好味程度😋: 3.7/5
服務🍴: 4/5
環境🗾: 4/5
性價比🥢: 3.7/5
回頭率😚: 3.4/5

✅Iberico pork secreto. 呢個🐷煎得出色!外皮好似牛扒咁做到脆架🤩 入面好嫩又juicy,同埋肉味好濃,但唔係騷味😚加埋d pesto又唔油。旁邊仲有d沙律菜加紅菜頭同🫑,比一般伴菜沙律豐富。

🆗Potato aligot with fried shallots. 原本以為係炸薯蓉,原來係普通薯蓉配炸蔥🤔 薯蓉可以creamy啲,而家偏實。
正常的西餐,想睇下景,食個飯,可以食下!

2024-04-19 71 瀏覽
餐廳設計格局簡潔而高貴,睇出是按LOGO的色調而佈置設計,坐位舒適,氣氛夠浪漫,有alfresco dining area,特別適合喜歡戶外用餐人士。今次我選了室內的座位。餐牌主要有兩張,一張食物、另一張是飲品。先講食物的,款式都十分之多,主要分三明治、前菜、主食三大類,每個類別都設有廚師推介,對於不是常吃西餐的我算係一個唔錯的參考。除了正規餐牌,還有每天都有特別推介的特色餐牌,今天是星期四,有50元3件生蠔,我點了半打作為頭盤。生蠔肉質鮮甜肥美,中間匙羹盛載的係配了蒜蓉的醋汁,有別於其他吃生蠔的店,沒有用檸檬汁,估不到用能像檸檬般激發生蠔肉的鮮味。接著另一頭盤是Oeuf "Devil Eggs" Mayo (3pcs) ($108)法式蛋黃醬釀半切烚蛋(3件),釀件用了松露、蟹籽、番茄、麵包糠等材料,味道香濃而不膩,並配上一些加了黑醋的沙律菜,相當醒胃。Duck Confit "Tartine" Sandwich ($178) 係慢煮鴨腿三明治,配上布里芝士、牛油果醬、焦糖洋蔥,還有一盤薯條。先講三明治,軟腍的麵包上鋪滿香濃的鴨腿肉絲,混了芝士,啖啖juicy惹味。薯條炸得甘香脆脆,

周四推介 生蠔(3件)

Oeuf "Devil Eggs" Mayo (3pcs)

Duck Confit "Tartine" Sandwich + French Fries

先講三明治,軟腍的麵包上鋪滿香濃的鴨腿肉絲,混了芝士,啖啖juicy惹味。薯條炸得甘香脆脆,點上蕃茄醬汁,相當滋味。
跟住點了一個主食Forest Mushroom Mustard Barley Risotto ($178)

第一次試吃用薏米飯材料煮出來的Risotto,口感十分特別,這個飯係用了芥末和雜菌煮出來的。Pearl Barley即係珍珠大麥米,據了解其卡路里、蛋白質、維生素及礦物質的含量與比例上雖接近小麥,但時離胺酸較小麥更高,促進膠原蛋白成長。珍珠大麥米每一百克可食部分的總膳食纖維為17.3克,高於燕麥片的10.3克。所以係相當營養! 而Risotto噴了用黑松露打出來泡沫,沾到Risotto後味感若隱若現,不濃也不淡,恰到好處。
二人吃了這三道菜式已足夠飽腹。
2024-04-18
周四推介 生蠔(3件)
Oeuf "Devil Eggs" Mayo (3pcs)
  • Duck Confit "Tartine" Sandwich
  • Oeuf "Devil Eggs" Mayo
2024-04-19 22 瀏覽
呢間餐廳係住附近既朋友推薦,呢日放假特登走過去食好西🤤餐廳裝潢典雅空間感大,而且光線充足,仲要喺正海旁隔離,如果天氣唔太熱的話坐户外勁chill啊ς(⑉´ᯅ`⑉)叫左兩份Lunch Set,包埋前菜同飲品,仲有優惠價享用甜品 (っ˘ڡ˘ς)▪︎Set Feta Salad▪︎Set SoupStarter分別叫左沙律同洋蔥湯,沙律菜都幾有誠意,多樣蔬菜色彩鮮豔豐富,加上蘋果醋嘅關係酸酸甜甜爽脆又清涼,好開胃💕而洋蔥湯亦不遜色,啲洋蔥燉煮到軟爛且釋放出甜味,濃郁鮮美唔辛口好好飲▪︎Pan Seared Halibut $238💰魚皮煎到好香脆,魚肉厚實味道清淡細膩入口鬆散,沾少少伴碟既檸檬酸豆汁更帶出魚鮮味,而薯蓉帶有淡淡奶香味,口感幼滑,整體味道不俗💕▪︎BLB Steak Frites $268💰賣相勁靚,一上枱覺得好豐富,牛扒叫左7成熟但依然粉嫩,外層焦香仍保留到肉質Juicy唔乾,而薯條都好出色外層香脆個芯似薯蓉,一條接一條好快清盤🤣▪︎Set Drinks:Double Espresso +$15💰特登叫黎提提神,入口第一感覺强烈且濃郁既苦味,加包糖後相對易入口好多,咖啡香味充滿成個口腔

