雜誌見過介紹這餐廳打著法國小酒館的名號 一直想試 今晚終於有機會了 晚市時間 人流不多店面不大 只有幾張枱 坐得寬鬆舒服 •餐牌薄薄的一張紙 (最後有menu for ref)Crepe的選擇頗多 Surprise是不是只有crepe的選擇Duck confit牛扒魚也有得order 但每項只有一個選擇😂 •油封鴨脾 duck confit $218 一如平時吃開的duck confit 肉質鮮嫩 基本上不需要用刀一戳就能吃外皮煎得香口偏脆 份量適中鴨脾濃郁入味 薯仔也入哂味不錯!•牛扒薯條 steak fries $258 平時吃牛扒會食三成五成視乎牛的部份今晚有不嗜生牛肉的朋友點了medium well 份量不算多 但吃得出牛獨有的味道 稍稍偏韌 薯條剛炸起 熱騰騰上枱 好食!•Fish of the day &188 是日的魚是Barramundi fish配沙律 魚肉鮮甜 不算大條 份量不算太多 煎得香口 尚算不錯~•挪威款的咸crepe $148主打食crepe的餐廳 果然Crepe的選擇很多煙三文魚份量算多 菠菜沙津菜新鮮 沒有苦澀味 這是蕎麥crepe 口感偏薄身 吃起來
雜誌見過介紹這餐廳
打著法國小酒館的名號
一直想試 今晚終於有機會了

晚市時間 人流不多
店面不大 只有幾張枱
坐得寬鬆舒服

餐牌薄薄的一張紙 (最後有menu for ref)
Crepe的選擇頗多

今晚有不嗜生牛肉的朋友
點了medium well
份量不算多 但吃得出牛獨有的味道
稍稍偏韌
薯條剛炸起 熱騰騰上枱 好食!
Steak  frites

Fish of the day &188
是日的魚是Barramundi fish配沙律
魚肉鮮甜 不算大條 份量不算太多
煎得香口 尚算不錯~
Fish  of  today  barramundi

多了份輕盈感
少了油膩邪惡

食完也不會頂胃
挪威crepe

Dessert Crispy crepe with Matcha ice cream $78
經典的綠茶配紅豆
不會有失誤的時候
這crepe由麵粉做成
和剛剛的咸版crepe不同
偏厚身少少 口感也更煙韌
Crispy  crepe  with  matcha  ice cream

環境舒服 可能客人不多
沒有限入座時間
裝潢不錯 頗有小酒館的感覺
看著窗外來來往往的途人
配上一片綠色的view
更添寫意感
食物幾好食
性價比就普通
但環境舒服 會再encore

As usual, Menu for ref:
Duck  confit
挪威crepe
2022-05-21 163 瀏覽
個crepes好好食,食落好香脆同啲火腿芝士好夾,個底略嫌有輕微燶同埋有啲啲油,不過整體食落唔算太油膩,推薦一定要試吓👍👍👍朱古力心太軟啲Chocolate有啲酒味幾特別,同出邊食開嗰啲有分別,配上雲呢拿雪糕真係一流嘅配搭👍👍👍另外老細好好人,我哋有啲緊要事遲咗嚟都幫我哋留位,仲唔好意思搞到佢遲咗收鋪🙏🙏Overall服務態度好好,最重要係性價比好高(本身做緊a la carte discount) 👍👍👍
2022-05-20
2022-04-08 250 瀏覽
今天老公wfh, 疫情又稍為缓和, 打齊針可以入餐廳, 相對安全, 去海邊法式餐廳試試. 我們兩個人叫兩個餐share. 叫侍應俾多個碗我們分湯, 佢俾埋匙羹, 之後share沙律, 佢自動俾兩隻碟我哋share, 服務很好. 食物味道唔錯, 甜品好法式, 食咗法國餐當去咗法國. 心滿意足的一餐.

Crêpe 可麗餅 起源於法國西部Brittany 係一種薄薄嘅pancake 呢間位於將軍澳南 Monterey Place 海邊嘅法國餐廳 🇫🇷 ANNE 主打可麗餅餐廳入邊裝修有心思 貼咗好多海報 好有chill chill 嘅法式渡假感覺🏖 Lunch time 百幾蚊一個set,包括1. 湯 或 沙律2. 主菜3. 甜品🐼 嗰日叫咗羊奶芝士沙律🥗 沙律菜調味酸酸地 唔錯不過舊芝士 羊奶味🐑 好羶😅 未必個個頂得順🤭 好似聞住一隻羊嘅pat pat咁……主菜係fish of the day🐟新鮮 好食!甜品係舖頭自製嘅 牛油 砂糖及檸檬可麗餅 (butter, sugar and lemon crêpe)牛油香 砂糖甜 檸檬🍋酸 三者配合得啱啱好 不愧係主打可麗餅嘅法式餐廳!🍽 餐廳: ANNE 法式薄餅🏠 地址: 將軍澳唐俊街23號MONTEREY Place地下G05號舖

