2021-08-10 2002 瀏覽
前日終於去到藝術館睇野啦🙈睇完就順便喺TsT行個街食埋晚飯 見今個星期好似食得太多肉 就諗住食下素中和下🙇🏻‍♂️ 跟住就喺上搵到呢幾好似幾唔錯嘅餐廳啦🙈餐廳地方唔算好大 但位置都幾多幾舒適呢到雖然係素食餐廳 但種類都幾多 不過原來甜品係好出名同出色架!我地就叫左個意粉同pizza•牛肝菌Impossible肉碎闊條麵🍝•-呢個pasta嘅賣相已經好吸晴 而且份量就好足料添👍🏻入口仲充滿住啖嘅黑松露味 令味道層次更加豐富😍而闊條麵嘅亦好軟硬適中 口感彈牙 麵嘅闊度仲足夠掛起曬啲醬汁一齊食添🤤•蕃茄自家製水牛薄餅🍕•-唔好睇呢個pizza咁薄 佢係相當足料的!外皮就係因為薄所以整得好脆身👍🏻而面頭嘅芝士多到每塊都可以拉長長嘅絲😍•芒果雪山🥭•-佢嘅甜品咁出名係有原因架!佢地嘅生果類飲品都有新鮮果肉喺入面 勁fresh幾啱打卡👍🏻而我呢杯芒果雪山就面頭仲配有沙冰 飲到一半同芒果溶為一體後更加豐富😍.下次就算飽都要嚟食個甜品 試埋佢其他款式先得🙈

餐廳地方唔算好大 但位置都幾多幾舒適

呢到雖然係素食餐廳 但種類都幾多
不過原來甜品係好出名同出色架!

我地就叫左個意粉同pizza

•牛肝菌Impossible肉碎闊條麵🍝•
呢個pasta嘅賣相已經好吸晴 而且份量就好足料添👍🏻
入口仲充滿住啖嘅黑松露味 令味道層次更加豐富😍
而闊條麵嘅亦好軟硬適中 口感彈牙
麵嘅闊度仲足夠掛起曬啲醬汁一齊食添🤤

•蕃茄自家製水牛薄餅🍕•
唔好睇呢個pizza咁薄 佢係相當足料的!
外皮就係因為薄所以整得好脆身👍🏻
而面頭嘅芝士多到每塊都可以拉長長嘅絲😍

•芒果雪山🥭•
佢嘅甜品咁出名係有原因架!
下次就算飽都要嚟食個甜品 試埋佢其他款式先得🙈
2021-07-05 4640 瀏覽
今日又來到尖沙咀厚福街搵嘢食啦,呢度出名多嘢食。今日想食清小小,冇甘heavy ,就幫襯2DP啦!因為晚飯時段,我哋都等咗一陣位,睇嚟好多人都想食得健康。一坐低就即刻叫嘢食啦,我地叫左:2DP生酮全日早餐(All day breakfast)而家好多人為咗健康,追求生酮飲食。甘岩呢度有個生酮全日早餐,緊係要一試。入面材料有牛油果沙律🥗,炒蛋,炒菠菜,天貝,燒烤菇,羅馬串串蕃茄,士多啤梨🍓,藍莓🫐,奇亞籽布丁,橄欖油。全部都係健康食材,估吾到配搭一齊就變生酮飲食,食完都覺得自己健康左😆大啡菇素牛impossible漢堡配黑椒醬又係一個值得推介既漢堡!材料有impossible牛,芝士,大啡菇,生菜,蕃茄,苜蓿芽。雖然係素牛,但食落勁juicy,有牛味。成個漢堡勁足料。至中意入面既大啡菇,有咬口。漢堡外層烘得香脆,值得加分!配搭黑椒醬非常惹味。黑芝麻奶油窩夫🧇食完晚飯梗係叫返個甜品,見到有唔同種類嘅甜品我哋就揀咗個黑芝麻奶油窩夫配黑芝麻雪糕,諗住黑芝麻冇甘邪惡🤣嘩一上碟就即刻流口水,賣相一流!除咗有窩夫同雪糕外,仲有麻薯。麻薯煙煙韌韌,勁重芝麻味。窩夫好香蛋味,上面勁多奶油,都係芝麻味的🤣

