2021-08-29 187 瀏覽
/𝐴𝑠𝑠𝑎𝑔𝑔𝑖𝑜🇭🇰/#sa灣仔篇➖➖➖<於藝術館內進餐•飽覽維港景色> ➖➖➖之前都見有人介紹過呢間意式餐廳見佢個環境食物都唔錯~佢地最近仲推出左surf and turf set 同creation 系列新菜式餐廳位於藝術館入面 空間都幾大有室外室內 日夜都唔同格調望到對面海尖沙咀同會展❤️適合節日、慶祝、聚會對住海景食野心情都好啲!➖➖➖🔹Turf and Surf set 🔹$398/pp 1️⃣starter : Italian antipasti platter 主要有parma ham 同番茄mozzarella cheese 仲有塊多士~ Parma ham 唔會過咸 另外有水牛芝士蕃茄同埋沙律菜 清新開胃多士脆口 加埋半溶芝士 頗有咸香➖➖➖2️⃣soup of the day : 蕃茄湯🌟蕃茄味濃郁而且幾稠身 味道唔會過咸、過酸 ➖➖➖3️⃣main course : surf and turf 用上澳洲肉眼扒同海鱸魚第一次見到可以同時食晒兩樣嘅肉類肉眼扒大概係五成熟 肉味都夠濃肉質軟腍、內裏嫩紅 塊扒都幾大塊 鱸魚不過不失 稍作調味就更好😆仲有啲薯菜同薯蓉伴碟
/𝐴𝑠𝑠𝑎𝑔𝑔𝑖𝑜🇭🇰/
#sa灣仔篇
<於藝術館內進餐•飽覽維港景色>
之前都見有人介紹過呢間意式餐廳
見佢個環境食物都唔錯~
佢地最近仲推出左surf and turf set 同
creation 系列新菜式
餐廳位於藝術館入面 空間都幾大
有室外室內 日夜都唔同格調
望到對面海尖沙咀同會展❤️
適合節日、慶祝、聚會
對住海景食野心情都好啲!

🔹Turf and Surf set 🔹$398/pp

Soup  of the  day

用上澳洲肉眼扒同海鱸魚
第一次見到可以同時食晒兩樣嘅肉類
肉眼扒大概係五成熟 肉味都夠濃
肉質軟腍、內裏嫩紅 塊扒都幾大塊
鱸魚不過不失 稍作調味就更好😆
仲有啲薯菜同薯蓉伴碟
薯蓉綿密 幾重牛油味
Surf  n  turf

➖➖➖
4️⃣dessert : dessert platter 🌟
有三款甜品
野莓雪芭、tiramisu 同panna cotta
雪芭莓味濃郁 、清新 不太甜
Tiramisu 軟滑、酒味適中
手指餅都浸得夠濕潤
布甸比較似焦糖布甸🍮
焦糖味帶微微焦苦 但焦糖就冇燒過
同平日食嘅意式奶凍有啲唔同 不過幾好食🤟🏻
Dessert  platter

🔹creation series 🔹
5️⃣tom yum seafood pizza $198
餅皮較薄脆似食餅乾咁
配料有蝦同埋魷魚鬚~
醬汁就係茄汁帶酸辣
仲有青檸辣椒粒另上 加埋食更加過癮😆
不過個人偏好厚批多啲
Tom   Yum  pizza

➖➖➖
6️⃣Boston lobster linguine in laksa sauce $198🌟
龍蝦肉爽彈 用上扁意粉 質感都頗有咬口
唔會煮得太水汪汪 特別鍾意個叻沙汁~
辣辣地 夠晒惹味😍😍
Boston  lobster  linguine  in  laska  sauce

7️⃣Prosecco Bellini $78
其中一種嘅classic cocktail 🍹
對住呢個海景邊飲邊睇日落最好不過❤️
帶芒果味 飲落都算幾重酒味 ~
不過都接受到濃度
Prosecco Bellini

8️⃣passionfruit iced tea $48
比較少見熱情果茶呢隻色
應該係紅茶啦 甜度適中 果味清新😆
幾解渴!
Peach  /  passion fruit  iced  tea

