2020-11-26 719 瀏覽
最中意渡過星期日既方式係搵一間cafe慢慢歎,Artisan Cafe 係我公司附近既轉角位,平時經過已經好想試,奈可lunch 只有短短一個鐘會好趕,今次星期日一早去到食返個brunch先 Cafe 佈置特別,內部放滿黑膠唱片、古着等,大玻璃窗前則掛滿很多杯子,氛圍復古 menu上食物選擇唔算多,輕食為主,但樣樣睇落都幾吸引,最後同朋友要左一個Avocado & Salmon croissant ($85) 再加一份Grilled parma ham & cheese sandwich ($78) Grilled parma ham & cheese sandwich ($78) 由漂亮既坑紋可以見到麵包烘過,非常香脆鬆軟,裡面夾住鹹香味十足既巴拿馬火腿、爽脆蕃茄、新鮮生菜、半溶芝士等,咬落口感十足!更受朋友喜愛既Avocado & Salmon Croissant ($85) 賣相非常吸引,等待過程仲見到侍應姐姐係廚房切緊牛油果放落去,即叫即整,夠哂新鮮!牛油果份量十足,煙三文魚味道濃郁,如果牛角包可以更鬆脆就完美了! Green Tea Latte ($45)朋友話綠茶味重,帶有

Green Tea Latte ($45)朋友話綠茶味重,帶有微微苦澀味

我點既Osmanthus Latte ($45)menu 上咖啡種類超多,有d我仲從來冇見過!Osmanthus Latte 即桂花latte,入口有淡淡桂花香氣,口感醇厚,加入牛奶潤滑可口,非常適合秋天!

2020-11-22
2020-11-26 399 瀏覽
位於蘭桂坊上面嘅Artisan Cafe,平時成日搭小巴經過,都俾佢嘅環境同裝修吸引住,係我收藏咗必去嘅cafe之一😌除咗食物同咖啡質素之外,一間好嘅Cafe,佈置同裝潢都好重要。店內每個位置都係打咭位📸櫥窗放滿咗一隻隻不同款式嘅Fire King,店內有不同嘅懷舊poster,黑膠碟同古著,木系裝潢加上復古擺設,令每一個細節都充滿住濃厚嘅懷舊氣息。✨Chicken & Avocado Sandwich $88三文治入面夾住厚厚嘅餡料😍牛油果香濃滑溜,雞肉外層煎香過,略帶點雞油嘅香氣,麵包都烘得脆脆地,熱辣辣,好正!拌碟嘅沙律菜新鮮爽甜,好清新!餐碟亦用上Fire King😍✨Avocado, Salmon & cream cheese bagel $98Bagel煙煙韌韌,幾有嚼勁,外層烘得微微焦脆,內裡結實有彈性,邊咬邊滲透住陣陣嘅麵粉香。煙三文魚同牛油果嘅份量多到滿瀉🥳煙三文魚夠油潤,鹹鮮味十足,配埋牛油果同cream cheese,味道同口感都豐富有層次。✨Rose Latte $45呢個手繪桃花杯好靚呀😍用嚟配襯Rose Latte適合不過🌸入口每啖都有淡淡嘅玫瑰花香,味道天

店內每個位置都係打咭位📸

拌碟嘅沙律菜新鮮爽甜,好清新!
餐碟亦用上Fire King😍

✨Rose Latte $45
入口每啖都有淡淡嘅玫瑰花香,味道天然,花香同咖啡味道平衡適宜。

✨Cafe Latte $40
朋友嘅cafe latte拉花圖案精美細緻,朋友話咖啡味道唔酸,好啱佢口味。
2020-11-15 513 瀏覽
Artisan Cafe位於中環雲咸街的小角落,透明玻璃的店面,掛滿色彩繽紛的咖啡杯,吸引途人的目光。落地大玻璃透射溫柔的日光,映照在起泡的咖啡上,洋溢慢活的感覺。餐廳別有洞天,售賣古著及黑膠唱片,聆聽着懷舊音樂,品嚐輕食的brunch......Cafe Latte $40有美麗的天鵝拉花,奶泡稠密,質感細滑順喉,呷一口充滿濃郁的咖啡香,為早上叉足電。Artisan All Day Breakfast $138多士塗滿牛油,口感脆卜卜,配上焦脆煙肉,再放上柔滑炒蛋,黏稠清新,簡單惹味。熟透的牛油果排列有致,清甜、軟綿,黑醋沙律菜拌合三文魚,滋味平衡。Chicken and Avocado Sandwich $88三文治表面焗至微脆,質感脹卜卜,夾著爆餡材料:煎雞肉及粒粒牛油果,大啖咬下去,牛油果蓉吱在嘴邊,非常狼狽,卻很滋味!雞肉軟滑,淡淡油香,加上清新牛油果,十分誘惑。Green Tea Latte $45抹茶香非常濃郁,杯邊掛滿抹茶粉,飲到底仍有甘醇抹茶香,絕對是抹茶迷之選。

