午后的困意与暖意一同泛起,趁降温前忍不住再外带一杯冰咖啡。没有目标,那就就近选了一家,斜坡上的位置不受遮挡,外墙的可爱贴画也很显眼。·环境是加分项,室内层高开阔,采光很好,还跟一个微型艺术展联动,室外座位也能安安静静,不受来自街道上的打扰。·饮品涵盖咖啡、茶、酒,食物也很丰富,是说咖啡种类怎么这么熟悉,出门仔细看才发现咖啡是来自Colour Brown……嗯好吧,其实我不是很喜欢这家。·意料之中,这杯【柚子热蒸汽冻咖啡】不怎么样,外带杯也很丑。浓缩偏酸,无功无过,唯一觉得还行就是泡沫很厚实很丝滑,一路举着走回来也坚挺如初。·基底融入了超市里那种大罐装的蜂蜜柚子茶,稍微有点追求的话都应该自己熬酱。甜度算是能接受,但果肉沉在杯底,跟咖啡毫无融合感,还得手动搅拌(有种我在加糖包的即视感)。
2022-11-17
外賣自取
下午茶
2022-08-05 508 瀏覽
西環從來都是藝術氣息的好地方,連Cafe也懷著這氣氛~咖啡賣相已是勝了一籌,味道偏淡,這應該也是它的特色!麵包即熱即食,口感脆脆,醬汁剛剛好帶有少甜,太多會搶了整個味道~
西環從來都是藝術氣息的好地方,連Cafe也懷著這氣氛~

咖啡賣相已是勝了一籌,味道偏淡,這應該也是它的特色!

‘疫情😷後重開,全新面貌的咖啡店;值得和friends在此聚下,hea得優閒自在,的確幾舒服。簡簡單單一杯凍啡,感覺游走舊區和新面貌之間。炒蛋酸種多士:顏色豐富,食物有層次,好飽肚,仲繼續想食。、冬蔭椰菜花飯配手沖咖啡,有飯的飽肚感,棘得您想追住吃;手沖咖啡泡出的味道,慢慢品嚐,都想追住飲。皇后大道西對落的高陞街及德輔道西比較旺,只是1街之隔,更顯得皇后大道西有着老香港的特色,海味舖、紙紮舖、小店等,感覺有點舊,有點懷舊;但坐落在雀仔橋的 ArtzBrew,新樓新型像,有種清新的感覺,偌大玻璃窗,外貌看上去很高級;行入去,價錢和其他咖啡店相若,冇貴過;但飲和食的格局很舒服;開放式廚房,一目了然,好乾淨;之前去過,座在bar枱看著咖啡師泡手沖咖啡,感覺似是全個廚房都是為您而設,幾正。還有不同類型座位,每次去都有不同選擇。戶外長廊似乎可以放狗hea啡,啱哂愛狗一族。

簡簡單單一杯凍啡,感覺游走舊區和新面貌之間。
炒蛋酸種多士
炒蛋酸種多士:顏色豐富,食物有層次,好飽肚,仲繼續想食。
冬蔭椰菜花飯

題外話/補充資料: 餐牌有不同咖啡店均有的飲品,各款手沖咖啡不在話下;尚有紅、黃、藍飲品,聽說是三原色概念,飲唔切,下次會試下。
2022-06-03
10 分鐘 (堂食)
炒蛋酸種多士
冬蔭椰菜花飯
成個白tone嘅cafe夠簡約 落地玻璃又開陽 比人好有活力且煥然一新嘅感覺🌅特別想表達嘅係一入門口張bar枱雖高 但高度啱啱好唔洗耷低頭望menu🤣呢點已經好buy xd 正常應該放pastry嘅地方又好有idea地放畫作卡片 自然地融入藝術👍地下除咗掛咗唔少名畫e.g Andy Warhol、Keigo、村上隆 之前仲有 KEIGO OPEN HOUSE 嘅喜感生活館 × お食事処 × 専門販売店 可以打下卡嘅地方 得意地體驗下藝術🤪。。。🦔👉Pour over coffee $50 up一心一意衝著手沖咖啡去cafe 可惜的是我們並沒有試佢紅黃靛暮嗰啲signature drink😳但barista都好有心機講解番嗰日有咩豆 有咩特性💩exactly我唔太記得揀咗邊隻豆 但記得水分比例可少啲 but好享受tasting嘅過程啦。。。🦔👉雙重朱古力曲奇 $35雖然望落成嚿炭咁🤣但朱古力味都算濃 好彩唔係死甜嗰種 食食下仲發現有啲流心咁😆係吉落鬆散咗啲咁啫。。。🦔👉Flat white $42我相信呢間嘅flat white無論味道上 定技巧上都可以做得更好🤓

