以前同事都會買bakehouse嘅牛角包同撻做散水餅,次次食都覺得佢係散水餅之中嘅LV,每次都非常搶手,食完一個就會想食第二個🤭 所以我對bakehouse嘅印象係離唔開散水餅😂今日特登早少少嚟到攞位,大概11:45到達店門口,職員話要等45分鐘,我留低名&電話俾職員,有位就會send信息通知返我!我同家姐喺附近周圍行吓,等咗差唔多一個鐘終於有位😆職員安排我哋坐樓上位置,樓上座位唔算多,感覺上同其他食客坐得無咁近,坐得舒服!一坐低,職員話可以落樓下睇吓啲包款再返上嚟點餐😯 另外,點餐嘅時候可以順便order埋外賣!⚠️由於Sourdough Egg Tart非常搶手,最好一坐低就要order定,職員就會幫你check吓仲有無。❤️ Dirty $32 + Homemade Lemonade $36香港好多cafe都無得叫Dirty,見呢度有就即刻叫返杯嚟飲🤩 呢杯Dirty賣相雖然唔係好有藝術感,無明顯嘅分層線條,但咖啡味醇厚,入口順滑;鮮奶濃厚香甜,而且溫度啱啱好😙Lemonade 好清新夠冰凍,檸檬香氣澎湃,配有糖漿可以自己控制甜度,飲完真係透心涼!好飲度:⭐️⭐️⭐️⭐️ (4/5)❤️ So

Dirty + Homemade Lemonade
好飲度:⭐️⭐️⭐️⭐️ (4/5)

❤️ Sourdough Egg Tart $12
Sourdough Egg Tart
真係神級!唔係講笑😳 食一啖已經明白點解咁多人為佢而排隊,應該係我食過最好食嘅Egg Tart 🏆
外層嘅Sourdough比酥皮蛋撻更酥皮,酥皮層次豐富,但唔油膩!中間嘅蛋蛋味濃郁,口感有布丁嘅感覺,好滑溜🤤 面層有焦糖,好似食緊Crème Brûlée,甜度適中,食完都唔覺得漏!一食就好想再食多幾嚿,但要留肚食其他😂 見每枱食客都有叫嚟食,好受歡迎👏🏻
記住一定要趁熱食呀~
好食度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ (5/5)

❤️ Roasted Mushroom Toast $108
Roasted Mushroom Toast
適合素食者🥬 Mushroom同菠菜分量好多,堆到好滿! Mushroom同菠菜有事先炒香,醬汁好香蒜味🤭
Sourdough有兩塊,口感好煙韌,麵包邊好脆口!
Poached egg呈流心狀態,一切開就流出蛋汁,好完美👌🏻
好食度:⭐️⭐️⭐️⭐️ (4/5)

❤️ Brioche French Toast $108
Brioche French Toast
Homemade Jam 酸酸甜甜,好新鮮!French Toast厚度好厚,質感軟綿綿,好容易切開,入口柔軟似棉花糖🤤 食到第三四啖開始有啲飽滯感,要慢慢享受😋 伴碟嘅水果就偏酸~
比起Roasted Mushroom Toast,我更推薦呢道👍🏻
好食度:⭐️⭐️⭐️⭐️✨ (4.5/5)

對呢餐好滿意,一於唔好俾佢停,Order咗Sourdough Egg Tarts, Parmesan Cheese Danish & Croissant 返屋企食🤤

❤️ Parmesan Cheese Danish $26
Parmesan Cheese Danish
見大J推介買嚟試吓,估唔到好食過招牌Croissant喎!👀 外層鋪滿芝士,入面都包住咗塊芝士,芝士味好濃郁,外層酥脆,口感酥化但比Croissant更實淨,同時又不失空氣感!
好食度:⭐️⭐️⭐️⭐️✨ (4.5/5)

