2022-05-20 1051 瀏覽
Nice coffee but the shop lady attitude is arrogant. She is not saying one word even though I bought many times.. Reducing my coffee mood 🥹
2021-11-10 763 瀏覽
岩岩見時間勿忙買咗個焙茶begal 頂肚 唔知點解佢地用微波爐叮 都可以做到一半冰凍 一半暖物理上係唔可行 但佢地做到然後仲有d 好奇怪嘅糖漿真心難食得太誇張 🙃🙃🙃🙃btw 睇返佢d comments 全部都係foodies其實應該驚剔算啦下次唔會再買#完因為要200字先評得分咁就俾多d details begal 28蚊 都合理價錢我諗佢原本味道都正常嘅畢竟都係攞貨返嚟焗 但係一半冰凍一半暖真係唔知有冇食唔安全問題
岩岩見時間勿忙買咗個焙茶begal 頂肚
我諗佢原本味道都正常嘅
畢竟都係攞貨返嚟焗
但係一半冰凍一半暖真係唔知有冇食唔安全問題
2021-10-02 556 瀏覽
近排四圍到訪唔同嘅Cafe, Coffee Shop,今次嚟到一間位於觀塘嘅外賣Coffee Shop,一嚟到就比鋪面嘅花花角落吸引住🤩 Dirty嘅第一口係溫熱嘅咖啡,先品嚐到咖啡嘅甘香,繼續飲落去,迎接舌頭嘅喺冰凍嘅鮮奶,將咖啡餘韻中和,一邊飲,一邊感受到冷熱交替,咖啡同奶逐漸融合,層次豐富Red Velvet Cake蛋糕質感實淨,以呢個價錢嚟講相當實惠,濕潤綿滑,甜而不膩,甜甜蜜蜜甜到入心Lava Chocolate Muffin整熱咗好鬆軟,夾雜着朱古力粒,中間呈半溶流心狀態,啱晒朱古力愛好者原味嘅scone配上提子乾,店舖亦會提供果醬,令到食落冇咁寡,大大件,當早餐實夠曬飽肚Apple iced tea加入咗蘋果汁、青蘋果片製成,夏天飲好清新溫馨提示由於店舖冇堂食位置,想當下享受美食嘅,就需要行大約10分鐘到附近嘅觀塘海濱公園啦~

Red Velvet Cake

Red Velvet Cake
Scone,  Lava Chocolate Muffin
Apple iced tea
2021-09-25 379 瀏覽
呢間甜品飲品外賣店位於塞爆嘅觀塘工廈區,如果有tea break不妨試吓呢間嘅甜食同嘢飲叉叉電⚡️Regular size Cappuccino($38)餐廳俾咗兩款咖啡豆客人選擇,分別係香氣較濃烈嘅同埋有紅酒香氣嘅,而今次就選擇咗後者,酒味比較突出,咖啡味相對較淡,但可以一次過試到兩種味,非常特別!Large Matcha Latte($45)以綠茶粉沖手嘅latte奶味較重,夏日熱辣辣飲番啖涼浸浸嘅飲品落肚即刻舒服晒😆Dual Chocolate cake($38) & Black Forest cake($38) 蛋糕口感相對其他餐廳更為厚實,朱古力味唔太濃,唔使擔心食到濟🍰🍫

Regular size Cappuccino($38)

Large Matcha Latte($45)

