2021-11-08 682 瀏覽
想找個地方與媽媽慶祝生日🎂 剛好醒起呢一間我bookmark咗好耐嘅餐廳 全因一個原因 佢哋嘅T ea set真係好靚💕💕 帶媽媽去tea 佢以為都係好似佢以往食嗰啲三層架hightea咁 但係點知一上枱令佢好驚喜 因為呢度嘅high tea係用一隻好長嘅碟上 上面擺放左24件唔同種類嘅小點心 一半甜一半䶢😄 加上訂枱時 我哋預先同職員講咗要寫字 佢哋都好配合 仲送咗支生日蠟燭 氹到媽媽好高興😊職員也送上祝福上面嘅鹹點甜點 雖然我試唔晒 但係我哋都普遍認為鹹點比起甜點更高質 甜點唔算係超甜嗰一種 食泡芙 撻類嘅時候 更有脆身嘅感覺 唔肯定係咪廚房自己做嘅 但係全部都好評 順帶一提 佢哋既scone啱啱焗起 好好味😋跟餐會送兩杯飲品 感覺花茶比較抵 因為職員會不斷refill 影相都靚啲另外嗌咗一個栗子鴨胸 鴨胸比較難咬 但下面嘅洋薏米取代飯 感覺好新鮮亦都好有飽足感👍🏻👍🏻忌廉芝士烤椰菜花 推介比鍾意芝士🧀嘅人 雖然佢賣相平平 但超濃芝士味 當然亦都會比較容易感覺到膩😄環境就普通 無景色亦都無裝修可言🙈 不過食物同服務都唔錯💁🏻‍♀️值得推薦

2021-11-07
2021-11-07 318 瀏覽
黎幫朋友慶生,服務員做事好用心,可以訂位時講埋幫手寫Happy Birthday 果啲,連影相位都幫我地較埋。食物精緻,其實本人好少食下午茶,不過味道新奇好食,值得一試既。
2021-11-04 485 瀏覽
自從疫情之後好耐冇去過,今次再去感覺變得一般😔蘑菇湯熱啲應該會更好味包🥖提子🍇合桃包好味😋沙律🥗煎盲鰽。香烤蕃茄意大利青瓜香草蟹肉青醬意粉🍝唔知係唔夠熱🤔定醬太多嘅關係,啲意粉杰撻撻醬住晒一坺咁Cappuccino ☕️Mocha☕️p.s. 唔明白點解我哋仲食緊嘢,佢走嚟幫我哋抹枱😰
自從疫情之後好耐冇去過,今次再去感覺變得一般😔

蘑菇湯
熱啲應該會更好味

包🥖
提子🍇合桃包好味😋

沙律🥗

煎盲鰽。香烤蕃茄意大利青瓜

香草蟹肉青醬意粉🍝
唔知係唔夠熱🤔定醬太多嘅關係,啲意粉杰撻撻醬住晒一坺咁

Cappuccino ☕️

Mocha☕️

p.s. 唔明白點解我哋仲食緊嘢,佢走嚟幫我哋抹枱😰
2021-11-01 926 瀏覽
生日揀左呢間香港小店慶祝🥳就咁係openrice上面有得book 好方便👍本身book已經寫定名同祝福語💬入座時職員仲留意填資料既名字👀上菜時擺係壽星面前好貼心🥰可能平日tea time 客人唔多👤雖然d staff 無咩笑容甚至有d兇🙈但會主動過嚟幫手影相打卡📸仲要唔同角度狂影 專業到唔好意思😅野食方面真心高質😋靚就擺在眼前啦😍佢鹹點大部分都好好食 有驚喜🤩甜點都係正常既好味🍬跟餐茶都ok 亦可加錢轉其他野飲🍹環境舒服寧靜 自然光線靚😌所以真係值得一試 特別係慶生打卡既首選😉
生日揀左呢間香港小店慶祝🥳

