AnyMomentCafé

2017-08-09 1360 瀏覽
其實本身唔係諗住來這間Cafe嘅,唔打唔撞呢就嚟咗一架,佢個環境都幾舒服,平日呢就比較少人,我覺得呢就老闆好好人,好細心,好照顧客人嘅需要,佢會主動問我差吾差電,事實上我電話真係冇電,而且食物亦都係好有heart嘅,而且睇到佢這間有宗教背景嘅餐廳啦,咁我覺得都好值得支持嘅。咁多晚呢就叫咗三個set,雖然呢佢嘅選擇唔係特別多,但食落呢系真係唔錯架。如果怕唔夠食嘅話呢,其實可以加9蚊加大個份量佢,而一點樣係非常之體貼。卡邦利煙肉三文魚$89本身我都唔知好唔好食架,都係隨便點,之後見到呢都覺得唔錯,意粉呢個汁好好味,好足料,值得一試嘅。地中海香蒜雞柳$88咁呢個呢系我朋友,咁佢話呢個好特別啊好好食,咁我食又覺得嘅香口,真心係唔錯。煙鴨胸意粉一個都唔錯幾開胃,好香嘅蕃茄味啦。士多啤梨奶昔我覺得真係好好飲,我有叫老闆呢幫我少甜,佢都啊可以,佢係我一個新鮮嘅草莓,所以呢就可能有少少酸,個人喜歡少甜所以正。整體感覺,非常之好嘅,因為老闆實在好體貼啦,好照顧到客人嘅需要,食物質素亦都ok,用心烹調,所以行開旺角嘅朋友都可以上去傾計,食嘢都好舒服架。

卡邦利煙肉三文魚

卡邦利煙肉三文魚$89
地中海香蒜雞柳

地中海香蒜雞柳$88

煙鴨胸意粉
一個都唔錯幾開胃,好香嘅蕃茄味啦。

卡邦利煙肉三文魚
地中海香蒜雞柳
2017-07-25 981 瀏覽
早前在openrice找到這間餐廳,見食評不錯、食飯款式又合口味,就決定約了五個舊同事今晚來AnyMomentCafé聚聚。第一次來恒威商業中心,大廈地下入口處挺難找的,搭lift上到後,發現全層都是該餐廳,環境乾淨舒適、座位寛闊,而且有不同board games提供,非常適合與朋友、舊同事/舊同學聚會,最大優點是沒有時間限制;食物款式雖然不算很多,但質素都不錯,尤其是瑞士雞翼及芝士薯條;老闆態度誠懇有禮,下次會再約朋友來啊!
老闆態度誠懇有禮,下次會再約朋友來啊!
2017-07-25
  • 芝士薯條、拿破侖煙鴨胸螺絲粉、咖哩牛柳粒意粉
2017-06-18 888 瀏覽
食物都不錯, 有個好邪惡的芝士薯條, 好正好好味, 食完飽到咩甘...有好多board game, 約埋朋友過黎玩就岩晒拉, 老闆好好人, 不識玩, 他會主動過來幫你, 解答問題, 再吹兩句水甘

2017-05-23
2017-06-16 687 瀏覽
昨晚我和好朋友打算去恒威的cafe食飯, 可惜我們打算去7樓, 不過, 已close, 所以唯有整層樓周圍搵食, 去到9樓, 環境寧靜, 無煙, 又有wifi, 又有不少遊戲玩, 店務員都有善健談, 最後選擇這間cafe坐啦!食物都算合格, 我們食了咖哩牛柳意粉和煙肉三文魚螺線粉, 價錢合理, 有套餐包飲品, 我飲榛子朱古力, 我朋友飲薄荷青檸梳打, 不過, 無飯食啦。遊戲都算新, 還有多種類, 店務員又會樂意和主動教我們玩, 介紹適合兩人玩的遊戲。最後還送優惠卷給我們下次使用。下次可以再和朋友去試下。
, 不過, 無飯食啦。

