2018-10-21 2834 瀏覽
觀塘工廈搵食😋 黎到巧明街 呢間餐廳氣氛唔錯 試左蒲燒鰻魚海膽忌廉汁扁意粉🤗 雖然海膽味唔算濃 但鰻魚就好肥美 甜品揀左鐵板brownies配expresso😍唔會太甜 係完美嘅句號丫😂
2018-05-06 2046 瀏覽
星期日去咗apm shopping,人山人海又唔想今晚個餐要等位同埋食得趕頭趕命,終於去咗係附近ga 工厰大廈。之前同事也介紹過這間西餐廳話環境寧靜、地方又寛敞和食物夠水準,一於上去試試,入到餐廳內果然佈置得簡單得嚟又好時尚!甘笋薑藍青濃湯和配脆卜卜ga 法包,真係名符其實濃湯,有少許薑茸,甘笋粒和青口、用法包點湯令舍有一番風味。吉烈劍魚腩(半熟)櫻花蝦沙律,撈埋杏仁片加柚醋夠曬有𡁻口、醒胃又健康。京蔥烤鴨配印度薄餅同埋一啲沙津菜,帶有一點似北京填鴨味,我比較喜歡這印度薄餅,因餅烤得外皮酥脆,入面又一層一層,鴨肉買相睇落醃得好入味,再加埋啲大葱和薄餅一齊食,👍👍。紫芋金粟薯餅,外面很鬆脆內裹有很多粟子、和紫蕃薯茸,也感覺亦係一款健康小食。芝麻雞亦是我最喜歡的小食之一,外面舖滿了很多芝麻,外皮炸到脆bo bo ,肉質嫩滑又夠味😋。今晚這餐真是無揀錯地方,下次又同朋友再嚟食過.

今晚這餐真是無揀錯地方,下次又同朋友再嚟食過.
2017-07-29 1518 瀏覽
其實我都係呢間店既常客, 間唔中都會嚟呢到食LUNCH, 由於有JOIN本店既FB, 所以知道呢到租約期滿做到8月13日就關門大吉, 今日好明顯比之前少人咗, 雖然有訂位但去到個場都比較冷清, 都只係LUNCH 1:15, 好多侍應都生口面, 同埋當日都唔見老闆在店蒜蓉包 - 以前呢到既餐包係香草麵包嚟, 但今次轉咗做蒜蓉包, 真係覺得好好味, 蒜蓉又多麵包又脆口, 正....是日餐湯 同 是日沙律 - 沙律夠新鮮, 湯都還可以日式牛肉生薑燒飯 - 賣相還可以, 但汁唔夠多, 味道雖然唔差, 但料少飯多少汁日式豬軟骨濃湯烏冬 - 賣相一般, 紫菜唔新鮮, 有啲淋咗, 豬軟骨過咗火位唔得軟熟, 烏冬都有煙韌 口感凍檸茶 - 冇之前咁好飲, 茶味唔濃好淡, 檸檬都算新鮮, 但味道大不如前*** 初頭以為呢到轉咗手, 點解啲食物質素好似差咗, 記得之前仲有飲食雜誌介紹過同做過訪問添, 過咗一排先知佢地轉咗手, 因為啲食物水平同以前真係有啲分別, 今次最欣賞都係碟蒜蓉包
是日餐湯 同 是日沙律 - 沙律夠新鮮, 湯都還可以

2017-07-05
2017-07-24 932 瀏覽
As i was working around Kwun Tong area, it was logical that i will look around for good food in that area. Today i decided to go over to one of the industrial buildings in Kwun Tong for lunch. Bella Shine was located in one of those old buildings and the cafe was quite spacious. Their set lunch was very reasonable, ranging from $72 to $118. It consisted of soup or salad, main and drinks. Salad - The salad was fresh and crunchy, with the salad dressing abit sour, helping to open up my appetite. G

Garlic bread was soft and crispy at the edges. Garlic taste was strong as well. I ordered ginger beer soft drink as the weather was too hot, and it helps in cooling down.

Roasted spring chicken with US BBQ sauce - The chicken was roasted till smooth and soft and it has fully absorbed the BBQ sauce in it. The skin was flavourful as well. The portion was about 1/4 chicken and mashed potatoes and vegetables were provided at the side as well.
2017-07-24 557 瀏覽
Happy Friday 🙌🏻🙌🏻約左位都係o係觀塘番工既朋友仔食Lunch,去左大家都就腳既Bella Shine 食lunch。入座時間大約1:30pm 好在仲趕到食lunch set。店員安排左我地坐窗口枱,自然光打入黎,幾舒服☺️我叫左個香煎美國有骨豬扒 配蜜糖芥末燒汁$92朋友叫澳洲黑安格斯肉眼牛扒 配牛肝菌燒汁$118 兩個餐都配前菜沙律 or 紫薯湯 紫薯湯個味幾鮮甜呀,濃度適中,不會太稀/太結身👍🏻 推介。主菜大約10分鐘上菜,豬扒幾juicy,煎得剛剛好,肉質有口感,味道無比醃料蓋過,試點蜜糖芥末燒汁後,幾驚喜,因為味道同豬扒幾夾。朋友個肉眼牛扒吾算好厚,但無overcook, 牛扒味道好夠,我覺得吾點汁食都Ok 😉另外要一提既係個薯蓉係好食架!Happy Friday 好選擇🙌🏻🙌🏻

