呢間位於大館既人氣cafe,樓底好高,仲有室外位可以坐。食物飲品唔單止打卡靚,質素都唔錯!————————❦ 芝麻椰子奶 $68芝麻味好濃郁,椰奶味都好重,加埋一齊超夾!評分:🌕🌕🌕🌕🌗-❦ 士多啤梨三文治 $68本身以為係普通cream,點知原來係cream cheese! 同士多啤梨幾夾,但一個人食哂應該會幾滯。評分:🌕🌕🌕🌗🌑-❦ 抹茶撻 $58唔食抹茶既我都覺得幾好食,尤其個撻皮做得唔錯。評分:🌕🌕🌕🌖🌑-❦ 牛奶朱古力 $40口感濃郁,但朱古力味較淡。評分:🌕🌕🌕🌗🌑-假日黎等左個幾鐘,不過可以留電話然後周圍行下🤓
————————
❦ 芝麻椰子奶 $68
芝麻味好濃郁,椰奶味都好重,加埋一齊超夾!
評分:🌕🌕🌕🌕🌗
❦ 士多啤梨三文治 $68
評分:🌕🌕🌕🌗🌑
❦ 抹茶撻 $58
唔食抹茶既我都覺得幾好食,尤其個撻皮做得唔錯。
評分:🌕🌕🌕🌖🌑
❦ 牛奶朱古力 $40
口感濃郁,但朱古力味較淡。
評分:🌕🌕🌕🌗🌑
假日黎等左個幾鐘,不過可以留電話然後周圍行下🤓
2021-01-20 211 瀏覽
🏠Between☕️ 《中環》老遠黎到大館呢間打卡熱點cafe 去到嚇一嚇 超級無敵爆多人 要等N咁多張枱 不過好在可以留低電話 唔洗企係度等🤪 最終等左差不多個半鐘...🤮🍓士多啤梨三文治($68)入面係Cream cheese 士多啤梨好酸 個包應該係普通嘉頓麵包比較粗鞋唔夠軟熟 性格比低 但樣靚要叫黎打卡🤪🤣🏠Between☕️ 《中環》🍊蜜柑三文治($68)入面係吉士醬 蜜柑幾甜 比士多啤梨好食食晒成件都幾膩又肥仔下🥴北海道海膽偏意粉·紫蘇葉·海苔🍝($258)海膽份量都算多有6粒😬亦都好鮮甜 個汁夠多亦都好濃 幾好味 賣相都不錯😋☕️Piccolo ($40)唔會太苦太甜 岩晒我唔口味Iced chocolate 🍫 ($48)野食質素正常 當然性價比低少少 始終係中環 價錢唔會平喇 又要平又要靚就唔好黎喇!環境的確係幾靚 坐outdoor 位靚好多 幾日系舒服啲😌岩晒打卡 呢啲cafe 是係環境同氣氛🤗打過一次卡先夠了😆
🏠Between☕️ 《中環》

老遠黎到大館呢間打卡熱點cafe

🍓士多啤梨三文治($68)
🏠Between☕️ 《中環》

🍊蜜柑三文治($68)
入面係吉士醬 蜜柑幾甜 比士多啤梨好食
食晒成件都幾膩又肥仔下🥴

北海道海膽偏意粉·紫蘇葉·海苔🍝($258)
😋

☕️Piccolo ($40)
唔會太苦太甜 岩晒我唔口味

Iced chocolate 🍫 ($48)

