第一次去Rosewood嘅Asaya Kitchen 😚一直想試好耐~咁岩撞正朋友生日🥳就決定去試下~好味指數 😋😋😋😋⚪️打卡指數 📸📸📸📸◻️性價比 🧮🧮🧮⬜️⬜️餐廳環境 ♥️♥️♥️♥️♥️遇上藍天白雲☀️☁️嘅好天氣再加上餐廳環境一流👍🏻~入到去好舒服😌😌好啱星期日同朋友去打吓卡/拍拖去食吓fine dinning🥰餐廳嘅服務都好好~坐低之後會有人負責serve,侍應好細心用英文介紹是日weekend lunch menu ,選項都唔少同埋大部分都係有機食材,仲有vegetarian🥬嘅選擇👍🏻👍🏻Smoked Cantabrian Anchovies, Arbequina Olive Oil Spread落完Order 之後會送上每枱都有嘅餐前小食~一個細細嘅煙燻鳳尾魚配包同脆片😋個魚就咁食會有啲鹹😅,但加埋個包一齊食就啱啱好👍🏻Spanish Octopus (Couscous, Charred Bell Pepper, Bay Leaves Salt)八爪魚燒得好香口😍再加埋佢好特別嘅汁,食落都幾彈牙~呢個好好食!😚👍🏻Boston Lobster (Cavatelli, Piennolo
第一次去Rosewood嘅Asaya Kitchen 😚
一直想試好耐~咁岩撞正朋友生日🥳就決定去試下~

好味指數 😋😋😋😋⚪️
打卡指數 📸📸📸📸◻️
性價比 🧮🧮🧮⬜️⬜️
餐廳環境 ♥️♥️♥️♥️♥️

落完Order 之後會送上每枱都有嘅餐前小食~

Boston Lobster (Cavatelli, Piennolo Tomatoes, Crustacean)
龍蝦肉都幾大粒,咬落彈牙好有肉感~好食👍🏻
Cavatelli食落好QQ🤤~唔知係咪自家製~不過好索汁,好好味🥰
但係當Eatcation Girlss食得多啲嘅時候就覺得個龍蝦汁會變得濃味之餘都有啲鹹,有少少膩😅

King Crab (Buckwheat Tart, Roasted Beets, Dill)
呢個望落普普通通嘅tart有啲驚喜😲
細細份蟹肉+蟹子+紅菜頭又幾match,連埋個tart食有多種口感,特別得嚟食落幾舒服~係推薦嘅👍🏻👍🏻

Maigre de Ligne (Radicchio Crudite, Fermented Garum, Lemon Zest)
🐟嘅Main Dish~連埋菜一齊食refresh啲,份量唔算多不過味道都唔錯~同朋友傾傾下計又好快食完嚕😆

最後就係甜品Mille Feuille (Salted Caramel Ganache, Apricot, Lavender)
蛋糕有apricot甜甜酸酸~食完整個午餐作為結尾refresh返~很不錯👍🏻
個拿破崙蛋糕訂台嘅時候問咗餐廳~餐廳可以幫手加生日朱古力牌🥰

食完4道菜唔算話好飽,岩岩好😃
4個course嘅套餐 $488 加一💰
另外如果想飲wine可以加$268有三杯~🍷🍷🍷Eatcation Girlss嗰日就無特別加喇~
如果特別日子🥂想搵間環境舒服嘅餐廳chill 吓傾計都係個唔錯嘅選擇😛
2021-06-10 1197 瀏覽
環境一流~舒服覺得自己唔係香港🤣服務都好好-食物好欣賞個牛油同crackers 餐前小食,每枱都有呢~我地叫左個lunch set Appetizer: Amberjack Crudo with Canadian sea urchin and green asparagus 其實係刺身,海膽都係汁,但檸檬味強食落其實無乜海膽味,但係檸檬汁加埋刺身好fresh 做頭盤都幾開胃Boston lobster幾推薦~好食龍蝦肉都唔小,下邊係類似意粉咁Spanish Octopus必食!條八爪魚燒得岩岩好,好好食!配菜係茄子,味道易入口同特別Will be back soon!
環境一流~舒服
覺得自己唔係香港🤣
服務都好好
食物
好欣賞個牛油同crackers

