2024-03-19 253 瀏覽
最近不想吃火鍋放題,朋友又只吃牛,就選擇去616 啦!旺角呢間貪佢放便行街shopping 🤭。因為知道8:30 後有折就人多,只好食6:30 啦,90分鐘都可以的。其實已經來過兩次,試咗幾個不同的部位,自己和朋友都喜歡#牛頸脊#匙柄#橫隔肌#肩胛翼板,仲有蝦滑、豆腐、烏冬都好啱我哋胃口。湯底都係叫牛骨清湯,可以不失牛的鮮味。唯美中不足,一始終有些牛肉都知道雪咗一段時間,新鮮感扣分囉!但整體用餐都感到滿意,服務也可以。廁所就非常唔得,只有一個殘廁,又要排隊又冇咸水沖廁🤮,要自己在大水桶筆水。如果下次要去616 要揀其他分店。

價格平民,但水準不錯👍🏻👍🏻👍🏻最開心係看到可以選擇很多不同部位的牛肉來616😍😍😍最鍾意食滑尾龍!食它的方式是先把蛋打散和牛肉攪拌在一起,蘸上蛋漿的牛肉吃起來的口感超順滑,所以叫「滑尾龍」🥰🥰🥰多種湯底可以選擇,牛骨清湯比較喜歡清,因為已經6很多火鍋料了,最後會愈來愈鹹,選這個湯底剛剛好。😃這間火鍋專門店火鍋配料選擇真的非常多,提出地獄女選擇多,而且肉質鮮美,非常推介呢!
價格平民,但水準不錯👍🏻👍🏻👍🏻
最開心係看到可以選擇很多不同部位的牛肉來616😍😍😍

最鍾意食滑尾龍!

1K
2024-02-18 261 瀏覽
鍾意打邊爐嘅我🤭俾我搵到間優質火鍋店「616牛肉火鍋專門店」🔍.酸菜湯底🍲有大量酸菜加上少量辣椒🥬🌶️酸辣開胃😛.特選和牛盛🐄有信州和牛肩胛🥩信州和牛腹肉🐂信州和牛赤身、澳洲五花趾💁🏻‍♀️肩胛油花紋理細緻😉肉質軟滑😌腹肉嘅油筋同油脂特別多😍因此,肉味特別濃厚😙赤身肉質柔嫩,油脂恰好🤤五花趾脆爽甜鮮👍🏻.黑豚濃湯餃🐖充滿豬肉香,一咬就咇咗啲肉汁出嚟😗.安格斯横隔肌🐮非常罕有嘅部位😱油花較少,肉味相對重😋.麻辣牛肉餃🥟牛肉肉質比較有彈性😆少少麻辣😛.豆腐🥢.公仔麵🍜.洛神玫瑰茶🌺🫖.日本橙味碳酸汽水🍊
酸菜湯底🍲有大量酸菜加上少量辣椒🥬🌶️酸辣開胃😛
黑豚濃湯餃🐖充滿豬肉香,一咬就咇咗啲肉汁出嚟😗
安格斯横隔肌🐮非常罕有嘅部位😱油花較少,肉味相對重😋
麻辣牛肉餃🥟牛肉肉質比較有彈性😆少少麻辣😛
豆腐🥢
公仔麵🍜
洛神玫瑰茶🌺🫖
日本橙味碳酸汽水🍊
2023-11-28 500 瀏覽
主打類似潮汕火鍋 牛肉種類非常多個人喜歡滑尾龍(就是有雞蛋那個)是這家店秘製食法 如果喜歡更濃鬱牛肉味和更香雪花推薦胸臂和牛腹肉如果喜歡口感鬆軟 推薦澳洲和牛牛裡肌肉口感特好 還有616的手工啤酒火鍋
主打類似潮汕火鍋 牛肉種類非常多
個人喜歡滑尾龍(就是有雞蛋那個)
是這家店秘製食法

