Add Some Thai 在觀塘好像幾熱門,所以跟朋友去試試一走進去有點異國風情,很有格調的裝飾和擺設令整個氣氛都很和諧香燒豬頸肉泰式餐廳必吃的豬頸肉果然沒叫錯,燒得好美,肉質彈牙🙈🙈🙈😘😘酥炸軟殼蟹配金邊粉這個酸酸甜甜的很開胃配了炸得很香口的軟殼蟹,加添了不少鮮味😋😋😋泰式燒豬肋骨超大一塊肉,肉上淋上香辣的醬汁🙈十分惹味黃咖哩香燒豬腩仔配手抓餅這個超豐富,有咖哩菜,肉跟餅豬腩仔十分肥美,咬下去油脂香四散🤗🤗朋友則說西蘭花配咖哩很好吃😳😳但蔬菜如果可以切小一點可以方便食用椰汁芒果糯米飯飯後甜品必然要試芒果糯米飯,但如果吃太飽就可以叫別的,因為份量多,應該是兩人份,有整個芒果跟兩球雪糕,是日雪糕是椰子雪糕,特別好吃,還有粒粒果肉🤗🤗🤗🙈🙈椰青泰國菜都偏重口味一點,叫同杯清甜的椰青中和一下就剛剛好💓💓荔枝冰朋友就叫了甜甜的荔枝梳打,還有配荔枝果肉😘😘這間Add Some Thai環境舒服,食物性價比也高,想吃泰國菜又希望可以坐得舒服點可以來這裏🙈🙈🙈

這個酸酸甜甜的很開胃
酥炸軟殼蟹配金邊粉
配了炸得很香口的軟殼蟹,加添了不少鮮味😋😋😋

泰式燒豬肋骨

超大一塊肉,肉上淋上香辣的醬汁🙈十分惹味
泰式燒豬肋骨

黃咖哩香燒豬腩仔配手抓餅

這個超豐富,有咖哩菜,肉跟餅
黃咖哩香燒豬腩仔配手抓餅

豬腩仔十分肥美,咬下去油脂香四散🤗🤗

椰汁芒果糯米飯

椰汁芒果糯米飯

椰青

泰國菜都偏重口味一點,叫同杯清甜的椰青中和一下就剛剛好💓💓
椰青

荔枝冰

朋友就叫了甜甜的荔枝梳打,還有配荔枝果肉😘😘
荔枝冰

2020-07-16 116 瀏覽
Add Some Thai ,「在西餐上加入泰式風味」,成就了這一家泰西融合菜的餐廳。敞大的餐廳,裝潢以復古風的木材傢俬為主體,讓食客恍如置身泰國一樣。加上柔和的燈光,感覺自然又輕鬆。我倆共點了五款食物,食物的份量比預期大得多。泰式小食拼盤拼盤包含手打蝦餅、春卷、蝦片、燒豬頸肉、炸一支骨雞翼和無骨酸辣鳳爪。小食拼盤擺盤漂亮,酥炸食物新鮮滾熱辣脆卜卜。手打蝦餅外脆內軟,味道很不錯。燒豬頸肉的肉質保持嫩滑質感,個人很喜愛。海南雞點了半隻海南雞,肉質嫩嫩滑滑的,配上泰式醬汁來吃風味更佳。蒜蓉炒豆苗這道蔬菜菜式比我預期中更出色,炒得翠綠鮮嫩,沒有一般豆苗的草青味。軟殼蟹配金邊粉兩隻原隻軟殼蟹加上炒金邊粉,份量十足。炒金邊粉調味不錯,只是略嫌有點乾。泰式千層糕暖暖的千層糕,軟軟嫩嫩的,配合椰汁來吃都不會過分甜膩。菠蘿冰大熱天30多度高溫,再配上進食味道較濃的泰式食物,最後來一杯酸酸甜甜的菠蘿冰就最爽了!