📍Assaggio Trattoria Italiana
Tom   Yum  pizza
Prosecco Bellini
  • Tiramisu
2021-08-15 922 瀏覽
Quality Italian 4-course dinner with a view at just $398pp, what a bargain! Spacious restaurant with a casual setting very suitable for family or friends gathering served with classic homely style Italian food. Traditional antipasti platter and a nice warm creamy carrot and ginger soup to start with. The main surf and turf is a medium rare Australian Angus ribeye and pan-fried sea bream with vegetables and mashed potato. It’s one generous plate of food. Nice charred crust on the steak and crispy
carrot  soup

The main surf and turf is a medium rare Australian Angus ribeye and pan-fried sea bream with vegetables and mashed potato. It’s one generous plate of food. Nice charred crust on the steak and crispy skin on the well-seasoned fish.

Linguine in Boston Lobster Laksa sauce $198
A new dish on the a la carte menu (not part of the set dinner). Al dente pasta in a thick rich lobster bisque bringing so much crustacean depth of flavor with an additional of spicy kick from the laksa element. It’s a funky fusion that works really well.

The highlight is their trio of dessert, came in a mini cup just the right portion to get a taste of everything.
tiramisu
Their tiramisu was remarkably creamy and gooey just the consistency I love. The ladyfinger was completely melt in the mouth with nice hint of rum and coffee aroma, if you’re a tiramisu fans, you should try this! The panna cotta was slightly too set but the wild berry sorbet was so refreshing and perfect as a final palate cleanser after the two indulgent treat.
2021-08-04
carrot  soup
tiramisu
延續Surf and Turf滋味,Assaggio Trattoria Italiana再度推出海陸套餐雙主角為35安士安格斯T骨牛扒及海鮮冷盤,套餐並包括湯品、意粉及甜點四位用$2488,在網上商店預訂更可享八折再免加一,除開每位大概五百落樓,價位合理即使是餐包籃也毫不馬虎,熱烘烘而外酥內綿的麵包單吃已不俗,而脆餅我會再沾油醋簡簡單單的海鮮拼盤,不需怎樣花巧烹調增味,突出食材本有的鮮度及原味才重要由於餐牌原定的阿拉斯加皇帝蟹蟹腳是日質素未及理想,所以我們獲得雙倍生蠔生蠔海水味適中又爽脆,什麼醬汁都不加已經滿足;小蜆正常發揮,就是黑青口淡味了點蕃茄濃湯盡是自然茄香,而且帶有綿綿果蓉質感,更添了脆口多士粒相伴味道偏酸,可謂開胃良品,滿滿一碗,半喝半蘸著餐包吃正好接下來是意大利黑松露牛油蛋麵,香氣撲鼻,令人頓時食指大動絲絲細麵保有彈性並裹滿稠滑醬汁,每口都散發著濃郁牛油香味,趁熱享用當然最佳迎來是夜的重頭戲,35安士佛羅倫斯式安格斯T骨牛扒以鐵板盛著上桌,熱氣騰騰咋咋聲帶焦痕,肉心粉紅,件件厚切,不論是細嫩牛柳還是肉香重而頗有嚼勁的西冷肉都很討喜烤得熟了些少,特別是牛柳部分,幸好未算硬韌
四位用$2488,在網上商店預訂更可享八折免加一,除開每位大概五百落樓,價位合理

味道偏酸,可謂開胃良品,滿滿一碗,半喝半蘸著餐包吃正好
接下來是意大利黑松露牛油蛋麵,香氣撲鼻,令人頓時食指大動

烤得熟了些少,特別是牛柳部分,幸好未算硬韌過火,扒心仍保留點點肉汁
伴迷迭香添香,其實輕灑鹽花及胡椒已足矣,加點綠胡椒醬、燒汁或芥末又是別樣風味
薯蓉一如既往地啖啖細滑而充滿奶香及牛油香,適時吃點烤雜菜清清味蕾也好