2021-09-24 271 瀏覽
Aspirations 觀塘外賣咖啡店📍觀塘偉業街223-231號宏利金融中心1樓10號舖📢受OL同打工一族歡迎既觀塘外賣咖啡店Aspirations,☕由十幾年經驗既專業咖啡師沖調不同種類的咖啡,與店長傾左20分鍾,原來店長曾經到海外跟台灣及泰國師傅學藝,另外店長麵會自己揀咖啡豆,經常自己不斷試沖咖啡,務求做到最佳口味,所以要飲一杯好既咖啡同做一個咖啡師絕對不容易!店主亦因應客人不同喜好,調配出獨一無二的香濃咖啡,店長會好貼心問你details 調製你喜歡既咖啡,店家提供多款高質蛋糕甜品,同樣是早餐或下午茶的不二之選﹗👍招牌咖啡及飲品推介☕:👉🏻CAFFE ICE MOCHA濃厚既咖啡味道,飲完仲有咖啡餘韻,岩哂打工仔做到累落黎打個圈買杯野飲,買個bagel 或蛋糕👍蛋糕/Tart🍰:👉🏻Black Forest 黑森林蛋糕👉🏻Double chocolate-fudge 雙重朱古力蛋糕兩件超濃郁朱古力味既蛋糕,岩哂男小編因為距係朱古力控😍勁多朱古力🍫碎,蛋糕軟淋淋,合埋個感覺剛剛好👉🏻Blueberry bagel 一流早餐之選,藍莓味道,大大舊,店長仲有立即叮返到熱辣辣俾男小
Aspirations 觀塘外賣咖啡店
📍觀塘偉業街223-231號宏利金融中心1樓10號舖

👍招牌咖啡及飲品推介☕:
👉🏻CAFFE ICE MOCHA

👍蛋糕/Tart🍰:
👉🏻Black Forest 黑森林蛋糕

👉🏻Blueberry bagel
一流早餐之選,藍莓味道,大大舊,店長仲有立即叮返到熱辣辣俾男小編,小編認為如果加返d芝士或者其他醬會好味勁多😍

👉🏻Chocolate chip muffin
非常甜既muffin,喜歡食甜既朋友可以食下😍用黎做下午茶一流
2021-09-20 56 瀏覽
喺觀塘返工永遠都唔需要擔心冇咖啡飲😆 今日經過比呢間以藍色作為主調 舖頭放滿花花嘅咖啡店吸引住 試咗一下佢哋嘅咖啡同蛋糕🍰咖啡我哋揀咗Dirty同埋Salt Caramel Latte☕️ dirty層次分明 飲落有香濃嘅咖啡味又不失幼滑嘅口感 仲要係我飲過最大杯嘅dirty🤣 Salt Caramel Latte 飲洛口有焦糖嘅甜味 亦有啖啖鹹味中和 幾balance 天氣咁熱我就鍾意飲一杯凍飲 好爽🥰店內仲有自製bagel同蛋糕 蛋糕口味每日都唔一樣 今日嘅兩款口味係Coffee dream cake同classic cheese 🧀 Coffee dream cake會比較甜少少 層次分明 有咖啡香味👍🏻 classic cheese芝士味都好出 口感幼滑🌟

