喺呢個商場諗住搵間餐廳食晚餐,行過圈,朋友👩🏻‍🦰見到呢間餐廳名字幾得意就話不如試吓🤣呢度有 Dinner Set Menu,我哋1人1個揀咗2個,$288「美國安格斯肉眼扒 (10oz)」同埋 $168「香煎比目魚柳伴黑水欖茸番茄沙沙」,Dinner Set 包「是日餐湯」同埋「檸檬茶/檸檬水/紅棗茶/生薑茶/柚子蜜」🤣「是日餐湯」熱辣辣🤣跟餐加「法式鵝肝(+$50)」:又係1人1個,鵝肝鮮嫩冇筋,又煎得香口,配埋一片脆脆哋嘅多士,好好味😋又另外加咗個 $78「凱撒沙律」:材料包括 新鮮爽脆嘅羅馬生菜、典型好味嘅凱撒沙律汁醬、脆脆哋嘅煙肉粒、脆脆哋嘅麵包粒、有鹹香嘅薄片芝士🧀,全部撈埋一齊幾好食😋晚餐「美國🇺🇸安格斯肉眼扒 (10oz)」:要咗7成熟,廚師控制生熟程度控制得幾好👍,肉眼扒🥩 90%瘦肉10%脂肪,肉質非常軟熟好牛味👍,仲有配菜包括翠玉瓜 紅蘿蔔 蕃茄仔 都好味👍晚餐「香煎比目魚柳🐟伴黑水欖茸番茄沙沙」:比目魚🐟肉質鮮嫩,魚皮就煎到脆脆哋👍,鹹鹹哋嘅黑水欖茸配比目魚一齊食就增添味道層次😁跟餐加 $23「泡沫咖啡Cappuccino」:夠濃滑又有奶香😋跟餐加 $29「蘋果

「是日餐湯」熱辣辣🤣

跟餐加 $29「蘋果番石榴果茶」:清新幾好飲仲大大壺🤩
在荃灣千色廣場購物,順道晚飯,朋友想吃西餐,於是在3樓的「90sLAZY」落腳。餐廳佈局輕鬆休閑帶點玩味,枱與枱之間空間寬敞。晚餐餐湯 - 羅宋湯;味道不太濃,尚算足料。美國安格斯肉眼扒(10安士),賣相不錯,外皮煎得微脆;肉汁亦鎖在肉內。火候控制得宜,生熟度均勻;軟熟易入口,配黑椒汁甚惹味。懶人包(全日早餐)全日早餐內容豐富,可謂十分抵食。肉類除了香腸煙肉外,更有煙三文魚;配上鮮嫩炒蛋和新鮮沙律菜,十分美味。餐廳標榜拉花咖啡,當然不會錯過;隨即點了一杯Latte 鮮奶咖啡。拉花圖案賞心悅目,咖啡口感濃滑,味道較易入口。附有咖啡組合及特質,感覺專業。朋友不嗜咖啡,餐飲點了港式經典凍檸茶。

餐廳佈局輕鬆休閑帶點玩味,枱與枱之間空間寬敞。

晚餐餐湯 - 羅宋湯;味道不太濃,尚算足料。

火候控制得宜,生熟度均勻;軟熟易入口,配黑椒汁甚惹味。

懶人包(全日早餐)

全日早餐內容豐富,可謂十分抵食。

拉花圖案賞心悅目,咖啡口感濃滑,味道較易入口。

附有咖啡組合及特質,感覺專業。

朋友不嗜咖啡,餐飲點了港式經典凍檸茶。
3天前 0 瀏覽
這間洋食屋有著昭和裝修的風格,環境舒服。星期日都有lunch set 提供,價錢抵食,最平只需$58.$62 的照燒雞腿排烏龍麵,亦都是烏冬,份量都頗大,烏冬麵滑溜易入口,仲有粟米,昆布及溏心蛋作配菜,照燒雞腿入味,肉質滑嫩。$72 的懶人包,有牛仔腸,脆煙肉,薯餅,炒蛋,茄汁豆,栗米粒,沙律菜及牛角包,十分豐富。lunch set 包餐飲,亦可以半價點特飲。我點了有靚靚拉花的焙茶Latte,,濃濃茶香。餐廳更推出期間限定的開心果焦糖布甸,滿足一眾開心果控,布甸浸出淡淡的開心果味,入口滑順,表面更灑上粒粒開心果碎,口感層次豐富