因為晚飯時段,我哋都等咗一陣位,睇嚟好多人都想食得健康。

一坐低就即刻叫嘢食啦,我地叫左:
2DP生酮全日早餐(All day breakfast)

大啡菇素牛impossible漢堡配黑椒醬

黑芝麻奶油窩夫🧇
窩夫好香蛋味,上面勁多奶油,都係芝麻味的🤣成個甜品都好芝麻😋

嘢飲我哋就叫咗荔枝西柚烏龍同熱杞子菊花茶,感覺都好養生啊!

如果大家食厭咗出邊油膩重卡路里既晚飯,不妨過嚟2DP來個輕食之旅😍
2021-06-29
  • 大啡菇素牛impossible漢堡配黑椒醬
唔知你哋會唔會同B仔一樣,覺得大魚🐟大肉🥩食得多,有時都會悶,偶爾轉換一下,食下素食其實都幾舒服💕。呢間位於尖沙咀嘅新派素食,就係我會encore嘅素食店之一,雖然唔算食過好多次,但每次嚟佢哋都總有新意,餐單裏面除咗固有人氣菜式之外,仲會加入一啲時下流行嘅嶄新素食元素,睇得出餐廳老細係幾有Heart去經營餐廳。✨牛油果扁意粉配烤羅馬蕃茄($ 110)意粉入口牛油果香氣幾重,配料有大大粒嘅羅馬串串蕃茄、切粒秋葵同珍珠筍,表面仲會撒上合桃及杏仁片等,整體質感濃稠,口感豐富,豪無寡感。黑芝麻奶油窩夫 配黑芝麻雪糕($98)窩夫一上枱就聞到陣陣黑芝麻香氣,單係貌相同氣味已令人食指大動。窩夫外脆內軟,當黑芝麻奶油遇上黑芝麻醬,再混合埋黑芝麻雪糕,就能做到令窩夫冷熱交替之餘,亦能保持濃郁黑芝麻香氣。加上粒粒軟糯黑芝麻mochi,呢個甜品絕對係會令黑芝麻迷一試愛上。茄香猴頭菇蒟蒻麵($106)輕煎過嘅厚切猴頭菇,表面微脆,內帶絲絲狀嘅獨特口感,甚有「肉感」。條條爽口蒟蒻麵條均勻掛上連帶茄肉嘅茄醬,入口酸甜,開胃清新。另外,蒟蒻麵除咗係素食之餘,亦低卡飽肚,係減肥人士嘅恩物,食完成碟都毫無負擔同gui

✨牛油果扁意粉配烤羅馬蕃茄($ 110)

黑芝麻奶油窩夫 配黑芝麻雪糕($98)

茄香猴頭菇蒟蒻麵($106)
輕煎過嘅厚切猴頭菇,表面微脆,內帶絲絲狀嘅獨特口感,甚有「肉感」。條條爽口蒟蒻麵條均勻掛上連帶茄肉嘅茄醬,入口酸甜,開胃清新。另外,蒟蒻麵除咗係素食之餘,亦低卡飽肚,係減肥人士嘅恩物,食完成碟都毫無負擔同guilty感。

2021-06-14 3630 瀏覽
天氣太熱總係想食啲清涼嘅水果甜品,消暑解渴!行過厚福街見到餐廳門外大塊招牌有西瓜冰,二話不說入去解解暑!入到去梗係唔係淨係食西瓜冰咁簡單🤣西瓜冰🍉🍨啱晒呢個炎夏食!西瓜清涼凍冰冰底下係香綿奶滑嘅牛奶冰😍我一個人絕對食得晒!唔好同我爭食唷😚火龍果紅茶乳酪🦩顏色鮮艷 解暑又有益!呢邊仲有埋乳酪 正!呢度嘅素食簡直呃晒所有人😝炸雞點可以做到咁真㗎!!!呢個炸雞岩漿飯真係不錯!味道有啲似韓式石鍋拌飯😋impossible burger更加唔使講😜裏面有蕃茄芝士蔬菜等等,仲有埋真實度極高嘅素漢堡!口感同味道同正常嘅漢堡包好似,好食過真正嘅漢堡包!見到餐廳用新鮮嘅水果去製造甜品,特別開心又放心🥳餐廳仲有埋自己整嘅素雪糕,有茶味可選擇!其實食素真係可以好好味!餐廳仲有#生酮 食物供應唷!差唔多時候又叫食肉獸友們一齊去咬咬咬🥰......#chantaljj尖沙咀 #chantaljj素食 尖沙咀美食#hkveggie #香港素食#ketohk #ketodiet #新酮飲食
天氣太熱總係想食啲清涼嘅水果甜品,消暑解渴!