飯後不缺甜,甚至要來個甜品三重奏?在放下相機後就迫不及待拿起野莓雪葩
方才嘗過味道豐郁的意粉及牛扒,酸甜清新,果味自然的雪葩令一晚下來的膩意全消
既有酒香又不失雞蛋與芝士香味的Tiramisu為店方的招牌甜品,當然不能錯過
焦糖奶凍依然如昔日般奶潤感重,富雲尼拿香,是三款之中最甜的,放到最後果然沒錯
2021-04-04
2021-07-11 1931 瀏覽
夏日炎炎,到會展參觀完展覽後,到附近餐廳嘆嘆冷氣,吃吃美點最好不過!看著窗外維港壯麗的天際線,喝著香檳(其實是蘋果汁),好chill.春「意」慢時光下午茶 (星期一至五,網上預付價:$238.4, 免加一)自家製粒粒朱古力鬆餅配雲呢嗱忌廉芝士及意大利士多啤梨阿瑪菲檸檬醬鬆餅比一般high tea 所食到的較為迷你,令你可以「留肚」食接下來的美點。鬆餅做得好鬆化,有啖啖的牛油香,內裡夾雜點點朱古力粒,但不太嚐到朱古力味,如果多加一點會更好。Clotted cream 奶香不重,但勝在夠軟滑,果醬內有大大顆的士多啤梨粒,夠真材實料。鬆餅旁更有綴一條長條形的餅乾,味道和口感都像蝴蝶酥,牛油味香濃。意式香腸蘇格蘭脆蛋第一次見這款小食。香腸蓉包裹烚蛋後油炸,又鹹香又惹味,都幾飽肚,是我最喜歡的鹹點。蕃茄水牛芝士多士水牛芝士甚有奶香,口感柔軟而帶煙韌。多士好像經過油炸般,入口香脆可口。煙三文魚卷配刁草檸檬醬煙三文魚雖不夠豐腴,但勝在不會過鹹,有煙燻香亦有魚香,刁草檸檬醬為三文魚卷帶來一抹清新。墊底的麵包口感脆硬。牛肝菌蛋餅配橄欖莎莎醬蛋餅口感鬆軟,有蛋香及洋蔥香,但不太嚐到牛肝菌的味道。莎莎醬有點

意式香腸蘇格蘭脆蛋
蕃茄水牛芝士多士
煙三文魚卷配刁草檸檬醬
牛肝菌蛋餅配橄欖莎莎醬
蛋餅口感鬆軟,有蛋香及洋蔥香,但不太嚐到牛肝菌的味道。莎莎醬有點像菱角的味道,有點怪怪的,跟蛋餅不太搭。
招牌意大利芝士蛋糕
之前看了食評說其酒味過濃,令不愛喝酒的我也曾有一絲惶恐。
但吃後卻令我喜出望外,其酒香,咖啡香,朱古力香,芝士奶香互相交織,一口有齊幾種味道,相輔相成,甜美之中帶一絲甘苦,吃完也不覺膩。
如絲幼滑的質地,入口即化。餐廳的招牌甜點,果然當之無愧!

意式玉桂冬甩伴雲呢嗱忌廉
冬甩鬆軟彈牙,有玉桂香, 冬甩內注滿雲呢嗱忌廉,可以看到一點點的雲呢嗱籽,真材實料,香甜軟滑。

橄欖油甘荀杯子蛋糕
之前吃過別家的甘荀蛋糕,有不好的經驗,但這裡的甘荀蛋糕,我給它的評價是正面的。
其口感非常鬆軟,中間夾雜著甘荀及橘子之類的顆粒,橘子的味道好突出,令口腔充滿果香。面層有雲呢嗱忌廉,更添香滑。
榛子朱古力馬卡龍
看樣子就像會「甜到甩牙」,待最後才享用最為合適。
以朱古力醬作為Macaron 的「黏貼劑」,可以將Macaron 直立在碟子上,美觀得來又香濃好吃。