❤️ Croissant $20
Croissant
好似比我第一次食無咁驚喜🤔 外層係深啡色, 切開見到好多氣孔,氣孔分佈平均,呈蜂巢狀。酥皮鬆脆,好有層次,空氣感十足!牛油香適中,拎起時唔會成手都係油👍🏻 好食程度同Gontran Cherrier嘅牛角包不相伯仲💁🏻‍♀️
好食度:⭐️⭐️⭐️⭐️ (4/5)

餐廳推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️✨ (4.5/5)
真係好值得去食,係會令你覺得就算排幾耐隊都值得!😉 下次再試嘅話都會願意再排隊😙
睇吓幾多人等外賣!👀👆🏻
有少少失望嘅係外賣scone係唔包果醬&clotted cream,唯有之後過嚟堂食再試啦~
2021-03-20
Dirty + Homemade Lemonade
Croissant
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.🥐 𝑷𝒂𝒔𝒕𝒓𝒚 & 𝑪𝒐𝒏𝒇𝒆𝒄𝒕𝒊𝒐𝒏𝒆𝒓𝒚 @ 🌟 Bakehouse 《👽食神大媽食甜品》.💁‍♀️ 圖片展示美食為:🧁 Raspberry Frangipane HKD 42🍩 Matcha Doughnut HKD 38🥧 Sourdough Eggtart HKD 12🥐 Croissant HKD 20🍪 Chocolate Cookie HKD 20.👽 大媽今次就同大家介紹最近幾個月起灣仔永遠都見到長長人龍嘅人氣餅店其中幾款最多人會叫嘅糕餅。.🧁 Raspberry Frangipane HKD 42全場最貴,但體積最細嘅一款甜品。好奇究竟有咩過人之處 👀 一咬,絕對值!唔會黏口,餅皮軟硬適中,水果大大粒渾圓完整,優質之選!👍.🍩 Matcha Doughnut HKD 38冬甩有好幾款口味,綠茶呢款係最多人推薦的,所以就買黎試下。但好可惜,反而呢款係眾多甜品入面最令大媽失望嘅。唔係綠茶味出左問題,相反係本身個冬甩就已經做得唔係特別好味,不過唯一可以讚就係綠茶餡算多。🙁.🥧 Sourdough Eggtart HKD

‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️

🍩 Matcha Doughnut HKD 38

Matcha Doughnut
Matcha Doughnut

🥧 Sourdough Eggtart HKD 12
以前中環店永遠叫嘅一款,呢度試下水準如何,一如以往超水準!未試過嘅朋友唔好誤會佢個餅皮係中式酥皮呀,其實係酸包皮。蛋心先係重點,凍食熱食皆相宜,永遠至愛 ❤️

🥐 Croissant HKD 20
相比某尖沙咀某G字名牌,呢款價格絕對相宜非常多。但問大媽質素是否差很遠?實在沒差多遠。鬆軟香脆有樣有內涵,好味!😋

🍪 Chocolate Cookie HKD 20
朱古力餅乾質地係類似C字曲奇品牌,比較鬆軟唔係脆嘅,正合大媽口胃!但對於鍾意食甜嘢嘅朋友可能會覺得佢味道偏淡,不過對大媽黎講就基本上無咩挑剔之處,唯一可以挑剔就係無咩朱古力顆粒。😆

Chocolate Cookie

🌟 大媽小貼士:
如果從來都未試過嘅朋友,記得預先諗好想買邊幾款,因為店員點餐時速度較快,後面客人排長龍,你都唔好意思慢慢思考吧 😅 另外就係每一款甜品整體甜度唔算高,如果肆甜嘅朋友就可能未必夠滿足,但對喜歡清淡D嘅朋友就絕對PERFECT 😌 至於排隊時間,就算平日早上10點已經避開繁忙時間,都要預計排半小時至45分鐘堂食,所以外賣會快好多。㊗️ 大家日日有食神 😁

‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💯 最真實的美食點評 ❤️ 歡迎報料 ❤️
꧁𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌꧂
📍 灣仔大王東街14號地舖

