2024-02-22 153 瀏覽
星期五晚見20:30後入座有8折 就即興同朋友嚟打邊爐 牛骨清湯 $62湯底清清哋又甜甜哋 淥肉一流牛腩肉質好爽 好高質仲有大大舊骨 拎住嚟咬 好爽極上和牛 $68牛舌 $48今次質素一般般 望落有啲頹🫣雙層肉(騸牯必選) $68今次嘅肥膏部份少咗啲胸口膀 $48又香又爽口手打蝦滑 $28手打墨魚滑 $28質素正正常常 都幾抵食炸魚皮 $28每塊都好巨型 都幾香脆娃娃菜 $28公仔麵 $12依個湯底用嚟淥麵 再撈埋牛肉汁🥹真係好好味😍里香白蘭 (350ml) $58冰山雪蓮(柳暗花明)(470ml) $78滿足💛
星期五晚見20:30後入座有8折 就即興同朋友嚟打邊爐

里香白蘭 (350ml) $58
冰山雪蓮(柳暗花明)(470ml) $78
滿足💛
2024-01-12
去咗尖沙咀嘅一間餐廳,打算好好款待下味蕾,講真,尖沙咀食嘢選擇多到爆,不過今次我哋撞正喇!🍽️湯頭揀咗充滿牛骨香氣嘅湯底,滋味醇厚,啖啖肉香,真係正到喊!講到肉質,絕對係重點,尤其係滑尾龍,食落去嫩滑得黎唔失咗牛肉原本嘅鮮味,真係喺口中化開,好過癮!其他牛肉部位都有驚喜,個個都軟熟得嚟好有嚼勁。至於花雕醉牛就有酒香味,微醺嘅口感同平時食嘅牛肉截然不同,新鮮刺激!就算唔飲酒,都感受到D花雕嘅香味喺舌尖舞動,無得頂!餃子當然都要試吓,個人就覺得咁咁地,可能因為對面前呢啲牛肉嘅魅力太難抵擋喇,其他嘢都有啲遜色啩。不過,總體黎講,尖沙咀呢家餐廳具有一定水準,值得推介俾食客試下先,無錯過!下次再去,要試下其他款。🥩🌶️🍺

2023-12-02 383 瀏覽
已经吃過多次回頭客,繁忙時間最好及早訂位。客人每次都看到比较多。主要是吃牛肉。有多種不同部位的牛肉可以品尝。各種牛肉有不同口感。牛肉鲜嫩滑香浓。都有各種新鲜蔬菜。最后最好來一包乌冬吸收牛汤的精華。很有满足感。//牛雜湯底:很多牛雜。越滾越入味。最好最後先吃。有白羅白。湯底香濃。//和牛:幾片好靚喎。養眼滑溜。//牛坑爪:餐厅推荐必食的菜。果然唔錯。//有一種特別肥的牛肉唔知什麼部位。特別鍾意。另外見到有套餐。比較低食。下次再試。
已经吃過多次回頭客,
繁忙時間最好及早訂位。客人每次都看到比较多。
主要是吃牛肉。有多種不同部位的牛肉可以品尝。
//和牛:幾片好靚喎。養眼滑溜。
//牛坑爪:餐厅推荐必食的菜。果然唔錯。
//有一種特別肥的牛肉唔知什麼部位。特別鍾意。
另外見到有套餐。比較低食。下次再試。
2023-09-21 556 瀏覽
打完風出去食牛打邊爐真係爽啦!啲牛肉滑嫩,湯底香濃,真係食到嘴唇發麻,飽餐一頓,啲朋友仲一齊傾吓偈,正嘅打邊爐體驗。我哋今晚仲好好彩,抽籤嘅時候中咗大獎,就係送一份和牛俾我哋食,呢度除咗和牛好味,其他類型嘅牛都非常好味喎。牛肉無疑是打邊爐的焦點之一。無論是和牛、安格斯還是本地牛,都有著不同的質感和風味,可以滿足不同口味的人。將牛肉片沾入美味的醬汁,咬下一口,嫩滑的感覺在口中蔓延,令人陶醉。一定會再嚟食

