2020-05-26 80 瀏覽
這次去了一家主打素食的餐廳,在這個抗疫時間就更加要吃得健康一點☺。店鋪位置尖沙咀厚福街裡面,裝修以白色為主格調,是小清新的新派素食甜品餐廳。在剛剛開門的時間去最好不過,因為人流未開始多,又可以慢慢地享受午餐😆。💥原隻菠蘿炒椰菜花飯 HKD$188,一上菜時已經看呆了🤭,因為很大個菠蘿殼裝著滿滿的食物,用了椰菜花/素肉碎/雞蛋/素肉鬆/菠蘿/提子乾/腰果製作而成。左邊是素肉鬆,右邊是雞蛋絲,比例是一半半賣相不道。食物沒放太多調味道,味感覺清新因為有菠蘿在裡面,酸酸甜甜的口感既開胃又惹味。💥酥炸素豬扒 HKD$49,吃素當然要吃新豬肉😆,味道與豬肉相近但又健康一點。營養價值又差不多,若果沒有看餐牌真的會誤會為真豬肉🤣🤣。外皮脆脆的味道挻香口,挻喜歡這個口感和味道😇。💥士多啤梨配奶油窩夫 · 鐵觀音雪糕 HKD$98,飯後當然來份甜品,這次雖然有原因而吃不到蜜瓜刨冰。所以我們點了窩夫😆,面頭有美美唧花擺盤不錯賣相很吸引😍,窩夫口感煙韌鬆軟,整體味不會太甜😆。💥焦糖瑪奇朵 HKD$44,來杯咖啡提提神打打卡吧😊,靜靜很喜歡咖啡有美美拉花😍,咖啡味道香濃,而且味道不會太甜🥰。💥玫瑰菊花大棗茶 H

💥玫瑰菊花大棗茶 HKD$38,這個組合的茶飲既滋潤養顏又養肝明目清熱,女生飲多一點也不怕呢😆,但要記得懷孕/經期時的女生不可飲用🤫,濕重的朋友也不宜飲用大棗。茶飲味道清新,而且又提神🥰。
2020-05-25
2020-05-19 534 瀏覽
2DP是小清新的素食餐廳,主打的新穎素食,不停推陳出新。除了賣相吸睛的綿綿冰,今次特意來試新主菜——原隻菠蘿炒椰菜花飯,與閨蜜享受美味的營養素食。原隻菠蘿炒椰菜花飯 $188 造法非一般,以椰菜花粒代替米飯,口感綿密,又不用攝取高澱粉質,健康創新。表面鋪滿海量素肉鬆、雞蛋絲、提子乾及果仁碎,啖啖口感豐富,細嚼中發現莞茜的調味,即使是素食,都不失惹味感覺。最吸引是飯夾雜菠蘿粒,十分香甜多汁,增加了飯粒濕潤度,與素肉鬆咸甜並施,令人回味。黑松露醬雜菌包配黑松露炒蛋 $108豬仔包烘至酥脆,夾著蕃茄、生菜絲及大啡菇,最驚喜是滑溜的黑松露炒蛋,帶濃濃的松露幽香,夾在包內享用,是清新吸引的組合。大口咬下去,面包香脆可口,吸收了黑松露香氣,加上沙律醬提鮮,層次感豐富。伴碟配上甜醋沙律菜,特別清新,推薦食素的朋友試一下。蜜瓜牛乳刨冰 $108十分巨型,以蜜瓜殼作容器,盛載著牛乳刨冰,蜜瓜粒疊成小山丘般,令人心心眼。先吃一口蜜瓜,入口香甜清潤,而牛乳刨冰用上了北海道3.6牛奶製作,呷一口,溶化成濃郁牛奶,質感柔滑,冰爽滋味。火龍果紅茶乳酪 $42 外型粉紅夢幻,可愛的紅鶴飲管,與乳酪十分配搭。表面乳酪
原隻菠蘿炒椰菜花飯 $188
黑松露醬雜菌包配黑松露炒蛋 $108
蜜瓜牛乳刨冰 $108
火龍果紅茶乳酪 $42
外型粉紅夢幻,可愛的紅鶴飲管,與乳酪十分配搭。表面乳酪像微酸雪葩,拌勻後質感順滑,快快吸啜,火龍果香充滿口腔,非常清新,感覺健康。
2020-05-16
  • 火龍果紅茶乳酪
  • 蜜瓜牛乳刨冰
2020-04-24 1759 瀏覽
#2dp 素吃推薦的餐廳,每次來都有新搞作,店主真是好有HEART ,不停創作新食譜給食客驚喜🤓🤓 今次有菠蘿炒飯🍍🍚講明素食當然係非一般的菠蘿炒飯啦!🔹原隻菠蘿炒椰菜花飯 $188 非一般就是用椰菜花切粹粒代替飯,不怕高澱粉質。更有大量素肉鬆,煎蛋,素肉碎,提子干,非常惹味又健康,太完美啦😋😋😋😋同場加影素炸雞腿🍗🍗 看外表都懷疑緊是素食嗎?跟真正炸雞一般,外皮非常香脆,偽肉是用了多層有機鮮腐皮包著 素麵糰製成,還有雪條棒扮骨頭,很用心製作,吃一口後,還有一絲絲肉質感,鮮嫩的脆香素雞鎚,美味可口😋😋😋😋🍗🍗🔹純素雞脾 $47 4件🔹自家製芋圓桃膠仙草豆花 $56 芋圓好彈,桃膠都唔少,即時滋潤度提升⬆️⬆️好台灣feel👍👍👍🔹自家製芋圓加芋泥豆花 $56 芋泥控的我真是必點item ,芋泥夠濃厚,好香滑配豆花,滑得來又極富口感,非常好味😍😍😍🔹蜜瓜雪山 $78 夢幻粉綠色,採用日本蜜瓜,甜度高而多汁,果肉亦如雪糕般順滑,入口溶化,綿滑香濃😀😀😀😀
講明素食當然係非一般的菠蘿炒飯啦!