2021-01-01
90 分鐘 (堂食)
2021-01-16 1845 瀏覽
知道大館開咗一間新嘅Café,睇相好igable究竟食落係點呢?我哋叫咗1個三文治,1個小食同1個定食日本雞蛋三文治雞蛋係糖心,加埋細香蔥同有蛋碎嘅蛋黃醬仲食到有小小鹽吊味,味道上其實係幾豐富但呢款三文治日本連便利店都做得好出色所以無乜好大驚喜,不過絕對唔差唐揚雞粒可能因為排得太耐隊,雞粒嚟到嘅時候真係覺得好香好香唔知係我哋影相影得太耐,定本身炸粉有問題食落去個皮一啲都唔脆,不過肉質算係幾嫩滑吉列雞扒定食除咗雞扒同飯,仲有個大蜆味噌湯,日式漬物同海帶沙律食完前面嗰兩樣,吉列雞扒反而有啲驚喜雞扒個皮炸得好脆,連埋個日式嘅醬汁酸酸味味大蜆湯啲蜆都幾有誠意,真係大粒又無沙大蜆令到個湯多咗啲鮮甜味我自己叫咗一個Mocha,其實黎到已經覺得好淺色,一飲落去真係一啲朱古力味都無🙈我地排咗40幾張枱,大約1個鐘15分鐘,不過食物水平係咪真係值呢?啲相影出黎係真係幾靚嘅,同埋mark咗名電話,可以行下,有位職員會打比你,呢個位幾好
知道大館開咗一間新嘅Café,睇相好igable
究竟食落係點呢?
我哋叫咗1個三文治,1個小食同1個定食
日本雞蛋三文治,唐揚雞粒,吉列雞扒定食

日本雞蛋三文治
雞蛋係糖心,加埋細香蔥同有蛋碎嘅蛋黃醬
仲食到有小小鹽吊味,味道上其實係幾豐富
但呢款三文治日本連便利店都做得好出色
所以無乜好大驚喜,不過絕對唔差

唐揚雞粒
可能因為排得太耐隊,雞粒嚟到嘅時候真係覺得好香好香
唔知係我哋影相影得太耐,定本身炸粉有問題
食落去個皮一啲都唔脆,不過肉質算係幾嫩滑

吉列雞扒定食
除咗雞扒同飯,仲有個大蜆味噌湯,日式漬物同海帶沙律
食完前面嗰兩樣,吉列雞扒反而有啲驚喜
雞扒個皮炸得好脆,連埋個日式嘅醬汁酸酸味味
大蜆湯啲蜆都幾有誠意,真係大粒又無沙
大蜆令到個湯多咗啲鮮甜味

Mocha
Matcha  Latte

2021-01-16
75 分鐘 (堂食)
吉列雞扒定食
A nice place to chill and relax with unique drinks and decent food; definitely go for the Sesame Mountain if you like sesame and coconut.Also love the Teishoku sets that serve with Japanese rice and that clam miso soup was very tasty.Whether you are sitting indoor or outdoor, this place is great for Instagram shots.  This place is really popular, suggest to go early on a weekday to avoid over an hour of queuing.

sesame mountain
sesame mountain & matcha latte
chicken katsu teishoku set
eel teishoku set
chicken sando
2020-12-17
chicken katsu teishoku set
eel teishoku set
chicken sando
平日去大館行吓,都唔算太多人,但係原來啲人都係哂呢間cafe到,入到去之後我都好明白點解大家會坐喺度咁耐!首先一入到去感覺好闊落,裝修非常簡潔日系風,最吸引到我係將非常大嘅木櫈,設計好特別,餐廳分咗室內同室外,如果想打卡影相嘅一定會坐室外,好好彩嚟到可以坐到室外,望住香港城市景,俾一棟棟有特色嘅高樓大廈包圍着,好有香港繁華都會嘅感覺,而自己就置身左係其中,慢慢欣賞周圍嘅城市急速。我自己嗌左Adffogato,而朋友就嗌左熱朱古力奶,店員都好有禮貌,效率亦都好快,其實自己平時比較少飲Adffogato,但呢個絕對有驚喜,佢個雪糕好似牛奶軟雪糕,一加咗啲濃縮咖啡之後,表層即刻溶化,軟雪糕嘅甜味同咖啡嘅苦澀味配搭得十分好,就算平時唔飲濃縮咖啡都會容易接受,而且擺盤好有日系感覺,另外熱朱古力奶都味道濃郁,整體感覺好好!餐廳入邊仲有咖啡豆同埋一啲咖啡用品買,同大館另一間商舖合作,感覺質量好好,外觀好靚,有機會一定再黎!