我倆共點了五款食物,食物的份量比預期大得多。

泰式小食拼盤

海南雞
點了半隻海南雞,肉質嫩嫩滑滑的,配上泰式醬汁來吃風味更佳。

蒜蓉炒豆苗

軟殼蟹配金邊粉

泰式千層糕
暖暖的千層糕,軟軟嫩嫩的,配合椰汁來吃都不會過分甜膩。

菠蘿冰
2020-07-07
觀塘區既隱世美食實在太多了🥳今次就同朋友黎左駱駝漆度食泰國菜,已經係第二次黎了~呢度環境好靚坐得又好舒服😝-🎈酥炸軟殼蟹配金邊粉 $118軟殼蟹炸得挺香口,而份量都好多🤤金邊粉酸甜度適中,食落好開胃👍🏻-🎈黃咖哩配香滑雞肉配招牌手抓餅 (兩件) $108黃咖哩同手抓餅真係超配😎而我就覺得雞肉未係好嫩滑,不過還好的~-🎈A.S.T小食拼盤 $148我其實好鐘意叫小食拼盤,因為覺得樣樣都有好豐富咁😝呢度入面有泰式手打蝦餅、春卷、泰式炸蝦片、酥炸單骨雞翼、炭燒豬頸肉同無骨酸辣鳳爪~個人覺得蝦餅好彈牙,單骨雞翼亦好香脆,但豬頸肉略嫌燒得有啲乾身🙈-🎈原隻海蝦雜錦海鮮冬蔭功 $92冬蔭功裡面超足料的😍😍而有海鮮係入面令到整個湯既鮮味會重啲🥳飲落酸酸辣辣咁,好正😎-🎈馬拉盞炒通菜 $68炒得都挺有鑊氣,味道方面就正正常常~-🔸Add Some Thai Restaurant 📍觀塘開源道62號駱駝漆大廈1座9D室
🎈酥炸軟殼蟹配金邊粉 $118

🎈黃咖哩配香滑雞肉配招牌手抓餅 (兩件) $108
黃咖哩配香滑雞肉配招牌手抓餅 (兩件)

🎈A.S.T小食拼盤 $148

🎈原隻海蝦雜錦海鮮冬蔭功 $92
原隻海蝦雜錦海鮮冬蔭功

🎈馬拉盞炒通菜 $68
馬拉盞炒通菜

炒得都挺有鑊氣,味道方面就正正常常~
🔸Add Some Thai Restaurant
📍觀塘開源道62號駱駝漆大廈1座9D室
2020-06-02
原隻海蝦雜錦海鮮冬蔭功
2020-07-27 26 瀏覽
呢日收工同朋友食個飯聚下,朋友話駱駝漆呢到有間泰國野幾有水準,所以大家齊齊舉手話黎試下。店舖既防疫措施都做得好好,入餐廳前先探熱後消毒,店舖唔多人店員安排座位都會隔住咁坐。種類都有好多,真係花多眼亂啊~先黎個前菜小食黑松露薯條🍟即叫即炸,而且薯條下面仲有蝦片,雖然好熱氣,但真係會食到停唔到口。無骨海南雞,雞肉好嫩滑,不得不提佢呢到d蝦片真係好好味🤤炭燒豬頸肉好香,即叫即燒,食落肉汁豐富,燒得好香口。呢到d食物都好大碟,大家唔好眼闊肚窄啊~😂

種類都有好多,真係花多眼亂啊~

無骨海南雞,雞肉好嫩滑,不得不提佢呢到d蝦片真係好好味🤤

炭燒豬頸肉好香,即叫即燒,食落肉汁豐富,燒得好香口。

呢到d食物都好大碟,大家唔好眼闊肚窄啊~😂
2020-07-19 48 瀏覽
同個fd學完野順便係觀塘食埋野先返屋企之前已經想試呢間,因為夏天想食d開胃嘅泰國菜~一入到去個用餐環境都幾好,坐得幾舒服野食對我黎講都偏貴,但因為我同個fd都好少過黎觀塘呢頭,所以都冇咩所謂,叫左幾樣野食同兩樣野飲大家share不過唔知點解,明明七點幾上到去明明冇乜人,叫左好耐先有人黎幫我地落單,d侍應好似好唔得閒咁第一樣黎嘅野食係小食拼盤:個拼盤叫不過不失啦我同個fd都覺得最好食個樣係個冬蔭公鳳爪,個味超正!個蝦片都好脆,過左一陣食都仲熱同脆嘅豬頸肉同炸春卷就一般,冇咩特別個單骨雞翼可以睇圖,真係冇咩肉,好似痿縮左咁,有條仲特別燶、又乾最難食係個魚餅,冇味加好油第二樣係菠蘿炒飯:入面有小墨魚、青口、蝦、提子乾同菠蘿粒海鮮唔新鮮,隻青口勁腥飯嘅量比較少同個飯比較乾第三樣係咖喱配嫩滑雞肉:呢樣野食真係離哂大譜真係垃圾黎!本來好期待呢道菜黎到先係試左咖哩入面d椰菜花、西蘭花一放入口,d水滲哂出黎,好明顯係食得出d菜係烚完再放入去咖哩到,係分開煮!完全係冇咖哩味薯仔又係,完全冇咖哩味嘅仲有個主角:雞肉,先唔講佢係比哂d雞腳,雞翼,雞皮我地,真係雞肉嘅得兩三舊仔,係超過份重要個雞肉係勁假,又係
同個fd學完野順便係觀塘食埋野先返屋企
之前已經想試呢間,因為夏天想食d開胃嘅泰國菜~
一入到去個用餐環境都幾好,坐得幾舒服

第一樣黎嘅野食係小食拼盤:
小食拼盤

個拼盤叫不過不失啦
我同個fd都覺得最好食個樣係個冬蔭公鳳爪,個味超正!