Cafe Latte $40

Green Tea Latte $45

• Chicken & avocado sandwich
2020-11-09 440 瀏覽
在中環半山雲咸街的轉角處,有呢家好顯眼的咖啡店。每次行過都聞丁好香的咖啡味,今日LUNCH趁有D時間,就來試下同參觀下呢間好特別的店。呢到唔止你一般的CAFE,入到來至睇到原來係一家好CHILL的古董店,入面好多少少古老的物品。有黑膠唱片,懷舊電影POSTER,仲有黑膠唱片機播緊THE BEATLES既歌。一邊聽LOVE ME DO 同SHE LOVES YOU,一邊在呢到HEA,等自己放空一下,真係好正。食物飲品呢到都有唔少選擇,有三文治、BAGLE、蛋糕.......Iced Cafe Mocha $50平衡的咖啡及朱古力香味,唔會太甜的咖啡,好飲~!Black Americano $36用古董的紅色杯,有好味道~咖啡香濃,易入口的黑啡。Avocado, Salmon and cream cheese bagel $98新鮮的牛油果,切得好整齊又好靚,味道好又健康,三文魚份量亦好多,好大份的午餐,滋味健康之選。Grilled mushroom and cheese sandwich $78我就好LIKE呢個三文治,麵包好脆,而且香香的牛油味。炒MUSHROOM同芝士在半溶的狀態之下

Iced Cafe Mocha $50
平衡的咖啡及朱古力香味,唔會太甜的咖啡,好飲~!

Black Americano $36
用古董的紅色杯,有好味道~咖啡香濃,易入口的黑啡。

我就好LIKE呢個三文治,麵包好脆,而且香香的牛油味。炒MUSHROOM同芝士在半溶的狀態之下,真係超夾的口味。呢個素食之選真係100分~!大愛。
2020-11-09
呢間cafe服務態度超好,主打三文治類🥪同咖啡,仲有少少蛋糕烘焙品🥐,自己望住街景chill一chill好正!🤤-1️⃣「Grilled mushroom & cheese sandwich 🥪 ($78)」-最抵讚係個包超香牛油味超鬆軟🧈🥰,另外加左份炒蛋(+$20),炒蛋香嫩一層層咁,配蘑菇同芝士岩岩好,好juicy!🍄🧀This sandwich is recommended. The toast is soft and rich in butter aroma. It is stuffed with mushrooms and cheese.-2️⃣「Carrot cake🥕($48)」-充滿肉桂香味,蛋糕呈料粒口感🍰,配上堅果同果乾,偏甜,幾適合配咖啡~It is grainy in texture with some nuts and dried fruits. It rich in cinnamon flavours.-3️⃣「Osmanthus latte🌼($45)」- 呢杯係桂花拿鐵,係其他cafe未見過!飲落咖啡好香,有淡淡桂花清香,不錯~The flavour of thi
2️⃣「Carrot cake🥕($48)」
3️⃣「Osmanthus latte🌼($45)」
呢杯係桂花拿鐵,係其他cafe未見過!飲落咖啡好香,有淡淡桂花清香,不錯~The flavour of this latte is special and new to me.😆🤟🏽This latte is creamy and aromatic with mild fragrance of osmanthus. Love it.
⚠️:A few number of seats
2021-02-09 5 瀏覽
Artisan Cafe 既 Coffee 好好打卡😂 it provides me with a really relax time during working days 😂The signature iced americano is really good with its taste, smell perfect and aromatic too👍🏼 fair price only $45, but you can only choose iced if you want to try! Even with the ice cubes, the americano still taste concentrated (and a little bit sour ) ☕️☕️I think next time i would come back and order others ;)

Signature  Iced  Americano
外賣自取
Signature  Iced  Americano
2021-02-07 9 瀏覽
中環雲咸街一個轉角位有間咖啡店,每次經過都好想入去買杯咖啡,今次終於有機會啦呢間咖啡店走復古rock & roll風,你會見四周既擺設都好metal既感覺,另外一邊仲有好多唱片,衣服,古董,相信係售賣的當然係呢度你都會搵到咖啡角落,好似個幅Fire King 杯牆,好靚呀,真係藝術同咖啡既結合外賣了Americano & latte, 咖啡都係要即刻飲先飲到當中既味道,外賣放耐左始終會影響味道,下次都係揀堂食會好d

