2020-02-28 1830 瀏覽
Artista Perfetto #銅鑼灣 #黃店 💛💛💛❗️超吸引basque burnt 芝士蛋糕❗️之前網上見到人介紹嗰basque cheesecake,覺得超吸引🤩為咗個芝士蛋糕嚟到呢一間Cafe,果然好食‼️仲連咖啡都幾好飲!Cafe唔多位,勝在室內室外都有少少位,適合坐低嘆杯咖啡😚坐咗個幾鐘,人流不絕,仲留意到有唔少熟客,可想言之幾吸引!佢哋嘅芝士蛋糕其實係另一間網店製作,超多人大推!難得嚟到梗係要試晒當日兩款口味。芝士蛋糕並非普通紐約芝士蛋糕,而係basque burnt cheesecake,特別在於烤到表面窿窿地,內裏依然creamy🥰!Original cheesecake🍰$48好creamy,就好似界開緊一舊微溶嘅牛油。重奶香,最特別係會食到淡淡的焦香味😆😆側面睇,仲見到啲雲呢拿籽!Matcha cheesecake💚$48相比之下,更愛呢一款🤤完美平衡左芝士同抹茶味,做到我心目中最好味嘅抹茶香,回甘得來完全唔會覺得苦澀,非常出色‼️而且口感比原味再creamy,有種半熟嘅感覺。大力推薦!White☕️$38認真製作、比例恰當嘅flat white!做到薄薄嘅一層奶泡但
Artista Perfetto #銅鑼灣 #黃店 💛💛💛
❗️超吸引basque burnt 芝士蛋糕❗️

Original cheesecake🍰$48

Matcha cheesecake💚$48

White☕️$38
認真製作、比例恰當嘅flat white!做到薄薄嘅一層奶泡但依然有好靚嘅拉花。咖啡唔帶酸,香而唔會過於苦澀🥰我好怕酸嘅咖啡,好多時飲完都要用水漱口,今次係第一次飲完之後唔洗飲水,超鍾意💛!

整體來講無論芝士蛋糕定咖啡味道都一流‼️完全明白點解咁多人係熟客!唯獨係餐廳位置唔多,而且冇乜枱,想長時間坐喺度做嘢就未必咁適合。但一定要過嚟食個Tea!
Matcha  cheesecake
Original  cheesecake
White
Matcha  cheesecake
Original  cheesecake
White
2020-05-17 0 瀏覽
週末來到霎西街的一個小角落 門面以黑白為主調的artista preffoto 店面比想像中小 然後人比想像中多 擠滿整個店面 幸好還設有室外座位⁣⚠️芝士蛋糕係星期六日先有架▪️Matcha burnt cheesecake $48芝士蛋糕質地幼滑 芝士味濃郁 帶淡淡抹茶甘香 感覺上抹茶只擔當配角 焦香味唔太突岀 整體甜而不膩 但無想像中咁驚艷▪️Peanut butter chocolate cookie sandwich $38曲奇夾有花生醬同朱古力醬 兩者互不搶分頭 曲奇鬆軟 外層帶點脆度 入口即溶 仲可以浸落咖啡到再食 味道唔錯 但小小一塊 索價三十八大元 食完有小小肉赤▪️Cappuccino $38咖啡味道突岀 尚算香濃 入口順滑

⚠️芝士蛋糕係星期六日先有架

▪️Matcha burnt cheesecake $48

▪️Cappuccino $38
咖啡味道突岀 尚算香濃 入口順滑
【Basque⠀Burnt⠀Cheese⠀Cake⠀-⠀Original⠀$48】⠀⠀⠀-⠀⠀最近感覺家家戶戶都在烤這款芝士蛋糕,雖然做法非常的簡單,幾乎零技巧,但其實要做出高質的製成品一點也不容易,因為配料的溫度、混合的方式、烘烤時間與蛋糕靜侍休息的時間均會影響品質。AP是我吃過多家的咖啡店中其中一間做得最好的,質地滑順而厚實,一口咬下便瀰漫著雞蛋與奶油香,滿滿散發於口中,大滿足😚⠀⠀【Peanut⠀Butter⠀Dark⠀Chocolate⠀Cookie⠀Sandwich⠀$38】⠀⠀-⠀這名不虛傳的鎮店之寶好吃到會讓人念念不忘,你試過嗎?⠀⠀

