2020-11-20 0 瀏覽
週末限定Basque Burnt Cheesecake $58上次平日去到先知原來weekend先有cheesecake 今日去到終於食到🤤Cheesecake既份量唔算好大 但作為飯後甜品兩個人share剛好😚 🧀呈半溶軟心既狀態而表面既燒焦度剛好 有一種外脆內軟既感覺 食落好軟滑芝士味香濃口感輕盈食完都唔會太膩 值得一試🥰評分: 10/10🌟唯一美中不足既係星期六去到店內人山人海 食完就即刻走連坐一陣既想像都冇 實在太逼了 個人認為如果想靜靜地睇下書chill下 佢唔係一個好既選擇🥴—————————————————————————Artista Perfetto (銅鑼灣)銅鑼灣霎西街3A號地下2號舖
評分: 10/10🌟

—————————————————————————
Artista Perfetto (銅鑼灣)
銅鑼灣霎西街3A號地下2號舖
Basque Burnt Cheesecake
Basque Burnt Cheesecake
2020-10-20 673 瀏覽
啡·嚐 @ Artista Perfetto咖啡師朋友推薦話銅鑼灣哩間AP奶啡幾好飲,所以專程黎試下🤓店舖就係街市附近嘅轉角位,舖面唔大,坐位唔多,黎遠已經見到有人等緊位😅 入去叫左杯flat white,都唔錯,但未到必試,可能我鐘意咖啡味重啲嘅,我都係覺得北角好飲啲🙂我諗外賣的話,可能會再去嘅,但堂飲就唔會係首選囉🤭食物:⭐️⭐️⭐️咖啡:⭐️⭐️⭐️⭐️互動:⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐️⭐️番叮:⭐️⭐️⭐️#aus_cafe
啡·嚐 @ Artista Perfetto

咖啡師朋友推薦話銅鑼灣哩間AP奶啡幾好飲,所以專程黎試下🤓

我諗外賣的話,可能會再去嘅,但堂飲就唔會係首選囉🤭

食物:⭐️⭐️⭐️
咖啡:⭐️⭐️⭐️⭐️
互動:⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
番叮:⭐️⭐️⭐️

#aus_cafe
朋友介紹,特登到訪位於霎西街的【Artista Perfetto】,發現原來它是從台北回流的咖啡店,以咖啡拉花聞名,有點意想不到呢!有一種刻意尋找好咖啡店的感覺,外牆風格簡約,内裏裝修以黑白爲主調,型格中帶點個性。【Artista Perfetto】咖啡種類不算好多,除左常見的Black/ White,還有一些較特別的「1+1」/ Cascara Sparkle/ Dirty等。《White $38》揀左重花香果口味,外賣杯的咖啡拉花依然不錯,Latte奶泡細滑,入口伴隨著淡雅花香的清新口感,飲起上黎有種好舒服的感覺,自己一個靜靜地享受咖啡15分鐘。

《White $38》
2020-09-28 517 瀏覽
呢間cafe係鵝頸橋附近嘅一條街角地方比較細 環境都唔錯 室外仲有bench涼爽嘅日子嚟嘅話應該好舒服 ( ˘͈ ᵕ ˘͈ )聽講呢到嘅芝士蛋糕好食 但係個段時間食太多就冇試到試咗個cookie sandwich 幾有驚喜花生醬同朱古力味幾濃 特別係花生醬好軟滑之後睇返先知係一間想試好耐嘅ig shop嘅作品呢到仲有唔少特別嘅咖啡款式可以嚟歎咖啡吹下水𓏲𓏱𓏭𓏭Dirty $48Espresso lime tonic $58Peanut butter chocolate cookie sandwich $38
呢間cafe係鵝頸橋附近嘅一條街角
地方比較細 環境都唔錯 室外仲有bench
涼爽嘅日子嚟嘅話應該好舒服 ( ˘͈ ᵕ ˘͈ )
聽講呢到嘅芝士蛋糕好食 但係個段時間食太多就冇試到
𓏲𓏱𓏭𓏭
Dirty $48
Espresso lime tonic $58
2020-09-22 527 瀏覽
呢間轉角咖啡店店舖小小,但簡約型格既外觀已經吸引到在遠處望到既我Basque Burnt Chessecake芝士蛋糕表面是燒焦的正是Basque burnt cheesecake特色,入面個蛋糕好軟淋淋好幼滑,芝士味香濃但又唔覺得膩,很不錯DirtyDirty就係ristretto同冰牛奶撞出黎的效果,可惜成杯dirty都唔夠凍,完全做唔到espresso同牛奶衝擊出來好飲既味道,飲落味道偏酸, 一般White Coffee咖啡既香濃同奶既香滑都幾平衝,飲落幾順滑,不錯Iced Black Coffee 夏天一熱就想飲凍野,iced Black 絕對係解渴之選,整杯味道偏酸,雖然我個人喜歡nutty多d, 但夏天飲下fruity都幾不錯Basque Burnt Chessecake做得幾出色,想試既朋友要留意返只有星期六日先有得賣架咋,weekdays係沒有的

