2020-10-01 344 瀏覽
肺炎疫情直捲全球,旅遊業完全停擺,令多國經濟嚴重受創,即使香港人熱愛的泰國 日本台灣等地亦無一倖免。近日傳來曼谷一知名夜市結業的消息,讓我深感惋惜,所以是夜約了一位旅友一同前往朗豪坊緬懷一下昔日泰國的味道。Bamboo Thai 位於商場8樓戲院隔離,位置方便。餐廳為保障食客,每張檯均有設透明膠布分隔,讓食客可以安心進食。一入座就深深的被這個招牌火山排骨所吸引紅豆珍多冰(⭐⭐⭐⭐💢)首先上桌的是紅豆珍多冰。紅豆香甜可口,配上椰汁解辣一流。略嫌珍多冰裡綠色蒟蒻不夠彈牙。大蝦米紙捲(⭐⭐⭐⭐💢)大蝦米紙捲一份共四件,每件都有大蝦一隻,蔬菜新鮮,點上魚露十分開胃。火山排骨(⭐⭐⭐⭐⭐)我們點了一份小的火山排骨,但上桌一刻排骨山還是讓我們十分震撼。排骨用上豬脊椎骨,看似骨頭很多但內裡卻藏著鮮嫩多汁而份量不少的肉,而醬汁加入青辣椒 蔥和九層塔,又酸又辣讓人欲罷不能。餐廳十分貼心隨餐附上手套,讓我們可以放肆地大塊朵頤。泰式番茄海鮮湯檬(⭐⭐⭐⭐💢)來到食物金字塔中的澱粉質,我們選了泰式番茄海鮮湯檬。海鮮用料十足,除了有大蝦和魷魚,餐廳還加了份量十足的蟹肉,讓整道菜生色不少。若希望讓番茄湯加上一點辣

一入座就深深的被這個招牌火山排骨所吸引

紅豆珍多冰(⭐⭐⭐⭐💢)
紅豆珍多冰

大蝦米紙捲(⭐⭐⭐⭐💢)
大蝦米紙卷

火山排骨(⭐⭐⭐⭐⭐)
火山排骨

泰式番茄海鮮湯檬(⭐⭐⭐⭐💢)
來到食物金字塔中的澱粉質,我們選了泰式番茄海鮮湯檬。海鮮用料十足,除了有大蝦和魷魚,餐廳還加了份量十足的蟹肉,讓整道菜生色不少。若希望讓番茄湯加上一點辣度,亦可加入一點桌上的是拉查醬或辣椒粉。
泰式番茄海鮮湯檬

楊枝甘露(⭐⭐⭐⭐⭐)
楊枝甘露經過餐廳改良,沒有使用淡奶而是用椰子雪葩,淡淡的椰子香氣為整個甜品畫龍點睛,亦為我們的晚餐畫上一個完美的句號。
楊枝甘露

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Bamboo Thai 旺角亞皆老街8號朗豪坊8樓02-03號舖
推介菜式: 火山排骨、楊枝甘露

👍🏻地點方便
👍🏻價錢合理
👍🏻出色泰菜
2020-09-23
紅豆珍多冰
泰式番茄海鮮湯檬
2020-09-08 689 瀏覽
星期五晚上約了朋友到位於旺角朗豪坊8樓的Bamboo Thai吃晚餐, 預先在openrice訂位非常方便。 我們大約七點鐘到達, 一坐低 看見餐牌的火山排骨已經很吸引, 兩個點了一份細的火山排骨$98, 還有炸蝦餅$72、海鮮湯麵$98、 夢想芭堤雅$48、 熱帶風情$42。火山排骨~ 上年在泰國火車夜市食過的火山排骨, 因為今年疫情關係沒有得去旅行, 所以唯有在香港吃。火山排骨用的是豬肋排,排骨帶咸香味兒, 肉質軟腍, 浸在肉湯裏, 原汁原味,味道比起火車夜市還好吃呢!炸蝦餅~ 一碟有四件, 炸得鬆化, 配上泰式醬,甜甜酸酸的特別惹味。海鮮湯麵~ 湯底紅紅的帶微辣, 海鮮不算多, 味道還可以。夢想芭堤雅~ 紫色的特飲賣相漂亮, 入口味道不太甜, 清新帶點酒香。熱帶風情~ 用芒果和菠蘿做出來的沙冰, 有芒果的甜味和菠蘿的果香, 夏天之選。第一次到Bamboo Thai, 整體感覺幾好, 餐廳乾淨整潔, 食物質素唔錯, 最喜歡火山排骨, 暫時去不到泰國就在香港食住先。

