2019-06-25 1553 瀏覽
星期五難得放假順便就去迪士尼玩下!到晚上就同住東涌的朋友仔食飯,估唔到係東涌都有酒bar,而且氣氛仲好好!餐廳裝修好有外國風情,而且周圍有好多的外國人仲有live band 表演,有一刻我以爲自己去左旅行。餐牌有中英對照,方便不同國家的客人點菜。我們點了Buffalo Chicken Wings,Atavola nachos with chicken 同埋 Vongole Bianco。A Tavola Nachos with chicken($130),這款小食的墨西哥脆片係其他餐廳唔常有,首先面頭先有牛油果醬,接著有車打芝士和酸奶油。幾款唔同的惹味醬汁加上辣辣地的雞肉令整體口感更豐富。Vongole Bianco($125), 餐廳用了辣椒和蒜炒香蜆肉意粉,意粉蒜味不會感到很重但有蒜香,加上辣椒辣辣地令人感到開胃!蜆肉新鮮無沙很快就被我地食完了。Buffalo Chicken Wings($98),水牛雞翼一共有6隻!而且全部都係新鮮炸起熱辣辣的,而水牛醬汁酸辣到位同嫩滑多汁的雞翼簡直是絕配。可以在假期一邊聼著音樂,一邊享受美食和美景簡直是人生的一大樂事。

A  Tacoma Nachos  with  chicken

Vongole  Bianco

Buffalo  chicken  wings

Vongole  Bianco
 Buffalo  chicken  wings
  • Buffalo Chicken Wings
  • A Tavola Nachos with chicken
同老公慶祝週年紀念,吾知從幾何時係要食西餐慶祝🍴咁就簡左係樓下既酒吧🍻因為早早入座,人吾太多,可以要求坐係live band 台前面。服務員好親切咁帶我地入座接著提供兩杯冰水比我地。一入到去就好似好左外國咁,周圍都係外國人,連服務員💁都係,係時候煉下英文Speaking😂望望menu,價錢吾太貴🍽,都係平民價,而且望到格離台D野食既份量好多好大。睇飲咩都好花多眼亂,因為其實佢呢到主力做酒吧,酒種應有盡有,而且凌晨會有人係舞池跳舞。重點會播好Chill既英文老歌,當日就播How Deep is your 💗 我地叫左Seafood pizza 🦐🦑🍕 ,10/12吋,可以簡厚/ 薄批, 我地當然簡12吋既薄批,一黎到香噴噴既焗面包🥯味,芝士做到拉絲效果已經係基本,話明海鮮🦞當然要有蝦,都係已經sautéed 🦐🦑😍,配埋san marzano 🍅 sauce 一流。加埋佢係即叫即製熱辣辣,好好味👍🏽另外,又叫左個BBQ chicken 🍗 burger 🍔, 首先相機📷食先既我既已影左一輪,佢配埋既薯條🍟竟然無變焾身,而且仲咁脆,脆扑扑好味過M記。而卷心菜沙律🥗的確做到好Fresh 既

另外,又叫左個BBQ chicken 🍗 burger 🍔, 首先相機📷食先既我既已影左一輪,佢配埋既薯條🍟竟然無變焾身,而且仲咁脆,脆扑扑好味過M記。而卷心菜沙律🥗的確做到好Fresh 既效果, 清一清口氣。主菜係個個雞胸肉配BBQ sauce , 入面有芝士,蕃茄、BB菠菜,同埋紅洋蔥,全部材料都互相輝映,食落卡卡聲🎈

食左兩碟野一人平均HKD150 到, 但份量大,味道好, 會再黎光顧,因為食氣氛同環境都抵💗
2019-05-30
  • Seafood pizza
  • BBQ chicken burger
2019-10-07 167 瀏覽
First time here and I will be back for the fajitas again!!!! Absolutely the best !! It is not a common item in most pub restaurants so I was delighted that they carry this dish, and most important of all,they did it RIGHT. It’s one of my favorite dish back in the US. As it should be, the nicely charred flank steak came out on a hot sizzling plate. The usual condiments were all there - sour cream, salsa and guacamole. The soft tacos was “soft” and warm. Loved it. We also ordered the falafel. Can

We also ordered the falafel. Can’t say the same. It was a bit dry and I won’t order it again next time.

