中環特色好chill點 最愛Seabass~~~自從轉咗工之後好耐都未黎SOHO呢邊食飯 所以今日放假就過嚟行吓~~~以前通常都係收工過嚟 同同事飲嘢居多 今日朝頭早過嚟SOHO行 先發現原來呢邊都幾多餐廳 早睇右睇之後 就揀咗呢一間幾光猛新淨嘅餐廳作為午餐嘅落腳點~~~餐廳採用開放式廚房,望到入邊嘅廚師喺度煮嘢食,感覺份外安心。~~Squid ink linguine:由於係開放式廚房嘅關係 我哋見到入邊嘅廚師烹調呢一個意粉嘅整個過程 首先先將啲蝦煎香一下 然後再另外煮醬汁 跟住再分開煮意粉 製作過程幾用心 而最後食咗覺得 確實亦都冇失望 墨魚汁意粉非常彈牙 雖然未經核實 但係感覺似手作意粉 配料上 蝦肉彈牙 三文魚鮮味 整體都冇咩好挑剔~~~Patagonian seabass:酸酸甜甜嘅蕃茄醬汁下面 配搭住一堆蔬菜例如有紅椒 紫洋蔥 火箭菜 薯仔 橄欖 青瓜 黃瓜等等 材料用得幾豐富 而seabass則魚油豐腴 非常幼嫩 係我心目中嘅必叫之選 唯一係食嘅時候要注意可能會有少少魚骨 ~~~Piadiina flatbread:第一次食呢一款flatbread 整體感覺幾清新 有少少
中環特色好chill點 最愛Seabass
~~
Squid ink linguine:
Patagonian seabass:
Piadiina flatbread:
第一次食呢一款flatbread 整體感覺幾清新 有少少似印式烤餅嘅皮 中間包住大量巴拿馬火腿 水牛芝士 同火箭菜 食落juicy 芝士有咬口 巴拿馬火腿有鹹香 加上火箭菜 整體豐富而不太飽膩😋
推薦度:🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥
Acquasala (中環)
中環蘇豪伊利近街13號地下及閣樓
2021-06-06 1244 瀏覽
星期日就係要去閒遊下~所以就約左朋友去PMQ逛下睇下野,行完一陣朋友就帶左我去呢Acquasala ~~~原來就係嗰間ig好多人試佢既日式牛肉飯嗰間餐廳 去到門口,有好多鬼鬼坐喺外面,感覺突然覺得好chill hahah!入到去唔算好大,但感覺唔會好迫我地咁就梗係要叫呢個最signature 既 Roast Beef Topped Japanese Rice $ 170佢賣相好精緻,用木碗上枱,打卡影相一流。牛肉用上薄切嘅日式烤牛肉,肉質嫩滑肉味香濃,生熟程度啱啱好,另外米飯係用日本嘅珍珠米,飯味特別香。再淋埋佢哋秘製嘅自家醬汁,醬汁味道似蒜蓉汁好濃味,用黎拌飯一流! Squid Ink Linguine $160墨魚汁嘅意粉加海鮮,入面有三款海鮮:三文魚,帶子同埋大蝦,全部都好新鮮,帶子大蝦肉質更加係彈牙爽口。至於意粉軟硬適中,調味得宜,係款水準好高嘅意粉!Tiramisu $98佢哋用上浸泡左冧酒同埋濃縮咖啡嘅蛋糕,再加埋質感軟滑輕盈嘅Mascarpone芝士。表面再鋪滿濃郁香味嘅可可粉。口感輕盈,味道豐富,甜度適中,蛋糕中嘅酒同埋咖啡香味撲鼻而來~~~~