Dirty
Salt Caramel Latte

Dirty
Salt Caramel Latte
2021-09-19 557 瀏覽
觀塘宏利金融中心,係接近觀塘海旁嘅一座大型商業大廈,附近好多辦公大樓或者廠廈。難得樓下一層有好多餐廳或者外賣小店為呢一區嘅辦公室客人提供多一個餐飲選擇。.Aspirations 係喺呢一座金融中心一樓嘅一間外賣咖啡輕食店,主打係各款咖啡亦都有少量烘培輕食提供,例如Bagel, Muffins, Scones 同 Cakes 等。.朋友工作室係隔離大廈,上去之前決定先黎呢到買外賣咖啡同早餐。.純外賣店雖然裝修簡約,但都有啲靚靚嘅花花位俾大家打下卡。見到咖啡選擇都幾多,比起一般精品咖啡店多咗好多特色嘅咖啡例如海鹽焦糖咖啡、雲呢拿咖啡等等。眼見Bagel 🥯 都有四款唔同口味選擇,辦公室客黎Grab and Go 一個早餐都唔使咁悶。.Bagel 🥯 💲28⭐️3/5叫左兩個Bagel,一個培茶口味一個藍莓。店員先烘熱,兩個都係無餡版本,拎到番朋友公司先食,貝果煙韌有咬口,味道不過不失。.Scone 💲28⭐️3.5/5喺流心Muffin同Scone之間揀左有果醬版提子Scone. 純粹因為一向都幾鍾意Scone既香濃牛油味。個Scone 比一般食開既大好多,份量好似成個Bagel咁。呢個英式鬆
Bagel 🥯 💲28
⭐️3/5
Scone 💲28
⭐️3.5/5
喺流心Muffin同Scone之間揀左有果醬版提子Scone. 純粹因為一向都幾鍾意Scone既香濃牛油味。個Scone 比一般食開既大好多,份量好似成個Bagel咁。呢個英式鬆餅牛油味好香同埋鬆脆,加埋果醬一齊食合格。
Salted Caramel Latte 💲45 ⭐️3.5/5
Cappuccino 💲38 ⭐️3.5/5
感覺上咖啡或者其他特飲先係佢哋嘅主打,因為選擇真係好多。普通黑白啡加手沖咖啡當然唔少得。另外茶系特飲都唔少選擇,舖頭細細算係有誠意。佢哋嘅外賣咖啡杯都係有設計襯返個小店花系藍色主題。朋友試咗杯岩鹽焦糖咖啡同埋一個奶啡。焦糖咖啡好大杯,唔算係太甜,ok的。
總結:呢間咖啡小店好適合附近返工嘅辦公室或者廠廈啡友,買杯精品咖啡快靚正。
不專業食評 nei.foodie
Cappuccino
Bagel
$80 (早餐)
Cappuccino
Scone
觀塘外賣咖啡店 — Aspiration☕️▫️呢一間Aspirations係位於觀塘碼頭附近嘅外賣咖啡店,主打各種蛋糕甜品及咖啡,店舖裝修以藍色設計為主,旁邊亦有靚靚花花打卡位,佢地重特別訂製坊間少用的比賽級別咖啡機,可因應客人不同喜好,靈活控制出水量同壓力,為客人製作出獨一無二嘅咖啡。呢度附近都係啲商業大廈最啱買番杯咖啡返公司提吓神或者去海旁吹下海風、嘆杯咖啡~▫️Iced Cappuccino($38)Chocolate Scone🍫 ($28)Chocolate Muffin($28)Macha Latte 🍵($38)好飲~茶味都夠濃郁,拉花都靚😍Red Velvet Cake 🍰 ($38)紅桑莓嘅酸味中和左芝士嘅溜,口感非常綿滑,配搭得十分之好味,就算成個食晒都唔會覺得好濟,減低罪惡感,而且對比起一般嘅Cafe,呢一件蛋糕$38價錢相當實惠,如果要喺其他Cafe食呢一件蛋糕應該要起碼五、六十蚊!▫️地址:觀塘偉業街223-231號宏利金融中心1樓10號▫️@aspirations00- #aspriations #kwuntong #coffeeshop #latte #cappu
觀塘外賣咖啡店 — Aspiration☕️
▫️
Iced Cappuccino($38)
Chocolate Scone🍫 ($28)
Chocolate Muffin($28)
Macha Latte 🍵($38)
好飲~茶味都夠濃郁,拉花都靚😍