一定會再嚟食

2023-09-08
宵夜
2023-08-31 261 瀏覽
阿女請吃飯-般都有好介绍。實在有驚喜。616火锅。各種部位牛肉。牛骨湯底。牛肉新鲜。配一支冰凍可樂。牛雜放在湯底内面。最后吃。非常之入味。鐘意吃牛肉的朋友一定可以找到好货。
2023-07-02 548 瀏覽
服務非常好啊!😝尤其是侍應非常友善我哋聚餐是因為朋友生日🎂 侍應幫我們一起營造驚喜,更主動提出幫忙拍照📷牛肉表現出師傅刀工非常好 沙嗲湯底非常濃郁😋👍🏻👍🏻 舖頭裝修非常型格
  • 吊龍伴
  • 金花趾
  • 匙柄
  • 牛駝峰
2023-07-01 436 瀏覽
#搞串個pantry香港人🇭🇰一年四季不分畫夜😎都可以打邊爐🍲,#打邊爐 就係有種魔力,令你沉迷,望住啲嘢食碌下碌下、滾下滾下,真係好正😝!!今次去到一間有好多分店嘅牛肉火鍋專門店,感受下打邊爐嘅魔力🧙🏻‍♂️🪄!我哋就嚟位於#尖沙咀 嘅分店,呢度主要係將牛肉🐄分成好多唔同部位,即係同潮仙牛肉火鍋一樣,會有吊龍伴、五花趾呢啲部位。而每間分店啲裝修風格☘️都會有少少唔同。今次我哋嗌咗一個二人套餐($288)💰,包括牛肉清湯底,牛肉嘅部分就有:🔴匙柄、🔵牛駝峰、🟢五花趾、🟡橫隔肌,蔬菜就有:🟠娃娃菜、🟣金菇、⚫️蜂巢豆腐、⚪️芋絲,另外仲有🟤炸魚皮、⭕️烏冬,仲包兩支嘢飲,我哋就叫咗菊花桂圓露🍸、玫瑰洛神茶🌹。同埋,額外叫多一碟胸口膀($48)。每碟牛嘅數量大約有10塊,成個二人餐好飽🥳。而二人所預設牛嘅部位嘅口感都各有不同,五花趾就有筋,食落口比較脆身🫦。牛駝峰同橫隔肌就有少少油脂感🥩,但係肉質就比較粗糙。匙柄望落就無乜油脂,但食落牛味重,而且相當嫩🤤。而我哋額外叫嘅胸口膀,係用嚟整隱藏食法🤩🤩!!⛔️⛔️呢個絕密食法⛔️⛔️就係每次夾一塊胸口膀,再加一塊其他部位嘅牛肉(建議一啲多油花嘅牛)一齊烚,之後再
#搞串個pantry

⛔️⛔️呢個絕密食法⛔️⛔️
就係每次夾一塊胸口膀,再加一塊其他部位嘅牛肉(建議一啲多油花嘅牛)一齊烚,之後再一齊食,勁好食😋!!!胸口膀爽脆油脂嘅口感,再加上軟腍嘅牛肉,無得輸!!

而舖頭提供嘅醬料🧂,除咗有普通嘅豉油,仲有特製嘅牛油醬油,味道偏甜,但激重牛脂味,非常適合用嚟點牛肉🤩!!呢間連鎖牛肉火鍋,應承我,大家一定一定要去試😤!!
2023-03-15
2023-06-13 378 瀏覽
係openrice book左6點, 餐廳座位好寬敞, 醬汁自助區都好多選擇👍🏻✨牛骨湯+沙爹鴛鴦鍋湯底牛骨湯比較清淡, 適合想試原汁原味既朋友/鍾意食蔬菜既朋友! 私心推薦大家試下沙爹湯底, 味道非常濃郁, 好食到我地特登叫多左兩個麵🤭✨咁啱去嗰日有罕有部位買三送一優惠就即刻order左, 另外單點吊龍伴+滑尾龍+牛丸+凍豆腐牛肉份量一碟4個人分每人大約2-3塊, 性價比都算唔錯~整體牛肉質素好高, 食得出油脂香又唔會成口肥肉, 肉質好鮮嫩, 特別係滑尾龍!!黎到一定唔好錯過!💕

✨牛骨湯+沙爹鴛鴦鍋湯底

牛肉份量一碟4個人分每人大約2-3塊, 性價比都算唔錯~
食物正常,亦都係因為之前食過覺得唔錯又有靚啤酒飲所以先選擇再幫襯但係有一個男侍應係冇常識,正常收碟點會大力一野fing出去?然後裝豆腐個隻碟d水飛曬落去d袋度,同埋有d飛左落朋友身上,個男侍應只係講左一句唔好意思就走左,反而係佢女同事走嚟道歉同拎紙巾俾我哋我個袋濕到係連入面件衫都濕埋,我只可以話好彩個碟唔係裝肉,如果唔係全部血水fing曬落左個袋都可以唔洗要其實打邊爐嘢食嘅碟入面有水正常人都應該知,無論係裝蔬菜豆腐肉類丸類個碟都會有水甚至血水,點解會係拎起個碟之後大力fing出去?只可以話個男侍應冇common sense,同埋連道歉同善後都係靠另外無做錯個位位女同事,我都覺得好神奇Anyway唔會再有下次牛肩胛:右手邊嗰幾件係唔錯嘅,肉同脂肪比例正常,所以食落去口感幾好但係左邊嗰啲脂肪比例太高,食落去係係好滯嘅感覺,好似食咗舊油落肚後腿肉:牛味偏淡,後感正常湯底揀咗牛骨清湯,足料有蘿蔔芹菜同牛骨,唔太鹹亦唔太淡另外叫左尋田鹽記橙香啤酒,有橙香味,不過偏貴

