餐廳: AGE Cuisine Express
資訊:

2020-09-24 830 瀏覽
是日放工約咗男友來太古AEON買家品事前當然要搜尋一下附近有甚麼好餐廳啦見到有間西餐廳都很多笑臉, 而且賣相也不錯一於預早BOOK定位, 當晚準時上到去, 已有2檯客人了由於疫情下, 政府規定2人限聚令和1.5米距離餐廳都做到很足的, 進入餐廳前也有量體溫, 每張檯都有搓手液的餐廳位於工廈入面, 但門面及內裡一點都不殘舊我忘了影內裡環境給大家看雖然有open kitchen/水吧, 但是通風系統很好吃完後離開也沒有任何油煙味道 (真的很怕很怕吃完成身都是油煙味)檯上放了2份menu, 當中有a la carte 和dinner set最後唔想諗太多, 揀了2份dinner set, 平均2xx包餐湯, 餐包, 主菜, 甜品和飲品, 價錢合理當然唔好食另計啦~是日餐湯是雜菜湯, 紅紅的很足料, 也不是花x餐廳煲完再煲, 煲到蔬菜溶溶爛爛的那個劣質而是咬得到蔬菜的口感, 西芹, 胡蘿蔔, 蕃茄等, 味道偏酸一點不過配埋這個法國小飽就剛好小飽是熱暖的, 夾著雪硬了的牛油, wow....超正主菜來啦 海鮮燴煮珍寶阿拉斯加蟹腳伴魚籽醬及法式薯茸上菜時都好貼心, 因為鐵PAN的邊會很熱, 叮囑我
是日放工約咗男友來太古AEON買家品
事前當然要搜尋一下附近有甚麼好餐廳啦
見到有間西餐廳都很多笑臉, 而且賣相也不錯
一於預早BOOK定位, 當晚準時上到去, 已有2檯客人了
由於疫情下, 政府規定2人限聚令和1.5米距離
餐廳位於工廈入面, 但門面及內裡一點都不殘舊
我忘了影內裡環境給大家看
雖然有open kitchen/水吧, 但是通風系統很好
當然唔好食另計啦~
不過配埋這個法國小飽就剛好
小飽是熱暖的, 夾著雪硬了的牛油, wow....超正
主菜來啦

