餐廳: Alfafa
資訊:

2019-09-11 831 瀏覽
總評: 主打優質食材,味道好,價錢合理。有時惠顧滿$150 送$50 現金券。呢一間餐廳幾乎是我我飯堂。食的次數多到唔記得。早餐OK, 下午茶就唔算抵,晚市反而最推介。一個dish平均都是$90左右,用埋$50優惠,二人埋單百幾蚊已食得好滿足。佢一個餐有餐湯跟包, 或招牌Alfafa沙律,一個主菜,加飲品。湯通常係磨菇湯或雜菜湯。磨菇湯是由新鮮啡磨菇打成,粒粒菇口感豐富,非常香濃。Alfafa的包也出色,最愛洋蔥包同芝麻包,但晚市好多時呢兩種包已冇晒, 佢地會跟一片香脆多士。 括招牌Alfafa沙律亦是呢度嘅皇牌推介。跟餐沙律而言,用料異常豐富,有羽衣甘藍,牛油果,車厘茄,西蘭花,杏仁片,蘋果,杏脯乾,提子乾,藜麥。牛油果creamy, 西蘭花crunchy, 茄仔清甜,加上香口杏仁片同有甜美煙韌的乾果,超新鮮高質,撈上似有還無的Caesar醬汁,醬汁沒有令成個沙律得返一種味,反而是突出了每種食材自己的味道,正到不得了。呢個沙律水準媲美Simplylife等沙律專門店,以西餐廳而言是贏人九條街的質素,絕非那些幾片西生菜幾粒罐頭粟米的劣質沙律可比。有時一小碗跟餐的沙律不夠喉,就索性叫re

有時一小碗跟餐的沙律不夠喉,就索性叫regula size當主食。近排佢地有丹麥日式叉燒,配埋沙律真是無敵正,多菜少肉走澱粉,啱晒做晚餐, 健康美味, 令人滿足。

佢地其他熱食都不錯,最欣賞有骨豬柳天使麵,豬柳鲜美多汁,天使麵條條分明,撈上橄欖油,伴碟是5-6粒車厘茄同西蘭花,唔怕唔夠菜。簡單美味有營。

以價錢,位置,味道,營養而言,呢間絕對是飯堂之選。
  • Alfafa沙律, 有骨豬柳天使麵
In my continual quest searching for above average lunch venues in North Point, we tried out Alfafa today in the Island Place mall. Situated on the first floor, the restaurant is smallish with some external seating extending into the mall walkway floor. Felt a bit warm - mall needs to crank up the AC.Food was pretty decent, and a good value for money. We ordered the steak + risotto, and chicken + angel hair, both running about $100 with drink and soup or salad. They have dessert add-ons for +20is

Food was pretty decent, and a good value for money. We ordered the steak + risotto, and chicken + angel hair, both running about $100 with drink and soup or salad. They have dessert add-ons for +20ish but were weirdly out of all 3 of their tart selections - almond, lemon, chocolate. Was only midway through lunch service?

I guess this is another decent option in North Point. Although it just felt really hot sitting there. And the food took a really long time - they list a 15 min prep time on the menu, was closer to 20-25 min. Really shouldn’t take so long - it’s just a lunch set. Not rocket science

Meh...
2019-07-30 972 瀏覽
今日打呢個食評唔係為左食物,而係不滿餐廳既SERVICE等我將成個流程講出黎平日LUNCH TIME黎到港運城,好彩我12:50已經黎到,係午市人潮來臨前已經入座餐廳唔算大,唔係好多位,我諗都係四十張檯到,侍應有五、六個但係就一直都揾唔到人幫自己落單,明明有侍應見到,佢地點左頭示意,叫左咪叫附近同事幫我落單不過附近同事就SERVE左自己隔離個張檯先,而且落完一張單就行去入機,再TAKE ORDER又再行去入機所以唔會等到有人幫我地終於有個侍應行近我地,但係佢係行去執檯,又係叫我地等一陣先個FLOW會唔會係落單-->執檯-->放低碗碟-->埋機落ORDER比執檯-->放低碗碟-->落單-->入機 更加好呢?總之淨係針著落單呢個問題都搞左好耐講返食物啦,今日ORDER既係鮮羅勒新豬肉醬炒意粉何謂新豬肉?新豬肉OMN!PORK,係北美革命性食物科技,以豌豆、非基因改造大豆、香菇同米製成,比豬肉低膽固醇、熱量同脂肪我都係第一次食OMN!PORK,因為呢個意粉係茄醬底,所以佢濃烈既味道係會覆蓋左新豬肉既味新豬肉其實係無乜特別既味道,佢既口感就好似絞
今日打呢個食評唔係為左食物,而係不滿餐廳既SERVICE