🔹純素雞脾 $47 4件

• 原個南瓜忌廉大麥飯
  • 脆香素雞鎚
2020-04-20 1233 瀏覽
好幾次經過厚福街都留意到這一間「2DP」,一直以為它是一家甜品店。直到昨天友人帶筆者光顧上一回,才發現原來是素食店來的。裝修非常有清新的感覺,和傳統素食店的感覺完全不一樣。餐廳研發的素食『家香雞』,試了脆雞胸。素脆雞胸使用了鷹嘴豆粉、豆腐等這一類superfood製成全麥麵筋seitan,有豐富蛋白質之餘,又不含膽固醇。口感雖然和真雞肉未盡相同,但加上秘製調味和炸粉,同樣香脆惹味。配上酸辣醬,加點辣會吃得更過癮。無論是薯條或是黑松露沙律醬,份量都是頗多的。薯條是連著薯皮,可見是原個薯仔切條再炸香。薯香味加上濃郁的黑松露沙律醬,令人越吃越多。賣相非常美的菠蘿炒飯,原個菠蘿舖上大量素肉鬆和雞蛋絲。炒飯夾雜著椰菜花、素肉碎、菠蘿粒、提子乾和腰果,完全泰式風味,口感豐富多彩。當中菠蘿粒非常香甜,配上惹味的素肉碎,咸甜交織,美味非常。打卡度高的蜜瓜牛乳刨冰。用蜜瓜殼作盛載容器,先把果肉刮成一顆顆小圓球取出,然後倒上牛乳刨冰,再把蜜瓜球舖在外面,堆砌成一座小山丘般。蜜瓜入口非常香甜,而牛乳刨冰用上了北海道3.6牛奶製作,奶香味濃厚。