海鮮燴煮珍寶阿拉斯加蟹腳伴魚籽醬及法式薯茸
上菜時都好貼心, 因為鐵PAN的邊會很熱, 叮囑我們要小心
想不到份量也很足, 食材也有幾款唔同種類的, 薯茸都很大碗, 賣相也一流
阿拉斯加蟹腳有3大件, 果真是珍寶, 沒有欺騙成分
差不多有成隻叉咁長
海鮮燴煮珍寶阿拉斯加蟹腳伴魚籽醬及法式薯茸
廚師一早已將部份殼剪開, 所以我很輕易便將肉挑了出來
女士們食得一點都不失禮, 手殘不善用刀叉的人的也不擔心,
大家吃起來也變得優雅
海鮮燴煮珍寶阿拉斯加蟹腳伴魚籽醬及法式薯茸
海鮮燴入面還有蝦, 青口, 蜆
隻數每種都有4隻, 份量超多!
而湯底也是由海鮮餚出來, 味有點濃, 相信是給人客混合味淡的薯蓉一起吃
海鮮燴煮珍寶阿拉斯加蟹腳伴魚籽醬及法式薯茸
我想說, 薯蓉的份量也超級多, 我沒辦法吃畢
雖然濃湯很好味, 但真的很飽
男友愛吃牛, 當然第一眼望到Menu很快便決定到了
自家28天乾式熟成美國Prime級肉眼牛扒, 份量都有睇頭
還有半條烤粟米和其他瓜菜作伴
我地要求Medium, 做出來的效果是一致的
肉眼牛扒大過手掌, 沒有多餘的筋位
沒有多餘的醃製, 加少許鹽便夠味
而牛扒本身也有牛味呢~是原材料的味道, 男友也很滿意
最後的精選意大利甜品和餐飲
事前也沒問甜品是甚麼, 反正是甜品就喜歡吃, 也給自己一個驚喜
最初也想...甜品都只是一個點綴, 也只是一餐當中的配角, 所以多數認定甜品是簡單或求其現盛的
當職員端上檯的一刻, 自己也看傻眼
不求其也不簡單, 還很精美, 是有用過心去造的
焦糖芝士蛋糕配椰子味雪榚
先嗜一口椰子味雪榚, 超濃椰子味, NICE
而焦糖芝士蛋糕是上軟下硬的口感, 甜度適中,
不過由於雪榚太濃味, 如先吃雪榚, 會蓋過芝士的味道, 所以建議不要同步吃
分開來說, 2者都是好味的
雖然單看價錢, 每個餐都不算便宜
但吃過望過D相後, 你會覺得值得!
2020-09-14
海鮮燴煮珍寶阿拉斯加蟹腳伴魚籽醬及法式薯茸
先生在法國公司上班, 在法籍同事耳濡目染之下,竟然喜歡上食法國菜。這日,和先生途經太古,特意在網上,找到位於東達中心內的AGE Cuisine Express 用餐,雖說在工廈內,但位置非常方便,就在太古AEON 的對面。餐廳門面經過用心設計,是我見過最靚的工廈餐廳。店內環境清靜舒適, 打開餐牌~ 餐湯,沙律,披薩,海鮮,肉類等等,也應有盡有, 選擇比想像中,還要豐富。鮮蝦,白菌香料辣忌廉汁長意粉 $128先生的意粉先上枱,大大一碟。鮮蝦去殼後輕微煎香,爽口彈牙,菇菌經過爆炒, 味道濃烈特出,意粉煙韌適中,如果忌廉汁,再辣點的話,定會更加惹味。法國膏蟹肉扁意粉配蟹膏忌廉汁 $158眾多海鮮之中,我最鍾情食蟹。餐牌上,竟然有坊間少見的法國膏蟹意粉,上枱蟹香四溢~~濃郁蟹膏醬汁,混合香滑忌廉,一梳梳鮮甜蟹肉,包裹住扁意粉, 蟹膏+蟹肉+忌廉汁,形成一種幸福的味道。由於意粉份量頗大,食完已經很飽,便沒有再點其他食物,下次來AGE,除了膏蟹意粉外,披薩也是我最想品嚐的。順帶一提,店內的女服務員親切有禮,令人感覺舒服,抵讚。

餐廳門面經過用心設計,
是我見過最靚的工廈餐廳。

每枱也設有消毒洗手液,十分細心

店內環境清靜舒適, 打開餐牌~
餐湯,沙律,披薩,海鮮,肉類等等,
也應有盡有, 選擇比想像中,還要豐富。

鮮蝦,白菌香料辣忌廉汁長意粉 $128
白菌香料辣忌廉汁長意粉

先生的意粉先上枱,大大一碟。
鮮蝦去殼後輕微煎香,爽口彈牙,
菇菌經過爆炒, 味道濃烈特出,
意粉煙韌適中,
如果忌廉汁,再辣點的話,
定會更加惹味。

法國膏蟹肉扁意粉配蟹膏忌廉汁 $158
法國膏蟹肉扁意粉配蟹膏忌廉汁

眾多海鮮之中,我最鍾情食蟹。
餐牌上,竟然有坊間少見的法國膏蟹意粉,
上枱蟹香四溢~~
濃郁蟹膏醬汁,混合香滑忌廉,
一梳梳鮮甜蟹肉,包裹住扁意粉,
蟹膏+蟹肉+忌廉汁,
形成一種幸福的味道。