Ambience - great alfresco area outside the restaurant. Plenty of portable AC units to chill the place. It was a Friday night and they had a band playing that started around 9ish. In found the band so so.

Service - good and attentive. They adjust the AC unit for us without asking.
2019-08-22 291 瀏覽
呢間算係西式菜亦算係一間酒吧,選擇極多,有各國唔同既特色茶可以揀。此外佢仲有好多cocktail mocktail可以飲,質素都好高,性價比算係上級。我地就嗌左:Spinach & Ricotta Ravioli即係芝士菠菜雲吞,芝士用既係水牛芝士,菠菜好香好足料,皮夠薄,每一塊都係扁身,勁易入口而且啖啖都係芝士,勁夾菠菜同豬肉餡,又唔會太膩太飽,岩岩好,好食。Calamari Fritti香炸魷魚鬚,呢個真係必食,佢每一條魷魚鬚既炸粉都超掛身,唔會話有分開既情況,每一條都外脆內鮮,真係好香口好好食。隨魷魚鬚上既汁更加係精髓,酸酸甜甜既酸辣醬勁開胃而且超夾魷魚鬚。開胃菜來講呢個算係一流。Mojito呢杯cocktail,有薄荷葉,青檸汁同朗姆酒等等,溝得幾好飲,清新得來好冰涼,好高質素既一杯cocktail

Spinach & Ricotta Ravioli

Calamari Fritti

Mojito
2019-07-16 314 瀏覽
去完朋友屋企玩完 就去左附近行下順便食下野見到依間餐廳啲野食都幾吸引 而且啲staff都好熱情 咁就入去食喇入面嘅環境好有外國風情 而且都幾多外國黎食野 感覺都唔錯炸魷魚圈岩岩炸起嘅魷魚落左啲檸檬汁落去 解左佢啲油膩感 而且食落清新啲 配合埋佢啲醬汁唔錯 酸酸甜甜 幾開胃 而且食多左都唔會覺得飽半隻烤雞半隻烤雞都好大隻 而且食質方面好鮮嫩 點埋佢啲特有嘅醬汁 份外惹味 如果唔想點醬計點下佢啲黑椒都係唔錯 又係另一番風味 佢依個仲有啲薯條 薯條偏幼身 食落好脆口 同出面個啲唔同 菠菜芝士雲吞睇落好似唔係好多咁 但啲雲吞同啲汁同一個色 令我以為佢唔多😂 好香濃嘅芝士味 同雲吞都幾夾下 佢個形狀同我地平時食開啲雲吞唔同 佢係正方形個啲黎嘅 一舊一啖方便食 而且佢真係好足料啖啖菠菜同埋有濃郁嘅芝士味
去完朋友屋企玩完 就去左附近行下順便食下野
入面嘅環境好有外國風情 而且都幾多外國黎食野 感覺都唔錯

炸魷魚圈

半隻烤雞

菠菜芝士雲吞

2019-07-07 196 瀏覽
今年結婚週年,太太已經嚷著要多點在外找節目,我見近日已完成手頭上工作,决定和她在周五放假一天,找個好地方吃吃飯。我有一位朋友出名識飲識食,去年搬到東涌後,經常向我提及發現新大陸 - 原來他屋苑附近出奇地多餐廳,而且中西韓泰菜式都有,一應俱全。好! 就趁今天放假,和太太到東涌看看究竟。其實入東涌很方便,約30分鐘就到達。到了朋友推薦的A Tavola Bar & Grill一望,嘩!那餐廳面積相當大、比我常到中區或灣仔的食肆寬敞開揚得多,難怪朋友那麽鍾情。這裏不單店內地方寛濶,店前更設有蓋户外座位,可惜今日大雨,不然坐室外也是不錯的選擇。今天是周五,有恒常的午餐供應,因為太太喜歡吃魚,她選了鯛魚 snapper fillet 。 我想,難得放假,想吃什麼就吃什麼。於是我就選了至愛的烤豬肋骨 baby back ribs。太太的午餐,頭盤是雞肉沙律,用料新鮮,有黃椒紅茄和翠綠沙律菜,顏色豐富很吸引,淋上油醋,開胃醒神!主菜的鯛魚煎得香脆肉嫩,廚師功力了得!配菜是爽身的紅椒、黄椒、羅馬生菜、紅蘿蔔、 意大利青瓜和焗新薯,伴着黑醋吃,味道清新不油膩。跟着上場的BBQ醬汁燒排骨,醬汁酸甜香濃,略