Adffogato
熱朱古力奶

Adffogato
熱朱古力奶
IG打卡應該會好鍾意水果三文治, 其實自己係第一次食🤣位於大館嘅其中一座大廈有一間新開嘅過千呎cafe, 分別有室內同室外座位, 環境開揚可以睇到大館景色, 半露天唔會好曬, 今日有少少風喺度食幾舒服同relax, 完全唔覺得自己置身中環然後係返工嘅中間放個靚break令friday更加開心🥰要讚係啲店員好好因為一入去話剩返室內嘅座位, 佢知我想坐出邊之後有位都即刻調咗我出去坐, 店內裝修以木調🤎同白色🤍為主, 好簡約嘅設計💕✨士多啤梨三文治 Strawberry Sando 💰68💫評分: 8.2/10📝三文治夾住厚實嘅cream cheese, 略嫌個包硬咗少少唔係想像中咁鬆軟, 唔係cream係cream cheese好特別, 芝士味濃郁唔會好易溶, 不過略嫌真係有啲太貴啦以為有兩件🥲一件要$68不過第一次嚟係必叫嘅🤣✨北海道海膽扁意粉 Uni Tagliatelle💰258💫評分: 8/10📝賣相唔錯意粉, 每條意粉好掛汁軟硬度適中, 好濃海膽味不過份量偏少🥲✨明太子意粉 💰258💫評分: 6.8/10📝個portion also 偏細, 有啲齋冇咩特別✨芝麻椰子奶 Sesam

✨士多啤梨三文治 Strawberry Sando 💰68
💫評分: 8.2/10
北海道海膽扁意粉

✨北海道海膽扁意粉 Uni Tagliatelle💰258
💫評分: 8/10

✨明太子意粉 💰258
💫評分: 6.8/10
📝個portion also 偏細, 有啲齋冇咩特別

✨芝麻椰子奶 Sesame Mountain 💰68
💫評分: 7.8/10
📝幾足料, 芝麻cream有少少糊狀加咗椰奶口感幾幼滑, 似芝麻糊攪勻先好飲, 好濃郁配搭好新穎🤩🤩🤩​

✨Kimino Yuzu Soda💰68
💫評分: 7.5/10
📝偏酸😖一啲都唔甜, 但好重柚子味同埋佢有好大粒冰俾你😌

𝔹𝕖𝕥𝕨𝕖𝕖𝕟
📍中環荷李活道10號大館賽馬會藝方2樓
(香港🚇 C出口行10分鐘就到)

💫評分: 8.4/10
💬覺得個環境好舒服望住個大館加曬分, 同埋每張枱都隔得有啲遠好有privacy, 正常好似係要排45分鐘但係今日星期五嘅12:15就啱啱冇晒出邊嘅位但係都好快調返我出去所以覺得一係大家weekend就好神心咁等佢開門就去如果唔係就要排一陣, 不過佢都有位俾大家坐住等所以都覺得可以接受, 啲嘢食真心靚食物質素OK不過貴咗少少, 好鍾意嗰vibw🥰係我會encore嘅cafe🤩

#between #betweencafe #大館 #大館 cafe #cafe #中環cafe #中環咖啡店 #咖啡店 #水果三文治 #中環美食 #香港美食 #foodinstagram #hkfoodstagram #foodiehk #centralcafe #hkcafe #cafehk #hkcoffeeshop #hkcoffee #hkcoffeelover #hongkongcafe #hongkongcafes #cafehoppinghk #betweencoffee
北海道海膽扁意粉
2021-01-12 4466 瀏覽
經活化後的大館,引入了不同類型的餐廳進駐,而Between Coffee亦是其中之一。過千呎的咖啡店,光感度十足,室內及室外均設有座位,環境開揚,可飽覽大館景色,舒服寫意。店內裝潢以木調和白色為主,其簡約設計四周都是落地玻璃,即使安坐室內,都可透過玻璃望到室外景緻!餐牌選擇頗多,有三文治、套餐定食、意粉、沙律、甜品等...,飲品除了咖啡之外,亦有朱古力、茶品、啤酒、梳打水...等,悉隨尊便。- 北海道海膽扁意粉$258賣相不錯,意粉上放了六片海膽,旁邊灑上了海苔,每條意粉都很掛汁,而且軟硬度適中,醬汁味道剛好帶海膽味,但略嫌份量偏少,價錢較為進取!- 烤鰻魚定食$178定食配有味噌湯、漬物、沙律和米飯鰻魚未算嫩滑肥美,沒有入口即溶的油脂感,但魚肉不算薄身,鰻魚汁甜度剛好,拌飯一流。米飯渾圓有咬口,帶點黏而挺身,不錯。味噌湯料毫不吝嗇,內有四、五隻大蜆,而且味道剛好不會過淡,反令我覺得驚喜。- 士多啤梨三文治$68外貌非常討好,滿滿的cream cheese夾雜著三粒士多啤梨,本以為好邪惡,但食落又何其的夾,沒有想像中的膩感,士多啤梨帶甜,包身入口軟熟,但邊皮略乾,扣減了分數。- 日本雞