順帶一提,店內的女服務員親切有禮,
令人感覺舒服,抵讚。

白菌香料辣忌廉汁長意粉
法國膏蟹肉扁意粉配蟹膏忌廉汁
2020-11-13 45 瀏覽
呢日早收工,就特登去太古接男朋友放工,打算同佢一齊撐枱腳,咁就揀左呢間似乎幾多好評既餐廳(原來男朋友有黎過呢間食lunch,話lunch會平少少,但佢都係第一次食dinner)餐廳俾我地響呢間房仔就座,牆上有好多幅畫,而隔壁就係廁所,(會關門+餐廳用布遮住)人有三急,問左侍應先知響我地隔離。店舖好貼心咁響每張枱都放左消毒搓手液。我地分別點左膏蟹肉扁意粉配蟹膏忌廉汁+德國酥脆鹹豬手,分別加$48升級套餐。>野菌忌廉湯配餐包:蘑菇打到好碎好細粒,入邊有少少肉碎,飲落口香濃棉滑。餐包面頭有好多芝麻,暖暖地,咬落都幾軟熟。>膏蟹肉扁意粉:必食,蟹膏味濃,附有一d蟹肉,配上芝士撈埋食好creamy,食完唔會覺得好滯,意粉煙韌彈牙,覺得有d似手工意粉咁鹹豬手:豬皮焗到好脆好薄,但又唔燶,豬手肥膏唔多,肉質厚實鹹香,蕃茄汁似乎係自製,有d蕃茄碎粒咁,「杰」左少少,酸酸甜甜咁幾開胃,值得一讚係個薯仔外脆內軟,覺得唔配芥末汁食都得!甜品:朱古力雪糕配上有nuts既蛋糕,擺碟擺得幾靚,味道還好。(左)檸蜜:呢款用既蜜糖幾香,唔太甜(右)柚子蜜:飲到最尾略甜
呢日早收工,就特登去太古接男朋友放工,
打算同佢一齊撐枱腳,
咁就揀左呢間似乎幾多好評既餐廳

(原來男朋友有黎過呢間食lunch,
話lunch會平少少,
但佢都係第一次食dinner)

餐廳俾我地響呢間房仔就座,
牆上有好多幅畫,
而隔壁就係廁所,
(會關門+餐廳用布遮住)
人有三急,問左侍應先知響我地隔離。

店舖好貼心咁響每張枱都放左消毒搓手液。

>野菌忌廉湯配餐包:
蘑菇打到好碎好細粒,
入邊有少少肉碎,
飲落口香濃棉滑。
餐包面頭有好多芝麻,
暖暖地,咬落都幾軟熟。

>膏蟹肉扁意粉:
必食,蟹膏味濃,
附有一d蟹肉,
配上芝士撈埋食好creamy,
食完唔會覺得好滯,
意粉煙韌彈牙,
覺得有d似手工意粉咁

鹹豬手:豬皮焗到好脆好薄,
但又唔燶,豬手肥膏唔多,
肉質厚實鹹香,
蕃茄汁似乎係自製,有d蕃茄碎粒咁,
「杰」左少少,酸酸甜甜咁幾開胃,
值得一讚係個薯仔外脆內軟,
覺得唔配芥末汁食都得!

甜品:朱古力雪糕配上有nuts既蛋糕,
擺碟擺得幾靚,味道還好。

(左)檸蜜:呢款用既蜜糖幾香,唔太甜
(右)柚子蜜:飲到最尾略甜
  • 法國膏蟹肉扁意粉配蟹膏忌廉汁
  • 餐湯
  • 德國酥脆咸豬手伴普羅旺斯式酸菜及薄荷蕃茄汁
2020-10-26 168 瀏覽
朋友介紹這間工廈內的西餐廳,說假日在這裏吃個午餐邊說邊聊。進入餐廳,除了一眼所見的用餐地方,向左轉還有一間房間,內裏還有洗手間。午餐主要有兩款套餐,一是漢堡類的套餐,另一款是連飲品及餐湯的西餐,兩款各有特色。Prime級美國牛肉漢堡包伴法炸薯條($88),漢堡包中間插着招牌旗仔,賣相吸引。漢堡包烘得香軟,部份芝士溶入鮮嫩的牛肉中,加上大片清爽新鮮的菜和蕃茄,和味道濃郁柔軟的厚牛肉,才能吃出牛肉的質感和蔬菜的鮮味。炸薯條份量也很多,伴旁邊的茄汁吃。整體而言份量十足。加$8有是日餐湯和飲品。除了基本的可樂,還有比較少見的Zero Plus,據說可減慢糖份攝取及減少脂肪吸收。味道與一般Coca Cola味道有點不同,比較甜和酸。是日餐湯是黑松露椰菜花忌廉湯,西餐常見黑松露忌廉湯,這次加入椰菜花。柔滑的忌廉和黑松露的香氣,還有淡淡的椰菜花味道。燒牛肉,紅菜頭意大利飯($86),意大利飯粒,頂層配上紫紫紅紅的紅菜頭,營養豐富。燒牛肉肉質煙靭有嚼口,燒過後的牛肉味道更濃郁。但意大利飯更讓人驚喜,非常香軟多汁,吃下一口後便停不了。選Set Lunch,加$8有蘋果特飲,是Appletiser 有汽蘋