入到去梗係唔係淨係食西瓜冰咁簡單🤣

西瓜冰🍉🍨
啱晒呢個炎夏食!西瓜清涼凍冰冰

火龍果紅茶乳酪🦩
顏色鮮艷 解暑又有益!呢邊仲有埋乳酪 正!

呢度嘅素食簡直呃晒所有人😝炸雞點可以做到咁真㗎!!!
呢個炸雞岩漿飯真係不錯!味道有啲似韓式石鍋拌飯😋

impossible burger更加唔使講😜

見到餐廳用新鮮嘅水果去製造甜品,特別開心又放心🥳
餐廳仲有埋自己整嘅素雪糕,有茶味可選擇!

其實食素真係可以好好味!餐廳仲有#生酮 食物供應唷!

差唔多時候又叫食肉獸友們一齊去咬咬咬🥰
#新酮飲食
  • 火龍果紅茶乳酪
  • 西瓜牛乳刨冰
  • 瀑布芝士炸雞定食
冇諗過素食都可以食到菠蘿炒飯🍍另外泡菜卡邦尼意粉極出色好惹味🍝最難忘嘅一定係普洱朱古力雪糕🍨就算好飽都必試呢個甜品❗️❐ 原隻菠蘿炒椰菜花飯🍍 $188評分 ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▯ ▯ ▯ ⟰飯用左切碎左嘅椰菜花代替吾會整到好淋口感唔會輸比飯粒健康左又特別🍚🥦⟰成個飯仲有好多菠蘿粒假肉鬆粒蛋碎花生紫菜惹味十足✨但略嫌有少少偏鹹🙌🏻假肉鬆粒味道同真肉鬆冇咩分別❗️⟰整體感覺新奇又驚喜不妨一試🌟❐ 泡菜煙肉卡邦尼意粉🍝 $118評分 ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▯ ▯ 💁🏻‍♀️推介❗⟰泡菜同卡邦尼汁味道完美結合💯⟰小酸小辣既惹味得黎又夠Creamy💦仲有卡邦尼隻忌廉味同朋友爭住食❗️⟰扁意粉烹調出色口感煙韌一流每條掛汁🌟❐ 鹹蛋黃窩夫普洱朱古力雪糕 $98評分 ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▯ ▯ 💁🏻‍♀️推介❗⟰窩夫新鮮整起煙韌彈牙外皮鬆脆✨可惜食吾到好重鹹蛋黃味但係加埋中間嘅忌廉食已經好味到停吾到口❗️⟰普洱朱古力雪糕好香普洱茶味☕️又好重朱古力味🍫吾會太甜配埋窩夫🧇食勁勁勁正超推介❗️⟰🍌香蕉有焦糖喺面脆卜卜中和左成個嘅甜膩感🌟整體雖然冇咩鹹蛋黃味但係都好值得食🌟❐ 沙嗲素雞串燒

❐ 原隻菠蘿炒椰菜花飯🍍 $188

評分 ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▯ ▯ ▯ ▯ ▯
⟰串燒麻麻扮得唔太似一食就食得出係麵筋嘅味道🙌🏻
⟰沙嗲汁唔錯💦好香花生味仲有少少咖哩既感覺⭕️

