放工去咗蘇豪搵朋友食晚飯,佢次次都帶我食好西,今次就幫襯咗🇮🇹意大利餐廳「Acquasala」,佢話食過午餐覺得幾正,先帶我嚟食。本身我心入面第一下諗呢餐會唔會好貴呢,又中環又意大利嘢,加上我朋友平日閒閒哋都食開四五百蚊一餐🙈。幸好,餐廳定價好OK喎,大部份主菜賣$140,而前菜小食沙律嗰啲就$100樓下有交易。Scallop Carpaccio ($98),前菜我哋要咗鮮帶子刺身片,帶子排得好整齊,面頭再加啲沙律菜,賣相唔錯。調味用上柑橘汁Kumquat🍊,味道酸酸哋幾開胃,但又唔會蓋過帶子嘅鮮味。Roasted Beef Topped Japanese Rice ($150),呢個係餐廳嘅招牌菜,沒有之一,因為我見枱枱都有嗌。🐮牛肉飯造型好吸引,半熟燒牛肉片鋪滿飯面,多到一粒飯都見唔到,而最上面仲有一隻流心蛋黃🍳。底層嘅飯用上日本珍珠米,飯粒分明,軟硬適中。不過有少少挑剔嘅地方就係醬汁唔太夠撈飯,你知啦,越惹味嘅汁就越想食更多🤤,Apple Ginger蘋果薑汁甜甜哋,但又唔會重口味🍎。Rigatoni Nduja ($140),齋睇菜名我唔知係乜嚟,要靠Google大神🤣,原來係
Scallop Carpaccio
Rigatoni Nduja
Rigatoni Nduja ($140),齋睇菜名我唔知係乜嚟,要靠Google大神🤣,原來係茄醬長通粉。呢道菜式好有驚喜喎,無論醬汁定通粉都處理得好好。🍝長通粉煮得好彈牙兼有嚼勁,空心嘅設計令到每啖粉都食到個醬汁,🍅蕃茄蓉配合埋香草芝士粉好好食啊。呢碟Pasta嘅味道比起所謂專門店嘅出品有過之而無不及👍。
Tiramisu
Tiramisu ($88),作為提拉米蘇專員嘅我,當然唔會錯過任何一個食Tiramisu嘅機會。意大利餐廳嘅製作果然有返咁上下水準,Tiramisu用上正宗Mascarpone Cheese,口感細滑;而手指餅就索滿汁,夠哂濕,正啊!味道方面,佢唔會太甜,☕咖啡濃度亦啱啱好,不過酒味就爭少少。由於佢好好食,所以略嫌份量比較少。
總括嚟講,呢晚雖然唔係食咗好多嘢,但我相信我哋嗌嘅都係招牌菜🍽,我哋真係識揀。學阿嬌話齋,個個都嗌招牌菜,唔通個個都想嗌招牌菜咩😎。餐廳嘅酒水價錢亦好相宜,不過第日仲要返工,就無飲到。坐喺吧枱位嘅我哋,望正廚房,將廚師嘅煮食過程一覽無遺,唔知佢哋會唔會尷尬呢,哈哈。
2021-03-25
Rigatoni Nduja
Tiramisu
呢間餐廳同之前介紹個間一樣位於SOHO區嘅斜坡🤣,環境超靚,以外國店員為主,好似似去左旅行咁,chill爆🥂: -1️⃣「Roast Beef Topped Japanese Rice🥩($150)」-上枱個時廚師細心話唔好一開始就落哂所有sauce👩🏻‍🍳,(食完就知係因為個apple ginger sauce太鹹😂),薄切慢煮牛呈現好靚嘅粉紅色,唔會好嫩但好香🥩,蛋黃同醬汁包裹珍珠米好正🤪,但唔會好大驚喜🙈~ w/ apple ginger sauce and cured yolk👍🏻-2️⃣「Rigatoni ‘Nduja🍅($140)」-呢個見好多好評,食到尾都係熱辣辣🔥,蕃茄紅醬酸甜開胃🍅,Rigatoni 係有紋嘅意大利長通粉🇮🇹 ,有咬口又掛汁👅~w/ tomato and herbs🌿 -3️⃣「Gratin Tomino Cheese🧀🥖($98)」-芝士控必食!芝士超軟心,配Parma ham嘅鹹香係perfect match😚,toast好香脆~👍🏻4️⃣「Tiramisu☕️($88)」-呢個價位超進取😂💸,但真係超正😭❤️,食落creamy軟滑,唔甜,手指餅充滿香濃嘅espres

