驚喜西班牙菜餐廳,位於美食臨立灣仔船街,主打高質又價格親民西班牙菜,每枱必叫西班牙炒飯!!🥂- Pigeon rice with foie gras HK$320 🥘🕊️全城第一乳鴿!!西班牙炒飯的變奏。乳鴿外皮燒得油香,肉仍保持粉紅幼嫩超出色!!配上焦香又油潤鵝肝,所有煙韌飯粒都吸滿油香精華,人間極品!!- Wagyu steak tartare with oyster HK$155 🥩🦪驚喜之作!!和牛他他肉質充滿彈性,牛脂香氣十足。生蠔原隻切粒送上,礦物香氣添加多一重鮮香!!香滑酸忌廉及清新番茜令層次更豐富!!- Iberico ham croquettes HK$18 🐖🥔經典小食!!可樂餅炸得香脆,在軟滑薯蓉中加入咸香伊比利亞火腿。- Bacalo croquette, “piqullo”all-i-oli HK$23 🐟🥔鱈魚可樂餅!!炸得脆口,內裡薯蓉軟滑充滿鱈魚鮮香,味道微辣又有大蒜香氣。- Spanish toritilla with morcilla HK$135 🍳🥔超靚流心!!以薯仔及蛋煎成蛋餅,一切流心蛋漿香滑又充滿濃郁薯仔香甜。Topping選了血腸,以動物肉
Pigeon rice with foie gras

Iberico ham croquettes

超靚流心!!以薯仔及蛋煎成蛋餅,一切流心蛋漿香滑又充滿濃郁薯仔香甜。Topping選了血腸,以動物肉、脂肪及血製成,口感鬆軟,充滿濃郁油脂及孜然香氣。
Pigeon rice with foie gras
Iberico ham croquettes
客人可以選𝙲𝚘𝚞𝚗𝚝𝚎𝚛 / 𝚃𝚊𝚋𝚕𝚎我地訂唔切枱但𝚠𝚊𝚕𝚔-𝚒𝚗成功餐廳環境都幾靚,幾有格調✨食物比較細份,如果大食嘅話可能食到好貴我地選啲𝚜𝚒𝚐𝚗𝚊𝚝𝚞𝚛𝚎嘅菜式,味道有驚喜🥰𓂅 𝙱𝚕𝚊𝚌𝚔 𝚂𝚎𝚊𝚝𝚘𝚘𝚍 𝙿𝚊𝚎𝚕𝚕𝚊 • 𝚜𝚖𝚊𝚕𝚕 ᴴᴷᴰ 𝟷𝟺𝟸 上枱後可以由店員幫忙拌勻西班牙海鮮飯墨魚汁濃郁同時帶幾分忌廉香,配上青口、八爪魚絕對是我吃過最好吃的𝙿𝚊𝚎𝚕𝚕𝚊🤟🏻𓂅 𝚂𝚙𝚊𝚗𝚒𝚜𝚑 𝚃𝚘𝚛𝚝𝚒𝚕𝚕𝚊 𝚠𝚒𝚝𝚑 𝙲𝚑𝚘𝚛𝚒𝚣𝚘 ᴴᴷᴰ 𝟾𝟻 + 𝟻𝟶 這裡的西班牙蛋餅也挺特別的,滿滿流心效果感覺薯仔味較重蛋香稍欠,齋吃的話有點淡而無味✔ 建議加配夠鹹香嘅西班牙香腸𝙲𝚑𝚘𝚛𝚒𝚣𝚘𓂅 𝙾𝚞𝚛 𝙲𝚑𝚎𝚎𝚜𝚎𝚌𝚊𝚔𝚎 ᴴᴷᴰ 𝟽𝟾期待好久的芝士蛋糕🧀✨ 並沒有令我失望蛋糕呈微軟心效果,欲流不流的超吸引味道帶陣陣芝士特有的鹹香,面層微焦同朋友慶祝生日仲有寫碟同拍照服務☺️𓂅 𝙸𝚋𝚎𝚛𝚒𝚌𝚘 𝙷𝚊𝚖 𝙲𝚛𝚘𝚚𝚞𝚎𝚝𝚝𝚎𝚜 ᴴᴷᴰ 𝟷𝟾 𝚙𝚌𝚜𓂅 𝙱𝚊𝚌𝚊𝚕𝚊𝚘 𝙲𝚛𝚘𝚚𝚞𝚎𝚝𝚝𝚎, "𝙿𝚒𝚚𝚞𝚒𝚕𝚕𝚘" 𝚊𝚕𝚕-𝚒-𝚘𝚕𝚒 ᴴᴷᴰ 𝟸𝟹 𝚙𝚌𝚜兩顆小小的炸丸子,分別為伊比利亞火腿跟鹽鱈魚簡單
客人可以選𝙲𝚘𝚞𝚗𝚝𝚎𝚛 / 𝚃𝚊𝚋𝚕𝚎
我地訂唔切枱但𝚠𝚊𝚕𝚔-𝚒𝚗成功
餐廳環境都幾靚,幾有格調✨

