餐廳: Acquasala
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
蘇豪區裡的餐廳更有異國情調,今次來到一間充滿地中海特色的意大利餐廳 🇮🇹 店內採用藤椅和木系餐桌,整體簡潔配上柔和的黃燈,環境氣氛一流,是個不錯的約會餐廳 🩷喜歡吃 Ham 的朋友不能錯過 🍱 𝐈𝐭𝐚𝐥𝐢𝐚𝐧 𝐏𝐥𝐚𝐭𝐭𝐞𝐫 𝐇𝐊𝐃𝟐𝟏𝟖,有四款不同口味的意式凍肉,Parma Ham、辣味臘腸、豬頸肉火腿、意式肉腸;👦🏻 喜歡鹹香味比較重 Parma Ham和豬頸肉火腿,配搭奶味重的 Burrata Cheese 或餐包剛剛好,👧🏽 就喜歡辣味臘腸,入口鹹香帶點微辣。餐廳最多好評的 🥘 𝐑𝐨𝐚𝐬𝐭 𝐁𝐞𝐞𝐟 𝐓𝐨𝐩𝐩𝐞𝐝 𝐉𝐚𝐩𝐚𝐧𝐞𝐬𝐞 𝐑𝐢𝐜𝐞 𝐇𝐊𝐃𝟏𝟖𝟖,牛肉粉嫩,調味足夠,入口有種如吃欖菜的鹹香味道;加上混合蘋果、薑、芝麻等多款調味料的特製醬汁和蛋黃,令味道更加豐富!另一款值得推介 🍗 𝐁𝐫𝐚𝐢𝐬𝐞𝐝 𝐁𝐞𝐞𝐟 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐤𝐬 𝐇𝐊𝐃𝟐𝟐𝟖,牛面頰肉味重,口感嫩滑軟腍;覆盆子的果酸中和醬料偏鹹的味道,更為清新解膩。最後少不了甜品 🍮 秘傳食譜的招牌 𝐓𝐢𝐫𝐚𝐦𝐢𝐬𝐮 𝐇𝐊𝐃𝟏𝟎𝟖,以咖啡杯呈上,十分可愛!Mascarpone Cheese 軟滑挺身,底層手指餅酒味較重,略嫌浸得

Italian Platter

Roast Beef Japanese Rice

Braised  Beef  Cheeks

Tiramisu

最後少不了甜品 🍮 秘傳食譜的招牌 𝐓𝐢𝐫𝐚𝐦𝐢𝐬𝐮 𝐇𝐊𝐃𝟏𝟎𝟖,以咖啡杯呈上,十分可愛!Mascarpone Cheese 軟滑挺身,底層手指餅酒味較重,略嫌浸得太腍。

唯一美中不足是餐桌太細,雖然店員會幫忙大盤轉小碟;而且店內高枱較多,舒適度大減。
Italian Platter
Roast Beef Japanese Rice
Braised  Beef  Cheeks
Tiramisu
  • Roast beef topped japanese rice
中環soho區食野真係幾多選擇,而且唔一定會好貴,最近就同朋友誤打誤撞下去左呢間有格調嘅餐廳!❣️2人飲埋嘢人均$300,中環食嘢都唔一定要好貴❣️最impressive係煙三文魚,自家製水準味道都唔錯❣️好多cocktai選擇、又坐得幾舒服唔會太嘈,係同朋友傾計好地方!🥗牛油果煙三文魚沙律$138 (推介)- 擺碟好精緻,用上自家製煙三文魚,大大條好fresh好新鮮,連菜、牛油果、蕃茄仔夠refreshing🍕羅馬式香辣薄餅$188- 係厚厚麵包底,餅邊焗到好脆口,麵包底本身口感幾好又唔黏口。- pizza上鋪上濃濃芝士蕃茄味,加洋蔥、辣腸夠惹味,係醫肚之選🍸Creampie (推介)- 飲落去超級香baileys 味道,微甜帶出coffee香,再有酒香但好易入口如果點sparkling water,$26可以大大支咁飲,絕對可以飲成晚😆又bookmark多間中環餐廳😆

❣️2人飲埋嘢人均$300,中環食嘢都唔一定要好貴
❣️最impressive係煙三文魚,自家製水準味道都唔錯

🥗牛油果煙三文魚沙律$138 (推介)