2021-11-01
Tea  set
  • High  Tea  Set
2021-10-15 878 瀏覽
本身約好左幫朋友食生日飯,點知颱風圓規令到我本身嘅planning打亂左,最後addhoc 去左ATUM。其實幾年前黎食過dinner同tea,感覺還不錯。今次黎menu轉左,主食選擇亦少左。墨魚飯好出色,帶子大粒亦鮮甜,咬落熟成度just perfect飯粒分明,味道同帶子好match,配埋酸酸甜甜嘅vegetables,成個飯好fresh蟹肉紫薯沙律就有啲失色,我expect係紫薯為主,但紫薯變左同紙一樣薄嘅脆片。蟹肉佔嘅百分比最多,但成個沙律份量都唔多,兩個人share幾啖就完左…
其實幾年前黎食過dinner同tea,感覺還不錯。
今次黎menu轉左,主食選擇亦少左。

火炙帶子•紫薑•醃漬蔬菜•墨魚汁飯

蟹肉•甜菜頭•紫薯沙律

蟹肉•甜菜頭•紫薯沙律
2021-10-14
火炙帶子•紫薑•醃漬蔬菜•墨魚汁飯
2021-10-13 496 瀏覽
朋友就結婚 諗住婚前港女一下預先打去餐廳講低想個tea set寫咩字服務都好好地方舒服 打卡好地方最重要係請佢地嘅職員幫手影相時真係唔hea你好認真影😂👍🏻不過食物就麻麻地啦有鹹點同甜點最好食係個鬆餅 仲暖暖地 又鬆化佢嘅甜點都偏好甜好漏除咗馬卡龍 仲有d迷你朱古力批鹹點一般都係生嘢食完都唔太知食咗咩嘢🙈唔係好岩的地嘅口味叫咗歌杯野飲飲落都好健康😹冇咩味😹整體黎講 個tea set 擺得好靚 影出黎都好靚不過味道就唔好期望太多啦🙈
朋友就結婚 諗住婚前港女一下

不過味道就唔好期望太多啦🙈
2021-10-02
下午茶
2021-10-11 512 瀏覽
小妹生日,好姊妹就帶我黎呢間餐廳食好西❤其實呢間餐廳係好幾年前已經好出名,可以將食物化為藝術品般欣賞🥰今日終於可以試到喇~~嗌左Crab Meat Trofie 同Squid ink risotto,仲有個蕃薯條🤩🤩除左主食外,呢間既蕃薯條都好好食!!!Squid ink risotto 完全冇諗過risotto 同子薑係咁夾🤣🤣一開頭你會好懷疑,但食第一啖你真係會嘩一聲~~幾好食喎!Crab Meat Trofie好食!蟹肉鮮甜配上鹹蛋黃既香氣真係好好食,而且一d都唔會覺得漏!朋友鍾意食麵食,佢勁讚!炸蕃薯條唔好睇佢平平無奇!極速清晒係佢!

炸蕃薯條
蕃薯條

唔好睇佢平平無奇!極速清晒係佢!
蕃薯條
2021-10-09 9470 瀏覽
08.10.2021 星期五ATUM Restaurant今晚又同我個寶貝去撐枱腳,今日剛巧三號風球,又黃雨紅雨黑雨,橫風橫雨;幸好一早上Open Rice訂了在K11 Art Mall ATUM Restaurant,搭鐵可以直達,完全不用被風雨影響,非常安全方便!餐廳好有交帶打電話來confirm,順便請預留窗口座位;早了去到,果然真的留了窗口,坐位更舒適,視野更廣闊;風雨下坐在窗旁,看着途人提着七彩繽紛雨傘,別有一番風味!這間餐廳出名tea set,雖然今次食晚餐,無法享用,但也試了大家推薦的Signature 海鮮併盤,盛載的碟非常長,已經佔據了枱面半張,好霸氣呀!哈哈!晚餐:Signature Seafood 海鮮拼盤:~海膽、生蠔、紅菜頭三文魚、海蝦、鵝肝凍批、象拔蚌、帶子、蟹肉拼盤二人享用,大多每樣一件,攞設明顯花了不少心思,上桌時職員特意逐樣介紹,雖然說得太快,有時都聽不清楚。生蠔新鮮,加了好像是桃粒,好香好甜美;三文魚好大塊,加了紅菜頭好特別;海蝦好大隻,連蝦頭也肥美好甜;其他也很好吃,推介大家自己嚐嚐。檸檬橄欖油、榛子、西蘭花苗這個西蘭花好有家的味道,吃完那麼多海鮮