20 分鐘 (外賣自取)
$132 (早餐)
Raspberry Frangipane
Chocolate Cookie
灣仔的 Bakehouse 愈來愈多人排隊呢~只是買麵包也要排15分鐘左右今次買了的是在這間最喜歡吃的 - Sourdough Egg Tart ($12) 仍然是一樣的水準~蛋的部份很香滑且份量十足!另外今次還試了之前沒吃過的 - Vanilla Custard Doughnut ($38) 口感算是不錯,但個人覺得稍微油膩了一點 ... 面層還灑了砂糖,內餡塞得滿滿~是吉士和雲尼拿的味道。一次吃半個還好,如果一整個就有點太多

仍然是一樣的水準~蛋的部份很香滑且份量十足!
Sourdough Egg Tart

口感算是不錯,但個人覺得稍微油膩了一點 ...
面層還灑了砂糖,內餡塞得滿滿~是吉士和雲尼拿的味道。
一次吃半個還好,如果一整個就有點太多
Vanilla Custard Doughnut
2021-02-25
15 分鐘 (外賣自取)
$21.5 (下午茶)
2021-01-20 17685 瀏覽
窮遊香港-灣仔人氣西式麵包店 店主係四季前總廚 成日都係蘋果果籽 或者飲食男女既影片 都成日見到店主既身影 之前仲有拍過黃店拯救隊 教人煮嘢食 呢日去到真係好多人排隊 目測大概30人 但其實都唔係排好耐 人多大概排10-15分鐘.呢日試左 呢間店最出名嘅⭐️酸種葡撻$12‼️真係必食 毋庸置疑 係一個好食既蛋撻👍🏻咬開爆熱 👍🏻蛋漿勁滑 👍🏻濃郁蛋香 同焦糖甜香👌🏻撻皮 係用酸種麵糰 同樣有焦香🤔口感似厚身既牛角包?但食落唔覺有層層酥皮口感同埋葡撻賣相 如果表面有小小焦黑 會靚仔d點都好 係好食 同 必食既.⭐️牛角包$20係我食過外層最酥脆既 會食到成身碎都做到外脆內軟 入面形狀做到蜂窩咁但入面起泡空間都比較多所以入口可能會淨係feel到酥脆口感整體好食 個人鐘意軟既口感比例多啲會好啲仲有其實牛角包好多地方都好食咖啦 未到太特別.⭐️抹茶冬甩$38😍外面有d糖粉 打開爆多抹茶忌廉餡👍🏻抹茶味濃 好creamy但個人就覺得呢個小貴 同埋鍾意日式冬甩多d.題外話 外賣會比紙袋包住 即使蛋撻都係一樣買完出店 即刻轉角搵個位食 一打開 蛋撻反左如果外賣拎得遠 返到屋企可能會撞爛晒.#Bakehou
呢日試左 呢間店最出名嘅⭐️酸種葡撻$12
‼️真係必食 毋庸置疑 係一個好食既蛋撻
👍🏻咬開爆熱 👍🏻蛋漿勁滑 👍🏻濃郁蛋香 同焦糖甜香
👌🏻撻皮 係用酸種麵糰 同樣有焦香
🤔口感似厚身既牛角包?
但食落唔覺有層層酥皮口感
環境:-/5 外賣
服務:-/5
抵食:3/5
2021-01-18 14509 瀏覽
相約了咖啡同好暨本帳戶的頭號粉絲(喂!🤪)共晉早餐,千挑萬選之下,最終來到這間放在想去名單內很久的餐廳😊🍑「倒屎咁早」來到門前,可幸不用排隊直入,放下行裝後來到心臟地帶,佇立在琳瑯滿目的麵包櫃前,選擇困難症又來襲,若不是來前已想好吃啥,小的應該要站多久才能下抉擇呢?🤔🤪😋Sourdough Egg Tart撻皮部份較港式的深色很多,入口很酥脆,蛋漿仍能保留滑溜感🥚😋Croissant咬下咔嚓一聲是鬆化的指標,本來想影內部架構,但已散碎一地了🥐😋Mushroom Onion Quiche西班牙菜中有蛋餅,法式鹹派中也有蛋餅,這裡的應該是後者派別吧🤔蛋漿中混著蘑菇及洋蔥,餅底既鬆且薄,所以不太膩🍑👉🏻基於以上食物是共享的,吃畢彼此也意猶未盡,所以再點以下的「不要空肚吃早餐」系列😋Apple Crumble Danish面層的金寶甜甜的非常鬆脆,配上帶酸的蘋果餡,令包體的膩感降低😋Mille-Feuille (Chocolate Praline Cream, Caramel ised Hazelnuts)同行者隨了是本宮的頭號粉絲(夠喇!😎),亦是法式千層酥的蕃薯,所以早餐吃甜品就變成理想當
🍑

