上次來這間吃都是和公司同事,都相隔了很久時間,是2021年11月的某日晚餐。差不多3年後再來這間餐廳,不過這次吃的是午餐。比起夜晚的靜悄悄,午飯時間是滿座的,但出餐速度還算快。Lunch Set 有沙律或者湯可以選擇,我選了 - 甘筍南瓜忌廉湯。湯的味道濃厚,會是甘筍味道較為突出,南瓜味反而淡到不太覺。配的麵包稍微乾身了點,也沒給牛油,只能沾湯來吃。主食選的是 - 香煎比目魚柳配時令蔬菜及韭蔥鹹蛋黃忌廉汁 (HKD 188)有兩塊魚柳,一塊大的搭配一塊細的。明顯細的那塊魚肉會嫩滑點。魚皮都煎得夠香,微脆的口感不錯,魚也沒有腥味。那個醬汁的鹹蛋味很濃郁,但份量很少,如果可以再多一點就好了。配菜除了有蔬菜,還會有薯仔,所以整個吃起來是幾飽的。Lunch Set 亦有一杯餐飲,咖啡不加奶的話,這裡的咖啡會比較酸澀。
差不多3年後再來這間餐廳,不過這次吃的是午餐。
比起夜晚的靜悄悄,午飯時間是滿座的,但出餐速度還算快。

湯的味道濃厚,會是甘筍味道較為突出,南瓜味反而淡到不太覺。
配的麵包稍微乾身了點,也沒給牛油,只能沾湯來吃。
甘筍南瓜忌廉湯
魚皮都煎得夠香,微脆的口感不錯,魚也沒有腥味。
配菜除了有蔬菜,還會有薯仔,所以整個吃起來是幾飽的。
香煎比目魚柳配時令蔬菜及韭蔥鹹蛋黃忌廉汁
2024-05-02
$206.8 (午餐)
甘筍南瓜忌廉湯
香煎比目魚柳配時令蔬菜及韭蔥鹹蛋黃忌廉汁
聽朋友講呢間餐廳有early dinner買一送一同sunset hour優惠🤩,啱晒鍾意食西餐,又鍾意嘆番杯嘅我🍹!一入到去已經覺得個環境好靚,仲有戶外嘅位置可以揀添☺️!總括嚟講,嘢食水準正常、店員服務態度好好,好有禮貌😌~最主要就係enjoy個vibe啦😜~經開呢頭可以一試😎!✨美國肉眼扒、香烤南瓜及新薯配陳醋紅酒汁🥩 $288塊ribeye唔算超重牛味,亦唔算好韌,叫做正常發揮喇😳!雖然話係陳醋紅酒汁~但可能配菜有南瓜嘅關係,食塊牛嘅時候都食到有啲南瓜味~中和咗紅酒汁嘅調味😂~個人覺得還可以啦🙈✨澳洲烤羊架、孜然新薯及時令蔬菜伴薑蔥蒜蓉醬🐑 $278估唔到羊架會用薑蔥黎調味,特別得黎都幾夾,最欣賞佢每個邊位都煎得好香脆🤤~推介大家試吓嘅🫵🏻!✨杏片蜜糖芥末醬日式炸雞🍗 $88炸雞都幾好食,一啖一嚿🫦,份量都足夠!每嚿都好香脆,炸得啱啱好,唔會好老~啱晒我用嚟送酒呢😆!P.S.🫶🏻有優惠後,人均只係$268~可以喺酒店舒服嘅環境入邊享受一下,鋸下扒、飲番杯,都算係咁啦🥰CP價:🌟🌟🌟Encore機會:🔥🔥🔥環境氣氛:🧸🧸🧸🧸🧸🔖 Arca Society (黃竹坑) 📞 37016