最後還送優惠卷給我們下次使用。下次可以再和朋友去試下。

咖喱牛柳粒意粉
卡邦尼煙肉三文魚螺線粉
2017-06-15
咖喱牛柳粒意粉
卡邦尼煙肉三文魚螺線粉
2017-05-27 802 瀏覽
偶爾都會看看OpenRice, 寫食評真是第一次, 因為今次體驗比較特別.食物當然是不錯但不是重點, 咖啡才最吸引, 而且服務態度及耐性更是一絕.5月16日是小弟與女朋友一起7週年, 想下年都是時候結婚, 於是就著手籌備5月16日求婚, 去了很多樓上cafe都覺得不太適合, 最後經OpenRice才找到Anymoment Café. 第一次上去是食晚飯順道看看環境. 大廈門口有點殘舊且較難找到, 然後上到去Anymoment Café, 雖不是平常在女生facebook看到那種Café, 但坐著坐著就覺得舒服, 有兩枱客人拿了Café的玩具玩, 他們用完膳後玩了很久, 到他們結帳時, 老闆叫他們玩夜點, 可見這店是可以”hea”時間的.求婚前後來了四晚, 第一晚享用了他們的晚膳後覺得不錯就找老闆查詢包場, 我開口一叫老闆,他就問我是不是要包場XD.他首先介紹一下附近的Café有哪間適合求婚, 他沒有說好不好, 就只說特點. 聽完我都是選這間, 他說他們很多包場客, 偶爾也有幫客人開求婚派對. 他問我的計劃如何, 我跟他說完後, 他給了我很多意見. 那些意見都是經驗之談, 靠幻想真的很難

他首先介紹一下附近的Café有哪間適合求婚, 他沒有說好不好, 就只說特點. 聽完我都是選這間, 他說他們很多包場客, 偶爾也有幫客人開求婚派對. 他問我的計劃如何, 我跟他說完後, 他給了我很多意見. 那些意見都是經驗之談, 靠幻想真的很難想到.

那晚後再來了兩次, 都是為了試食物及幻想一下求婚當晚情況, 再捉住老闆問意見.(他們的咖啡是客人叫老闆即時親自沖的, 所以偶爾會行開一陣). 自第二次光顧後, 結帳時老闆都給了我折扣.

5月16日下午5時我到了Anymoment Café準備, 老闆也有幫忙查看有沒有遺漏, 偷拍器材如何設置等. 到基本事項都處理好, 就等大家的朋友來. 大概老闆看到我很焦慮, 他拿了xbox出來讓我玩, 玩了1小時玩到都忘了時間. 然後老闆提示我時間差不多了, 換他玩了, 那我就再檢查所有事項及幫朋友點名.

接了女朋友上來, 我假借上洗手間, 剩下我女朋友一個坐下了, 我預先剪了一段求婚片並交了給老闆要在Café播放. 也許老闆看到我女朋友一直放空根本沒看電視, 他用很巧妙的手法令女朋友看電視.

女朋友看片後很感動, 然後求婚, 然後就上食物. 男的朋友都說食品味道很好, 女的朋友都很喜歡花茶. 我們其中一個朋友是咖啡師, 我就跟他說這Café的咖啡不錯, 他就另外叫了一杯咖啡試試, 事後他也說不錯. 有些朋友說以後來這見面也不錯. 也有朋友圍左一起研究Café的花茶,
應該是覺得不錯吧.

最後快打烊時, 老闆也很”識做”的趁未婚妻沒為意時告訴我金額,金額是齊頭的, 且比我計算的便宜了一點, 應該是老闆又給了我優惠, 但為免讓未婚妻看到金額會唸唸碎, 我就沒多問了.