-⠀這名不虛傳的鎮店之寶好吃到會讓人念念不忘,你試過嗎?⠀

2020-04-25 196 瀏覽
呢日響銅鑼灣有個空檔要搵個地方攝下時間 上網search 到呢間cafe 嘅相好吸引 係一間好有台灣/日本簡約feel 嘅cafe 響疫情之下絕對可以好好放空 幻想自己去左個小旅行 哈哈cafe位置係橫街嘅轉角位 好靜局 舒適由於食飽左 叫左long black 消下滯 意外地好高質素 咖啡有好濃郁嘅果香 淡淡嘅酸味感覺剛剛好 而且溫度控制都好好 索價$35 比同區一般cafe 平呢 睇下劇 好悠閑地渡過左一小時

2020-04-24
2020-04-19 200 瀏覽
My second visit to  Artista Perfetto and Finally get to try their hojicha Basque burnt cheesecake 💛IT’S SO GOOD💛 Very rich and creamy☺️.. Matcha latte is rich but not too sweet😍大滿足😉..💡溫馨提示weekend先有cheesecake食------👻回頭指數🍽食物: 🔘🔘🔘🔘🔘📷環境: 🔘🔘🔘🔘🔘🛎服務: 🔘🔘🔘🔘🔘💸CP: 🔘🔘🔘🔘🔘

大滿足😉
💸CP: 🔘🔘🔘🔘🔘
2020-04-05
  • Basque Burnt Cheesecake
2020-04-11 290 瀏覽
『銅鑼灣人氣Cafe//抹茶燒焦芝士蛋糕』@𝑨𝒓𝒕𝒊𝒔𝒕𝒂 𝑷𝒆𝒓𝒇𝒆𝒕𝒕𝒐⠀⠀早前見好多foodie介紹這裡的芝士蛋糕,專誠來嚐嚐看。⠀⠀𝙈𝙖𝙩𝙘𝙝𝙖 𝘽𝙪𝙧𝙣𝙩 𝘾𝙝𝙚𝙚𝙨𝙚𝙘𝙖𝙠𝙚 $48⠀Basque Cheesecake has been a trend lately. The matcha burnt cheesecake here is smooth inside yet the outer layer is a bit dry. Matcha flavour can be stronger tho ⠀馳名的抹茶燒焦蛋糕,質地軟滑,但外層的蛋糕體略嫌鬆散。蛋糕甜度適中,唯獨抹茶味可以更濃郁~ 燒焦芝士蛋糕特有的焦香味也不算很突出。⠀⠀⚠️店家只在週末提供這款蛋糕,想試的你記得週末才來啦~Burnt cheesecake only available on weekends. ⠀⠀𝙋𝙚𝙖𝙣𝙪𝙩 𝘽𝙪𝙩𝙩𝙚𝙧 𝘾𝙝𝙤𝙘𝙤𝙡𝙖𝙩𝙚 𝘾𝙤𝙤𝙠𝙞𝙚 𝙎𝙖𝙣𝙙𝙬𝙞𝙘𝙝 $38⠀Overall the cookie is nice, not too sweet, yet the pe

早前見好多foodie介紹這裡的芝士蛋糕,專誠來嚐嚐看。⠀

𝙈𝙖𝙩𝙘𝙝𝙖 𝘽𝙪𝙧𝙣𝙩 𝘾𝙝𝙚𝙚𝙨𝙚𝙘𝙖𝙠𝙚 $48⠀

Overall the cookie is nice, not too sweet, yet the peanut butter flavor can be stronger and richer. 38 for one is too expensive for me. ⠀
小小的一塊曲奇餅,居然索價38港元,到底有何特別呢?之前看到有foodie將曲奇點咖啡來吃,畫面很是吸睛,所以就點來嚐鮮一下。曲奇質地屬於鬆脆的口感,夾著巧克力醬和花生醬,兩者很融合,味道不會互搶,但可惜花生醬不夠濃郁,滿足不到我這個花生控呢,整體甜度適中,不會太甜。但整體CP值偏低,恕我直言,雖然算好吃,但真的很小的一塊曲奇呢,對我來說真的太貴了,試一次便足夠了👌🏻⠀

𝘾𝙖𝙥𝙥𝙪𝙘𝙞𝙣𝙤 $38⠀
尚算香濃,nutty的口味,容易入口👍🏻⠀

𝙀𝙣𝙫𝙞𝙧𝙤𝙣𝙢𝙚𝙣𝙩 & 𝙎𝙚𝙧𝙫𝙞𝙘𝙚⠀
店面很小,比較狹窄,人與人距離比較近,我吃完蛋糕就立即帶回口罩了🙈 店員人很好,有禮貌。小店地方人手都有限,基本上都是self service,食完記得把碟子餐具交給店員才走呀。口罩就自己帶走處理啦~⠀