🍚推介指數
☻ ☻ ☻ ☻ ☻ ☻ ☻ ☻ ☹ ☹ (10為最高)
  • 鹹蛋黃窩夫普洱朱古力雪糕
  • 泡菜煙肉卡邦尼意粉
✨必點小食墨西哥脆片幾好食,同doritos差唔多。佢嘅素芝士醬嗰texture係似真係芝士醬,但其實冇咩芝士味🤭。同時,佢加左啲墨西哥辣椒🌶️,令到啲墨西哥脆片惹味啲,不過真係有啲辣,唔食得辣嘅千祈唔好試啲墨西哥辣椒🤣🤣。利申我咬左一啖已經辣到收左皮🤦🏼‍♀️。🍽素芝士墨西哥脆片: HK $78好味指數👅:🌸🌸🌸🌸✨草莓控必點利申先依杯係我friend飲完嘅點評,我個人唔鍾意草莓味嘅嘢飲🤣🤣。首先顏色好靚、色彩分明,打卡一流😆。味道方面都唔錯,草莓味好濃,應該係用新鮮草莓整,不過要趁凍飲,隔左陣就無咁好飲🤔。🍽草莓牛乳豆乳: HK $44好味指數👅:🌸🌸🌸🌸✨素食漢堡包漢堡扒嘅肉質其實幾似真嘅漢堡扒👍🏻,我完全試唔出嗰分別🤣🤣。同埋嗰漢堡包都幾大份,啲包係外脆內軟,所以好抵食🤤,素食者真係應該嗌依個試下。不過呢,嗰芝士醬就有啲伏🤢,冇芝士味,建議大家淺嘗啲芝士醬就算啦😂。🍽芝士double dip紐約漢堡: HK $118好味指數👅:🌸🌸🌸🌸
✨必點小食
🍽素芝士墨西哥脆片: HK $78

✨草莓控必點
🍽草莓牛乳豆乳: HK $44

✨素食漢堡包
🍽芝士double dip紐約漢堡: HK $118
2021-09-17 0 瀏覽
用OpenRice book 12:00 好好個場冇咩人 肯比我地(2位)揀位冇話要留位比lunch hour 所以比細臺👍🏻1. 辣番茄素肉丸意粉可以辣少少😂 個素肉丸好好食好夠味份量足夠擺盤都唔錯👍🏻2. 蜜瓜牛乳刨冰 (牛奶可以轉豆奶, 煉奶可以轉黑糖糖漿)啱啱好唔太甜 賣相好好D 蜜瓜都好甜🤤服務都好好!OpenRice 8折之後起碼每個人最低消費$100但係我地差少少 都冇迫我地叫多個餐照比折我地🤤好多野都好貼心可以轉素食option ! 整體而言好推薦❤️
用OpenRice book 12:00

服務都好好!
OpenRice 8折之後起碼每個人最低消費$100
但係我地差少少 都冇迫我地叫多個餐
照比折我地🤤

好多野都好貼心可以轉素食option !
整體而言好推薦❤️

2021-09-16
  • 蜜瓜牛乳刨冰
2021-09-16 0 瀏覽
嚟到呢度食梗係食最出名嘅蜜瓜刨冰啦!🍈 同埋都有叫咗個🍫朱古力芭菲同埋泰式奶茶寒天豆腐花😋 首先佢個密瓜好甜,不過啲冰就冇乜味🤔另外佢個朱古力芭菲嘅雪糕係茶底好香好好味😚😚😋佢個泰式奶茶豆腐花就好有特色,冇諗過可以配奶茶🤣
2021-09-14 0 瀏覽
#Fusion素菜朝聖地每個人心中 總有一個常去餐廳清單 我呢位茹素嘅閨蜜亦唔例外 我哋嘅開餐熱點之一 就係呢間生酮素食fusion餐廳 菜式新穎賣相靚 喺奉行健康飲食嘅同時 都可以食得好潮😎-🍕普羅旺斯燉菜薄餅 $128薄餅底夠晒薄脆 外圍焦香脆卜卜 多種材料之中 比較特別而又鍾意嘅係薯仔粒同迷迭香 有口感 又有香草獨特芳香-🍛流沙鹹蛋黃燴飯 $138鹹蛋黃嘅流沙質感做得好 包裹每粒飯 啖啖有嚼勁得嚟又有濕潤度 鹹香蛋黃味亦夠 risotto以炸豆腐粒為配料都係第一次見 有創意‼️ 佢同白菌粒 正好中和飽膩感-🧇黑芝麻奶油窩夫配黑芝麻雪糕 $98即製窩夫充滿蛋香 外脆內軟 黑芝麻忌廉令整體口感更滑溜 碟邊嘅黑芝麻厥餅係亮點 充滿芝麻香 Q彈軟糯😋 黑芝麻控一定鍾意-📍2DP尖沙咀厚福街12-12A號藍馬商業大廈地下
#Fusion素菜朝聖地
🍕普羅旺斯燉菜薄餅 $128