Zero Plus

黑松露椰菜花忌廉湯

蘋果特飲

選Set Lunch,加$8蘋果特飲,是Appletiser 有汽蘋果汁。網上資料指這款蘋果汁不含添加糖份、防腐劑和人造色素,由新鮮蘋果提煉而成,所以蘋果汁的味道自然,不會如人造味道。
題外話/補充資料: 加一服務費
2020-10-18
Zero Plus
黑松露椰菜花忌廉湯
蘋果特飲
2020-09-08 844 瀏覽
AGE Cuisine Express,  一間好好嘅外賣餐廳, 可以先打電話訂餐, 放工後到取, 方便快捷, 適合香港人爽爽快快. 餐廳也有堂食,  衛生整齊, 下次和女友來也不錯.今次外賣自取有八五折.我買了兩款回家和妹妹吃晚餐:  蜜糖燒雞翼六隻, 燴紐西蘭羊後膝.燴紐西蘭羊後膝用錫紙盒, 蜜糖燒雞翼用環保紙盒.  餐巾餐具齊全. 雞翼 炸得乾脆,  初以為燒得有點過火,   妹妹先食, 感覺雞翼入口皮脆肉嫩, 調味討好,  蜜味夠清甜,  我也立即咬一口, 雞肉滑, 混合蜜糖, 份外滋味. 燴紐西蘭羊後膝. 賣相相當不錯, 羊後膝份量足, 伴有沙律菜, 薯蓉.羊後膝好好肉.  最岩食肉獸.沙律菜好新鮮, 還有青瓜絲, 紅蘿蔔,  配備沙律醬和意大利醋汁.   爽口開胃.薯蓉好滑, 份量也不少.   吃口沙律菜,  吃口薯蓉, 口感好平均. 當然 羊後膝 最好食.燴得稔,   肉質不韌,  鬆軟又無羊膻味,  口感豐富.今個外賣妹妹讚我叻,  食物訂得好, 羊後膝加蜜糖燒雞翼, 配搭一流, 調味好, 口感多元化,  只是下次要 多買一份蜜糖燒雞翼才滿足.
餐廳也有堂食,  衛生整齊, 下次和女友來也不錯.
今次外賣自取有八五折.
雞翼 炸得乾脆,  初以為燒得有點過火,
我也立即咬一口, 雞肉滑, 混合蜜糖, 份外滋味.
羊後膝好好肉.  最岩食肉獸.
當然 羊後膝 最好食.
燴得稔,   肉質不韌,  鬆軟又無羊膻味,  口感豐富.
  • 燴紐西蘭羊後膝.
  • 蜜糖燒雞翼
3天前 0 瀏覽
同事跟我推薦過這間餐廳無數次,這天剛好路經太古,便來一嚐究竟👅👅▫️餐廳位於工廈內,播放著抒情的英文歌🎵 輕鬆又帶點浪漫❣️ 小店的位置不算很多,記得要訂位喔‼️▫️$𝟭𝟰𝟲 燒法國帶子配自家製墨魚汁扁意粉🍝 金黃色的帶子外表煎得香脆,中間部份仍然很嫩,就像煙熏過的魚肉般‼️ 墨魚汁扁意粉口感很有彈性,吃得出墨魚汁的鮮甜👅 吃墨魚汁的時候記得小心,不要弄髒衣服🤭▫️$𝟭𝟲𝟴 椰香辣醬燒春雞🍗 份量好多,跟朋友對望心想:我們吃得完嗎?😂 燒春雞的肉烤得好。嫩。滑‼️撕下雞腿的一刻肉汁不停滴,好吸引‼️🤤 薯條是剛剛炸起🍟沙律菜也很新鮮,伴著麻醬很好吃喔🥗 ▫️$𝟳𝟴 珍寶蟹脆蟹餅伴粟米莎莎🦀 不要看它小小的一個,裡面藏著全是蟹肉🤤 一絲絲的很鮮甜‼️外層很酥脆,非常棒的一個前菜‼️😋▫️$𝟱𝟲 特濃黑松露野菌忌廉湯🥣 這個忌廉湯太濃郁了‼️還沒喝就聞到香濃的黑松露野菌香,那股香味充斥著整個口腔久久不散‼️😍
$𝟭𝟰𝟲 燒法國帶子配自家製墨魚汁扁意粉🍝