雞肉沙律

主菜的鯛魚煎得香脆肉嫩,廚師功力了得!

snapper fillet 魚午餐

跟着上場的BBQ醬汁燒排骨,醬汁酸甜香濃,略帶烟熏味,雖然我只叫了半份,但份量十足,更有新鮮沙律和即炸粗薯條作配菜。
這個燒排骨烤得恰到好處,肉質嫩滑不會太乾, 酸酸甜甜的醬汁搽滿整件排骨,很惹味! 我索性用手拿著排骨慢慢吃,不想浪費一滴醬汁!

baby back ribs 烤豬肋骨半份

粗薯條是我的至愛, 即叫即炸熱騰騰, 點著茄汁吃,百吃不厭!

有肉豈能無酒?!反正今天不用開車,我叫了一杯白麥啤慢慢嘆!
餐廳夠專業,用冷凍的杯盛著冰凍啤酒。大杯酒,大塊肉,對於我這個食肉獸,是妙絕的享受!

今天學習慢活, 奢侈的花了兩小時多吃個午飯,再嘆一杯鮮磨咖啡,享受一個懶洋洋的下午, 我和太太相當相當滿足!

雞肉沙律
snapper fillet 魚午餐
baby back ribs 烤豬肋骨半份
  • snapperfillet魚午餐
  • babybackribs烤豬肋骨半份
  • snapperfillet魚午餐
今日放假,本來諗連住周末兼七一,自製一個悠長假期! 人算不如天算, 到咗中午時分,忽然落咗一場大雨。 天氣不由人,自製好心情就由美食開始啦! 早排見雜誌介紹過東涌地鐵站附近呢間酒吧, 再睇埋openrice啲口碑讚幾好, 就同埋阿媽過嚟食番個set lunch啦!呢間餐廳都幾大, 入口係開放式設計,客人可以揀坐室內或者室外, 無論點揀, 餐廳環境都令人感覺開揚輕鬆。😘我見到有啲人帶埋狗仔嚟,坐喺有蓋户外位, 想帶埋狗仔出嚟一齊食飯,咁又係一個辦法喎!🐕🐩🐶一入餐廳,右手面有一張長吧枱, 後面放咗 N咁多種酒, 講得出嘅都有。🍷🍻呢度唔會似有啲酒吧,淨係得高枱兼用深色傢俬, 色調黑沉沉。 相反佢用顏色亮麗嘅傢俬配襯裝修, 感覺明快特别, 我覺得啲色襯得幾靚吓!原來逢星期一至五都有做午市套餐,嘩,咁靚嘅環境,午餐都係88蚊起, 包咗前菜,主菜同埋飲品。🔸️前菜: 可以揀湯或者沙律, 每日都唔同, 有啲變化。🔸️主菜: 有三大類,分別係肉跟配菜,意粉類同埋薄餅類。 每個類別都有3至5款選擇。 如果每次都試唔同嘅菜式,午市套餐有成過百款組合, 咁又點會悶呢!🔸️ 餐飲: 可以揀茶、啡、檸檬茶、檸檬水
今日放假,本來諗連住周末兼七一,自製一個悠長假期!