👉Pour over coffee $50 up

👉雙重朱古力曲奇 $35

👉Flat white $42
2021-12-02 431 瀏覽
同朋友係trip.com 買咗package,打算嚟買野食野影下相。買咗Keigo 創作料理個pass,每人$265,有指定飲品加主食,如果想揀角色就要揀牛奶泡沫咖啡、朱古力或者鮮奶泡沫,如果唔飲呢d 都可以有茶揀,但就冇得揀樣係杯野飲度喇!揀咗兔仔🐰、樹懶🦦同長頸鹿🦒,揀咗飲朱古力,個味夠濃但杯朱古力唔夠熱,暖暖地咋。主食方面有三款,啱啱好三個人就一人一款。全部係素食冇肉,我就揀咗🍔,個樣幾靚,但真係得個樣,三款主食我地都覺得麻麻地🥲🥲🥲。另外cafe 當時得兩個職員,所以無論係野飲定野食都等咗幾耐,個蛋治直頭係我食晒個🍔先到😂😂😂,已經等到相都唔想影。

2021-11-26
下午茶
2021-11-30 189 瀏覽
上網見到Keigo係香港搞左個插畫展覽同主題Cafe位於西營盤Artzbrew·Keigo來自日本係IG人氣既插畫家經常以詼諧既手法去嘲諷生活•買左網上門票有折扣展覽入場卷$88另加餐飲套票$100·門口有個長棍型法包影相位呢個位已經感受到Keigo既詼諧長棍型法包太長旁人同佢唔可以並排影相😂·飲食套餐包一杯熱飲同一份餐點而熱飲可以選cappuccino/朱古力/latte另外可以選擇keigo拉花圖案其實每款都好可以選左大叔掩鼻款配Chocolate 😂大叔個樣好怪趣又好可愛朱古力味幾濃上面個奶泡口感好厚身好滑另外包點選左旋轉呼拉包外形好搞鬼漢堡烤到微微脆身烤過既菠蘿食落好juicy 薯餅炸到脆一脆配埋上面既蜜糖芥末醬就算無肉類個口感味道都唔會太單調而keigo展比想像中細好多但展示既插畫都唔少仲有小小既紀念攤位可以買下野
上網見到Keigo
係香港搞左個插畫展覽同主題Cafe
位於西營盤Artzbrew
Keigo來自日本係IG人氣既插畫家

而keigo展比想像中細好多
但展示既插畫都唔少
仲有小小既紀念攤位可以買下野
2021-11-23 162 瀏覽
最近被長頸鹿咖啡洗版🦒原來西營盤Artzbrew最近同keigo合作開左個插畫展覽&主題CafeKeigo係日本IG人氣既插畫家以幽默既角度去嘲諷生活/動物既苦處•見網上有套票入場卷同餐飲$188·遠遠已經見到門口有個大大既法包打卡位但同佢係做唔到搭膊頭影相因為法包個頭太長🥖套餐包一杯飲料及一份包點飲品可以選擇圖案🦒🐰🐱🤢每一款都好IGable📸選左大叔臭臭款配Cappuccino同長頸鹿配朱古力♡🦒長頸鹿朱古力真係好可愛🤤唔捨得飲巧克力味🍫幾濃郁但唔會好甜♡🤢臭臭大叔cappuccino 大叔好搞笑🥴咖啡唔算濃 · 但奶泡好綿密睇番keigo個圖原來係客人太口臭🤮嚇到咖啡個拉花都變左樣而餐點以健康為主♡ 健康第一外形好吸引長棍形法包烤到脆身餡料有迷迭香蕃茄/羊奶芝士但略嫌調味不足 迷迭香存在感好低羊奶芝士只聞其聲而嘗不到其味🤭♡ 旋轉呼拉包漢堡塗左牛油🧈輕輕烤到鬆軟包裹住炸到金黃既薯餅同烤到甜味出哂黎既菠蘿醬汁係蜜糖芥茉醬食落唔會好單調而且口感幾豐富但要小心菠蘿汁🍍係咁滴出黎食飽飽行左一轉展覽睇Keigo既插畫畫作會不敢回心微笑但展覽場地有點細人多就會很難拍照📸
最近被長頸鹿咖啡洗版🦒