Red Velvet Cake 🍰 ($38)
地址:觀塘偉業街223-231號宏利金融中心1樓10號
@aspirations00
- #aspriations #kwuntong #coffeeshop #latte #cappuccino #takeaway #coffeelover #dessert #style #coffeeholic#coffee#hkcoffee#觀塘咖啡店#goeat觀塘#觀塘美食#觀塘咖啡#matchalatte#matchaholic#coffeegram#coffeelife
2021-09-09 272 瀏覽
/𝐴𝑠𝑝𝑖𝑟𝑎𝑡𝑖𝑜𝑛𝑠 🇭🇰/#sa觀塘篇 #sacafe篇➖➖➖<觀塘上班一族福音☕️>➖➖➖係觀塘番工嘅人有福啦~無諗過呢邊都有幾多食店同飲品店呢間外賣咖啡店除咗主打咖啡亦有多種non coffee 飲品都有scones、bagels 蛋糕 🍰適合當早餐/tea 食就算唔係呢邊翻工 帶去野餐都適合👍🏻佢地呢個月都有combo set 比較推薦佢哋嘅飲品💕➖➖➖1️⃣Matcha latte 🌟幾樣之中最鍾意呢杯💕初初第一啖會飲到茉莉花嘅清香之後係抹茶味嘅回甘✨都算幾濃 而且配scone /蛋糕食都幾夾➖➖➖2️⃣latte 呢杯都唔錯~偏向nutty 咖啡味都算幾濃 如果奶泡可以再豐厚綿密d 就好➖➖➖3️⃣ chocolate scone 好大粒🤣不過個人覺得唔夠濕潤都幾乾 所以都幾吸口水 所以最好同飲品一齊食➖➖➖4️⃣coffee lotus cake 賣相都幾靚☺️ 亦都有分層 不過拎到去海濱已經溶溶地 海綿蛋糕幾濕潤 帶朱古力味整體咖啡味唔算話好突出會食到微微焦糖香 同中間會食到拖肥質感而舖面嘅lotus 餅稍為腍左建議叫呢款蛋糕可配搭無奶嘅飲品➖➖➖5️⃣New York c
/𝐴𝑠𝑝𝑖𝑟𝑎𝑡𝑖𝑜𝑛𝑠 🇭🇰/
#sa觀塘篇 #sacafe篇
<觀塘上班一族福音☕️>
➖➖➖
係觀塘番工嘅人有福啦~
無諗過呢邊都有幾多食店同飲品店
呢間外賣咖啡店除咗主打咖啡
亦有多種non coffee 飲品
都有scones、bagels 蛋糕 🍰
適合當早餐/tea 食

建議叫呢款蛋糕可配搭無奶嘅飲品

5️⃣New York cheesecake
雖然呢種蛋糕較common
不過反而會鍾意呢個味多啲
餅底夠脆~芝士味突出 酸酸甜甜 唔錯!
📍aspirations
Latte
2021-09-08 27 瀏覽
iced matcha latte $45latte $38scone $28cheesecake $32去開觀塘碼頭,行到好熱好口渴,又想食d野,就去睇下附近d coffee shop。呢間aspiration cafe 藍色為主調嘅店面好吸睛,仲有靚靚花花打卡位,一於就係呢度買啲野去海旁picnic啦!作為抹茶控,梗係iced matcha latte,飲落好幼滑,夏日炎炎飲,特別透心涼。朋友叫左latte,即使係外賣都有靚靚拉花,好有心思,咖啡都好飲,如果係附近番工應該會成日落黎買🤣🤣Scone叫左兩款經典嘅英式鬆餅,有提子味同朱古力味揀,真係好大個,超飽肚,食落裡面嘅口感都幾鬆軟,似鬆餅muffin,搽埋果醬更好食!另外都叫左款原味芝士蛋糕,質感細軟,食落幾軟身,不會過膩,同樣夏日解暑一流😆
iced matcha latte $45
latte $38
scone $28
cheesecake $32

Scone

因為我係觀塘返工,所以成日係觀塘周圍搵野食,已經食得七七八八,今次去到碼頭呢邊搵食,之前淨係去過熟食食過喇沙,今次發現呢度有間之前BOOKMARK左好耐既小店,終於有機會試到。Aspirations係一間觀塘咖啡店,主打咖啡、輕食既外賣店,呢度有專業咖啡師沖調唔同種類既咖啡,有特別訂製坊間少用既比賽級別咖啡機,可因應客人唔同喜好,靈活控制出水量同壓力,調配出獨一無二既香濃咖啡,好岩係附近返工做野既人放鬆片刻,飲完咖啡再全情投入工作,另外店家提供多款高質蛋糕甜品,係早餐或下午茶既不二之選。-Scone Combo 💰58Scone Combo可以揀一個Scone加一杯野飲,比起單點更抵食。-1️⃣ Salted Caramel Latte 💰45(👅: 8/10)呢度既熱飲杯身都好靚,藍色同佢地店鋪顏色呼應,有一隻好chill既海獅,唔知飲完會唔會好似佢咁chill。因為我唔太鍾意重咖啡,但呢個海鹽焦糖咖啡好易入口,飲落有淡淡焦糖香氣既,同時有海鹽既鹹味,鹹甜味道適中岩岩好,飲完完全唔會有負擔。-2️⃣ Matcha Latte 💰38(👅: 7.5/10)Matcha Latte飲落抹茶味香滑