2023-10-24
生日
  • 滑尾龍
2023-10-28 473 瀏覽
真係講咗好多年想食616,琴晚心血來潮終於book到枱食🥹我哋兩個人叫咗個二人餐,真係食到捧住個肚😂 有成6款唔同既牛肉,可以試到好多野。我哋仲加咗錢轉鴛鴦鍋,沙嗲同牛骨湯。個沙嗲係超濃稠個種,好夠味,同黎煮公仔麵加埋牛肉好正,但就有啲太重口味,食得多會咸🙈 牛骨湯相對上清淡好多,用黎煮牛肉會比較食到牛肉既原味👍🏻 而牛骨湯裏面啲白蘿蔔超~甜~成餐飯都食得好滿足,而且我覺得好開心有適合兩個人打邊爐既地方😂
真係講咗好多年想食616,琴晚心血來潮終於book到枱食🥹

2023-10-07 291 瀏覽
616不嬲都出名有唔同牛嘅部位好食,之前去尖沙咀分店晚飯時間好多都售罄,旺角呢一間環境寬敞,同埋都餸菜齊全👍🏻 服務唔錯,成日都會睇吓有冇啲食完嘅碟即刻幫你收走!仲提醒我哋而家like 社交平台有免費嘢飲😆都幾generous 有唔同款式揀,唔逼死你飲可樂嗰啲甜野,有冇糖嘅桂花烏龍白桃烏龍茶選擇!胸口旁同匙柄呢啲部位唔係成日打邊爐,出邊都有得叫,616正在係價錢唔係太貴,每一碟大概10點至12片牛肉嘅份量,咁樣可以試到唔同款式😆

2023-09-01 216 瀏覽
616對大肚腩來講,最開心嘅除咗係可以食到非常刁鑽嘅部位之外,每一份嘅價錢十分相宜,幾十蚊就可以揀到一款刁鑽部位,係其他火鍋店做唔到嘅效果🤓🍲鴛鴦麻辣牛骨湯牛骨湯係用咗八個鐘去煲,蘿蔔清甜爽口,利用大大條牛骨慢煲,所以好濃牛味。麻辣湯底唔會太辣,香味十足🐂信州和牛羽下肉羽下肉本身就係一個比較稀少嘅部位,仲要係來自日本和牛,更加係難上加難…口咁軟糯,雪花分布非常平均,非常靚仔😍輕輕滾五,六秒就可以食得,絕對係必食至選👍🐂牛駝峰肉質軟滑有咬口,大肚腩都係第一次食🙈🐂吊龍伴吊龍主要食肉味,肉味就好濃郁相對嚟講佢無乜油脂,好啱減肥食嘅朋友🐂牛坑瓜牛坑瓜就係叉燒界入邊嘅《半肥瘦肥瘦均稱,既有油脂,又有肉味係必叫之選🐂毛肚麻辣火鍋必要嘅嘢食,滾2滾又食得🤣超爽口🦆鴨血鴨血相對嚟講,唔算太突出,都係穩定發揮🐂胸口磅係一樣最唔似牛既牛部位🤣佢主要係食爽口,油香味十足,食少少已經好滋味,配合埋其他肉一齊食,有唔同嘅感覺🐂加拿大艾伯特牛側胸肉肉質鮮嫩多汁,擁有稀有油脂花紋十分靚仔🙈散發獨有牛脂風味,味道非常突出~~~~~~~~~~~~~~~~~~~大肚腩指數: 🌕🌕🌕🌗🌑