🍛流沙鹹蛋黃燴飯 $138

🧇黑芝麻奶油窩夫配黑芝麻雪糕 $98

📍2DP
尖沙咀厚福街12-12A號藍馬商業大廈地下
2021-09-14 0 瀏覽
次次行過尖沙咀呢條食街都見到2DP大排長龍睇OPENRICE評價都幾高即管排隊試吓平日夜晚7:30PM去到排咗20分鐘, 算可以接受見到侍應都好快手同有禮貌的食物選擇好多估唔到新派素食其實一D都唔悶, 睇MENU真係乜都想試吓2DP All day breakfast 生酮全日早餐睇落非常豐富有我最愛嘅牛油果, 番茄仔, 蛋炒得好滑奇亞籽布丁味道都似西米露, 配椰汁甜甜哋幾好味RATATOUILLE PIZZA 普羅旺斯燉菜薄餅雖然話有羊奶CHEESE,但一D都唔羶配上薯仔, ZUCCHINI, 番茄, 迷迭香等等原來素PIZZA都可以好好味仲有好多甜品想試不過實在太FULL啦留返下次TEA TIME再嚟希望可以係港島區都開分店啦
次次行過尖沙咀呢條食街都見到2DP大排長龍
睇OPENRICE評價都幾高
即管排隊試吓
平日夜晚7:30PM去到排咗20分鐘, 算可以接受
見到侍應都好快手同有禮貌的

食物選擇好多
估唔到新派素食其實一D都唔悶, 睇MENU真係乜都想試吓

2DP All day breakfast 生酮全日早餐
睇落非常豐富
有我最愛嘅牛油果, 番茄仔, 蛋炒得好滑
奇亞籽布丁味道都似西米露, 配椰汁甜甜哋幾好味

RATATOUILLE PIZZA 普羅旺斯燉菜薄餅
雖然話有羊奶CHEESE,但一D都唔羶
配上薯仔, ZUCCHINI, 番茄, 迷迭香等等
原來素PIZZA都可以好好味

仲有好多甜品想試
不過實在太FULL啦
留返下次TEA TIME再嚟
希望可以係港島區都開分店啦

2021-09-13 0 瀏覽
食完飯梗係要食甜品啦,黎到厚福街間間甜品都好多人,求其揀一間就揀咗呢間,排隊都等咗15分鐘。叫咗個哈密瓜牛乳冰,泰式奶茶冰,仲有一杯金鑽鳳梨綠茶。哈密瓜牛乳冰,哈密瓜都好甜好新鮮,冰面都加咗煉奶,如果煉奶多啲會再好味啲,不過都。泰式奶茶冰,真係好泰式奶茶,都係啦得面頭有煉奶,如果中間都有煉奶會更加開心。呢杯金鑽鳳梨綠茶就真係唔好叫啦,非常一般,而且要$45都唔平。呢間野不過不失啦,下次可以再試下食生酮餐

