2019-09-12 751 瀏覽
🎐骨妹臨時有野做唔得閒,但都唔會阻止到熊妹同基路妹覓食的雅興。📌尖沙咀「厚福街」出哂名係食街無人不曉,幾年前,《2DP》先以特色甜品打響名堂,近來更大搞素食唔知又有幾多人知呢?📌walkin 晚上8時來到,嘩,坐無虛席,睇黎都好多人追素而來,熊妹同基路妹唯有係門口等食客離座。📌等待期間無事幹就當然最好睇定食咩喇。📌果然係素食餐廳,全部menu都係素食主題,仲要係幾有新意的菜式幾吸引喎!有素牛漢堡,素菜意粉,素雞,素食甜品,價錢又大眾化幾合理。泰式冬陰醬蒟蒻麵,$58📌蒟蒻麵咁特別,好少地方見到有呢款,仲要冬陰公口味,一定要試下。材料有泰國露荀,豆乾,雜菌,全部都係素菜材料,聽落都好健康。嘩,冬陰公醬味好濃,係醬汁唔係湯汁,比較容易沾上本身無味的蒟蒻麵上,令成件事都充滿味道,基路妹非常欣賞咁樣的做法,話好聰明。眾所週知,蒟蒻麵係減肥恩物,零卡路里之飲又飽肚,食幾多都唔怕。原個南瓜盅。大麥飯,$138呢款大麥飯簡直係成個素食餐牌中的招牌菜,賣相以原個南瓜盅🎃呈上夠哂派頭之餘,內饀忌廉大麥飯仲會多到滿瀉,非常震撼。忌廉汁撈飯不嬲都好味,奶油味重又易入口,重點係唔係普通白飯🍚,係非常之有咬口的

📌等待期間無事幹就當然最好睇定食咩喇。

泰式冬陰醬蒟蒻麵
泰式冬陰醬蒟蒻麵,$58

原個南瓜盅。大麥飯,$138

忌廉汁撈飯不嬲都好味,奶油味重又易入口,重點係唔係普通白飯🍚,係非常之有咬口的麥飯,口感煙煙韌韌,纖維性超高,熊妹不嬲都好高纖食品多過白米,簡直食正熊妹個飯🤩。
大麥飯再連埋綿綿的南瓜撈埋一齊食,真係幾夾,超多的澱粉質,食兩啖都飽哂。

原個南瓜盅。大麥飯
📌好,再close-up睇多次,🈵瀉到呢~好幸福呀🥳。
脆香素雞鎚
脆香素雞鎚,$39
📌叫左兩樣主食,點都叫樣小食過下隱。

外層包著腐皮的素雞鎚,係仿炸雞的脆皮,內裡就係豆做的素肉,幾有肉質口感,點上茄汁,味道香脆可口,一碟有4件都幾抵食喎!

火龍果紅茶乳酪,草莓豆乳
火龍果紅茶乳酪,$42
熊妹愛火龍果,不論白肉紅肉都鐘意,纖維質高又排毒!撈上乳酪酸酸地幾開胃!

草莓豆乳,$44
基路妹唔飲得牛奶,有豆乳飲品就岩哂佢!果真有粒粒新鮮草莓🍓,再溝上草莓醬,甜度適中,成杯都幾creamy,幾好味!

📌今次嚐素初體驗菜式真係幾特別,味道美味,而且配撘得宜,令熊妹同基路妹對素食大開眼界!一致認為可以再encore試埋素漢堡同其他小食!
2019-09-02
泰式冬陰醬蒟蒻麵
脆香素雞鎚
火龍果紅茶乳酪,草莓豆乳
2019-09-09 654 瀏覽
在上手手提電話跟電話裡面的「開飯喇」戶口還未報銷之前,其實我早已經在尖沙咀「厚福街」巷口裡面,素食兼甜品餐廳「2DP」裡面,食過了一款新鮮蜜瓜牛奶刨冰甜品「蜜瓜碗 · 農場牛乳刨冰」。而且我曾經在上手「開飯喇」戶口食評裡面,評過「蜜瓜碗 · 農場牛乳刨冰」裡面的味道。至於「2DP」裡面的另外一款著名的牛乳刨冰甜品,食店因為「西瓜碗 · 農場牛乳刨冰」裡面的西瓜缺貨而未能提供。不過,今次重臨尖沙咀「厚福街」,我發現我今次的運氣總算挽回了一點點,因為今次「2DP」裡面終於都有西瓜現貨,提供到「西瓜碗 · 農場牛乳刨冰」給我享用了。截至今日為止,我手頭上還有幫襯了二十餘間食店,食過一兩款跟「西瓜碗 · 農場牛乳刨冰」味道口感類似的新鮮西瓜加牛乳刨冰甜品,包括今次的「2DP」在內。「2DP」裡面的原個新鮮西瓜果肉加牛奶刨冰甜品,「西瓜碗 · 農場牛乳刨冰」暫時是我食過的西瓜雪奶刨冰甜品裡面味道最甜,牛乳甜味最濃郁的雪奶刨冰甜品。雖然「西瓜碗 · 農場牛乳刨冰」載體「西瓜」的實際體積大小,始終不及「2DP」另一款牛奶刨冰甜品,「蜜瓜碗 · 農場牛乳刨冰」使用的新鮮蜜瓜那麼巨大。但是「2DP」「西