我叫左個香煎美國有骨豬扒 配蜜糖芥末燒汁$92

朋友叫澳洲黑安格斯肉眼牛扒 配牛肝菌燒汁$118
兩個餐都配前菜沙律 or 紫薯湯

紫薯湯個味幾鮮甜呀,濃度適中,不會太稀/太結身👍🏻 推介。

另外要一提既係個薯蓉係好食架!

Happy Friday 好選擇🙌🏻🙌🏻
2017-07-21
2017-07-22 327 瀏覽
位於觀塘巧運工業大廈4樓的Bella Shine, 主打日式西餐,食物味道頗有驚喜。點了一客set lunch香辣欖油明太子野菜扁意粉 (Linguine with Vegetable ,Chilli & Mentaiko)。上菜的速度十分迅速,在附近上班的打工仔可以在有限時間內用膳。首先來到的是日式芝麻醬沙津,沙津很冰涼很夠凍,適合炎炎夏天享用,餐廳特別將整個沙津連碗冷藏,能減慢沙津變成室溫的時間,芝麻醬酸酸的,頗開胃。 扁意粉的賣相不錯,明太子和辣欖油都分佈得十分平均,味道咸咸香香的,辣度頗厲害。扁意粉煮得剛剛好,不會過軟,口感不錯。
2017-07-19
2017-07-19 5046 瀏覽
今日中午要去觀塘拎貨,順便就約埋喺附近做野既朋友食晏記得岩岩新開既時候同大半年前都黎過食dinner,印象對唔差,食物同環境都唔錯!今日就一於同朋友再黎試下lunch既質素係點先今日同朋友坐喺窗口位,對出就望到工廈出面既景象午市有A-F六款lunch set,價錢由$72-$118不等點完餐就好快送上餐湯、餐包同沙律啦比較少見既餐湯:紫薯湯,入口清清地,仲食到天然既紫薯蓉,又幾特别啵朋友要左set E“香煎美國有骨豬扒配蜜糖芥末燒汁”HKd$92(睇落好厚好juice咁);而我就要左“澳洲安格斯肉眼午扒配牛肝菌燒汁”HKd$118牛扒雖然比較薄身,但都唔會煎到好乾身,可以keep到有肉汁,而且份量都唔少架!!加上個薯蓉好有驚喜,平日唔係不好薯蓉既我竟然清o一個女仔食完都咪話唔ful:嘆埋杯餐茶就好滿足啦,本身諗住加個甜品都食唔落:呢度既lunch set有齊餐包、餐湯、沙律、主菜及餐飲!午市仲唔洗加一服務費,質素穩定之餘價錢都相當合理
今日中午要去觀塘拎貨,順便就約埋喺附近做野既朋友食晏

今日同朋友坐喺窗口位,對出就望到工廈出面既景象

點完餐就好快送上餐湯、餐包同沙律啦

);
而我就要左“澳洲安格斯肉眼午扒配牛肝菌燒汁”HKd$118

加上個薯蓉好有驚喜,平日唔係不好薯蓉既我竟然清
o
一個女仔食完都咪話唔ful

嘆埋杯餐茶就好滿足啦,本身諗住加個甜品都食唔落

2017-07-19
2017-07-16 339 瀏覽
在觀塘上完跳舞堂順便在附近找點吃的,APM擠滿人、不想浪費時間等位,比較喜歡到工廈尋找樓上西餐廳。發現Bella Shine週末有lunch set又不用加一就上去試下。地方空間感幾大。椰菜花忌廉湯頗濃稠、味道偏淡。跟餐的蒜蓉多士鬆脆、牛油味很香。香煎龍脷魚扒配青芥末忌廉汁 $88龍脷魚有點overcooked,表面微焦、內裡魚肉還可以。不太嚐到忌廉汁裡的wasabi味,如果wasabi 味突出一點、可提昇整體味道層次。