裝修非常有清新的感覺,和傳統素食店的感覺完全不一樣。
素香脆雞胸

,有豐富蛋白質之餘,又不含膽固醇。
素香脆雞胸

。配上酸辣醬,加點辣會吃得更過癮。
黑松露薯條

。薯香味加上濃郁的黑松露沙律醬,令人越吃越多。
原隻菠蘿炒椰菜花飯

賣相非常美的菠蘿炒飯,原個菠蘿舖上大量素肉鬆和雞蛋絲

原隻菠蘿炒椰菜花飯

當中菠蘿粒非常香甜,配上惹味的素肉碎,咸甜交織,美味非常

2020-04-19
黑松露薯條
2020-04-12 1228 瀏覽
這間餐廳每次經過厚福街見到都會跟友人說想吃,今次終於可以跟友人進來試試。餐廳以白色簡約風裝修為主,餐牌上有多款不同的素食可以選擇!純素雞脾,這款雞脾外型真的很像雞搥,而雞搥是用腐皮整成的,再配有甜酸醬,令味道有點像麥記的脆香雞翼。40度風乾脆餅. 純素芝士醬,這款風乾脆餅用上亞麻籽、南瓜籽、葵花籽及芝麻製成,有咬口而且咸咸地,再配上素芝士醬,味道惹味!還配有沙律菜,很豐富呢!原隻菠蘿炒椰菜花飯,這款跟平時吃的菠蘿炒飯差不多,米飯轉了椰菜花,內有菠蘿肉、提子乾、素肉碎、雞蛋、腰果,味道酸酸味味,很有泰國菜的菠蘿炒飯風味,而且用上菠蘿盛著,吸晴之餘也很大份,十分飽肚!荔枝西柚烏龍,有烏龍茶甘香,也有淡淡的荔枝,整杯感覺很fresh很消滯!西瓜牛乳刨冰,刨冰用上牛奶味道的刨冰幼滑,有香濃的牛奶味!西瓜肉頗多,鮮甜多汁,用上西瓜殼盛著,影相打卡一流!估唔到素食都可以咁好味,有機會一定會再來試下其他款式!
餐廳以白色簡約風裝修為主,餐牌上有多款不同的素食可以選擇!
純素雞脾
40度風乾脆餅配純素芝士醬
荔枝西柚烏龍
西瓜牛乳刨冰
估唔到素食都可以咁好味,有機會一定會再來試下其他款式!
2020-04-07
純素雞脾
40度風乾脆餅配純素芝士醬
西瓜牛乳刨冰
2020-05-27 0 瀏覽
蜜瓜牛乳刨冰🍧($108)蜜瓜裏面係滿滿牛奶冰,加上少少煉奶,在鋪滿一層蜜瓜,蜜瓜好清甜,牛奶冰口感比較粉,同棉花冰一樣, 而且唔會好甜,感覺清爽,食晒成個都冇罪惡感下次會試吓奶茶刨冰,見到隔離枱點,覺得好吸引

蜜瓜牛乳刨冰🍧($108)
蜜瓜牛乳刨冰

下次會試吓奶茶刨冰,見到隔離枱點,覺得好吸引
蜜瓜牛乳刨冰
2020-05-27 0 瀏覽
好味 #晚餐 分享 ~ 素食餐廳今日同大家分享的是素食在電視也有介紹過的😊😊原隻菠蘿炒椰菜花飯❤$188Pineapple Fried Cauliflower Rice有椰菜花、素肉碎、雞蛋、素肉鬆、菠蘿、提子和腰果等食材,非常豐富肉碎及豬肉鬆😋好味😋口感同真肉無分别👍🏻烤大啡菇素牛漢堡, 黑椒醬 ❤$138Grilled Portobello Mushroom Vegan Beef豐富肉汁,肉質和口感😋 真係以為食緊牛肉🤣茄香猴頭菇蒟蒻麵😋😋$106Lion's Mane Mushroom Konjac Noodle with Tomato Sauce猴頭菇、雜菌、嫩菠菜配番茄醬,酸酸地又開胃😋食幾多都唔怕肥🤣火龍果紅茶乳酪❤❤$42Dragon Fruit Yogurt Tea味道好清新,真係好飲😋😋
好味 #晚餐 分享 ~ 素食餐廳
今日同大家分享的是素食
在電視也有介紹過的😊😊
原隻菠蘿炒椰菜花飯❤$188
肉碎及豬肉鬆😋好味😋口感同真肉無分别👍🏻
烤大啡菇素牛漢堡, 黑椒醬 ❤$138
豐富肉汁,肉質和口感😋 真係以為食緊牛肉🤣
茄香猴頭菇蒟蒻麵😋😋$106
猴頭菇、雜菌、嫩菠菜
配番茄醬,酸酸地又開胃😋食幾多都唔怕肥🤣
火龍果紅茶乳酪❤❤$42
Dragon Fruit Yogurt Tea
味道好清新,真係好飲😋😋
  • 茄香猴頭菇蒟蒻麵
  • 烤大啡菇素牛漢堡
  • 火龍果紅茶乳酪
身邊總有朋友係素食者,所以每次出黎見面都會搵d特色素食俾我呢位朋友今日我地就黎到尖沙咀 呢間專食Fusion 素菜既2dp呢到除左有正餐仲有甜品添!【原隻菠蘿炒椰菜花飯】$188內含椰菜花、素肉碎 雞蛋、素肉鬆、菠蘿、提子乾、腰果 炒成;原隻菠蘿裝住香噴噴熱辣辣既椰菜花炒飯,菠蘿面上鋪滿了雞蛋絲及素肉鬆每啖都可以食到香口好味既腰果及提子乾,令想個炒飯口感非常有層次!【烤菠蘿lmpossible漢堡。燒烤醬】$138 (含有「五辛素」、「雞蛋」、「奶素」)超厚身既菠蘿片新鮮又香甜,仲有不得不讚呢塊素肉漢堡扒,食落口感同牛肉一樣,唔講真係唔知食緊素,口感一樣多汁又嫩滑。最最最後一定一定要食埋佢個甜品先好買單啊!今次我就試左呢個【泰式奶茶刨冰】$72 ;超級香濃的奶茶香,加上軟綿綿入口即溶既刨冰絲,底層仙草,面層有Oreo碎加煉奶,真係超超超好食!整親食得超滿足又好味,我對素食真係完全改觀晒,超創新既一間素菜館,大家可以試試。