- 北海道海膽扁意粉$258

- 烤鰻魚定食$178
定食配有味噌湯、漬物、沙律和米飯
米飯渾圓有咬口,帶點黏而挺身,不錯。

- 士多啤梨三文治$68

- 日本雞蛋三文治$58
雞蛋呈半流心型態,夾雜著碎蛋和蛋黃醬,但味道就像普通的碎蛋三文治一樣,沒有特別。

- 芝麻椰子奶$68
以黑芝麻、鮮奶及椰子奶製成,面層的芝麻醬帶糊狀,攪拌後仍有濃郁的芝麻味,令口感更幼滑,香味更有層次,大愛也!

總括來說,雖然食物定價較為進取,但其食物質素不錯,而且環境舒適,的確可以消磨一個下午!
2021-01-05
$340 (早餐)
  • 芝麻椰子奶
  • 士多啤梨三文治
2021-01-09 161 瀏覽
🥪ℐ𝓃 𝒷ℯ𝓉𝓌ℯℯ𝓃......今次介紹嘅係位於大館內新開嘅日系cafe。難得大佬要求話去,你地冇睇錯,係個男人要求去,做細嘅梗係要去排下隊啦。閒日下晝4點左右去,由reception 登記到有位大概等咗9個字。如果想坐室外位置嘅話,可以係登記時同店員講埋。Cafe走木系簡約風,而且好有空間感,所以就算同時間容納多人等位食飯打卡都唔會覺得侷促。而室外位置亦有分籐椅位同(木櫈位?)。講下今次叫咗啲咩啦。-士多啤梨三文治·Strawberry Sando 呢個應該係第一次嚟嘅必點菜式。外貌非常討好,用嚟打卡一流。士多啤梨食落唔覺得酸,再加埋濃郁嘅鮮忌廉芝士係幾好味嘅,口感食落似蛋糕多過三文治。不過68蚊一件,價錢就唔係好親民喇,再嚟未必會叫佢。-雞肉|椰菜絲|海帶蛋黃醬三文治·Chicken |Cabbage|Wakame Mayonnaise Sando 同樣都係68蚊,但呢款鹹食三文治相對出色。炸雞扒果層皮好薄好脆,食落唔會油淋淋,再配埋蛋黃醬,整體做得唔錯。-芝麻椰子奶·Seasame Mountain (Coconut milk)又係好適合用嚟影相嘅飲品。濃厚嘅黑芝麻配埋鮮奶油同
🥪
ℐ𝓃 𝒷ℯ𝓉𝓌ℯℯ𝓃.
今次介紹嘅係位於大館內新開嘅日系cafe。

講下今次叫咗啲咩啦。

-士多啤梨三文治·Strawberry Sando

又係好適合用嚟影相嘅飲品。濃厚嘅黑芝麻配埋鮮奶油同椰子奶,好香口同好飽肚。如果要形容呢杯飲品,我會覺得係流質版嘅芝麻湯圓。

-自家大吉嶺紅茶·House Darjeeling
對茶冇咩研究嘅我唔識形容呢杯茶,唯有話佢嘅香氣係令人覺得好舒服。同埋當食咗同飲咗咁creamy嘅野,呢杯茶是必須的。