Macaron 甜度沒有想像中嚇人,令人容易接受,我選了朱古力味來吃(另一個好像是焦糖口味),朱古力味濃郁。口感外脆內煙韌,不俗。

網上預付價還不到$240(兩人用),本來對食物就沒有太高要求。
享用過後發覺不論鹹點甜點都有質素,甚至比一些酒店出品還要好,當然有再來的理由。

享用下午茶時,鄰座的客人正享用Pizza 及pasta, 傳來陣陣香氣,下次要不要試試呢?
2021-07-09
2021-06-06 3287 瀏覽
星期六最啱high tea , 靠海邊嘅藝術中心離MTR 唔使10mins 路程都幾方便。去到雖然唔係落地玻璃,不過都可以望倒會展同少少海景❣,輕鬆嘅下午,從容嘅心情,睇倒嘅景特別靚😌,有outdoor 同in door 嘅位置,outdoor 好chill , 不過無塗防曬,所以都係坐入面,除咗4人檯仲有大量bar 位,幾適合一個人嚟。order 咗個tea set 再加多一杯咖啡,有別於一般英式下午茶用架上,呢度係用木箱上,賣相都幾靚,不過都係好睇唔好食,其實都唔係呢間問題,好多餐廳sell 賣相呃下like 咁。📷《Tiramisu 》細細杯唔算漏,不過就唔夠滑。《Carrot cupcake , cream cheese》賣相一般般,食落都幾heavy , 咀好油嘅感覺🤫《Smoked salmon Roulade 》底個toast 都幾脆嘅,不過就唔係好香😅《chocolate scones 》色澤都幾啡,係我鍾意嘅少少微濃,配2個醬嘅,唔知係咪落得牛油唔夠呢,好似唔太香咁。mocha 跟餐唔包嘅,雖然整體唔算好食,但環境好😍,唔限時亦唔貴,洗手間仲有沙化,真係有啲surpr

《Tiramisu 》
細細杯唔算漏,不過就唔夠滑。
賣相一般般,食落都幾heavy , 咀好油嘅感覺🤫
《Smoked salmon Roulade 》
底個toast 都幾脆嘅,不過就唔係好香😅

《chocolate scones 》
mocha 跟餐唔包嘅,雖然整體唔算好食,但環境好😍,唔限時亦唔貴,洗手間仲有沙化,真係有啲surprise 😆

2021-06-05
想黎第三次先book 到台,好難得,12:15am 竟然係第一台客😂 環境闊落而且好坐好舒服,仲有大大隻窗,心情已經好好weekend brunch set 包湯包頭包主菜包飲品仲可以揀紅白酒,再有甜品海鮮扁意粉 , 意粉質地不糊口仲有d 爽,少少辣,幾好食烤羊架,一上菜已經好香,厚切羊架,有咬口,好食服務幾細心,因為我問甜品係咩黎,原來係焦糖燉蛋,因為我地同男朋友不太好,怕太甜,所以我話上一份ok, 最後作佢地叫廚房準備另一款甜品比我地試,所以一份換了士多啤梨雪葩,好貼心✅✅ 服務也非常好,有禮。整體上,lunch 有景望海係貴dd, 不過成餐飯好開心✅✅
想黎第三次先book 到台,好難得,12:15am

海鮮扁意粉 , 意粉質地不糊口仲有d 爽,少少辣,幾好食

烤羊架,一上菜已經好香,厚切羊架,有咬口,好食

海鮮扁意粉
烤羊架
安排滿分
海鮮扁意粉
烤羊架
安排滿分
前排可能壓力太大,連食飯都想對住個海😂然後我就專登來呢間有氣氛,望到幻彩fing🔔🔔,而且可以令人暫時遠離現實嘅意大利餐廳慶祝星期五嘅降臨(TGIF🤯)24個月聖丹尼火腿伴蜜瓜$138🥓鹹香而且充滿油脂嘅聖丹尼火腿,加埋香甜juicy嘅哈密瓜,簡直就係天生一對,令人意猶未盡🤤橄欖油香蒜蟹肉全蛋麵$178🦀每一啖除左有微微嘅蒜味之外,仲有份量超多嘅蟹肉-好滿足嘅口感🍝Catch of the day$238🐟有蜆,青口,魷魚,魚柳,咬落去就有滿滿嘅湯汁,好鮮甜。仲可以點中間嘅牛油青醬,味道會更有層次😋