但是「2DP」「西瓜碗 · 農場牛乳刨冰」裡面的刨冰,真正名副其實是由牛乳材料製成刨冰,經過食店裡面的刨冰機器製造出來,真真正正擁有牛乳甜味的幼細韓國雪奶冰。

至於「西瓜碗 · 農場牛乳刨冰」甜品的實際體積,出奇地反而不及「蜜瓜碗 · 農場牛乳刨冰」那麼巨大,因為「蜜瓜碗 · 農場牛乳刨冰」使用的蜜瓜體積真的很巨大,大得可以容納大量的甜味牛乳刨冰。

相反「2DP」廚房安排「西瓜碗 · 農場牛乳刨冰」使用的西瓜原材,反而只是一個體積比較細小的新鮮西瓜。不過「2DP」廚房總算把西瓜裡面的果肉完全挖了出來,再加入甜味牛乳刨冰,終於成為我心目中的「西瓜雪奶冰」。

儘管「2DP」的「西瓜碗 · 農場牛乳刨冰」甜品,原材料西瓜實際製成品體積,始終不及「蜜瓜碗 · 農場牛乳刨冰」裡面的原材料蜜瓜那麼龐大。

但是「2DP」裡面廚房製造出來的「西瓜碗 · 農場牛乳刨冰」,「西瓜碗 · 農場牛乳刨冰」裡面的甜味牛乳刨冰,加上挖出來的西瓜果肉,卻是我暫時食過的貨真價實,如假包換的西瓜牛乳雪奶冰甜品

「西瓜碗 · 農場牛乳刨冰」裡面的牛乳刨冰,是從食店廚房刨冰機器裡面加入牛乳原材料後,機器即場製造出來的牛乳甜味刨冰,「2DP」廚房再在甜味牛乳刨冰上面加上西瓜果肉,「西瓜碗 · 農場牛乳刨冰」大功告成。

「2DP」從廚房裡面把原個「西瓜碗 · 農場牛乳刨冰」甜品製成品端出來之後,就沒有附帶任何其他調味料,直接送到我在餐廳裡面,望向店外街道的落地玻璃,落地玻璃餐檯的檯面面前。

不過「2DP」甜品「西瓜碗 · 農場牛乳刨冰」,「西瓜碗 · 農場牛乳刨冰」裡面的牛乳刨冰甜味,是正宗韓國風格的「雪奶冰」甜品,至今仍然在我心裡面,留下非常深刻印象。

「西瓜碗 · 農場牛乳刨冰」裡面的牛乳刨冰,是正宗韓國餐廳廚房裡面的雪奶冰製冰機器,店員加入牛乳原材料後,開動機器製造出來的甜味牛乳雪粉。

「2DP」廚房裡面的店員,再把製冰機器裡面製造出來的牛乳雪粉,逐點砌入已經挖出西瓜果肉的西瓜殼,製成「2DP」雪奶刨冰甜品「西瓜碗 · 農場牛乳刨冰」。

「西瓜碗 · 農場牛乳刨冰」裡面的西瓜果肉,西瓜果肉味道非常甜美,我覺得「西瓜碗 · 農場牛乳刨冰」的原材料西瓜,是新鮮當造的成熟甜味西瓜水果。

顏色紅彤彤,味道非常之甜和成熟的新鮮西瓜果肉,再加上由刨冰機器新鮮製造出來,正宗韓國甜品風格的牛乳雪奶冰冰粉,變成我食過甜品餐廳裡面,味道最甜的「西瓜雪奶冰」甜品
西瓜碗 · 農場牛乳刨冰

儘管「2DP」刨冰甜品「西瓜碗 · 農場牛乳刨冰」的實際售價價錢一點也不便宜,每個「西瓜碗 · 農場牛乳刨冰」售價跟「蜜瓜碗 · 農場牛乳刨冰」一樣,都是賣港幣一百零八元正。

一分錢一分貨,「2DP」的「西瓜碗 · 農場牛乳刨冰」跟「蜜瓜碗 · 農場牛乳刨冰」兩款牛乳刨冰甜品,價錢看似不便宜,但是兩款牛乳刨冰甜品的性價比,竟然出乎我意料地偏高。