▪︎Set Feta Salad
▪︎Set Soup

▪︎Pan Seared Halibut $238💰

▪︎BLB Steak Frites $268💰

特登叫黎提提神,入口第一感覺强烈且濃郁既苦味,加包糖後相對易入口好多,咖啡香味充滿成個口腔☕️
▪︎Set Drinks:Latte +$15💰
Latte做得幾好,咖啡味香濃醇厚口感綿密,如果有拉花會更好💕

▪︎Opera Cake +$30💰
蛋糕層次分明,口感細膩精緻又唔會過甜,加上Yogurt味既雪糕酸酸地中和番朱古力蛋糕既甜膩感,好好食啊呢個價超值勁推薦🥹😋
2024-04-18 40 瀏覽
難得男朋友唔駛OT,當然要出街食飯撐下枱腳。我地去咗將軍澳海濱長廊一間餐廳,順便飯後可散步睇夜景,sweet!餐廳有內外兩個用膳區,內裏較寧靜舒適,岩我哋!燈光柔和,地方闊落,座位舒適。晚巿是 a la carte,有三文治、前菜、主菜、配菜、沙律、甜品、飲品等。我揀咗烤甘筍羽衣甘藍、蜂蜜牛油醬(素)($68) 好有牛油香,羽衣甘藍嫩而無渣,又無苦澀味,好食!甘筍原條上枱,烤得岩岩好,新鮮爽口,不錯!還揀了一份慢煮鴨腿三明治($78),軟熟嘅麵包上放了一大堆香嫩嘅鴨腿,啖啖肉,好滋味!加埋一大塊鹹香布里芝士、甜甜地嘅焦糖洋蔥,再唧上香滑嘅牛油醬,味道豐富多變!粗薯條炸得金黃香脆,熱辣辣,好香薯仔味,正!男朋友今日唔肉肉肉喎!反而要道海鮮馬賽魚湯、珍珠意粉($218),真係估佢唔到。用料豐富,有魷魚、大蜆、青口和一隻大蝦,全部都好鮮味,特別係嗰隻大蝦,彈牙鮮嫩,正!珍珠意粉好有咬口,口感都幾特別,沾滿着酸辣鮮味嘅馬賽魚湯,煮得入味。最後仲點咗份甜品。法式橙酒可麗餅, 忌廉,金寶脆脆 ($88) 浸在香甜嘅橙酒中,味道甜美。可麗餅Q彈,加埋金寶脆脆同食,多份口感。很美的夜景呀!還有很型的你
烤甘筍羽衣甘藍、蜂蜜牛油醬
海鮮馬賽魚湯、珍珠意粉
法式橙酒可麗餅, 忌廉,金寶脆脆
最後仲點咗份甜品法式橙酒可麗餅, 忌廉,金寶脆脆 ($88) 浸在香甜嘅橙酒中,味道甜美。可麗餅Q彈,加埋金寶脆脆同食,多份口感。
很美的夜景呀!還有很型的你呀!
2024-04-17
烤甘筍羽衣甘藍、蜂蜜牛油醬