🍲鴛鴦麻辣牛骨湯

🐂信州和牛羽下肉
輕輕滾五,六秒就可以食得,絕對係必食至選👍

🐂牛駝峰
肉質軟滑有咬口,大肚腩都係第一次食🙈

🐂吊龍伴
吊龍主要食肉味,肉味就好濃郁
相對嚟講佢無乜油脂,好啱減肥食嘅朋友

🐂牛坑瓜
牛坑瓜就係叉燒界入邊嘅《半肥瘦
肥瘦均稱,既有油脂,又有肉味
係必叫之選

🐂毛肚
麻辣火鍋必要嘅嘢食,滾2滾
又食得🤣超爽口

🦆鴨血
鴨血相對嚟講,唔算太突出,都係穩定發揮

🐂胸口磅

🐂加拿大艾伯特牛側胸肉
肉質鮮嫩多汁,擁有稀有油脂花紋
十分靚仔🙈
散發獨有牛脂風味,味道非常突出

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
大肚腩指數: 🌕🌕🌕🌗🌑
2023-08-26 125 瀏覽
616係香港人經常食嘅火鍋,主打食牛肉。基本上每次去都會食好多唔同牛嘅部分。鍾意呢到款式好多,食極都唔厭。特別鍾意食騸古牛,牛胸爽。今次嚟仲估唔到餐廳有提供日本長野縣直送香港嘅信州和牛,雖然係日本貨,但都唔係貴好多,都係$7x就一碟。基本上都係好抵食,其他牛都係$5x-$6x為主,飽到癲都係幾百蚊🤭湯底叫咗牛雜,佢都有好多牛雜料係裡面,抵食👍🏼呢到連2個人都適合嚟,因為每碟份量正常但便宜,兩個人叫5-6碟都好夠飽
特別鍾意食騸古牛,牛胸爽。

湯底叫咗牛雜,佢都有好多牛雜料係裡面,抵食👍🏼

2023-08-26 159 瀏覽
616火鍋是我喜愛的火鍋店之一,價格平民價,水準穩定。✨牛骨清湯($62)多種湯底可以選擇,我比較喜歡清淡,所以選這個湯底。✨特選和牛盛($234,送五花趾)日本直送信州和牛,包括有羽下肉、牛胸肉、赤身,附送一碟五花趾,平均$60碟,都算抵。✨水蓮菜($28)其他火鍋店未必有,推薦點來試一下,口感爽脆。✨皇帝菜($28)好吃的菜,口感爽脆,口感跟生菜差不多。✨滑尾龍($48)這個特別之處在於做法,先把蛋打散和牛肉攪拌在一起,蘸上蛋漿的牛肉吃起來的口感超順滑,所以稱之為「滑尾龍」。✨黃喉($48)黃喉屬於牛的主動脈部分,口感爽脆,不會韌。✨油趣魚皮($38)就是涼拌魚皮的做法,作為前菜和小吃很美味😋✨尋鹽田記(470ml,$78)除了啤酒的麥味和微苦之外,多了一份鹽的鹹味。
616火鍋是我喜愛的火鍋店之一,價格平民價,水準穩定。

✨牛骨清湯($62)

多種湯底可以選擇,我比較喜歡清淡,所以選這個湯底。

✨特選和牛盛($234,送五花趾)

✨水蓮菜($28)

其他火鍋店未必有,推薦點來試一下,口感爽脆。

✨皇帝菜($28)

好吃的菜,口感爽脆,口感跟生菜差不多。

✨滑尾龍($48)

✨黃喉($48)

黃喉屬於牛的主動脈部分,口感爽脆,不會韌。

✨油趣魚皮($38)

就是涼拌魚皮的做法,作為前菜和小吃很美味😋

✨尋鹽田記(470ml,$78)

除了啤酒的麥味和微苦之外,多了一份鹽的鹹味。
油趣魚皮
尋鹽田記
滑尾龍
黃喉
特選和牛盛(送五花趾)
2023-02-23
油趣魚皮
尋鹽田記
滑尾龍
黃喉
特選和牛盛(送五花趾)
  • 牛骨清湯
  • 特選和牛盛
  • 水蓮菜
  • 皇帝菜
2023-08-24 82 瀏覽
🚩 616牛肉火鍋專門店616簡直就係各位 「🐮魔王」嘅飯堂,回頭率好高!淨係牛肉嘅種類已超過20 款,任君選擇而今期主打就係日本長野縣直接運到香港嘅信州和牛我都有叫嚟試吓🤩〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🌈 信州和牛胸肉 ($98)❗ 信州和牛以「蘋果飼養的牛」嘅稱號而聞名 ❗依家超親民價錢就可以食到🔥油脂甘香,肉質比起其他部位soft紋理都好靚🥹🌈 牛上肋($68)油脂適中,幾嫩,附上一層白色嘅筋膜肉質有咬口 ,牛味濃😚🌈 熟成加拿大牛肩脊($58)呢個係牛隻活動較多嘅位置,所以脂肪少D肉質腍滑,牛味都突出㗎😆🌈 滑尾龍 ($48)沾D蛋漿再碌熟嚟食,有淡淡蛋香食落口感真係滑捋捋,好過癮~👍🏻 ————要食得健康,除咗牛肉之外,我哋都有叫蔬菜㗎👀炸魚皮份量都多~而湯底就揀咗牛骨清湯,因為如果要食好新鮮嘅牛嘅話個湯當然唔好搶走🐮主角嘅光環湯底清甜,熬湯嘅牛都好腍!PS: 本身已經有好多蘿蔔,唔洗好似我哋額外再叫😂
🚩 616牛肉火鍋專門店
616簡直就係各位 「🐮魔王」嘅飯堂,回頭率好高!
淨係牛肉嘅種類已超過20 款,任君選擇
而今期主打就係日本長野縣直接運到香港嘅信州和牛
我都有叫嚟試吓🤩
🌈 信州和牛胸肉 ($98)
❗ 信州和牛以「蘋果飼養的牛」嘅稱號而聞名 ❗
依家超親民價錢就可以食到🔥
油脂甘香,肉質比起其他部位soft
紋理都好靚🥹