入到去唔算好大,但感覺唔會好迫

佢賣相好精緻,用木碗上枱,打卡影相一流。

Squid Ink Linguine $160

Tiramisu $98
  • Roast beef topped japanese rice
今日放工諗住係蘇豪呢頭食個dinner,同朋友仔飲杯嘢,見到呢間酒吧—Acquasala,設計簡約,充滿現代元素,啱晒後生仔去聚一聚😎Roast Beef Japanese Rice ($170)- 🤩🤩🤩—上檯嘅一刻就吸引住我嘅目光,粉嫩嘅牛肉佈滿整個表面,加埋一隻蛋黃😍見到就食慾大增,Sauce香濃惹味,令牛肉風味大增,加上牛肉切片薄身,醬汁可以完美掛係上面,伴埋白飯食簡單冇得輸💕Squid Ink Linguine ($160)- 呢個墨汁意粉都係非常之有水準,一嚟visual好靚,二嚟海鮮配料多元,有三文魚、帶子同蝦,鮮味滿滿,而且調味得宜,鹹啖程度調得好好,一啖接一啖,停唔到口😋Queen Raspberry ($55)- 呢個fruit base mocktail清新,入口酸酸甜甜,配搭埋兩粒raspberries,有睇頭得嚟又解暑😆Orange Lemonade ($55)- 夏日炎炎Orange Lemonade酸酸嘅味道最為吸外,冰涼又解膩,sour base mocktail每啖都好refreshing音樂揀得好,大部分都係流行嘅pop songs,而且環境燈光微暗

Roast Beef Japanese Rice

Squid Ink Linguine ($160)
Squid  Ink  Linguine

Queen Raspberry ($55)
Queen  Raspberry

Orange Lemonade ($55)
Orange  Lemonade

音樂揀得好,大部分都係流行嘅pop songs,而且環境燈光微暗,整體氣氛好正😍
2021-05-26
2021-05-21 825 瀏覽
中環蘇豪區一帶一向有好多外國人聚集嘅bar and restaurants,飲下酒happy hour🥃就啱晒,估唔到呢間位於伊利近街嘅Acquasala仲有好高質嘅菜式🤩🤩尤其是網上大熱嘅西日fusion牛肉飯,呢日嚟到食飯就見到唔少外國人嚟聚一聚,店內仲播住好有氣氛嘅music,好啱做完嘢嚟relax~Scallop Carpaccio, kumquat, micro wasabi本身想試個beef carpaccio不過就賣晒,唯有試呢個帶子版嘅,不過作為前菜都好適合,帶子薄薄地好腍身,酸酸甜甜,整體味道幾fresh。Roaster Beef Topped Japanese Rice, apple ginger sauce, cured yolk 嚟到好多人都會叫呢個signature嘅「日式牛肉飯」🤣好多塊燒到半生熟嘅牛肉鋪係面好吸睛😍面頭仲有隻蛋黃,連埋額外嘅醬汁淋上去再攪勻去,滿滿嘅蛋汁同醬汁令到個飯同牛肉更加吸引。牛肉生熟度剛好👌🏻唔算好腍但係都好軟滑,而且仲保留到肉味,底下用上珍珠米,真係有種日式牛肉飯嘅感覺,但係醬汁就更好食,因為用咗西式做法嘅醬汁,帶點薑嘅香辛料香味

嚟到好多人都會叫呢個signature嘅「日式牛肉飯」🤣好多塊燒到半生熟嘅牛肉鋪係面好吸睛😍面頭仲有隻蛋黃,連埋額外嘅醬汁淋上去再攪勻去,滿滿嘅蛋汁同醬汁令到個飯同牛肉更加吸引。牛肉生熟度剛好👌🏻唔算好腍但係都好軟滑,而且仲保留到肉味,底下用上珍珠米,真係有種日式牛肉飯嘅感覺,但係醬汁就更好食,因為用咗西式做法嘅醬汁,帶點薑嘅香辛料香味,令到個飯味道昇華😋

Braised Beef Cheeks, cauliflower cream, cranberry powder
除咗牛肉飯之外,呢個燴牛面頰仲出色!😻😻😻係估佢唔到嘅hidden gem,牛面頰煮到超級!超級!腍!🥳🥳🥳咬落勁軟滑,口感好正,醬汁味道好香濃,充滿肉汁嘅濃郁香味,鍾意食牛嘅人一定要試下😏

Tiramisu
最後用tiramisu嚟作結,細細杯的的骰骰咁作為甜品唔會好heavy,手指餅好夠濕潤感,滲出啖啖嘅濃郁咖啡,mascapone cheese都好軟滑creamy但食落又唔會膩,係一個幾好食嘅tiramisu👍🏻