呢間位於將軍澳南 Monterey Place
海邊嘅法國餐廳 🇫🇷 ANNE 主打可麗餅

Lunch time 百幾蚊一個set,包括
1. 湯 或 沙律
2. 主菜
3. 甜品

🐼 嗰日叫咗羊奶芝士沙律🥗
沙律菜調味酸酸地 唔錯
不過舊芝士 羊奶味🐑 好羶😅
未必個個頂得順🤭 好似聞住一隻羊嘅pat pat咁……

主菜係fish of the day🐟
新鮮 好食!

牛油香 砂糖甜 檸檬🍋酸
三者配合得啱啱好 不愧係主打可麗餅嘅法式餐廳!

🍽 餐廳: ANNE 法式薄餅
午餐
山長水遠嚟到將軍澳搵食,如果唔好食我真係會嬲豬囉 。@annecrepeshk 第一印象 環境真係冇得輸,坐喺戶外吹住海風確系爽,不過有啲凍🥶 難得可以放慢腳步,好chill 食個lunch 系奢侈嘅事 ,所以更加要好好享受。揀左兩款意大利汽酒和白酒。均是花香為主道、味道清爽。Pinot Grigio 2020 $58Prosecco $70兩者均帶花香,口感清爽,與海鮮均是絕配,兩者與海鮮均是絕配。八爪魚塔布勒沙律$108口感非常豐富,有北非小麥、扁豆、蕃茄、甜椒、蕃茜、八爪魚等。所有材料切成細細粒,用咗橄欖油和檸檬汁調味,清新易飽肚。Crepe Norwegion $148Crepe 沒有卷起,睇落成個pizza 咁大, 薄餅用上全麥粉,味道更加香濃,餅皮顏色也會較深色好看。材料以蔬菜為主,加上咸香煙三文魚和酸忌廉,紫洋蔥辛辣,味道相當有層次。朋友極力推薦「油封鴨」 $198鴨腿油潤十足,通常以低溫慢煮數小時,再香煎所以鴨皮特別酥脆香口,鴨肉比燉煮的還軟嫩,啖啖肉。以炒薯仔塾底,加上忌廉醬汁,簡單又飽肚。Fish of the day $178是我最喜愛嘅厚切驢魚,魚皮香脆可口,魚
山長水遠嚟到將軍澳搵食,如果唔好食我真係會嬲豬囉 。

@annecrepeshk

揀左兩款意大利汽酒和白酒。
均是花香為主道、味道清爽。

Pinot Grigio 2020 $58

Prosecco $70

兩者均帶花香,口感清爽,
與海鮮均是絕配,兩者與海鮮均是絕配。

八爪魚塔布勒沙律$108

口感非常豐富,
有北非小麥、扁豆、蕃茄、甜椒、蕃茜、八爪魚等。
所有材料切成細細粒,用咗橄欖油和檸檬汁調味,清新易飽肚。

Crepe Norwegion $148

朋友極力推薦「油封鴨」 $198

鴨肉比燉煮的還軟嫩,啖啖肉。
以炒薯仔塾底,加上忌廉醬汁,簡單又飽肚。

Fish of the day $178

是我最喜愛嘅厚切驢魚,魚皮香脆可口,魚肉雪白無瑕,魚油豐富,嫩滑無比,超級正!墊底是蕃茄薈意大利飯,有別於 risotto 口感相對又稔又細滑,好易入口,甜中帶酸,整個配搭十分出色。

Crispy matcha ice cream $78

甜薄餅和咸薄餅的餅底是不同的,甜薄餅較有靭度,沒有加入全麥粉,蛋味較突出,配以抹茶雪糕和紅豆粒,沒有多餘的忌廉,甜度不高,一啲都唔膩。

飯後一杯 Cappuccino $30

發揮正常水準。

2022-01-31
  • 油封鴨
2022-01-31 134 瀏覽
比較少店有呢種galette~趁weekend 去試下,原來佢有weedend 3 course brunch, 可惜已經食飽至去,個胃無位放咁多野。點左一咸一甜share 當tea食,細細間店我就對服務無期望嘅,但估唔到佢服務又幾細心,我點果陣同佢講for share, 佢已經自動幫我安排甜嘅後上同轉甜果陣主動幫我換餐具。咸果個佢將cheese夾左喺內面,面頭再放料,味道唔錯,唔會太乾身。甜果個係落左橙酒,點火,酒落得好足,好重酒味,塊薄荷葉我切開連埋一齊食,既有橙嘅juicy, 甜得來帶酒香,塊薄荷葉一齊食會成件事好清新平衡翻。

