2023-07-25 1453 瀏覽
前文提要,話說同老婆嚟到鰂魚涌參加友人嘅結業禮,晌附近打個轉之餘,仲食咗碗傳統中式糖水先走。而離開時,逛逛東大街,見到呢一家糕店「Andy's 烘焙坊」有款季節限定「日本柚子」口味,老婆就最啱,所以,買一盒返去同屋企人共享。初時第一眼嘅印象以為佢哋喺賣台式古早蛋糕,因為櫥窗內擺咗好多款長型嘅蛋糕,但再細心望望櫥窗之上,正寫著「北海道牛乳蛋糕」。個人感覺,台式古早蛋糕嘅熱潮已經過晒,依家啲人都只喺當一般嘅烘焙蛋糕店咁睇。唔知喺咪咁,所以你見仲有賣埋北海道牛乳卷蛋、日式芝士蛋糕。加埋另一邊櫥窗有個所出爐時間表,更令我覺得佢最初喺賣台式古早蛋糕,可是始終熱潮減退,買嘅人無以往咁多,所以,出爐時間都唔再寫出嚟,因為去貨慢咗,只好睇吓邊款無先嚟製作。從價目表所見,依家提供9款蛋糕,定價$55至$100。不過有一點仍讓小弟比較在意,價錢牌上明顯刻意寫住「北海道牛乳蛋糕」,當時未有察覺,所以無深究過去問問,喺咪所有蛋糕都用上北海道牛乳整,暫不得而知。有一點值得一讚就喺內部環境,即喺櫥窗之內,好乾淨企理,就算依家大熱天時,都唔會見到有 半隻蚊滋、烏蠅之類飛飛吓。日本柚子蛋糕 $75反正都喺要切一件件,
,所以,買一盒返去同屋企人共享。
有一點值得一讚就喺內部環境,即喺櫥窗之內,好乾淨企理
日本柚子蛋糕 $75

反正都喺要切一件件,所以,事先已經叫店家幫忙切埋。初時以為個蛋糕中間會有啲柚子果蓉或果醬之旅造成夾心,明顯跟預期有啲落差,只喺成個蛋糕裡面加入柚子味嘅元素,食落柚子味確喺幾清香,咬到微粒嘅柚子青;蛋糕嘅質感未如古早蛋糕般濕潤,又唔似海綿蛋糕般輕盈,介乎兩者之間似的,但頗有蛋香,只不過喺亮點未叫好突出,簡單嚟講,似喺一個純柚子味嘅蛋糕而已
日本柚子蛋糕
今次都喺經過合眼緣幫襯下,所以,本身一早就唔會再有幫襯嘅打算,加上質素方面,更無太多理由專登過嚟再試其他款式喇。
外賣自取
$20 (其他)
2022-11-27 1099 瀏覽
之前喺台灣淡水食過一次,嗰種味道念念不忘🤣經過筲箕灣東大街見到就忍唔住試吓,開盒已聞倒好香蛋味😋🤌🏻流心芝士蛋糕打開都係好香濃既蛋香味,呢種古早味好吸引,感覺好有台灣味🤣不過芝士狀態唔夠半溶,切開無想像中咁流心,可能我太晏先買,如果岩岩出爐應該會好好多😎蛋糕面層口感唔算太甜,內層鬆軟無比😋🤌🏻日式芝士蛋糕由於流心芝士蛋糕賣剩半舊🤣所以決定叫多一個蛋糕,佢唔係古早味但一樣好食😋水份多有彈性🤣呢個水潤度真係好好味,放完雪櫃凍一凍好似仲好食🤣🚩 Andy's 烘焙坊 (筲箕灣)筲箕灣筲箕灣東大街59-99號東威大廈地下6A-2號舖#addifoodie #addifoodie筲箕灣#foodie #hongkongfood #drawing #香港美食 #吃喝好去處 #週末好去處 #goodfood #周圍食 #香港插畫 #情侶美食 #HKcouple #hongkongdraw #foodiecouple #愛情插畫 #芝士蛋糕 #古早味