Basque Burnt Chessecake

Dirty

White Coffee
咖啡既香濃同奶既香滑都幾平衝,飲落幾順滑,不錯

Iced Black Coffee

2020-09-19 396 瀏覽
ESP lime tonic 最適合夏天又焗又曬既天氣,用飲管一吸,先吸起陣陣炭酸既清爽又令人精神為之一振既刺激,慢慢淡出既係青檸清新既檸檬酸,最後帶出咖啡既香醇,濃厚感.Iced blackccino另一款適合夏天既選擇.無任何牛奶成份既黑咖啡打入空氣,令咖啡帶出淡啡色既奶感.除住時間逝去,可以見證空氣泡沫昇起既層次感.咖啡飲落卻帶出啤酒泡沫既口感,入口卻相當細滑,而咖啡底帶陣陣花香味道.整體相當驚艷.

2020-09-11 286 瀏覽
今日去咗買杯americano 飲落真係好普通。買咗五包drip bag coffee 同個員工講係送比人可唔可以比個冇咁皺嘅紙袋裝住,個員工拒絕換個紙袋,態度好差。成個customer experience好差,已經叫所有朋友唔洗去。
外賣自取
2020-09-01 442 瀏覽
上網見到呢間野好多人推介,於是去左,去到見到好多人出出入入,好多文青影相,裝修都係白色配木家私為主。鋪頭唔係好大,都有少少櫈比人坐下,menu都係得幾款比人揀,亦有啲豆可以選購。我同朋友叫左一個white同一個凍cappuccino ,等緊期間聽到咖啡師同啲客人傾計,話佢公司差唔多全公司都會去呢間café 買咖啡。我係飲white嘅,佢係用meji鮮奶,打得個奶好smooth,咖啡都好香,好飲,推介呢間café
我同朋友叫左一個white同一個凍cappuccino ,

2020-08-03 697 瀏覽
朋友話呢間嘅burnt cheesecake好正,一於嚟試吓!Mocha ($45)拉花唔係好清晰,入口朱古力味濃厚,但咖啡味道就較淡。Burnt cheesecake ($58)質感幼滑,口感輕盈軟綿,芝士味道濃郁,唔會覺得好膩滯。Peanut butter + chocolate ($38)一打開包裝就聞到好香花生醬味,曲奇好鬆軟,入口先食到好濃嘅生花味,之後朱古力味慢慢湧出嚟,但一啲都唔甜,夾心仲好軟滑,唔錯!

Mocha ($45)
拉花唔係好清晰,入口朱古力味濃厚,但咖啡味道就較淡。

Burnt cheesecake ($58)
質感幼滑,口感輕盈軟綿,芝士味道濃郁,唔會覺得好膩滯。

2020-07-19 498 瀏覽
困在家特別想喝一杯優質的咖啡。這間毫不起眼的咖啡小店,座位很少,餐牌只有咖啡和蛋糕,但平餐時間又頗具人氣。叫了cappuccino,店員會問你想咖啡味濃還是多泡,我選擇了多泡,覺得咖啡味偏酸,個人還是比較喜歡fruity多點。
2020-07-09 525 瀏覽
超正咖啡今日去VTC考兩個試,中間搵地方攝時間,search coffee shop 時搵到依間,感覺唔錯就過嚟試吓。舖頭仔有點難搵,响南洋酒店旁邊,一個唔小心會行過咗。一入嚟成個感覺好relax,鍾意入面嘅環境。依度唔係梳化唔係地方又大又闊嗰種舒服,而係一入到嚟就覺得自己放緊假,可以輕輕鬆鬆做自己想做嘅事嗰種舒服,好鍾意入嚟要咗一杯white,$38,價錢合理。一坐底飲第一啖就知杯咖啡超高質。自從美心被年青人放棄後我就無再飲過Starbucks,不過同我記憶中嘅Starbucks比,依度嘅咖啡至少贏十條街。咖啡焙得啱啱好,係真真正正嘅啱啱好。咖啡唔會太濃,上面層奶泡簿簿哋一層,夾埋個咖啡底一齊飲真心正。以前讀書時覺得澳洲咖啡最好飲,香港周圍都搵唔到咁好嘅咖啡,估唔到今日搵地方攝時間時會搵到咁好飲嘅咖啡。本來陣間仲有個考試,我都決定唔溫書走去寫review,希望陣間唔會唔合格咖啡正心正,誠意推薦!Menu
超正咖啡

舖頭仔有點難搵,响南洋酒店旁邊,一個唔小心會行過咗。

入嚟要咗一杯white,$38,價錢合理。
White

咖啡正心正,誠意推薦!