24個月聖丹尼火腿伴蜜瓜$138🥓

橄欖油香蒜蟹肉全蛋麵$178🦀

Catch of the day$238🐟
  • Catch of  the  day
🌿🌿環境:環境寬敞、裝修典雅、室內光猛舒適、有大玻璃窗,可以遠眺海景🌊🌊餐廳設室外部份,少咗一幅牆同玻璃阻隔,坐室外心境更開闊和寫意😌😌💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️服務:侍應有禮、服務周到🍴🍽食物:意國風情二人下午茶跟傳統的英式下午茶一樣,包括鬆餅、鹹點、甜點,食物都頗大份,整體味道不俗,仲包左一杯雞尾酒🍹🍹✅✅✅最重要係呢個二人下午茶性價比極高係呢間餐廳集團網站購買呢個二人下午茶有八折仲要免加一服務費人均消費約$120就可以享受到海景、閑適典雅環境、具有儀式感的下午茶,超值👍🏻👍🏻👍🏻
🌿🌿環境:

✅✅✅
最重要係呢個二人下午茶性價比極高
係呢間餐廳集團網站購買呢個二人下午茶有八折
仲要免加一服務費
🔹春意慢時光下午茶🥂🍽 ($298/2人) 今次嘅teaset好抵食 性價比超高🥰🥰 我喺Mira eShop到book 可以免加一👍🏻 我今次係weekend食 如果大家喺weekdays食會仲抵😃 窗門望出去有維港景色 好正😊呢到嘅鬆餅比起平時嘅細舊 每人有2舊 但食落好乾 冇乜牛油味😅 鬆餅旁邊有長條形嘅餅乾 口感同味道都似蝴蝶酥🦋 但就咁食覺得有啲乾同太燶🤣 加埋啲cream就好食啲😄甜點入面我最中意個甘筍cupcake 個蛋糕口感偏濕😆 Macaron上面淋佐啲朱古力醬 蓋過哂馬卡龍本身嘅味😅 如果冇佐啲醬會更好食🤣 我麻麻地個tiramisu 太重酒味 好苦😂咸點我最中意番茄芝士多士😃 多士好似用佐油炸咁 所以食落好油膩😅 但加埋啲酸酸嘅番茄醬就啱啱好😄 個蛋餅就凍佐少少 味道幾好 幾有蛋香味😊 但上面橄欖醬味道好奇怪 勁唔夾個蛋餅😂😂-🔸自家製粒粒朱古力鬆餅配雲呢拿忌廉芝士及意大利士多啤梨阿瑪菲檸檬醬🥞🔸意式麵包棒🥨🥖🔹意式香腸蘇格蘭脆蛋🥚🔹番茄水牛芝士多士🍞🔹煙三文魚卷配刁草檸檬醬🍋🔹牛肝菌蛋餅配橄欖沙沙醬🍳🔸招牌意大利芝士蛋糕🍰🔸意式玉桂冬甩伴雲呢拿忌廉🍩🔸橄欖油甘荀
🔹春意慢時光下午茶🥂🍽 ($298/2人)

Afternoon  Tea

🔸意式玉桂冬甩伴雲呢拿忌廉🍩
🔸橄欖油甘荀杯子蛋糕🧁
🔸榛子朱古力馬卡龍🌰
2021-08-03 350 瀏覽
#📍 Assaggio Trattoria Italiana (灣仔)灣仔港灣道2號香港藝術中心6樓🔸Afternoon Tea Set $298大家可以上mira eshop買會有8折😝折左$238.4免加一(𝗠𝗢𝗡-𝗙𝗥𝗜)🍒點評時間份量黎講我覺得對得住呢個價錢架啦☺️而且平日黎冇咩客 對住個海景食真係一流👍🏻啱哂一班姐妹黎傾下計👭🏻味道方面就偏好鹹點多啲😋意式香腸蘇格蘭脆蛋🥚係我最愛味道香口酥脆 蛋味都濃👍🏻牛肝菌蛋餅就個人唔太喜好🤭蛋餅溫度唔夠熱😣食落去就麻麻地甜點方面最中意就係Tiramisu之前黎過食晚餐試過tiramisu後念念不忘😍咖啡同酒味十足 配搭得好好😋好味指數😋:⭐️⭐️⭐️抵食指數😛:⭐️⭐️⭐️⭐️服務指數⚜️:⭐️⭐️⭐️環境指數🧽:⭐️⭐️⭐️⭐️
#
灣仔港灣道2號香港藝術中心6樓