2️⃣「Rigatoni ‘Nduja🍅($140)」

Gratin Tomino Cheese

4️⃣「Tiramisu☕️($88)」
呢個價位超進取😂💸,但真係超正😭❤️,食落creamy軟滑,唔甜,手指餅充滿香濃嘅espresso味!~ 👍🏻

Gratin Tomino Cheese
Tiramisu
放假約朋友去SOHO嘆意大利靚lunch🍽️,餐廳裝橫簡約得來有格調,食物質素高,價錢又相宜,絕對係同朋友relax傾計嘅好地方👯‍♀️&情侶拍拖嘅好選擇👫💕.Salad - Aromatic Beets💲88紅菜頭粒 配椰菜花菜泥,當初健康嘅菜式,營養成分和纖維都好高,卡路里又低,可惜份量比較少😅.Starter - Red wine cured beef carpaccio💲98不能不吃的意大利有名前菜,將生牛肉切成薄片,每一片都要切到有如透明般,覆上羅勒葉,淋上一些醬汁和橄欖油, 簡簡單單便吃得出食材的質素👍🏼.Main - Braised beef cheeks💲140超嫩滑又軟腍嘅牛臉珠😍,厚厚的2大塊,一切開就見到內裡粉嫩的狀態,配合面珠的油脂,有入口即溶嘅感覺💯.Snack - Italian & French farmhouse cheese platter💲98性價比甚高的一道小食,由四款不同芝士組合而成的拼盤,對於擺盤和份量都好滿意💯.Mocha💲40————————————————價錢:💲505 / 2pax味道:😋😋😋😋😋環境:✨✨✨✨✨服務:💁🏻‍♂️💁🏻‍♂️💁🏻‍
放假約朋友去SOHO嘆意大利靚lunch🍽️,
餐廳裝橫簡約得來有格調,
食物質素高,價錢又相宜,

Salad - Aromatic Beets💲88

Mocha💲40
————————————————
價錢:💲505 / 2pax
味道:😋😋😋😋😋
環境:✨✨✨✨✨
服務:💁🏻‍♂️💁🏻‍♂️💁🏻‍♂️💁🏻‍♂️💁🏻‍♂️
賣相:📸📸📸📸📸
等待:0 mins (12:30pm)
回頭率:90%
📌 侍應有勤加水💦
2021-02-27
  • Braised beef cheeks
  • Italian & French farmhouse cheese platter
2021-02-21 611 瀏覽
假期嘅早上一瞓醒就梗係食好嘢黎到上環既意大利餐廳Acquasala @acquasalahk一於試下佢地既brunch set🧀Caprese Buffalo Mozzarella w/ Heirloom Tomatoes水牛芝士配蕃茄片加入香草同橄欖油芝士軟滑creamy 奶味香濃🥦Aromatic Beets Miso Cauliflower Puree紅菜頭配上椰菜花泥係幾新鮮既配搭微酸清新開胃🥬Red Wine Cured Beef Carpaccio薄切牛肉配沙律加入橄欖油同意大利黑醋牛肉香濃🐮Beef Cheeks on Sourdough輕輕切開水煮蛋蛋汁流到牛臉頰肉牛臉頰煮到好淋好入味口感細嫩軟滑,肉汁爆多放係一種叫sourdough既偏硬麵包上面係超有驚喜既一道菜🍝Rigatoni 'Nduja令人非常滿意嘅手工意大利麵口感比平時食既出眾好多略比非手製既硬身有少少煙韌亦都食到蛋香用番茄,茄汁,香草,洋蔥煮成嘅粗管通粉簡單而美味☕Michele's Tiramisu咖啡味濃唔會太甜手指餅浸滿酒香軟至極🍮Creme Brulee焦糖脆皮配上滑嘟嘟燉蛋為完美既一餐作結
假期嘅早上

🐮Beef Cheeks on Sourdough
輕輕切開水煮蛋
蛋汁流到牛臉頰肉
牛臉頰煮到好淋好入味
口感細嫩軟滑,肉汁爆多
放係一種叫sourdough既偏硬麵包上面
係超有驚喜既一道菜