人均消費:$300
推介指數(10分為滿分):8.5分
2021-05-20
  • Tiramisu
  • Braised  Beef  Cheek
呢間座落蘇豪區嘅餐廳好旺,平日夜晚黎都full house,唔少人放工坐門口嘅吧台位飲返杯。我地坐近廚房位置,見廚師同店員經常有講有笑,氣氛好好。留意返餐廳較入位置訊號麻麻,可以問店員拎wifi 密碼。 (w/ 10% service charge) 🍽Roast Beef Topped Japanese Rice ($170)就係被呢個牛肉飯吸引而黎,薄切牛肉份量頗多,以慢煮方式烹調,呈粉紅色,肉質好嫩。Apple ginger sauce感覺似honey mustard,鹹鹹地又帶啲蘋果嘅甜味,加埋蛋黃撈珍珠米食唔錯。🍽Orecchiette Nduja ($160)本身想食好多人推薦嘅Rigatoni Nduja,但最近轉左menu,pasta種類改左做貓耳朵,一樣掛汁又煙韌。Nduja就係番茄醬,我地喺門隙見到廚師真係落左好多番茄仔煮,加埋parmesan cheese 同香草好惹味,sausage係豬肉腸,比起香腸口感較似肉丸。 🍽Tiramisù ($98)以甜品黎講絕對唔唔平,但主菜幾有水準,加上去意大利餐廳唔叫tiramisu好似爭咁啲,就即管試下。Tiramisu用玻

🍽Orecchiette Nduja ($160)
Orecchiette Nduja

🍽Tiramisù ($98)
甜品黎講絕對唔唔平,但主菜幾有水準,加上去意大利餐廳唔叫tiramisu好似爭咁啲,就即管試下。Tiramisu用玻璃杯上, mascarpone cheese好幼滑,酒味夠濃,又唔會搶左咖啡味,lady finger濕潤度剛好,雖然貴啲但幾有水準。
Tiramisù

🍹Orange Lemonade ($55)
除左酒外可以選擇咖啡或mocktail,呢杯orange lemonade就好消暑,甜度亦適中。
Orange Lemonade

餐牌:
$265.5 (晚餐)
Orecchiette Nduja
Orange Lemonade
2021-07-12 0 瀏覽
[中環] Acquasala.Carprese Salad食剩指數:3/100呢個沙律係水牛芝士同原種蕃茄整成一片水牛芝士配一片蕃茄加左少少胡椒同檻欖油調味可以食到蕃茄鮮甜味水牛芝士唔算好重味可以增加另一種口感加多少少黑醋味道幾fresh.Squid Ink Linguine食剩指數:5/100墨汁扁意粉同平時成碟黑哂既唔同用左蕃茄底做sauce加左幾種海鮮有三文魚、帶子、蝦都幾新鮮調味方面香料幾重但唔會好鹹扁意粉掛汁能力都好高.Spaghetti Carbonara食剩指數:5/100Carbonara好basic但係間間都有少少唔同佢呢度個油膩感無咁重食落都幾重胡椒香味煙肉都好正鹹香味適中.Tiramisu食剩指數:0/100甜品絕對係亮點Tiramisu賣相造型幾cute好似小盆栽 食落芝士幾幼滑酒味咖啡味都夠唔會過甜可以不停咁食完一個
[中環] Acquasala
酒味咖啡味都夠
唔會過甜
可以不停咁食完一個
2021-07-11 0 瀏覽
“Weekend Brunch Set”($298)“Roast Beef Topped Japanese Rice”($170)趁住weekend去咗中環soho搵食😆今次嚟咗呢間Acquasala🥰餐廳入面以2人高枱為主,亦都有戶外位但實在太曬太熱所以都係揀返入面算🤣原來呢道有weekend brunch set提供☺包咗3道前菜,1個main同1個甜品😛但嚟得呢道又點可以唔叫最出名嘅牛肉飯😍所以我地就叫咗1個brunch set再加1個飯😝Brunch set前菜包括Caprese Buffalo Mozzarella w/ Heirloom Tomato🧀🍅Aromatic Beets Miso, Califlower PureeRed Wine Cured Beef Carpaccio🐮主菜就要咗Rigatoni 'Nduja其實即係蕃茄辣肉醬通心粉😛啲通心粉包住哂啲醬汁,食落酸酸辣辣係幾惹味☺到咗主角Roast Beef Topped Japanese Rice出場😍嫩紅色嘅薄切燒牛肉片舖滿個飯,中間再加隻蛋黃真係睇見都好想食😍牛肉食落當然十分嫩滑🥰配埋蘋果黃薑醬同蛋黃撈飯
“Weekend Brunch Set”($298)