2021-01-02 17 瀏覽
☕︎︎ ᴀʀᴛɪsᴀɴ ᴄᴀғᴇ ☁︎︎暫時我覺得有最特色咖啡杯嘅一間cafe~咖啡店玻璃窗掛上一排排咖啡杯個一隻杯都充滿歷史嘅感覺.點了杯flat white 奶味較咖啡味重 容易入口但自己都係鍾意咖啡味勁啲( ˙³˙ ) 嗰日去唔太多人好岩同朋友坐低傾計————————————————————————Artisan Cafe 中環雲咸街30-32號雲咸大廈地下3號舖𓏭Flat white $40𓆝𓆟𓆜𓆞𓆟𓂃𓈒𓏸𓂃。゜#hkyumfood_central #hkyumfood_cafe
☕︎︎ ᴀʀᴛɪsᴀɴ ᴄᴀғᴇ ☁︎︎
暫時我覺得有最特色咖啡杯嘅一間cafe~
咖啡店玻璃窗掛上一排排咖啡杯個一隻杯都充滿歷史嘅感覺
————————————————————————
Artisan Cafe
中環雲咸街30-32號雲咸大廈地下3號舖
𓏭
Flat white $40
𓆝𓆟𓆜𓆞𓆟𓂃𓈒𓏸𓂃。゜
#hkyumfood_central
#hkyumfood_cafe
2020-12-24 22 瀏覽
今日下午要去食下午茶,咁啱朝早又有嘢要喺中環附近做,於是揀咗呢間cafe食少少嘢先入到嚟望落得十個位左右,好彩呢個時間冇乜人,應該個個都返緊工個個客都係嚟買咖啡走,而staff好似認得哂啲客咁,好犀利坐落都幾舒服,幾啱hea下~同埋竟然播緊A star is born嘅歌加分朋友揀咗Avocado, salmon & cream cheese bagel + flat white, 我就揀咗Avocado & salmon croissant + Green tea latte牛油果同三文魚都好多!完全唔係得一兩塊嗰啲牛油果仲好滑,熟嘅程度好啱食食哂成碟都好飽,加埋杯嘢飲真係好滿足,係一餐完美嘅早餐

個個客都係嚟買咖啡走,而staff好似認得哂啲客咁,好犀利
加分

牛油果同三文魚都好多!完全唔係得一兩塊嗰啲
牛油果仲好滑,熟嘅程度好啱食

食哂成碟都好飽,加埋杯嘢飲真係好滿足,係一餐完美嘅早餐

$150 (早餐)
  • Avocado & Salmon Croissant
  • Avocado
  • salmon & cream cheese bagel
2020-12-04 30 瀏覽
中環優質文青cafe shop,店內有擺設可見有一番心思,好有懷舊feel ,店內空間感好足夠!特色處係有衫賣,可以一邊食嘢,一邊shopping.食物和咖啡質素都好好,影相都好靚!是早餐,Lunch的好去處!
2020-12-02
2020-11-30 31 瀏覽
位於中環的這家cafe,最適合過了這裡過一個悠閒週末。一進入店內就被最裡面的擺設與衣服吸引。而這裡的食物和咖啡也十分出色,牛油果雞肉三文治($88)烘得香脆的麵包夾著滿滿的牛油果和雞肉,牛油果熟度剛好,完全沒有草青味,雞肉也不會過熟,兩者加上醬汁一起吃十分好吃。而Artisan全日早餐($138)就有蘑菇炒蛋、牛油果、煙肉、多士和沙律。蘑菇炒蛋有奶香又嫩滑,而多士已經塗好牛油,香口又脆。煙肉又厚實又不會太肥,而牛油果依舊好吃!咖啡方面,選擇了Osmanthus Latte 和 Rose Latte ($45),桂花淡淡香氣十分特別,但個人比較喜歡玫瑰咖啡。
2020-11-28
  • 牛油果雞肉三文治
2020-11-24 31 瀏覽
星期日就是食BRUNCH的節奏, 咁岩要黎中上環睇衫, 黎左呢間Artisan Cafe~入面好有VINTAGE FEEL, 好天氣感覺很RELAX!落左單坐低慢慢等, 一邊聞住咖啡香氣, 偶爾傳來那陣煙肉香, 真係好sunday呀!叫左杯LATTE, 咖啡香濃, 唔會覺得酸, 岩我口味!食物方面, 有BAGEL梗係唔會錯過, 三文魚配cream cheese bagel, 唔會出錯的配搭!但令我驚喜既係bagel既韌度, 三文魚和牛油果既份量, 成個配搭都很impressive很好吃!另外朋友既all day breakfast每一個食材都做得好出色, 難得既係炒蛋竟然唔會好重牛油很漏, 連唔食菇既朋友都話好食!
叫左杯LATTE, 咖啡香濃, 唔會覺得酸, 岩我口味!
2020-11-17 34 瀏覽
今又星期日放假,於是同女朋友去中環影相,沿住雲咸街斜坡上,經過長長的梯級後我地見到一間好有特色既cafe,於是我地就入去搵野食。一入到店鋪我地見到好多油畫同復古衣著,內裡仲有一部黑膠機播放音樂令人放鬆一下。我們點了chicken & avocado sandwich : 厚厚的牛油果好新鮮加上雞肉食落清新混合非常合襯,好食。而另一款點了artisan all day breakfast: 同樣有新鮮既牛油果,炒蛋炒得香滑而且厚厚非常有口感加上沙律菜中和煙肉的咸味相當配合。最後點了rose latte同 hazelnut latte在那麼寫意環下放鬆一返。