Menu

White
2020-06-03 678 瀏覽
今次介紹既係港島一間黃既coffee shop😚 佢地曾經多次參與罷市 💛見到佢地既外賣杯仲印有香港加油🇭🇰一開門就聞到好香既咖啡味☕️ 店鋪比較狹窄,只有幾張長櫈,不過都有室外坐位~Iced cappuccino($58)因為天氣實在太熱,叫左杯Iced cappuccino,入口順滑且咖啡味濃郁,飲落都幾nutty又帶點苦澀~ 不錯不錯👍Basque Brunt Cheesecake🧀 ($48)蛋糕質地好幼滑,芝士味道濃郁,切開仲見到雲尼拿籽添!食完都唔會覺得膩😋💯

Iced cappuccino($58)

2020-06-01 640 瀏覽
唔講唔覺,銅鑼灣都開咗好多間小小的咖啡店。雖然呢間野算係位置有點偏(鵝頸橋後面、南洋酒店附近),但有心想試小店的人一定會搵到。中午來到,店子不大,當時只有一名女店員。Menu在牆上。。有一些較少見的名字,例如magic/1+1/dirty/DGS等。聰明的你,可能一早就知道這是什麼咖啡,覺得這是common sense。但我和家人孤陋寡聞,所以只好問店員。家人:什麼是dirty?店員 : iced latte冇冰真的嗎?真的嗎??我飲過dirty,我完全唔覺得似。我以前亦問過其他咖啡店的barista,他們大概解釋過是冰牛奶上面淋1 shot espresso,不混合,所以第一啖口感會比較苦,慢慢下面混入牛奶就會比較淡,所以要趁混合前盡快飲。個人認為,這店就是在敷衍,就是懶得解釋。所以雖然家人很好奇另外的1+1/DGS是什麼,也沒有再問下去了。態度真的不友善。將來有人提起呢家咖啡店,我只會話係一間會講dirty = iced latte冇冰的店?真的很專業。

中午來到,店子不大,當時只有一名女店員。

家人:什麼是dirty?
店員 : iced latte冇冰

真的嗎?真的嗎??

我飲過dirty,我完全唔覺得似。

個人認為,這店就是在敷衍

真的很專業。

2020-05-17 652 瀏覽
週末來到霎西街的一個小角落 門面以黑白為主調的artista preffoto 店面比想像中小 然後人比想像中多 擠滿整個店面 幸好還設有室外座位⁣⚠️芝士蛋糕係星期六日先有架▪️Matcha burnt cheesecake $48芝士蛋糕質地幼滑 芝士味濃郁 帶淡淡抹茶甘香 感覺上抹茶只擔當配角 焦香味唔太突岀 整體甜而不膩 但無想像中咁驚艷▪️Peanut butter chocolate cookie sandwich $38曲奇夾有花生醬同朱古力醬 兩者互不搶分頭 曲奇鬆軟 外層帶點脆度 入口即溶 仲可以浸落咖啡到再食 味道唔錯 但小小一塊 索價三十八大元 食完有小小肉赤▪️Cappuccino $38咖啡味道突岀 尚算香濃 入口順滑

⚠️芝士蛋糕係星期六日先有架

▪️Matcha burnt cheesecake $48

▪️Cappuccino $38
咖啡味道突岀 尚算香濃 入口順滑
【Basque⠀Burnt⠀Cheese⠀Cake⠀-⠀Original⠀$48】⠀⠀⠀-⠀⠀最近感覺家家戶戶都在烤這款芝士蛋糕,雖然做法非常的簡單,幾乎零技巧,但其實要做出高質的製成品一點也不容易,因為配料的溫度、混合的方式、烘烤時間與蛋糕靜侍休息的時間均會影響品質。AP是我吃過多家的咖啡店中其中一間做得最好的,質地滑順而厚實,一口咬下便瀰漫著雞蛋與奶油香,滿滿散發於口中,大滿足😚⠀⠀【Peanut⠀Butter⠀Dark⠀Chocolate⠀Cookie⠀Sandwich⠀$38】⠀⠀-⠀這名不虛傳的鎮店之寶好吃到會讓人念念不忘,你試過嗎?⠀⠀

-⠀這名不虛傳的鎮店之寶好吃到會讓人念念不忘,你試過嗎?⠀