🍕羅馬式香辣薄餅$188
羅馬式香辣薄餅

🍸Creampie (推介)
Creampie

又bookmark多間中環餐廳😆

Creampie
2023-12-26 1037 瀏覽
臨近聖誕, 各餐廳都會推出不同類型的聖誕餐, 剛巧看到蔽餐廳有high tea set, 就決定來享受一個中午時光 😌 餐廳細小但有情調, 裝潢以白啡色為主, 十分簡潔 😊 餐廳直望是廚師, 有一扇玻璃窗相隔, 可以目睹廚師烹調食物。Boozy high tea $288正常的三層架high tea set, 分別有冷盤, 咸點和甜品, 用餐時間由兩點半到五點半, 足足三小時, 可以盡情跟朋友談天說地 😆 餐廳更有自由任飲提供, 每人$150, 限時一小時三十分鐘。冷盤分別有三款不同款式的火腿, 有普通生火腿, Parma ham和辣味火腿, Parma ham薄切, 味道不算太咸, 但最惹味的就是辣味火腿, 吃完會想繼續吃 🤭 除了火腿還有Goat cheese, 濃而不膩。咸點兩款三文治, 煙三文魚和鹹牛肉, 煙三文魚新鮮, 但鹹牛肉比較出色, 微微乾身。甜品三款類型, 分別有chocolate brownie, 意式奶凍和Tiramisu, 奶凍幼滑, 奶味再突出一點會更好; Tiramisu最出色 👍🏻 咖啡, 酒味份量都調較得恰到好處, 不會太重手, 奶油也很細緻 😚在中環位

Boozy high tea $288
high tea set

冷盤

咸點

甜品

在中環位置只用$288享用一個high tea確實超值, 唯一可惜的是tea set沒有鬆餅 🫠 而且擺盤非常隨意, 進食的次序應該由上而下, 但咸點在最高層, 而冷盤則在最層 😅 有點跳脫。

2023-12-22
high tea set
  • highteaset
臨近聖誕,蕉媽努力相約好友聚會今天和朋友來到中環伊利近街一家意大利餐廳High Tea ☕️ 餐廳佈置很有聖誕氣氛🧑‍🎄🎄🎅Boozy High Tea($288/person) 都幾豐富第一層🔸日式燒牛肉三文治🥪🔸牛油果煙三文魚烤面包🥑兩款三文治都好精緻😍三文治內有沙律菜搭配少少鹹味的燒牛肉和煙三文魚,非常開胃🤤第二層🔸招牌提拉米蘇🍰🔸迷你芝士蛋糕🧀🔸朱古力布朗尼🍫三款甜品三款口味,滿足嗜甜嘅朋友味蕾嘅需要☺️,真係大滿足。蕉媽最鐘意食有淡淡酒香嘅招牌提拉米蘇,幾啖就K.O.,食甜品再飲啖Cappuccino 就唔怕太甜啦😌第三層🔸意大利凍肉🥓拼盤非常欣賞這個意大利凍肉拼盤,拼盤上有四款不同的凍肉,以及幾款芝士,例如Goat Cheese, 車打芝士,以及新鮮橄欖和合桃,可以交換搭配來品嚐。如果大家喜歡飲兩杯,仲可以+$150 無限添飲,不過要全枱朋友一齊點 (90 MINS)可以揀以下飲品😉🔸啤酒BEER - ORION (DRAUGHT)🔸紅白酒WINE - HOUSE RED, HOUSE WHITE, ROSÉ🔸PROSECCO🔸HOUSE SPIRITS - VODKA, GI
臨近聖誕,蕉媽努力相約好友聚會