🌈 牛上肋($68)
油脂適中,幾嫩,附上一層白色嘅筋膜
肉質有咬口 ,牛味濃😚

🌈 熟成加拿大牛肩脊($58)
呢個係牛隻活動較多嘅位置,所以脂肪少D
肉質腍滑,牛味都突出㗎😆

🌈 滑尾龍 ($48)
沾D蛋漿再碌熟嚟食,有淡淡蛋香
食落口感真係滑捋捋,好過癮~👍🏻

————
要食得健康,除咗牛肉之外,我哋都有叫蔬菜㗎👀
炸魚皮份量都多~

而湯底就揀咗牛骨清湯,因為如果要食好新鮮嘅牛嘅話
個湯當然唔好搶走🐮主角嘅光環
湯底清甜,熬湯嘅牛都好腍!

PS: 本身已經有好多蘿蔔,唔洗好似我哋額外再叫😂
2023-08-23 86 瀏覽
同舊同事約食飯,其實從來都無食過呢間所以既然佢推薦(同埋主角生日)就去食下是非常之港式既火鍋,用app落單而且有好多未聽過既部位,好似黃喉,吊龍伴,五花趾,牛肩心,牛朴肉好多都未食過(因為我無知同比較少返內地,sorry ),所以好得意。另外牛肉有分牛肉同信州和牛同秦川騸牯黃牛,我地都每樣點左一些試湯底就要左二款: 麻辣同埋冬瓜牛肉湯另點左少少海鮮同蔬菜湯底: 二款都只是不過不失,麻辣湯似乎無咩麻味同埋油量好多,反而冬瓜湯有唔同料係入面(但都偏淡口)佢地既牛肉豉油+柑桔🍊汁幾好味食物: 炸魚皮好大片而且好脆口,唔會死硬幾好。信州和牛,油花密佈,一烚就熟了,感覺好薄身。有少少透光,不過因為佢太平,所以算了牛肩胛,呢個我鐘意,主要因為比較厚,同有肉味,但好似好細碟滑尾龍,其實幾得意,佢係牛肉撈蛋再火鍋,會比就咁烚更滑身同好味。墨魚滑-呢個放麻辣好味,彈牙但都發到幾大手打烏冬:佢係幼身烏冬(唔識欣賞)同埋咁細咁少唔知點解幾啖就無,平時火鍋,我地叫應該有一至二個,呢個我驚訝左,不過佢好似都唔貴,算了我唔會再食下一次因為量少,牛肉無厚度比一樣價錢,我有更好選擇今次係失望既,不推
同舊同事約食飯,其實從來都無食過呢間
所以既然佢推薦(同埋主角生日)就去食下
是非常之港式既火鍋,用app落單
湯底就要左二款: 麻辣同埋冬瓜牛肉湯
另點左少少海鮮同蔬菜