2022-01-29
2022-01-11 2487 瀏覽
最近,就有朋友嚟過將軍澳踩單車,由寶琳踩到調景嶺,再屈過去日出康城,條單車徑好新好靚,而且,沿途有唔少喺海景段,佢話就算唔踩單車,入嚟行海濱都好舒服。所以,今日同朋友專登由油塘起步,經五桂山,再行到過嚟將軍澳,順便睇睇睇海濱,再食個晏。真喺大鄉里,原來近海濱呢幾段發展得幾靚吓,就好似今次食晏嘅法式薄餅小酒館「ANNE」,就頗有外國風情。先講講鋪外嘅露天位,藍白W紋嘅藤椅,撐住大型嘅太陽傘,周圍都有好多植物,猶如巴黎香榭麗舍大道旁嘅咖啡小店。而呢幾日天氣好,少少陽光,又唔太曬,更讓人感覺輕鬆悠閒。當走入鋪內,甚具格調,一派法式小酒館風情,白襯黑磚牆,配以深色木系傢俬,部份靠牆位喺古典嘅皮梳化,軟熟好坐;而復古圓拱形木框大玻璃鏡,再加上唔少彩繪法國地標海報,襯埋柔和嘅燈光,就算喺晏晝嚟,一樣有氣氛。就連枱上嘅紙餐巾,都比人用料靚,錯眼仲以為喺布餐巾添。至於服務,都好貼心,店員有禮之餘,亦好主動。食物方面,雖然喺以法式薄餅作為主打,但仍然有好多選擇:前菜、法式鹹薄餅、特色薄餅、經典主菜,而甜品就以法式甜薄餅為主。不得不提,啲特色薄餅標示咗世界唔同各地,包括挪威、美國、泰國、意大利、北京、印度
食物方面,雖然喺以法式薄餅作為主打,但仍然有好多選擇:前菜、法式鹹薄餅、特色薄餅、經典主菜,而甜品就以法式甜薄餅為主。不得不提,啲特色薄餅標示咗世界唔同各地,包括挪威、美國、泰國、意大利、北京、印度,盡顯各地特色食材
。亦順帶一提,鹹薄餅喺用蕎麥粉嚟做,而甜薄餅則以麵粉嚟做,除口感之外,色澤都會明顯唔同。
此外,逢星期六、日、假期,11:30am-3:00pm都會提供三道菜嘅早午餐(Brunch),包括餐湯或沙律、主菜及甜品,定價由$108-$198,以所揀嘅主菜而定,甜品亦可以加錢升級主餐牌任何款式嘅法式甜薄餅。最划算都喺揀食套餐,所以,我哋都以此為目標選項
飲品方面,晌入門口位見到大大個酒櫃,就知紅白餐酒唔少得,尤其法國喺出產葡萄酒嘅主要國之一,另外,仲提供烈酒、香檳、雞尾酒、啤酒、梳打、汽水、果汁、咖啡及熱茶,都可以講一應俱全。
是日餐湯

老友選擇餐湯,而是日嘅餐湯喺菠菜忌廉湯,色澤非常翠綠,所以,菠菜味好突出,而質感十分細滑,可以講喺誠意嘅製作。
是日餐湯
是日沙律

小弟頭盤就揀食沙律,而是日沙律喺以田園沙律為基礎,再加少少羊奶芝士及火腿粒,食得出用料無欺場,沙律菜新鮮爽脆,襯以蜜糖芥末汁,好食。
是日沙律
羊奶芝士法式鹹薄餅 $148

小弟都曾經食過法式鹹薄餅,都不止一次,不過,老友就未試過,當然點番一個俾佢試吓啦,揀咗個羊奶芝士嘅,無錯,又喺羊奶芝士,因為無諗過沙律會有。除此,仲加有蜜糖、核桃、九芽菜,以「木砧板」作餐碟送上。不得不講,啲羊奶芝士烘暖過,所以,口感特別綿密,以蕎麥粉做成嘅薄餅皮,口感就比較脆身,連埋所有食材一啖過入口,既唔會覺得怪,而甜甜鹹鹹嘅感覺變得多變而富層次。
牛扒薯條 $198