✨美國肉眼扒、香烤南瓜及新薯配陳醋紅酒汁🥩 $288

✨澳洲烤羊架、孜然新薯及時令蔬菜伴薑蔥蒜蓉醬🐑 $278

✨杏片蜜糖芥末醬日式炸雞🍗 $88

P.S.🫶🏻
有優惠後,人均只係$268~

CP價:🌟🌟🌟
Encore機會:🔥🔥🔥
環境氣氛:🧸🧸🧸🧸🧸

🔖 Arca Society (黃竹坑)
📞 37016030
🔍 黃竹坑香葉道43號雅格酒店3樓
  • 澳洲烤羊架、孜然新薯及時令蔬菜伴薑蔥蒜蓉醬
🤡 As someone who values honesty, it is with a hint of reluctance that I share my experience. There are moments when the truth can be painful, especially when it concerns a hotel restaurant. With the reputation of having skilled chefs and a commitment to culinary excellence, I held high expectations for the quality of food. However, it is with disappointment that I confess my dissatisfaction with the preparation of these seemingly simple dishes in their lunch set.
𝐒𝐭𝐫𝐢𝐩𝐥𝐨𝐢𝐧 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐅𝐫𝐢𝐞𝐬
𝐓𝐡𝐞 𝐁𝐫𝐞𝐚𝐝
𝐒𝐰𝐞𝐞𝐭 𝐏𝐨𝐭𝐚𝐭𝐨 𝐒𝐨𝐮𝐩
𝐓𝐡𝐞 𝐁𝐫𝐞𝐚𝐝
2024-01-15 739 瀏覽
今日去到好少去既黃竹坑同朋友慶生。Arca酒店內嘅呢一間餐廳環境超好,有唔同國籍既店員。店員態度好Nice好熱情咁同我哋介紹Menu上面嘅唔同菜式同埋是日推介。本來唔知仲以為酒店嘅餐廳一定會好貴,但原來呢間餐廳做緊主菜買一送一優惠,每個餐都只需要百幾蚊。服務一流,菜式亦好吸引,超級值得推介俾住係附近既朋友。我哋叫左牛扒,意粉同豬胺,上菜見到份量合理😊味道都好好,咁既價錢有酒店嘅服務同質素,有機會值得試下。

📍Arca Society (黃竹坑)黃竹坑香葉道43號雅格酒店3樓==============================我同主子係The Arca book左一晚dogcation~話說我係官網訂房果時見到有個package係包$400餐飲卷,為左唔想夜晚要帶住主子周圍搵野食所以就揀左呢個package,原來呢到仲有個early dinner 優惠🤩🤩,只要18:00-19:00入坐就可以享用主菜買一送一優惠,計落都幾抵😝~餐廳個menu食物種類都幾多,價錢就正~常西餐價錢,唔算特別貴~質素都唔錯,幾好味添喎==============================Soba Soba🥗呢個係蕎麥麵沙律,配搭幾特別但好夾,隻溫泉蛋蛋味好濃😋雜菌青醬意粉🍝呢個青醬意粉個青醬唔會太重手,味道幾適中😌蕃茄意粉配迷你水牛芝士🧀我揀呢個意粉完全係因為個水牛芝士,因為我好鍾意食🤣意粉味道唔錯蕃茄斯味好濃,但如果可以比多幾粒芝士會開心d🤣Mojito/生啤17:00-19:00 sunset hour order飲品會有特價嫁~==============================呢到
📍Arca Society (黃竹坑)
黃竹坑香葉道43號雅格酒店3樓

餐廳個menu食物種類都幾多,價錢就正~
常西餐價錢,唔算特別貴~
質素都唔錯,幾好味添喎
Soba Soba🥗
呢個係蕎麥麵沙律,配搭幾特別但好夾,隻溫泉蛋蛋味好濃😋