【原隻菠蘿炒椰菜花飯】$188

【烤菠蘿lmpossible漢堡。燒烤醬】$138
(含有「五辛素」、「雞蛋」、「奶素」)

2020-05-23 12 瀏覽
原隻菠蘿炒椰菜花飯,以原隻菠蘿盛載住沒有飯的炒飯,係以椰菜花粒代替米飯,口感上真係做得好出色,椰菜花粒嘅Size、咬口都好類近飯粒;配料好豐富,包括有菠蘿、雞蛋絲、素肉鬆、提子乾、腰果,食落味道充滿果香、酸甜,菠蘿鮮甜多汁,素肉鬆咸香、好惹味,整體口感好多元化、濕潤,而且高纖、低卡、飽肚。純素芝士DipDip紐約漢堡,Impossible Burger素牛漢堡,雖然漢堡扒採用全植物製造素肉製作,但口感、味道超似真牛肉,食材好新鮮;麵包經烘烤,口感外脆內軟;素牛漢堡扒好Juicy,味道香口;配菜份量十足,有蕃茄、椰菜絲、蘿蔔嬰、洋蔥、蕃茄醬;特調DipDip醬汁,味道好獨特;雜菜沙律,各款蔬菜味道鮮甜、口感爽脆,沙律汁味道甜醪。泰式奶茶刨冰,泰式奶茶味道濃郁、甜度適中;刨冰,口感如同綿綿冰一樣,口感細滑、綿密、軟綿、入口即化;配以Oreo、煉奶食用,口感、味道更佳;最下層更有Q彈嘅仙草凍,好有驚喜。自家製芋圓桃膠仙草豆花,芋圓、地瓜圓煙韌、彈牙,食落好足料,甜度合適;桃膠份量十足,食落好清爽;仙草口感滑身;豆花口感滑溜,黃豆味道濃厚,配上黑糖糖水,清甜不膩。

2020-05-20 19 瀏覽
以往食素都係以中菜既菜式為主, 食得多都會悶~ 所以一直都會搵下有d咩比較新式d又特別d既素食餐廳🥗.. 可以打破我對素食既印象~~其實今次黎食 係俾佢地既菠蘿炒飯吸引左🍍 哩個炒飯其實係冇飯架✖️🍚😂.. 因為用左早排好興既椰菜花黎扮飯, 真係估佢唔到連飯都要"素"埋一份~ 同埋有勁足料既菠蘿, 令到整體既味道唔會變得好dry... 同埋係面頭有超多nuts, 想唔健康都唔得啦😂😂 完全好岩減肥時候食呀!!除左哩個飯之外, 仲有沙律都係俾足料, 成碗都有好多牛油果🥑當然飯後1定要食埋佢地signature既牛奶刨冰🍧😍

當然飯後1定要食埋佢地signature既牛奶刨冰🍧😍
2020-05-13 54 瀏覽
朋友諗起有Keto餐廳就會諗起我,即刻帶我去食!😋😋今次佢帶我去到尖沙咀厚福街依家好多香港餐廳都鼓吹生酮飲食!👍🏼😋都係果句,其實只要將你煮既調味料🧂換晒新酮調味料就可以!👍🏼😋仲同平時食既味道根本就冇分別!👍🏼😋健康好多!👍🏼☺️當然,食物都要揀過先食得!😃但其實大部份都可以食既!😁今日就試咗個菠蘿椰菜花炒飯!🍍🥦我食完之後一直都以為自己食緊菠蘿炒飯!🍍超入味!🍍👍🏼😍簡直同平時食嘅菠蘿炒飯冇分別!🍍👍🏼😃仲有個All Day Breakfast!🥗🍴🥗賣相吸引!配合埋生果🍓同埋奇亞籽甜品!🥰比All Day Breakfast更All Day Breakfast!🥗👍🏼🥰防彈奶昔(牛油果可可杏仁奶)呢杯奶真係好出色!🥑🍫🥛👍🏼好好飲!🤤可可味夠濃烈!🍫唔飲杏仁奶既都可以飲下!🥛夠晒飽肚!🥑🍫🥛飲完呢杯奶我直頭飽到上心口!😆正!