$𝟭𝟲𝟴 椰香辣醬燒春雞🍗

$𝟳𝟴 珍寶蟹脆蟹餅伴粟米莎莎🦀

$𝟱𝟲 特濃黑松露野菌忌廉湯🥣

• 椰香辣醬燒春雞
  • 燒法國帶子配自家製墨魚汁扁意粉
2020-11-18 11 瀏覽
今日去左太古搵一位舊朋友,同佢一齊食晚飯佢推薦我去附近一間工廈食西餐話我實會有驚喜,就決定去試下店舖裝修簡單但有格調,氣氛唔錯好適合情侶或三五知己去聊天慢慢用餐我點左晚餐-- 慢煮香燒豬架伴松露薯條及蜜糖芥末汁跟餐湯同精選意大利甜品今晚係南瓜湯,好香好濃郁麵包鬆軟,點湯食好開胃主菜係飲完湯好快就送到好大份,岩哂食肉獸既我豬架唔會太熟太生,火喉剛剛好完全冇豬腥味處理得好好肉味好濃好香配上醬汁口感好豐富朋友點左香煎紐西蘭原條檸檬鯰魚都係好大份煎得好脆口魚肉好新鮮 好好味最後有棒子蛋糕做甜品都係好高質轉眼就食哂!絕對覺得比市面大部分西餐廳更高質更抵食推薦大家去試下一定唔會失望!
今日去左太古搵一位舊朋友,同佢一齊食晚飯
佢推薦我去附近一間工廈食西餐
話我實會有驚喜,就決定去試下

店舖裝修簡單但有格調,氣氛唔錯
好適合情侶或三五知己去聊天慢慢用餐

我點左晚餐-- 慢煮香燒豬架伴松露薯條及蜜糖芥末汁
跟餐湯同精選意大利甜品
今晚係南瓜湯,好香好濃郁
麵包鬆軟,點湯食好開胃

主菜係飲完湯好快就送到
好大份,岩哂食肉獸既我
豬架唔會太熟太生,火喉剛剛好
完全冇豬腥味

推薦大家去試下
一定唔會失望!
2020-11-17
2020-11-18 3 瀏覽
🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🍽 AGE Cuisine Express📍太古英皇道1065號東達中心1104B室🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟朋友帶路先知道原來太古都有工厦美食!食物好高質素呢,不過價錢都唔平㗎🤣燒美國Prime頂級28日乾式熟成肉眼 HKD320叫咗3成熟,超級完美嘅熟度,師傅功架一流呢,係比較薄嘅牛扒但係都可以煎到啱啱好🥰👍🏻食落去肉味好濃郁,另外亦都唔會有根,軟硬適中,食得出係一塊好靚嘅牛扒❤️好酒汁好正,另外仲有海鹽比我點同埋伴碟嘅蔬菜都好好味😋黑椒牛肉粒意大利飯 HKD138呢一個好驚喜!冇諗過可以將risotto煮得咁好,每一粒飯都好分明,而且混入左好細碎嘅洋蔥粒,好正宗。醬汁都好creamy,令我忍唔住食完一啖又一啖😆✨如果喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵喔✨
🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟
🍽 AGE Cuisine Express
📍太古英皇道1065號東達中心1104B室
🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟

燒美國Prime頂級28日乾式熟成肉眼 HKD320

同埋伴碟嘅蔬菜都好好味😋

黑椒牛肉粒意大利飯 HKD138

醬汁都好creamy,令我忍唔住食完一啖又一啖😆

✨如果喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵喔✨
2020-11-17 12 瀏覽
真係唔講唔知原來位於太古既工厦都有餐廳㗎今日黎到裝修幾特別既AGE Cuisine Express試下佢地有咩好食先南瓜忌廉湯幾香幾滑有陣陣南瓜香珍寶蟹脆蟹餅配粟米莎莎蟹肉餅炸起再係上面加上粟粒莎莎用於帶出蟹肉既甜味椰香辣醬燒春雞燒春雞就食得多配上椰香辣醬都幾有特色㗎冇想像中咁辣香煎鴨肝配鴨胸伴薯蓉雜菜鴨肝充滿油香肝味濃郁鴨胸厚身調味不俗朱古力榛子蛋糕份量唔大勝在真材實料棒子味超重超香層次都做得唔錯而且擺盤好靚可以打卡
真係唔講唔知

層次都做得唔錯
而且擺盤好靚
可以打卡
2020-11-14 13 瀏覽
週六囡囡唔使返學,學完水就同佢去太古Age cuisine express 歎個lunch。餐廳係工廈入面,位置都幾方便,港鐵站一出2,3分鐘就到,好易搵。餐廳環境唔錯,好闊落,有休閒嘅感覺。 lunch set都幾抵食,我哋每人各叫一個套餐, 我叫咗菠蘿煙肉蛋沙律薄餅($78)幾4燒牛肉紅菜頭意大利飯($86)。套餐已包括餐湯,主菜同飲品,加8蚊有特飲。我點咗蘋果特飲,女女要雜果賓治。菠蘿煙肉蛋沙律薄餅餅底好香脆,好多材料。意大利飯有咬口,夠creamy,食完好滿足。

餐廳環境唔錯,好闊落,有休閒嘅感覺。

2020-11-14
2020-11-12 18 瀏覽
呢間係係一個工廈入面既一間西餐本身都唔知有呢間餐聽 住附近既朋友仔介紹左我去食餐廳既餐枱裝修用左好多木 食物方面種類都多 pizza 好似幾多人食,但係今次無叫 其他既risotto, pasta 佢地都有Main 有牛扒 羊架 豬肋骨 烤雞2個女仔就叫左以下今次唔記得影相 🙇🏻‍♂️前菜 芝麻菜風乾火腿$98一上菜我同朋友對望左一下,火腿真係幾多,至少多過出面其他餐廳,火箭菜下面都仲有,一啲都唔馬虎,雖然未必係用上parma ham,但係好有誠意,火腿混合左黑松露醫,加埋小小黑醋,唔會過咸,味道岩岩好,新鮮既芝麻菜我地一條都無放過!出面呢個價錢一係就得幾塊一係就唔好食,呢到真係一啲都唔貴!Main法國膏蟹肉扁意粉配蟹膏忌廉汁 $144我同朋友仔都鐘意食蟹🦀既product,我地俾個蟹膏忌廉汁attract 左😻!賣相好靚仔,成碟意粉係金黃色,都有唔小蟹肉同小小瓜。蟹味無想像中咁特出,俾忌廉汁蓋過左,個醬汁都creamy,意粉亦都好掛汁。整體唔錯。可以更好繪紐西蘭羊膝($188)🐏份量好足,2個人一定夠食,肉質方面都好腍滑,肉汁好多,鋪係下面既有薯蓉同埋雜椒,薯蓉用左牛油打出黎,所以好有
呢間係係一個工廈入面既一間西餐