4天前
3天前 0 瀏覽
經過見到呢間日系風格Cafe好靚,一於試吓先,入面有昭和風嘅彩色玻璃裝修,同埋木系裝飾,整體感覺都好靚。晚市套餐幾抵食,包餐湯同埋飲品,半價仲可以升級特飲🥰食左烤雞肉鮮茄意大利飯,意大利飯煙韌度適中,蕃茄味清清地唔會太酸,中間夾雜好多菇咁就冇咁肥。雞扒靚連埋雞皮一齊上,雞皮好少少烤焦所以好香,Dinner set粟米周打蜆湯,感覺都唔錯。日式照燒汁牛粒分量十足,但味道偏向甜,一人食幾粒啱啱好。牛油果煙三文魚薄餅芝士份量好多仲可以拉絲😃拉到好長,上面除咗牛油果同三文魚,仲落咗羅勒香草醬料,整個感覺都唔會太肥,佢哋係薄批,烤到脆卜卜好好食。Tiramisu超級打卡❤️勁大件,面頭灑滿意大利的可可粉🤗味道唔會太甜,味道濃郁不覺甜膩。裏面嘅lady finger浸滿咖啡酒,口感濕潤。上面嘅忌廉好香意大利咖啡味,整體感覺都好好!榛子朱古力佢哋嘅拉花超靚超靚,絕對係有經驗師傅先拉到😁榛子朱古力唔算太甜,感覺超正!📍 90s Lazy (荃灣)荃灣眾安街68號千色匯3樓3012號舖#荃灣美食 #荃灣打卡 #hkfoodie #打卡Cafe #日系Cafe

日式照燒汁牛粒
分量十足,但味道偏向甜,一人食幾粒啱啱好。

牛油果煙三文魚薄餅

Tiramisu

榛子朱古力

📍 90s Lazy (荃灣)
荃灣眾安街68號千色匯3樓3012號舖
  • Tiramisu
  • 咖啡拉花飲品
  • 牛油果三文魚薄餅
3天前 0 瀏覽
呢間cafe好chill,裝修採用咗日式木系風格,好有質感。我試咗幾款招牌菜✅水牛城雞翼雞翼炸得香脆,外層酥脆嘅皮蓬松多汁,入口咬落去好有咬勁。內裡嘅肉質鮮嫩多汁,吸收咗香氣同味道,真係令人回味無窮。✅墨魚汁魷魚意大利粉用咗墨魚汁炮製,呈現出深邃嘅黑色。意大利粉煮得剛好彈牙,配上嫩滑嘅魷魚,味道鮮美。墨魚汁帶嚟嘅海鮮風味好突出,令人食得出真材實料。✅焙茶鮮奶咖啡一啖飲落去,香濃嘅咖啡味道瞬間擴散開來,同焙茶嘅香氣結合得天衣無縫。奶味濃郁而順滑,完美地平衡咗咖啡同焙茶嘅味道。呢杯咖啡係個完美嘅下午提神飲品,令人心情舒暢。
我試咗幾款招牌菜

✅水牛城雞翼

✅墨魚汁魷魚意大利粉

✅焙茶鮮奶咖啡

4天前 0 瀏覽
最近工作清閒一點,可以約朋友食lunch chill下之前在聖誕聚會去過他們旺角的分店,原來他們在荃灣開了分店,而且是我喜愛的日式復古風,當然要去幫襯一下Lunch 價錢頗合理。麝香葡萄乳酪冰menu推介的特飲很漂亮吸引,而且提子乜乜乜我都很喜歡,所以點了一杯。賣相很吸引,有很多青葡萄,是去了皮甜甜的;乳酪冰很幼滑,味道酸酸甜甜很開胃。青醬野菌意粉一向很喜歡吃青醬,這個青醬意粉加了點忌廉,卻不會喧賓奪主,味道調得不錯👍🏼紅酒汁牛尾飯朋友點的牛尾飯也頗吸引,醬汁很香,牛尾夠淋夠入味。另外還點了一客炸魷魚圈小食。魷魚圈炸得香脆,卻不會太韌,而且調了味再炸,就算不蘸泰式醬也很惹味。
最近工作清閒一點,可以約朋友食lunch chill下