餐前小食,每枱都有呢~

我地叫左個lunch set
其實係刺身,海膽都係汁,但檸檬味強
食落其實無乜海膽味,但係檸檬汁加埋刺身好fresh
做頭盤都幾開胃

Boston lobster
幾推薦~好食

龍蝦肉都唔小,下邊係類似意粉咁

Spanish Octopus必食!
條八爪魚燒得岩岩好,好好食!
配菜係茄子,味道易入口同特別

Will be back soon!
  • Spanish  octopus
2021-05-23 1198 瀏覽
三个人 , $3863 地段不错,环境很好,服务也很好---特别是在香港standard 来说,服务员很Nice, 有礼貌,算用心,感觉挺 impressive。atmosphere OK, 坐位不算特别宽敞,但还可以。第一道上来的面包不热,但也OK啦,典型普通一线餐厅水平。starter 方面, 三道菜,虽然说看个人口味,但我还是觉得肉比素做得出色一点点...Spanish Octopus 也是不错。dessert 方面 seasonal fruit tart 我个人觉得挺好,吃后很开心愉快,但是Hazelnut Panna Cotta 发生了什么事呢??? 客观说,不能算是灾难,但真的浪费了胃纳空间....
三个人 , $3863

atmosphere OK, 坐位不算特别宽敞,但还可以。

第一道上来的面包不热,但也OK啦,典型普通一线餐厅水平。

Spanish Octopus 也是不错。

• seasonal fruit tart
今年的 7th 週年拍拖紀念日,同老公去咗Rosewood Hotel -Asaya Kitchen 食飯慶祝。Asaya Kitchen係其中一間我好鍾意❤️嘅餐廳,食完會有想下次又再去的感覺😜一行入去就覺得餐廳環境舒適、好光猛,Staff預先安排左我哋坐到Window seat ,個view 就係可以望向太空館文化中心尖沙咀碼頭一帶。坐低左後負責serve我哋的Staff 會好細心用英文介紹返餐廳的理念、menu 內容、亦會問下我哋有咩食物喜好而作出適當的推介。✨Foods ✨餐廳主打健康、有機食材、vegetarian/ meatless 等,好啱我哋啲口味Order 完之後,staff會送上餐前的包& welcome snacks,Smoked olives 🫒 好特別整得好食呀,我平時係麻麻哋橄欖😆但係呢個我接受到仲要食完一粒想再食一粒😂前菜& 主菜食物質素都真係有驚喜👍🏻我自己最喜歡係 🍀Couscous🍀海鮮湯配小米,湯是店員上菜時再幫我地加落去,湯頭非常之鮮甜😋✨Services ✨Excellent Services, all staff are nice and en

一行入去就覺得餐廳環境舒適、好光猛,
Staff預先安排左我哋坐到Window seat ,
個view 就係可以望向太空館文化中心尖沙咀碼頭一帶。

✨Foods ✨

前菜& 主菜食物質素都真係有驚喜👍🏻
我自己最喜歡係 🍀Couscous🍀

✨Services ✨
Excellent Services, all staff are nice and energetic.
其實唔只餐廳員工非常有禮貌,細心體貼,
酒店其他地方Even 大堂的staff都係好nice ,
真係雖然戴住口罩都feel 到佢地由心而發的笑容。

2021-04-26
紀念日
2021-05-02 1386 瀏覽
提前慶祝母親節,食材很新鮮,因為是midditeranean 的菜,味道會有點咸,想吃清淡點可叫廚房放少點salt.環境的話坐outdoor 更好,樓底夠高,每桌之間有足夠的space.