🍝Rigatoni 'Nduja
令人非常滿意嘅手工意大利麵
口感比平時食既出眾好多
略比非手製既硬身
有少少煙韌
亦都食到蛋香
用番茄,茄汁,香草,洋蔥煮成嘅粗管通粉
簡單而美味

焦糖脆皮配上滑嘟嘟燉蛋
為完美既一餐作結
  • Tiramisu
2021-02-18 494 瀏覽
今天在SOHO區午餐,平日下午,街上行人不算太多,一路走來十分愜意。門口是一道白色的木制折疊門,餐廳走自然風,柔和溫暖的燈光,設有吧台和高桌椅,雲石桌子配上竹籐椅,感覺舒服。午市套餐十分抵食,$148包括餐湯麵包、主菜和甜品。⭐️soup of the day南瓜湯呈橙黃色,入口濃稠的南瓜蓉,口感十分幼滑香醇。麵包配上香草牛油是絕配,烤得酥脆的麵包又暖又脆,很棒。⭐️impossible burger$148漢堡包有一定厚度,配上番茄、芝士和蔬菜,牛肉漢堡也很厚,吃起來愈嚼愈有牛味,加上炸得香脆的薯條,口感不錯。⭐️tiramisutiramisu很有層次感,忌廉入口軟滑,配上濕潤的咖啡海綿蛋糕,整體很棒!⭐️roast beef topped japanese rice$150以一片片牛肉舖面,牛肉薄薄一片,配上蛋黃醬和生雞蛋,把米飯拌起來。牛肉入口嫩滑,米飯是珍珠米,整體很飽腹。⭐️gratin tomino cheese$98外脆內軟的芝士,裡面是軟芝士,吃起來鹹香細膩,配上酥脆的麵包,麵包中和了芝士的膩感。⭐️south-virgin mojito $35來一杯mojito,來點微醺的午後

午市套餐十分抵食,$148包括餐湯麵包、主菜和甜品

⭐️soup of the day

南瓜湯呈橙黃色,入口濃稠的南瓜蓉,口感十分幼滑香醇。

麵包配上香草牛油是絕配,烤得酥脆的麵包又暖又脆,很棒。

⭐️impossible burger$148
impossible burge

impossible burge

⭐️tiramisu
tiramisu

牛肉入口嫩滑,米飯是珍珠米,整體很飽腹。

⭐️gratin tomino cheese$98

⭐️south-virgin mojito $35
south-virgin mojito

來一杯mojito,來點微醺的午後特別有感覺。

▫️無論裝潢和菜式都令人滿意,菜式也帶給我不少驚喜。
2021-04-06 0 瀏覽
好耐都冇去感受下人哋開心嘅氣氛今次終於有機會嚟你間餐廳試吓佢嘅食Roast beef Japanese rice $150朋友成日同我講話呢間嘅牛肉飯好好食咁我當然要試吓呢個飯係咪真係好食個汁加埋落去個牛肉飯一齊食,牛肉肉質好香好好食,就連對面平時唔食牛嘅人都表示呢個牛好好食Gragnano spaghetti $140一嚟到佢個賣相已經唔差,二想唔到佢個味道香得來又好食,開頭我本身對呢個意粉冇乜期望,因為黑蒜我真係麻麻哋,但食落去又真係有黑蒜得來又唔會話濃到食唔到,再加埋上面嘅芝士一齊食簡直係完美👍👍👍Mocktail-blueberry fizz $55 🍸今次我竟然唔係飲酒,飲落去幾香莓味,一啲都唔藥水👍Block 1A The Lane-Chardonnay $150 🍸呢個白酒啱晒我,因為我本身唔鍾意飲甜嘅,第一次喺外面叫白酒飲,唔錯夜晚環境氣氛好好,而且都好多人,個個都好興奮好開心好熱鬧
好耐都冇去感受下人哋開心嘅氣氛
今次終於有機會嚟你間餐廳試吓佢嘅食