食物比較細份,如果大食嘅話可能食到好貴
我地選啲𝚜𝚒𝚐𝚗𝚊𝚝𝚞𝚛𝚎嘅菜式,味道有驚喜🥰

上枱後可以由店員幫忙拌勻西班牙海鮮飯
墨魚汁濃郁同時帶幾分忌廉香,配上青口、八爪魚
絕對是我吃過最好吃的𝙿𝚊𝚎𝚕𝚕𝚊🤟🏻

這裡的西班牙蛋餅也挺特別的,滿滿流心效果
感覺薯仔味較重蛋香稍欠,齋吃的話有點淡而無味
✔ 建議加配夠鹹香嘅西班牙香腸𝙲𝚑𝚘𝚛𝚒𝚣𝚘

𓂅 𝙾𝚞𝚛 𝙲𝚑𝚎𝚎𝚜𝚎𝚌𝚊𝚔𝚎 ᴴᴷᴰ 𝟽𝟾
期待好久的芝士蛋糕🧀✨ 並沒有令我失望
蛋糕呈微軟心效果,欲流不流的超吸引
味道帶陣陣芝士特有的鹹香,面層微焦
同朋友慶祝生日仲有寫碟同拍照服務☺️

兩顆小小的炸丸子,分別為伊比利亞火腿跟鹽鱈魚
簡單對比我更喜歡鱈魚那款!