Appitizer
Main courses
Desserts
Appitizer
Main courses
Desserts
如果環境係歺前甜品,咁呢間歺廳的''甜品''好正!好舒服,密度低,光猛,空間感充足……………加上HKD275 三道菜,歺牌上任選三款,食物新鮮,味道不濃不淡,服務貼心,整體給予客人舒適休閒的感覺。香港很多好的歺廳,但有休閒感覺的不多。
如果環境係歺前甜品,咁呢間歺廳的''甜品''好正!
香港很多好的歺廳,但有休閒感覺的不多。

2020-01-08 4920 瀏覽
朋友生日🥳 我地2個都喜愛食素🤪上網搵到呢一間新開喺尖沙咀嘅素食餐廳,而且依間酒店一早已經知道佢好出名,一入到酒店環境設施非常之舒服同高貴。餐廳內嘅員工好主動,仲可以望到維多利亞夜景!食物質素亦都令人地好驚喜!我地點左一個沙律牛油果蘆筍都超新鮮,價格都唔算係好貴。而且佢嘅前菜好特別係一啲長趣嘅薄餅。同時間我地點左一個蘑菇湯,菇湯好似日式嘅煮法入邊有蕎麥面同青豆,口感好創新!下次一定會帶其他朋友再嚟過💜
朋友生日🥳 我地2個都喜愛食素🤪

餐廳內嘅員工好主動,仲可以望到維多利亞夜景!
食物質素亦都令人地好驚喜!
2020-01-07
餐廳主題食得新鮮、食得健康🍽試完 Asayakitchen ,我覺得Asayakitchen 做到了,好食、服務態度一流、價錢超性價比,我會俾90 分以上!👍🏽我喺官網訂位,一走入Asaya 門口reception 就帶我地去預留好嘅枱並介紹尼餐會為我地服務嘅M小姐, 之後M小姐為我地講解餐廳理念,食物推介等等....雖然Asaya 走比較casual 路線,但M 小姐提供嘅服務不輸米芝蓮星級餐廳👍🏽食物方面一定要試Sun Dried Tomato Tartare -用蕃茄造成他他般,蕃茄味重,口感清新,帶微酸。食完有種提神refresh 感覺👍🏽 另一道要試Sea Bream Carpaccio- 魚生片、菜絲、芝麻,材料簡單但出奇配合好味😋全部一次放入口,口感層次豐富,魚生片嫩滑,配合芝麻香同特別調製醬汁,色香味俱全👏🏻唯一要挑剔會係主菜煎魚overcook ,魚肉乾身變「鞋」我覺得以服務、環境、味道,加埋Rosewood 尼個招牌$275 3 Course 絕對超值👏🏻
餐廳主題食得新鮮、食得健康🍽

食物方面

唯一要挑剔會係主菜煎魚overcook ,魚肉乾身變「鞋」

2019-12-03 4037 瀏覽
rice pudding cake 第一啖食落有啲似蛋白嘅質地,上面鋪滿荔枝乾和玫瑰花,好清香,呢個蛋糕完全無糖無奶無牛油,gluten free , 啱晒食素人士,好健康!一啖rice pudding cake , 一啖coffee, 咖啡用咗杏仁奶,侍應推介話呢個係最低卡路里,另外杯mocha 好濃可可味,完全冇加糖,所以一啲都唔會甜,如果想加少少甜可以試吓佢三款糖,一款係coconut 砂糖,而令一款係brown sugar , 最特別係嗰支甜葉菊糖水(stevia), 加一滴就已經足夠成杯咖啡了!
2019-11-18 6536 瀏覽
朋友響酒店返工,今次帶我黎威威,酒店去餐廳沿路設計很特別,又有點像博物館feel,感覺自己有點像大鄉里出城。Sun Dried Tomato Tartare - $140算是前菜類,好像是土耳其沙律,蕃茄味重,麵包像餅乾,類似蕃茄醬拌餅乾的食法。Green Asparagus Salad - $160賣相比較單調,但蔬菜很爽脆清新,清甜可口。Sea Bream Carpaccio - $185這個我也不知怎稱呼,像是魚生,拌以雜菜絲,黑白芝麻等,醬汁很香,略嫌整體有點鹹,但是好吃的。Mushroom Tea - $125這個菇湯似中式或日式,上菜時先給你只有類的碗子,再在你面前加湯。這碗湯太大碗了,一碗可以供兩三個人飲用,材料有菇,粟米,蛋黃等,個人覺得味道有點像肉骨茶。Tomato Gazpacho - $165這個是蕃茄凍湯,過往我喝過的凍都不太合口味,可能習慣飲熱湯吧!但我就是喜歡嘗試,這個出奇地好喝,可能因為加入了香草之類調味,湯底亦用上沙甸魚,蛋黃等材料,令味道豐富。Cauliflower Cocotte - $190這個是鍋上的椰菜花煲,上菜時差點嚇壞了,因為就像一整個飯煲