Scone Combo 💰58
Salted Caramel Latte

Matcha Latte飲落抹茶味香滑濃郁,入口順喉,唔會太甜,唔鍾意太重咖啡味重既好岩飲。
3️⃣ Rasin Scone 💰28(👅: 7/10)
Rasin Scone
Scone 店員會問駛唔駛整熱,如果羅返去用微波爐翻熱40秒到就夠,羅上手熱辣辣。

呢度既scone非常大個,係我食過最大個,咬落係紮實,唔係鬆軟個種,牛油香如果岩岩新鮮整熱會有小小,食落會比較乾身,會有提子乾,不過唔甜,會有提供strawberry jam。呢個大細作為下午茶一定好飽肚。
4️⃣ Chocolate Scone 💰28(👅: 7/10)
除左原味、提子味,仲有朱古力味,scone一樣好巨型,食落好飽肚。

Chocolate Scone
翻熱後朱古力scone上既朱古力碎會有小小融,朱古力味濃郁唔膩,唔會太甜,不過牛油香會比提子scone小啲,質感都你好似提子scone咁偏實,唔算好濕潤,因為朱古力味重,所以唔需要strawberry jam。
5️⃣ Red Velvat Cake 💰38(👅: 7.5/10)
原來最想試係檸檬撻同呢個紅色天鵝絨蛋糕,去到就得返呢個蛋糕,就即刻叫左一個。

Red Velvat Cake
紅絲絨蛋糕咬落鬆軟,質感偏濕潤,口感層次豐富,食落酸酸甜甜,好開胃,甜而不膩,唔會死甜,覺得甜個時送咖啡就岩哂。
🌟雖然我無試到最出名既咖啡,但Salted Caramel Latte同Matcha Latte飲落唔錯好易入口,而今次試唔到最出名既檸檬撻,不過呢度蛋糕唔錯,下次係附近可以試下。
👅味道: 7.5/10
🍴環境: 7/10
💰消費: $45-58 (服務費: NA)
2021-09-03
Red Velvat Cake
  • Chocolate Scone
  • Rasin Scone
  • Matcha Latte
  • Salted Caramel Latte 💰45(👅: 8/10) 呢度既熱飲杯身都好靚,
2021-09-01 23 瀏覽
今日嚟到觀塘熟食市場食完嘢,朋友話隔離宏利大廈有間咖啡外賣店唔錯,一於順便飲埋😇⭐️Expresso tonic 因為唔想飲有奶嘅咖啡,所以叫咗尼杯。賣相好靚😍底嗰層係透明嘅tonic,上面係係expresso,不過影相嘅話就要快😂因為好快mix埋一齊!用左house blend 咖啡豆,沖出嚟比較nutty!好fresh,夏天飲一流!🌊⭐️鐵觀音青烏龍佢淨係得熱,怕飲熱野嘅朋友要留意啦!飲落去係好light 香料味,幾清新🌿⭐️muffin & bagel 我哋食到好飽諗住外賣,點知拎拎下返屋企嘅時候,個底穿咗,跌咗落地下,建議店家唔好用摺埋嗰啲紙盒好啲😂

