2020-10-20 45 瀏覽
三人行,星期日晚上,食什麼好?在Openrice找來比較近屋企又合女兒心意的小店,預訂了,所以不用等位。第一次光顧,門口細細,以為內裏好擠迫,原來還有樓上座位,很快安排了在上面的卡位,樓上空間較多,舒服寬敞的。二話不說,求其叫一杯「求其特飲」,幾得意,混合strawberry、blueberry、cranberry、lemon等味道嘅soda,味道不錯。其實仲有幾款名稱很特別嘅特飲,好似「斯理蘭卡吸精吸血殺人大青蛙」,個名夠過癮,留返下次試試。食物方面,叫了個二人套餐,再加兩款小食:fish and chips和芝士焗西蘭花。First course揀咗茄蓉海鮮意大利飯,有蝦、帶子、魚等材料煮成,個人覺得茄蓉味較淡,不過也整碟食光。主菜嘅羊扒剛好有三塊,啱啱好每人一塊,整體份量大大的,不過這份羊扒嘅脂肪比例較多,大家都唔想食那肥嘅部份,所以食剩一堆脂肪,但味道很香。Fish and chips係我個人喜好,炸魚亦有三件,不過可能是小食和價錢關係,魚和脆漿只係一般,但薯條份量很足夠,相當唔錯。芝士焗西蘭花係一個很好嘅選擇,沒有拍下照片,很有心思將西蘭花砌回一個球再淋上芝士去焗,食落西蘭花

茄蓉海鮮意大利飯

Fish  and  chips

芝士焗西蘭花係一個很好嘅選擇,沒有拍下照片,很有心思將西蘭花砌回一個球再淋上芝士去焗,食落西蘭花仲係軟身唔硬唔乾。

最後,喜歡滑滑嘅乳酪雪糕🍦,加上朱古力蛋糕,和用openrice訂位送嘅芝士蛋糕,三人分享剛剛好。
2020-10-18
茄蓉海鮮意大利飯
2020-10-17 89 瀏覽
水牛雞翼真係點名必須推薦🤤到宜家仲記得佢酸酸甜甜嘅醬汁同熱辣辣擺入口嘅滿足感。芝士焗西蘭花嘅芝士味稍淡同稍稀,但西蘭花份量都算多。pizza 係薄底,個人較喜歡厚底但佢個脆邊都好有驚喜,芝士味香濃。豬扒朋友大推,但個人感覺中規中矩。係個signature 特飲偏甜咗少少。整體食物算性價比好好,朋友真係冇介紹錯👍🏻服務都算唔錯。雖然book咗枱都要等一陣,但店員服務好親切。卡位闊落,環境乾淨舒適。
  • 水牛城雞翼
  • 三色芝士薄餅
2020-09-02 1180 瀏覽
呢間餐廳係OR呢度經常Search到,不過唔太留意到佢,直至今年女友生日下查詢左Corckage同Cut-Cake Fee之下,加上Pricing唔貴,合理,最後揀左佢環境設計幾好,一入去有個Open Bar,裝飾有少少聖誕Feel,再加燈膽嘅烏絲拉成穿心箭,嘩。。牆上掛左好多畫框同類似馬路牌嘅牌我地有散叫又有叫Set。Set有個Parma Ham Salad,不過就得一塊Ham。。。。Set二度可以揀飲湯定咖啡茶,我地揀左雜菜湯,因為帶左枝酒,味道應該唔錯,不過上台時冇煙出,飲時係暖偏凍。。。我地都做飲食都體諒冇出聲5oz西冷牛扒凱撒沙律 $ 88居然咁細塊都可以做成數唔錯,叫左5成都做到,而且筋位係淋嘅,未有平時劣質扒果種黏牙意大利雲吞 $58佢個醬係重點,有蕃茄同芝士味,唔知點煮,不過好有印度嘅Butter Chicken汁個味,好特別好好味,推薦香草芝士Pizza $98呢個Pizza 其實就係Margarita,最基本最好味,佢落左唔少Basil羅勒葉,非常香Set主菜 加拿大豬鞍 $188Juicy,有微碳燒香,配菜有粗薯條同沙律菜,旁邊放左少少鹽,加左鹽係仲好食唔比西班