小弟都算喺食肉獸,自然想揀番啲肉,而呢一道都算哋法式酒館嘅經典主菜,咪以為又喺牛扒一件,餐牌就講明喺用咗牛腹肉,而且,仲喺嚟自法國,有機草飼嘅,配以香脆嘅炸薯條及伯那西醬,整碟牛扒嘅賣相非常之吸引。小弟要五分熟,而牛扒已切成小件,色澤嫩紅、紋理清晰,一啲血水都無,足證大廚晌火喉上拿捏準繩。小試一口,實在妙不可言,因為外皮焦脆、口感軟腍、肉味濃郁、又富肉汁,伴點自家製嘅伯那西醬,就即喺法式嘅牛油蛋黃醬,香滑帶微酸,實在精彩滋味。
牛油砂糖及檸檬法式薄餅 +$10

既然店家都喺以法式薄餅為主打,甜點就當然揀番甜薄餅啦,友人就簡單啲,選呢個,薄餅之內塗上牛油,加少少砂糖,而片檸檬就只作賣相之用。餅皮非常軟熟,有蛋香,索咗牛油同砂糖,簡單得嚟幾好食。
牛油砂糖及檸檬法式薄餅
鹹牛油焦糖法式薄餅 +$25

小弟一向都偏愛焦糖,所以,升級揀咗呢一款經典口味。晌薄餅之上,添加咗花生粒、金寶粒,最正喺塗上薄薄一層牛油之外,就喺唧咗大量焦糖漿,混合一齊放入口,純甜好食,焦糖嘅清甜實在獨特。
鹹牛油焦糖法式薄餅
蕃茄汁 $25、Nespresso鮮奶咖啡 $35

雖然套餐無包飲品,但食甜點都喺要襯杯咖啡嘅,友人就揀蕃茄汁,小弟就揀鮮奶咖啡,不過,呢度提供嘅喺Nespresso嘅膠囊咖啡,所以,成品睇得出喺機沖,味道普普通通而已,都喺鍾意手調嘅出品。而挑剔位喺,唔知點解我杯咖啡唔喺用茶杯,而喺用咗隻高身嘅水杯囉!
蕃茄汁、Nespresso鮮奶咖啡
食完之後,再沿海濱短行一轉,既欣賞一吓將軍澳海旁風景,又幫助吓消化都好。
牛油砂糖及檸檬法式薄餅
鹹牛油焦糖法式薄餅
將軍澳海濱長廊向來是假日好去處,可以欣賞一望無際的無敵海景,呼吸新鮮空氣,這天閒遊完就來到位於海旁附近、澳南海岸MONTEREY Place新開業不久的法式小酒館 - ANNE吃頓假日Crêpe brunch。 餐廳的裝潢參考法國西北部布列塔尼的經典小酒館設計,由深木家具、銅金燈具、白磚牆、藍白相間的色調、猶如窗子的拱形鏡子和充滿活力的海報,營造出一種輕鬆悠閒的感覺。環境洋溢著濃濃的歐陸情懷,尤其是牆上的復古法國海報,有如置身於彼邦。戶外用餐區設有露天雅座,感覺更開揚,風和日麗的天氣下,盡覽海天一色的無邊際美景,在海風伴隨下享受慢活時光。餐牌主打鹹甜法式可麗餅,配搭靈感來自挪威、美國、泰國、意大利、北京和印度等地,以各地特色食材製作薄餅。星期六、日及公眾假期有3 course set brunch menu ,由早上十一時半至下午三時供應。brunch 前菜可選餐湯或沙律。沙律賣相色彩繽紛提起食慾,配上檸檬醋清爽開胃,喚醒沉睡的味蕾。沙律拌以乳白色的山羊奶芝士,質感軟滑無比,帶有溫和獨特的羊奶膻香。是日餐湯為忌廉菜湯,色澤翡翠泛光,沒有草青澀味。湯頭較稠身,喝起來濃濃滑滑的,頓時感到暖

brunch 前菜可選餐湯或沙律。
前菜

沙律

是日餐湯為忌廉菜湯,色澤翡翠泛光,沒有草青澀味。
餐湯

湯頭較稠身,喝起來濃濃滑滑的,頓時感到暖身也暖心。
餐湯

主菜選了鹹食Galette及餐廳的招牌菜油封鴨。
主菜

黑松露法式薄餅 $148
法式薄餅大致分為兩種,法式鹹薄餅叫Galette,甜薄餅則是較為常見的Crêpe,Galette通常疊成一個四方盒子般,呈現蕎麥粉深褐色調,薄餅皮富有濃厚麥香,帶有蕎麥粗糙的口感卻又不會過於乾身。
黑松露法式薄餅