不得不提, 小弟不太喜歡海鮮的味道, 但小弟很喜歡他們的白汁海鮮意粉, 他們的白汁明顯是自制的, 跟海鮮的味道很和諧(我不知怎表達, 試過就知道), 求婚後的一晚我也有再去吃了一次, 老闆特意為我沖了一杯4層的咖啡, 看著就覺得賞心悅目, 一邊喝咖啡一邊聽老闆說經營困難, 聽到都忘了吃意粉, 相片中的意粉只餘下微溫, 所以看上去才有點走樣但仍然好味, 當然熱食會更佳, 結帳時依舊有折扣. 結婚很多錢要用,
待手頭鬆動一點一定會再去.
白汁海鮮意粉
求婚當晚包場套餐膳食
咖啡
題外話/補充資料: 男生應該比較關注飽肚的問題. Anymoment的菜色是吃得飽的XD
2017-05-16
白汁海鮮意粉
求婚當晚包場套餐膳食
咖啡
2017-05-02 421 瀏覽
今次第一次打食評,估唔到原來系打篇差既😡,我地一行11人想要個安靜地方傾計,見佢地有房,就打去book20:00,過程我有要求要一個靜嘅環境。去到當日,20:10間舖既員工打比我地問會唔會黎,20:13打番去話會到,點知上到去發現系幾張枱拍埋一齊,好迫咁坐,果時我已經奇怪所謂既安靜地方原來系同時有音樂聲&電視聲。😓諗住將就下啦,我地每人叫左個套餐,想全部加大,員工表示我地一定食唔曬,叫我地唔好加。去到食物上枱,先知佢咁講好有道理,因為系難食到一個點🤢:意粉可以系未熟 😤啲汁好似湯水咁😤...但一個套餐要1百幾蚊包飲品,真係貴價又唔飽。😑加上店員其實好冇禮貌,但最大問題系佢自己唔知😓1.我哋打返電話同佢講會遲啲嚟,佢就用好差既語氣講「我仲以為你哋唔黎添」2.由於AA制,所以我哋每人夾返啲錢,結果就會有好多硬幣(有43蚊1蚊銀以上嘅硬幣)點知嗰位員工話法例規定最多20幾蚊,仲好似扮到好客氣咁 「話你哋咁俾我都要收嫁啦」 ,但其實佢錯左,應該係最多$100先岩。3.我哋臨走之前,佢補番句話本來我哋有得坐房嘅,但因為你哋遲咗聽電話,所以就將間房俾咗人。聽到呢句真係火都嚟埋,我哋坐又坐得迫食又食
今次第一次打食評,估唔到原來系打篇差既😡,

加上店員其實好冇禮貌,但最大問題系佢自己唔知😓

3.我哋臨走之前,佢補番句話本來我哋有得坐房嘅,但因為你哋遲咗聽電話,所以就將間房俾咗人。聽到呢句真係火都嚟埋,我哋坐又坐得迫食又食得唔好,仲要喺度單單打打話我地抵死咁。

4.其實仲有好多,果位員工嘅眼神都好冇禮貌,成日瞪大對眼。

但食呢一餐真係搞到我地好唔盡興。😞因為啲意粉唔熟嘅關係,食完個肚都有啲唔舒服。😖

雖然遲到係我哋唔啱,但係如果真係俾咗間房人哋嘅時候,係咪應該係電話嗰陣時已經要通知聲呢。 結果俾我哋個張枱又細,其他人講嘢又大聲,根本提供唔到所謂靜嘅環境。

本來我覺得作為一個有信仰主題嘅地方,應該感覺舒服,而且員工系坦誠咁去處理每一件事。但結果係我自己諗多咗,對於呢個地方真係有啲失望。同埋環境有啲局,雖然話無煙地方,不過感覺上有股味,令到我地其中一位朋友鼻敏感發作😥😥😥

全程我都冇影過相,因為我覺得冇乜嘢值得影,加上佢哋連份Menu都唔肯比人哋影,話未經許可影嘅話要罰$500,其實我哋呢啲客人睇落去真係好唔舒服。加上啲食物賣相又唔靚,好求其。仲要坐得唔舒服,冷氣又開到好細。

