3天前 0 瀏覽
約埋班朋友喺新蒲崗食嘢,見呢度人少少就入咗去食,我就叫咗咖喱牛腩飯,先唔好講好唔好食,啲牛腩根本就咬唔開😶‍🌫️,我哋個個都覺得唔好食,我哋食咗半碗都冇就走咗,最後過咗去鑽石山食甜品✨。新蒲崗好多嘢食,咁多選擇,建議大家三思而後行🥲
2022-07-28 93 瀏覽
豬扒金邊粉個豬扒鹹得來完全不香,口感硬到好似食豬肉乾,但係零食豬肉乾比他更香10倍,其實新蒲崗有好多好嘢食,就是未試過船麵,今次一食簡直顛覆我對泰國船麵嘅印象,人生最難食的豬扒
外賣送餐
2022-07-21 107 瀏覽
一入餐廳極濃烈貓屎味,極度作嘔環境又熱又焗,陣味久久不能散去食物用小碗裝住,唔知仲以為攞嚟餵貓糧食物質素猶如微波爐翻熱,地上見到微波爐加熱的碗除咗白烚通菜,其他菜式全部用辣掩蓋味道
一入餐廳極濃烈貓屎味,極度作嘔
環境又熱又焗,陣味久久不能散去
食物用小碗裝住,唔知仲以為攞嚟餵貓糧
食物質素猶如微波爐翻熱,地上見到微波爐加熱的碗
除咗白烚通菜,其他菜式全部用辣掩蓋味道
2022-07-21 94 瀏覽
食咗佢嘅泰式船河,一嚟聞落去已經好重味,食落就有啲藥材味嘅船河,朋友話似肉骨茶,我就覺得都幾好食。利申,本身我都重口味😂。仲嗌咗個椰子燉雞湯,都係偏濃味,入面有幾足料嘅湯料,都唔錯。不過唔似嗰啲滋補湯,而係似食麵嘅湯底?可能都係因為濃味。😛佢嘅海南雞飯都普普通通,無乜特別。仲有叫咗個泰式通菜,算係最清淡的一樣野😂😂,味道就正常發揮。普遍咁食一餐都幾好的,特別適合一啲鐘意濃味嘅人。如果唔係,好似我朋友咁,佢就話有啲太咸,所以推薦俾重口味嘅人去試!😎

2022-05-24 395 瀏覽
新蒲岡有好多美食,但交通就冇咁方便,好似呢間咁,鑽石山站出行過去都起碼十幾分鐘… 滿心歡喜入到去,點知聞到陣類似坑渠既氣味,真係唔知係抽氣唔好定咩😥講番碗船河,湯底十分入味,同係泰國食既冇乜分別,不過啲肉同丸就好似白灼咁完全冇味,蘿蔔都係好淡。炸蝦餅新鮮炸出黎熱辣辣,口感都彈牙,有蝦味,配埋泰式辣醬,唔錯👍🏻泰式奶茶都唔錯,正宗泰式風味👍🏻P.S. 唔會再回頭,價錢係合理唔貴,但環境一般,啲餸又冇乜味,差啲

泰式奶茶都唔錯,正宗泰式風味👍🏻

2022-05-19 264 瀏覽
呢間成日經過都以為冇開定係落緊場,因為望入去永遠黑蚊蚊。😅 睇過吓食評。話冬蔭公唔錯,今日就去試吓。叫咗正常size嘅豬扒金邊粉轉冬蔭公湯底。正如其他人講,冬蔭公湯味正嘅。不過真係略嫌細碗,而且湯汁唔夠,我以為自己食緊撈麵。講真,睇過menu, 呢間係列入我「唔係有消費券都唔會捨得食」嘅食肆。失望是,Openrice 話佢收Alipay, 點知原來唔收 (好在有cash) , 所以都有啲肉赤,因為食完唔夠飽,又貴。應該冇下次。
呢間成日經過都以為冇開定係落緊場,因為望入去永遠黑蚊蚊。😅

睇過吓食評。話冬蔭公唔錯,今日就去試吓。
叫咗正常size嘅豬扒金邊粉轉冬蔭公湯底。
正如其他人講,冬蔭公湯味正嘅。
不過真係略嫌細碗,而且湯汁唔夠,我以為自己食緊撈麵。