08.10.2021 星期五
ATUM Restaurant

晚餐:
Signature Seafood 海鮮拼盤:

檸檬橄欖油、榛子、西蘭花苗
這個西蘭花好有家的味道,吃完那麼多海鮮,之後食個菜剛剛好。

南瓜湯
好熱,好香濃,推介呀

甜點:
紅桑莓雪葩、竹炭朱古力雪糕、蛋白霜
Signature 會送這個甜品,雪葩酸酸甜甜,雪糕香甜,加起來perfect match,不錯之選。

飲品:
血橙果粒茶、有機雜莓果
飲品只能裝飾拍照,似藥水味🤭⋯⋯想不到兩款也不啱口味。有機雜莓果茶用個玻璃器皿盛載,還附上漏斗一個,講明漏完才飲,可惜實在不喜歡那口味。
血橙果粒茶、有機雜莓果

記得用Open Rice訂枱,結賬用Open Rice Pay,就有限時優惠,節省了$60,抵呀!

今晚食得好豐富,一枱都是海鮮,之後再食甜點,非常滿足!服務也不錯,不停有職員加水和收拾餐具。下次可以再來,試其他美食!
2021-10-08
  • Signature  海鮮併盤
2021-10-06 420 瀏覽
見到推介ATUM Restaurant High Tea set 當中包括多款精緻小巧既咸甜點配有沙律同餐飲每款睇落都十分可口🤤就決定要去試試已經有心理準備 有啲可能好睇唔好食點知有驚喜每款都好好味😋貴精不貴多適合姊妹聚會或慶祝紀念😆怕唔夠食都叫多左份蕃薯條 (Optional)香脆可口慢慢嘆住食其實個份量 加埋野飲已經剛剛好環境都算舒適不過都幾多人下想坐到景觀好既窗邊位置可以早啲預約咁就唔使失預算啦~🥰
見到推介
貴精不貴多
適合姊妹聚會
或慶祝紀念😆

怕唔夠食
都叫多左份蕃薯條 (Optional)
香脆可口

可以早啲預約
咁就唔使失預算啦~🥰
  • High  Tea  下午茶
2021-10-05 300 瀏覽
2021年10月1日(五)慶祝瑪莉的生日Happy birthday to my friend呢個下午茶套餐481元12件鹹點、12件甜點、兩件鬆餅及兩杯飲品。預早同職員講聲,寫埋字喺度,開開心心影相慶祝影相最適合12件鹹點及12件甜點,每粒Size都係細細粒,一口一件,味道就一般般,整體來講係影相非常好,開心就得,唔好講味道一講味道就傷感情我哋叫咗兩杯熱飲,一杯蘋果薑茶,一杯雲呢拿蘋果茶,前者味道偏不錯,後者味道好奇怪酸酸的。
2021年10月1日(五)
慶祝瑪莉的生日
Happy birthday to my friend
呢個下午茶套餐481元
12件鹹點、12件甜點、兩件鬆餅及兩杯飲品。
預早同職員講聲,寫埋字喺度,開開心心影相
慶祝影相最適合
一講味道就傷感情
下午茶套餐
2021-09-30 795 瀏覽
今年我既生日朋友book左呢間餐廳,話呢度嘅tea set好食帶我去試吓。平時啲high tea都係三層架,但呢度就係一大個長方形碟上,啲甜點咸點全部都係的的式式好可愛整體來講覺得個tea set真係幾好味,尤其是係啲咸點!我最鍾意最左手邊嗰個黑松露蟹肉撻同埋中間嗰個鵝肝配餅乾不過個set兩個女仔食完真係唔太飽,我哋轉個頭就去咗食譚仔但是值得批評嘅係服務態度真係好差,開頭我哋到咗餐廳門口,招手叫佢過來佢已經經過好多次都唔返嚟,之後過到嚟我哋講晒資料佢又無啦啦行走咗 (真係一句說話都冇講),咁我同朋友就企喺原地等啦,原來佢就自己行咗去我哋個位度LOL 收尾我哋覺得咁奇怪嘅先行去佢嗰個方向,佢話我哋做乜唔跟住佢LOL(?) 好無奈。其後一路食嘢叫人過嚟都係嗌好耐先嗌到人過嚟,都唔知係唔係人手不足呢樣野就真係個感受唔係咁好

