2021-09-06 629 瀏覽
✨Afternoon tea set想試呢個tea set好耐,因為真係好靚😍岩曬打卡~📷💕total有24件鹹點同甜點,仲有2件scone同2杯野飲😙每件都好精緻🤩鹹點比較深印象係鵝肝凍,好味😋其他就中規中矩冇咩特別~但魚生方面吞拿魚就感覺唔太新鮮有少少腥。個人比較鍾意甜點😆泡芙,紫薯撻,朱古力撻,macaron都好味😚見都有人話覺得太甜,但我又覺得岩岩好喎🤣整體而言我覺得味道不錯,環境好舒服,打卡又靚,價錢ok,可以一試🤪👌
✨Afternoon tea set
2021-09-05 565 瀏覽
第二次光顧這次四人同行,可以點多幾款菜式品賞😚海鮮拼盤,二人份量其實都幾多。兩個人來吃,單點這個都夠飽了海鮮新鮮,海膽沒有臭腥味很難得,三文魚用紅菜頭汁醃過,感覺新鮮。生蠔有芒果雪芭點綴,帶子也很新鮮。菜名很難記😂紅菜頭吞拿魚沙律,友人點的,沒有紅菜頭的泥味,驚喜水牛芝士加無花果,不過不失,似是叫貨後拼埋一堆四川牛頰肉,很香麻辣花椒味,以為好辣但是一點也不辣,有淡淡的八角香味煎鴨胸,車里子薏米飯,超級新奇,車里子入僎,整體偏酸,可能是車里子問題。鴨胸很厚但脆皮,值得一試
第二次光顧
這次四人同行,可以點多幾款菜式品賞😚

海鮮拼盤,二人份量其實都幾多。兩個人來吃,單點這個都夠飽了
菜名很難記😂
紅菜頭吞拿魚沙律,友人點的,沒有紅菜頭的泥味,驚喜
水牛芝士加無花果,不過不失,似是叫貨後拼埋一堆
2021-09-03
  • 鹹蛋黃蟹肉青瓜意大利手工麵
2021-08-27 745 瀏覽
女小編bookmark左呢間餐廳好耐 因為佢啲嘢食好靚 近排終於去到啦😛👅燒八爪魚·墨汁脆片·蘋果蕃茄米型粉 $208呢個一上枱就好似藝術品咁靚🤩佢嘅八爪魚勁大嚿 好足料 咬落都唔會太靭😋佢嘅米型粉係好似飯粒咁 形狀同口感都幾特別 醬汁係酸酸地嘅普通番茄醬味 唔錯🤤👅鹹蛋黃·萵筍·蟹肉特菲麵 $178鹹蛋黃味十足 鍾意食鹹蛋黃嘅一定要試吓‼️但係調味又唔會過鹹 佢嘅特菲麵都幾特別 可以一試😚不過食得太多可能有啲漏👅烤椰菜花·松露忌廉芝士 $78忌廉芝士酸酸地 食落唔會太膩 不過就略嫌松露味唔係好出🤫👅紅桑莓雪葩·竹炭朱古力雪糕·蛋白霜 $88呢個賣相十足 打卡一流‼️朱古力雪糕嘅味道濃郁 同埋幾滑 紅桑莓雪葩酸酸地好開胃 呢個甜品幾推介俾大家試😋😋👅竹炭鮮奶咖啡(凍)$48咖啡味就正正常常 不過會飲到一粒粒嘅竹炭 幾特別😗總括嚟講 呢間餐廳嘅食物賣相十足 真係好似藝術品🤩食物都唔錯 大家特別日子慶祝可以嚟呢度試吓‼️😋 好味:8.23/10🤑 價錢:7.45/10🤗 服務:7.21/10😝 環境:7.56/10😚 衞生:7.12/10🤩 整體:8.20/10