😋Sourdough Egg Tart
撻皮部份較港式的深色很多,入口很酥脆,蛋漿仍能保留滑溜感🥚
😋Croissant
😋Mushroom Onion Quiche
🍑

😋Apple Crumble Danish
同行者隨了是本宮的頭號粉絲(夠喇!😎),亦是法式千層酥的蕃薯,所以早餐吃甜品就變成理想當然的事了😝酥皮脆得咬下已四散,夾層的朱古力忌廉香滑不過甜,配上脆卜卜的焦糖榛子,快速吃掉就是表達美味的最佳指標
☕️Americano
咱們也是咖啡迷,所以飲品點上黑啡是必然的事,遺憾這裡的咖啡帶濃烈醋酸感,雖然在不想浪費情況下喝光,但著實不懂欣賞呢!
早餐
2021-04-29 0 瀏覽
Ⓣⓗⓔ ⓟⓔⓡⓕⓔⓒⓣ ⓑⓐⓚⓔ🥐🥧🥨🥖🍞《Bakehouse》呢間大熱bakery 次次去親都大排出龍有次下午三點幾先去已經冇晒egg tart好誇張!🥵好野緊係要俾啲誠意✨於是我12:00前去到呢間鋪頭!(趕在別人放lunch前)終於喺唔駛排隊既情況下買到想食既野💕🔺Sourdough Egg Tart ($12)呢個撻可以話係鎮店之寶,係必必必食既,亦係我覺得最深刻最好食既撻(沒有之一)。撻皮係用酸種麵團,食落超多層超厚,有淡淡既焦糖甜味~內餡既蛋又係食落好札實好濃郁,蛋味好濃!🔺Croissant ($20)牛角包咬落咔嚓一聲,超鬆脆,牛油味好香~ 食完一啖又一啖停唔到口🐷 水準之上,冇得輸~價錢嚟講亦算合理~🔺Scone ($18)本人係scone狂粉所以點都要試下佢個scone! 冇左clotted cream 同藍莓jam 既襯托下有少少失色,但就咁食都好食😋
Ⓣⓗⓔ ⓟⓔⓡⓕⓔⓒⓣ ⓑⓐⓚⓔ🥐🥧🥨🥖🍞

《Bakehouse》
呢間大熱bakery 次次去親都大排出龍
有次下午三點幾先去已經冇晒egg tart好誇張!🥵
好野緊係要俾啲誠意✨
於是我12:00前去到呢間鋪頭!(趕在別人放lunch前)
終於喺唔駛排隊既情況下買到想食既野💕

🔺Sourdough Egg Tart ($12)

🔺Croissant ($20)

