2019-03-17 690 瀏覽
位於德福二期PIAGO內之food court,由於PIAGO將於月底結業,所以人潮特別擠湧,再加上週末午餐時段,很不容易才找到位置。今日叫了一個套餐:8番拉麵的8番炒飯,套餐包了牛油粟和一份小食及一杯汽水。價錢$57!小食有四款,本人選擇了芝麻雞翼,飲品是凍擰茶走冰。叫了兩次走冰,服務員也回覆了一次走冰,凍飲還是有冰😅。可能因為叫飯,排我後面的兩位客人都比我早取餐,不過等候的時間還是合理。整體炒飯是最普通的日式炒飯,材料就是肉碎,雞蛋和葱花,味道可口。牛油粟米份量較少,牛油味不夠。芝麻雞翼溫度夠,食哂碟飯,再慢慢歎雞翼,溫度仍然夠熱,而且多肉汁。不錯!

2019-03-17
2019-03-04 333 瀏覽
第一次嚟 PIAGO 嘅 Food court,第一次幫襯8番,原來九龍灣都有平價拉麵喎!為吸引晚市稀疏嘅人流,8番推出八款抵食套餐。套餐有人氣拉麵 + 小食一款 + 粟米(小份) + 凍飲一杯,價格非常親民 - 只係$65-$75。不論男女,呢個份量已經足夠!因為第一次幫襯,所以就點咗叉燒拉麵 + 餃子(5只)+粟米+凍檸檬茶。檸檬茶係雀巢檸檬茶,OK 嘅!粟米有少少牛油味,加埋响拉麵入面就正喇!餃子真係有驚喜,超薄嘅餃子皮配菜肉餡,外層脆卜卜,入面又好 Juicy,完美!主角拉麵就一般般,豬骨湯底唔算好濃,味道冇乜層次。麵條係幼麵,爽口彈牙,時間控制得啱啱好!叉燒有3-4片,鹵得入味!喺九龍灣以$63 嘅價格嚟講,8番嘅份量同質素算係非常佛心,性價比高

檸檬茶係雀巢檸檬茶,OK 嘅!
粟米有少少牛油味,加埋响拉麵入面就正喇!
叉燒有3-4片,鹵得入味!