等我將成個流程講出黎

餐廳唔算大,唔係好多位,我諗都係四十張檯到,侍應有五、六個

所以唔會等到有人幫我地

終於有個侍應行近我地,但係佢係行去執檯,又係叫我地等一陣先

總之淨係針著落單呢個問題都搞左好耐

Omni  pork

講返食物啦,今日ORDER既係鮮羅勒新豬肉醬炒意粉

何謂新豬肉?

新豬肉其實係無乜特別既味道,佢既口感就好似絞碎既豬肉,一D 都唔似係植物造成

我覺得佢既像真度比BEYOND BURGER更似,食落同豬肉無分別

如果真豬肉同新豬肉比,就住呢個煮法,我傾向選擇OMN!PORK

一來顧客唔會知道餐廳豬肉既來源,依家食物安全既問題愈來愈令人擔憂

二來食少D肉等身體休息下都好

大家未食過既可以嘗試下
2019-07-25
2019-06-30 888 瀏覽
今日諗住搵個地方食Tea,嚟到Alfafa,見到啲甜品好吸引,所以就叫咗個朱古力心太軟、香蕉pancake &雞髀配薯條。出乎意料地,佢哋非常好食。 佢個朱古力心太軟有配雪糕,雪糕味道仲有得俾你揀,而且我食嗰陣時有半價優惠,抵食🤤。個心太軟外脆內軟,雪糕仲唔係牛奶公司嘅,真係好好食。 個香蕉pancake🥞並唔係一般嘅香蕉pancake,你唔好以為佢係一塊pancake上面加啲香蕉,其實佢係一塊pancake入面加啲香蕉入去,一塊有兩種口感,真係好正😍!而且佢呢個餐都有配雪糕🍦。 講返個雞髀🍗配薯條🍟,佢個雞髀非常之多汁,薯條脆而唔油膩,兩樣非常之夾。 總之三樣嘢都好好味啦!下次有機會我一定會再來!👍🏻👍🏻👍🏻😋😋😍
2019-06-30 699 瀏覽
跟同事一齊食午餐,有買三送一,剛好4個人😁我點左雞肉紅米飯,感覺較健康(因為最近食多左熱氣野😛)上菜好快,外觀冇想像般美觀,不過食落都唔錯,雞肉混左入去成個紅米飯入面,味道清清地,岩晒我既胃口,份量對於我有點多,食淨左少少🙈午餐配一個湯同野飲我選左蘑菇湯,湯既質素比其他食物同飲品更勝一籌,個湯係有蘑菇蓉同調味相當恰當,非常好飲(由於太肚餓,湯一黎就即飲,忘左拍照)。至於野飲就揀左水果茶包,冇乜特別,不過不失啦。同事就揀左飲咖啡,原本有個飲dry啡既,但因為太苦,而加晒成杯鮮奶😅但最後都係飲唔落,佢話因爲太苦,得個苦字,就算加左奶都係好稀、好水...所以咖啡就唔推介,其他都ok既
午餐配一個湯同野飲
至於野飲就揀左水果茶包,冇乜特別,不過不失啦。
所以咖啡就唔推介,其他都ok既
2019-06-26 490 瀏覽
近來天氣熱,為免媽媽太辛苦,所以一星期都會找幾日出去食飯,今日因為開會唔可以準時收工,於是只可以在屋企附近找間餐廳食下。呢間開了很久,每次都是路過,都沒有機會入去睇過,所以今日終於可以入去試一下。餐廳在商場內,是一個開放式的設計,所以冷氣的感覺就唔係好夠!坐低預備叫嘢食時,侍應就話原來晚市3送1,好彩今日係一家4個人去,咁就剛好可以送一份⋯⋯點了漢堡包,牛扒飯和魚柳意粉!個漢堡包上桌時有驚喜,賣相好不特止,醬料仲可以自己塗,又唔錯喎!不過,整體食物就偏淡,有機會要自己加料!
不過,整體食物就偏淡,有機會要自己加料!
一個平常的週五下午,天氣超級熱,出來揾下野食散下心❤下午茶都幾平,一個餐包野飲,選擇都頗多下↓呢間位置都算寬鬆,服務速度都幾快。我要咗公司三文治+咖啡☕咖啡偏苦,味道還算濃,但是我需要加好多奶先飲得落,而且好提神!超級大份的公司三文治配薯條🍟🍟🍟🍟d薯條好鹹…食唔得曬…三文治好食,焦香麵包,包住生菜番茄🍅雞蛋,bacon等,搭配好健康,而且不會太大件,可以慢慢食。不過要注意,有時會有材料掉出來,食得小心d