🔸️前菜: 可以揀湯或者沙律, 每日都唔同, 有啲變化。
🔸️ 餐飲: 可以揀茶、啡、檸檬茶、檸檬水同汽水。

我地各揀一款前菜, 因為湯同沙律大家都想試吓!
🔸️前菜1: house chicken salad 雞沙律
賣相好靚, 紅(紅椒,車厘茄) 黃(黃椒) 綠(青瓜,沙律菜) 白(雞肉, 乾麵包粒) 都有齊哂, 材料新鮮爽口, 淋埋酸酸甜甜嘅醋汁, 真係名副其實嘅開胃菜!

house chicken salad 雞沙律

🔸️前菜2: french onion soup 法式洋蔥湯
洋蔥湯幾多功夫吓, 先要切碎啲洋蔥, 然後再用牛油炒軟,幾講耐性㗎! 炒軟煲淋嘅洋蔥特別香甜, 冇哂生洋蔥嘅辛辣味。 我鍾意呢個湯有淡淡嘅酒香味,冇放芝士冇咁油膩。

法式洋蔥湯

🔸️ 主菜1: pork chop with rice 豬扒配飯
豬扒好大塊,長過隻手掌! 外殼煎得香脆, 肉質滑嫩唔嚡口。
伴碟用咗田園沙律, 用料同前菜1差唔多,只係冇加雞肉。 蔬菜唔怕多食, 高纖有營養!
阿媽係超級"飯桶"(哈哈,大胆!其實係無飯不歡咁解)!如果係我,就多數揀薯條做伴菜, 我見到隔離枱嘅 fat chips 厚切薯條,超吸引,流哂口水!

pork chop with rice 豬扒配飯

🔸️ 主菜2 : linguine vongole 白酒蜆肉意粉
材料靚固然重要,都要睇埋廚師嘅技術, 能唔能夠將食材完全發揮。 蜆最忌煮得過火,會靭難咬難消化。
呢度選用意大利蜆肉,品質有一定保証,廚師握掌火喉了得,蜆肉唔會煮得過熟,意粉亦都 al dente 有口,加埋蒜蓉,辣椒同白酒,蜆肉意粉鮮而不膩!

linguine vongole

🔸️餐飲 ☕:
即磨咖啡味道香濃,既無酸味亦唔苦澀。

咖啡

今日食得太飽喇,冇辦法食埋甜品,真係好抵食㗎,加20蚊就可以有一件芝士蛋糕或者朱古力餅啦。😭

埋單經過 pizza corner, 見到廚師哥哥搓緊粉做薄餅底, 咁就真係夠新鮮啦,即叫即做, 然後放入旁邊嗰個大焗爐焗。下次嚟飲嘢,一定要叫個即做手工薄餅試吓!🤩 🍕

食完飯行出餐廳,又見陽光普照啦,世事冇絕對!! 🌞🕶
2019-06-28
咖啡
  • housechickensalad雞沙律
  • porkchopwithrice豬扒配飯
2019-06-11 169 瀏覽
早收工有咩好做?就係渣架車周圍去發掘下新野食!網上搵到一間走外國風的bar and restaurant , 正好適合我!今次去左tung Chung 較少人知道既地方,就係海堤灣畔個邊,其實即係OUTLET個邊另一出口!但位置較隱蔽,而好處就係身邊的全都是外國人!真的有渡假的感覺!beef burger 選了5成熟 肉質保持JUICY!配菜份量亦很多!叫左杯黑啤醒醒神,望著周遭的環境氣氛,真的可以坐在這放空很久~~~晚上還有live band! 應該氣氛更好!
早收工有咩好做?就係渣架車周圍去發掘下新野食!

beef burger 選了5成熟
肉質保持JUICY!配菜份量亦很多!

晚上還有live band! 應該氣氛更好!
2019-06-11 71 瀏覽
行完outlet 喝杯野的休閒好地方 去東涌outlet 行完街,過條天橋就到呢間環境好relax 的酒吧 有露天區及室內冷氣區 酒的價錢很合理,一杯大概$60-80左右, 點了 Bellini (champagne cocktail) 及 mint julep cocktail , 仲有一款墨西哥大蝦薄餅! 埋單兩位唔駛$300~ 好抵!餐廳環境很舒適,有放假的感覺! 如果天氣不太熱還可以坐露天區,在太陽傘底下喝杯香檳會更有感覺~~

埋單兩位唔駛$300~ 好抵!