雜菌青醬意粉🍝
呢個青醬意粉個青醬唔會太重手,味道幾適中😌

蕃茄意粉配迷你水牛芝士🧀
我揀呢個意粉完全係因為個水牛芝士,因為我好鍾意食🤣
意粉味道唔錯蕃茄斯味好濃,但如果可以比多幾粒芝士會開心d🤣

Mojito/生啤

呢到🐶係可以揀坐室內或室外用餐,我地揀左室內,職員仲專登安排左個梳化位比我地,等主子可以坐係我同爸爸中間,真係好貼心,我地落完order之後職員驚主子口渴仲比左兜水佢飲😍😍😍
2023-11-24
2023-11-18 646 瀏覽
食咗一個海南雞飯,碗飯難食到唔可以再難食,首先碗飯唔熱好硬冇雞油味,換過一碗好熱好硬冇雞油味,雞就好嚡完全無味永,唯一可取這裏服務態度同環境都很好,個人建議可以來飲咖啡不可進食
2023-11-18
2023-10-01 654 瀏覽
卜左位食下午茶,去到坐底問下午茶餐牌,問左2次都無。然後搵左位經理來問我地有冇卜位時Requested tea set.然後就解釋話今日1/10無tea set .marketing唔記得抽返起網站個tea set !有冇搞錯!咁都可以賴落marketing 度!
2023-10-01
下午茶
對上個星期六同fd去咗酒店餐廳食brunch🥰,我地專登揀左個寧靜啲既環境🏝,遠離繁煩囂,靜靜地食下野吹下水🎠餐廳brunch前菜相當豐富🥗,有唔同口味芝士加火腿,海鮮水果沙律,同南瓜餅🎃等等,我地都覺得芝士幾出色,味道夠濃🧀另外甜品都好多選擇😚,蛋糕有好多款🍰,正宗酒店級水準😋,如果唔係落雨應該會出去戶外食仲chill 啲🍩

1K
2023-06-25 2500 瀏覽
假日約了友人聚下,周圍都好多人,想搵個比較寧靜的餐廳,上網見到呢間餐廳環境幾好,個Tea Set以茶為主幾吸引一於試下,因為假日BOOK定安全點。 餐廳面積頗大,裝潢感覺溫暖柔和有家的感覺,設有露天的位置感覺幾寫意,但天氣太熱都係坐室內好點。日本茶,本身有玄米茶、煎茶及焙茶3款選擇,但當日得兩款,揀了煎茶及焙茶。茶香清爽。Spring Blossom Jap-cha Arcanoon Tea,$428 for 2。  鹹點5款,甜點4款。香煎北海道帶子配伯爵茶油多士,帶子鮮甜。焙茶香熏雞酥盒,入口酥脆,有微微的茶香味。風乾火腿布里歐,正常水準。煙三文魚三文治,餡料十足。吉列大蝦配綠茶柚子蛋黃醬,大蝦口感香脆,伴上綠茶柚子蛋黃醬,有柚子香味清新之感。英式鬆餅配自家製伯爵茶醬,英式鬆餅,口感鬆軟有咸香的牛油味,伯爵茶醬茶味芳香,口感軟滑,配鬆餅食幾夾。焙茶芝士蛋糕,甜品賣相簡約不花巧,焙茶味香,口感軟滑。伯爵茶朱古力布朗尼,朱古力味道濃郁,口感濕潤紮實。宇治抹茶紅豆茶,有淡淡的抹茶味,輕盈之感。食物味道不俗,環境坐得舒適,服務態度幾好有禮貌,價格合理,RELAX的一天。回程見到隻野,唔以為

茶香清爽。
鹹點5款,甜點4款。
香煎北海道帶子配伯爵茶油多士、焙茶香熏雞酥盒、風乾火腿布里歐
香煎北海道帶子配伯爵茶油多士,帶子鮮甜。
焙茶香熏雞酥盒,入口酥脆,有微微的茶香味。
風乾火腿布里歐,正常水準。
煙三文魚三文治、吉列大蝦配綠茶柚子蛋黃醬及英式鬆餅
煙三文魚三文治,餡料十足。
焙茶芝士蛋糕、伯爵茶朱古力布朗尼及宇治抹茶紅豆茶
焙茶芝士蛋糕,甜品賣相簡約不花巧,焙茶味香,口感軟滑。
伯爵茶朱古力布朗尼,朱古力味道濃郁,口感濕潤紮實。
宇治抹茶紅豆茶,有淡淡的抹茶味,輕盈之感。