2024-04-24
  • Cheesecake
2024-08-30 480 瀏覽
與朋友Friday慶祝。極其驚艷嘅西班牙菜。強烈推薦牛肉,係香港食過最正嘅牛肉,炖至軟爛,間中有迷人膠質感,完全入味,鮮美中略帶甜,調味中和得很好。芝士蛋糕也無敵美味,係西班牙巴塞羅那都少食到咁正嘅芝士蛋糕——溫熱,內餡流動,醇厚芝士味。靚極!服務好,細緻入微,香港少有的值得service fee嘅服務。鵝肝漢堡ok,牛肉塔塔ok,鵝肝乳鴿海鮮飯也唔錯。可能係牛肉同芝士蛋糕太驚艷,顯得其它菜式冇咁出彩。
  • Cheesecake
2024-08-23 619 瀏覽
⁂⁎◝#西環🇭🇰 法式小餐館 出色的passion fruit crème brûlée😍⁎◜⁂.平日晚上都full house的法式小餐館餐廳環境同氣氛都唔錯 staff都好nice好talkative (I人地獄🤣)甜品出色 主菜就不過不失同朋友慶生的話都係不錯既選擇(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎).✧𝘤𝘳𝘦𝘮𝘦 𝘣𝘳𝘶𝘭𝘦𝘦 𝘧𝘳𝘶𝘪𝘵 𝘥𝘦 𝘭𝘢 𝘱𝘢𝘴𝘴𝘪𝘰𝘯 $𝟏𝟎𝟖好特別好出色既甜品🤩 將熱情果切開一半做外殼 裏面做焦糖燉蛋 每一啖都酸酸甜甜 食到熱情果味😋 全晚最好食就係甜品~✧𝘤𝘶𝘪𝘴𝘦𝘦 𝘥𝘦 𝘤𝘢𝘯𝘢𝘳𝘥 $𝟐𝟔𝟖Duck Leg超級腍 唔洗用刀切都得 配菜有焗蘋果同磨菇 不過醬汁偏鹹✧𝘵𝘢𝘳𝘵𝘢𝘳𝘦 𝘥𝘦 𝘣𝘰𝘦𝘶𝘧 $𝟐𝟏𝟖生牛肉他他撈蛋黃 配上酸醬汁 份量都唔少 做前菜好開胃🤓✧𝘦𝘯𝘤𝘰𝘳𝘯𝘦𝘵 𝘧𝘢𝘳𝘤𝘪𝘦 $𝟐𝟗𝟖香烤魷魚🦑裏面有蕃茄、青椒 令到口感更加豐富✧𝘦𝘴𝘤𝘢𝘳𝘨𝘰𝘵 𝘢 𝘭𝘢 𝘣𝘰𝘶𝘳𝘨𝘶𝘪𝘨𝘯𝘰𝘯𝘯𝘦 $𝟏𝟐𝟖法國餐必食既蝸牛 但賣相唔多靚 亦都有少少腥 唔算好推介~ 反而個蒜香牛油汁就好味 點麵包一流!🥖✧𝘧𝘳𝘦𝘯𝘤𝘩 𝘧𝘳𝘪𝘦𝘴 $𝟖𝟖普通薯條一碟😂*・゜
平日晚上都full house的法式小餐館
甜品出色 主菜就不過不失
同朋友慶生的話都係不錯既選擇(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)

✧𝘤𝘶𝘪𝘴𝘦𝘦 𝘥𝘦 𝘤𝘢𝘯𝘢𝘳𝘥 $𝟐𝟔𝟖

✧𝘵𝘢𝘳𝘵𝘢𝘳𝘦 𝘥𝘦 𝘣𝘰𝘦𝘶𝘧 $𝟐𝟏𝟖
生牛肉他他撈蛋黃 配上酸醬汁 份量都唔少 做前菜好開胃🤓

✧𝘦𝘯𝘤𝘰𝘳𝘯𝘦𝘵 𝘧𝘢𝘳𝘤𝘪𝘦 $𝟐𝟗𝟖
香烤魷魚🦑裏面有蕃茄、青椒 令到口感更加豐富

✧𝘧𝘳𝘦𝘯𝘤𝘩 𝘧𝘳𝘪𝘦𝘴 $𝟖𝟖
普通薯條一碟😂

*・゜゚・*:.。..。.:..。. .。.:*・゜゚・*
𝘍𝘰𝘳 𝘮𝘰𝘳𝘦 𝘪𝘯𝘧𝘰𝘳𝘮𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯:
📍Bouillon
🗺️上環磅巷6號地舖
#mytaste_西環 #mytaste_西營盤
#mytaste_上環 #mytaste_法國菜
2024-08-22 439 瀏覽
禮拜日晚無目的地喺船街覓食,映入眼簾有幾間餐廳都想試下,最後有位嘅揀咗BARBAR。我鍾意食西班牙菜嘅,但行入去嘅時候冇特別期望,因為早幾日先食完對面22ships(再講),令我不禁覺得,香港啲西班牙菜餐廳都幾飄忽,even大group出品都係咁話。過後我先知BARBAR 係PICA PICA姐妹店 lol週日晚接近席滿,我地做咗喺bar檯位置,餐廳環境算寬敞,裝修雅致。氣氛幾好,當晚有幾檯都係慶祝生日,或者二人date 都不錯Tapas 揀咗三款:Padron Pepper, Smoked Swordfish loin, Wagyu beef tartare & oyster.Pepper 就係最基本嘅seasoning已經好香好食。Smoked Swordfish Loin 嘅煙燻味唔算太重,個汁用橄欖油製成,enhance 返魚肉嘅口感,另外食落都唔會太腥。Wagyu beef tartare & oyster 都係on standard,有別於一般生牛肉他他,加咗啲蠔仔落去令到個鹹香鮮味層次再豐富啲。Main 揀咗 pigeon rice & foie gras。Pigeon