趁住weekend去咗中環soho搵食😆

所以我地就叫咗1個brunch set再加1個飯😝

Brunch set前菜包括

主菜就要咗Rigatoni 'Nduja
其實即係蕃茄辣肉醬通心粉😛
啲通心粉包住哂啲醬汁,食落酸酸辣辣係幾惹味☺

嫩紅色嘅薄切燒牛肉片舖滿個飯,中間再加隻蛋黃
真係睇見都好想食😍
牛肉食落當然十分嫩滑🥰
配埋蘋果黃薑醬同蛋黃撈飯一流😋

最後甜品揀咗Michele's Tiramisu
Cream cheese超級滑🤤
而且咖啡味香濃☕
食埋就真係夠哂滿足☺
同朋友平日去食lunch,提早book定台,唔算多人,環境都幾舒適。叫左個set lunch,要soup of the day同impossible burger。個湯夠creamy,跟湯有2件小麵包,好鬆脆,脆得黎又唔會好似有啲西餐廳咁刮口,點湯食一流。但最出色都係個impossible burger,大大份好足料,而且個burger好似真肉一樣,有juicy感,加埋啲新鮮蔬菜食落都唔會膩。跟burger既粗薯都仲脆,唔會林哂咁,整體都好滿意!有機會會再黎食過!

Impossible  burger
Impossible  burger
Looking for a good happy hour spot right after work in Central? Acquasala got your back! They offer amazing deals on drinks, in addition to amazing food! Be sure to book in advance as it does have limited seats and fill up quick! 🥩 Roast Beef with Japanese Rice - one of their signature dishes and yes it’s a must-order when you’re here. Recommend to mix everything together once you have everything. It’s so delicious when you eat everything together 🤤🧀 - Gratin Tomino Cheese - my friends all time

🧀 - Gratin Tomino Cheese - my friends all time favourite, she claimed that she blurted out “omg” not going to lie, definitelt order this if you’re a cheese lover. They wrap around Parma ham with a block of cheese and toaste it all together.

🍝 - Truffle Tagliolini - I was quite disappointed with this dish, I didn’t really taste the truffle. It was quite bland
wouldn’t recommend trying this dish

🥗 - Burrata - can’t go wrong with a burrata salad! Really enjoyed this dish and it does cleanse the palate if you’re looking for something fresh!
2021-07-05 32 瀏覽
位於中環蘇豪伊利近街< 𝓐𝓬𝓺𝓾𝓪𝓼𝓪𝓵𝓪 >, 一間意式風情餐廳酒吧, 門面設計簡約, 燈光柔和配上白色牆身, 餐廳環境亦很舒服。ᵂᵉᵉᵏᵉⁿᵈ ᴮʳᵘⁿᶜʰ $²⁹⁸ᴬᵖᵖᵉᵗⁱᶻᵉʳ:一碟有三款前菜, 分別水牛芝士配蕃茄片、紅菜頭配花椰菜泥以及紅酒腌意式生牛肉, 全部相當開胃。ᴹᵃⁱⁿˢ:ᴿⁱᵍᵃᵗᵒⁿⁱ ᴺᵈᵘʲᵃ辣香腸番茄通心粉, 軟硬度適中。ᴰᵉˢˢᵉʳᵗ:ᴹⁱᶜʰᵉˡᵉ'ˢ ᵀⁱʳᵃᵐⁱˢᵘ提拉米蘇帶有香濃咖啡味, 食到明顯酒香, 質感亦滑溜。ᴿᵒᵃˢᵗ ᴮᵉᵉᶠ ᵀᵒᵖᵖᵉᵈ ᴶᵃᵖᵃⁿᵉˢᵉ ᴿⁱᶜᵉ $¹⁷⁰日式烤牛肉丼配有流心蛋黃, 薄切牛肉都幾嫩滑, 珍珠米帶有飯香味道, 與蘋果生薑醬拌勻很惹味, 整體味道有驚喜。Acquasala📍中環蘇豪伊利近街13號地下及閣樓