Artista Perfetto⠀
銅鑼灣霎西街3A號地下2號舖⠀

#hkfood #hkfoodie #hkig #london #hkfoodblogger #hk #foodporn #hongkong #foodstagram #food #londonfood #hkiger #instafood #hkfoodblog #hkfoodstagram #hkfoodlover #hkfoodporn #hkgirl #foodiehk #相機食先 #食評 #香港美食#홍콩맛집 ⠀
2020-04-09 219 瀏覽
每朝都想飲杯咖啡,早排難得黎到cwb就search下,無特別留意詳細食評就過左黎。黎到要杯latte,$38小店黎講偏貴。入口奶味比較重咖啡味偏淡,不過不失。其實本身見小店都諗住支持下,無諗住寫食評佢,但由頭到尾個侍應(未必係老細)都無黎禮貌,琴日見個朋友原來佢都有相同經歷,睇番食評見到話原來台灣回流又話追夢,我真係完全經歷相反ge囉!其實呢家簡單禮貌真係咁難咩?見到呢一兩個月特別多好評,究竟d好評邊度黎???

一人有一個夢想💭,你有阿叔👨🏻都有!呢間人氣咖啡店☕️,正正就隱藏住5個香港人嘅咖啡夢。8年前,5個香港大男孩走去台灣信義區開咗間咖啡店,但6年後因租約問題結業。憑住我心不死😠💪🏼嘅精神,回流香港,選址銅鑼灣跟灣仔中間嘅小巷延續呢個咖啡夢。.咖啡店其實好細,一張L型吧枱,坐位十個都無,不過呢度一啲都唔侷促,而且仲有份親切感☺️,周不時都會見到好多熟客嚟幫襯,同咖啡師談笑風生,好有嗰份台式溫暖嘅人情味。.呢日見完三個鐘頭工,好攰😫!好想搵個地方休息吓,突然諗起佢哋近日推出嘅花生慕絲加朱古力醬嘅 #曲奇三文治 ($38)🍪,即時go go go🏃🏻‍♂️💨💨!曲奇三文治🍪果然名不虛傳,好邪惡嘅味道,花生加埋朱古力醬,簡直絕配🤤,叫埋杯matcha latte ($45),點著嚟食,味道層次更豐富,絕對值得一食!👍🏼👍🏼👍🏼
2020-03-22 206 瀏覽
讚1. 點左黑咖啡,質感好,上菜快,入口相當甘香,溫度控製得好,尾段仲有啲甜咁,難怪咁既情況下仲係爆晒2. 環境幾舒服,雖然要坐室外,今時今日有啲驚,但好彩呢度條路唔多人多車

2020-03-20 207 瀏覽
明明係晴天去到竟然落雨🙃不過可以飲到好飲嘅咖啡都值得呢間收藏佐好耐終於有時間來😆見到呢間店感覺好似去咗台灣d咖啡店帶出去果種假日果種好輕鬆嘅感覺特別鐘意佢地店外兩張櫈仔,坐喺度飲咖啡真係好正😌好休閒鋪頭面積好細,不過設計幾好,有兩張枱其餘係座位,但都坐得幾舒服咖啡餐牌都好簡單只寫佐black&white 我叫一杯flat white ,真係無令我失望咖啡香濃,奶泡綿密,非常順滑未至非常驚訝,但係近排係我飲過覺得水準唔錯嘅一杯,咖啡個濃度,相信係大眾都可以接受,我自己覺得剛剛好仲有蛋糕食阿🤓不過我上次太飽無食到留返下次去食🥰
明明係晴天去到竟然落雨🙃
不過可以飲到好飲嘅咖啡都值得
呢間收藏佐好耐終於有時間來😆

見到呢間店感覺好似去咗台灣d咖啡店
帶出去果種假日果種好輕鬆嘅感覺
特別鐘意佢地店外兩張櫈仔,坐喺度飲咖啡真係好正😌好休閒
鋪頭面積好細,不過設計幾好,有兩張枱
其餘係座位,但都坐得幾舒服
咖啡餐牌都好簡單只寫佐black&white
我叫一杯flat white ,真係無令我失望
咖啡香濃,奶泡綿密,非常順滑
仲有蛋糕食阿🤓不過我上次太飽無食到
留返下次去食🥰
2020-03-19 196 瀏覽
難得平日放假,馬上抓緊機會到最近炙手可熱的咖啡店,還好室外想坐的板凳還有位置!大家一定覺得奇怪,坐室外板凳會舒服嗎?的咖啡店等等位於的街道比較少車輛經過,所以即使「坐「街邊」,都沒有吃塵的感覺~ 而且AP室內位置非常少,如果想和朋友聊天又想保持私隱度,我會建議室內位置~說到底其實是為了peanut butter chocolate cookie慕名而來,既然是鎮店之寶當然要試試!果然名不虛傳,中間薄薄的一層花生醬以及朱古力,和外面半鬆軟的曲奇配搭天衣無縫!喜歡甜食的朋友記得要試