Pepper 就係最基本嘅seasoning已經好香好食。
Padron Pepper

Smoked Swordfish Loin

Wagyu beef tartare & oyster

Main 揀咗 pigeon rice & foie gras。Pigeon 熟度剛好,唔會太韌亦保持到口感,foie gras 撈埋啲飯一齊食,夾鵝肝嘅油脂香,同埋綿滑嘅質地令成件事昇華咗。個飯嘅汁唔算好膩,味覺上來講夠豐富,我幾鍾意。
pigeon rice & foie gras

最後甜品以Cheese cake收尾,cake中間偏流心,口感香滑,好食~
Yea
Cheesecake

最後如果大家要嗌嘢飲,不妨試試佢哋嘅cocktail,餐廳水準嚟講,我都滿意(亦因為個Sangria麻麻地)。

PLUS,呢度啲服務幾好~再加上價錢亦都幾相宜,總體而言,絕對值得一試,我已經期待緊下次再訪!
Padron Pepper
Smoked Swordfish Loin
Wagyu beef tartare & oyster
pigeon rice & foie gras
Cheesecake
  • Wagyu Steak Tartare with Oyster
  • Pigeon rice with foie gras
2024-07-28 1283 瀏覽
Barbar係一間西班牙餐廳,位於灣仔。Pigeon Rice:呢碟鴿肉飯,鴿肉燉得好入味,米飯吸收晒所有鴿肉嘅香味,口感糯而唔會太軟,整體調味恰到好處,不過有啲肉稍嫌過老,希望可以再嫩滑啲。Ajillo Prawns:呢個蒜茸煙燻蝦,蒜香濃郁,蝦肉鮮甜彈牙,煙燻味道特別,非常開胃。唯一可惜係蝦有啲過熟,影響到口感,希望可以控制火候更準確。Galician Octopus on potato “al caliu”:呢碟章魚配薯仔,章魚煮得剛剛好,鮮嫩多汁,薯仔香脆可口,兩者搭配得宜,風味獨特。佢嘅菜式味道唔錯,創意獨特。
Barbar係一間西班牙餐廳,位於灣仔。

佢嘅菜式味道唔錯,創意獨特。
2024-06-24
2024-07-15 1690 瀏覽
Welcome to BÀRBAR 🫱🏻今次嚟到呢間係灣仔ship street 嘅西班牙餐廳同朋友慶祝生日🎂 喺灣仔船街都有好多間吃西班牙tapas 或意大利嘅西餐,但係第一次嚟到呢間真心覺得唔錯。過往好多年來都係22 Ships 最出名,但係疫情之後都開咗幾間新餐廳不妨嚟試吓。餐廳侍應服務周到,入邊裝修都係以白色為主感覺高尚乾淨。我哋嗌嗰幾道菜都係比較大眾化受歡迎的。餐單雖然價錢比一般貴差唔多中環price但係每道菜都好有水準,最緊要係生日嗰個食得開心我哋四個都好滿意,絕對值得介紹寫返個食評俾大家😃
Welcome to BÀRBAR 🫱🏻

2024-07-05 1466 瀏覽
Barbar 係我係香港最鐘意嘅一間西班牙餐廳 💚💛🧡❤️🩷🩵 佢地好似冇分lunch 同 dinner menumadrid squid bocadillo brioche 係我每次去barbar必點嘅菜色❣️ 魷魚炸到好脆配埋all-i-oli 蒜蓉蛋黃醬超級好味😋 paella 方面,其實我覺得black paella 同 pigeon paella都好食。但如果二選一,我會揀pigeon paella。最主要係特別d 同埋唔會食到個嘴黑曬 😂呢間我係會不斷咁幫襯 希望佢地唔會執笠! 真心好食!我推薦左俾幾個朋友佢地都話正🤤