Lunch 價錢頗合理。

麝香葡萄乳酪冰

青醬野菌意粉

紅酒汁牛尾飯
朋友點的牛尾飯也頗吸引,醬汁很香,牛尾夠淋夠入味。

觀塘店休業之後轉戰荃灣區商場鋪新店裝修真係好有心思好靚復古得黎又好有日本風格 海鮮大阪燒薄餅 $138薄餅好足料 海鮮同芝士都好多仲有大阪燒嘅醬汁 真係幾好食烤雞肉鮮茄意大利飯 $98飯粒軟硬適中 蕃茄味濃郁 烤雞亦皮脆肉嫩 晚餐除咗主食仲包咗餐湯同飲品價錢十分合理 $78起就有選擇小食拼盤 $128呢個拼盤真係超級豐富有雞翼 薯條 洋蔥圈同埋芝士條芝士條仲超級拉絲 菠蘿茉莉花茶 $55另外呢杯夏天特飲 入口清爽唔會太甜之餘 仲飲到茉莉花嘅清香
觀塘店休業之後轉戰荃灣區商場鋪

芝士條仲超級拉絲

菠蘿茉莉花茶 $55
另外呢杯夏天特飲 入口清爽
唔會太甜之餘 仲飲到茉莉花嘅清香
餐廳既設計是復古的和洋風每個角落都適合打下卡📷 擺設和燈也是一個細心位喔喜歡這個彩繪玻璃燈,很配合這裏的環境💖叫咗兩個晚市套餐,套餐都係有餐湯🔸香煎比目魚柳伴黑水欖茸番茄沙沙  $168個比目魚柳既皮煎到好香脆,而魚既肉質嫩滑,可以加埋番茄沙沙一齊食~配菜有焗薯、翠玉瓜..🔸黑松露帶子意大利飯 $118黑松露醬汁香濃,意大利飯好有咬口入面都有啲菇作配菜,帶子彈牙🔸法式鵝肝 +$50塊鵝肝大大塊,仲大個塊個麵包🥯用咗香草點綴 鵝肝嘅油脂味十足👍🏻🔸White in black白花黑底  $22對於唔飲得咖啡的我來說,每次去cafe都會好想叫咖啡☕️因為有拉花🌸呢杯飲品令我好開心😆因為係係用好立克、阿華田、胚芽來調配的,好好飲仲有靚靚既拉花圖案💖
餐廳既設計是復古的和洋風
每個角落都適合打下卡📷 擺設和燈也是一個細心位喔

喜歡這個彩繪玻璃燈,很配合這裏的環境💖

叫咗兩個晚市套餐,套餐都係有餐湯

🔸香煎比目魚柳伴黑水欖茸番茄沙沙  $168
配菜有焗薯、翠玉瓜..

🔸黑松露帶子意大利飯 $118
黑松露醬汁香濃,意大利飯好有咬口
入面都有啲菇作配菜,帶子彈牙

🔸法式鵝肝 +$50
塊鵝肝大大塊,仲大個塊個麵包🥯
用咗香草點綴
鵝肝嘅油脂味十足👍🏻

🔸White in black白花黑底  $22
仲有靚靚既拉花圖案💖

5天前 0 瀏覽
餐廳播住90年代日本歌,日式木系風格,環境乾淨整齊。餐牌有set dinner包是日餐湯及飲品,如特色飲品就半價。另外亦可散叫,種類偏多,價錢合理。最後我同老公就叫左兩個套餐,然後再叫左個pizza,飲品半價就叫左拉花咖啡同乳酪特飲。是日餐湯:周打硯湯口感creamy,有西芹同紅蘿蔔,飲得出蔬菜味道。懶人包:老公話呢個懶人包好吸引,仲豐富過平日嘅all day breakfast。有煙三文魚、蕃茄、煙肉、豬肉腸、薯餅、炒蛋、燒烤腸、茄汁豆、粟米粒、雜菜沙律同牛角包,共11款配料。其中炒蛋炒得好靚,有晒蛋汁,煙肉煎到好香脆,牛角包好有牛油味,總之就係好飽,好好食。烤雞肉鮮茄意大利飯:雞肉烤得幾靚,加左少少黑椒,雞肉都算嫩滑。意大利飯煮得幾正宗,咬落有口感,每一啖都充滿醬汁,鮮茄味濃,裡面仲有洋蔥同菇等,甜甜酸酸,開胃好食。海鮮大板燒薄餅:有鮮蝦同魷魚,另外仲有椰菜,食落清新爽口。醬汁係沙律醬,整體真係好有大板燒感覺,唔錯。Mocha (熱):打卡之選,所有熱飲都有拉花,mocha味道夠濃,甜度剛剛好。芒果乳酪特飲:淡淡芒果味,乳酪酸酸少少甜甜,夠凍,口感好rich,夏天飲佢就啱晒。
餐廳播住90年代日本歌,日式木系風格,環境乾淨整齊。
忌廉周打蜆湯