回程見到隻野,唔以為雕像(個色仲要似菜刀),原來係雀來wwwwww~!
2023-06-03 1709 瀏覽
悠閒的Afternoon Tea真是令我百吃不厭!在香港有吃之不盡供應下午茶的餐廳,這天就跟朋友走到南區一間酒店,享受一頓茶香滿溢的悠閒下午茶。選到這間位於黃竹坑比較新的The Arca,這兒是一間設計型格時尚的酒店。我們正要到酒店3樓內的Arca Society,此處有綠草如茵的戶外露台及寬敞的開放式餐廳,裝潢以木系色調和充滿藝術的掛畫來帶出輕鬆悠閒的感覺。甫坐下笑容可掬的侍應即時送上暖水給我跟好友,而怕熱的我要求冰水亦即時送到,招待客人的那笑臉令我感覺暖在心頭。我們點了Spring Blossom JAP-CHA Arcanoon Tea,是客以茶入饌來炮製點心的豐富下午茶套餐。下午茶以五鹹三甜點再配襯英式鬆餅組合而成,這Tea Set的點心件頭不細吃罷挺有滿足感哦!說到明以茶入饌飲品當然是以茶作主角,侍應為我們端來一盤茶葉內有三款選擇,包括是煎茶、玄米茶及焙茶可先聞一聞茶香再選上心水靚茶。我選上了素來喜愛的玄米茶!經烘焙過的玄米帶上獨特的香氣,跟綠茶的甘香非常匹配喝下很潤口舒暢。我們先品嚐大大件的鹹點,五件分別是煙三文魚三文治、吉列大蝦配綠茶柚子蛋黃醬、焙茶香熏雞酥盒、煎北海道帶

我們先品嚐大大件的鹹點,五件分別是煙三文魚三文治、吉列大蝦配綠茶柚子蛋黃醬、焙茶香熏雞酥盒、煎北海道帶子配伯爵茶油多士及風乾火腿布里歐,第一件試了北海道帶子伯爵茶多士,炙燒過的帶子外香內柔味道鮮美,配襯帶幽香的伯爵茶多士味道不錯,而焙茶香熏雞酥盒則香脆可口肉感滿滿。

然後來吃這件炸得酥香不油膩的香口吉列大蝦,最特別是配襯了綠茶柚子蛋黃醬,吃下有點點抹茶的甘香又帶上柚子的清新味道挺吸引。
接力的這件風乾火腿布里歐用的Ham質素不俗,配在外酥內軟的Brioche上就更加可口迷人了!
最後這件煙三文魚三文治弄得鹹香而不膩,內裏夾雜了不少香口的洋蔥令味道更具層次。
來到吃甜點的時間我們得到三款以茶製成的美點,由左至由是焙茶芝士蛋糕、宇治抹茶紅豆餅及伯爵茶朱古力布朗尼,每款也率性地淋上以茶調成的醬汁添加*味*力,三款也甜美動人但個人最喜歡還是茶香滿溢的焙茶芝士蛋糕。
下午茶當然少不了英式鬆餅吧!提子鬆餅配的並不是普通的果醬和Clotted Cream,而是配襯自家製的伯爵茶醬令味蕾很有衝擊非常特别。
Spring Blossom JAP-CHA Arcanoon Tea收費為$438/兩位用(另加一服務費)。
2023-05-20
2023-05-31 981 瀏覽
同女朋友喺Arca staycation,食咗兩日Arca Society嘅breakfast buffet,基本每日都差唔多嘅嘢食。基本嘅包,cereals,粥,西式omelette,腸仔,煙三文魚,煙肉,薯餅,沙律🥗等佢都有整。但又未稱得上為之驚人,始終佢個位空間有限,放唔到好多款食物。我幾鍾意佢個雞翼,香口脆身,唔錯!但值得讚嘅係服務員都好勤力,不停加嘢食同收碟等,加哂分👍🏻👍🏻推薦指數:💛💛💛💛