不過個set兩個女仔食完真係唔太飽,我哋轉個頭就去咗食譚仔

呢樣野就真係個感受唔係咁好
High  tea  set
2021-09-18 725 瀏覽
難得喺K11 有黃店,又多好評,本身好有期望,但只係不過不失,overall 都一般,性價比唔高。menu裏面既食物選擇都唔太多,味道/賣相都無想像中咁吸引。 食物:Tea set $438/2位: 個tea set 比想像中差左d, 每件味道都唔會話好impress,仲要有d款得一件,難同fd share。擺出黎個賣相都無乜特別,個盤咁長仲有d難影添,feel 唔到其他食評d人講話似藝術品咁誇張….反而個set 跟嗰2個scone 雖然望落好燶(見OpenRice 其他人d相d scone 唔燶架喎點解我嗰個咁黑?!)但比想像中好味,有牛油味,fd子話食到果味我又食唔係好到。佢跟嗰個cream個scone有個仙人掌橙肉果gem 跟,聽落幾特別,有陣橙味同食到粒好草青味既野我估就係個仙人掌肉?🤔不過我覺得另外跟嗰碟cream 好味d又唔會好漏咁。帶子墨魚汁飯 $198:正正常常,帶子有三大粒,飯都軟硬適中,有少少酸酸地既野伴碟,ok。咸旦黃萵筍蟹肉特菲麵 $178:咸旦黃唔過份搶,食落都好開胃,但食多幾啖會漏薰衣草白桃汁 $48:無乜白桃味,普通糖醬汔水。係有片仔白桃咁。我fd 叫左兩

食物:
Tea set $438/2位:

帶子墨魚汁飯 $198:

咸旦黃萵筍蟹肉特菲麵 $178:

咸旦黃唔過份搶,食落都好開胃,但食多幾啖會漏

薰衣草白桃汁 $48:

無乜白桃味,普通糖醬汔水。係有片仔白桃咁。

我fd 叫左兩個茶,其中一個係蘋果薑粒茶$48,佢話正正常常,可加水再飲咁囉

環境:

窗邊既位full 晒,被編排另一邊,暗到咩都睇唔到,影相都唔靚要自己tune 色

服務:

樓面得一個經理同一個𡃁仔,等左成45分鐘都未有一樣野食到,揮左手好幾次先揾到人幫手追,追到個經理先開始有野食上(但佢全程都少許黑面)。但其實全場仲有好幾張吉枱,未full, full 晒點算?
2021-09-16 614 瀏覽
一入去就見到樓底好高,記得要提早訂位RQ近玻璃窗影相打卡會特別靚,d自然光射入黎,每張相都好似打左燈咁 成日上網見人打卡呢間,終於都去食佢既Tea set用白色長方形碟上,上面一共有24件鹹甜糕點就咁就已經好靚,每一件都放得好整齊,保持住相應既距離,睇落好有規律得黎又夠大方高貴本身用咩角度影佢,都已經好好打卡,如果係慶祝生日,仲可以有寫字服務,點埋蠟燭,更加靚 就咁睇每一件都已經好精緻,食落都好驚喜,好睇又好食,有樣又有內涵有鹹點,有甜點,唔驚一次過食咁多甜野會好罪惡感下面就以不同視覺去影但特別一提,佢個位都幾忍閉,搵左陣先搵到
一入去就見到樓底好高,
記得要提早訂位RQ近玻璃窗
影相打卡會特別靚,d自然光射入黎,每張相都好似打左燈咁