👅燒八爪魚·墨汁脆片·蘋果蕃茄米型粉 $208

燒八爪魚·墨汁脆片·蘋果蕃茄米型粉
紅桑莓雪葩·竹炭朱古力雪糕·蛋白霜
鹹蛋黃·萵筍·蟹肉特菲麵
烤椰菜花·松露忌廉芝士
1️⃣ 炸甜番薯條 $68 (7/10)呢個用新鮮甜番薯炸成嘅薯條,超香脆😛味道甜甜地🤤再配檸檬蜜糖醬,加咗少少酸味😗都幾夾下2️⃣ 燒八爪魚墨汁脆片蘋果蕃茄米型粉 $208 (8/10)米型意粉都係第一次試🤤一粒粒細粒好似米咁,但又粒粒分明😗意粉質地偏濕,番茄味蓋過咗蘋果味🤔大大塊墨汁脆片,但有少少林🤔墨汁味唔係好重,整碎加埋意粉食有少少extra🤭要大讚八爪魚超爽口,原隻上大大舊👍🏻3️⃣ 碟豆花青檸冰生蠔 (8/10) $62呢個組合好新穎🤩但好好食😍 用青檸代替檸檬🍋酸得來又好清新🤤但碟豆花就冇乜味道🤭係顏色代表😂生蠔都好新鮮,海水味偏重,好爽口😍有啲酒味啫喱,味道同口感都增加咗層次👍🏻4️⃣ 紅桑莓冰生蠔 (6/10) $62甜嘅生蠔有啲奇怪🤔個因為紅桑莓酸酸甜甜,都好清新🤤感覺有啲似果汁加生蠔📍ATUM Restaurant 尖沙咀河內道18號K11購物藝術館1樓101B號舖

1️⃣ 炸甜番薯條 $68 (7/10)

3️⃣ 碟豆花青檸冰生蠔 (8/10) $62

4️⃣ 紅桑莓冰生蠔 (6/10) $62

📍ATUM Restaurant
尖沙咀河內道18號K11購物藝術館1樓101B號舖
2021-08-20 675 瀏覽
1️⃣ High Tea set $438/兩人用 (7/10)呢個人氣Tea set由12點就開始可以叫了😛 長方形嘅攞盤整齊排好24粒甜點同鹹點🤩仲可以加字句上去,當蛋糕慶祝生日好特別🎂一份set會跟兩個鬆餅同飲品🥰有跟cream 同Jam😙鬆餅好鬆軟,值得讚下😛聽講每份set嘅組合都唔一樣,所以圖片只供參考😗 Olaf 覺得個鵝肝脆餅都幾好餅😙但整體來講,食物味道都不錯👍🏻☕️飲品1️⃣ Lemon coffee (7/10)呢杯咖啡味道偏甜😗雖然顔色好深,但味道好似Mocha🤭淡淡嘅檸檬味令咖啡味酸咗,但酸味又好清新🤤味道好特別2️⃣ 蘋果薑粒茶 (7/10)一開頭飲個半壺味道偏淡,蘋果味出少少🍎但飲到後面蘋果同薑就好出,味道好清好解膩🤤飲到後期飲到啲肉桂味,甜甜地,幾清新😛

☕️飲品

1️⃣ Lemon coffee (7/10)

2️⃣ 蘋果薑粒茶 (7/10)
2021-08-17 866 瀏覽
想跟朋友聊聊天,吃點精緻的食物,過一下休閒的生活。在網上找一下hightea的地方,一下子就被這間餐廳吸引住了。跟其他典型英式下午茶不同的地方,不是放在三層架上,由下到上,由鹹到甜。而是用一塊長板上整齊地放滿24件鹹甜點,鹹甜相間,每件都是很精緻,細細件,而且每件的味道都帶點神秘感,往往都是要放到口中才可知道真實的味道。另外很送上兩件英式鬆餅,微暖的也很鬆軟,沾上果醬和cream算是不錯。我覺得比較出色的有幾款,巴馬火腿包芝士,純粹是我喜歡吃的兩款食物。紫薯朱古力撻,朱古力的味很濃,紫薯的味不會太人造的感覺。鴨肝脆餅,非常香濃,不會太鹹。另外馬卡龍也很不錯,不會太甜,也很脆。整體來說,是可以啦。

• High  Tea  下午茶
2021-08-03 1350 瀏覽
想同朋友一齊High個Tea。嚟Open Rice做下research, 見到呢間好特別。放到成張枱都係精緻的甜品和咸點,覺得好特別。所以就決定book位食啦!一到步,即點成枱都係既下午茶set! 叫左兩杯野飲,一杯冧酒咖啡,一杯玫瑰咖啡。唔好睇杯冧酒咖啡平平無奇,飲落令人好驚喜呢!冧酒味道剛剛好。下午茶set有甜有咸,由淡味到最甜的馬卡龍!味蕾非常好的舒服的享受美食。 物有所值服務員都好nice, 唔錯呀!環境舒服乾淨的。值得推介的下午茶
想同朋友一齊High個Tea。