個蝦片都好脆,過左一陣食都仲熱同脆嘅
豬頸肉同炸春卷就一般,冇咩特別
最難食係個魚餅,冇味加好油

第二樣係菠蘿炒飯:
菠蘿炒飯

入面有小墨魚、青口、蝦、提子乾同菠蘿粒
海鮮唔新鮮,隻青口勁腥
飯嘅量比較少同個飯比較乾

第三樣係咖喱配嫩滑雞肉:
黃咖哩配滑雞肉

呢樣野食真係離哂大譜

真係垃圾黎!本來好期待呢道菜
黎到先係試左咖哩入面d椰菜花、西蘭花
薯仔又係,完全冇咖哩味嘅
重要個雞肉係勁假,又係似唔知浸左幾耐、入口即溶個隻,個口感勁嘔心!
個咖哩又係希嘅!好彩個薄餅都好食!
最後我地食哂d薄餅,個咖哩冇乜點掂過

話哂呢樣野食都起碼128-148
完全唔值呢個價,真係勁失望!

野飲我地叫左龍眼冰同椰青
兩樣野飲叫做正常,個龍眼冰就一般

另外我地我地食緊野個陣都有觀察到有對情侶食淨勁多野就走左,本身都覺得佢地好浪費
但係我地試完個咖哩雞之後就終於明白點解了
仲有d員工成日都叫好耐先會留意到個客
呢間野真係唔會再去第二次,不了
2020-07-13
2020-07-09 92 瀏覽
嚟到觀塘工業區,原來都有高質抵食嘅泰國菜餐廳,朋友介紹我去Add Some Thai Restaurant,地方寬敞、環境舒適,裝修有好泰國氣氛,一嚟到就感覺到好放鬆😌而且cp值好高,有2人或4人套餐,價錢相當優惠😊我地兩個人就點咗2人套餐頭盤有泰式鮮蝦柚子沙律,菜非常新鮮,加上柚子,味道酸酸甜甜好開胃😋鮮蜆海鮮冬陰功湯,相當足料,小小辣都ok有個小食拼盤,比起出面食,真係好大碟,Add Some Thai Restaurant佢每一碟餸分量都好多酥炸軟殼蟹炒黃咖喱配手抓餅,咖喱唔係好辣甜甜地,味道啱啱好唔會太鹹太濃味,再加埋軟殼蟹好金黃鬆脆,食落口感層次好豐富🥰蒜蓉炒豆苗,豆苗非常新鮮,加上脆口粒粒蒜蓉,我另外叫咗沙嗲豬肉串燒,佢啲肉比較大舊,一吋等於人哋出面兩串😂仲會有埋翠玉瓜夾埋一齊,食落唔會太油膩

而且cp值好高,有2人或4人套餐,價錢相當優惠😊

我地兩個人就點咗2人套餐

鮮蜆海鮮冬陰功湯,相當足料,小小辣都ok
蒜蓉炒豆苗,豆苗非常新鮮,加上脆口粒粒蒜蓉,

2020-07-07 71 瀏覽
觀塘工廈好多好野食 今次就試左呢間泰國野😋首先環境真係唔錯 裝修幾好好怕坐得迫 但呢到坐落都寬鬆🧐牆上既裝飾😯😯.我地兩個人book左7點半好快就有位佢有個二人套餐 但想試其他野就冇叫到😋.叫左兩餸一菜$188一個餸其實就少貴不過佢勝在幾特別有6個碗 每碗都有一塊小法包同半隻蟹👍好方便share食 咖哩好食 蟹都算新鮮😍價錢一百中有咁華麗既擺盤同行朋友亦表示滿意同好食😋.串燒拼盤亦係非常正本來覺得$158少貴但真係好多野食😂我地兩個人都唔係好食得哂🤪有兩串牛 兩串雞 兩串豬 兩串番茄加菠蘿 四粒菇 大量蝦片份量非常有誠意😍1️⃣首先要讚佢個牛 好少燒烤既牛肉咁軟熟😍點上咖喱 係一流呀😍👍最後我同朋友都覺得咖喱唔夠😂再要左一碗😋可想而知 質素不錯2️⃣個番茄同菠蘿都係超甜 唔係hea既配菜 完全出乎意料之外啊!!!3️⃣蝦片脆卜卜 都可以😛4️⃣雞就一般 好大塊😂😂份量不錯 味道不過不失 屬正常水平整體都好好食 所以食到最後好期待個豬但要輕踩一下個豬肉串係呢個拼盤既敗筆😭距離完美只差呢步✅真係好un 有少少dry 如果唔係有個咖喱carry 真係搞唔掂🤣但整體而言$158呢個份量呢個質素係可以一食再食既
觀塘工廈好多好野食 今次就試左呢間泰國野😋