2024-06-01 1376 瀏覽
係香港真係咩菜式都可以食到 餓底食左泥間位於灣仔船街既西班牙餐廳 Appetiser Natural Oyster 🦪 Daniel Sorlut $78 per piece 呢個生蠔唔算好大隻 但佢既質地好creamy 好香海水味 完全食到蠔既鮮味 😚Padeon pepper 🫑 $56 呢個係西班牙菜必食尖椒 同local既pepper唔同 唔會有好青既味 連平時唔食青椒既朋友都食 用最簡單既調味都已經好好食 好香好好食 Galician Octopus on potato “al caliu”🐙 $138 呢個都好有驚喜 八爪魚好大條好有咬口 又唔會好韌 好香 加埋用紅椒粉調味既薯仔 仲煎到有一面脆脆地 好好食 🥔Main course Wagyu steak tartar with oyster $155 呢個beef tartar 好好食 面頭仲會有D醬 撈埋一齊個平衡好好 加埋好簿既脆麵包 係個好好食 😙Black seafood paella 🥘 $142 (small) 嗰個係Garlic sauces店員會等客人影完相先幫你撈呢個西班牙墨汁海鮮飯真的好好食好香海鮮味
係香港真係咩菜式都可以食到

Main course

嗰個係Garlic sauces
店員會等客人影完相先幫你撈
呢個西班牙墨汁海鮮飯真的好好食
好香海鮮味超級無敵鮮甜 入面有好多唔同種類嘅海鮮有八爪魚、青口、蜆等等

Spanish 1/4 suckling pig, potato foam, jus, green 🐷 $480
西班牙乳豬都係必食菜 但呢個就覺得隻豬有少少臊味係汁都蓋過唔到 但個薯蓉好好食 好滑

Dessert
Our cheesecake, limited daily $78
呢個甜品係我食過最軟滑嘅芝士蛋糕☺️好有驚喜

是日臨急抱佛腳搵餐廳同朋友慶祝生日🍰當日7點鐘嚟到,餐廳大概7、8成滿,好彩walk in都成功獲安排bar枱,仲可以即時request喺甜品碟寫birthday message,非常好👍🏻2個人,叫咗3個tapas,1個paella,仲有一個甜品✨️Wagyu steak tartare with oyster 4.5🧡/5第一道上嘅菜就係呢個,係連埋麵包薄脆嘅店員會喺客人面前將嘅切咗嘅一隻生蠔由蠔殼搬過去我諗純粹係有啲睇頭咁,但因為隻蠔都已經切成一粒粒,帶唔出嗰種"原隻"落落去嘅效果🤔不過又咁講,啲蠔粒食落都新鮮嘅同埋雖然睇落細細碟,但tapas嚟講我覺得佢個size都算慷慨,唔係兩啖食完個wagyu steak tartare都食到結實嘅肉質,唔係好碎一pat嗰隻加埋啲蠔食幾鮮味!蠔可以多多幾粒就好喇🤪(相入面影到白色相對圓潤嘅係醬而唔係蠔,總之佢係一隻蠔嘅份量)✨️Broken egg with spicy chorizo and agria potato foam 4🧡/5見到隔離枱食見幾得意又叫咗兩隻嚟試下有隻羹仔畀你將蛋殼入面嘅薯仔泡泡同流心蛋黃撈埋食蛋黃味好香濃,但係都冇冚
是日臨急抱佛腳搵餐廳同朋友慶祝生日🍰

2個人,叫咗3個tapas,1個paella,仲有一個甜品

第一道上嘅菜就係呢個,係連埋麵包薄脆嘅
店員會喺客人面前將嘅切咗嘅一隻生蠔由蠔殼搬過去
不過又咁講,啲蠔粒食落都新鮮嘅
加埋啲蠔食幾鮮味!蠔可以多多幾粒就好喇🤪

見到隔離枱食見幾得意又叫咗兩隻嚟試下
有隻羹仔畀你將蛋殼入面嘅薯仔泡泡同流心蛋黃撈埋食
蛋黃味好香濃,但係都冇冚咗薯仔味
加埋辣肉腸粒粒,帶起咗個味,唔錯!