成日上網見人打卡呢間,終於都去食

本身用咩角度影佢,都已經好好打卡,
如果係慶祝生日,仲可以有寫字服務,點埋蠟燭,更加靚

有鹹點,有甜點,唔驚一次過食咁多甜野會好罪惡感

下面就以不同視覺去影

但特別一提,佢個位都幾忍閉,搵左陣先搵到
2021-09-14 6650 瀏覽
ATUM近期多數都係食TEA時間嚟食,難得好朋友生日,又想同佢服舒食餐好,就揀咗夜晚食佢個最出名嘅Seafood Platter,同按期更改嘅餐牌。Seafood platter ($598)海鮮基本上新鮮就會好食,而ATUM嘅Seafood platter出名嘅地方係佢嘅Seafood platter係唔止新鮮,佢嘅擺盤,Sauce,同配菜都做到把食物升華嘅作用。先講講佢有啲乜野食先。生蠔 - 係Scotland貨,爽脆,帶微海水味,配上佢地嘅柚子啫喱汁,一鹹一酸,好配匹。帶子 - 大大隻LLL SIZE嚟,肉嫩有帶子鮮味。海膽 - 日本馬糞海膽,好甜,完全無臭味,新鮮份量不少。煙三文魚 - 挪威貨,大大片,色水好靚,似係野生三文魚。凍鮑魚 - 幾好咬口,唔會話好靭,但無乜食味。生拆蟹肉 - 鮮甜,蟹肉拆咗成球,一啖食落口,好滿足呢。虎蝦 - 幾大隻下,但肉質唔夠爽彈。鴨肝醬 - 小鹹,配返佢嗰啲sides,完全可以佢嘅鹹味,同可以食得到鴨肝醬 嘅金香。waiter係我哋用餐前會好循例咁講解一下Seafood platter有啲乜野海鮮同食嘅次序,如果講解時可以講慢少少同俾啲笑容就p
Seafood platter
Seafood platter ($598)

帶子 - 大大隻LLL SIZE嚟,肉嫩有帶子鮮味。
海膽 - 日本馬糞海膽,好甜,完全無臭味,新鮮份量不少。
煙三文魚 - 挪威貨,大大片,色水好靚,似係野生三文魚。
凍鮑魚 - 幾好咬口,唔會話好靭,但無乜食味。
生拆蟹肉 - 鮮甜,蟹肉拆咗成球,一啖食落口,好滿足呢。
虎蝦 - 幾大隻下,但肉質唔夠爽彈。
waiter係我哋用餐前會好循例咁講解一下Seafood platter有啲乜野海鮮同食嘅次序,如果講解時可以講慢少少同俾啲笑容就perfect喇。
Roasted Cauliflower truffle cream cheese ($78)
依個係幾驚喜嘅,椰菜花烤到好淋身,無散失食味,又可以做到無渣,truffle cream cheese將無乜食味嘅椰菜花提味不少,清新得嚟又濃郁,食材嘅口感又顛覆咗本來嘅想象,一絶。
Crab Meat Trofie
Crab Meat Trofie ($178)

鹹蛋黃蟹肉Trofie ,鹹、鮮、煙靭就對佢嘅評價,食味好平衡,好食。
經open rice book枱時講定係興祝生日重有個甜品送添呀,係個紅桑子雪杷比利時朱古力脆片,作為一個帶完美嘅結束,與伴侣經歷一個美好的晚上呢。
2021-09-13
Seafood platter
2021-09-07 629 瀏覽
兩家人6位,想訂個Tea 時段開心一下打電話訂6位,餐廳話最多四人一枱,合併枱要收每枱$1000 按金,兩枱即$2000 按金。那我說不用合併,只訂兩張3 人枱,不論遠近,換來回覆是「若我們知道你們是一齊,我們不會讓你進入」。究竟這是什麼政策?
兩家人6位,想訂個Tea 時段開心一下