B餐
2019-02-28
2018-12-17 406 瀏覽
一個人做到天昏地暗,差啲唔記得食lunch餓到頂唔住,落左去至平既Piago food court快飯,食一個八番拉麵加埋推廣既$20餃子都係$67餓到接受唔到既情況下,豪啲加多份餃子,成件事開心曬,因為呢度餃子一排五隻,隻隻靚仔唔穿皮,一啖咬落去有汁標出黎,已經係最佳狀態喇!至於八番拉麵係最basic既配搭,一塊叉燒,野菜芽菜荀招牌魚蛋,豬骨湯粗麵,相對食開既麻辣同喇沙就佢地惹味啲,呢個平淡啲啲。不過簡單食絕對冇問題!
一個人做到天昏地暗,差啲唔記得食lunch
食一個八番拉麵加埋推廣既$20餃子都係$67
2018-11-24
2018-12-06 255 瀏覽
今日約同事外出午饍,我又不太肚餓,但總要吃一點,思來想去輕型一點的食物只想到…,最終我決定來FOODCOURT食拉麵。這裡地方不大,還好不一會就找到了坐位,我們同樣揀選了最經濟的套餐。這款日本拉麵有一塊薄薄的叉燒,及一片招牌式印有8字的魚蛋,拉麵都好吃,但湯底就偏鹹一點,吃飽之後會有口乾的感覺,還好不算太重味精那種;小食有幾款,我選了日式煎餃子,細細隻味道不錯,最重要是熱騰騰,才加了分;還有一個牛油粟米,甜甜地,但份量就很少,奇怪的不是放進湯麵而是另上。
2018-11-29
2018-12-05 167 瀏覽
有一段時間冇同男朋友去food court食麵喇,今日行開九龍灣就係德福二期食下啦,去過呢度嘅都知呢個food court收得幾埋,基本上行商場搵唔到!為咗重溫舊屎嘅快樂時光,我叫咗好鍾意食嘅喇沙拉麵!哈哈哈哈哈!食物冇令我失望,呢度好正可以坐吧枱,睇住碗拉麵煮完出嚟即刻食嘅感覺好正!濃郁嘅喇沙湯底加埋豐富嘅海鮮,我唔客氣啦!再介紹返先,呢個拉麵好好餸,有麵有蝦有魚蛋都只係$59,仲有$20餃子優惠同綠茶,問你死未!
2018-11-21
2018-11-15 129 瀏覽
今日一條友有幸黎到德福開工,收工唔知食咩又去左food court搵食拉麵控又忍唔住走去食碗拉麵今日重口味,食喇沙拉麵一開始就比個溏心蛋俘虜左,睇相就知烚到岩岩好,高質蛋,日式蛋配個喇沙湯又ok架啵,唔太差!喇沙湯底都好出色,星加玻style,好有百勝廚感覺,夾個拉麵底又得喎,原來係可以千變萬化!加埋隻大蝦,成功餵飽我,比埋杯茶你飲都只需要$59,真係好岩我呢D又唔想煮飯又想快。唔講咁多,一個人一定有下次!
拉麵控又忍唔住走去食碗拉麵
今日重口味,食喇沙拉麵
唔講咁多,一個人一定有下次!
2018-10-24
2018-11-07 148 瀏覽
好少黎九龍灣,唔search 都唔知原來二期有個foodcourt, 裡面幾乎都係日式食物,我地就是但揀左呢間拉麵店。印象中套餐有8款,包拉麵跟一個小食同一杯野飲。揀左最基本既叉燒拉麵。小食有得揀餃子、雞翼或細碗飯。套餐仲有附送牛油粟米。整體黎講味道正常,價錢非常抵,係性價比好高既食店😁

小食有得揀餃子、雞翼或細碗飯。

套餐仲有附送牛油粟米。

整體黎講味道正常,價錢非常抵,係性價比好高既食店😁
2018-09-30 142 瀏覽
10。1國慶三日假期,天氣咁好都忍唔住要出街行下。近近地去左德福行下PIAGO超市,貪佢人唔係太多(因為假期多數人都去APM)買野之前係food court食個quick lunch醫下個肚同女朋友兩個人,揀左「8番拉麵」BAR枱,呢幾個位加埋木牆身又幾有日本feel女朋友叫左個喇沙拉麵,我就食八番拉麵 女朋友鐘意食辣食濃味,呢個喇沙主要係香,正宗新加玻喇沙。而我個八番拉麵,就係清淡日本豬骨濃湯味。整體係環境唔錯,抵食
10。1國慶三日假期,天氣咁好都忍唔住要出街行下。
女朋友叫左個喇沙拉麵,我就食八番拉麵
 女朋友鐘意食辣食濃味,呢個喇沙主要係香,正宗新加玻喇沙。
而我個八番拉麵,就係清淡日本豬骨濃湯味。
整體係環境唔錯,抵食
2018-09-29
2018-08-30 198 瀏覽
keep住落左幾日雨,放工想搵個地方有得行下街又有飯食,為左就朋友喺附近返工,決定去德福行行下piago見到有個foodcourt仔,一路都唔知原來piago入面有foodcourt,好似發現新大陸咁好快就比8番拉麵個胡麻擔擔拉麵吸引左,因為只係$39!!呢個價錢完全抵抗唔到,$39食到拉麵仲有野飲!於是我叫左個胡麻擔擔拉麵,朋友叫左個喇沙拉麵同雞翼坐左喺bar頭位,收銀姐姐會拎埋餐比我地,好好menu寫住用日本胡麻,第一啖就飲左湯先味道幾特別,唔係幾濃,喺其他地方未食過呢隻味麵上面有啲粉,收銀姐姐話係芝麻粉,叫我撈埋一齊食我諗係啲芝麻粉令到碗湯好香雖然收銀姐姐話個麵係中辣,但對於我就唔太辣總結係麵質彈牙,湯底夠熱,仲要$39送飲品,無得輸!