呢間cafe無論環境、裝修,抑或服務都令人留下好好嘅印象。至於食物方面,就唔算令人驚艷。再嚟嘅話,大概會係等到熱潮減退後先再考慮。
2021-01-05
45 分鐘 (堂食)
近排件士多啤梨三文治曝光率極高...特登去左踢館😀睇吓係真係咁值得去,定比人吹大左間cafe都幾大(目測起碼都坐到200人)。準時11點去到,諗住可以冇人慢慢打卡,點知都係睇少左啲人的排隊強迫症...加埋餐廳係冇用餐時間,所以運氣呢啲嘢...Jenny又真係有😇搏到個戶外位。但都有野要注意:戴外套就唔洗講,建議都係搵個有陽光的日子☀️唔好食風食到凍親同埋真心唔好夾硬等啦,就算比你等到室外都仲有分籐椅位定玻璃位😂機率同IG抽獎的中獎機率一樣咁低但作為一間多人cafe,店員的態度絕對挽回左唔少分數。唔少人向店員要求窗口位,難得女店員好好笑容,幫大家安排坐住入面食住等。其實做客人真係冇咩所謂、甚至賺咗(1間餐廳影2個位😇);難為店員又要幫手搬野、轉完位又要改單...本時串嘴的我都好欣賞佢地個份敬業、客人為本的態度!神奇咁等左一陣都冇躁底😚𝙁𝙤𝙤𝙙環評完一輪食評到:🍓 士多啤梨三文治 $68本身諗住一件咁貴的三文治都係為咗影相,但求唔係藥水味同啲士多啤梨唔好太酸。點知!!係有樣又好食——cream再加上cream cheese層次豐富,加埋士多啤梨,食落幾驚喜,又清新又好味!🍳流心蛋三文治 $5

𝙁𝙤𝙤𝙙
環評完一輪食評到:

🍓 士多啤梨三文治 $68

🍳流心蛋三文治 $58
啲蛋切到靚靚仔仔、下面仲用蛋白粒再鋪一層,睇得出花過心思。但講到尾始終係蛋治,材料得咁多估都估到係咩味,驚喜有限;唯一勝在中和左件士多啤梨三文治同啲野飲的甜度

☕️Sesame mountain $68
繼士多啤梨三文治後必pick打咭item,如圖上下兩層好有層次,用呢隻杯裝亦格外討好,襯返mountain 個名
可惜飲落有少少兩頭唔到岸,似芝麻糊、話係野飲又太杰😅需要啲時間manage下expectation點飲佢😂習慣左都唔錯嘅

🍵Matcha latte $48
喺咁多特別野之下,呢杯雖然正常水準,但即刻失色左😂再黎唔會特登嗌。建議可以拉返個再特別啲嘅花吸引下眼球,唔係你唔好,只係其他太好😛