之前喺台灣淡水食過一次,嗰種味道念念不忘🤣
經過筲箕灣東大街見到就忍唔住試吓,開盒已聞倒好香蛋味😋

🤌🏻流心芝士蛋糕

🤌🏻日式芝士蛋糕

🚩 Andy's 烘焙坊 (筲箕灣)
筲箕灣筲箕灣東大街59-99號東威大廈地下6A-2號舖

#addifoodie #addifoodie筲箕灣
2022-11-26
10 分鐘 (外賣自取)
  • 流心芝士蛋糕
2021-12-07 1473 瀏覽
趁1月頭的 2021 元旦 Staycation,我租住西環酒店好幾天,反正在星期六,我專程走到筲箕灣的筲箕灣東大街,幫襯人氣粉麵店 <安利>食 lunch!我獨自幫襯,卻是等上45分鐘!於是,在附近兜個圈,經過見到 <Andy's 烘焙坊>!剛剛見到有古早味蛋糕新鮮出爐,當中包括坊間不常見、當時的新口味日本焙茶蛋糕,況且,可以買半個!第二次再幫襯,就買了伯爵茶蛋糕,兩者作比較吧!日本焙茶蛋糕 $35 半個甜度剛好,質感鬆軟綿密! 焙茶口味不突出!伯爵茶蛋糕 $35 半個充滿清香,入口滲出清新的茶味,甜度剛好,質感鬆軟綿密!兩者色澤差不多,相對伯爵茶蛋糕口味較突出!

於是,在附近兜個圈,經過見到 <Andy's 烘焙坊>!
第二次再幫襯,就買了伯爵茶蛋糕,兩者作比較吧!

日本焙茶蛋糕 $35 半個
甜度剛好,質感鬆軟綿密!
 焙茶口味不突出!

日本焙茶蛋糕
伯爵茶蛋糕 $35 半個
充滿清香,入口滲出清新的茶味,甜度剛好,質感鬆軟綿密!
伯爵茶蛋糕
兩者色澤差不多,相對伯爵茶蛋糕口味較突出!
2021-01-02
2021-01-08 2130 瀏覽
呢間古早味蛋糕店一直都要大牌長龍🏮 雖然用料係簡單🤣 但係鬆軟既口感同埋濃郁既蛋香🥚都算係值回票價既🌝原味未算好有驚喜😅 但係都值得一試 🥰 今日見無乜人龍 試一試新口味💕⭐️ 伯爵茶蛋糕 🧋同原味一樣 鬆軟度係十分出色既😚 真係好似枕頭咁💤 甚至有點過分軟到似假 伯爵茶味太濃 蓋過曬雞蛋香😦 同樣有點似香精既感覺🌸⭐️ 流心芝士蛋糕 🧀打開都係好香濃既蛋香味👍🏻 呢種古早味好吸引❤️ 但係塊芝士既狀態唔夠半溶🙃切開無想像中咁流心 稍為失色

⭐️ 伯爵茶蛋糕 🧋

⭐️ 流心芝士蛋糕 🧀
2020-04-18 3288 瀏覽
呢個蛋糕鋪一開始只有幾款口味,今日再去已增加咗好多口味今日放工行過去買只有2款口味選擇,綠茶同原味應該出咗爐一陣架啦, 有3款蛋糕都可以選擇一條定半條(原味、綠茶、伯爵茶)原味就$50一條$35半條。另外兩款個味都原同價錢,本人覺得買一條抵食d,其他口味的蛋糕只可以一條買。原味好香蛋味,攞上手蛋糕好彈壓落去蛋糕會回彈,就算凍咗食都一樣好味😋,好有彈性個蛋糕,而且蛋糕唔係乾的,食完唔會乾口喉令人要馬上飲水,下次再試其他味!
呢個蛋糕鋪一開始只有幾款口味,今日再去已增加咗好多口味

2020-04-18 1835 瀏覽
復活節假期要留在家中. 竟然收到家人送來的禮物. 古早原味及伯爵味蛋糕. 味道不錯, 軟綿綿超好吃, 我鍾意佢唔太甜. 清清淡淡,蛋香味.之前有試過綠茶味, 但最鍾意都係原味. 有機會再食過😋

之前有試過綠茶味, 但最鍾意都係原味. 有機會再食過😋

• 原味蛋糕
近期,香港多左古早味蛋糕店,其中位於太子既山田本舖,不論蛋香味還是口感方面,個人比較喜歡,但每次想食都要過海,都幾唔方便下,終於,港島呢邊嘅筲箕灣都有古早味蛋糕買啦🙂。由於屋企人有乳糖不耐症,所以買左原味古早味蛋糕試食。蛋糕剛剛新鮮岀爐嗰陣買,仲係熱辣辣,但未有好強濃嘅蛋香味,食入口口感硬左少少,未去到最鬆化軟滑嘅感覺,不過,味道香甜,尚算可以。同山田本舖比較,呢間嘅蛋糕少左啲空氣感,略嫌遜色一點,而味道方面佢嘅甜度多少少,喜愛甜甜的你,應該喜歡。