Peanut  Butter  Chocolate  Cookie
2020-03-16 319 瀏覽
#☕️呢間Coffee Shop我嚟過幾次㗎喇,雖然第一張相唔係最靚,但我想介紹嘅就係第一杯Dirty其實呢間嘅咖啡都好好飲,有好濃嘅咖啡味,不過令到呢杯Dirty更加好飲嘅 係佢個好薄嘅玻璃杯。薄薄嘅玻璃杯,令到咖啡嘅口感更出色!而且佢價錢好平,性價比絕對好高👍🏼😍我仲放咗成年之前嘅相出嚟,因為我覺得好靚😂下次可以再去試吓佢嘅cake,好似都好吸引咁🤤
#☕️
呢間Coffee Shop我嚟過幾次㗎喇,
雖然第一張相唔係最靚,
但我想介紹嘅就係第一杯Dirty
其實呢間嘅咖啡都好好飲,有好濃嘅咖啡味,
不過令到呢杯Dirty更加好飲嘅 係佢個好薄嘅玻璃杯。
薄薄嘅玻璃杯,令到咖啡嘅口感更出色!
而且佢價錢好平,性價比絕對好高👍🏼😍
我仲放咗成年之前嘅相出嚟,因為我覺得好靚😂
下次可以再去試吓佢嘅cake,好似都好吸引咁🤤
Dirty
Dirty
2020-03-12 345 瀏覽
Hojicha Basque Cheesecake $48焙茶味道香濃突出☺️帶點苦澀☺️芝士結實得黎又幼滑❤️雖然蛋糕個size比較細 但係芝士味好出 所以都幾快飽餐廳位置隱蔽 需要一啲時間先搵到😂一入到去有撲面迎來嘅咖啡香❤️下次一定要試下! 🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅Artista Perfetto (銅鑼灣)銅鑼灣霎西街3A號地下2號舖
Hojicha Basque Cheesecake $48

Artista Perfetto (銅鑼灣)
銅鑼灣霎西街3A號地下2號舖
2020-03-11 278 瀏覽
唔飲得奶又唔想飲齋啡咁dry,試下AP嘅Esp Lime Tonic啦~本身小妹就唔係好飲得奶,而齋啡☕️又唔係好識欣賞,不過跟住寶仔就會成日周圍去,玩呀飲呀食呀~😂今次佢帶我一齊去呢間從台北回流返黎嘅咖啡店—「Artista Perfetto」,簡稱「AP」,座落於銅鑼灣南洋酒店對面嘅內巷,雖然座落於一個不太起眼嘅小角落,但卻多左一份咖啡店應有嘅寧靜,隔絕左人來人往嘅煩囂都市。去台北開咖啡店嘅六個香港男孩子其實係不少咖啡師嘅夢想實現,而六個男孩子都各自大有名氣,佢地都係以高超嘅拉花技巧而聞名,亦都係多個比賽都攞過不少獎項,深受本土🇭🇰咖啡愛好者嘅支持~除咗咖啡☕️之外,仲有少量老婆餅嘅中式小點。唔飲得奶又唔想飲齋啡咁dry,試下AP嘅Esp Lime Tonic啦~Espresso 加tonic飲得多,加埋lime更refreshing~

本身小妹就唔係好飲得奶,
而齋啡☕️又唔係好識欣賞,
不過跟住寶仔就會成日周圍去,玩呀飲呀食呀~😂
座落於銅鑼灣南洋酒店對面嘅內巷,
雖然座落於一個不太起眼嘅小角落,
但卻多左一份咖啡店應有嘅寧靜,
隔絕左人來人往嘅煩囂都市。

去台北開咖啡店嘅六個香港男孩子其實係不少咖啡師嘅夢想實現,
而六個男孩子都各自大有名氣,
佢地都係以高超嘅拉花技巧而聞名,
亦都係多個比賽都攞過不少獎項,
深受本土🇭🇰咖啡愛好者嘅支持~

除咗咖啡☕️之外,
仲有少量老婆餅嘅中式小點。

Espresso 加tonic飲得多,
加埋lime更refreshing~
2020-03-09 360 瀏覽
咖啡有水準,店員用心又有禮貌。,芝士蛋糕值得試,但蛋糕只限堂食不能外賣,而且太晏去到可能會冇,如果想食就要早少少去,有原味同埋焙茶味,我個人比較喜歡原味芝士,食完唔會太膩。

2020-03-09
  • 芝士蛋糕