2020-11-15 32 瀏覽
咖啡店有明顯的復古風格,一排排七八十年代的的衣服,CD片,杯子和碟,都可以看出店主對古董的熱愛。不單單可以喝咖啡,還能吃食。Chicken & avocado sandwich:餐廳很貼心用環保紙包住三文治,牛油果很新鮮,雞肉也很多,切成粒狀,拌上醬汁,醬汁是由芥末沙律醬、香草同牛油果拌均,非常之好味。除佐大大份的三文治,總跟埋一份沙律菜添,非常抵食。Artisan all day breakfast:包括佐沙律菜、蘑菇滑蛋、煙肉、牛油果同埋麵包,牛油果很新鮮,口感軟綿,稍微以鹽巴跟黑胡椒調味,表面撒上燕麥,很有新意。蘑菇滑蛋口感滑潤,帶點牛油香。沙律菜用檸檬汁調味很清新。 咖啡也濃厚香醇,聽聽音樂,很是愜意!
咖啡也濃厚香醇,聽聽音樂,很是愜意!
2020-11-09 46 瀏覽
🐈:個環境好𝕔𝕙𝕚𝕝𝕝好𝕧𝕚𝕟𝕥𝕒𝕘𝕖好靚啊😍😍‼️入到去掙扎咗好耐唔知坐邊好,最後揀咗陽光充足既嘅位置,背後有好多Vintage嘅擺設,打卡影相好靚💕。我見客源有唔少都係附近返工嘅人,同咖啡師有傾有講仲會好貼心咁了解哂客人既口味,好有愛啊❤️!———————————————🌟𝘽𝙡𝙪𝙚𝙗𝙚𝙧𝙧𝙮 𝘾𝙧𝙚𝙖𝙢 𝘾𝙝𝙚𝙚𝙨𝙚 𝘽𝙖𝙜𝙚𝙡 $𝟻𝟾呢款Bagel係會幫你烘熱上碟,上碟嗰陣店員好細心咁提醒我哋要趁熱食,唔係就好快變硬㗎喇☝🏻!Bagel烘熱左食落唔會太乾,藍莓醬唔會太甜,味道唔錯👍🏻,個賣相仲好靚🥰。𓂀推介度:7/10_🌟𝘼𝙫𝙤𝙘𝙖𝙙𝙤, 𝙨𝙖𝙡𝙢𝙤𝙣 & 𝙘𝙧𝙚𝙖𝙢 𝙘𝙝𝙚𝙚𝙨𝙚 𝙗𝙖𝙜𝙚𝙡 $𝟿𝟾健康之選‼️超足料🤩,大量牛油果🥑同煙三文魚啊💕,好新鮮!仲有粒粒黑椒碎喺面👍🏻。早餐咁豐富真係好健康好滿足🥳。𓂀推介度:9.5/10🌟𝘾𝙝𝙖𝙢𝙤𝙢𝙞𝙡𝙚 𝙃𝙚𝙧𝙗𝙖𝙡 𝙏𝙚𝙖 𝙬/ 𝙝𝙤𝙣𝙚𝙮 $𝟺𝟶佢係茶包黎既,茶好香好滑🥰浸第2次水都keep到個濃縮度。洋甘菊茶可以安撫憂鬱嘅心情,平時係瞓覺前飲,但有時朝早飲一杯,嗰日嘅心情都會豁然開朗🌼,真架!有埋蜜糖就更加滋潤心靈。𓂀推介度:8/

———————————————
Blueberry cream cheese bagel

𓂀推介度:7/10

_
Avocado salmon and cream cheese bagel

𓂀推介度:9.5/10

𓂀推介度:8/10

_
🌟𝙍𝙤𝙨𝙚 𝙇𝙖𝙩𝙩𝙚 $𝟺𝟻
咖啡好滑好香濃🥺,下次要問返佢用邊隻咖啡豆,一啲酸澀味都無,好岩我口味。淡淡既玫瑰香味淨係聞都覺得好安神。隻杯仲好靚好vintage🥰,好鍾意啊!
𓂀推介度:9/10
Blueberry cream cheese bagel