原味古早味蛋糕
2020-03-28 1655 瀏覽
📍 Andy's 烘焙坊筲箕灣筲箕灣東大街59-99號東威大廈地下6A-2號舖超級鬆軟古早味蛋糕🍰🔖每人每款只可以買一個 每款味道每日出爐時間都吾同 原味每十五分鐘就出一次爐 但最好打去問下先😋味道有原味/綠茶/伯爵茶/朱古力/流心芝士(只限星期一至六有)/經典芝士(只限星期日及假日推出)✨今次食咗原味,綠茶同埋伯爵味原味(一條💰$50半條💰$30 )綠茶同伯爵茶一樣(一條💰$70半條💰$35)一出爐味道好香 尤其綠茶同伯爵味 2個都好濃味 食落好軟熟好綿 重點係食落吾乾夠濕潤🤤🤤🔖記得食吾哂當晚要放雪櫃 第日食雪櫃拎出尼凍都一樣好味 冇變質
📍 Andy's 烘焙坊
筲箕灣筲箕灣東大街59-99號東威大廈地下6A-2號舖
超級鬆軟古早味蛋糕🍰
✨今次食咗原味,綠茶同埋伯爵味
原味(一條💰$50半條💰$30 )
綠茶同伯爵茶一樣(一條💰$70半條💰$35)
綠茶蛋糕
綠茶蛋糕
2020-03-27 848 瀏覽
近期興起古早味蛋糕,其實古早味即係咩味?真係好大嘅迷思!喺筲箕灣東大街食完lunch 好幾次都見倒排長龍嘅蛋糕店,望入去只得一款嘢賣------就係古早味蛋糕!條人龍仲要唔短,寫明要等幾耐先出爐!我邊有咁好神心等!終於有日係weekday去開果頭開會,有機會比我唔駛排隊買倒啦!為左要試真D古早味,我決定只買原味試下!🍰原味蛋糕🍰 1條 $50/ 半條 $30 拎到返公司一齊分享,開盒已聞倒好香蛋味!面層口感小小實小小甜內層鬆軟無比!水份多,有彈性!我自己焗開蛋糕都做唔倒呢個水潤度!真係好好味!唔怪得佢賣$50 條都咁多人等!下次會再試其他味道 !

🍰原味蛋糕🍰 1條 $50/ 半條 $30
2020-03-23 497 瀏覽
成日見到有人排隊,今日我又排下。在櫃窗見到一大底軟綿的蛋糕,已經好想一口咬落去。 賣相其實就好簡單, 冇花功, 所以叫“古早”。 買左一塊原味, $50已經好鬼大件,2都人食都覺得多。 用刀切落去好治癒,切出一塊塊正正方方不會變型。 🤣至於味道,本人覺得口感十分, 味道6分。下次試下芝士,網友說芝士味好正,但要假日一點後先有得買,想食就要自己就時間去排隊啦。如果呢個口感有蜂蜜味就好啦,台灣出名蜂蜜蛋糕,sweet and soft.
成日見到有人排隊,今日我又排下。

買左一塊原味, $50已經好鬼大件,2都人食都覺得多。

用刀切落去好治癒,切出一塊塊正正方方不會變型。 🤣

至於味道,本人覺得口感十分, 味道6分。

2020-03-09 792 瀏覽
曾經聽聞有人話筲箕灣開咗一間食蛋糕好好味,但我沒有放在心上。這天在東大街吃完晚餐,見到一條長龍,就覺得好好奇睇吓有咩食,原來就係呢間蛋糕店!真係好誇張喎,因為鋪頭裏面沒有任何蛋糕,原來全部人排隊等緊新鮮的蛋糕出爐。我貪玩,加上身邊的朋友都話好好食,我就加入排隊嘅行列。最後竟然買咗兩個蛋糕:抹茶蛋糕、芝士蛋糕。又真係幾好食喎所以特登影落嚟同大家分享。最令我覺得神奇嘅係無論凍咗幾耐,芝士蛋糕嘅芝士仍然係流心芝士!