火山排骨$98,炸蝦餅$72、海鮮湯麵$98、 夢想芭堤雅$48、 熱帶風情$42

炸蝦餅

海鮮湯麵~ 湯底紅紅的帶微辣, 海鮮不算多, 味道還可以。
海鮮湯麵

夢想芭堤雅

2020-09-04
炸蝦餅
夢想芭堤雅
熱帶風情
  • 火山排骨$98,炸蝦餅$72、海鮮湯麵$98、夢想芭堤雅$48、熱帶風情$42
2020-09-06 439 瀏覽
見疫情稍為減退即刻要去旺角行街shopping,一出街人山人海,咁耐冇去戲院梗係睇返場戲先啦!Bamboo Thai 就喺戲院出入口,經過望到佢個Menu,就被巨型火山排骨贏了眼球!也算是新派泰菜館,環境裝修企理乾淨,最緊要空間感足夠一於坐低試吓。火山排骨 $98 我哋兩個人食一份細嘅就夠啦!味道酸辣很清新,香草味濃郁,充滿泰國風情,賣相形狀似火山,排骨 炆得非常入味,肉質軟腍,骨肉分離容易食,很好的推介!熱帶風情排骨食落都有啲辣,天氣又咁熱一於叫番杯夏威夷feel飲品先,mango hug 名副其實嘅擁抱芒果,芒果味道甜而且濃郁,淡淡香芒口感。香茅牛肉撈檬這裏的香茅牛肉值得一讚!醬汁很美味,牛肉入口柔軟,牛味濃郁,撈檬汁酸甜度適中,跟配菜和香蒜、辣椒粉撈在一起,吃得份外滋味。香茅雞肉炒飯澱粉質女孩一定要食飯,香茅香味突出,雞肉嫩滑有口感,炒飯粒粒飽滿,分量足夠二人食飽飽。楊枝甘露食到最後當然想試吓個精美甜品啦!冰凍的椰子雪葩,配上芒果、西米味道當然很搭配,最緊要芒果夠甜。白朱古力泡泡好似fusion的感覺,蜂巢脆糖增加口感。

火山排骨 $98

香茅牛肉撈檬

香茅雞肉炒飯

2020-08-26 443 瀏覽
朗豪坊一詞,路人皆知。商場位置優越,位於㕵角站的C出口,人流絡繹不絕。雖然如此,商場的裝潢並沒有採用一貫大型商場的光亮潔白的單調設計,反而帶有Rock復古味,走別樹一格的路線,十分iconic。(Bamboo Thai)位於8樓戲院旁邊,門外放有小盆栽,帶有泰國田園韻味。黃金蝦餅$72,蝦餅肉質似蝦膠,頗為彈牙卻腍滑,吃得出並沒有加入生粉栗粉等因而影響口感,油量亦控制得宜,配合自家製醬汁,相當惹味。火山排骨$188/大(約三至四人份量)鎮店之寶,湯底由幾種味道集合而成,青椒粒:辣;蔥粒:香;湯頭:鹹鮮。食的時候不能太斯文,醬汁很容易噴灑,頗為狼狽。而且需要注意衛生,記得帶上手套。泰式大蝦炒金邊粉$108,基本配置齊備,花生碎丶乾辣椒碎丶芽菜丶青檸。金邊粉非常乾爽冇水份,金邊粉帶有濃厚醬油炭香。越式生牛肉湯河$88,通常採用鮮牛骨熬製的湯底顏色會較醇黑,有大量似沙粒的牛骨碎沉底,用湯匙輕輕攪動一番,即可見其狀,力證用料上乘落重本。此店採用港人喜愛之一的美國牛小排,肉紋結實,半熟狀態上碟,不會給予(黐實)感覺,反而更有咬口,有牛味。原個椰青,選擇年青椰子更可大口大口地刮開椰肉食,相當腍滑,

火山排骨$188/大(約三至四人份量)