會不敢回心微笑
但展覽場地有點細
人多就會很難拍照📸
旋轉呼拉包
呢間兩層高嘅咖啡店集畫廊、咖啡室及藝術商店於一身✨ 地⾯層咖啡室採光度⼗⾜,仲展出咗村上隆嘅簽名畫作🤪 有錢嘅朋友可隨時買走名畫~咖啡店亦提供多款食物~個人超級推介呢碗紅⽕龍果燕⿆果昔 😆健康之餘仲好似食緊雪糕咁,好好食!另外仲有冬陰功米仔粉,微微酸辣口感好適合夏天🔥📍Artzbrew🔎地址︰皇后大道西118號

📍Artzbrew
🔎地址︰皇后大道西118號
西營盤地鐵站附近有間幾層高嘅藝術向餐廳,近排仲同日本插畫家Keigo合作。我一直都有追蹤開Keigo,一知道會開主題展覽,仲有主題美食都好期待。主食或甜品配餐廳主題特飲,組合價係$150,經網上預約優惠價為$109。個人認為價錢偏貴,食物唔試都無損失。展覽嘅3D打卡位、展品同商品都值得欣賞,地方唔算大。旋風呼拉包Artzbrew首次聯乘超人氣日本插畫家Keigo,即日起至11月尾推出作品展同主題食物。呢款主題漢堡夾有菠蘿、薯餅、羽衣甘藍同蕃茄,麵包表面印有漢堡包先生搞鬼厭世臉。味道上唔太令人驚喜,薯餅煎得幾脆但略嫌有啲燶。主食而言呢款算抵食啲。健康第一!迷迭香蔬菜芝士法包另一款主食係利用法棍麵包配搭迷迭香烤番茄、菠菜同羊奶芝士。自己本身唔食羊,但芝士意外地無咩羶味,蕃茄亦帶少許香氣,整體食落係清爽。惟法棍麵包質感未夠外脆內軟,食落整體偏韌且小麥香不足。薯仔頭剪髮記配松露蘑菇醬 $68薯仔先生變身為幼身炸薯條,加上松露蘑菇醬奉桌。薯條炸得幾香,但如果鍾情薯仔份量重啲嘅朋友會失望,因當中啲薯蓉份量唔多。醬料頗香,似松露混合他他醬嘅味道,入口相當開胃,可惜價錢偏貴。朱古力除咗朱古力,仲可以揀

旋風呼拉包

健康第一!迷迭香蔬菜芝士法包

薯仔頭剪髮記配松露蘑菇醬 $68

朱古力
除咗朱古力,仲可以揀牛奶泡沫咖啡或者鮮奶泡沫,每款飲品都可以自選角色圖案印於面層,超級可愛。味道都係較普通同淡,朱古力香氣同味度未夠濃郁,口感偏稀。

慢~慢~嘆~提~拉~米~蘇 $78
提拉米蘇性價比同樣偏低,面層忌廉幾乎佔三分之二整體,雖然底層食到濃郁咖啡味濃郁嘅手指餅乾,但比例上嚴重失衡令甜品大失精粹。當日面層嘅樹懶圖案應該出現咗問題,好似失焦咁低清,希望店家會改善。
2021-09-15
我一向都好鐘意Artzbrew嘅插畫🤣梗係要帶埋男朋友去哩到朝勝下啦!用app買餐/門票有平!大家記得出發前下載左個app先🤣食物方面打卡一流👍漢堡包同薯條夠晒過癮又搞笑😆 味道方面漢堡包比較出色😋薯餅岩岩炸起脆卜卜!而且菠蘿控🍍嘅我無法抗拒有菠蘿嘅包🤤夾塊菠蘿係個包入面夾黎食!感覺清新得黎又解膩!真係好好味😋黑松露醬薯條同咖啡都係打卡專用📸味道普通🤣不過全部食物都係即叫即做🔥因為佢地係開放式廚房!抽風系統幾好,我地坐吧枱都唔多覺好重油煙味!仲可以近距離睇住佢地製作食物❤總括黎講係假日拍拖好去處👫🏻有展覽同食物打卡🥰記得出發前用app買飛先呀! app價:展覽飛價 $99/人食物-主食+飲品 $109/份黑松露醬薯條 - $68/份