椰菜花忌廉湯頗濃稠、味道偏淡。

跟餐的蒜蓉多士鬆脆、牛油味很香。

香煎龍脷魚扒配青芥末忌廉汁 $88

2017-07-16 321 瀏覽
其實以前已經食過呢間,lunch set 同之前一樣叫返柚子蜜燒春雞。其實之前食果次幾個同事都叫呢個,但嚟到果陣未熟,要再煮過但都好味,所以今次都想食返。蒜蓉包好香好好味頭盤係粟米湯+沙律+蒜蓉包,keep 住之前個水準主菜:柚子蜜燒春雞配蜜糖芥茉燒汁,今次比上次進步,嚟到真係烤熟了,皮脆但雞肉較un 由於燒汁另上,所以就算唔點燒汁都好味。柚子蜜燒春雞配蜜糖芥茉燒汁 ($88) 觀塘返工人士久唔久一餐,好選擇!
蒜蓉包好香好好味
頭盤係粟米湯+沙律+蒜蓉包,keep 住之前個水準

2017-07-15 197 瀏覽
上openrice 見到不少人去Bella Shine, 就趁放假同朋友去試下。佢喺AXA Tower對面的工廈,都幾易搵。Lunch set 由$72-118不等,價錢唔貴。地方幾大幾闊落,同朋友坐耐d傾計都可以。和風沙律配油醋汁酸酸甜甜。香煎豬扒配蜜糖芥末燒汁 $92豬扒煎得好香、肉質爽滑、唔會太韌或太淋,Honey Mustard 味道都幾夾。不過配菜薯蓉就唔夠滑。。。個人比較喜歡坐窗邊高木枱,可看窗邊街景,而且陽光透進來感覺特別精神。

和風沙律配油醋汁酸酸甜甜。

香煎豬扒配蜜糖芥末燒汁 $92
。。

2017-07-15 134 瀏覽
周末與家人午膳,去到APM又係人山人海,即刻去openrice 揾餐廳。上星期與友人在巧運工業大廈食生日飯,質素不俗,今日就發掘吓同座其他餐廳。Bella Shine周末中午不用等位,餐牌都有唔少選擇,就試下呢間。餐廳景觀我點左澳洲黑安格斯肉眼牛扒配牛肝菌燒汁($118)套餐。是日餐湯是椰菜花煙肉湯。椰菜花份量很多,口感濃稠。蒜蓉包沾湯吃,仍然香脆。家人沒選餐湯,點了和風沙律。沙律汁酸酸地,都ok.安格斯牛扒都幾大塊,係薄切,扒邊煎得燶左啲。牛肝菌燒汁與牛扒很配。旁邊的薯蓉混合了甘筍條、粟米粒、車厘茄,並插上雙色薯片。題外話:老闆娘、短髮女侍應和其中一男侍應服務態度良好,會主動介紹菜單及招呼客人。另外兩侍應就淨係企響吧枱度,眼神唔友善咁望住顧客,呢啲唔係服務生應有的態度吧。

餐廳景觀

我點左澳洲黑安格斯肉眼牛扒配牛肝菌燒汁($118)套餐。

家人沒選餐湯,點了和風沙律。沙律汁酸酸地,都ok.

係附近行開突然晨早流流好想食西餐😂Search到呢間工廈有間西餐廳晏就lunch set都幾抵食決定中上去睇下🙈雖然佢話12點開 我11點50幾分已經上到去侍應都好好 無趕我走 仲話可以幫我落定單😊環境好舒服 一邊係有日光照住用較深色佈置既坐窗隔離d位都幾chill另一面係以白色簡約風作主題既感覺真係好舒適😊😊Menu都有幾附款式揀但身為愛牛人士 就梗係据個扒啦😂上菜速度好快嗌左無幾耐就遞上當日既餐湯 - 紫薯湯本身都幾驚伏 見到佢咁紫😂依家又興係咪咩都加紫薯但比我想像中好飲😋紫薯湯非常濃郁 個texture好厚 係足料既湯紫薯味都幾重 而且聞落都有好香既紫薯幽香🍠💜配埋個餐包 - 蒜蓉包我覺得係更加正😝😝 蒜蓉包突登烘左先拎出黎所以比湯晏左少少上枱😂蒜蓉包唔係硬身個種 相對林身 但蒜蓉味好香點湯黎食 爽哂個湯😍過多一陣 我既主菜就到😍澳洲黑安格斯肉眼牛扒 配 牛肝菌汁 ($118)牛扒好足料 有兩隻手掌咁大我嗌左medium well 因為原本驚佢d牛麻麻地 唔想食咁生🙈但medium well都唔會煮到好韌牛扒只係用左簡單既鹽同胡椒去醃 再任意比客人去點個sauce我自己唔係特別鍾
係附近行開突然晨早流流好想食西餐😂

蒜蓉包唔係硬身個種 相對林身 但蒜蓉味好香
點湯黎食 爽哂個湯😍
蒜蓉包

過多一陣 我既主菜就到😍
澳洲黑安格斯肉眼牛扒 配 牛肝菌汁 ($118)