5oz西冷牛扒凱撒沙律 $ 88

意大利雲吞 $58

香草芝士Pizza $98

Set主菜 加拿大豬鞍 $188
唔比西班牙黑毛豬架差

話說我問過餐廳關於Corckage同Cut-Cake Fee,佢話各$50,如果人頭消費$200以上就唔收,正
再問過佢地蛋糕係可以幫忙點個蠟燭,佢仲可以寫碟添,非常好

店員服務到位,不定時會收下碟,頭盤轉大盤又會換碟,加上畫碟畫到咁靚真係呢,仲諗住佢只係寫隻字咋,真係多謝晒咁多位幫我女友慶生。

一點就係個唔熱嘅餐湯令餐飯失色少少,其他都好好
另外一點係店員唔小心將信用卡價收左現金價,相差$10,佢地提左我話佢地係Tips度扣返,不過佢地都辛苦,最後我都比左$60 Tips,係值得嘅,辛苦晒!

2020-09-01
2020-08-15 521 瀏覽
Amico 1890 -意大利菜-復古裝修,牆上有畫作掛飾1️⃣自家牛肉芝士竹炭漢堡 HKD 68味道分(tastefulness):⭐️⭐️⭐️⭐️打卡分(photogenicity):⭐️⭐️⭐️⭐️份量分(Size):⭐️⭐️⭐️⭐️總分(overall):⭐️⭐️⭐️⭐️-竹炭漢堡外表雖特別,但食落去同普通麵包無分別😮。-件牛肉超厚超大塊,熟度剛剛好🥩 - 薯條新鮮熱辣,入面仲有好多薯仔肉tim🍟✅Amico 1890 (旺角, Mong Kok)旺角洗衣街24號地舖
Amico 1890
-意大利菜
-復古裝修,牆上有畫作掛飾

1️⃣自家牛肉芝士竹炭漢堡
HKD 68
總分(overall):⭐️⭐️⭐️⭐️
-竹炭漢堡外表雖特別,但食落去同普通麵包無分別😮。
-件牛肉超厚超大塊,熟度剛剛好🥩
- 薯條新鮮熱辣,入面仲有好多薯仔肉tim🍟

✅Amico 1890 (旺角, Mong Kok)
旺角洗衣街24號地舖
2020-07-22 586 瀏覽
網上訂座好方便......地方唔太起眼 , 有D偏僻.....入座 , 餐牌有2個二人套餐 , 1個豪華....1個平民 , 都有散叫意大利飯或意粉或 pizza或鋸扒.....朋友本來想揀二人平民餐, 因為有小食啱佢食 , 但朋友話驚食唔晒 , 都係散叫意大利飯.....朋友既飯到左...佢本身都食野快 , 我既意粉仲未到 , 追問店員佢話 , 因個鑊一次可以煮2位意粉既份量....所以咁啱等到夠2位就一次過煮 , 所以稍等多陣, 已經煮緊...唔好意思...>.< 其他既都OK啦
意大利風乾火腿沙律
黑松露卡邦尼意大利粉
凍檸茶
雲尼拿雪糕
2020-07-04 507 瀏覽
爸爸同呀姨生日,知道呢間餐廳可以畫公仔係碟到,就openrice 訂座時留comment話要畫咩公仔真係超驚喜呀😍好靚花老爺❤️水森亞土!好勁!!神還原!多謝畫果位靚仔店員😜甜品上枱果陣,我地全家都好開心呀~靚到我忍唔住要開post讚❤️真係好多謝你用咁多心機去畫💖