app價:
展覽飛價 $99/人
食物-主食+飲品 $109/份
黑松露醬薯條 - $68/份

2021-10-19 314 瀏覽
行過餐廳,見到好得意嘅Keigo人物!原來有畫展加特別嘢食!食物方面叫左一個漢堡包加咖啡嘅餐~個漢堡包造型好得意,好啱打卡!裏邊有薯餅,蕃茄,菠蘿同羽衣甘藍,係無肉嘅,味道都唔錯,好啱輕食。咖啡可以自己揀Keigo漫畫的角式,好可愛。咖啡都夠香。環境方面四圍都係好得意嘅卡通公仔,仲要播住啲好得意嘅音樂,環境非常之輕鬆。佢有室內同室內,兩邊都有卡通人物,好多人都四圍同佢地打卡。樓上有另外收費嘅畫展。

食物方面
叫左一個漢堡包加咖啡嘅餐~
咖啡可以自己揀Keigo漫畫的角式,好可愛。咖啡都夠香。

環境方面
Keigo 嘅插畫出名於睇完會令人會心微笑😊,尤其係香港社會壓力同去唔到旅行🧳等等嘅壓迫下,當中嘅角色小故事的確令大家放鬆唔少!今次keigo 就係 西環Cafe Artzbrew 舉行 ☕️cafe + 🏞展覽,大家可以📸瘋狂打卡,同各個角色合照!就講下門口哩條展法包🥖,係1:1 模型,大家係等候時可以同佢影番幾張selfie 先,但小心比佢個頭頂到呀!😂入去地下係cafe area,一樓為展覽區,預約咗嘅參加者(🙂係呀!你無睇錯!要預約,詳情拉到最底🔽) 可以食咗野先,定睇左展覽先。因為小妹太肚餓,所以選擇食咗先喇。我地叫咗個套餐,分別係 🥪Wake up 彈起柚蛋 (西柚檸檬醋熱情果忌廉蛋白餅)+ 🦒長頸鹿 babyccino , 🍔Hula 旋風呼拉包(菠蘿薯餅羽衣甘藍蕃茄漢堡包) + 🤭臭臭 朱古力🍫。 好老老豆豆講,哩到係打卡嘅地方,唔好諗住野食係會有驚喜,普普通通係正常,好食嘅係bonus, 所以都係睇相欣賞番d 野食嘅造型就算喇~Cafe area裡面有唯一一個打卡位,就係隻樹懶,睇你好唔好彩坐係佢隔離,當然,你可以好似我咁,趁無人時坐埋去影📸啦~沿住地下長頸鹿標誌行,就

沿住地下長頸鹿標誌行,就會到達往上展覽區嘅電梯🛗,出𨋢進入就會見到鱷魚先生props, 唔知係咪個口太長,飲野會漏嘅呢?等我幫你抹下啦!

再入就係🦒長頸鹿 同 🐰摺耳兔 嘅🛏睡房,一睇就知兔兔話佢訓咗佢張床啦!原來長頸鹿訓教要4、5個枕頭咁多架!

同層仲有好多唔同周邊產品比keigo fans 買番屋企,更有珍貴手繪售賣。個人比較鐘意個🛍tote bag喇~

沿樓梯落番地面都仲有3個props 可以影相,而樹懶電單車🛵係比較得意嘅一個,可以一次過有2-3個人係畫面中互動!