今天和朋友來到中環伊利近街
一家意大利餐廳High Tea ☕️
餐廳佈置很有聖誕氣氛🧑‍🎄🎄🎅

第一層
🔸日式燒牛肉三文治🥪
🔸牛油果煙三文魚烤面包🥑
兩款三文治都好精緻😍
三文治內有沙律菜搭配少少鹹味的燒牛肉和煙三文魚,非常開胃🤤

第二層
🔸招牌提拉米蘇🍰
🔸迷你芝士蛋糕🧀
🔸朱古力布朗尼🍫

第三層
🔸意大利凍肉🥓拼盤

可以揀以下飲品😉
🔸啤酒BEER - ORION (DRAUGHT)
🔸PROSECCO
🔸HOUSE SPIRITS - VODKA, GIN, RUM, TEQUILA, WHISKEY
🔸COCKTAILS

Acquasala (中環)
中環蘇豪伊利近街13號地舖及閣

#foodie #hkfoodie #central #centralfood #伊利近街
  • Tiramisu
【𝘼𝙘𝙦𝙪𝙖𝙨𝙖𝙡𝙖】中環意大利fusion菜🇮🇹🇯🇵雖然成間餐廳嘅裝修好西式,但係佢哋除咗有西式嘅嘢食之外亦都有啲日本菜可以選擇😆Roast Beef Japanese Rice 💰$188見個個嚟呢度基本都會叫嗌佢成個飯滿佈生牛肉😚 上面係蘋果薑汁 蛋黃亦都調過味 撈埋落珍珠米都幾好食 牛肉雖然係薄片,但份量都好多味道都幾日式同偏清淡~Truffle Tagliolini 💰$268Tagliolini係幾似意粉🍝 但食落個口感有啲似米線🤣比較軟同𣺉身少少On top再加咗黑松露 啲松露都幾香 但份量算頗細 如果係男仔可能唔夠飽😂Tiramisu 💰$108個樣幾得意 放咗落個杯仔到 好似個盆栽仔咁食落咖啡味都算濃 入面既cheese幾soft同滑身 味道亦都唔算好甜但價錢偏費同份量偏少 2個人share好快就食完😂😂另外叫咗杯Prosecco 💰$75同埋ROSÉ 💰$75兩杯都正正常常 不過不失~
【𝘼𝙘𝙦𝙪𝙖𝙨𝙖𝙡𝙖】

中環意大利fusion菜🇮🇹🇯🇵

見個個嚟呢度基本都會叫嗌佢
牛肉雖然係薄片,但份量都好多
味道都幾日式同偏清淡~

Truffle Tagliolini 💰$268

On top再加咗黑松露 啲松露都幾香
但份量算頗細 如果係男仔可能唔夠飽😂

Tiramisu 💰$108

個樣幾得意 放咗落個杯仔到 好似個盆栽仔咁
但價錢偏費同份量偏少 2個人share好快就食完😂😂

另外叫咗杯Prosecco 💰$75
同埋ROSÉ 💰$75
兩杯都正正常常 不過不失~
$392.5 (晚餐)
同一個喺上環做嘢嘅朋友又嚟到 Acquasala!上次我哋試完呢度嘅 Tea Set,已經決定要嚟多次食佢哋嘅晚餐,結果出乎意料地有驚喜 😍 🍝 Truffle Tagliolini 松露意大利幼麵 ($268) 呢個 Main 係廚師推介之一,意粉係新鮮手工製,麵條軟硬度適中。#黑松露 會即叫即刨喺熱辣辣嘅麵上,加埋忌廉汁,非常香松露味又好味!🍚 Roast Beef Japanese Rice 日式燒牛肉蓋飯 ($198) 聽講好多中環人都推介呢個牛肉飯,佢嘅牛肉份量好多,絕對唔係「算多」咁簡單!每片牛肉都粉嫩半熟,用細火燒過嘅肉質軟嫩,加上自家製嘅醬汁,更突出肉嘅鮮味,撈埋醃蛋黃同日式珍珠飯,飽肚又好味!最後,我哋仲叫咗兩杯 House White 同一杯 Gin Tonic,喺 2-3 個鐘頭入面慢慢食、慢慢飲,可以好 Chill 好好咁傾吓計 🍷🍸