好快就比8番拉麵個胡麻擔擔拉麵吸引左,
因為只係$39!!

呢個價錢完全抵抗唔到,$39食到拉麵仲有野飲!
於是我叫左個胡麻擔擔拉麵,朋友叫左個喇沙拉麵同雞翼

坐左喺bar頭位,收銀姐姐會拎埋餐比我地,好好

menu寫住用日本胡麻,第一啖就飲左湯先
味道幾特別,唔係幾濃,喺其他地方未食過呢隻味

麵上面有啲粉,收銀姐姐話係芝麻粉,叫我撈埋一齊食
我諗係啲芝麻粉令到碗湯好香

雖然收銀姐姐話個麵係中辣,但對於我就唔太辣

總結係麵質彈牙,湯底夠熱,仲要$39送飲品,無得輸!
2018-08-27
2018-08-22 130 瀏覽
我發現我真係好鐘意呢度既餃子,好好味呀真係!今日好肚餓,餓到食完一碗胡麻担担拉麵都唔夠 仲加左一份餃子,總共食咗十五隻,連我自己都有啲驚我自己呀!餃子唔大唔細,一口size岩岩好,皮薄多汁,的確會上癮,一個人食十五隻加個麵,極飽極滿足!作為拉麵最佳朋友,質素肯定好過出面好多懶係過江龍拉麵舖,有料!講返碗胡麻担担拉麵,味道特別,見到麵面頭有啲粉,一問之下原來係胡麻粉,令到碗湯變得更香,微辣,值得推介!
我發現我真係好鐘意呢度既餃子,好好味呀真係!

餃子
2018-08-21
餃子
2018-07-03 966 瀏覽
這間「8番拉麵」跟坊間各大日本拉麵店相比較下,有個很不同的地方,就是「8番拉麵」主要「生長」於坊間各大美食廣場裡面,而不是獨立成店經營。所以每一間「8番拉麵」的付款方式都可能會有少許出入,就連我付款後要求索回收據,結果都很不一樣。平日我在美食廣場購買完食品飲品之後,往往向食店要求取回收據,結果通常只能收回美食廣場版本的公式化收據。反而屬於廣場食店自己本身的收據,往往會因為食店要保留單據作為紀錄,而最後不得要領。今次在九龍灣「德福廣場」某百貨公司的美食廣場,光顧日本拉麵店「8番拉麵」遇到的情況也差不多。「8番拉麵」拉麵其中一個最有趣的地方,就是「8番拉麵」另外有推出一款,以牛肉為主要配搭菜式的拉麵,名稱亦都被「8番拉麵」稱呼叫做「麻辣牛肉拉麵」。可惜我一向都不是擅長食辣的人,所以一直都不是太敢,購買「8番拉麵」這一款,比較像台灣「牛肉麵」,多過日本拉麵的「麻辣牛肉拉麵」。至於豬骨湯底製造的「胡麻擔擔拉麵」,我都勉強還能嘗試一次的。因為以前我第一次食「擔擔麵」是在上海菜餐廳「三分X氣」,「擔擔麵」給我第一個味道感覺,就是花生香味比較濃厚,味道比較甜。但是我第二次光顧試食「擔擔麵」,是在觀塘

但是我第二次光顧試食「擔擔麵」,是在觀塘工廠大廈內的樓上日本菜拉麵店「古X二」,「古X二」的「擔擔麵」造型比較像日本拉麵,而且「古X二」「擔擔麵」湯底花生味道會比較淡,比較稀。

但是由於「古X二」的日本菜,重點在於其他跟壽司壽司卷有關的菜式,所以就算「古X二」「擔擔麵」味道沒有中式「擔擔麵」那麼有濃厚花生甜味,食其他的壽司卷都已經可以飽肚,滿足而回。