點上咖喱 係一流呀😍👍
最後我同朋友都覺得咖喱唔夠😂
再要左一碗😋可想而知 質素不錯
2️⃣個番茄同菠蘿都係超甜
唔係hea既配菜 完全出乎意料之外啊!!!
3️⃣蝦片脆卜卜 都可以😛
係可以一食再食既性價比之王😋😋
另外再叫左馬拉盞炒通菜
冇影到相 但真係好好食
本來以為會辣辣地 但其實都還好
推薦指數五星星啊!

最後二人埋單$453
比二人套餐貴少少
就一定冇set咁抵食 但可以叫番自己想食既野~
所以就自己取拾
不過以整體水平黎講 我估二人套餐都會好食同抵食
下次經開會再食😋😋😋
2020-07-06 55 瀏覽
呢間餐廳位於觀塘工廈既樓上,比較隱蔽,但勝在可以坐好耐,地方闊落,可以同朋友吹好耐水都得叫左個菠蘿炒飯,啲蝦好足料大大隻,上面好多肉鬆,幾好味😋另外叫左個串燒拼盤,好大盤,除咗好多肉之外,仲有好fresh既菠蘿同蕃茄,可以消滯😀食物質素overall都唔錯,可以一試

叫左個菠蘿炒飯,啲蝦好足料大大隻,上面好多肉鬆,幾好味😋

食物質素overall都唔錯,可以一試
2020-07-05 32 瀏覽
商場食肆黎黎去去都係大集團經營既餐廳越嚟越鍾意去工廈試下d 小店今次嚟到觀塘區試吓口碑唔錯的工廈泰國菜餐廳環境闊落 令人坐得舒服串燒拼盤食泰國嘢最鍾意食串燒所以揀咗呢度推薦既Add some thai 拼盤拼盤份量都幾多豬肉、牛肉同雞肉串燒各有兩串肉類燒得香口而且份量十分足夠除肉類中間有翠玉瓜作間串另外仲有蕃茄菠蘿串同埋香菌串 加入蔬菜既配搭可中和肉類既肥膩感蒜蓉炒椰菜苗菜苗份量大大碟面頭鋪滿了乾蒜再用蒜蓉一齊炒火候夠而且味道唔錯招牌黃金鹹蛋鮮海蝦鹹蛋黃沾滿了大蝦大蝦外皮香脆惹味肉質彈牙非常好吃旁邊仲配有泰式蝦片同埋菠蘿Add some Thai 泰式燒雞點了半隻燒雞燒雞肉質嫩滑配上秘製醬汁非常惹味飲品西貢少女熱情果口味加入梳打水非常清新解渴2個人食食左好多野
商場食肆黎黎去去都係大集團經營既餐廳
越嚟越鍾意去工廈試下d 小店

今次嚟到觀塘區試吓口碑唔錯的工廈泰國菜
餐廳環境闊落 令人坐得舒服

串燒拼盤
食泰國嘢最鍾意食串燒
所以揀咗呢度推薦既Add some thai 拼盤
拼盤份量都幾多
豬肉、牛肉同雞肉串燒各有兩串
肉類燒得香口而且份量十分足夠

熱情果口味加入梳打水
非常清新解渴

2個人食食左好多野

2020-06-27 127 瀏覽
今日第一次去觀塘嘅工廈食lunch,一心想試吓呢間泰國菜,果然冇失望👍🏻食物質素一流👍🏻👍🏻環境闊落,服務態度好好。食物推介:(I)假日二人餐 (好似$208)1)椰汁雞湯:滑滑海南雞加清新椰汁👍🏻👍🏻2)小食拼盤:炸春卷出色👍🏻👍🏻燒雞串juicy😋😋 泰式木瓜沙律夠精緻👌🏻👌🏻燒車厘茄菠蘿夠清新👍🏻3)豬手飯:豬味濃😋😋(II) 兒童餐(好似$50)抵食👍🏻
食物質素一流👍🏻👍🏻環境闊落,服務態度好好。