今次嘅keigo 展覽去到11月30日, 🎫門票可以係🖥trip.com購買,基本入場價$99,套票(包餐飲劵和/或 商品劵)就$175起,但要留意餐飲劵只係值$100,如果要叫一份野食+野飲係要補少少錢架,所以值唔值呢...唔太特別想📸🥗打野食卡,可以係出面餐廳食左先入場。
🥪Wake up 彈起柚蛋  (套餐)
🦒長頸鹿 babyccino (左下)🍔Hula 旋風呼拉包 (套餐)(右)、🤭臭臭 朱古力🍫(左上)
2021-10-03
5 分鐘 (堂食)
Artzbrew x Keigo 📍位置喺「西營盤」一個新舊文化交集嘅地方🚪氣氛充滿著文青氣息🧸真係好值得去朝聖一下☺️..🚇出西營盤地鐵站大約行🚶🏻‍♀️5分鐘就會見到一個好有文化氣息嘅大廈❤位置好方便呢👍..🥯雖然唔係五星吸餐廳☕️但係佢哋每一個食物嘅賣相都充滿着藝術嘅氣息😍令人賞心悅目🥳食材新鮮👍仲好好味😋影相同埋打卡一流👍..以參觀展覽加埋咁好味、食材又新鮮午餐,消費絕對超值👍..👫👛消費$453買咗兩個唔同嘅package..💰$265 「一人前」包入場券🎫包午餐 🍽(連飲品一杯)☕️❤麵包超級軟熟,味道不錯👍💜杯咖啡除咗靚靚之外,仲好好味呀👍包$100消費卷..💰$188「一人前」包入場券🎫包午餐🍽(連飲品一杯)☕️❤麵包超級軟熟,蔬菜新鮮,味道不錯💜杯咖啡除咗靚靚之外,仲好好味呀👍..地點:🌟🌟🌟🌟🌟環境:🌟🌟🌟🌟🌟服務:🌟🌟🌟🌟🌟(職員主動幫我哋影相)食物:🌟🌟🌟🌟(滿分為5星🌟🌟🌟🌟🌟)..📍西營盤皇后大道西118號..💰$453 (2人前)
以參觀展覽加埋咁好味、食材又新鮮午餐,消費絕對超值👍
👫👛消費$453買咗兩個唔同嘅package
💰$265 「一人前」
包入場券🎫
包午餐 🍽(連飲品一杯)☕️
❤麵包超級軟熟,味道不錯👍
💜杯咖啡除咗靚靚之外,仲好好味呀👍
包$100消費卷
💰$188「一人前」
包入場券🎫
包午餐🍽(連飲品一杯)☕️
❤麵包超級軟熟,蔬菜新鮮,味道不錯
💜杯咖啡除咗靚靚之外,仲好好味呀👍
地點:🌟🌟🌟🌟🌟
環境:🌟🌟🌟🌟🌟
服務:🌟🌟🌟🌟🌟(職員主動幫我哋影相)
食物:🌟🌟🌟🌟
(滿分為5星🌟🌟🌟🌟🌟)
📍西營盤皇后大道西118號
💰$453 (2人前)

2021-10-04 198 瀏覽
Wake up Grapefruit Meringue Toast 彈起柚蛋治西柚、檸檬酪、熱情果、忌廉、蛋白餅本身我以為係鹹嘅三文治,因為淨係睇圖,冇睇字🤣點知原來係甜品,一個好好食嘅蛋白餅。口感清淡,輕快並甘甜,普遍嘅蛋白餅都係超級甜,今次呢個我覺得還好唔算好甜,配上熱情果、西柚覺得好新鮮。Hula Hoopurger 就係一個漢堡包,入面有薯餅、菠蘿、生菜、蕃茄,同埋好可愛紙牌🤣飲品方面,首先揀咗自己鍾意嘅keigo人物先,然後再揀(cappuccino/chocolate/babyccino) 朱古力、鮮奶泡沫)~揀咗牛奶泡沫咖啡,主要都係貪隻公仔😚咖啡比較淡味,容易入口~樹獺同長頸鹿好可愛啊
Wake up

西柚、檸檬酪、熱情果、忌廉、蛋白餅

Hula Hoopurger

2021-10-01 310 瀏覽
同朋友去係trip買左188連lunch set今日紅日都預左多日都排左九個字入去都算展覽細都算我地睇到五點九到有個餐廳staff話六點三就會cut餐廳單咁我地就六點一就落去餐廳啦點知落到去餐廳staff話已經cut左堂食一係轉takeaway一係再約時間個展覽地方已經好唔就腳無理由再揾一日去呢啲打卡既野食takeaway就無咩意思咁我地都再request 堂食,但staff既態度極差,話無堂食,要我地二揀一我地本生都住得唔近,出面既天氣都成三十度,加上杯咖啡有公仔,拎走就已經化曬最後我都迫於無奈都揀咗外賣但啲staff嘅態度真係唔係太好,而且個展覽安排得好差,個展覽仲係要俾錢,成188位出去食個set lunch唔好食都無咁嬲最後我同朋友拎左個外賣去m記食呀真係唔好貼錢買難受,出去求其食間餐廳都無咁嬲呀
同朋友去係trip買左188連lunch set
呢啲打卡既野食takeaway就無咩意思
最後我都迫於無奈都揀咗外賣
出去食個set lunch唔好食都無咁嬲
最後我同朋友拎左個外賣去m記食呀
真係唔好貼錢買難受,出去求其食間餐廳都無咁嬲呀
2021-10-01
90 分鐘 (堂食)
用餐優惠
現金券