結果我今次,在九龍灣「德福廣場」二期日資百貨公司的美食廣場內,先找到這一間資歷較厚,歷史較悠久的拉麵店「8番拉麵」,又知道「8番拉麵」的下午茶也有「擔擔麵」提供的時候,我的確是有少許的期昐。

所以我即使發現「8番拉麵」,其實還有都可以一試的拉麵,例如「牛肉拉麵」的時候,我最後還是被名字似曾相識的「擔擔麵」所吸引過去。

另一方面,原來「8番拉麵」會容許光顧「8番拉麵」的每一位食客,為自己選擇的拉麵,另外自行配搭想試食的湯底,我就選擇了一般正常的「醬油」湯底。

「8番拉麵」的收據上面一直都有註明,我選擇的拉麵湯底,是「醬油豬骨湯底」,我都不期望「8番拉麵」會無端端能夠提供到純粹「醬油湯底」。

「8番拉麵」的拉麵還讓食客,可以另外加錢選擇了拉麵跟餐飲品,如果選擇加港幣十一元的話,可以選擇樽裝蔬菜汁。如果你對蔬菜汁不感興趣的話,也可以選擇汽水飲品。

不過杯裝汽水跟餐價錢,相對樽裝蔬菜汁可能沒有那麼著數那麼賺回成本,因為每杯杯裝汽水也需要加港幣六元換購。拿六元一杯的杯裝汽水,跟十一元枝的蔬菜汁,杯裝汽水在營養角度來說是稍為輸洩的。

但是我當時竟然為了「諗縮數」,為了想省回「蔬菜汁」跟「汽水」之間的五元差價價錢,最後只是選擇了「杯裝汽水」,結果「8番拉麵」汽水份量之少,亦都有點教我失望而回。

所以,無論是付出港幣十一元,去飲一枝自己很少接觸飲用的樽裝「蔬菜汁」,抑或是花港幣六元,去飲一罐未必足夠撲滅,因為「8番拉麵」「胡麻擔擔麵」而引起的麻辣反應,選擇蔬菜汁或者汽水,都不一定是理智正確的選擇。

而且事實上,「德福廣場」「8番拉麵」下午茶的「胡麻擔擔麵」,從遠處角度去看「胡麻擔擔麵」,也找不到拉麵面頭,有任何肉類配料,只剩下一塊「鳴門卷」跟面頭的肉碎,幾乎變成一碗「陽春麵」。

而且從外觀去看「8番拉麵」的「胡麻擔擔麵」,單靠肉眼觀測,是無法看出「胡麻擔擔麵」的真正味道,原來竟然是來自胡椒的麻辣味道。

所以,我絕對不建議光顧「8番拉麵」的朋友,把「8番拉麵」剩下的胡麻湯底都完全喝光,就算是選擇了「醬油豬骨湯底」作為拉麵湯底,湯底也不宜冒險喝光。

我認為一般食客最好食用「8番拉麵」「胡麻擔擔麵」的最佳方法,還是把麵條、豬肉碎跟半塊雞蛋都食完之後,對於接受程度一般的食客,我覺得你吃到這裡就好了,湯底不宜再冒險喝下去。
胡麻擔擔麵

因為我在享用「8番拉麵」的「胡麻擔擔麵」之前,已經率先試飲過一啖「胡麻擔擔麵」湯底,「胡麻擔擔麵」的湯底真的是非一般的辣味。

「胡麻擔擔麵」的辣味,是可以直接麻痹你舌頭的麻辣味道。「胡麻擔擔麵」的湯底味道,甚至可以把拉麵面頭的半塊熟雞蛋,都可以浸泡變成麻辣味道。

而且「8番拉麵」「胡麻擔擔麵」的麵條只是一般的行貨貨色,也沒有任何麵硬度、韌度,或者曲直彈性口感可以選擇,所以我對「8番拉麵」「胡麻擔擔麵」的麵條囗感,沒有什麼地方可值得評價。

最後「8番拉麵」值得一提的還是,「胡麻擔擔麵」湯底的味道真的很辣,那種辣度可以說是「麻辣」那一類的辣度,「胡麻擔擔麵」裡面所謂的「胡麻」,大概應該就是這樣的意思。