原個椰青,選擇年青椰子更可大口大口地刮開椰肉食,相當腍滑,椰香可口。
2020-08-24 431 瀏覽
當我看到這個火山排骨,我已經將呢間野加咗落我嘅to-eat list。泰國野從來都不是什麼花拳繡腿的吸晴菜式,除非係fine dining,好少睇到張相會咁震撼,吸引到你去食。就因為呢個火山排骨來到,在那個沒有晚市堂食前的晚上,我來到了,好彩,如果唔係,成個月都無得食。位於朗豪坊的一間餐廳,非常容易搵,就喺正戲院隔離。晚飯嘅時候,都幾多人,而且餐廳非常之開揚,我正坐係商場外,空氣非常流通。朗豪坊印象中唔係好多泰國餐廳,之前好似就係同UA合作嘅餐廳。坐底就要點火山排骨,兩個人吃的關係,只點了一個小的,不過我估大嘅會震撼好多。火山排骨都唔使點樣特別講,愛蔥愛吃肉愛吃辣嘅人都一定鍾意,餐廳俾埋手套你食,非常之細心,用手豪氣地將排骨大大啖,可以俾你成個野人咁,正。呢排愁雲慘霧,人人都唔開心,我都想要杯長島冰茶伴我安睡,蘇梅島冰茶,有同樣嘅效果,濃烈嘅酒精,涼爽嘅快感,如果呢杯野喺曼谷飲就好。老婆選的九層塔青檸梳打,最適合下火,我話你知呢杯野好好飲,九層塔香得令人上癮,我飲完杯長島冰茶,足足叫多左兩杯,真係可以飲上癮。牛油雞翼,牛油香和蒜蓉香都令你對呢度嘅雞翼,愛不釋手。冬蔭功唔會係好大碗,酸辣

位於朗豪坊的一間餐廳,非常容易搵,就喺正戲院隔離。

牛油雞翼,牛油香和蒜蓉香都令你對呢度嘅雞翼,愛不釋手。

冬蔭功唔會係好大碗,酸辣嘅均衡拿捏得很好,唯一覺得唔好嘅就係佢唔係用有火嘅鍋黎上係你面前,吃得慢感覺會唔夠熱,不過料足味道好。

馬拉盞炒通菜,不錯,吃得到那種鑊氣,可惜油多了一點,不過依然是一個不錯的菜式。

最尾的泰式大蝦炒金邊粉才是最精彩之作,金邊粉嘅煙韌程度係我吃過的數一數二最好,配料精彩,大蝦又爽口,為咗呢碟炒金邊粉,都絕對值得再返嚟捧場。

泰菜水準來說,絕對不錯,特別熱愛打卡嘅人,唔使諗一定要試。

Bamboo Thai
旺角亞皆老街8號朗豪坊8樓02-03號舖
2020-07-20
2020-10-15 10 瀏覽
冇得去旅行好掛住泰國,於是就忍唔住走來食泰菜,尼間見佢近近地,就來試下。我地3個人叫左4樣野,除返每人約200,但味道係唔錯既,可能我地叫左野飲啦,每杯都概4、50蚊,同出面差唔多,整體來講唔算貴,個火山排骨最正,我地叫左小,但都幾大盤,但其實佢骨多,又唔係望落去咁飽,但點個湯勁好味,食得非常開心,環境都幾好,望落十分乾淨,特別依家瘦情,更要特別注意,有機會再食最後,地點都十分方便,食完仲可以行下街,

最後,地點都十分方便,食完仲可以行下街,
  • 火山排骨
話說,變咗一個旺角Foodie之後,都未好好咁食過一餐,難得有friend約食飯,今日就去試吓呢間泰國嘢🍤大蝦米紙卷 ($68)我朋友竟然未食過米紙卷,咁當然要叫佢俾佢食啦!蝦肉大大粒,加埋青瓜蘿蔔絲,點埋醬汁,酸酸甜甜又清新開胃🍤黃金蝦餅($72)炸蝦餅就梗係冇得輸啦!香噴噴,蝦肉又夠彈牙,咬落去啖啖肉🍖火山排骨($98)做得鎮店之寶,當然係正嘅!兩份大大嚿嘅排骨,搭起造成一座山,成幅山水畫咁,入口有驚喜,以為咁大份肉,一定會好油膩,點知佢嘅汁係酸酸地,解除左肉裡面本身嘅油膩,再加上肉質炆到好嫩口,差啲連骨都食埋🥰🍵香茅薑茶($42)薑茶可以驅寒,所以我平時都好鍾意飲,但係如果你怕薑嘅味道,咁就可以試吓呢個啦,因為香茅嘅味道都好重,減少左薑嘅辣味,飲落順口唔太刺激環境都坐得舒服嘅,比較現代嘅感覺

大蝦米紙卷
🍤大蝦米紙卷 ($68)

黃金蝦餅
🍤黃金蝦餅($72)
炸蝦餅就梗係冇得輸啦!香噴噴,蝦肉又夠彈牙,咬落去啖啖肉

火山排骨
🍖火山排骨($98)

香茅薑茶
🍵香茅薑茶($42)