🔸Afternoon Tea Set $298
大家可以上mira eshop買會有8折😝
折左$238.4免加一(𝗠𝗢𝗡-𝗙𝗥𝗜)

🍒點評時間

環境指數🧽:⭐️⭐️⭐️⭐️

2021-07-26
  • Afternoon  Tea  Set
2021-07-27 352 瀏覽
第一次去呢間意大利餐廳食下午茶,餐廳位置有少少難搵,花了少少時間才搵到。當天餐廳人流不多,但有啲雨,所以就被安排在室內進食,餐廳待應好快就遞上menu 。今次就食呢個$298 二人下午茶。好快就有野飲,上完野飲都好快就上埋個tea set ,一次過上晒。左邊嘅係鬆餅同長條形嘅麵包棒中間係鹹點右邊係其他甜點個鬆餅細細件但好脆口,加埋土多啤梨醬同忌廉芝士醬好夾好好食👍👍 總共有四件!鹹點黎講我覺得蕃茄水牛芝士多士同脆蛋好吸引,多士好脆,唔會一上到黎好快淋晒,傾左一陣計再食都係脆👍而甜點方面都係不過不失,未有太大驚喜🥳呢個價錢可以同啲八婆港女傾足成個下午,絕對性價比高,窗下環境可以望海打卡,值得一試!👍環境優美舒服👍服務態度好👍食物不過不失👍性價比高👍廁所有沙發😂 第一次見到👍食物份量足🥲食物未有太大驚喜

左邊嘅係鬆餅同長條形嘅麵包棒
中間係鹹點
右邊係其他甜點

而甜點方面都係不過不失,未有太大驚喜🥳

👍環境優美舒服
👍食物份量足

🥲食物未有太大驚喜
2021-07-25
2021-07-19 404 瀏覽
見到餐廳網頁做緊優惠,網上訂星期一至五下午茶有8折兼免加一。二人埋單只需$260左右,淨係食個環境氣氛都抵。訂枱時特別request了窗口位。雖然前面是工地,但都算望到維港。擺盤精美,唔係一般的三層架,甜點、鹹點和scone分開擺。鹹點有驚喜蘇格蘭蛋很惹味,蕃茄多士和煙三文魚多士都是脆脆的,食落好香口,薯仔蛋餅就正常發揮。甜點用木盒裝住幾特別,tiramisu好軟滑。可惜其他甜品對於我口味嚟講就偏甜。 最甜嘅係carrot cupcake 同 vanilla doughnut。馬卡龍其實有兩款口味,但有一半都coat咗朱古力漿,所以只吃到朱古力的甜。Scone見到有朱古力粒,但只吃到麵粉味。不過欣賞佢哋用mascarpone cheese 代替clotted cream,感覺上會輕盈少少。另外的長條形蝴蝶酥,牛油味香平日來無咩客人,環境清靜。