在「2DP」眾多的牛乳刨冰甜品裡面,「蜜瓜碗 · 農場牛乳刨冰」跟「西瓜碗 · 農場牛乳刨冰」都成為了我現在所有「非韓國系」餐廳裡面,食到牛乳味道最甜,不需加其他調味料的刨冰甜品

即使「2DP」雪奶冰甜品「蜜瓜碗 · 農場牛乳刨冰」,跟「西瓜碗 · 農場牛乳刨冰」,兩者的售價雖然不算便宜,但是我經歷兩代「開飯喇」戶口,前後光顧兩次「2DP」,結果都食到甜味的「農場牛乳刨冰」。

坊間很多售賣刨冰的甜品店,都經常會遇上製作刨冰的機器意外故障,提供不到雪奶冰或牛乳刨冰給食客的問題,製作刨冰的機器某程度上,都,有它自己需要付的責任。

但是「2DP」廚房裡面負責製作牛乳刨冰的機器,卻能一直保持應該有的穩定水準,長期成功製作出甜味的牛乳刨冰,而且不需要食客另外再加入煉奶或糖漿,或者其他甜品去調味,變成想食就可以立刻食的雪奶冰甜品

至於「2DP」餐牌裡面的飲品方面,我另外點了一杯手調果汁梳打飲品,飲品的名稱叫做「芒果熱情果梳打」。「2DP」的「芒果熱情果梳打」裡面的熱情果核,沒有我在西貢墟喝到那麼多。

但是「芒果熱情果梳打」飲品裡面的芒果甜味,跟熱情果甜味都頗為濃厚,沒有被無味梳打水那溝淡,飲品裡面的芒果甜味跟熱情果甜味都十分容易感受到。
芒果熱情果梳打

之前我曾經在西貢墟裡面,都曾經喝過混合了芒果甜味跟熱情果甜味的氣泡飲品,不過西貢墟飲品店裡面的芒果熱情果氣泡飲品,甜味相對會比較淡薄。

但是「2DP」「芒果熱情果梳打」飲品裡面的芒果甜味,跟熱情果甜味味道,都比西貢墟裡面的氣泡飲品為之濃厚,即使「2DP」價錢比較昂貴,但是性價比卻沒有被比下去。

畢竟「2DP」「芒果熱情果梳打」飲品的售價相對比較昂貴,但是由於「芒果熱情果梳打」飲品裡面的芒果甜味,跟熱情果甜味都很濃厚,間接令「2DP」「芒果熱情果梳打」飲品性價比變得可觀。

最後我享用完「西瓜碗 · 農場牛乳刨冰」跟「芒果熱情果梳打」飲品之後,準備到「2DP」收銀櫃檯結賬埋單的時候,食店這時候才告訴我,印製收據的機器故障,印製不到收據發票。

結果我只能選擇,用手機拍下「2DP」收銀機電腦屏幕裡面的收據確認記錄畫面,當作收據了事。之前我曾經在香港大學校園食店都這樣做過,這樣充當收據的做法,我已經習以為常。
2019-08-17
西瓜碗 · 農場牛乳刨冰
芒果熱情果梳打
  • 西瓜碗·農場牛乳刨冰
2019-07-28 176 瀏覽
今日同幾位不同部門的同事Gathering,我地都有成年幾冇見,其中一位同事係食素食的,所以我們要揀一間素食店,我們突然諗起之前在電視節目介紹一間素食在厚福街,我們都幾想試,所以之前就BOOK左呢間食素食。這裡環境以白色為主,用上多張長枱組成,座位不是太舒適,入面都座無虛席,出面還有幾多人在等候,我們算好彩的一群。大家坐下就梗係要睇下食咩啦,見到餐牌都有好多相俾我們睇到個菜色的樣子,都幾好。後來我地都點算了幾款素食。第一道係香炸蜜香蕃薯條,上枱見都幾大碟,用個好精緻的碟盛載,蕃薯條炸得好脆,好香,仲食到甜蕃薯的味道,呢個如果有啤酒送就好了!第二道係脆香素雞鎚,上枱造型都幾似,咬落原來係豆腐皮卷埋,用雪條棍作雞骨而炸成,賣相幾好,但味道屬一般,沾上蕃茄醬會好啲。第三道係冬蔭蒟蒻麵,味道有少少冬蔭味道,但唔算好似,蒟蒻麵煙靱,但味道偏淡,味道唔突出。第四道係菠蘿素牛漢堡配燒烤醬,漢堡份量算大份,個素牛好似,口感都似牛肉,食落還見到入面有少少紅色,應該係用上紅菜頭做成牛肉的半生熟顏色。包面烘過有點脆,菠蘿用上新鮮菠蘿,好甜味,配埋燒烤醬都幾惹味,唔錯!第五道係蕃茄水牛芝士薄餅,我覺得呢個係最