餐廳環境很舒適,有放假的感覺!
  • Bellini
  • Prawn  Quesdilla
2019-06-10 55 瀏覽
之前嘅悠長假期 入咗東涌玩下東涌除咗有大型購物商場之外 亦有大型嘅公園俾小朋友遊樂今次我就去咗海堤灣畔隔離嘅文東路公園放完電之後就梗係搵下好嘢食啦朋友就介紹咗位於海堤灣畔裏面嘅餐廳話呢度嘅餐廳氣氛相當好有如去咗外國一樣咁輕鬆我哋選擇咗最入面嘅呢間《A Tavola Bar & Grill》呢間餐廳設有室內同戶外座位鍾意睇波嘅朋友可以選擇坐室內有大電視直播大型球賽 又有吧檯可以飲番杯輕鬆一下呢間餐廳嘅裝修都幾有藝術格調牆身掛滿咗抽象油畫 色彩繽紛 令人感受到嗰份熱情餐廳吸引咗唔少一家大細同外國人黎幫襯 感覺都幾似去咗外國一樣講返呢度嘅食物 主要係美式食物為主大大份 適合多人分享Starter 選擇咗《NZ Mussels》紐西蘭陽光充足 海水又潔淨因而孕育出肥美嘅青口青口除咗美味之外 營養價值仲相當之高大廚白酒 蒜蓉 辣椒等簡單嘅材料炮製青口令青口嗰份鮮甜同海水嘅鮮味突顯出來青口肉身飽滿 肉質嫩滑白酒蒜蓉汁亦相當惹味 最好就係配埋麵包保證醬汁一滴不留另外亦叫咗個火辣辣嘅《Buffalo Chicken Wings》雞翼炸得非常香脆水牛城醬汁酸度十足 相當醒胃而且仲配有新鮮嘅沙律菜有營又健
之前嘅悠長假期 入咗東涌玩下