真係超驚喜呀😍好靚
花老爺❤️

靚到我忍唔住要開post讚❤️
真係好多謝你用咁多心機去畫💖
2020-07-02
2020-06-28 598 瀏覽
一覺飲品的名字就已經充滿了期待~ 這一杯可遇不可求 味道也是耐人尋味好喝主餐前菜也是一流我們一開始看到擺盤已經覺得很用心再加上品嘗之後就非常喜歡我們三人都一致認為下次可以再來吃
一覺飲品的名字就已經充滿了期待~
這一杯可遇不可求 味道也是耐人尋味
好喝
主餐前菜也是一流
我們一開始看到擺盤已經覺得很用心
再加上品嘗之後就非常喜歡
我們三人都一致認為下次可以再來吃
\ 「派口罩、漂白水予長者🧓及長期病患者」「於碟上加上PEPE或連豬插畫」·店舖門面唔大,但裡面座位都幾寬敞,燈光昏暗,牆上貼滿懷舊電影海報,環境雅致浪漫有情調💑·頂級澳洲西冷牛扒 $128推薦指數:★ ★ ★ ★ ☆份量都唔細,薯菜滿滿,西冷order咗7成熟,恰到好處,肉質鮮嫩唔多筋,油脂分佈平均,不肥不膩,帶油香·蟹膏多士推薦指數:★ ★ ★ ☆ ☆超滿足🤤!! 呢款蟹膏顏色較沉,口感非常濃郁,單食可能會有d膩,配多士食岩岩好💕·龍蝦汁蟹肉意大利粉 $108推薦指數:★ ★ ★ ☆ ☆超多蟹肉😛,而且好鮮味🤤;聽講佢哋嘅麵條係每日自家製,意粉🍝煮到剛剛好,軟硬度適中,口感煙靭彈牙·茄醬海鮮意大利飯 $118推薦指數:★ ★ ★ ★ ☆份量唔算好大,茄汁好開胃,啖啖掛汁,飯質Creamy;伴有蝦、帶子等海鮮,整體味道口感豐富。·一入門口陣陣咖啡香撲鼻,店家嘅咖啡同樣出色😛;除咗會喺蛋糕旁畫連豬同PEPE外,仲有畫其他可愛卡通,如小新、Minions、玫瑰🌹等,都好靚😍。網上訂座會有意大利甜品送。

頂級澳洲西冷牛扒 $128
推薦指數:★ ★ ★ ★ ☆
蟹膏多士
推薦指數:★ ★ ★ ☆ ☆
龍蝦汁蟹肉意大利粉 $108
推薦指數:★ ★ ★ ☆ ☆
茄醬海鮮意大利飯 $118
推薦指數:★ ★ ★ ★ ☆
網上訂座會有意大利甜品送。
澳洲頂級西冷牛扒
蟹膏多士
茄醬海鮮意大利飯
龍蝦汁蟹肉意大利粉
澳洲頂級西冷牛扒
茄醬海鮮意大利飯
  • 澳洲頂級西冷
2020-06-20 434 瀏覽
上網見到呢間餐廳有甜品送仲有得畫公仔,所以要求畫花輪同學係碟上。預早book好枱,之後同男朋友去度,第一次黎食,覺得餐廳都好大,播既音樂都係我鐘意聽既英文歌☺️之後我地叫野食,叫咗一份澳洲頂級西冷,香脆紐約薯條同千島海鮮薄餅。同埋叫咗兩杯特飲,一杯係叫「可遇不可求」,另一杯叫「求其特飲」。西冷七成熟😋味道唔錯👍🏻薯條都好食☺️千島海鮮薄餅好脆😋我同男朋友都比較喜歡「可遇不可求」,我個人好鐘意佢d桃味😋值得推介大家試呢杯野飲,「求其特飲」相比之下,無咁好飲😛最後上甜品時,男朋友見到蛋糕格離畫咗花輪同學,佢都開心笑咗!謝謝給他驚喜,仲有真係要讚一讚畫畫呢位員工👍🏻同埋員工幫我地影合照影得好靚🥰如果要同朋友或另一伴慶祝生日,我覺得可以黎呢間餐廳💕會再黎呢間食🥳
香脆紐約薯條
千島海鮮薄餅
可遇不可求
2020-06-19
千島海鮮薄餅
可遇不可求
2020-06-11 359 瀏覽
Amico 1890 -意大利菜-復古裝修,牆上有畫作掛飾-店內有上下兩層-可作為派對場地-搞笑特飲:可遇不可求、垃圾桶 Amico 1890 is a two floor Italian restaurant specialising in steak, pizza, risotto and spaghetti. Adopting a vintage design style, you will instantly hit by a collection of paintings and metal broads on the wall as you enter the restaurant. Quiet and relaxing, this is the best place to escape from the crowd in Mong Kok🍝🥗🍔🍟.青檸梳打 HKD$45 Lime Soda 🍋 味道分(tastefulness):⭐️⭐️⭐️⭐️打卡分(photogenicity):⭐️⭐️⭐️⭐️份量分(Size):⭐️⭐️⭐️⭐️總分(overall):⭐️⭐️⭐️⭐️
Amico 1890
-意大利菜
-復古裝修,牆上有畫作掛飾
-店內有上下兩層
-可作為派對場地
-搞笑特飲:可遇不可求、垃圾桶