⭐️Expresso tonic

⭐️鐵觀音青烏龍

⭐️muffin & bagel
2021-08-05 74 瀏覽
Coca A’s Chocolate🍫呢杯朱古力飲料好正 有驚喜👍🏻👍🏻用2種可可粉加上牛奶飲落去口感好順滑又香濃 充滿濃郁朱古力味朱古力愛好者一定唔可以錯過😍😍Jasmine pineapple Ice Tea 呢杯特飲比較Fresh  帶有清新菠蘿味同淡淡茶味酸酸甜甜 夏天飲都幾好 透心涼😝Classic Cheesecake🍰呢款Cheesecake推介👍🏻😋😋芝士濃郁 質感細軟 整個Cheesecake 香滑軟身 又不會過膩確實經典又美味🤤Lemon tart🍋檸檬撻外型十分吸引 好適合打卡😍檸檬果醬好厚身 較偏酸少少加上表層既cream中和檸檬果醬酸味 幾開胃檸檬果醬既酸度再減低少少 效果會更好📍地址:  觀塘偉業街223-231號宏利金融中心1樓10號舖  📍
Coca A’s Chocolate🍫

檸檬果醬好厚身 較偏酸少少
加上表層既cream中和檸檬果醬酸味 幾開胃
檸檬果醬既酸度再減低少少 效果會更好
2021-07-31
10 分鐘 (外賣自取)
  • Coca A’s Chocolate
  • Jasmine pineapple Ice Tea
  • Classic Cheesecake
2021-08-01 70 瀏覽
Lava chocolate muffin ($35)看到剛翻熱的muffin流心湧出來,惹人垂涎。外層微脆,內裡鬆軟濕潤,軟滑的流心朱古力醬帶有香濃可可風味。Lemon tart ($38)入口酸味突出亦帶着淡淡的甜味,充滿檸檬香,表面微烤過的蛋白cream軟滑,與檸檬撻很夾,味道清新開胃,感覺醒神。Salted Caramel Latte ($45)喝起來有淡淡焦糖香氣和鹹味,鹹甜度配合得宜,口感輕柔。玫瑰鐵觀音青烏龍茶 ($35)入口有陣陣玫瑰香氣和茶香,味道清新獨特。

Lava chocolate muffin ($35)

Lemon tart ($38)

Salted Caramel Latte ($45)
喝起來有淡淡焦糖香氣和鹹味,鹹甜度配合得宜,口感輕柔。

玫瑰鐵觀音青烏龍茶 ($35)
入口有陣陣玫瑰香氣和茶香,味道清新獨特。
2021-08-01 69 瀏覽
通常嚟觀塘都係晏晝 或者 夜晚,今日就晨早嚟到觀塘做野,見時間尚早,就搵個地方坐低,嘆杯啡,食個早餐,上網就search到呢間花花cafe - Aspirations嚟到鋪頭,果然聞名不如見面,鋪面佈滿好多花嘅擺設🌸 鋪頭主要做外賣為主,所以比較細間,但係就不缺打卡位啊📸而鋪頭有售賣咖啡,bagel,muffin,cake…..🍋Lemon Tart $38 :面層嘅蛋白cream 加 中間一層檸檬餡,睇落都幾吸引!面層嘅蛋白cream表面實少少,食落又無油膩嘅口感,中間層厚厚嘅檸檬餡,食落就少少酸,連埋蛋白cream食相當夾!餅底偏薄,不過唔會一咬就碎,反而有少少煙韌🧀Classic Cheese $38 :睇落外表無咩特別,簡簡單單一件芝士蛋糕,但係食落就無個陣好粉嘅口感,食落相當香滑,芝士味 同 奶味都做到好平均,食完唔會覺得好濟,誠意推薦呢款 Classic Cheese 👍🏻🍵Hot Matcha Latte (Regular) $38 :飲落綠茶味香濃,連埋牛奶嘅滑,口感相當唔錯☕️Espresso Tonic $42 :下層tonic水,上層espresso,加少少檸檬汁,

而鋪頭有售賣咖啡,bagel,muffin,cake…..

🍋Lemon Tart $38 :

🧀Classic Cheese $38 :

飲落綠茶味香濃,連埋牛奶嘅滑,口感相當唔錯

☕️Espresso Tonic $42 :
下層tonic水,上層espresso,加少少檸檬汁,飲落苦中少少酸,濃中帶點清,飲完醒神晒🤩
2021-07-31
$78 (早餐)
  • Classic  Cheese  Cake