忌廉周打蜆湯
懶人包
Mocha
芒果乳酪特飲
荃灣千色滙呢間以日本風格咖啡店, 咨掛著復古彩色玻璃吊燈, 色彩繽紛玻璃牆, 好有復古風, 啱哂情侶或閨蜜來聊天。由地鐵沿天橋可以直達, 千色滙都多了好多不同類型的嘅餐廳, 好方方便。餐廳提供多國菜式, 由沙律, 小食, 全日早餐, 意大利麵, 意大利飯, 漢堡, 薄餅, 甜品,以及多款特色飲品, 如特別口味嘅咖啡, 朱古力, 花茶及奶昔, 還啤酒供應。今日同朋友就嚟食午餐同傾下計。餐湯 – 加$15 / 仲可以加$15要沙津是日餐湯係粟米忌廉周打湯, 套餐加$15就有了。味道都幾香滑, 配料好淋好入味。香辣鮮茄大蝦意粉 - $68香辣配蕃茄醬真係好夾, 辣辣地好開胃, 蕃茄醬微微酸酸甜甜, 大蝦都有4-5隻, 大大隻, 仲有洋蔥同香菇做配料, 味道唔錯。紅酒燴牛尾飯 - $75牛尾經過長時間嘅燉煮, 肉質變得非常軟嫩, 牛尾都好有牛肉味, 配上紅酒醬汁好夾, 牛尾跟飯, 醬汁又好送飯, 真係好夠份量。飲品套餐配送熱檸檬茶/檸檬水/紅棗茶/生薑茶/柚子蜜, 轉凍飲加$4, 其餘特色飲品可以半價享用; 我揀咗跟餐加 $29「雞尾酒水果茶」, 幾清新, 少少酸甜味, 可以消滯, 好幾好飲,

餐湯 – 加$15 / 仲可以加$15要沙津

香辣鮮茄大蝦意粉 - $68

紅酒燴牛尾飯 - $75
飲品
套餐配送熱檸檬茶/檸檬水/紅棗茶/生薑茶/柚子蜜, 轉凍飲加$4, 其餘特色飲品可以半價享用; 我揀咗跟餐加 $29「雞尾酒水果茶」, 幾清新, 少少酸甜味, 可以消滯, 好幾好飲, 仲大大壺。朋友叫了紅棗茶, 但唔夠甜, 有少少紅棗味。

仲可以加$15要沙津
2024-06-04 0 瀏覽
星期六下午,與閨蜜行完千色匯,來到新開的昭和風打卡西餐廳「90s Lazy 」 聽聞此店是由幾位90後開的,餐廳以開放式設計,空間都幾大。我哋叫了香煎比目魚柳伴黑水欖蕃茄沙沙$168,跟晚餐有前菜飲品,點了沙律、紅湯及熱檸茶,比目魚營養豐富,是高蛋白質、低脂肪魚類;單點牛油果煙三文魚薄餅$118,餅底crispy,topping係牛油果🥑三文魚好fresh; 甜品提拉米蘇$62, 份量好大,有咖啡豆作點綴, 入口幼滑!餐後加杯Latte$44,咖啡順滑,拉花精美。

2024-05-25
2024-06-03 0 瀏覽
在屋企附近揾到間性價比超高的餐廳環境同菜品都係我鈡意嘅非常舒適. 約會首選👍👍我哋兩個人點咗兩份主食兩杯咖啡☕另外加咗份烤餅🌯明太子蟹肉忌廉意粉蟹肉蟹籽同醬汁包裹著意粉入口味道香濃好滿足墨魚汁魷魚意粉雖然很黑但真的好吃一口下去嘴巴全是黑的😁😄意粉Q彈.墨魚汁濃厚份量大大份 口味咸香墨西哥鷄肉烤餅烤餅是我們最愛的一道菜烤到兩面金黃滿滿的料很入味榛子鮮奶Coffee ☕拉花很靚適合影像打卡特濃咖啡☕不加水不加糖不添加任何東西口感濃郁醇厚非常有特色@90slazyhk🕹📍90s Lazy (荃灣)荃灣眾安街68號荃灣千色匯3樓3012號舖
在屋企附近揾到間性價比超高的餐廳