唉,唔會再去。自己本身都有睇開食評,都發現到有其他嘅食客同我有相同嘅問題,但自己又唔信,結果試完之後真係中晒伏

因為之前去過尼棟野其他食店,所以我就識得黎~樓下門口仍然好難搵入到去的確又係好細,只有5張枱~不過環境唔錯~可能燈光影響,睇落幾舒服~聽人講尼度係有宗教背景開。。。但我見又唔多明顯~只係透明玻璃有個好暗既經文。。。唔睇真D又真係睇唔到~我地比安排坐窗口位~佢比其他枱高過一級~我覺得不錯~之後我地4個人叫左野黎食~佢主餐好少野選~反而飲品較多選擇~適合朋友黎聚聚同傾下計,應該係唔錯既選擇~加上同行者手機冇電~職員都好爽快地提供差電服務,超細心~另外,因為坐坐下凍,問職員可唔可以調低少少溫度,佢就索性幫我地關左牆上風扇,真係好貼心~其實果個職員,曾經懷疑係唔係老細,講野好風趣~尼度仲有好多棋類玩。。。但好多都未拆過^^"可能D人自在傾計掛....D卡GAME職員話~唔明可以問,可以教點玩~尼度又幾好喎,其他CAFE應該唔會理~但唔知係唔係冇咩人~果晚服務超級好~講左好多題外話,而家講食物先~主餐可以配意粉或鑼絲粉~除左咖哩牛柳粒係配鑼絲粉(尼個我覺得麻麻地好食,好似唔多夾),其他我地選左意粉~味道我覺得唔錯,好好食呀~忌廉意粉入面有黑椒,十分惹味~飲品係榛子鮮奶,朋友話好好飲,職員冇介紹錯
因為之前去過尼棟野其他食店,所以我就識得黎~

樓下門口仍然好難搵

入到去的確又係好細,只有5張枱~

不過環境唔錯~可能燈光影響,睇落幾舒服~

聽人講尼度係有宗教背景開。。。但我見又唔多明顯~

只係透明玻璃有個好暗既經文。。。唔睇真D又真係睇唔到~

我地比安排坐窗口位~佢比其他枱高過一級~我覺得不錯~

之後我地4個人叫左野黎食~

佢主餐好少野選~反而飲品較多選擇~

適合朋友黎聚聚同傾下計,應該係唔錯既選擇~

加上同行者手機冇電~職員都好爽快地提供差電服務,超細心~

其實果個職員,曾經懷疑係唔係老細,講野好風趣~

但唔知係唔係冇咩人~果晚服務超級好~

講左好多題外話,而家講食物先~
主餐可以配意粉或鑼絲粉~

味道我覺得唔錯,好好食呀~忌廉意粉入面有黑椒,十分惹味~
飲品係榛子鮮奶,朋友話好好飲,職員冇介紹錯~
何華田+好立克,尼個名初頭聽落好有趣~飲完後更加喜歡佢,好好飲呀~

我超喜歡~大家喜歡甜的,可以叫黎飲~真的不錯~
尼間整體都好好味~服務都唔錯,環境OK,傾計好去處~
2017-04-07
2017-03-29 803 瀏覽
8個女仔行到攰就在附近揾個地方食飯,在大學有同學講有間餐廳好有Feel,好似就係附近,就上去試吓,上去都幾多人,等咗5分鐘到,老闆安排近窗口一張枱比我地坐,環境都幾舒服,有些牆畫同聖經,很特別,看到人都平静D,我地叫左個三文魚螺絲粉同忌廉海鲜意粉,瑞士雞翼同芝士薯條。三文魚很新鮮,海鲜意粉個忌廉汁很好味意粉很有口感,最好味系個芝士薯條,食到停唔到口,叫了兩次,仲叫了個加大份量的雞扒沙律,色味俱全。同老闆閒聊中得知,原來所有汁都系老闆自已調配煮的不是現成買的,很有心啊,值得推介。食飽就玩吓Bordgame傾吓偈,咁就過咗開心的一天啦。