我最鍾意就係配埋Coleslaw 沙律

椰菜夠爽脆 而且酸酸甜甜 中和咗豬肋骨嘅油膩感

金黃色嘅粗薯條熱辣辣

整體嚟講呢個主菜令人相當滿意

除此之外呢度仲有多款啤酒 cocktail 酒精類飲品以供選擇

由於要揸車 所以叫咗呢一杯virgin pina colada

呢一杯mocktail用料足

有濃郁嘅椰香 以及一絲絲嘅菠蘿肉

享受咗一日嘅休閒 叉足電

星期一又要努力工作

2019-06-07 70 瀏覽
今日放假我和老婆去一敞東涌行街,而且天氣很好,中午時段我們在附近找到一間餐廳Bar食lunch入到餐廳店員很有禮貌招呼我們座下細看餐廳環境寛敞,空間感十足,環境格調一流餐牌上每款食物都很吸引,單單環境已經令人很開胃頭盤先來生𧐢,單看已經流口水,生𧐢一放入口,首先有淡淡的海水味,口感爽脆,不得了,生𧐢非常新鮮肥美pizza 也剛剛焗好,餅底鬆脆,表面滿滿的芝士香腸,一囗食落去,巳經停不了口,超高水準這個豬扒飯,食材非常靚,食一口豬扒是爽囗,肉質非常好,肉嫰多汁這份牛排非常香濃牛肉味,而且煎得剛剛好,肉嫩多汁,廚師值得一讚,每樣食材新鮮,超水準經驗
入到餐廳店員很有禮貌招呼我們座下
細看餐廳環境寛敞,空間感十足,環境格調一流
餐牌上每款食物都很吸引,單單環境已經令人很開胃
2019-06-06 50 瀏覽
喺東薈城行outlet,行吓行吓就去咗海堤灣畔,發現原來嗰邊都有好多唔同種類嘅餐廳,又有室內又有室外環境都好舒服行咗一個圈最終揀咗呢一間有外國風情feel嘅餐廳今日天氣有啲熱所以揀咗坐入邊,入面啲位都好舒服😊枱同枱之間都好寬闊👍🏻入面非常有情調相信晚上應該有live brand ,入邊仲有一個超大嘅螢幕令到成個環境好relax好enjoy鍾意飲酒嘅朋友就最適合不過了😊職員話晚上有好多外國人會喜歡在這裏飲酒談天😁餐牌上面選擇眾多,而且lunch set只係$100左右非常抵食,性價比亦非常高職員推介生蠔話非常新鮮即開即食肉質非常鮮甜,非常滿意$235 有6 隻午餐pizza $88 仲包埋drinks 😍呢個Pizza有10吋,一放低已經聞到香噴噴嘅麵包味😊芝士能夠做到拉絲嘅效果,仲要即叫即整熱辣辣好好味, 加埋番茄醬作為餅底嘅sauce,一流卡邦尼意粉$88 午餐😍芝士味香濃,又唔會覺得太樓入邊仲有一些煙肉片,非常惹未, 份量都相當多建議可以同朋友share每一款嘅食物可以試到唔同種類嘅嘢呢塊牛扒鎖住好多肉汁、咬落好嫩滑,好惹味食落好有美式嘅風味,脂肪不多,又不鞋口,食完沒有油膩的感覺
又有室內又有室外
環境都好舒服
行咗一個圈最終揀咗呢一間有外國風情feel嘅餐廳
今日天氣有啲熱
所以揀咗坐入邊,入面啲位都好舒服😊枱同枱之間都好寬闊👍🏻
入面非常有情調
令到成個環境好relax
好enjoy
餐牌上面選擇眾多,而且lunch set只係$100左右
非常抵食,性價比亦非常高
職員推介生蠔
話非常新鮮
即開即食肉質非常鮮甜,非常滿意$235 有6 隻
熱辣辣好好味, 加埋番茄醬作為餅底嘅sauce,一流
建議可以同朋友share每一款嘅食物
可以試到唔同種類嘅嘢
呢塊牛扒鎖住好多肉汁、咬落好嫩滑,好惹味
食落好有美式嘅風味,脂肪不多,又不鞋口,食完沒有油膩的感覺😙廚師掌握嘅熟度非常好
凍檸茶係跟午餐的
並不需要加錢
出邊熱辣辣嘅天氣
飲一啖凍冰冰嘅凍檸茶好舒服
而且茶味又夠
檸檬都好新鮮
有三大片
呢個午餐較為清淡,$98 snapper fillet ,呢個烤魚下面配有一些蔬菜和沙律,沙律菜非常新鮮又健康,味道不太濃最適合減肥人士👍🏻而且快魚做到好嫩滑,又沒有魚腥味👍🏻👍🏻
好耐都冇去過東涌嘅outlet行街,今日趁住同老公放假去行吓,諗住早啲去搵間餐廳食嘢,行吓行吓見到呢間外國風情嘅餐廳已經俾佢吸引左入去😍可能而家尚算早,人流不多😁見到門口有set lunch,價錢亦非常合理👍🏻平均$88-98 左右午餐唔啱食嘅話,都可以散叫,價錢都非常合理地方寬闊,樓底又夠高,夜晚仲有live Band添相信氣氛一定好正🤣酒枱好大,酒嘅種類亦眾多,飲酒嘅朋友就最好不過了每個午餐都有一杯餐飲,天氣咁熱即刻要叫員工比杯冰凍嘅凍擰茶我,糖水係自己落嘅😁$235 6 隻生壕,肉質非常甜美而且又夠厚身每隻生蠔下面都有少許芥辣旁邊的是鹹鹹的豉油我覺得不需要豉油已經好夠味道,另外有檸檬配上,滴兩滴檸檬汁令鮮味更加出午餐pizza $88 , 職員一放低已經聞到好香嘅芝士味,熱辣辣明顯係剛剛做起而且麵包又夠軟身同又夠厚,芝士非常多,加埋d ham 味道好足夠👍🏻食完都已經好飽,建議可以同朋友share,叫不同種類嘅午餐午餐$88, 這個卡幫尼意粉有好濃郁嘅芝士味,帶有少許嘅酒味,入邊加咗一些煙肉片,令到意粉嘅香味更加出眾份量都比較多性價比非常高意粉硬度非常適中不會太軟,入口有彈牙嘅感