蟹肉炒飯

環境都坐得舒服嘅,比較現代嘅感覺
香茅薑茶
2020-10-11 18 瀏覽
如果你在朗豪坊商場逛街 一定會見過這餐廳賣這個"火山排骨"的海報. 今次我就是為了這條骨而去食🤭火山排骨實物同海報效果差不多(我猜大與小之別). 服務員送上排骨時, 附上每人一對膠手套, 本人選擇手撕肉 點汁直接放入口食, 最直接 最暢懷地吃😋. 肉質軟腍, 味道惹味, 汁內有大量蔥粒, 泡椒粒, 蒜頭粒. 這個排骨值得推介👍另外, 點了一個燒牛肉沙律, 第一個觀感分量這麼少. 燒牛肉有陣酒味, 肉質一般, 不夠香口, 沒有燒牛肉的味道. 沙律味道與其他泰菜餐廳差不多, 味道好普通

燒牛肉沙律

2020-10-11
2020-10-08 20 瀏覽
呢一間BAMBOO THAI係比較特別的一家餐廳, 主打食物除左有傳統既泰國食品之外仲有一D好特別既餸菜泰式大蝦炒金邊粉先講傳統既, 一定係呢個金邊粉, 夠哂爽口同入味, 好香既泰式香料味道, 而且大蝦勁爽口, 撈埋金邊粉食一流火山排骨我地一行4人都好期待食呢個火山排骨, 除左造型特別之外, 仲要係超好味!!每一條既排骨都係有好香又嫩滑既肉可以食到, 店家仲要好貼心的比埋手套我地食今次點既呢個係細SIZE, 但係都夠食既!!青咖哩雞點呢個既同時可以揀配薄餅定係飯, 見咁特別就當然要揀配薄餅啦咖哩唔辣但係好香濃既咖哩味道, 將薄餅放入青咖哩中點黎食個味道同口感都係一流的咁正

泰式大蝦炒金邊粉

火山排骨

今次點既呢個係細SIZE, 但係都夠食既!!

青咖哩雞

2020-09-27
2020-10-08 13 瀏覽
今日食既呢一間係位於旺角朗豪坊入面既泰菜, 就係戲院隔離, 非常方便冬蔭公雞翼超特別的一道菜, 第一次食到冬蔭公味道來整的雞翼, 想不到個口感同味道都幾特別, 雞翼同冬蔭公隻味又幾夾!!蝦餅黎到必點既呢個蝦餅!!大大粒之餘係超脆口彈牙, 點埋D汁食一流泰式臘腸蟹肉炒飯超香既臘腸炒飯, 蟹肉同臘腸既份量都不少, 撈埋一齊食個口感同味道都係勁夾同好香口腐乳炒通菜泰國餐廳點既通菜都係比起港式既更香口而且爽口!! 好香而且份量都不少的喔
今日食既呢一間係位於旺角朗豪坊入面既泰菜, 就係戲院隔離,
非常方便

冬蔭公雞翼

雞翼同冬蔭公隻味又幾夾!!

蝦餅

黎到必點既呢個蝦餅!!大大粒之餘係超脆口彈牙,
點埋D汁食一流

泰式臘腸蟹肉炒飯

腐乳炒通菜

2020-09-28
在家煮飯仔太耐啦,見疫情稍微緩和一點,出去餐廳吃一下🍽。心思思二人都想食泰國菜,於是行完商場決定試吓 Bamboo Thai。叫了個小的「火山排骨」,但份量一點也不少,足夠3-4個人吃呢!職員好細心提供埋即棄手套,唔怕整污糟雙手,吃的時候把湯汁、莞茜撒在排骨上面,酸酸辣辣很滋味!!我食到青檸的香味。排骨雖然大塊,但肉質軟腍,冇牙都吃到😂 。另外「生牛肉湯河」也不錯,湯頭清甜,不會好油膩,且牛肉厚度、脂肪均勻,加入辣椒🌶️、香茅、青檸汁,配返個泰式青檸檬茶,出乎意料有泰國食嗰種味道。「羅望子炒金邊粉」,有蕃茄、邊豆、辣椒、粟米芯,多款蔬菜拌金邊粉配上羅望子醬汁, 既濃郁又惹味。喝一口椰子凍咖啡☕️,味蕾即時帶來冰爽可口的感受啊。