ᵂᵉᵉᵏᵉⁿᵈ ᴮʳᵘⁿᶜʰ $²⁹⁸
ᴬᵖᵖᵉᵗⁱᶻᵉʳ:

ᴹᵃⁱⁿˢ:
ᴿⁱᵍᵃᵗᵒⁿⁱ ᴺᵈᵘʲᵃ
辣香腸番茄通心粉, 軟硬度適中。

ᴰᵉˢˢᵉʳᵗ:
ᴹⁱᶜʰᵉˡᵉ'ˢ ᵀⁱʳᵃᵐⁱˢᵘ
提拉米蘇帶有香濃咖啡味, 食到明顯酒香, 質感亦滑溜。

Acquasala
📍中環蘇豪伊利近街13號地下及閣樓
2021-07-03
2021-07-04 34 瀏覽
 周日去左 Acquasala 食個brunch chill下😎😎餐廳氣氛舒適休閒,因為早到關係,一開始冇乜人,但係一過咗十二點半,就差唔多坐滿,好多人嚟同朋友聚會,傾下偈好開心💖💖🥗Smoked salmon avocado salad $108呢個沙律酸咪咪好開胃, 牛油果清新,煙三文魚比平時食嘅更嫩滑。😋🍔Impossible sliders $128漢堡包用上新豬肉,味道幾可亂真,同平時食嘅漢堡扒冇乜分別。份量好大,好飽肚,建議兩個人以上share😝😉🐟Patagonian seabass $180鱸魚煎得香脆,肉質juicy,醬汁係蕃茄醬配烤蔬菜,味道幾fresh。❤️☕Macchiato $25最後歎返杯咖啡,星期日就系甘歎。👍

🍔Impossible sliders $128

🐟Patagonian seabass $180

☕Macchiato $25

最後歎返杯咖啡,星期日就系甘歎。👍

2021-07-04
之前去過一次Acquasala,覺得食物都幾特別,所以再去一次,食物質素都keep到,但感覺服務有D差左。文末會分析一下,介紹食物先。Gratin Tomino Cheese: Parma Ham包住TominoCheese再加麵包同開心果仁,芝士味好香濃,雖然加左parmaham有少少鹹,但意大利醋dressing可以減輕鹹同膩!Orecchiette Nduja:  貓耳朵意粉加番茄肉醬同sausage,再加蘆筍同火箭菜。貓耳朵意粉好有咬口,番茄肉醬唔會過酸,sausage、蘆筍同火箭菜分量都好多。整體唔錯。Piadina Flatbread: 其實同Gratin Tomino Cheese好似,係flatbread入面加左芝士,parmaham同火箭菜,但個人覺得呢款味道同口感會比GratinTomino Cheese好、同無禁鹹!Tiramisu:  咖啡味超級濃,而且creamcheese好滑。但覺得size同價錢唔係好成正比,個人會比較推薦叫多個starter/snack。****其實價錢同味道都唔錯,但係防疫意識同服務態度真係有待改善。首先book左19:30,準時去到無

ham有少少鹹,但意大利醋dressing可以減輕鹹同膩!

ham同火箭菜,但個人覺得呢款味道同口感會比Gratin
Tomino Cheese好、同無禁鹹!