Truffle Tagliolini 松露意大利幼麵

Truffle Tagliolini 松露意大利幼麵
今日放工嚟到蘇豪區呢間半對住內街既西餐廳好吸引🌙 好多人飲酒食嘢好好Vibe🥂於是坐低試吓個輕便嘅晚餐😛氣氛好Chill好休閒🩷意大利菜嘅口味都好正宗好有特色呢🇮🇹⭐️ Burrata 🧀Burrata牛奶味好濃郁口感又好幼滑🥛加上陳醋同橄欖油嘅點綴好清爽🥬⭐️ Rigatoni Amatriciana 🍝蕃茄醬係平凡但係好有地道嘅感覺🍅加上醃豬頰肉充滿油脂香🥓 鹹香配上Pecorino Cheese🧡獨特嘅香氣平時較少見 Pasta好有口感👍🏻⭐️ Tiramisu ☕️造型擺喺一個咖啡杯度好有特色🤎 入口非常Smooth🥳蛋香配上咖啡香好平衡甜度啱啱好😊份量不算大但作為終結好平衡
Burrata

⭐️ Burrata 🧀
Rigatoni Amatriciana

⭐️ Rigatoni Amatriciana 🍝

⭐️ Tiramisu ☕️
Burrata
Rigatoni Amatriciana
Tiramisu
這間中環的意式餐廳,環境超有氣氛,每逢星期五晚上都會來happy hour,氣氛,感覺好Chill!採用藤椅、木系餐桌等渡假風裝潢,讓你仿如置身意大利南部,在輕鬆舒適的環境享用當地風味的菜餚。叫了兩杯House white wine,坐下之後已經叫了牛油果煙三文魚沙律!煙三文魚味道好好吃!擺碟好精緻,原來三文魚是自家製,好新鮮,連菜、牛油果、蕃茄仔都fresh!Scallop Carpaccio這個生帶子片好甜鮮味,橄欖和沙律菜都新鮮,另到食配少少辣的wasabi ,令口感味道更豐富日式燒牛肉蓋飯 這個日式蓋飯在意式餐廳看到,真係很特別,每次來都必定,牛肉同蛋配合得好好,賣相好靚,牛肉有少少燒烤了的味道,再淋上清新的蘋果姜汁和醃制的蛋黃,味道層次感豐富,令人回味無窮。

Scallop Carpaccio

• 日式燒牛肉蓋飯
  • scallop carpaccio
2024-03-20 56 瀏覽
喺強勁跳舞音樂節奏下,由朋友帶路嚟到呢間餐廳食晚飯。講真食物味道okay、店員友善招呼,要挑剔嘅話係食物份量只適合1人份,如果碰啱你同朋友都係大胃王要點多幾款share嚟食。入夜氣氛熱鬧、多打工一族嚟幫襯🐙 Warm Octopus SaladCherry Tomato Confit, Taggiasca Olive八爪魚沙律油封櫻桃蕃茄 黑橄欖 ▪︎暖暖的八爪魚口感軟彈味道不俗,個人頗喜歡配菜的青瓜和櫻桃蕃茄、幾清新🥩 Roasted Beef Topped Japanese RiceApple Ginger Acquasala Sauce, Cured Yolk 日式燒牛肉蓋飯蘋果、薑、特製醬汁、醃蛋黃▪︎個汁同埋蛋黃令成個菜加分,當然牛肉燒得香肉質有口感,牛肉份量多過飯,飯真係煮得唔錯,睇得出廚師幾比心機做菜。飯真係得兩三啖好味但唔夠喉☕ Tiramisu 招牌提拉米蘇 ▪︎真心唔錯,mascarpone cheese和cream質地幼滑既香,杯仔細細𢳂兩𢳂ko咗,仲想叫多杯!

🐙 Warm Octopus Salad
油封櫻桃蕃茄 黑橄欖

日式燒牛肉蓋飯
蘋果、薑、特製醬汁、醃蛋黃

☕ Tiramisu

Warm Octopus Salad
紀念日
Warm Octopus Salad
2024-03-17 26 瀏覽
-Acquasala🍽️-Italian Platter $218鐘意食paramham cold cut既人必點!有4款ham你食超滿足😌另外本身係有Burrata cheese但咁岩冇貨就轉左Gratin Tomino Cheese勁有驚喜😍佢係用Parmaham包住一舊軟cheese再焗令到入面溶左勁軟😋-Herb Ravioli $188Ravioli不嬲都好受歡迎因為食得多意粉都想食口感特別d既main😂醬汁超惹味用左洋葱汁再加忌廉個口感好creamy但又唔會遮左個herb味👍-Lesagna Bolognaise $188呢度個手工千層麵真係必試!佢超多肉醬再加芝士焗🥹每一層既麵都夾左好多蕃茄醬酸酸甜甜冇平時係出面食個d咁膩🤣-🌟評分:🏅🏅🏅🏅🏅📍地址: 中環蘇豪伊利近街13號地舖及閣樓-#foodieluveat#foodisluveat_hk#foodieluveat_中環#foodieluveat_西餐#hkfoodie #foodiehk #foodiehkig #hkfoodblogger #hkfoods #hkfoodlover #foodiegraphy #h
Acquasala🍽️