炒蛋入口滑溜,每一啖都是半熟滑蛋,內裡包裹著豐盈蛋汁,配合黑松露散發濃濃的松露菌香。
黑松露法式薄餅

油封鴨 $198
Duck confit起緣於法國傳統保存食材的方法而延伸出來的一道經典手工菜式,鴨脾先經過醃製,再泡浸於鴨油中,配以低溫慢煮的手法來保留飽滿肉汁。
油封鴨

鴨脾夠大隻厚肉,皮脂豐腴,表皮薄脆而肉質細嫩鬆軟,骨肉分離,鹹香入味,配上洋蔥、煙肉及薯塊沙律,份量十足。
油封鴨

法式薄餅鹹甜百變,來到法式薄餅專門店又怎可錯過甜點Crêpe?!
甜品

香脆Valrhona朱古力薄餅 $78
賣相簡約精緻,令人賞心悅目,以蕎麥粉製成餅底,中和甜膩感,表面塗上厚厚的Valrhona朱古力醬,可可味夠濃醇。
香脆Valrhona朱古力薄餅

加$20就可加配焦糖啤梨,梨子肉晶瑩細滑,滲出天然芳醇的清甜果香。
加配焦糖啤梨

榛子朱古力醬香蕉軟卷 $78
餅底是法式薄餅的靈魂,這款Crêpe用小麥粉製作而成,口感份外煙韌,Nutella 與香蕉向來都是絕配。
榛子朱古力醬香蕉軟卷

內餡塗滿榛子朱古力醬,再緊緊捲著微溫的香蕉,一吃暖呼呼,幸福感油然而生。
榛子朱古力醬香蕉軟卷

假日該讓自己放鬆一下,最適合盡情把酒言歡,所以就點了兩杯cocktails。
Cocktails

Raspberry Martini $88
加入酸酸甜甜的蔓越莓,可以中和酒精濃度較高的Martini。
Raspberry Martini

Bloody Mary $80
Bloody Mary主要由番茄汁及Vodka作主調,配上檸檬汁、Tabasco等,甜、酸、苦、辣四味俱全,刺激而不嗆喉。
Bloody Mary
2022-01-09
香脆Valrhona朱古力薄餅
2021-12-11 626 瀏覽
新餐廳,食物質素不俗,法國餐風格🇫🇷,套餐有前菜、主菜、甜品及食品,價錢合理。在將軍澳唐俊街盡頭,附近有不少新屋苑及食肆,故餐廳門口不大,容易遺漏😂,易加強宣傳。
新餐廳
,食物質素不俗
2021-12-11
2021-12-09 358 瀏覽
特登嚟試吓呢間新開餐廳,侍應嘅招呼唔錯,環境都算有啲特色,不過水喉水就有啲怪怪嘅魚腥味,嗌咗價錢偏高嘅set lunch,上菜都好快,前菜嘅南瓜沙律賣相唔錯,lentil soup就真係幾好味,不過前菜嘅份量都真係少咗啲,到主角嘅法式薄餅,揀咗泰式同埋Peking Duck,賣相都幾好,影相影出嚟幾靚,不過好似食唔到啲咩咁,材料質素一般,味道俾啲醬料蓋過晒,甜品方面都係一般,士多啤梨crepes 仲有啲dry,Nutella Banana Roll中間嘅香蕉喺微波爐度叮到好熱,差啲辣親條脷,最後奉上咖啡,算係幾香濃,三個人埋單差唔多要$600,咁嘅質素,CP值不算高,不過同區來講呢類嘅食店比較少,所以應該都有佢嘅市場價值嘅⋯⋯
2021-12-09
2021-12-07 390 瀏覽
A lot of options of crepes / galette, food tastes good and reasonable price, the brunch is very good value, dining environment is very chill and bistro vibe. It's a great place if you are looking for both original galette and creative galettes. The staff are very friendly. Definitely recommended.
Definitely recommended.
2021-12-05
樓面服務態度好好好有禮貌好有耐心咁樣介紹Menu入邊嘅嘢有啲乜嘢材料同埋食材廚房上菜嘅速度都好適合一樣一樣咁上唔會有一種好似吹你食完快啲走嘅感覺想坐幾耐到得值得一試

廚房上菜嘅速度都好適合一樣一樣咁上
唔會有一種好似吹你食完快啲走嘅感覺想坐幾耐到得

值得一試
2021-11-24 421 瀏覽
I had yesterday a dinner with Family and Friend from the neighbourhood and everyone was really happy with the savoury and sweet crepes! The place is cosy, comfortable and casual and it's definitely the best french bistro in Tseung Kwan O. It's currently my new favourite neighbourhood restaurant ! Thanks Anne !
2021-11-23