Tiramisu:  咖啡味超級濃,而且cream
snack。

首先book左19:30,準時去到無留位,而且俾個20:00 booking坐同入先。叫我地坐bar
臺,但bar tender有時候會除低口罩、bar檯又無用隔板隔開。Staff服務態度又一般,好似當你唔休做禁。雖然話dinner係繁忙時間,但對待客人係唔係應該態度好D?如果你地真係有興趣,試下lunch/brunch非繁忙時間,睇下服務會唔會有改善。
2021-06-24 41 瀏覽
放工想去嘆番杯 同朋友仔chill下🍻Acquasala係一個好選擇🤪💃🏻💃🏻🐽 Roast Beef Topped Japanese Rice🐮 ($170)必試既主食 打卡靚又好味😛超粉嫩既牛肉鋪滿左成個飯面🤤🤤牛肉薄片既生熟程度啱啱好💯上面有餐廳秘製醬汁 – apple ginger sauce🍎有好濃既薑味 特別得黎好好味🥰加埋牛肉面頭有隻蛋黃🥚秘製醬汁 蛋黃汁 配牛肉同白飯🍚😼係西式餐廳食依個main別有一番風味🤪🤪🐽 Squid Ink Linguine🍝 ($170)墨魚汁意粉配上鮮甜蕃茄醬🦑🍅蕃茄醬汁夠濃味🍅🍅🍅而且有唔少海鮮 有帶子 大蝦 同埋三文魚🐟大蝦非常彈牙🦐 帶子爽口鮮甜👍🏻🐽 Gratin Tomino Cheese🧀 ($118)Parma ham包住Tomino cheese🧀🧀鹹香味十足😻😻芝士香味勁濃郁🤤🐽 Orange Lemonade🍋 & Suntory🍺 ($55/1)mocktails同啤酒都係$55 抵飲😼😼Orange Lemonade酸酸地 啱曬夏天🌞🔥飲杯Suntory draught beer 爽啊💦💦

放工想去嘆番杯 同朋友仔chill下🍻

有好濃既薑味 特別得黎好好味🥰
加埋牛肉面頭有隻蛋黃🥚
秘製醬汁 蛋黃汁 配牛肉同白飯🍚😼
係西式餐廳食依個main別有一番風味🤪🤪

🐽 Squid Ink Linguine🍝 ($170)
墨魚汁意粉配上鮮甜蕃茄醬🦑🍅

芝士香味勁濃郁🤤

mocktails同啤酒都係$55 抵飲😼😼
Orange Lemonade酸酸地 啱曬夏天🌞🔥
飲杯Suntory draught beer 爽啊💦💦

意大利餐廳原來都有Bar枱!我哋當日喺周日嘅Lunch Time到達,Bartender已經開始製作各款Cocktails🍸手勢同技術都幾好,開放式Bar枱見到哂如何製作飲品,真喺大開眼界😃🧀Burrata $118意大利🇮🇹牛奶芝士同cream製作而成,一切開中間流流哋心,散發著濃濃芝士味。彈吓彈吓好可愛!配上黑醋汁沙律超開胃! 🍖Roast Beef Japanese Rice $170中間有水汪汪嘅蛋!吉開佢🥰然後淋上用蘋果薑汁同熟成蛋黃製作而成嘅醬汁,完全突出到牛肉嘅鮮味!薄切燒牛肉粉嫩粉嫩大大片🤩口感超香牛味🍖將醬汁同日本珍珠米撈混,飯味出哂嚟🤣 🍔Impossible Sliders $1283個mini burgers超可愛啊!用Impossible meat製作嘅burger食落超juicy💦餡料有芝士🧀迷你版生菜🥬無核蕃茄同青瓜🥒配上跟薯條同茄汁🍟呢個都幾大份!Iced Cappuccino $40

🧀Burrata $118
Burrata

彈吓彈吓好可愛!配上黑醋汁沙律超開胃!

🍔Impossible Sliders $128
Impossible Sliders

Iced Cappuccino

Iced Cappuccino $40
Burrata
Impossible Sliders
2021-06-22 28 瀏覽
a really nice restaurant with chill vibes. the roasted beef topped japanese rice had bold flavours and i loved it😋 this restaurant is perfect for a classy dinner with friends with a reasonable price tag!will revisit? yesroast beef topped japanese rice ($150)

will revisit? yes