#foodieluveat
#foodisluveat_hk
#foodieluveat_中環
#foodieluveat_西餐
#hkfoodie #foodiehk #foodiehkig #hkfoodblogger #hkfoods #hkfoodlover #foodiegraphy #hkfoodblog #hkfoodbloggers #香港美食 #食在香港 #相機食先 #吃貨 #食好西 #西餐 #bar #barrestaurant #中環 #soho #蘇豪區 #酒吧 #意大利菜 #chill
2024-03-15 38 瀏覽
同朋友漫遊蘇豪區,附近有好多特色街道,可以細意欣賞,打卡一番不過朋友係滴酒不沾嘅人,佢又想入去酒吧感受一下氣氛…當然無問題喇😎,今次我帶佢去嘅呢間店舖係集於酒吧🥂及cafe☕️於一身,而且我上次食過佢哋嘅signature 日式燒牛肉蓋飯仲好高質添😋🍛日式燒牛肉蓋飯$188牛肉嫩滑juicy,牛味亦非常濃郁,沾上生蛋後更加滑溜,再拌埋佢哋嘅特製醬汁,味道鹹香又清新,使得整體蓋飯層次更突出,味道更豐富,推介👍🍝蒜香蜆扁意粉$188扁意粉夠粗身,質地啱啱好夠爽口,蜆肉份量多而鮮甜,同時又有好多車厘茄及香草,所以個醬汁比較清爽醒胃,好健康嘅意粉☕️Macchiato$35特濃咖啡上面加咗少少奶泡,咖啡味十分濃厚,但又有少少嘅奶香氣,能夠品嚐到咖啡豆嘅原始風味☕️Cappuccino$40泡沫綿滑細緻,咖啡味香濃

🍛日式燒牛肉蓋飯$188

🍝蒜香蜆扁意粉$188

☕️Macchiato$35

☕️Cappuccino$40
泡沫綿滑細緻,咖啡味香濃

2024-03-12 28 瀏覽
🍸唔知大家多唔多ʜᴀᴘᴘʏ ғʀɪᴅᴀʏ去sᴏʜᴏ 區飲嘢同埋食飯🍷成日見到啲朋友影相都覺得好ᴄʜɪʟʟ今次去咗間酒吧餐廳無論感覺同埋食物都覺得唔錯🍸♡凱撒沙律|ᴄᴀᴇsᴀʀ sᴀʟᴀᴅ•ᴀɴᴄʜᴏᴠɪᴇs, ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ, sʜᴀᴠᴇᴅ ᴘᴀʀᴍɪɢɪᴀɴᴀ呢個沙律都做得非常標準,而且足料食落去嘅雞肉好多同埋芝士真係絕配♡墨魚汁意粉 |sǫᴜɪᴅ ɪɴᴋ sᴘᴀɢʜᴇᴛᴛɪ•ᴛᴏᴍᴀᴛᴏ sᴀᴜᴄᴇ, sʜʀɪᴍᴘ, sᴀʟᴍᴏɴ, sᴄᴀʟʟᴏᴘs呢個海鮮意粉都幾足料有蝦、帆立貝同埋三文魚個墨魚汁意粉本身係用黑色墨魚麵,但係餐廳上菜嘅時候同我哋講原來冇晒墨魚面🦑變咗正常意粉再加茄汁意粉🍝不過味道其實冇分別都好香🍅味♡日式燒牛肉蓋飯 |ʀᴏᴀsᴛ ʙᴇᴇғ ᴛᴏᴘᴘᴇᴅ ᴊᴀᴘᴀɴᴇsᴇ ʀɪᴄᴇ•ᴀᴘᴘʟᴇ ɢɪɴɢᴇʀ ‘ᴀᴄǫᴜᴀsᴀʟsᴀ“ sᴀᴜᴄᴇ, ᴄᴜʀᴇᴅ ʏᴏʟᴋ睇相都覺得好吸引大大塊嘅日式燒牛肉仲有一隻生蛋配蓋飯熄冷氣都好惹味,如果再多啲醬汁應該仲正
🍸