✨️Iberico ham croquettes 4🧡/5

Iberico ham croquettes

叫咗兩件,呢個又係幾好食
外面脆口,入面非常creamy
食到火腿嘅油香

✨️Black seafood paella 4🧡/5
Black seafood paella

Paella通常都好大份,但呢度可以揀size,small portion岩2個人食,唔會因為叫咗個飯食唔到其他嘢👍🏻👍🏻
上菜熱辣辣,墨魚汁味道香濃,撈埋個sour cream中和吓,唔太乾又唔太濕,入口岩岩好
雖然成盤黑色睇唔清,但其實食落都好多蝦同墨魚粒粒

✨️Barbar "cappuccino" 4.5/5

佢係甜品唔係咖啡嚟架💡
其實佢食落有啲似tiramisu,但佢再多啲啲層次,有埋butter crumble(感小姐favorite)
同埋佢用量杯上,可以清楚睇到一層層食緊咩
好味🌟

總結:4🧡/5
感覺餐廳係行比較laid back同cozy酒館風格,舒服嘅不過略為有啲嘈
service都唔錯,特別係冇booking下都可以臨時request寫生日message,同埋上完甜品仲幫我哋影即影即有放喺生日咭俾我哋,窩心🥰

食物樣樣都好平均地above average,同埋tapas嚟講性價比算唔錯,唔算話捧住個肚走但都夠食
有唔少item可以揀size/逐件oder,都俾到flexibility唔同party size或者胃口嘅客人
會再嚟食😋
生日
2024-04-17 1608 瀏覽
由澳洲返香港後本身唔想再食西餐,但係上網見到呢間西班牙餐廳好似好正,最後都係揀咗食呢間😆▫️Wagyu Steak Tartare with Oyster ($155)第一次食Tartare上面係會加生蠔,生蠔好鮮好重海水味,撈埋生牛肉放上cracker一齊食真係好夾‼️▫️Madrid Squid Bocadillo Brioche ($55)軟麵包切開咗一半,一面放咗炸魷魚,另一面就放咗墨魚醬同蛋黃醬,店員建議我哋好似burger咁夾埋一齊食🍔麵包好香牛油味,食落好有驚喜😍▫️Pigeon Rice ($145 add foie gras +$75)鵝肝簡直係畫龍點睛,成個飯連埋乳鴿都充滿鵝肝味,食落有啲分唔到邊舊係乳鴿邊舊係鵝肝🤣如果大家食嘅話鵝肝嘅記得一定要加!▫️BARBAR Cappuccino ($85)本身想叫cheesecake,但係食完主菜已經有啲滯就叫咗呢款。店員一再強調呢個係甜品唔係咖啡🤣甜品放係量杯入面賣相好特別☕️latte味嘅忌廉上面再灑上咖啡粉,底層係牛奶味嘅軟包,就咁食啲cream會有啲苦,一齊食就啱啱好中和咗咖啡嘅苦澀味🫶🏻慶祝生日嘅話店員仲會一齊唱生日歌同送一

▫️BARBAR Cappuccino ($85)