一到步,即點成枱都係既下午茶set!
叫左兩杯野飲,一杯冧酒咖啡,一杯玫瑰咖啡。

服務員都好nice, 唔錯呀!環境舒服乾淨的。

值得推介的下午茶

2021-07-30 1248 瀏覽
燒八爪魚🐙墨魚汁脆片 蘋果蕃茄米型粉 - 菜式超有特色,好似太空飛碟🛸米型粉超好味😋可惜八爪魚略為偏硬.炸甜蕃薯條🍟檸檬蜜糖醬 - 呢個薯條真係冇得輸,一食落口就已經深深愛上,薯條炸到金金黃黃,切出黎嘅size唔會偏大偏小,配上檸檬蜜糖醬,口感極佳.碟豆花青檸冰生蠔🦪紅桑莓冰生蠔🦪 - 唔止賣相吸引,味道超creamy加上碟豆花青檸冰/紅桑莓冰,有多一層口感,一個字正.另外再嗌左三款酒類飲品,除咗外觀吸引,味道亦唔錯

加上碟豆花青檸冰/紅桑莓冰,有多一層口感,一個字

另外再嗌左三款酒類飲品,除咗外觀吸引,味道亦唔錯
餐前麵包🥯
甜番薯炸薯條
八爪魚🐙米型粉
生蠔🦪
⁡又一間已bookmark很久但未試既餐廳 😁 佢地最Signature 一定係尼個用白色長方形碟擺上好多細細件咸甜點既Tea set 😍 最開心係佢地有寫字服務,生日紀念日或者好似🐻同朋友一齊慶祝唔洗做野都一樣可以 🤣🤣🤣🤣🤣 餐廳環境近玻璃窗打卡會更靚靚唷✨⁡🐻食後感‼️⁡✨「High Tea 下午茶」$438/兩位用整個High Tea 共24件咸甜點,再加兩件鬆餅同兩杯飲品 😍 咸甜點會因著時令食材而有少少改動❗️今次🐻同朋友覺得咸點比較出色會係一粒火腿包芝士既波波、鴨肝配脆餅,甜點就係馬卡龍、藍莓cream泡芙 🤤 當然鬆餅都值得一讚,微暖而且口感鬆軟,配上特別既仙人掌果肉醬同Cream,好好味呢 😍 🐻叫既飲品「血橙果粒茶」就唔算好出色🤣

🐻食後感‼️

✨「High Tea 下午茶」$438/兩位用
2021-07-28 1175 瀏覽
來這間餐廳的原因是看到 其他食評的分享 加上擺盤很精美,所以就一試,但意想不到食物質素如此差,一開始前菜 味道以為自己食不慣, 叫做還可以接受, 但後來再點的三個主菜, 什麼豬腩肉,一舊厚厚的肥膏, 味道是甜的, 另一個八爪魚米型粉,八爪魚只有辣味, 粉的口感更像煮得太爛的飯,還有一個意大利飯 味道又是甜的真心想請教一下廚房到底發生什麼事?!味道差的程度 攞盤再漂亮都補償不了。算是近來吃過最差餐廳之首。以這個價錢來說非常令人失望。
午餐
層架下午茶就見得多,今次搞搞新意思,試下用靚靚雲石擺盤既下午茶😍侍應拎住白色反光大雲石上枱果刻好吸睛!雲石擺盤超靚全部一口 size繽紛色彩既甜點同鹹點靚到唔捨得食😍😍加埋落地大玻璃採光度十足打卡好靚見到隔離枱嗌主菜so colourful我 openrice 睇以為好細份,原來 main 都好大份好足料下次想試埋 d main course!!______________________________【食評篇👇👇👇】甜點同鹹點💝💝💝💝 (評:感受眼睛先吃既愉悅)想象大大塊雲石都擺滿左野食,井然有序,你果刻好期待,但又唔知點開始食先架😆當你食左第一件甜點之後,就好想繼續揀食邊個好😚見到咁多選擇,你會好開心架Scone 💝💝 (評:鹹甜點係主,scone 係次)各人有一件 Scone,配上士多啤梨醬同忌廉,感覺上果醬係一般超市買到既 jam,質地偏水、冇乜果肉。Cream 唔係酒店下午茶既 clotted cream,係好淡既 cream mousse,適合唔鍾意奶味濃嘅朋友。______________________________【環境篇👇👇👇】座位寬落黑白+雲石主調,乾淨俐落坐
侍應拎住白色反光大雲石上枱果刻好吸睛!
雲石擺盤超靚