♡凱撒沙律|ᴄᴀᴇsᴀʀ sᴀʟᴀᴅ

♡墨魚汁意粉 |sǫᴜɪᴅ ɪɴᴋ sᴘᴀɢʜᴇᴛᴛɪ

呢個海鮮意粉都幾足料有蝦、帆立貝同埋三文魚

睇相都覺得好吸引大大塊嘅日式燒牛肉仲有一隻生蛋配蓋飯
熄冷氣都好惹味,如果再多啲醬汁應該仲正
鍾意食野既我成日都周圍🐾捐窿捐罅揾啲好食嘅餐廳🍴😂今次比我搵到個間超有異國風情,氣氛夠哂chill,仲係由意大利人主理嘅意式餐廳 🍴就係正美食林立嘅蘇豪區入面😍特別推介✨tiramisu招牌提拉米蘇✨ $108佢個樣好可愛丫😍好似個細盆栽仔咁;奶油幼滑細膩唔太甜,奶香味好濃郁,尾斷帶有微微咖啡既苦澀同微濃既酒味,入口即化,好有層次感👍🏻呢個甜品真係好出色,大杯少少會更加完美😂😂呢間餐廳除咗個氛圍夠晒chill,令人好舒服之外,無論係主菜、甜品定係飲品嘅質素都超高👍🏻絕對係個適合同朋友吹下水gathering 嘅好地方👭

特別推介✨tiramisu招牌提拉米蘇✨ $108

「中環朋友推薦的牛肉飯✨」在中環返工的朋友仔一直同我推薦呢間店小店是一家意大利fusion餐廳🍴裡面的環境很有情調又浪漫🌹開在酒吧街隔壁顯得更加有風情和時尚在店裡若隱若現的燈光搭配著木製座椅和桌子一下子進入了浪漫的時刻❣️🥇Roasted Beef Topped Japanese Rice $188每桌必點的餐廳招牌料理❣️在滿滿的烤牛肉上有一個生蛋黃搭配著濃郁的蘋果薑醬汁還有日式珍珠米😘🔸Warm Octopus Salad $108裡面有青蘋果 橄欖 洋蔥和八爪魚搭配著蘿蔔泥整體口味偏酸甜😝是一個不錯的開胃菜🔸Tiramisu $108對於Tiramisu愛好者來說馬斯卡彭奶醬比其他店要更香濃滑順裡面的咖啡味不算特別濃 口味適中偏甜
「中環朋友推薦的牛肉飯✨」
在中環返工的朋友仔一直同我推薦呢間店

馬斯卡彭奶醬比其他店要更香濃滑順
裡面的咖啡味不算特別濃
口味適中偏甜

2024-02-25 36 瀏覽
見到餐廳好多推介,呢晚約咗朋友去試試 !♥ Spaghetti Carbonara $188意粉🍝面頭除咗鋪滿滿芝士粉,仲有一塊塊嘅芝士,濃厚芝士🧀味超正!醬汁好鐘意夠creamy,每一啖意粉都掛汁,配料用咗比較多脂既煙肉,意粉充滿油香♥ Roast Beef Japanese Rice $188呢個牛肉飯係必試,見好多人都有嗌既菜式,牛肉半熟顏色呈粉嫩,鋪係珍珠米飯上面,另外仲有特製蘋果姜薑醬汁(以蘋果醋、芥末同日式醬油)食落鹹鹹地又帶的清新,加落牛肉飯同生雞蛋一齊食,口感好豐富,牛肉味亦濃!♥ Blueberry Fizz $55B以藍莓、菠蘿同檸檬調製,飲落味道比較清爽好fresh帶酸唔會太甜,面頭蛋白泡配上花瓣係面
見到餐廳好多推介,呢晚約咗朋友去試試 !

♥ Spaghetti Carbonara $188

♥ Blueberry Fizz $55B