Afternoon  Tea  Set

Afternoon  Tea  Set

擺盤精美,唔係一般的三層架,甜點、鹹點和scone分開擺。

鹹點

鹹點有驚喜

甜點

Scone  +  crispy  biscuit

另外的長條形蝴蝶酥,牛油味香

平日來無咩客人,環境清靜。

2021-07-16
鹹點
📌 Assaggio Trattoria Italiana ~ 灣仔發現自己連續兩天都是介紹意大利菜呢🤣仲要兩間都一樣咁高質 而且好抵食😋今次呢間喺 @miradining 旗下 位於灣仔香港藝術中心🏤喺地鐵站嚟都要行幾分鐘 主打意大利菜🇮🇹裝修都係好modern 空間感十足🤩座位都幾多 仲有室外露台的位置可以飽覽維港景色 幾有氣氛🥰最近佢哋推出左晚市龍蝦海鮮燴四道菜晚餐 價錢喺$398 第二位半價😎四道菜仲要有海鮮 認真抵食‼️今次重試埋新推出嘅薄餅同意粉 都係好好味💯超級推介大家去試吓呢間餐廳 慶祝節日都係一流🙌🏻𝗟𝗼𝗯𝘀𝘁𝗲𝗿 𝗦𝗲𝗮𝗳𝗼𝗼𝗱 𝗦𝘁𝗲𝘄 𝟰 𝗖𝗼𝘂𝗿𝘀𝗲 𝗦𝗲𝘁 𝗗𝗶𝗻𝗻𝗲𝗿 $𝟯𝟵𝟴 𝗽.𝗽/ 𝗵𝗮𝗹𝗳 𝗽𝗿𝗶𝗰𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝘁𝗵𝗲 𝘀𝗲𝗰𝗼𝗻𝗱 𝗽𝗲𝗿𝘀𝗼𝗻1️⃣ 𝗦𝘁𝗮𝗿𝘁𝗲𝗿: 𝗪𝗮𝗴𝘆𝘂 𝗕𝗲𝗲𝗳 𝗖𝗮𝗽𝗮𝗰𝗰𝗶𝗼 (𝟴/𝟭𝟬)前菜係好大碟嘅生牛肉片🐮牛肉麵唔算好香濃 但一啲都唔腥 味道亦唔會覺得好寡 主要係靠醬汁😜醬汁係蛋黃醬 加上橄欖同黑醋🫒上面有唔少芝士同火箭菜 味道很出色😋2️⃣ 𝗦𝗼𝘂𝗽: 𝗧𝗼𝗺𝗮𝘁𝗼 𝗦𝗼𝘂𝗽 (𝟳/𝟭𝟬)是日嘅湯係蕃茄湯 亦係有一大碗

發現自己連續兩天都是介紹意大利菜呢🤣

味道亦唔會覺得好寡 主要係靠醬汁😜
醬汁係蛋黃醬 加上橄欖同黑醋🫒
上面有唔少芝士同火箭菜 味道很出色😋
Beef  Capaccio

2️⃣ 𝗦𝗼𝘂𝗽: 𝗧𝗼𝗺𝗮𝘁𝗼 𝗦𝗼𝘂𝗽 (𝟳/𝟭𝟬)
是日嘅湯係蕃茄湯 亦係有一大碗
味道濃郁 蕃茄味道突出🍅
上面有三舊麵包碎增加口感🍞
不過呢個番茄湯味道偏酸少少🤔
Tomato  Soup

3️⃣ 𝗠𝗮𝗶𝗻 𝗖𝗼𝘂𝗿𝘀𝗲: 𝗜𝘁𝗮𝗹𝗶𝗮𝗻 𝗦𝗲𝗮𝗳𝗼𝗼𝗱 𝗦𝘁𝗲𝘄 (𝟴.𝟱/𝟭𝟬)
主菜就係呢個海鮮拼盤 超級豐富😍
入邊有一大隻開邊龍蝦附上很多蝦膏 肉質鮮甜🦞
仲有青口、魚柳、墨魚、蜆肉 全部都好新鮮🤤
青口同蜆肉都係冇沙 墨魚很爽口👍🏻
在用上意大利蕃茄莎莎汁 味道酸酸甜甜好開胃
海鮮質素高 食完真係好滿足👅

Italian  Seafood  Stew

4️⃣ 𝗗𝗲𝘀𝘀𝗲𝗿𝘁: 𝗧𝗶𝗿𝗮𝗺𝗶𝘀𝘂 (𝟴/𝟭𝟬)
食意大利菜永遠都唔少得就係Tiramisu🤣
味道都好正宗 作為飯後甜品一流~
Mascarpone Cheese質感軟滑 蛋香十足😋
蛋糕體濕潤 略帶咖啡味
甜度剛剛好 酒味唔會太重😎
Tiramisu