2020-03-09 629 瀏覽
與好友港島郊遊後回到筲箕灣,已經下午茶差唔多完結,先食野後再到呢間烘焙店買古早蛋糕,古早蛋糕在我理解就係無忌廉清蛋糕,呢排突然很人氣,開了很多專賣這種蛋糕的店去到門口已有一條小人龍,店內面積小,只有玻璃分割出來的收銀切榚區,玻璃上貼上每半小時出爐的味道,等5分鐘店員就放入店,呢間可以買半個,呢樣幾好,因為我多心想試多幾隻味都得,不過6點半呢轉只有原味,我買了半個就出店行半小時,7點(有原味、芝士、伯爵茶)再去買喜歡的伯爵茶味!黃色紙盒包裝簡單,外加一個膠袋更穩妥,蛋榚有牛油紙包裹,無比水氣沾濕!原味($30/半個)啡皮黃心,蛋榚鬆軟有彈性,回彈力夠,水份夠唔會乾,喜歡食到蛋味濃,而且甜味不太濃,好味伯爵茶($35/半個)啡皮啡心,蛋榚鬆軟有彈性,回彈力夠,水份夠唔會乾,味道唔太甜,不過伯爵茶味唔夠香,主題味道唔夠強,有點失望蛋榚幾好,店員有禮斯文,買蛋糕順暢,不過只收現金唔夠方便,若有八達通比錢會就好了🤑(希望有機會試到抹茶🍵味)古早味蛋糕

原味(半個)

伯爵茶味(半個)

古早味蛋糕
2020-03-04
5 分鐘 (外賣自取)
$65 (宵夜)
原味(半個)
2020-03-07 654 瀏覽
今晚食完飯介紹了之前吃過覺得好味蛋糕店給朋友,之前嚐過原味及芝士,覺得原味一般,唯獨對流心芝士情有獨鍾!今次可初嚐抹茶味,雖有香濃抹茶味及軟棉棉蛋糕,但也不及香濃芝士流心,熱辣辣又軟熟,又香蛋味!環境雖然普通一間店舖,但也要排隊等指定味道新鮮出爐。店員也會出來維持秩序,避免打尖情況出現。見到有人說要趕時間,但店員仍要求排隊。
環境雖然普通一間店舖,但也要排隊等指定味道新鮮出爐。
2020-03-05 497 瀏覽
經過媒體報道加持,呢間位於東大街標榜古早味製法嘅蛋糕舖,成日經過都見到佢實有人排隊,好好奇究竟佢有幾好食,前排咁啱經過見到就夠鐘有流心芝士味出爐,就決定排隊買來試吓。由排隊至成功買到手都用咗半個鐘以上,個流程係要排著隊等出爐,俾咗錢之後再等佢照單分味入盒,前面有位人客同個收銀爭拗緊,而到我嗰時本身唔鍾意食蛋糕邊嗰啲,所以好聲好氣咁問可唔可以要要中間嗰件,店員非常斬釘截鐵咁話「冇得揀!」,之後就局住要,諗住環保啲唔使要佢個紙袋&刀,唔記得咗佢講咗乜嘢之後就直接成袋俾我。其實都唔明點解呢間鋪頭嘅店員需要黑口黑面咁樣對客…真係已經好耐無遇過呢類古早味態度喇~講返件蛋糕其實係ok嘅,蛋糕質感鬆軟,有輕微蛋香,中間所謂嘅流心芝士其實唔會流嘅,係軟芝士嘅質地,值唔值呢個價錢就真係見仁見智。

2020-02-29 391 瀏覽
星期五的傍晚剛巧在筲箕灣,我們便決定到處找食!由街的一端走往道路的另一端時,看到有十多二十人在排隊,排什麼呢?好奇之下走去望,原來是這間蛋糕店!之前都聽過這店很有名,是兩兄弟開設兩間之類的。我媽媽之前也買過他們的earl grey 及原味。我聽到店的姐姐說6.15pm 這一輪是原味的,一看電話上的時間,6.17pm 了! 不用等就可以進去買蛋糕🍰 ,因為外面排隊的原來是等之後流心芝士那輪!原味糕很熱!把紙盒包裝也弄軟了。蛋糕很熱,但味道比我印象中淡,但口感依然很鬆軟,也「林林地」很好吃
星期五的傍晚剛巧在筲箕灣,我們便決定到處找食!

原味糕很熱!把紙盒包裝也弄軟了。

完美古早蛋糕
2020-02-28
2 分鐘 (外賣自取)
完美古早蛋糕