不加水不加糖不添加任何東西
口感濃郁醇厚
非常有特色

@90slazyhk🕹

📍90s Lazy (荃灣)
荃灣眾安街68號荃灣千色匯3樓3012號舖
今次去左荃灣一間打卡日系復古既珈啡.喫茶.洋食屋「90s lazy」,90後既人都有個通病就係「懶」,可以同朋友懶洋洋地就咁過一日☺️🍟啤酒薯條配黑松露醬 $58熱辣辣薯條配濃郁既黑松露醬,食唔停,薯條鹽量剛好👍🏻🍸白酒煮青口 $78每隻青口都好大隻,全部都新鮮,爽口彈牙,配有洋蔥同菇菌,食起上黎都好惹味🦙法式香草燒羊架 $228+$20加配沙律羊架配合餐廳特調醬汁燒烤後,羊肉香味散發,肉質嫩滑,能鎖起肉汁,羊羶味適中🍵熱 抹茶朱古力 $50香濃既抹茶同朱古力,唔甜,拉花極有心思,係一隻海馬同d心心,勁靚🥰靚到唔捨得飲😂📍 90s Lazy (荃灣)🗺️ 荃灣眾安街68號荃灣千色匯3樓3012號舖

🍟啤酒薯條配黑松露醬 $58
熱辣辣薯條配濃郁既黑松露醬,食唔停,薯條鹽量剛好👍🏻

🍸白酒煮青口 $78

🦙法式香草燒羊架 $228
+$20加配沙律

🍵熱 抹茶朱古力 $50

📍 90s Lazy (荃灣)
🗺️ 荃灣眾安街68號荃灣千色匯3樓3012號舖
2024-06-01 0 瀏覽
同朋友都唔想食澱粉質,於是去咗荃灣千色匯入邊嘅90s Lazy咖啡店度食。餐廳裝修帶點西式及日式嘅咖啡店感覺,座位舒適。我哋點咗一個以下菜式:白酒煮青口($78):一客有六隻青口。菜式用左牛油,洋蔥同菇菌一齊烹調,好惹味。青口亦都有鮮味。美國安格斯肉眼扒($288):牛味香濃。唔靭易切開。伴菜有炸過嘅翠玉瓜,紅蘿蔔同埋薯仔,味道都唔錯呢個扒餐係dinner set,包咗一個忌廉湯(質感濃稠,味道唔錯)同非特色飲品(如要選特色飲品,可以半價價錢加配)。我以半價嘅價錢加配咗一杯Cappuccino(拉花好靚呀!打卡一流)。另外我哋再加咗$20加配咗個沙律(沙律新鮮爽脆,車厘茄皮薄多汁)。同朋友一路食一路慢慢傾,感覺輕鬆寫意。

餐廳裝修帶點西式及日式嘅咖啡店感覺,座位舒適。

我哋點咗一個以下菜式:

同朋友一路食一路慢慢傾,感覺輕鬆寫意。
由一班90後打理的復古風和洋食Cafe💕最近荃灣千色匯有一間新 cafe主打由90後打理的復古風和洋食路線,有意粉、意大利飯、Burger、Pizza、小食、甜品等。芝士煙肉薯條$58芝士醬汁配上煙肉碎十分惹味,做到拉絲效果薯條十分香脆,不會太乾又不會太油海鮮大阪燒薄餅 $138(大阪燒醬汁、魷魚、蝦仁、椰葉絲、芝士)pizza底像餅乾一樣十分香脆,pizza 已預先分分6等份,方便跟同行好友一起分享。餡料十分多,再配上滿滿的沙律醬,海鮮醬,酸酸甜甜,好juicy入味黑松露帶子忌廉汁意大利飯 $118黑松露的味道十分濃郁,十分creamy!! 當中配上忌廉汁意粉香濃,黑松露醬十分足夠,而且吃過後一點也沒有覺得很膩的感覺榛子咖啡 $50咖啡濃郁醇厚,咖啡和榛子的味道完美融合,口感層次豐富。咖啡的苦澀剛剛恰到好處,不會蓋過其他風味,咖啡與榛子的甜香形成對比甜苦的強烈對比。90s Lazy荃灣眾安街68號千色匯3樓3012號鋪
由一班90後打理的復古風和洋食Cafe💕

芝士煙肉薯條$58
芝士醬汁配上煙肉碎十分惹味,做到拉絲效果
薯條十分香脆,不會太乾又不會太油

海鮮大阪燒薄餅 $138
(大阪燒醬汁、魷魚、蝦仁、椰葉絲、芝士)

黑松露帶子忌廉汁意大利飯 $118

榛子咖啡 $50