🔺Scone ($18)
2021-04-26 0 瀏覽
食完lunch見到有途人拎住bakehouse嘅紙袋,先醒起附近就係呢間出哂名嘅麵包店,一場嚟到梗係要買返啲返屋企試吓。sourdough egg tart係舖頭嘅明星產品,講真我就唔係好知sourdough麵包同普通麵包有咩分別,但呢個egg tart嘅蛋漿蛋味濃郁,好滑溜,tart皮好鬆化,甜度剛剛好。pain au chocolat係有朱古力流心嘅牛角包。牛角包咬開入面好多窿窿,非常鬆化,朱古力流心就淨係得半邊先有,有半邊就齋麵包咁,流心對我嚟講有啲太甜,下次都係食返egg tart就夠了🙈

2021-04-26 0 瀏覽
今日同男朋友兩人去到,發現龍隊都唔算多人,但係如果堂食的話都需要等大概九個字至一個鐘,職員都好好會安排差不多有位嘅時候先致電叫客人到店舖就坐,但係因為我同男朋友兩個都決定唔堂食了,最後決定外賣,今日人龍都唔算多,我哋只係排咗15分鐘內,但係蛋撻需要半個鐘後到店舖取,咁我哋呢最後買咗一打蛋撻同埋double chocolate cookies仲有一個酸種麵包返屋企食,拎起蛋撻嘅時候都仲係好熱辣辣,我同男朋友都即刻忍唔住要食返一個,佢嘅打咪亦非常出盡,蛋液好滑。而且酥皮好香。另外Double Chocolate Cookie時亦非常好食外脆內軟
2021-04-25 0 瀏覽
Bakehouse自香港開業,兩間分店都長期大排長龍。今天有空,可以等一下。Bakehouse灣仔可以留名等位,大概等了25分鐘,收到SMS說有位。點了:🟤Cinnamon Roll $30 - 上桌是暖的,有烘過,但可能烘過龍,整個cinnamon roll都乾硬化,底部更疑似烘燶😓🟡Egg Tart $12 - 蛋很香,皮是酥皮,感覺像葡撻,吃下去,和上校炸雞的葡撻沒兩樣,但貴很多🧄Cheese Onion Scone $20 - 有onion味,但洋蔥味欠奉,而且烘後也不覺特別鬆軟,濕軟倒有,極不推薦☕️Cappuccino $32 - 味道正常🍋Homemade Lemonade $36 - 如果大家要叫,奉勸要叫走冰或少冰。Lemonade 來到後本後已經不滿杯,還要大部杯都是冰!把冰都拿掉後,只剩半杯😓🧁Mille Feuille $58 - 唯一一個推薦的食品,檸檬cream的cream很香,餅也脆吃完後覺得一定冇下次!

點了:

Cinnamon Roll +Egg  Tart+ Cheese Onion Scone

☕️Cappuccino $32 - 味道正常
Cappuccino

Homemade Lemonade

Mille Feuille

吃完後覺得一定冇下次!
2021-04-25
Mille Feuille
有事要出灣仔處理處理完時間尚早就黎左聽朋友講左幾次既Bakehouse碰吓運氣睇吓買唔買到遠近馳名嘅sourdough egg tart去到大概12:30到 見到門口只有大概6-8人排緊 諗住正啦原來條隊分開咗一半因為唔想阻住隔離鋪做生意不過好彩最後都只係排咗十黎分鐘但最想買嘅sourdough egg tart要下午三點返嚟拎但我之後有野做唯有退而求其次買咗pain au chocolat 買咗返去同朋友share大家都大讚好好味其實我本身係想買scone ge但外賣唔包jam同cream唯有下次堂食試下啦
有事要出灣仔處理

其實我本身係想買scone ge
但外賣唔包jam同cream
唯有下次堂食試下啦
2021-04-21 0 瀏覽
永遠喺門口都好多人排緊隊嘅bakehouse, 有一日居然冇乜人龍,咁即刻買兩件甜點返去同屋企人share啦!喺冇任何準備嘅情況之下,對住一大盆甜點無從入手。原來令人慕名而來嘅係egg tart, 當然我去到嘅鐘數已經全部賣晒,唔怪之得條人龍咁短啦揀咗兩件甜點take awayStrawberry Hazelnut Danish丹麥酥好足料,唔會話食咗陣風咁,仲有啲飽添中間嘅Custard甜度適中,上面嘅士多啤梨又香又甜,係一件會令人追落去食嘅甜點個Chocolate Doughnut 就比下去,冇咩特別。下次一定要把握好時間去試埋Egg tart先!