青檸梳打 HKD$45
Lime Soda 🍋
總分(overall):⭐️⭐️⭐️⭐️
- 清新嘅青檸味,加上梳打清爽嘅口感,味道又酸又甜,絕對係夏日炎炎之選! (有冇人同我一樣,第一眼看到以為係酒🤣?)
-A glass of lime soda is what you need to quench the thirst under the boiling sun, refreshing and non-alcoholic lol.

鵝肝醬多士 HKD$68
Foie Gras Toast 🍞
打卡分(photogenicity):⭐️⭐️⭐️
份量分(Size):⭐️⭐️⭐️
總分(overall):⭐️⭐️⭐️⭐️
👍🏻鵝肝醬塗上多士嘅質感同普通果醬差唔多,但油膩感較重。係香脆多士上加幼滑而味道濃郁嘅鵝肝醬簡直係最佳配搭🤩!
👍🏻A rich and unique flavour, containing a mixture of sweet and savoury taste. The texture is soft and butter-like, which is best served with toast!

美國安格斯肉眼扒HKD$248
U.S Prime Angus Rib-eyes Steak (10oz)🥩
總分(overall):⭐️⭐️⭐️⭐️
👍🏻肉眼牛扒咬落去不但美味多汁,肉質鮮嫩, 而且7成熟度掌握得剛剛好。旁邊嘅薯條都非常吸引,就算唔用蕃茄汁作為調味,佢本身嘅海鹽都已經好入味!🥩🍟🧂
👍🏻Juicy, tender and moist🤤. The degree of steak doneness is perfectly controlled with medium well characteristics: Relatively dark and brown colours on the outside, along with a hint of pinkish layer when it is cut out.

Amico 1890 (旺角, Mong Kok)
旺角洗衣街24號地舖

2020-06-01 490 瀏覽
真心要介紹呢一間嘅西冷 佢價錢唔係話好貴 但佢嘅質素都幾高澳洲頂級西冷 $158我叫咗五成熟 佢嘅肉質勁鮮嫩 完美嘅粉紅色 出面煎到好香 好重牛味 厚度啱啱好 仲要嗰邊係有油脂 每一啖都好完美 薯條仲要係厚切薯條😍 一定要叫佢拎千島醬去點 食完成個真係好飽墨西哥雞鎚 $78幾香口 係辣辣地 鍾意佢用雞鎚多個雞翼 因為雞翼油脂多啲 雞鎚食落雖然冇咁嫩 但配埋啲汁 外表又脆脆地咁 唔錯斯里蘭卡吸睛吸血殺人大青蛙 $48呢杯野比佢個名吸引左😂 其實係薄荷加菠蘿汁 上面啲泡都幾特別 不過個人覺得如果冇咁甜會好啲
真心要介紹呢一間嘅西冷 佢價錢唔係話好貴 但佢嘅質素都幾高

2019-11-19
墨西哥雞鎚
斯里蘭卡吸睛吸血殺人大青蛙
2020-05-25 545 瀏覽
朋友話未食過呢間餐廳,所以我就預早book左位,book位仲有甜品送,我地叫左個車打芝士牛肉漢堡包,香草芝士pizza同埋炸魚薯條,職員態度都唔錯嫁,落左單食物好快就到,先講車打芝士牛肉漢堡個包係黑色嫁,估佢唔到,漢堡好厚肉,牛肉味幾香,仲有粗身薯條伴碟之後食左個香草味好香既芝士pizza,唔會好油,二人份量剛剛好,再之後既炸魚薯條,炸魚如果可以多一兩件就好,份量比較少,不過炸魚食落唔會好油膩,而且無特別限時食幾耐,係個傾計唔錯既地方最令朋友開心既係估佢唔到既甜品伴碟有佢最愛既小新圖,多謝廚師畫得甘靚既圖用心制作,甜品都唔係太甜,岩岩好。