採光度十足
打卡好靚
見到隔離枱嗌主菜
so colourful
下次想試埋 d main course!!
【食評篇👇👇👇】

甜點同鹹點💝💝💝💝 (評:感受眼睛先吃既愉悅)
當你食左第一件甜點之後,就好想繼續揀食邊個好😚
見到咁多選擇,你會好開心架
Scone 💝💝 (評:鹹甜點係主,scone 係次)
奶味濃嘅朋友。
【環境篇👇👇👇】
座位寬落
黑白+雲石主調,乾淨俐落
坐得舒服既
🎭🎭🎭🎭🎭🎭🎭🎭🎭🎭🎭🎭🎭🎭🎭🎭🎭🎭
👅味道:7/10
🌌環境:9/10
🙋🏻‍♂️服務:8/10
💰價錢:$240 each
👍🏻推薦:7/10
ATUM Restaurant (📍尖沙咀)
尖沙咀河內道 18 號 K11 購物藝術館 1 樓 101B 號舖
好多時下午茶都係三層架 呢間就唔同啦☺️反而佢地用左一個大碟整齊咁排列視覺效果一流 岩曬鍾意打卡嘅大家💓見到隔離枱都有興祝生日 都可以叫餐廳係碟上面寫字 都幾靚架 💓如果有朋友生日 或者慶祝紀念日 都不失為一個唔錯嘅選擇👍不過呢啲餐廳通常食過一次就夠啦😂🌟Tea set $438 / 2ppl一般嘅下午茶都通常係好睇唔好食🤯 呢間食物嘅味道算正正常常😋係有兩三件味道過甜😢其他都冇乜大問題 另外跟餐都會送返兩杯嘢飲 但係之前上網睇會送個沙拉我哋就冇啦 😂反而係每人有一舊scone 🤩📌 ATUM Restaurant (尖沙咀)尖沙咀河內道18號K11購物藝術館1樓101B號舖🚇港鐵尖沙咀站N4出口 步行約4分鐘等候時間🕰 0 mins📍#尖沙咀
好多時下午茶都係三層架 呢間就唔同啦☺️

如果有朋友生日 或者慶祝紀念日
都不失為一個唔錯嘅選擇👍
不過呢啲餐廳通常食過一次就夠啦😂

🌟Tea set $438 / 2ppl

📌 ATUM Restaurant (尖沙咀)
尖沙咀河內道18號K11購物藝術館1樓101B號舖
🚇港鐵尖沙咀站N4出口 步行約4分鐘

等候時間🕰 0 mins
📍#尖沙咀
2021-06-26 13322 瀏覽
武漢肺炎呢排靜咗d, 襯個垃圾正苦未放毒入嚟之前要出去食多d飯~今次我地要食餐好嘅, 揀咗呢間~ 真係好surprise!!! 首先, 入去嘅時候d service都好好,好有禮貌, 個menu好特別, 有好多我未見過嘅嘢~ 真係令你好有神秘感, 究竟呢d嘢係咩味架呢?! 我地叫咗蟹肉•甜菜頭•紫薯沙律 做頭盤, 再叫咗兩個主菜,分別係山椒鴨胸•櫻桃•伯爵茶蜜瓜, 燒八爪魚•墨汁脆片•蘋果蕃茄米型粉。 先嚟個頭盤, 一望。。。。 點解咁少嘅。。。 但係一切落去,wa.... 痴線, 原來真係一d都唔少, 超多蟹肉, d蟹肉多到好誇張, 其實佢擺盤擺得好靚,碟碟都好似藝術品咁,好味又有驚喜!!跟住嗰個山椒鴨胸, 有好香濃嘅鴨肉味, 好嫩好有肉香, 再配埋個飯(?!) 真係好出色。 佢嗰個都唔知算唔算飯, 我覺得佢似d薏米,再用d酸酸地嘅果汁煮, 可以中和個鴨肉嘅油份, 兩樣都好夾, 好食!!跟住個八爪魚都好得, 好大隻爪,成隻上碟,出奇地好食喎, 總之就好surprise, 絶對有驚喜! 食埋個甜品仲誇張, 我地叫咗鹹蛋黃雪糕•豆腐雪糕•黑糖腐皮•西米脆片嚟share, 佢個鹹