Roast beef Japanese rice $150
朋友成日同我講話呢間嘅牛肉飯好好食
咁我當然要試吓呢個飯係咪真係好食

Gragnano spaghetti $140

Mocktail-blueberry fizz $55 🍸
今次我竟然唔係飲酒,飲落去幾香莓味,一啲都唔藥水👍

夜晚環境氣氛好好,而且都好多人,個個都好興奮好開心好熱鬧
  • Roast beef topped japanese rice
  • Gragnano  spaghetti
蘇豪一路出名多酒吧 仔細行會發現其實真係有好多環境氣氛好嘢食又高質嘅餐廳!🤍𝗥𝗼𝗮𝘀𝘁 𝗕𝗲𝗲𝗳 𝗧𝗼𝗽𝗽𝗲𝗱 𝗝𝗮𝗽𝗮𝗻𝗲𝘀𝗲 𝗥𝗶𝗰𝗲($𝟭𝟱𝟬)冇食過都應該喺ig見過無數次呢個飯了半生熟慢煮嘅薄切牛肉片 下面係珍珠米牛肉雖然唔係好重牛味但係肉質嫩滑 配上蘋果薑汁同生蛋黃 成個配搭係好温和的雖然咁講好似會低級咗 但我真係一路食一路覺得佢勁似中式飯嗰啲蔥油味😂🤍𝗛𝗲𝗿𝗯 𝗥𝗮v𝗶𝗼𝗹𝗶($𝟭𝟰𝟬)如果係超鍾意奶香芝士嗰啲嘅 呢個都會好啱你口味Ravioli 嘅皮厚薄適中 口感都唔錯入面係30個月嘅parmigiano fondue 再浸住啲忌廉汁 鹹香味十分夠 不過個人就覺得以差$10嚟講上面個牛肉飯抵食好多🤍𝗜𝘁𝗮𝗹𝗶𝗮𝗻 𝗖𝗼𝗹𝗱 𝗖𝘂𝘁𝘀($𝟵𝟴)冇咩特別 係個正常嘅cold cuts配炸麵團條係個幾唔錯嘅配搭 中和下啲肉嘅鹹但個比例有啲太唔balance 炸麵團條唔夠餸咁多肉 導致最後要就咁食啲肉 會鹹到覺得要洗腎/整體8.3/10 主要都係推薦個牛肉飯環境氣氛好有feel的 如果唔係趕時間我一定嗌杯酒慢慢飲chill下🥲Btw見lunch 3 courses 好似都係百幾蚊

蘇豪一路出名多酒吧 仔細行會發現
其實真係有好多環境氣氛好嘢食又高質嘅餐廳!

冇食過都應該喺ig見過無數次呢個飯了
半生熟慢煮嘅薄切牛肉片 下面係珍珠米
牛肉雖然唔係好重牛味但係肉質嫩滑
配上蘋果薑汁同生蛋黃 成個配搭係好温和的

🤍𝗛𝗲𝗿𝗯 𝗥𝗮v𝗶𝗼𝗹𝗶($𝟭𝟰𝟬)
如果係超鍾意奶香芝士嗰啲嘅 呢個都會好啱你口味
Ravioli 嘅皮厚薄適中 口感都唔錯
入面係30個月嘅parmigiano fondue
再浸住啲忌廉汁 鹹香味十分夠
不過個人就覺得以差$10嚟講
上面個牛肉飯抵食好多

🤍𝗜𝘁𝗮𝗹𝗶𝗮𝗻 𝗖𝗼𝗹𝗱 𝗖𝘂𝘁𝘀($𝟵𝟴)
冇咩特別 係個正常嘅cold cuts
配炸麵團條係個幾唔錯嘅配搭 中和下啲肉嘅鹹
但個比例有啲太唔balance
整體8.3/10 主要都係推薦個牛肉飯
Btw見lunch 3 courses 好似都係百幾蚊 抵食好多
但就冇夜晚開曬啲滲光燈咁有feel咁解
再btw好鍾意佢哋啲餐具 •́ ▾ •̀
2021-03-31 8 瀏覽
餐廳雖然在中環,但從上環走過去比較近。入夜,餐廳開始多客人,餐廳環境幽暗又有氣氛,很適合收工chill chill。餐牌上很多菜式都未試過,所以隨便選擇了幾款。⭐️caprese$118經典義大利沙律,主菜只有芝士和小番茄,加上調味料,簡單清淡。小番茄入口出奇地清甜,為這道前菜加了不少分數,配上軟軟的芝士,增加口感。⭐️roast beef topped japanese rice$150很難想像在義大利餐廳吃到日式牛肉飯,還有一顆流心蛋。蛋液和米飯混合之後,更香甜,牛肉厚薄適中,嫩度適中。⭐️panna cotta$88義式奶凍配上紅酒燉梨片,奶凍奶味香醇,入口又滑又嫩,配上紅酒燉梨片,味道意外地和諧,立刻提升了一個層次。⭐️tiramisu$88tiramisu的做法也很正宗,忌廉非常香滑,咖啡的味道只是點到為止,不會搶走tiramisu的風頭,整體十分高質。