小結:踢館失敗,係一間會想再去的cafe....無論環評店員評食評全部都好高質🥲Jenny 考慮再嚟就親身加入排隊大軍,欣賞下排隊的藝術😇
士多啤梨三文治        流心蛋三文治
Sesame  mountain
2021-01-04
20 分鐘 (堂食)
士多啤梨三文治        流心蛋三文治
  • 士多啤梨三文治
  • 流心蛋三文治
  • 芝麻椰子奶
2021-01-05 253 瀏覽
近期大熱咖啡店,呢間一定上榜。說的是中環大館內的「between」,走日系無印風,每個角落都適合做ig相。稱得上大熱,等位自然少不了,還好可以留低電話號碼,等的時候可以行吓大館或者附近。我周末3:15到,留低電話後去咗附近食少少嘢(太肚餓),4:30收到電話,因為我request露台位,所以要等耐啲,不過都值得,因為影食物相有背景靚啲,但注意天氣涼要穿多件衫保暖。走日系風,食物都以和風為主,有三文治、甜品、意粉、定食同各式飲品。飲品有好多選擇,最多人點係芝麻椰子奶($68),只提供凍飲。面層係濃稠的芝麻,下面係椰子奶,要溝勻飲,入口先飲到芝麻香,多呷兩啖椰子味慢慢滲出,兩者搭配平衡。朱古力咖啡($48)相對普通少少,朱古力味唔突出,咖啡唔夠香濃。我反而比較欣賞呢度食物,先講蘑菇意粉($128),除咗蘑菇,仲有日式溫泉蛋同鰹魚乾,食落真係好感覺到日本氣息,鰹魚好香,用日本豉油炒的意粉撈埋蛋汁都好惹味,蘑菇爽口,好唔錯。好多女仔去呢度會食水果三文治,我反而對日本雞蛋三文治($58)有興趣啲。麵包係普通款式但都幾鬆軟,餡料非常多,有兩種雞蛋:沙律醬碎蛋同半熟蛋,半熟蛋的蛋黃好香濃,蛋白好滑,
近期大熱咖啡店,呢間一定上榜。
好多女仔去呢度會食水果三文治,我反而對日本雞蛋三文治($58)有興趣啲。麵包係普通款式但都幾鬆軟,餡料非常多,有兩種雞蛋:沙律醬碎蛋同半熟蛋,半熟蛋的蛋黃好香濃,蛋白好滑,碎蛋亦調味充足,材料雖然簡單,但做得好出色。
但最最最欣賞係抹茶撻($58),撻底唔厚但結實鬆化,抹茶餡挺身,香得來一啲都唔苦,甜度拿捏得好好,就算幾飽,呢個都一定要食。
飲飲食食同時,近入口位置有杯、tee、書等等發售,真係好似日式時尚咖啡店,暫時冇得去日本,嚟呢度搵點日本感覺都可以彌補下。
2021-01-02 192 瀏覽
呢開喺大館新開嘅Café空間比想像中寬躺,坐落真係好舒服。特別係佢兩邊嘅落地大玻璃窗,日光可以完全照射整個空間。完美咁利用佢呢個地點嘅優勢,室內外好好咁互相配合!Interior design主要係入口位置呈現。特別嘅高低坐位係呢個睇落平淡嘅空間加佐啲hierarchy嘅完素,睇落無咁悶。比較裡面嘅位置相對無咁有特色,感覺似舒服version嘅canteen。室外就完全食正個靚境,無遮無擋加埋自然風真係好正嘅。outdoor分佐兩邊,近門口位置嘅outdoor空間比較細只坐到4枱係成間舖最chill嘅空間。個人覺得係必坐嘅最佳位置.今次去淨係飲佐野,飲品嘅選擇算係幾多但叫佐3款嚟飲完呢就真係同佢個名好match佢啲野真係 in ”Between” 嘅.Ice latte $45咖啡係可接受但稱唔上好飲,配埋佢個outdoor係可以接受嘅☕️.Ice chocolate $48係杯野介乎於淨鮮奶同朱古力奶之間。預佐淨係用嚟打卡用就好啦個朱古力味淡到就算當我自己係屋企沖都接受唔到!真係重要話係比錢飲個朱古力醬嘅濃度/味道實在唔夠去mix個鮮奶囉🤦🏿‍♀️.飲品質素未去到差,但又未好可以拎出嚟做

佢啲野真係 in ”Between” 嘅

Ice latte $45

Ice chocolate $48
係杯野介乎於淨鮮奶同朱古力奶之間。預佐淨係用嚟打卡用就好啦

個朱古力醬嘅濃度/味道實在唔夠去mix個鮮奶囉🤦🏿‍♀️
飲品質素未去到差,但又未好可以拎出嚟做生意🤏🏻
個環境係值得呢個價,飲品質素真係需要努力改善吓先得

要讚一下職員都幾有禮貌,而且都會盡量幫客人安排室內外轉位嘅安排。滿足客人需要呢點我覺得佢哋係做得幾好,職員都算係反應快、識變通!Keep it up🙌🏻
📌如果想坐outdoor建議大家留名留電話嘅時候順便同職員down聲,咁樣可以避免入坐之後先再等佢哋安排轉枱。
60 分鐘 (堂食)
2020-12-31 188 瀏覽
💭 B⃣   e⃣   t⃣   w⃣   e⃣   e⃣   n⃣最近大熱的網紅𝚌𝚊𝚏𝚎,位於大館內,由於實在太多人光顧的關係,平日排隊也要等至少一小時以上。幸好大館內有不少打卡點可以消磨時間。𝙲𝚊𝚏𝚎走日系簡約風,光線充足,木製家具、日式菜單和露台的藤椅統統予人庸懶放鬆之感☺️士多啤梨三文治🍓士多啤梨的三文治橫切面十分治癒,可以看到啖啖果肉,忌廉芝士挺多,對𝚘𝚗 𝚍𝚒𝚎𝚝的我真的是一大邪惡挑戰🤦🏻‍♀️士多啤梨果肉香甜,忌廉芝士香滑濃郁,十分配搭😋吉列海老三文治🍤炸蝦的份量也挺多,外層金黃香脆,內裡肉質彈牙,配上沙律醬一流,而且上菜時炸蝦還是保持熱騰騰的🤤唐揚雞粒沒有多餘面粉,雞肉熱辣辣,外層配上七味粉十分滋味,另外亦有沙律醬以小碗呈上,吃得又邪惡又滿足🥰🙈明太子意粉🍝用料大方,可以吃到滿滿的明太子,意粉軟硬度剛好,不過除了明太子外,意粉没有其他配料,如果能配上小量蘑菇或温泉蛋會更佳😍另外還點了兩杯飲品,相比食物,飲品比較失色,算是不過不失,而且價錢也不便宜。總括來說,食物質素不錯,環境舒適,如果想坐露台位置,記得要提早到訪🥰