用心制作,甜品都唔係太甜,岩岩好。
今日想食吓西餐 就嚟試吓呢間 原本想食雜菌risotto 但今日menu 轉咗做意粉 見另外一個餐有risotto我又鍾意食南瓜同菠菜 所以就嗌咗 嚟到之後食落幾好食 南瓜仲有啲一絲絲溶入risotto 但硬係覺得有啲唔對路 諗諗吓 明明我記得menu 寫有菠菜架喎 為免屈咗人哋 我特登問吓waitress 係咪菠菜打蓉融哂入risotto 所以好似唔見有菠菜? 點知原來要特登問 佢哋先話今日菠菜無返貨 所以無落 其實碟飯真係幾好食 雞胸又juicy 可惜menu 寫明嘅食材無又無事先同客人講 或者 癡嘢喺menu 遮住個菠菜 令人有啲覺得少咁啲嘢囉 希望改善吓
2020-03-11 646 瀏覽
今日想食西餐所以就揀咗amico 1890😁餐廳格調唔錯(少少暗又唔太嘈)啱晒啲曖昧中嘅人嚟增進感情🥰👍🏻紐約薯條($58)🍟每條薯條都好大條我同朋友一人一半都已經食到三四成飽😋黑松露野菌意大利飯 ($118)唔好睇佢份量好似好少咁,其實都幾飽肚啖啖黑松露味同香菇味,會食唔停口😆下次應該會encore🤗最後埋單每人$130~食物質素高,環境好,但又唔貴嘅餐廳真係唔多個人覺得呢度絕對抵食😙
今日想食西餐所以就揀咗amico 1890😁

餐廳格調唔錯(少少暗又唔太嘈)
啱晒啲曖昧中嘅人嚟增進感情🥰👍🏻

紐約薯條($58)🍟
每條薯條都好大條
我同朋友一人一半都已經食到三四成飽😋

黑松露野菌意大利飯 ($118)
唔好睇佢份量好似好少咁,其實都幾飽肚
啖啖黑松露味同香菇味,會食唔停口😆
下次應該會encore🤗

最後埋單每人$130~
食物質素高,環境好,但又唔貴嘅餐廳真係唔多
個人覺得呢度絕對抵食😙
  • 黑松露野菌意大利飯
  • 紐約薯條
2020-03-05 3277 瀏覽
好姊妹請我食生日飯, 她給我幾間餐廳選擇, 最後我都是選了Amico 1890。 之前一路都未試過, 餐廳有兩層, 地下那層比較有油煙味, 我們當日坐上層, 坐低不久就散點了意大利雲吞$58, 龍蝦汁蟹肉粉$108, 加拿大豬鞍扒$128, 日本刺身帶子沙律$58, 白酒$62, 紅酒$52。日本刺身帶子沙律~ 蔬菜新鮮,但帶子得兩粒。龍蝦汁蟹肉粉~ 龍蝦汁味道濃郁, 蟹肉都幾多, 味道算不錯。加拿大豬鞍扒~ 豬扒厚切, 有部分位置做得過熟比較硬身, 配菜有薯條和沙律, 粗薯條配茄汁最好味的。意大利雲吞~ 蕃茄醬汁做的意大利雲吞, 酸酸甜甜很開胃。芝士蛋糕和芒果芝士蛋糕~ 食滿$600可以免費有兩個蛋糕甜品, 芝士蛋糕味道不夠濃, 芒果芝士蛋糕的芒果味重一點會更好, 不過都要讚下餐廳很有心思的寫上生日快樂字句。白酒 & 紅酒~ 兩款味道都幾好, 尤其是白酒甜甜的易入口。整體食物質素唔錯, 店員服務都很貼心,但廁所的環境衛生有待改善, 話說我一到步已經走入廁所小解, 誰知一開廁所蓋嚇到我立即跑出來, 裏面的情形都不想再憶述了。

日本刺身帶子沙律~ 蔬菜新鮮,但帶子得兩粒。
日本刺身帶子沙律

龍蝦汁蟹肉粉

加拿大豬鞍扒

意大利雲吞~ 蕃茄醬汁做的意大利雲吞, 酸酸甜甜很開胃。
意大利雲吞

芝士蛋糕 & 芒果芝士蛋糕