餐廳雖然在中環,但從上環走過去比較近。

餐牌上很多菜式都未試過,所以隨便選擇了幾款。

⭐️caprese$118

caprese

很難想像在義大利餐廳吃到日式牛肉飯,還有一顆流心蛋。

蛋液和米飯混合之後,更香甜,牛肉厚薄適中,嫩度適中。

⭐️panna cotta$88
panna cotta

⭐️tiramisu$88

2021-03-26 19 瀏覽
Acquasala中環格調晚餐.是晚黎到中環一間頗有格調既餐廳,除左Happy Hour飲酒之外仲有晚飯🍽Roast Beef Topped Japanese Rice🥩🍚招牌菜之一,薄切燒牛肉好嫩滑,底下就係日本米🍚,撈埋個蛋黃正呀!另外有個貌似豉油既汁,原來係Apple Ginger Sauce,的確有啲豉油味但又甜甜地咁,點綴個飯既味道😚.Truffle Tagliolini🍝喜愛松露既朋友不妨試啊,最矚目一定係刨係面層既松露片🍄,意粉用紅洋蔥炒過🧅,建議要將底層既欖油撈勻先咁會比較濕潤呀.Warm Octopus Salad🐙🥗好有特色既前菜,暖暖地既八爪魚,大大舊肉,好軟熟咬落有啲似牛腩🤣可以點蘿蔔蓉黎食,青蘋果🍏同車厘茄都煮到甜甜地,成個配搭幾新鮮,頗有驚喜🤩
Acquasala中環格調晚餐

Truffle Tagliolini🍝

Warm Octopus Salad🐙🥗
2021-03-22 29 瀏覽
今年生日選擇來SOHO這間Cafe。Scallop carpaccio $98薄切刺身級的帶子非常鮮甜,配合檸檬汁和橄欖油,清新開胃。Gratin Tomino Cheese $98將一大片厚軟的Tomino Cheese,包裹在一片薄Parma Ham裏面,再加上底下焗到脆口的黑糖麵包,豐富鹹香口味,軟脆口感同時間在口裏面發生,整個配搭相當有趣。Roasted beef topped Japanese rice當然沒有漏掉這裡的signature dish-日式牛肉飯配蘋果薑醬汁,牛肉鮮嫩,淋上醬之後,味道更豐富。Happy Hour House rose /white wine 都只是$55.
今年生日選擇來SOHO這間Cafe。

Scallop carpaccio $98
薄切刺身級的帶子非常鮮甜,配合檸檬汁和橄欖油,清新開胃。

Gratin Tomino Cheese $98

2021-03-22 28 瀏覽
終於都試到佢呢間🍽•Roast Beef Topped Japanese Rice好吸睛嘅賣相基本上每一台客人都會點呢個薄切半生熟牛肉鋪面 中間配以蛋黃配上日本珍珠米 半山熟牛肉肉質好嫩滑醬汁配以蘋果生薑汁 將佢拌埋連埋蛋黃汁一齊享用 甜酸味道更有眼前一亮嘅味道•Truffle Tagliolini成個面都鋪滿毫不吝嗇既一片片黑松露而且成個意粉好Creamy 好正我都好鍾意呢個♥️•Cappuccino 最後當然唔少得Cappuccino好香濃即刻充曬電🔋
終於都試到佢呢間🍽