食物推介:
(I)假日二人餐 (好似$208)
1)椰汁雞湯:滑滑海南雞加清新椰汁👍🏻👍🏻
3)豬手飯:豬味濃😋😋
(II) 兒童餐(好似$50)抵食👍🏻
2020-06-27
2020-05-09 424 瀏覽
第一次寫食評 真係唔寫唔得!一入到去 有個店員帶位 很有禮友善 裝飾都好靚 所以都幾期待 到落單個陣係第個店員 落落下 無啦啦發脾氣離開 仲要踢凳 踢櫃 扔筆扔簿扔餐牌 但係其他店員完全無阻止 咁鬼躁狂 嚇到我地一行四人即刻走 野都唔食 極度失望利申 成個過程真係正常落單 完全無為難佢
第一次寫食評 真係唔寫唔得!

利申 成個過程真係正常落單 完全無為難佢
2020-05-08 303 瀏覽
星期日同老友去觀塘食泰菜,之前幫襯過夜晚,感覺幾好食,於是再去試下午餐。晏晝去都算光猛舒服點左個假日二人餐,吾算貴,份量大小食拼盤春卷脆,蝦餅厚肉彈牙,串燒不過不失,肉大,但燒得乾,吾夠肉汁之餘,沙嗲醬吾夠香,無乜味主食叫左個豬手飯,好大份鹵水味濃,豬手稔,但啲原粒胡椒黏住豬手,有時不慎咬到都麻煩。個飯仲面炒肉碎、香口,送飯一流冬陰公湯夠香濃,吾錯但上餐次序就怪啲,上左個豬手飯先上湯同小食。員工有禮貌、抵讚

晏晝去都算光猛舒服

點左個假日二人餐,吾算貴,份量大

冬陰公湯夠香濃,吾錯

但上餐次序就怪啲,上左個豬手飯先上湯同小食。

員工有禮貌、抵讚
2020-05-03
2020-05-06 195 瀏覽
觀塘嘅工廠大廈真係好多好野食,今次lunch揀左依間泰國餐廳,地方寬敞,裝修以木為主, 幾有泰國風情。食物方面,我試左招牌泰式無骨海南雞飯,油飯嘅分量夠大,有好多雞件,淡淡肉,好入味,點埋個泰式醬更加惹味,蝦片脆卜卜,送飯幾好丫,連埋湯同飲品都係$80, 值得一試呀。
2020-05-03 316 瀏覽
五一長假期最後一天星期日,約了好姊妹食泰菜!我倆叫了假日二人套餐,要冬蔭公及豬手飯!雖然冬蔭公不太正宗,少了泰式香料的複雜嘅味道,但好足料,兩隻蝦.3隻蛽,小隻八爪魚仔,蕃茄仔待應遞上二人份泰式六小食,好大份,似外面下午茶的high tea set 🤓有2款木瓜沙律及水果沙律,烤雞翠肉瓜串燒,菠蘿蕃茄串燒,脆卜卜春卷加啖啖肉彈牙厚蝦餅豬手飯好入味,份量好大,足2人分量,旁邊的肉碎太乾身,沒有肉及泰式香草香味。每人百零蚊就可以食到咁多嘢,好抵!
五一長假期最後一天星期日,約了好姊妹食泰菜!

我倆叫了假日二人套餐,要冬蔭公及豬手飯!

蝦餅

每人百零蚊就可以食到咁多嘢,好抵!
2020-05-03
蝦餅
  • AST小食拼盤
  • 曼谷蝦餅
2020-03-22 217 瀏覽
之前一直都覺得係工廈嘅食肆唔錯,今日黎試下又真係無失望~雖然假日佢嘅選擇唔多,但價錢尚算ok兩個人叫左個二人餐加多塊菜同兩串豬肉串,份量都適中,啱我地兩個女仕食有多人,三個人可能都夠食😋小食拼盤個蝦餅都幾大件,比我係出面食個啲較大,個雞同豬肉串我係無諗到咁大舊,以為係出面食開個種蚊之size~個菠蘿炒飯可本來叫走蝦但最後都黎左三隻,唔知係咪講左走海鮮 所以個飯真係得蝦同魷魚仔😆但整體黎講算係一間唔錯嘅食肆
椰香雞湯
招牌菠蘿海鮮炒飯