Green Asparagus Salad - $160
賣相比較單調,但蔬菜很爽脆清新,清甜可口。

Sea Bream Carpaccio - $185

Mushroom Tea - $125

Tomato Gazpacho - $165

Cauliflower Cocotte - $190
這個是鍋上的椰菜花煲,上菜時差點嚇壞了,因為就像一整個飯煲的份量。這個椰菜花配上蛋醬碎,以孜然,核桃,香草等拌碟,一起吃口感豐富,味道亦多層次。

Grilled Whole Fish - Market Price
因為是朋友買單,所以我不知道實際價錢。這條魚的上碟方式很特別,第一次見,亦覺得有嚇人。魚上碟時已起骨,肉質實淨彈牙。以紫米飯及瓜果類拌碟,紫米飯拌魚出奇地夾,唔覺飽滯,瓜果中黑色長條形的紫甘筍第一次見,非常甜身好吃。

另外,Sparkling Water (Llanllyr Source)是獨立收費的。
2019-11-14 1721 瀏覽
Rosewood 有新餐廳開,以健康, 豐富嘅營養為主,裝修以白色和木色為主,感覺好休閒,連侍應為配合這裏都着得比較casual,食材來自local farm , 午餐可揀兩道菜和三道菜,成個Menu嘅菜式都可以㨂,唔會有限制,所以食set 會抵過散叫, 食材好新鮮,食物嘅種類都非常多,有好多特別嘅咖啡,新鮮嘅混合果汁,mocktail 同cocktail . •SEA BREAM CARPACCIO .帶點柚子味嘅魚生片好開胃.•GRILLED PRAWN TARTINECrushed AvocadoDukkah, Lemon Emulsion.多士上鋪滿牛油果,牛油果上仲有隻燒蝦.•GRILLED OCTOPUS Vegetable TianSmoked Eggplant Caviar Tomato Emulsion.燒八爪魚好香又唔會太硬,仲有好多五顏六色嘅蔬菜半碟.•GRILLED RED SNAPPER Marinated Red Bell Peppers Anchovy GremolataHerb Salad.呢個魚好滑•ROASTED ‘VICTORIA’ 95 PINE

•SEA BREAM CARPACCIO
.帶點柚子味嘅魚生片好開胃
•GRILLED PRAWN TARTINE
Crushed Avocado
Dukkah, Lemon Emulsion
.多士上鋪滿牛油果,牛油果上仲有隻燒蝦
•GRILLED OCTOPUS
Vegetable Tian
.燒八爪魚好香又唔會太硬,仲有好多五顏六色嘅蔬菜半碟

•GRILLED RED SNAPPER
Herb Salad
.呢個魚好滑

•ROASTED ‘VICTORIA’ 95 PINEAPPLE
Coriander Honey, Yoghurt Sorbet, Coriander Cress
.侍應特別推介這個菠蘿片加乳酪sorbet , 乳酪和雪芭成日食,將乳酪溝埋雪芭都係第一次,好開胃個菠蘿都大有小小柚子香,推介
•CYPRESS & YUZU FIZZ Cypress Syrup, Yuzu Tonic, Cypress Tinctures
.呢杯mocktail 都係以柚子為主, 再加cypress 柏葉,好清新
•Soya cappuccino
.用豆奶代替奶去整咖啡,更加健康