慶祝生日嘅話店員仲會一齊唱生日歌同送一張即影即有😆儀式感max吖❣️餐廳都幾有人氣,去之前記得book定位先吖🤓
  • Pigeon Rice with Foie Gras
2024-04-07 1304 瀏覽
天雨濛濛,隨機找了一家西班牙餐廳用膳,走進餐廳,差不多滿座,幸好還有兩個位,二人前剛剛好。生蠔超級鮮美,獨特之處是用上蕃茄水和蘿勒油來伴食,一邊享受著生蠔,一邊透著蘿勒油的香氣,果能提升層次。蒜片蝦乃西班牙小食中小人的至愛之一。蝦仁浸在加有蒜片和辣椒乾的橄欖油當中,每口蝦也釋出蒜片香及辣椒香比,爽利可口!沙律是揉合了薯仔和熟蛋的混合物,本身帶輕微的鹹意,配襯小小的多士片,脆中有糯勁,再次使人不停站地追著吃!四分一隻西班牙乳豬其實已然足夠,薄而脆的乳豬皮激似薯片,豬肉入口即時化開;伴有薯蓉、牛肉汁及沙律,當中薯蓉滑不溜口,滿滿牛油香,越邪惡越好食!西班牙海鮮飯乃必點的菜式,店員把忌廉芝士均勻地混進飯裡,增添滑溜感。飯裡有蝦、魷魚和墨魚,不過最精彩的始終是飯,墨魚汁的衝擊實在太利害,無得彈!超水準的一頓西班牙餐!

Oyster, tomato water, basil oil

Ajillo prawns

Traditional rusa salad

Spanish 1/4 Suckling pig, potato foam, jus, greens

Potato foam & beef sauce

Black seafood paella

超水準的一頓西班牙餐!
Ajillo prawns
  • basiloil
  • tomatowater
  • Oyster
2024-02-29 1357 瀏覽
都係食西班牙菜🇪🇸 食物種類會有少少唔同 例如我見到呢到既招牌paella係有乳鴿同埋鵝肝👀 超級吸引 tapas既款式都好似有少少唔同 但係重點係一樣咁好食😍 我星期日晚上去到都fully booked 所以大家最好都係預約定!🍽️餐廳氣氛好熱鬧 我個日坐係bar台 仲可以睇到去哋點樣整tapas😛🫶🏻Pigeon Rice😽 ($230) (bigger portion) + Foie gras ($75)🤰🏻呢個飯幾抵食 份量都唔錯 夠飽肚 乳鴿都幾嫩 唔會話好乾或者好柴 同d飯一齊焗 令到d飯好入味 油脂感好豐富😜 乳鴿份量都幾多 而且加鵝肝都幾抵真係有4-5大舊 配埋個飯一齊食仲香 呢d久唔久食一兩次真係好正!🩶Galician octopus on potato “al caliu”🐙 ($138)我個人最鍾意係呢個 章魚超級彈牙 唔會煮得過熟 超級爽口😻 面頭重有好重既paprika味帶出鹹味🫶🏻 墊係抵既薯蓉打得超級滑 仲有好想既橄欖油同埋paprika味👍🏻Tomato bread🥫 ($33)包總共有兩塊 上面鋪左一層厚厚既番茄蓉🍅 酸酸甜甜咁 仲有橄欖油同埋chiv

都係食西班牙菜🇪🇸

乳鴿份量都幾多 而且加鵝肝都幾抵真係有4-5大舊
配埋個飯一齊食仲香 呢d久唔久食一兩次真係好正!🩶

我個人最鍾意係呢個 章魚超級彈牙 唔會煮得過熟 超級爽口😻
面頭重有好重既paprika味帶出鹹味🫶🏻

Tomato bread🥫 ($33)
包總共有兩塊 上面鋪左一層厚厚既番茄蓉🍅
酸酸甜甜咁 仲有橄欖油同埋chives
作為appetizer/ tapas超級開胃🫧

Wagyu steam tartare with oyster🥩 ($155)
出乎意料地生蠔份量都幾多🦪
牛肉超級滑 完全唔腥 仲有好香既調味料味🧂
應該有用橄欖油🫒, capers, chives之類調味👍🏻
配埋一塊脆脆哋既包💯