Anyway唔會再有下次

後腿肉:牛味偏淡,後感正常
湯底揀咗牛骨清湯,足料有蘿蔔芹菜同牛骨,唔太鹹亦唔太淡
另外叫左尋田鹽記橙香啤酒,有橙香味,不過偏貴
2023-05-16 293 瀏覽
超級耐無食過, 睇完戲突然心血來潮想食一於就衝!又因為好耐無食過中式辣,癮起所以點左青花椒辣湯~ 如果鍾意食辣呢個係唔錯,辣係越食越有幾爽嘅, 係唔明點解叫一個湯會上左個鴛鴦鍋出嚟... LOL 616 嘅牛嘅玩法其實係幾好,佢細碟又多唔同部位揀,同埋佢都唔算好貴,今次就覺得 匙柄 最好食,相對地吊龍伴同封門柳 肉味就一般上次嚟係幾年前, 當時佢地賣緊嘅香港手工啤唔係太新鮮,今次呢就明顯好好多,飲下飲下就飲左好幾杯,特別係「一代宗師」有驚喜~ 同牛邊爐好夾。

超級耐無食過, 睇完戲突然心血來潮想食一於就衝!

青花椒辣湯

滑尾龍

手工啤酒

匙柄
手工啤酒
日本直送信州和牛之《616麥子》餐廳乾淨企理,裝修新淨簡潔,坐位舒服,員工安排我地座左近窗口位,服務幾好同有禮貌,主動幫我地加單,醬料都好多選擇,有自助冷熱水區,落單用平板,唔用紙張,十分環保,食物質素非常好,因為分左牛既部位,每張落單紙會寫明係咩部位,個人好中意食和牛肩胛骨,肉質十分嫩滑,牛駝峰都好好食,師傅刀功好好,每片厚薄都一樣,牛舌厚薄剛好,爽口彈牙,基本上牛每個部位,肉質口感,味道都不同,如果中意食牛大家可以不妨一試,因為《616麥子》真係有好多不同牛既部位可以食到,重點係有日本直送信州和牛,呢個價錢絕對抵食,另外湯底叫左牛骨湯,都有幾舊牛骨、牛肉同牛筋,湯底處理得好無咩血水,食完成餐飯都湯底都無咩油脂,飲左幾啖都好濃郁牛肉味。
日本直送信州和牛之《616麥子》
2023-04-24
已經多次回訪的616火鍋店,專門吃鮮牛的不同部位,幾乎牛的各個部位也有提供,一定比起坊間火鍋店的牛肉高質,而且可以按自己食量單點,不怕放題火鍋般吃到太飽!其實食物種類的選擇不多,但質素高令人回頭!尖沙咀分店還有跟麥子啤酒聯乘,可以試到各款的生啤🍻⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫<鴛鴦沙牛湯底> $82<特選和牛盛> $274<蘇格蘭雪花胸肋> $58鴛鴦湯底是牛骨清湯及沙嗲湯底,個人比較推薦牛骨清湯,涮牛肉較易品嚐到其原味,而且湯底本身會有蘿蔔及牛腩,蘿蔔滾到最後才吃,口感清甜無渣!今次試了信州和牛盛,有羽下肉、牛胸肉及赤身,會再送一碟澳洲五花趾,有對比下和牛明顯油脂感更重,肉質較嫩滑!額外點的蘇格蘭雪花胸肋是個人最愛,油脂及肉味最平均,是多次回訪得出的結論🤭⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫<黑豚濃湯餃> $68<炸魚皮> $28<皇帝菜> $28<菊花桂圓露> $16除了牛肉還點了幾款單品,黑豚濃湯餃表現正常無特別,點了沙嗲湯底最好用來涮魚皮,再沾上特製的牛肉醬

⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫

<黑豚濃湯餃> $68
<炸魚皮> $28
<皇帝菜> $28
<菊花桂圓露> $16
除了牛肉還點了幾款單品,黑豚濃湯餃表現正常無特別,點了沙嗲湯底最好用來涮魚皮,再沾上特製的牛肉醬汁很好吃,皇帝菜份量算挺多的,濃味得來口感脆嫩🥬
2023-04-28 482 瀏覽
616 呢個名係好多分店都聽過,今次黎左麥子呢間試下先朋友推介佢地既信州和牛,話價格唔算貴,但一定高質👍仲讚到一定要叫多幾種不同既來試😆講到咁,我當然要試下啦,今晚三人行,每人平均食左$200幾蚊,我地叫哂想食既牛,坦白講,朋友推介得冇錯,真係每樣牛部位都好好食,肉質夠juicy,同埋每碟都啱啱好份量,可以試多幾款唔同😏另外,佢有啲唔同部位嘅牛拼盤,我覺得如果少少地人都好適合嗌,每人幾塊又可以試多啲款式!今次豪食,叫左成檯野,加埋個牛骨清湯~!! 仲要職員俾個高層架我地擺牛肉,特意叫左幾款出面少啲食到既牛朴肉同牛駝峰,仲有匙柄😏🔆罕有部位3送1組合🔆牛朴肉🔆牛駝峰🔆匙柄🔆牛舌🔆英國安格斯牛前胸肋🔆加拿大艾伯塔牛側胸肉🔆蘇格蘭雪花胸肋🔆蜂巢豆腐🔆娃娃菜🔆響鈴🔆油豆腐串地點方面,都算易搵,寶勒巷行入少少就係,最岩行完街去食😎
616 呢個名係好多分店都聽過,今次黎左麥子呢間試下先

🔆蜂巢豆腐
🔆娃娃菜
🔆響鈴
🔆油豆腐串

地點方面,都算易搵,寶勒巷行入少少就係,最岩行完街去食😎
2023-04-24
  • 響鈴
  • 牛舌
  • 信洲和牛
2023-04-25 956 瀏覽
呢幾日天氣凍凍地,又係打邊爐嘅好時間🤓616不嬲都好出名,可以食到唔同牛嘅刁鑽部位,鍾意食牛嘅朋友仔一定嚟。因為唔想食辣,所以叫咗牛骨清湯,入邊有成大條牛骨、蘿蔔,簡簡單單用牛骨牛仔已經好香,個湯夠青先至可以食到牛嘅香味。特選和牛盛有齊羽下、牛胸肉、赤身,仲送澳洲五花趾,初頭睇落以為份量得好少。點知同朋友仔一路食一路講點解好似食極都仲有🤣🤣🤣羽下油脂分布形狀細緻、均勻,形似羽毛😝 油膩降低嫩度升級。牛胸肉真係超好食❤️ 油脂雪花分布均勻,口感好軟嫩,超正。赤身脂肪比較少,咬落去牛味重。幾種牛有肥有唔肥可以平衡一下!616係牛肉專門店,所以一定有刁鑽部位,一直都好鍾意胸口油😳佢哋嗰啲切到細細件同埋薄薄地,輕輕淥一陣就可以食,口感爽牛味豐富。叫咗烏冬同埋菜,清清地湯底配埋已經好好食。嘢飲方面佢哋嘅手工啤酒都好出名,下次可以試埋。今次飲咗洛神玫瑰茶同菊花桂圓露,非常推介桂花桂圓露,唔算好甜,但係桂圓味道好出✨✨✨📍 616麥子 (尖沙咀)尖沙咀赫德道4號The Hart 1樓

特選和牛盛

📍 616麥子 (尖沙咀)
尖沙咀赫德道4號The Hart 1樓
  • 牛胸肉
  • 羽下
  • 菊花桂圓露
616好就好在每碟細細碟牛肉款式多每樣都可以試下,不過其實試完都唔係好記得邊款打邊款牛肉色澤鮮紅,睇落都幾新鮮,不過如果食開牛頸脊或者和牛依啲脂肪比例多啲嘅牛肉會略嫌616嘅牛肉欠缺牛脂嘅油香。牛肉餃雙併嘅麻辣餃都幾辣下,淥得太耐仲會皮肉分離,建議大家淥熟就好快啲拎起,唔係啲麻辣汁就會漏晒出黎。個醉雞卷都幾好食,食到有香甜嘅酒味。炸魚皮同響鈴都係正常野,至少夠鬆脆。4個人一人叫左1杯酒飲,尖沙咀依間616麥子特式係有好多種類嘅啤酒揀,都幾有小麥香。依間都食過幾次,雖然有book位,不過見到都唔算話好多人要等位。如果人少少的話黎依度打邊爐幾好,唔洗份份都大大碟驚食唔到啲乜。