佢地既牛肉豉油+柑桔🍊汁幾好味
食物: 炸魚皮好大片而且好脆口,唔會死硬幾好。

牛肩胛,呢個我鐘意,主要因為比較厚,同有肉味,但好似好細碟

墨魚滑-呢個放麻辣好味,彈牙但都發到幾大

我唔會再食下一次
因為量少,牛肉無厚度
比一樣價錢,我有更好選擇
今次係失望既,不推
2023-08-21
生日
  • 滑尾龍
一直想試呢間主打牛肉嘅火鍋好耐今次終於有機會試喇今期推介係日本長野縣信州和牛 合理價錢就食到好靚嘅牛肉醬料嗰度特別之處係有柑桔 榨汁溝埋牛肉汁同豉油點牛肉好配 鴛鴦麻辣牛骨鍋麻辣湯麻辣香濃 牛骨湯鮮甜清澈冇雜質牛骨湯嗰邊湯底入面已附有牛腩同白蘿蔔 可以唔駛另外再嗌 堂食限定🌟信州和牛 羽下肉 赤身 後腿肉三款油花都超靚油脂分布係 後腿肉<赤身<羽下肉羽下肉油脂較多 明顯食到油脂風味赤身肉質相對緊實 肉味濃後腿肉雖然脂肪最少 但淥完都係好嫩 最推呢個 好驚喜 吊龍伴片得好薄 淥幾秒就可以食喇兼備肉香同油香 毛肚黑色毛肚冇經過漂白 營養價值比較高口感爽脆 有咬口 泰酸化骨爪嗌左個即食小食 都唔錯酸酸地勁開胃 咬落又好脆已經去骨食得好方便飲品選擇有各款茶同烏梅汁
一直想試呢間主打牛肉嘅火鍋好耐

酸酸地勁開胃 咬落又好脆
已經去骨食得好方便

飲品選擇有各款茶同烏梅汁
2023-08-20 72 瀏覽
一想食牛就會諗起616打邊爐😆同朋友聚會傾計聚下最開心 😋一於一齊去淥一淥啦 餐廳有勁多牛既部位 真係想食邊個牛位都有😋岩曬一班想食牛既朋友鴛鴦麻辣牛骨湯個麻辣湯底辣度適中😋麻辣味好香 好野味叫左鴨血加埋入去超正牛骨湯入面仲有牛腩肉 勁淋勁好食👍🏻牛骨湯再加牛入去打邊爐真係最正信州和牛羽下肉信州和牛赤身信卅和牛後腿肉叫左3款和牛部位食👍🏻牛赤身質感最軟腍牛羽下肉就油脂非常出色而後腿肉既肉比較紮實 有咬感👍🏻😋3款各有特色 好好食😋黃喉爽口👍🏻👍🏻個質感好好食手打蝦滑蝦滑軟彈性適中👍🏻蝦味好食黑豚梅花肉出色arr 黑豚豬肉好夠淋豬味好香 有陣陣香味👍🏻好食白蘿蔔吸曬d湯汁最好食😋🤣鳥梅汁 酸酸甜甜好開胃黃金蕎麥 蕎麥味重😆

鴛鴦麻辣牛骨湯

吸曬d湯汁最好食😋🤣

鳥梅汁 酸酸甜甜好開胃
黃金蕎麥 蕎麥味重😆
2023-08-18 51 瀏覽
話到明牛肉火鍋專門店招牌梗係食牛啦 喺呢度可以食盡牛嘅唔同部位 我地叫左比較少見嘅牛匙柄 滑龍尾 花雕醉牛 呢度啲牛幾重牛味 仲好滑身油脂豐富👍🏻食肉獸必去!沙嗲湯底超濃郁👍🏻
2023-08-09 68 瀏覽
這晚去了位於旺角的encore 616分店,環境十分舒適,並且有許多舒適的卡位可供選擇。這次我選擇了鴛鴦鍋的湯底,一邊是清爽的冬瓜湯,另一邊是麻辣湯,這個組合非常搭配。關於肉類,他們提供了多款信州和牛,今次點了赤身、羽下肉,還有澳洲和牛的頸脊和吊龍。所有的肉質都非常鮮嫩,入口即化,尤其是信州和牛,它們的細膩口感絕對是一大亮點。我特別推薦他們的鮮制手打烏冬,非常彈牙,每次都必點。最後,洛神玫瑰茶和黃金蕎麥茶是結束餐點的完美選擇,它們清新的口感讓整個用餐體驗更加愉悅。

我特別推薦他們的鮮制手打烏冬,非常彈牙,每次都必點。

2023-08-03
  • 信州和牛