𝗔 𝗟𝗮 𝗖𝗮𝗿𝘁𝗲

5️⃣ 自家製墨汁扭繩粉配海膽 𝗛𝗼𝗺𝗲𝗺𝗮𝗱𝗲 𝗦𝗾𝘂𝗶𝗱 𝗜𝗻𝗸 𝗣𝗮𝘀𝘁𝗮 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗦𝗲𝗮 𝗨𝗿𝗰𝗵𝗶𝗻 𝗮𝗻𝗱 𝗦𝘂𝗻𝗱𝗿𝗶𝗲𝗱 𝗧𝗼𝗺𝗮𝘁𝗼 $𝟭𝟳𝟴 (𝟴/𝟭𝟬)
另外仲點咗呢款新推出嘅意粉🍝
自家製扭繩粉比較粗身 好有咬口
亦有陣陣的墨汁味 鮮味十足🤩
上面有一大舊海膽 味道鮮甜creamy
入邊亦有份量唔少嘅墨魚 都幾足料㗎!
Homemade  Squid  Ink  Pasta  with  Sea  Urchin

6️⃣ 泡菜辣豬腩肉薄餅 𝗞𝗶𝗺𝗰𝗵𝗶 𝗮𝗻𝗱 𝗣𝗼𝗿𝗸 𝗕𝗲𝗹𝗹𝘆 𝗣𝗶𝘇𝘇𝗮 $𝟭𝟱𝟴 (𝟴.𝟱/𝟭𝟬)
呢款新口味嘅薄餅很有創意 而且味道很不錯
薄餅質感薄身香脆 口感一流🍕
上面嘅泡菜辣豬肉亦都相當惹味(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)
泡菜味道也很突出 同個辣度balance得好好
豬腩肉就比較偏肥 不過整體都係好好味🥰
Kimchi  and  Pork  Belly  Pizza

7️⃣ 𝗦𝗵𝗮𝗿𝗶𝗻𝗴 𝗟𝘆𝗰𝗵𝗲𝗲 𝗦𝗺𝗼𝗼𝘁𝗵𝗶𝗲 $𝟱𝟴 (𝟴/𝟭𝟬)
呢款飲品真係超級抵 因為有好大樽😆
飲幾杯都飲唔晒 味道清新
入邊係沙冰 融晒都唔會話好淡味🤪
有微微的荔枝味 很解膩😌

8️⃣ 𝗣𝗲𝗮𝗰𝗵 𝗧𝗿𝗲𝗲 $𝟰𝟴 (𝟲.𝟱/𝟭𝟬)
呢本相對上冇咁抵飲 比較細杯
桃味偏假 味道較為普通😕

💡整體嚟講 食物質素係意想不到地高質🙌🏻
今次推出嘅海鮮套餐 第二位仲要半價
每人都有四道菜 仲要有一碟海鮮🦞
兩個人去嘅話相當抵食 性價比很高!
仲可以望住維港景色 很有氣氛🌃
絕對係一餐出色嘅意大利菜💯

✄-------------------------✄
整體味道😋: 8.5/10
性價比💵: 8/10
打卡指數😍: 7.5/10
環境服務🥂: 8/10
推薦指數👍🏻: 9/10

🍴: Assaggio Trattoria Italiana
📍: 灣仔港灣道2號香港藝術中心6樓
🔍: 11:30-22:00(Mon-Sun)

☟︎ 同地區餐廳
#hkhungryfoodie意大利菜
Beef  Capaccio
Tomato  Soup
Tiramisu
今日去演藝睇舞台劇,順便搵下附近有咩好野食。見到呢間餐廳個view幾靚,就決定試下呢到既tea set。入到去環境都幾大,bar枱望到海景,整體環境幾舒服。 我同朋友叫左latte,凍既比想像中大杯,咖啡味偏濃。呢個tea set幾岩打卡影相,整體覺得咸點好食過甜點。本人比較喜歡以下幾樣食物:— chocolate scone 幾香脆,有淡淡朱古力味,就算每人食兩舊都唔覺得好濟,不錯。— sausage scotched egg 幾特別,外層香脆,味道好夾,食完會想食多舊。— Cinnamon Bombolini 冬甩,咬落去好有口感,入面既cream好軟滑。tea set味道整體不錯,賣單加埋一每人$164,望住個海坐足兩個鐘,店員服務態度好,性價比高,值得推薦!

我同朋友叫左latte,凍既比想像中大杯,咖啡味偏濃。

呢個tea set幾岩打卡影相,整體覺得咸點好食過甜點。

本人比較喜歡以下幾樣食物:

2021-06-26