揀咗兩件甜點take away

Strawberry Hazelnut Danish
丹麥酥好足料,唔會話食咗陣風咁,仲有啲飽添

下次一定要把握好時間去試埋Egg tart先!
2021-04-20 0 瀏覽
香港周圍都係名不乎其實的食肆。有幸今日遇到一間食物有水準的的舖頭。聽過這間舖頭的大名已好幾年了但每次經過都要排長龍所以冇幸光顧。週末窮遊灣仔大把時間慢慢行。經過大王街見到只有約10人排隊於是走埋去碰運氣。意外地排了5分鐘就到。今次買咗半打sour dough egg tart, Almond Danish, Scone, Croissant。主角蛋撻的確係名不虛傳,超好食。其餘果幾件bake goods都高水準。好食過好多價錢貴一節的舖頭。👍🏼👍🏼
2021-04-06
2021-04-19 0 瀏覽
成日聽bakehouse蛋撻好出名,今日難得無乜人排隊,即刻去左買三個蛋撻嚟試,再買埋牛角包同sausage roll。三樣當中,我個人最中意sausage roll, 佢個腸係落左好香嘅醃料,同埋個酥皮好脆,成個感覺好好食。反而我個人覺得蛋撻唔算好特別,但整體三個都好有水準!❣️😋😋雖然係有啲貴,但我覺得佢好食得嚟都值呢個價!

2021-04-18 0 瀏覽
終於都嚟到遠近馳名嘅bakehouse喇聽朋友講平時條隊見到都唔想排!我就一於挑戰吓平日嘅lunch time,睇吓係唔係都係咁多人!嗰日大約12:30去到,好好彩地前面只有五個人排隊,同職員登記咗電話之後,就可以周圍去行吓,到有位嘅時候職員就會打俾你!結果差唔多一點就有位啦!去到叫咗最出名嘅蛋撻質感有少少似葡撻呢個價錢算係貴咗少少,不過一試無妨之後仲試咗蘑菇多士,同埋麻辣雞窩夫兩個都好好食呀,開頭以為會唔飽,點知一食完兩個就捧住個肚走!希望遲啲會冇咁多人排隊啦!會再嚟食過
終於都嚟到遠近馳名嘅bakehouse喇

到有位嘅時候職員就會打俾你!結果差唔多一點就有位啦!

去到叫咗最出名嘅蛋撻
質感有少少似葡撻
呢個價錢算係貴咗少少,不過一試無妨

之後仲試咗蘑菇多士,同埋麻辣雞窩夫

希望遲啲會冇咁多人排隊啦!會再嚟食過
麻辣雞窩夫
蘑菇多士
麻辣雞窩夫
蘑菇多士
  • Sourdough Egg Tart
2021-04-15 0 瀏覽
之前睇新聞已經想食 知道好岀名 又好多人排隊點知今日有朋友買俾我好感動😭佢兩點去買要四點先可以拎到蛋撻不過一食入口就知道值得排隊我一次過食咗兩個佢咬落去入邊好似布甸咁出面就似曲奇 麵包 同埋有少少似牛角包個皮我覺得食一個就覺得唔夠食兩個對佢都有啲甜但係真係幾好食嘅價錢仲要唔貴我一開頭以為好貴點知都係$12個都公道我見到佢其他麵包都好似有啲特色同埋好靚不過今次就冇試諗住試咗佢最出名呢個蛋撻先下次真係可以坐低係餐廳度食下其他嘢
之前睇新聞已經想食 知道好岀名 又好多人排隊
點知今日有朋友買俾我好感動😭