總結我對九龍灣德福「8番拉麵」「胡麻擔擔麵」的意見,「胡麻擔擔麵」是有味道的,但是「胡麻擔擔麵」的麻辣味道,不是人人都接受得了。我吃完「胡麻擔擔麵」後,湯也喝完之後,我要喝光整杯汽水解辣。
2018-05-17
2018-06-07 338 瀏覽
3號波無買餸唯有去樓下商場食, 叫左個胡麻拉麵, 好似係新出品, 未試過咩係胡麻到手先知, 原來都幾辣, 仲有好多隻辣椒響個湯入面個辣味係香果隻, 但唔會似麻辣火鍋果種麻到個口唇都麻痺晒香辣同麻辣既分別, 食過既人就知係咩分別呢個味道唔係普通果D豬骨湯味, 幾新鮮, 唔錯, 食完之後出晒汗, 正但係好似無咩肉食, 下次加D雞翼同叉燒先夠
胡麻拉麵

到手先知, 原來都幾辣, 仲有好多隻辣椒響個湯入面
個辣味係香果隻, 但唔會似麻辣火鍋果種麻到個口唇都麻痺晒
香辣同麻辣既分別, 食過既人就知係咩分別

但係好似無咩肉食, 下次加D雞翼同叉燒先夠
2018-06-07
2018-04-10 478 瀏覽
係呢頭開會,好快要返去,好耐無黎德福,唔知有咩食。係piago內有food court,都算幾多種,係細啲,又係角落頭,好似有啲焗。呢間拉麵有個好處係有獨立位,要兩個位都容易啲。麵店得三個人工作,一個專注煮麵,一個煎餃炒飯,一個樓面。樓面唔需要收錢,不過我見佢都無停過咁濟。另外有學生餐,係照顧附近嘅學生。麵對女仕黎講算係夠,忙中有亂,唔駛提都補上叉燒,呢個樓面係醒目同埋係會記得嘅。蛋好甜,唔係溏心。叉燒一般,咸咗啲。51元質素差不多。

呢間拉麵有個好處係有獨立位,要兩個位都容易啲。麵店得三個人工作,一個專注煮麵,一個煎餃炒飯,一個樓面樓面唔需要收錢,不過我見佢都無停過咁濟。

另外有學生餐,係照顧附近嘅學生。

蛋好甜,唔係溏心。叉燒一般,咸咗啲。51元質素差不多。
2018-04-05 279 瀏覽
呢間響屋企樓下就食過, 出到來行街見有分店又試下咩水準先,唔知係咪近排天氣影響無咩胃口, 想食D辣野, 就叫左個御拉麵, 但加一份泡菜本來泡菜同栗米都係分開上, 但我見個麵好似齋齋地, 就將泡菜同栗米都倒埋入去完成我呢碗百鳥歸巢有煮開飯果然唔同D泡菜泡一泡湯仲無咁辣, 應該無咁熱氣, 成碗麵豐富左好多個湯又變到有D酸辣, 勁開胃, 不過食親拉麵, 都好鐘意佢隻蛋, 唔會太生仲流出汁咁, 有D整得太生真係驚有菌, 呢隻就岩岩好, 無咁核突
呢間響屋企樓下就食過, 出到來行街見有分店又試下咩水準先,
完成我呢碗百鳥歸巢

御拉麵+泡菜

有煮開飯果然唔同D
泡菜泡一泡湯仲無咁辣, 應該無咁熱氣, 成碗麵豐富左好多
2018-04-04
御拉麵+泡菜
2018-03-14 295 瀏覽
趕住返學要食個快飯,四週圍都好多人。正當想去超市買麵包飲品就算時,突然想起上一層有個Food court, 立刻上去看看。可能地點比較入,見人小小,立刻找野食。不經意都找到又平又好味的拉麵,本月期間限定$39 - 中華拉麵(醬油豬骨湯)跟綠茶。麵質彈牙,豬骨湯濃味又不會太鹹。真係又平又好味。