2022-04-18 405 瀏覽
同區太多食店了,今日試咗泰式船麵舖!餐廳用QR 落單,方便又快捷👍🏻午市價錢由$4x 起跳叫咗個豬扒船麵,因太耐無飲冬陰功了,所以加咗$3-5(唔記得咗)轉咗冬陰功湯底!嘩...不得了,上枱時,個湯係滿滿的,湯底濃郁,入口初時酸酸的,但後勁先開始辣味出了,層次感出哂嚟,另外,湯比較“傑身”, 員工驚我唔夠,主動俾多一碗仔湯比我🥰🥰豬扒雖炸,但完全唔嚡口同乾👍🏻麵的份量勁多,但沒有芽菜或其他配菜墊底,有別於其他湯麵另外,午市可以半價叫飲品,叫咗泰式奶茶,飲到係泰式風味外加咗個蝦餅,非常彈牙👍🏻👍🏻同行人叫咗牛肉船麵,湯底呈深啡色,味似肉骨茶🤣🤣總括來講,無論食物質素同價錢,係可以一試,試完唔會後悔果隻😁
同區太多食店了,今日試咗泰式船麵舖!
餐廳用QR 落單,方便又快捷👍🏻
午市價錢由$4x 起跳
豬扒雖炸,但完全唔嚡口同乾👍🏻
麵的份量勁多,但沒有芽菜或其他配菜墊底,有別於其他湯麵
另外,午市可以半價叫飲品,叫咗泰式奶茶,飲到係泰式風味
外加咗個蝦餅,非常彈牙👍🏻👍🏻
同行人叫咗牛肉船麵,湯底呈深啡色,味似肉骨茶🤣🤣
2022-03-26 508 瀏覽
🐷🍜豬肉船金邊粉 $45🍜可轉米粉、河粉、粉絲或黃麵🥚加蛋 $5~豬肉片、豬肉丸、豬肚、炸豬皮、通菜、白蘿蔔等✨這次係我第二次食船麵,但這間嘅船麵好大碗好有份量,可能好肚餓都食得晒😆,好多炸豬皮放上面,其他我以前都唔食,今次試了原來係咁好味,炸豬皮好香豬皮味,我就浸下湯底先食味更鮮,湯底濃好味唔鹹,豬肉丸和肉片都好入味,但豬肚就比較硬食唔到,其他配料都好味,因為我轉了粉絲所以食食下湯得返三分二,店員好細心幫我哋加返湯底😍,整體好滿意,好滿足😋🥬泰式腐乳通菜 $21✨通菜唔會好老,正常發揮👍🏻
🐷🍜豬肉船金邊粉 $45
🍜可轉米粉、河粉、粉絲或黃麵
🥚加蛋 $5
~豬肉片、豬肉丸、豬肚、炸豬皮、通菜、白蘿蔔等

🥬泰式腐乳通菜 $21
✨通菜唔會好老,正常發揮👍🏻
泰式腐乳通菜
2021-12-03
泰式腐乳通菜
2022-01-22 497 瀏覽
因為疫情在家工作,多咗叫外賣!於是就叫咗呢一間泰國餐廳嘅嘢食返嚟。首先讚一讚佢嘅外賣我叫咗冬陰功金邊粉,湯夠熱,酸辣到啱啱好,坦白講係有驚喜!跟住又叫咗蝦餅,味道都唔錯!但係就冇機會去糖食,可能遲啲再去再同大家分享。多謝!

外賣送餐
2022-01-01 553 瀏覽
新蒲崗真係好多隱世美食今次試下呢間泰國平價美食💆🏻‍♀️💆🏻‍♀️💆🏻‍♀️手機落單好方便,鍾意揀幾耐都冇人催你粉麵同埋海南雞飯都可以有大細size選擇啱晒細食嘅女仔或者叫係size可以試多啲唔同嘢😋😋😋🥓🥓🥓牛肉船金邊粉🍜🍜🍜估唔到$50唔使既一碗麵咁大碗咁豐富😍😍有肥牛片、牛丸、炸豬皮、蘿蔔、芽菜……全部配料都好好味一碗麵就已經咁滿足不!得!了!❤️🧡❤️🧡❤️🍖🍖🍖泰國山豬肉🍖🍖🍖見到個名幾得意估唔到舊豬肉林到入口即溶唔通呢隻豬鍾意通山跑所以啲肉都唔同啲?😂點埋個泰式醬真係世界級😋😋😋😋😋🍹🍹🍹特飲Toffee Apple🍹🍹🍹落咗青檸所以酸酸甜甜加埋啲酒精同d食物好夾值得一試💃🏻💃🏻💃🏻💃🏻💃🏻五樣嘢埋單都係$200左右仲可以儲印仔下次換小食食物質素keep到泰國風味仲要係水準之上已經mark定日子下次再嚟食🤟🏻🤟🏻🤟🏻🤟🏻🤟🏻
新蒲崗真係好多隱世美食
今次試下呢間泰國平價美食💆🏻‍♀️💆🏻‍♀️💆🏻‍♀️