牛扒好足料 有兩隻手掌咁大
但medium well都唔會煮到好韌

我自己唔係特別鍾意個牛肝菌既sauce
但即使好plain既salt and pepper
反而食到個牛本身既味度
牛味好濃郁 而且肉質都好鮮嫩😙

抵讚係個薯菜一d都唔hea
不過上面兩塊墨西哥脆片都林左😂有少扣分
薯蓉好creamy 上面用左胡椒黎做seasoning 好味😍
蕃茄好juicyyyy👍🏿😙

蒜蓉包
薯菜
  • 澳洲黑安格斯肉眼牛扒配牛肝菌燒汁
2017-07-13 191 瀏覽
今日做完高强度訓練後,帶住無力既身軀在附近揾地方休息同補充體力,遊到這工廠大廈看到Bella Shine餐廳就決定試試這裡的set lunch澳洲黑安格斯肉眼牛扒配牛肝菌燒汁 ($118)套餐跟湯或沙律選了沙律,菜十分新鮮爽口,而配上柚子醋特別開口主菜安格斯肉眼牛扒也絕不欺場,而要求五成熟也烹調剛好,也保留肉汁,而牛肝菌汁也很濃味,令口感甚為豐富,而配菜更為出色,各色配菜,視覺上已加分,和帶有黑松露的薯蓉十分特別Latte雖然每天已經一杯Latte, 但這裡的Latte跟在公司提供的確是不同,厚厚的泡沫十分滑溜,感覺在幸福之中

澳洲黑安格斯肉眼牛扒配牛肝菌燒汁 ($118)
套餐跟湯或沙律
選了沙律,菜十分新鮮爽口,而配上柚子醋特別開口

Latte
2017-07-10 157 瀏覽
又係星期六午餐食好嘢嘅時間,搵咗觀塘呢一間上樓嘅西餐廳食個靚午飯。^_^^_^店舖都係以簡約為主,不過放咗兩幅好靚嘅盔甲喺度,好突出,可能係呢間餐廳會賣日本料理嘅關係,所以放咗一個日本畫喺度。午餐揀咗個澳洲安格斯肉眼扒$118,叫咗五成熟。首先來一個沙律先。侍應話個沙律係加左杏仁汁,我心諗咩係杏仁汁呢?會唔會係好似熱杏霜咁嘅味呢。個沙律上枱,上面有1D好似ranch 甘嘅醬喺度。食落口沙律好新鮮,個汁嘅味道就好似你食緊甜筒上面嗰啲杏仁碎咁,唔係熱杏霜嘅味道。好彩,因為本人唔飲熱杏霜嘅。個汁好好味啊第一次試跟住到主角出場啦。外表睇落好似好窿咁,但係裏面個成數同我叫嘅一樣5成。牛扒本身好靚,本身調味應該都係胡椒鹽嗰啲,好簡單,但就好帶出本身牛扒嘅味道,同埋咁嘅配搭食靚牛扒係最好嘅,大家亦都可以睇到個相裏面牛肉脂肪比例都好均勻,牛味十足。呢個午餐好滿意,花多少少錢都值得。

午餐揀咗個澳洲安格斯肉眼扒$118,叫咗五成熟。

。個汁好好味啊
第一次試

呢個午餐好滿意,花多少少錢都值得。

• 澳洲黑安格斯肉眼牛扒配牛肝菌燒汁
2017-07-09 109 瀏覽
終於放工啦! 今日番半晝!! 人都happy!!店門以木牆為主,加上簡約的店名,感覺舒服。一推開門,就被遠處的一對鐵甲士兵吸引住。還有最邊的窗,有陽光有朝氣。最末端以另一格調的裝修及傢俬為主題。午餐餐牌,包含湯或沙律,以外國來的食材為主,有質量保証。還免收加一,讚!!前菜是沙律有雞蛋,蕃茄仔等等,醬汁甜甜地😚香煎美國豬扒配蜜糖芥末燒汁豬扒夠腍,也有雜菜,燒汁令人開胃😉跟餐的飲品凍檸茶 - 茶味夠濃食后感: 環境舒適,食物味道ok, Relax!!
終於放工啦! 今日番半晝!! 人都happy!!
店門以木牆為主,加上簡約的店名,感覺舒服。

最末端以另一格調的裝修及傢俬為主題。

前菜是沙律
有雞蛋,蕃茄仔等等,醬汁甜甜地😚

香煎美國豬扒配蜜糖芥末燒汁
豬扒夠腍,也有雜菜,燒汁令人開胃😉

跟餐的飲品
凍檸茶 - 茶味夠濃

食后感: 環境舒適,食物味道ok, Relax!!