2020-09-18 52 瀏覽
睇完戲之後貪就腳就入左隔離既餐廳食泰菜~~~午市時段有不少座上客客,差不多full house咁濟!有提供約八款lunch set,不過朋友話想試下呢度既火山排骨,所以我地就要左一份lunch set“紅咖喱豬頸肉”HKd$88+10%同“火山排骨(小)”HKd$98+10%,另外跟餐加配一份“香茅雞翼”HKd$25+10%,單點左一客“炸蝦餅”HKd$72+10%一齊食~~~先黎兩款香口小食:)兩者都炸至金黃香炸熱辣辣!!前者肉嫩,後者彈牙 ✔✔✔之後套餐既紅咖喱豬頸肉都好快黎到~~~我地要求左要小辣,所以食落既有咖喱香但不嗆喉:)除左有5-6塊豬頸肉之外,仲有唔少配菜,送飯一流!!!跟住既火山排骨就絕對係吸睛之選~~~雖然係點左(小)份量,但其實一d都唔少,有6-7舊大大件既豬脊骨!!!味道酸辣酸辣,醒胃又開胃~飲品方面,不論係朋友跟餐加配既泰茶定係我既smoothie都好唔錯好解渴✔✔✔
睇完戲之後貪就腳就入左隔離既餐廳食泰菜~~~

午市時段有不少座上客客,差不多full house咁濟!

先黎兩款香口小食:)

兩者都炸至金黃香炸熱辣辣!!

前者肉嫩,後者彈牙 ✔✔✔

之後套餐既紅咖喱豬頸肉都好快黎到~~~

我地要求左要小辣,所以食落既有咖喱香但不嗆喉:)

除左有5-6塊豬頸肉之外,仲有唔少配菜,送飯一流!!!

跟住既火山排骨就絕對係吸睛之選~~~

味道酸辣酸辣,醒胃又開胃~

2020-09-15 79 瀏覽
今日同朋友想食泰國菜,呢間有特色菜式,就係「火山排骨」,好大座好有氣勢。清新柚子蝦沙律 $68柚子清甜微酸多汁,好清新好開胃,有3隻大蝦,十分爽口彈牙,配埋新鮮沙律菜好爽脆,個醬汁調得剛好,酸酸甜甜帶點辣。黃金蝦餅 $72一客四件,即炸夠熱辣辣,份量十足。炸得香脆,蝦肉爽彈唔會實哂,反而幾鬆有口感,最正係蝦味濃郁。火山排骨 $98好有氣勢好大座,排骨有好多件,睇落好多大骨,但中間都好多肉,係肉食者至愛。豬肋骨幾嫩,肉質鬆佬,食到豬肉原味,之後沾湯汁,酸中帶甜,越食越辣,令味道提升。香茅豬肉撈檬 $72香茅味突出,豬肉跟洋蔥炒香,十分惹味香辣,撈檬加左香口乾蔥及花生碎,仲有爽口青瓜絲同醃菜絲,味道豐富有層次。荔枝青檸梳打 $38荔枝味濃郁,青檸味清新,梳打好清爽,氣泡好爽好解渴。
清新柚子蝦沙律

清新柚子蝦沙律 $68

黃金蝦餅 $72

火山排骨 $98

香茅豬肉撈檬

香茅豬肉撈檬 $72

荔枝青檸梳打

荔枝青檸梳打 $38
荔枝味濃郁,青檸味清新,梳打好清爽,氣泡好爽好解渴。
2020-09-13
清新柚子蝦沙律
香茅豬肉撈檬
荔枝青檸梳打
原本想和朋友看電影,可是所有場次爆滿,最後看不了,所以我們轉戰吃東西。我們看了戲院旁邊的Bamboo Thai餐牌,覺得它的菜式挺有特色,好不吸引,我們決定嚐嚐Bamboo Thai。我們點了小份的火山排骨,但它一點也不小,名符其實排骨山。火山排骨撒滿翠綠的泰式香菜和青辣椒,散發迷人香氣,湯頭深厚的酸勁,讓人開胃起來。排骨與香料十分合拍,豬肉煮至軟腍,幾乎在口中化開,且肉汁豐腴,相當驚喜。虎蝦泰臘腸春卷深受朋友青睞,她說這春卷頗特別,尤其是泰臘腸,跟中式的不一樣,不油不膩亦不柴,味帶甜香。虎蝦和泰臘腸被金黃香脆的春卷皮包裹著,富彈性的虎蝦海味都滲出來,吃完春卷後口腔仍有餘香。紅咖哩牛肋片湯河取自正宗泰式口味,這是紅咖哩湯美味的關鍵,湯底香味濃郁,光是香味已令我們口水直流。牛肋片比一般牛肉更有嚼勁,肥瘦相間滿厚實,河粉吸飽紅咖哩湯汁,惹味滑溜,我們一口接一口吃過不停。椰林飄香是朋友的最愛,她說椰奶的濃醇與菠蘿的新鮮香甜融合得非常棒,椰林飄香冰涼清爽,在盛夏喝上一杯,多麼的透心涼呢。至於我則奉行自己口味自己挑,故沙冰的基調和口味都是我自己選。我選了椰奶混合熱情果,熱情果椰奶沙冰甜度剛好,入