2017-03-28
  • 忌廉海鲜意粉
  • 煙三文魚螺絲粉
2017-01-31 1426 瀏覽
1月15日晚,與朋友慶祝生日,環境有種親切感,有些金句及牆畫,有些兒時看童畫的感覺,我們10人,叫了套餐,主菜3款,選了煙三文魚,加喱牛柳粒及地中海香蒜雞絲因朋友不太食辣,老板肯將地中海香蒜雞絲轉不辣給我們,小食有瑞士雞翼,麥樂雞同芝士薯條,那晚都很多人,上食物時間都不太久,講番嘢食先,咖哩牛柳粒很香咖哩味小辣,不食辣的朋友也忍不住口食了一些。煙三文魚很新鮮又美味,香蒜雞絲有些甜甜地很特別,芝士薯條好正,大家食到唔停得口,瑞士雞翼很好味,還有麥樂雞,10人份量又多,食到很飽,仲有個好大既層層叠玩,今晚玩得好開心,老板仲送礼物给生日的朋友,又教我地玩Boardgame,呢間Cafe好舒服,以後我地又多個傾偈同玩既地方啦。
1月15日晚,與朋友慶祝生日,環境有種親切感
,有些金句及牆畫,有些兒時看童畫的感覺
,今晚玩得好開心
2017-01-15
  • 煙三文魚,瑞士雞翼,芝士薯條
  • 地中海香蒜雞絲
2016-12-30 1485 瀏覽
想同朋友傾下計食下野,openrice到呢間cafe好似都唔錯...點知,想像遠比不上事實,既知道而家搵食艱難,但又真係覺得唔值呢個價錢...黎到得知只有兩款派對套餐...我地一行8人,理所當然係得一個套餐::1)沙律or薯條::薯條(醬汁係好食既,薯條係熱既)2)瑞士雞翼(數量::1人1.5隻....正常味啦...)3)主菜 2選1::雞柳意粉&芝士汁龍鯏螺絲粉(d雞柳好乾,但芝士汁係正既)4)飲品 2::檸樂(一大壼咁黎....好澎湃),蜂蜜野食上得好慢,雞翼都等左半個鐘...螺絲粉前後應該等左90分鐘....野食份量好少,我地男女各4,男仔不斷話完左去食M記就算...一直問老闆有無得refill野食...;最後添左一盤薯條俾我地....總算夠食😅每位埋單 $142(包加一)....有點肉痛lo
1)沙律or薯條::薯條(醬汁係好食既,薯條係熱既
2)瑞士雞翼(數量::1人1.5隻....正常味啦...)
4)飲品 2::檸樂(一大壼咁黎....好澎湃
),蜂蜜

每位埋單 $142(包加一)....有點肉痛lo

芝士薯條
2016-11-01 2004 瀏覽
從來都不喜寫食評,但這次實在要比過LIKE佢,第一次到此,傾朋友婚禮,到場見地方寬闊舒適,朋友點了套餐,有龍利柳意粉、芝士薯條、墨樂雞、端士雞亦、卡邦尼煙肉碎三文魚螺絲粉、咖喱安格司牛柳意粉,我地仲另加咗個黑醋雜菜沙律,19人份量,都幾大份,芝士薯條一定要食,佢既芝士醬好食到無朋友,一共另加左3個,其他食物既質素都好好食。龍利柳炸得的香脆,配埋自制的芝士汁,啱晒我呢個芝士粉絲啦,端士雞亦好好味,老板話個汁係自制的,食落又真係同其他餐廳晤同。卡邦尼煙肉碎三文魚螺絲粉,三文魚好新鮮又大件,好正,飲品由老板推介加錢轉杞子元肉花茶,果然無介绍錯,好香不唔太甜,好飲。我地倾完大事,老板仲教我地玩Board Game,仲有個好巨型既層層叠呀,玩咗2個鐘,我地埋單走,老板叫我地玩夜D,我地話天日要返工,老板話佢都要。好攪笑。朋友埋單,我問幾錢?朋友話他請,我們這餐很滿意,想不到楼上Cafe有咁好既質素,我地约好攪完朋友的大事,再黎玩過。
從來都不喜寫食評,但這次實在要比過LIKE佢
題外話/補充資料: 好巨型既層層叠呀
2016-10-03
紀念日
  • 卡邦尼煙肉碎三文魚螺絲粉
  • 端士雞亦
2016-10-21 1440 瀏覽
跟友人約了星期五晚吃飯,想找一間坐得舒服又無入座限時的地方,上網見這間食評幾好,最後選了來到這裡。Café環境不錯,有家庭式feel,感覺親切。打開menu,有單點有套餐,套餐選擇較少,只有4款,另外可加錢享用特色飲品或甜品/沙律之類。我跟友人最後選了以下套餐︰咖哩安格斯牛柳粒螺絲粉好奇心下想試一下這配搭味道是如何的,咖喱味挺入味,但略嫌牛柳粒份量較少,只有4-5粒左右,整體OK。秘製龍利柳意粉龍利柳炸得頗香脆可口,意粉方面略嫌太creamy太結身,影響口感。柚子玫瑰花茶飲品方面,友人選擇加錢飲花茶,而且可以添飲三次,味道還可以的。觀察café環境,看到窗口貼上聖經詩句,感覺氣氛和諧舒服。設施也頗齊全,有遊戲、有電視和洗手間。老闆很nice,服務態度也不錯,而且喜歡跟客人有講有笑。用饍後老闆更有贈送現金劵供客人下次使用,整體來說此café還不俗的。