叫咗個哈密瓜牛乳冰,泰式奶茶冰,仲有一杯金鑽鳳梨綠茶。

呢間野不過不失啦,下次可以再試下食生酮餐
2021-09-13 0 瀏覽
素食唔單止環保,仲更加健康!好多人來呢間餐廳食甜品,但我哋今日就食埋正餐~純素芝士dipdip impossible 紐約漢堡($138) 大大塊素肉,食落都同真嘅肉有幾分相似!旁邊附有一小瓶純素芝士,味道有少少沙嗲醬的影子。仲有沙律喺旁邊添!另外仲食咗普羅旺斯燉菜薄餅($128)脆脆的餅底加上芝士,仲有意式翠玉瓜添~甜品方便推介蜜瓜牛乳刨冰($108)基本上見到每台都有嗌,就梗係要試吓啦!成個蜜瓜咁上又好睇又好食😋
2021-08-26
2021-09-13 0 瀏覽
之前成日經過呢個位都見到人山人海,今次終於有機會試吓啦!牛肝菌impossible肉碎闊條麵($118) 菇味濃郁,而且熱辣辣,食落同真嘅肉碎有幾分相似~普羅旺斯燉菜薄餅($128),可以食到粒粒芝士,仲有濃厚嘅茄汁味,餅底薄脆唔會好飽,可以留返個肚食甜品!呢度嘅甜品好出名,蜜瓜牛乳刨冰($108)一粒粒一口一啖啱啱好,而且蜜瓜甜度爆棚,加上牛乳冰,係幸福嘅味道啊!仲食咗鐵觀音亞法奇朵芭菲,上面嘅抹茶布甸好似缺餅,煙銀得來有抹茶味~

2021-08-26
2021-09-12 1 瀏覽
蜜瓜牛乳刨冰 $108​大熱天時見到生果刨冰真係好想食🤤​好大份 好清涼消暑​食完即刻降溫👍​蜜瓜幾甜 刨冰好綿 而且食到好濃嘅牛奶味​超級消暑🥶正呀‼️​​味道👅👅👅👅​抵食🤑🤑🤑​環璄⭐️⭐️⭐️⭐️​服務👍🏻👍🏻👍🏻​番兜🍉🍉🍉🍉​(最高分x5)​

蜜瓜牛乳刨冰 $108​

環璄⭐️⭐️⭐️⭐️​
服務👍🏻👍🏻👍🏻​
番兜🍉🍉🍉🍉​
(最高分x5)​
成日行過尖沙咀都見到依間素食西餐廳2DP😍一到食飯時間好多人排隊,今次一早起Openrice book定位黎食晚餐。店鋪設計簡約環境唔算大,晚餐時間全場坐滿,比較擠擁😆出面仲有好多人排隊,打開餐牌見到多款主食、飲品同甜品,好多選擇,係素食界福音🌸1️⃣牛肝菌Impossible肉闊條麵 $118依款闊條麵有Impossible素牛肉碎、牛肝菌、雜菌、忌廉同有少量芝士碎,趁熱撈勻闊條麵都痴滿牛肉碎,麵條食落爽口有好香濃嘅菇味,仲有好多牛肝菌同雜菌,而素牛肉仿真度十分高,完全唔覺食緊素食,推薦😋2️⃣黑松露薯條 $78依個黑松露薯條份量十分多,另配有一碟黑松露醬,薯條最後食唔晒🥺食落味道正常,唔油膩、唔淋身,但黑松露醬味道唔算濃厚。3️⃣芥末芝士波 $42最麻麻係依款,味道十分普通,雖然食落有芥末味亦有少少軟心芝士feel,但芝士味唔重,芝士波黎到唔太熱,賣相👋🏻,定價有啲高🥲4️⃣火龍果紅茶乳酪 $48依杯火龍果紅茶乳酪,粉紅外表好吸晴,打卡一流💯飲落火龍果味超濃郁,而紅茶味唔算重同乳酪夾埋酸酸甜甜,好好飲呀😍5️⃣蜜瓜牛乳刨冰 $108推薦依款蜜瓜牛乳刨冰💯粒粒蜜瓜已經預先挖出堆切成蜜瓜山,賣相👍🏻蜜瓜食

1️⃣牛肝菌Impossible肉闊條麵 $118

2️⃣黑松露薯條 $78

3️⃣芥末芝士波 $42

4️⃣火龍果紅茶乳酪 $48

5️⃣蜜瓜牛乳刨冰 $108
推薦依款蜜瓜牛乳刨冰💯粒粒蜜瓜已經預先挖出堆切成蜜瓜山,賣相👍🏻蜜瓜食落十分鮮甜,好清新🤤而綿綿牛奶冰加埋煉奶,奶味更突出,配埋蜜瓜食一流。