呢間位置都算寬鬆,服務速度都幾快。
2019-06-02 358 瀏覽
下午2點幾去食,客唔算多。係門口呆企左3, 4分鐘都冇人理(對住門口既甜品飲品吧侍應見到係我地),我地見唔對路,入面大把位,就自己行入去叫待應帶位啦。點知待應見我地行入黎就截住,問幾位,然後叫返我地出門口等,5分鐘後先黎帶位,唔係冇枱,又唔係未執枱,點解要客企10分鐘?想食西餐,選擇又唔多,算!待應安排左係商場走廊既坐位,多人行過個人唔太鐘意,要求轉餐廳入面既空位(仲有好多位),但佢話冇得轉。放低水,又等左5分鐘先拎menu過黎。 叫左個lunch set, 一個蟹王意粉,意粉過百,唔平,但味道值得一讚!兩人加埋食個lunch近2百蚊,食物質素係唔錯既,但呢個價錢換黎咁既服務質素,我覺得唔太值。
2019-05-23 434 瀏覽
Lunch有時想食西餐, Alfafa 其實係唔錯嘅選擇😋-💁🏻‍♀️煙三文魚、牛油果、太陽蛋香蕉班戟配Alfafa特色沙律-一睇menu 就決定左食依個combo, 好豐富😍份量都真係幾多下😱-是日餐湯係蘑菇湯, 香濃, 仲啖啖有蘑菇碎🍄-半個牛油果1️⃣堆沙律1️⃣隻太陽蛋2️⃣大塊香蕉班戟3️⃣片煙三文魚-🥑牛油果夠熟, 又香又滑🤤🥞香蕉班戟雖然見到有少少香蕉肉🍌但無乜香蕉味, 口感煙韌👍🏻 (其實我開頭以為香蕉同班戟係分開😆)🥗沙律最有驚喜! 用上羽衣甘藍、車厘茄、蘋果等材料, 仲有杏脯肉😍 由材料到沙律汁到整體嘅口感都好好!-
Lunch有時想食西餐, Alfafa 其實係唔錯嘅選擇😋
一睇menu 就決定左食依個combo, 好豐富😍
份量都真係幾多下😱
是日餐湯係蘑菇湯, 香濃, 仲啖啖有蘑菇碎🍄
半個牛油果
1️⃣堆沙律
1️⃣隻太陽蛋
2️⃣大塊香蕉班戟
3️⃣片煙三文魚
🥑牛油果夠熟, 又香又滑🤤
態度差到唔出post唔得!!和餐廳員工表示想換位置,員工其後請示經理。經理用不悅的態度同我講:「換位啊,依家冇噃、唔鐘意坐呢度、就麻煩你出去等等!」其實佢一份早餐都比茶餐廳貴、所以我覺得員工的質素及服務理應相對會比餐茶廳高!但事實係更差!譚仔丫姐都好過佢地!我知你生意好、唔憂做。但麻煩都要保持應有的服務態度!唔會推薦朋友、永冇下次。建議員工需要重新培訓。特別係經理!弓弓上面係咁既態度、做細既有樣學樣。
態度差到唔出post唔得!!

我知你生意好、唔憂做。但麻煩都要保持應有的服務態度!