食埋個甜品仲誇張, 我地叫咗鹹蛋黃雪糕•豆腐雪糕•黑糖腐皮•西米脆片嚟share, 佢個鹹蛋黃真係好難忘, d鹹蛋黃味超級濃烈, 但係又好奇怪, 佢個豆腐雪糕又唔會俾鹹蛋黃搶咗個味, 我食完一啖鹹蛋黃之後, 再食豆腐, 都食到清新嘅豆腐味, 都係好正!!

總括嚟講, 呢間中價餐廳,唔好以為佢好貴, 你一食就知佢d食材係貴嘢, 一分錢一分貨, 絶對值回票價!!
佢d擺盤真係藝術品咁, 好靚, 令你食落都好開心, 食完真係心情愉快咗好多
燒檸檬•接骨木花汁•蜜糖
燒八爪魚•墨汁脆片•蘋果蕃茄米型粉
鹹蛋黃雪糕•豆腐雪糕•黑糖腐皮•西米脆片
  • 餐包
2021-06-22 2408 瀏覽
📍ATUM Restaurant , K11 Tsim Sha Tsui , 尖沙咀靚到好似畫嘅下午茶😍打去訂位成日話full booking. 點知walk-in 有位😆Afternoon Tea Set $438 + 10% service charge包24 件咸點甜點😍 連2 件scone 同2 杯飲品。咸點同甜點質素非常之高!!咸點唔係普通三文治款式😂 有蟹肉撻,Parma Ham Cream cheese ,鵝肝醬撻,吞拿魚粒撻等等。甜點有焦糖puff, 朱古力撻,紫薯撻,馬卡龍等等。每件size 細細件食晒都唔會好飽👍🏻Scone鬆軟得黎面層又脆口花茶同green tea latte🍵 夠大杯之餘味道濃厚。High tea set 依個價錢同質素非常值得推介😍😍 一定會再試👍🏻

靚到好似畫嘅下午茶😍

包24 件咸點甜點😍 連2 件scone 同2 杯飲品。
咸點同甜點質素非常之高!!

甜點有焦糖puff, 朱古力撻,紫薯撻,馬卡龍等等。
每件size 細細件食晒都唔會好飽👍🏻

Scone鬆軟得黎面層又脆口

Afternoon Tea Set
Afternoon Tea Set
2021-06-20 1763 瀏覽
我諗唔係好多人知道K11一樓個條賣衣物飾品嘅巷仔,原來有間好大嘅餐廳,我第一次去個陣都搵左好耐🤣呢間餐廳嘅食物全部都設計得好靚,藝術感十足,同個商場好襯🖼一點去到,可以坐到三點,環境幾適合同朋友傾計,而且食物味道都唔錯,可以一試!🐶煎鱸魚·檸檬洋薏米·海鹽蛋白霜 $208色彩繽紛,影出黎好靚嘅一道菜!鱸魚皮香脆,魚肉唔算嫩滑但有魚味,份量亦比想像中多;薏味口感偏煙韌有咬口,但檸檬醬感覺有啲奇怪,唔太啱口味,食到一半就無食。🐶Rose Latte $46好甜🥲本身已經落左糖,無得控制個甜度,有玫瑰味但咖啡味唔重,唔太推薦。唔係我食嘅,主要係聽朋友講,同埋試左一兩啖:🐶紫菜海螺·燒山蔥·生蠔飯 $198好食,就咁食個飯都食到蠔味。🐶火炙帶子·紫薑·醃漬蔬菜·墨魚汁飯 $198好難得墨汁飯唔係得個樣,而係真係食到墨魚汁味,味道唔錯,不過比較易食到膩。

🐶煎鱸魚·檸檬洋薏米·海鹽蛋白霜 $208
色彩繽紛,影出黎好靚嘅一道菜!

🐶Rose Latte $46

唔係我食嘅,主要係聽朋友講,同埋試左一兩啖:

🐶紫菜海螺·燒山蔥·生蠔飯 $198
好食,就咁食個飯都食到蠔味。

🐶火炙帶子·紫薑·醃漬蔬菜·墨魚汁飯 $198