推薦指數:💛💛💛💛
$150 (早餐)
2023-05-18 775 瀏覽
本身想嚟試set lunch,不過太晏去到喇,所以轉試a la carte,叫咗個龍蝦汁大蝦帶子扁意粉。又唔係話差但係又覺得未去到咁值200幾蚊,蝦係唔錯嘅煎到好香口,但帶子入面仲係有D凍…意粉軟硬度啱啱好,龍蝦汁都好夠味。如果唔趕時間喺度慢慢食個lunch 或tea, 都係一個唔錯嘅選擇嚟。

2023-03-29 831 瀏覽
個人感想:裝修唔錯,都幾時尚同埋唯一好處可以帶小動物食嘢質素就真係麻麻地除咗下午茶套餐即係成抽糕點同savories 嗰啲否則性價比真係唔高單點一啲都唔平但係如果你一心一意,諗住帶小動物來玩你可以當比場租心情會舒服一啲服務態度非常好如果潮濕就唔好嚟啦旁邊有個大露台,濕氣都好重叫咗個羊扒同埋意粉羊扒就好乾意粉啲蝦唔新鮮
個人感想:

除咗下午茶套餐
即係成抽糕點同savories 嗰啲
否則性價比真係唔高
單點一啲都唔平

但係如果你一心一意,
諗住帶小動物來玩
你可以當比場租
心情會舒服一啲

服務態度非常好
如果潮濕就唔好嚟啦
旁邊有個大露台,濕氣都好重

叫咗個羊扒同埋意粉
羊扒就好乾
意粉啲蝦唔新鮮

同朋友吹水,最好莫過於去酒店食下午茶,今次去咗黃竹坑雅格酒店。以前只係去海洋公園先至會到黃竹坑,而家有港鐵站,交通都算ok,港鐵站出口直行幾分鐘就到。從來下午茶食品唔係主角, 環境、服務、氣氛先係重點。酒店位於傳統黃竹坑工業區,裝修帶輕工業風,部份露天座位喺泳池旁,而且 pets friendly, 當天見到poolside露天座位一樣坐滿人, 氣氛悠閒舒適,加上侍應有禮殷勤👍,完全彌補食物平平嘅不足。下午茶鹹點甜點每款都有幾樣,為咗配合主題,點心都會有檸檬、橙、西柚、甜柑幾款生果入饌,味道比較清新。可惜大部分點心都係一早預備好,香脆新鮮欠奉。擺款同埋點心造型外貌平實,冇乜打卡位。推薦有寵物嘅朋友,book poolside露台位,同毛孩輕鬆悠閒享受一個愉快嘅下午。🍽 餐廳: Arca Society 🏠 地址: 香港黃竹坑道43號雅格酒店3樓#foodiehk #hkfoodie #foodie #香港美食 #foodporn #foodphotography #foodblogger #hkfoodpic #hkfoodinstagram #foodlover, #foodstag

🍽 餐廳: Arca Society
🏠 地址: 香港黃竹坑道43號雅格酒店3樓

#foodiehk #hkfoodie #foodie #香港美食 #foodporn #foodphotography #foodblogger #hkfoodpic #hkfoodinstagram #foodlover, #foodstagram #美食分享 #食好西 #美食寫真 #hkig #hongkong
2023-03-10 465 瀏覽
 The Restaurant is very cozy. the food is good, and value is reasonable.  Must try the 1+1 happy hour on the Terece. DJ performance every Friday 6pm - 8pm.  Perfect for a event for up to 100 guests.
2023-03-03
  • Arca Burger