•Cappuccino
最後當然唔少得Cappuccino
好香濃即刻充曬電🔋

2021-03-18 23 瀏覽
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️Soho 區一間好有異國風情既酒吧餐廳🍷餐廳另一吸引之處莫過於可以隔住個玻璃望住廚師炮製美食👨🏻‍🍳❶Roasted beef topped japanese rice 🐂$150驟眼一看 就見到碗既表面鋪滿左薄切燒牛肉 中間就放左一隻生蛋黃🥚牛肉嘅顏色呈粉紅色🥩食落口感非常柔嫩有重重既牛味同蛋汁撈埋一齊 牛肉變得更滑嫩🤩蘋果生薑醬略帶微微果香 生薑既辛辣味褪去 同牛肉又幾夾👾將d醬汁要黎撈埋煙韌既珍珠米一齊食都唔錯🍚❷Herb ravioli🥟 $140一個傳統既意大利美食🇮🇹意大利麵就食得多雲吞都係初嚐👻雲吞皮厚薄適中 充滿蛋香用左波菜、香草作為餡料 🌿每一隻都好飽滿配搭creamy既芝士汁🧀奶香味豐富整體感覺唔會好漏❸Panna Cotta 🍮 $88奶凍配搭紅酒燴啤梨奶凍滑溜富濃郁奶味🥛而啤梨入口除左充滿誘人既酒香 仲有陣陣啤梨既清甜🍐碟上遠有其他水果作點綴 🍓🫐除左好味 視覺上都係一大嘅享受👀❹ Orange lemonade 🍹$55味道係偏酸嘅 不過都幾清新仲有淡淡橙香氣味🍊❺Rosé 🍸$54.5(HH)酒色接近玫瑰粉紅般🌹口感柔滑輕柔 果酸既
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

❷Herb ravioli🥟 $140
一個傳統既意大利美食🇮🇹
意大利麵就食得多雲吞都係初嚐👻
雲吞皮厚薄適中 充滿蛋香
用左波菜、香草作為餡料 🌿
每一隻都好飽滿

除左好味 視覺上都係一大嘅享受👀

❹ Orange lemonade 🍹$55
味道係偏酸嘅 不過都幾清新
仲有淡淡橙香氣味🍊

❺Rosé 🍸$54.5(HH)
酒色接近玫瑰粉紅般🌹
口感柔滑輕柔 果酸既平衡恰到好處
帶有微微的花香💐

開番晚市之後第一餐晚飯要揾個地方chill一chill🥂 去左soho一間又有西式又有日式既餐廳🤩-🥢Scallop carpaccio ($98)🐂Roasted beef topped Japanese rice ($150)🍝Spaghetti carbonara ($140) 🍷House rose ($55)-Scallop carpaccio 帶子好新鮮好甜,做頭盤係唔錯既選擇☺️Roasted beef topped Japanese rice 係好正既日式蓋飯,牛肉烤得7成熟啱啱好又唔乾,加埋蛋黃同燒汁,仲有日本米煙煙韌韌既口感真係好正😍Spaghetti carbonara 係比較傳統既煮法,唔用忌廉,蛋黃同煙肉既味道都好突岀,而且意粉口感比較硬,味道都比較濃郁,個人鐘意牛肉飯多啲🤣
🥢Scallop carpaccio ($98)
🍝Spaghetti carbonara ($140)
🍷House rose ($55)

《中環意大利🇮🇹X日本🇯🇵特色Fusion菜》1️⃣Roasted Beef Topped Japanese Rice $150 (9.1/10)黎到梗係要叫個signature dish啦!雖然等嘅時間耐咗少少🤣但係賣相好吸引 望落去賞心悅目 😘面頭鋪滿左粉嫩 幾有肉香嘅牛肉片🥩加埋蛋黃俾你撈埋啲飯一齊食💕成個飯嘅精髓就係個蘋果薑醬汁🍏🍎落左係啲飯到一齊食更加有風味😈好惹味!🍚飯亦用上日本珍珠米😆煙韌又有咬口😍chewy!!!成個菜式好有fusion風味💕雖然望落去細細地一碗 但係食落去都幾飽肚!網上面見到評論有啲參差 本身期望冇咁大但係估唔到幾有驚喜🤤如果個蘋果薑醬汁再多啲就好啦😏食到最尾嫌唔夠多撈飯食———————————————————————————📍 Acquasala (中環)中環蘇豪伊利近街13號地下及閣樓
《中環意大利🇮🇹X日本🇯🇵特色Fusion菜》

———————————————————————————
📍 Acquasala (中環)
中環蘇豪伊利近街13號地下及閣樓