咖哩安格斯牛柳粒螺絲粉

秘製龍利柳意粉

柚子玫瑰花茶

咖哩安格斯牛柳粒螺絲粉
秘製龍利柳意粉
熱奶茶, 柚子玫瑰花茶
2016-10-14
2016-08-29 1704 瀏覽
同朋友去左呢間cafe食lunch, 因為上面間龍華軒仲未開門。個老闆服務幾吾錯,坐既位都幾舒服,sofa位,算寬趟。叫左個套餐白汁鴨肉螺絲粉,白汁幾入味,但係吾夠濃,螺絲粉幾有口感,鴨肉幾好味,不過有d肥。有好多款board game玩,我地玩左Dixit, Bohanza and 牛頭牌,最後個老闆送左每人一粒kiss朱古力比我地。呢間整體來說幾吾錯!
白汁鴨肉螺絲粉
薄荷曲奇
2016-05-16 2951 瀏覽
在openrice看過呢間既食評都幾好,就呢間啦,星期六同班同學及老師上到去,因訂咗位,唔使等, 我地共18人,環境很舒服,被大型山水牆畫包圍,由如在青山綠水中,人都醒神D ,我地叫了煙肉碎三文魚意粉,龍利柳螺絲粉,咖哩安格牛螺絲粉,田園沙律,芝士薯條,瑞士雞中亦同埋地中海雞絲意粉,老闆又教我地玩game ,講番個煙肉碎三文魚,D汁同意粉一齊煮的,唔系就咁淋上面,煙三文魚很新鮮又唔會太咸 。地中海香蒜雞絲是個甜甜地,辣辣地。很嘢味,好有口感 ,龍利柳配了芝士汁,味道好協調 。還有我好鍾意個碟边的圖案,唔知有無意思既呢?芝士薯條同瑞士雞亦好好食,D醬汁系出面食唔倒 ,我們前後叫咗6個薯條同4個瑞士雞亦。班同學食到唔停口 ,連老師都赞我叻,揾到呢個地方聚會,今晚一大班同學同老師傾番好多以前係學校相處既日子,今晚的謝師宴真係好開心。
。地中海香蒜雞絲是個甜甜地,辣辣地。很嘢味,好有口感
,龍利柳配了芝士汁,味道好協調
,我們前後叫咗6個薯條同4個瑞士雞亦。班同學食到唔停口
  • 龍利柳螺絲粉
  • 瑞士雞亦
  • 地中海雞絲意粉
2016-04-18 2248 瀏覽
朋友介紹的這間Cafe店內環境幾靚,而且店主也是信主之人,店內也有一些聖經句子及裝飾。有其他客人walk in來到時已無枱了,店主招呼他們到樓下,才知原來樓下還有地方。套餐有四款,我選了地中海香蒜雞柳的螺絲粉。面頭也很有心思地配合了不同的調味料和配菜雞柳嚼感不錯,軟腍彈牙。調味得也不錯。芝士薯條一流,芝士醬好正斗,薯條相當香脆。看了一會ViuTV,又玩了一會boardgame,發現有些boardgame是新買未曾開封,例如我會玩的Splendor。至於圖中這款就是店主自己買了但也不識玩的,還叫我們研究完教他。可惜說明書是英文而我們看了一會一時也不太明白,時間有限,只好留待網上做完研究知道如何玩後,下次再去和他玩。

套餐有四款,我選了地中海香蒜雞柳的螺絲粉。
面頭也很有心思地配合了不同的調味料和配菜
雞柳嚼感不錯,軟腍彈牙。調味得也不錯。
芝士薯條一流,芝士醬好正斗,薯條相當香脆。
例如我會玩的Splendor。

可惜說明書是英文而我們看了一會一時也不太明白,時間有限,
只好留待網上做完研究知道如何玩後,下次再去和他玩。
2016-04-11