手機落單好方便,鍾意揀幾耐都冇人催你
粉麵同埋海南雞飯都可以有大細size選擇
啱晒細食嘅女仔或者叫係size可以試多啲唔同嘢😋😋😋

🥓🥓🥓牛肉船金邊粉🍜🍜🍜
估唔到$50唔使既一碗麵咁大碗咁豐富😍😍
有肥牛片、牛丸、炸豬皮、蘿蔔、芽菜……
全部配料都好好味

已經mark定日子下次再嚟食
🤟🏻🤟🏻🤟🏻🤟🏻🤟🏻
  • 烤泰國山豬肉
2021-11-29 571 瀏覽
新蒲崗確係工廠🏭區多飯堂同茶記,不過間中都有啲有質素嘅食店,如果想食吓海南雞飯🐔都係有選擇,呢間船麵店反對覺得雞飯仲較為吸引,最緊要係夠經濟實惠☺️———————————————————————————🥢泰式海南雞飯🐔🍚💬味道確係唔錯,雞嘅份量唔少,但如果加多碗湯同埋有三色醬料會更加正宗,食得更開心☺️.🥢牛肉船金邊粉🍜💬個碗比較細,感覺唔夠湯,啲餸多到滿佈整個碗面,有牛肉、牛腩,湯底都幾濃厚☺️.🥢泰式雞翼🐔💬反而雞翼唔抵食,$43得4隻,要成$10+一隻,同炸雞翼無乜分別,唔太推薦😵‍💫
———————————————————————————
🥢泰式海南雞飯🐔🍚
🥢牛肉船金邊粉🍜
🥢泰式雞翼🐔
2021-11-15 518 瀏覽
同友人來食lunch,覺得店員好友善好有禮貌first impression好好。店舖用QR code自己落單好方便。我嗌左:⭐️雞翼金邊粉 (轉冬陰功湯):呢個冬陰功好飲,好夠辣好惹味!雞翼都幾大隻好有肉。湯底上面有蒜粒、脆脆、木耳絲等,口感好豐富。我加9蚊要左塊薄餅,偏厚,但都好食的。⭐️自家製泰式檸檬茶:好飲,個茶exactly係泰式奶茶底!糖水都係自己加,幾好。友人果啲我冇食,佢嗌左雞肉船金邊粉,但佢就覺得好一般。碗粉有啲好似鴨腎口感既野,但勁硬好難咬。整體來講,以呢個價錢我地覺得性價比幾高,應該會再來食!
同友人來食lunch,覺得店員好友善好有禮貌

我嗌左:

整體來講,以呢個價錢我地覺得性價比幾高,應該會再來食!
2021-10-06 497 瀏覽
今日突然間俾人派嚟新蒲崗附近做嘢,人生路不熟真係唔知有咩好食,本身諗住食呢一間嘢隔離嘅鍋貼大王,但朋友今日唔係好想食油膩野,所以就揀咗嚟呢一間度食好老實講,呢一間嘢喺出邊睇平平無奇,但原來呢邊都幾多人食緊雖然呢一間野主打係船麵,我今日唔係好想食麵,所以我嗌左一個海南雞飯再配一杯凍檸茶。海南雞飯佢嘅雞係幾滑,同埋去咗骨嘅,我覺得幾好食再配合埋佢嘅泰式醬,正到爆炸!至於佢嘅凍檸茶,我飲落茶底好似同普通嘅茶餐廳嘅茶好唔同,再望一望個Menu先發現原來佢係標榜泰式茶底,真係好有心思呀!
好老實講,呢一間嘢喺出邊睇平平無奇,但原來呢邊都幾多人食緊
2021-09-09 495 瀏覽
勁鍾意佢嘅冬蔭功湯底😛夠酸夠辣夠晒刺激,唯一美中不足係我地傻豬豬叫左細碗,冇諗過細碗真係咁細,同個煎蛋一樣size🥲但幾鍾意佢嘅河粉,比平時食開嘅河粉闊,所以特別有咬口。豬肉船麵我地簡左配金邊粉,湯底濃郁唔會太甜,入面配料都幾多,除左平時常見嘅丸同肉片之外仲有魚肚!但可惜啲炸豬皮唔夠脆,食落韌左啲蝦餅就必食~熱辣辣新鮮炸起見到佢話椰青唔甜收錢,所以就叫咗個試吓。都算清甜嘅但又未去到超甜,收貨啦~說到凍冰冰咁飲都幾正

蝦餅就必食~熱辣辣新鮮炸起

2021-06-22 591 瀏覽
同朋友行吓舊區, 先發現原來呢道有好多食肆。見呢間個menu平平地,個decor又幾唔錯坐得都幾舒服,就試下佢。叫左4樣野,兩個人先一百蚊多啲,平到以為自己去左泰國。🔸豬肉船金邊粉(遊泰國)有超多料!有豬肉片、丸、豬肚,通菜、豬皮。重點係個湯底!好濃但一d都唔油膩,甜甜地又唔會確喉。轉過頭就飲晒啲湯!🔸椰青咖喱豬扒黃麵叫左細份都仲有3塊豬扒,仲有啲薯仔同蕃茄,一d都唔hea! 個黃麪都有驚喜,有啲似中式麵,但又好香蛋味!質地係qq地,好得意。細份都好多咖喱汁,強烈建議要加個餅點晒d汁。🔸炸魚皮配冬陰功湯$28蚊有勁多魚皮!第一次試炸魚皮配冬陰功湯,原來好過癮。湯底好重蕃茄味,非常惹味。🔸豬肉串燒豬肉串燒又一超高CP值之作,$40蚊就有3串。肉質好有咬口,而個醬加埋d花生超級香口。十分滿意!

叫左4樣野,兩個人先一百蚊多啲,平到以為自己去左泰國。

🔸豬肉船金邊粉(遊泰國)

🔸椰青咖喱豬扒黃麵

🔸炸魚皮配冬陰功湯