依家好多香港餐廳都鼓吹生酮飲食!

2020-05-08 64 瀏覽
創新素食2DP 😋·上個月先同靚仔朋友黎食過2DP嘅美味素食抗疫午餐, 今次又同靚媽食新菜色!·原隻菠蘿炒椰菜花飯 $188呢個菠蘿炒飯🍍好大個呀!佢同平時嘅菠蘿炒飯不同之處就係以椰菜花代替米飯, 食落嘅感覺又健康又清新! ,再拌有菠蘿肉、雞蛋絲、素肉鬆、提子乾、腰果,食落同平時嘅菠蘿炒飯一樣咁美味!  口感一流! ·生酮早餐 $138嫩滑嘅炒蛋, 清爽嘅炒菠菜、燒juicy嘅烤菇、健康嘅奇亞籽布丁、香甜嘅車厘茄, 配上新鮮嘅牛油果沙律, 食得健康又有營養!👍
創新素食2DP 😋
原隻菠蘿炒椰菜花飯 $188
生酮早餐 $138
2020-05-07 65 瀏覽
這間新派的素菜餐廳「2DP」,係厚福街中間,已經幫襯咗幾次,今日想安靜食個午餐,坐Bar 檯,聽聽歌,點咗沙律及甜品:牛油果有機紅菜頭彩虹沙律🥗 $118色彩繽紛的沙律由紅菜頭、牛油果丶藜麥、青瓜、粟米粒、鷹嘴豆及新鮮沙律菜拼湊而成,配以凊新的低脂乳略醬,色香味俱全,充滿春日氣息,食得很開心~蜜瓜牛乳刨冰$108好有夏天 feel,蜜瓜山外表討好, 蜜瓜香甜,裡面更加吸引,以北海道3.6牛奶製整的牛乳刨冰,食落啖啖透心涼。開心其實好簡單。

牛油果有機紅菜頭彩虹沙律🥗 $118

蜜瓜牛乳刨冰$108

開心其實好簡單
2020-05-05
2020-05-02 66 瀏覽
晚上九時多去2DP 吃甜品,座位在店的角落,冷氣十分不足。叫了兩款甜品,西瓜荳乳刨冰,西瓜是室溫的,亦沒有西瓜味,刨冰也沒有荳乳味;鐵觀音雪糕窩芙的雪糕比其他地方吃過的都苦,士多啤梨果醬奶油跟整份甜品都不夾,旁邊的水果也沒有味。在店外等待的時間不算長,但可能後來人較多,一吃完就有staff 過來請我們讓位,整體享受程度很低。外表好看,可作打卡用,但價錢不便宜,在這個價位來講,對味道、環境和服務都十分失望。

2020-05-02 47 瀏覽
🍴西瓜。牛乳冰炎炎夏日有乜好得食個西瓜牛乳冰😂之前都已經同友愛食過蜜瓜版,西瓜雖然係肥A大愛,但係只能說暫時未到西瓜最好味嘅時候,甜度輕微,但沒有起沙。牛乳冰一樣出色,真係好好味😋🍴原隻菠蘿炒椰菜花飯菠蘿原隻上,其實全個炒飯都係素食,不過食落就唔多覺嘅,素肉鬆好多,郁一郁就山泥傾瀉😂。炒飯配菠蘿就好清新解膩,不過略濕。🍴荔枝西柚烏龍好清新嘅飲杯,荔枝有少少酸,西柚微澀,同烏龍茶都幾夾。
🍴西瓜。牛乳冰
炎炎夏日有乜好得食個西瓜牛乳冰😂

🍴原隻菠蘿炒椰菜花飯

🍴荔枝西柚烏龍
好清新嘅飲杯,荔枝有少少酸,西柚微澀,同烏龍茶都幾夾。
  • 西瓜牛乳刨冰