味道:✨✨✨✨/5

📍BÀRBAR (灣仔)
地址:灣仔船街9號地舖
  • Tomato bread
  • Pigeon  rice
2024-02-19 1080 瀏覽
同朋友食飯,選中就近的BarBar。餐廳氣氛很好,侍應也很熱情。我和友人坐在吧台,從吧枱可以直接觀察到廚房內的情況,可以看到廚師們如何快手工地準備食材和煮製各道菜式。廚房傳來的香氣十足吸引。我試吃了西班牙海鮮飯,墨汁令整盤飯黑漆漆的,但出乎預期的好吃,墨汁鮮而不腥,新鮮蝦、章魚肉等海產,噬魚脆口。牛肉Tartare以新鮮的生牛肉為主要材料,口感嫰的,入口即化。 調味調得不錯,沒有吃生肉血淋淋的感覺。與配菜如菜蘿蔔絲、小番茄等相互襯托,味道繽紛多樣。很適合西式用餐的口感需求。最後以 sangria 燴梨結尾。sangria是西班牙傳統飲料,以紅酒為基底,加入梨果肉、柳橙和肉桂等調料燴製。燴梨口感軟糯甜汁,與回甘適量的紅酒相互襯衬,飲後留有一絲回味。
同朋友食飯,選中就近的BarBar。

2024-02-08 1049 瀏覽
環境氣氛同服務都一流,會再番黎食Rusa Salad諗住食啲蔬菜,叫咗traditional salad,點知原來係薯仔沙律, 蛋味好重,配埋脆片係好食嘅Tomato Bread生蕃茄蓉+橄欖油,包唔夠脆,就係咁,完。seared Mediterranean bluefin Tuna吞拿魚味濃,必食!Iberico Ham Croquettes 其實就係薯餅入邊有啲Hams碎碎,薯蓉10分綿滑,配上不時咬到嘅Hams碎碎鹹香啱啱好。不過因為接近新年,我會諗起芋頭糕🤣但係係好好食嘅芋頭糕Ajillo Prawns上枱時啲油仲滾緊,睇落確實食指大動。不過食落冇咩蝦味,同埋煮得有啲過龍,口感都一般。另外仲配咗幾塊法包,可以點剩低嘅蝦油食。不過啲包淋咗,同埋啲油咩味都冇,冇香味冇鹹味,可以直接pass。Galician octopus on potato八爪魚夠軟,底下啲薯仔好食Boneless charred Rib(必食)呢個最好味!唔記得影相外面烤到有脆邊仲有炭火香,入面粉紅色十分嫩滑,接近入口即溶呢個必食—————假裝有相片————-Spanish suckling pig(不推薦)先
環境氣氛同服務都一流,會再番黎食

Rusa Salad

Tomato Bread
生蕃茄蓉+橄欖油,包唔夠脆,就係咁,完。

吞拿魚味濃,必食!

Iberico Ham Croquettes
不過因為接近新年,我會諗起芋頭糕🤣但係係好好食嘅芋頭糕
Ajillo Prawns

上枱時啲油仲滾緊,睇落確實食指大動。
不過食落冇咩蝦味,同埋煮得有啲過龍,口感都一般。
Galician octopus on potato

八爪魚夠軟,底下啲薯仔好食
Boneless charred Rib(必食)

呢個最好味!唔記得影相
外面烤到有脆邊仲有炭火香,入面粉紅色十分嫩滑,接近入口即溶
呢個必食

—————假裝有相片————-

Spanish suckling pig(不推薦)
先慢煮後烤,皮夠脆

啲肉雖然唔鞋,但係粉嘅,應該係慢煮得太耐
出到黎好似食緊湯渣咁

食中式乳豬開心啲

black seafood paella (環境太黑影得好差

中間個個好似係自製cream cheese,溝勻左其實食唔出。叫左大份都好少,5個人都係每個人食兩啖。
同埋個侍應分得好求其,個pan同匙羹仲有好多飯但佢都冇刮出嚟,同埋啲海鮮分得好唔勻,我淨係食到一嚿仔。
最好都係自己分好啲。

Sangria braised pear
用sangria燉唔會死甜,保留到梨嘅質感同時都好入味

Berries Sorbet
酸酸甜甜中和番cheesecake 嘅漏

Cheesecake
平時唔食冇得比較,但口感夠軟熟

Tiramisu

Coffee foam 真係咖啡黎,好似飲緊cappuccino

Brioche 底浸濕左口感好奇怪,同foam唔夾