唔會推薦朋友、永冇下次。

建議員工需要重新培訓。特別係經理!弓弓

上面係咁既態度、做細既有樣學樣。
2019-04-25 653 瀏覽
今日中午和同事去吃中午本身預訂了枱去到的時候不需要等位餐廳環境都算乾淨舒適店內服務生態度很好和藹可親我們點了四個套餐前菜可以選擇湯或沙律還有配送餐包口感都脆口,而主菜就點了兩個烤美國有骨豬柳天使麵,烤澳洲100日穀飼牛有機鮮蘑菇亞麻籽燴紅米飯及黑椒海鮮有機鮮蘑菇炒意粉上菜時間都快,平均十五分鐘到!食物覺得豬扒比較老,較難切,黑椒意粉比較辣但是其他的口味我哋都覺得係幾好食而且原來逢星期一至四是會有買三送一所以性價比都幾高值得一試!
今日中午和同事去吃中午
本身預訂了枱
去到的時候不需要等位
餐廳環境都算乾淨舒適
店內服務生態度很好和藹可親
我們點了四個套餐
前菜可以選擇湯或沙律還有配送餐包口感都脆口,
上菜時間都快,平均十五分鐘到!
食物覺得豬扒比較老,較難切,黑椒意粉比較辣
但是其他的口味我哋都覺得係幾好食
而且原來逢星期一至四是會有買三送一
所以性價比都幾高
值得一試!
2019-04-25
2019-02-16 959 瀏覽
今日陪知心好友去北角買嘢,順便食 lunch, 我見食肆開揚,感覺舒服,所以我哋就揀這間午餐。午餐食物種類多,有多款選擇。我點了炸有骨豬扒配特濃番茄雜菜湯意粉。隨餐附送麵包、餐湯和飲品。此外,甜品點了焗朱古力熔岩蛋糕配雲尼拿雪糕。豬扒炸得火喉剛好,夠熱又唔濃,肉質鬆軟易嚼,水準不賴。番茄大大片,整體 ok。凍奶茶茶味可以更濃,冰太多影響味道,糖水也太多太甜。甜品美味,食落令人開心,雪糕配朱古力很吸引和美味。

豬扒炸得火喉剛好,夠熱又唔濃,肉質鬆軟易嚼,水準不賴。

番茄大大片,整體 ok。

凍奶茶茶味可以更濃,冰太多影響味道,糖水也太多太甜。

甜品美味,食落令人開心,雪糕配朱古力很吸引和美味。

2019-01-11 620 瀏覽
今一放假喺北角港運城嘅分店食咗個悠閒嘅早餐,依間餐廳環境幾好好乾淨,員工亦都好Nice,我揀咗一個牛角包,腸仔炒蛋,仲有熟蕃茄,1個羅宋湯長通粉,一杯熱咖啡。落order好快,但係出餐真係好慢,差唔多等左15分鐘,但啲嘢食都係唔係好熱。食物嘅味道還好,咖啡都好香幾好飲。而我太太就食咗一個蘑菇汁長通粉加雞扒,佢啲蘑菇汁幾好食,雞排份量適中,但係食完之後你會覺得好飽!建議大家要預早少少或者預多啲時間去食,因為真係花好長時間先食到呢個早餐。
2019-01-06 595 瀏覽
今晚同好友黎到呢間,星期五晚上八點幾鐘,餐廳半滿,環境好舒服喔小清新田園feel佈置,呢個係我第一次黎呢間。餐廳價位約90-120,連餐湯餐包,飲品,第一個感覺唔錯。再睇餐牌,野食大路等黎都有點特別。今晚我叫左個龍蝦湯蟹肉意粉,個湯幾濃喎蟹肉粉量適中。個薯仔湯都幾好飲。之後仲可以加錢將飲品升級添,叫左個熱情果earl grey, 未飲過呢個組合,但blend得幾好。一個好relaxing的周末!會再幫襯
小清新田園feel佈置,呢個係我第一次黎呢間。

蟹肉粉量適中。個薯仔湯都幾好飲。

一個好relaxing的周末!
會再幫襯
龍蝦濃湯蟹肉意粉
龍蝦濃湯蟹肉意粉
2018-11-27 651 瀏覽
這家餐廳開業後一直未有機會品嚐,今天剛好經過終於可以試試!餐湯選了有機蘑菇湯,出奇地好喝!充滿細細的蘑菇粒,菇味濃郁!餐包擲地有聲,十分香脆,而且還是熱哄哄的主菜黑椒蜆肉有機鮮蘑菇炒扁意粉令人有點失望。。。黑椒醬汁杰撻撻。。。吃少許已經十分滯。。。另一個烤澳洲一百日穀飼牛有機鮮蘑菇及亞麻籽燴紅米飯,可能店家貼心地知道打工仔們午餐時間有限,所以預先攤涷牛肉。。。牛肉肉質堅韌,米飯淡而無味,十分配合健康的主題!
這家餐廳開業後一直未有機會品嚐,今天剛好經過終於可以試試!
Organic  Mushroom  Soup
Clam  &  Mushroom  Lunguine
Grain  Fed  Beef  w/  Red  Rice
牛肉肉質堅韌,米飯淡而無味,十分配合健康的主題!
2018-11-26
Organic  Mushroom  Soup