芝麻菜風乾火腿$98

Main
法國膏蟹肉扁意粉配蟹膏忌廉汁 $144

繪紐西蘭羊膝($188)🐏
份量好足,2個人一定夠食,肉質方面都好腍滑,肉汁好多,鋪係下面既有薯蓉同埋雜椒,薯蓉用左牛油打出黎,所以好有牛油香打得好好棉細滑,   鐘意食薯仔既我 都食左好多 不過分量有啲多,2個女仔食唔哂

Dessert
甜品係第二個胃,我地叫左個tiramisu, 整得幾重酒味,好棉滑,又係一份驚喜之作
2020-11-11
  • 芝麻菜風乾火腿
2020-11-11 18 瀏覽
放工後約了好友聚聚,她提議來這家隱藏於商廈內的樓上餐廳,原來座位也不少。這道西班牙白毛豬火腿伴芝麻菜沙律屬廚師推介菜式,我和友人對於$98有此份量感到驚訝,沒想到白毛豬火腿份量竟然比沙律菜還多,西班牙火腿油潤咸香,其上綴以芝士片和松露,香氣撲鼻;火箭菜伴上芝麻醬,新鮮不苦澀。芝士焗露筍細嫩可口,還有不少沙律雜菜伴碟👍燒法國帶子配自家製墨魚汁扁意粉製作出色,墨魚汁完全沒有腥味,醬汁充沛,每條扁意粉也能沾上墨魚汁。法國帶子大大粒,燒得外帶微微焦脆,內裏鮮嫩,吃後很滿足。

芝士焗露筍細嫩可口,還有不少沙律雜菜伴碟👍

法國帶子大大粒,燒得外帶微微焦脆,內裏鮮嫩,吃後很滿足。

2020-11-09 19 瀏覽
今日OT遲放工,女友過左黎等我收工,我地又唔想去太遠,所以決定係附近揾間餐廳食飯,最後係Open rice揾到有間西餐廳係工廈,評分唔錯,所以就決定試試。去到餐廳客人唔多,所以唔使等位就入得,入面裝修環境令人好舒服,有種工温暖既工業風感覺,我哋叫左珍寶蟹脆蟹餅伴粟米莎莎、藍青口帶子海鮮濃汁意大利飯、法國膏蟹肉扁意粉配蟹膏忌廉汁,我哋將其中一個餐升級做套餐,包餐湯、餐包、同埋甜品,食物好快就到枱。首先上台嘅係餐包同餐湯,仲有蟹肉栗米餅,餐包餐湯正常,但個蟹肉粟米餅有驚喜,蟹肉比想像多,啲粟米都好甜,一齊食好夾😋。之後到藍青口帶子海鮮濃汁意大利飯,海鮮濃汁果然好濃味,雖然青口帶子數量唔多,但鮮甜十足,飯都唔會煮得太熟太淋,算係比較正宗,可一試。最後法國膏蟹肉扁意粉配蟹膏忌廉汁,蟹肉蟹膏真係百搭,連扁意粉一齊食,好惹味,每一條意粉都沾滿蟹肉同蟹膏,雖然唔係超多,但份量啱啱好,起碼每條意粉都有,個蟹膏忌廉汁將個成個意粉昇華,整體幾滿意,推薦。

2020-10-29
  • 法國膏蟹肉扁意粉配蟹膏忌廉汁
2020-11-08 16 瀏覽
今晚和媽媽逛完街,選擇了一間樓上鋪吃晚飯。餐廳選擇很多,薄餅、意粉等都有好多款選擇。最欣賞的是加48元便可以加套餐,套餐有餐包、餐湯、飲品和甜品,十分劃算和吸引。是日餐湯是藜麥忌廉湯,有粒粒口感,配牛油餐包很正。甜品有蛋糕配雪糕,實在大飽口福。主食要了薄餅,可以選9寸或12寸,視乎自己食量而自行選擇,很窩心。磨菇風乾火腿薄餅,餅底脆,充滿芝士香和黑松露香。龍蝦尾海鮮汁扁意粉味道濃郁,很creamy,啖啖肉,好幸福。
是日餐湯是藜麥忌廉湯,有粒粒口感,配牛油餐包很正。
甜品有蛋糕配雪糕,實在大飽口福。