士多啤梨三文治🍓

吉列海老三文治🍤

明太子意粉🍝

2020-12-30 460 瀏覽
超過一年冇飛日本 自然好想尋找日系的感覺Between開店後就成為我嘅bucket list之一去之前比一個溫馨提示大家 如果有時間的話最好預早點去等開門 因為之後一定會排長龍 而且早去可以揀到露台位置坐就最好一入到去你會有一種好和暖嘅感覺 木造地板和白色家具配襯落地玻璃感覺好開陽舒服 好有空間感坐低後點餐 首先叫咗一杯凍朱古力 一份流心蛋三文治(sando)同一份士多啤梨三文治 杯凍朱古力比較淡 真係要溝埋旁邊啲朱古力醬落去先覺得好味 流心蛋三文治口感非常濃郁 好有蛋味 而且做得好軟綿 食落之後你會好想繼續追食 士多啤梨三文治賣相非常討好 有沙律醬但係食落唔會覺得膩之後再叫個蘑菇意粉 上枱時已經聞到陣好香嘅鰹魚乾味 佢用上日式醬油去炒 非常入味 再加上一隻日本溫泉蛋 口感十足 然後再叫多杯芝麻椰子奶 同樣非常香口以後真係要靠佢去滿足尋找日系的感覺😂
超過一年冇飛日本 自然好想尋找日系的感覺
凍朱古力
流心蛋三文治
蘑菇意粉
2020-12-29 93 瀏覽
朋友知道我喜歡食水果三文治,特地相約往中環大館吃午餐。餐廳位於大館賽馬會藝方2樓,簡約、明亮的設計,更有露台座位,我喜歡呀,可以曬曬太陽。士多啤梨三文治是我去旅遊時初嚐的,感到很特別又漂亮,今日有機會再吃太好了。三文治賣相精緻,士多啤梨新鮮甜美配上香滑的忌廉,好軟滑。朋友話佢就實際啲,三文治唔夠飽要吃吉列雞扒定食,這個雞扒真的不錯外脆內嫩,雞件仍充滿肉汁又好味,套餐還配上大蜆味噌湯,一碗北海道米飯,海帶沙律和漬物,在露台享受一個美味的午餐,假日的好享受。

2020-12-29 109 瀏覽
這是位於中環大館的Cafe,之前在網上已經看見好多人來打卡,已經很想來一試。剛好碰巧這天是星期天,輪候時間極長,我們等了接近1小時又15分鐘才輪到我們,幸好大館附近有其他小店可以逛逛,不然我們會放棄等候了。我們剛好安排在室外的位置,我們一人叫了一個套餐,我是叫了日式鰻魚套餐和朱古力,而朋友叫了明太子意粉和mocha。鰻魚套餐正正常常,不錯吃。而朋友的明太子意粉份量很少,大概好幾用就會吃完,味道也算中規中矩,但略嫌貴。但我們都清楚明白這餐廳主打的是環境,打卡的,所以和閨蜜聚會也是可以再來的。而我叫的朱古力,是全餐最高分的,朱古力味極濃,很像直接把朱古力溶化了一般,但朋友的摩卡卻沒有朱古力味,略嫌失望。總結,cp值不高,但打卡一流cafe

鰻魚套餐正正常常,不錯吃。

總結,cp值不高,但打卡一流cafe

熱朱古力
熱朱古力