第五道係蕃茄水牛芝士薄餅,我覺得呢個係最普通又最失敗的,因為佢味道一般,芝士味唔出,賣相佢只係將幾粒未切的蕃茄就咁放上面,一啲美感都冇,上面撒上幾條火箭菜,完全係好HEA既感覺

我地四個食左四百幾蚊,但唔係好飽,唯有走去第二度食糖水補數啦。呢間好多都冇咩特色,幫襯一次就夠了。
2019-07-05
2019-07-23 5443 瀏覽
🏃🏻‍♂️🏃🏻‍♀️健康一族、OL和年青人心中相信2DP也是名列榜首的素食餐館🌿🍴,名氣非常高企🙌🏻,而且地點方便,經常有不少人在餐廳外排隊輪候。.🍴南瓜·忌廉大麥飯($138)Local Farmer Pumpkin. Creamy Barley Risotto 可能這個南瓜是店內精選大熱吧🎃,👧🏻草根妺妹看到旁邊的食客也有點這個👀,於是決定也要點來一吃🤤。🎃南瓜飯有兩款,👧🏻草根妺妹點了原個奉上的南瓜飯🍚。老實說賣相比較一般👉🏻👈🏻,不過千萬不要小看這個飯量,大麥飯比一般的米飯更為煙韌🍚,需要用更多時間咀嚼,增加飽足感。經過烹調後的大麥飯帶少許鹹味💦,加上獨特的口感,令人感覺有點像海鮮意大利飯,疑幻似真🙊。旁邊的南瓜蒸得透徹,味道天然, 十分健康🌿,非常適合想擁有健康生活的人仕。.🍴香脆素雞胸($28/1件)最近新推出了素雞小食🐣,就隨意點有一個素雞胸來吃,口感比較彈牙有趣🙌🏻,對於比較少吃素食的草根來說不抗拒這個味道。.🍴香炸蜜香蕃薯條($26)🍟炸番薯條吃得多,這樣非常乾身,而且零油膩的番薯條還是第一次吃🤩🤤!香口之餘,而且不油膩🙌🏻,零罪惡感!.🍴蜜瓜·牛乳刨冰($108)Mel
南瓜·忌廉大麥飯
🍴南瓜·忌廉大麥飯($138)
香脆素雞胸
🍴香脆素雞胸($28/1件)
香炸蜜香蕃薯條
🍴香炸蜜香蕃薯條($26)
蜜瓜·牛乳刨冰
🍴蜜瓜·牛乳刨冰($108)
Melon Shaved Ice
雖然這個甜品價錢不便宜,不過以味道、質素和外觀來說相當值得😍!店員先將半個蜜瓜肉挖出🍈,再重新重組蜜瓜和放上刨冰,刨冰用牛乳製成🍧,🐄🥛牛乳甜味為整個甜品增添不少分數❤️😍,非常值得大家一試。
蜜瓜·牛乳刨冰
2019-07-21 2841 瀏覽
2DP呢間尖沙咀嘅新派素食店都食過好幾次,餐廳keep住推出新野,好有新意😆,長期去到好旺場,最近仲有電視節目介紹過📺,今次特登去試吓新出嘅素雞胸。.📍香脆素雞胸($28/1件)素雞胸外皮香脆,厚厚的一塊很有質感🐔,吃不出以什麼製作而成,但咬下去中間軟軟的,還帶點煙韌彈牙的口感。不會油膩,很重香料味🌿,點上茄汁和辣粉味道會更豐富。📍南瓜·忌廉大麥飯($138)Local Farmer Pumpkin. Creamy Barley Risotto 原個南瓜很有睇頭🎃,南瓜內藏着忌廉大麥飯,芝士味頗為突出,鹹鹹香香很好吃😋。南瓜預先蒸熟,吃的時候可以連同南瓜蓉可以利刮出來一起吃,非常香甜,雖然飯量不多,但配上大量南瓜蓉吃十分飽肚,大麥飯口感非常有趣,粒粒有咬口,煙煙韌韌,頗有特色👍🏻🧡💛。📍香炸蜜香蕃薯條($26)番薯條焗得非常香脆,完全沒有油膩感,感覺非常健康💪🏻。番薯的甜味突出🍠,味道天然,吃完完全不會有罪惡感。📍蜜瓜·牛乳刨冰($108)Melon Shaved Ice蜜瓜刨冰十分有驚喜😆❤️,蜜瓜用匙羹刮成球狀,賣相吸睛。網民蜜瓜香甜🍈,下面再加上絲絲雪白的刨冰🍧,吃得出有淡淡牛奶味
📍香脆素雞胸($28/1件)

📍南瓜·忌廉大麥飯($138)

📍香炸蜜香蕃薯條($26)

📍蜜瓜·牛乳刨冰($108)
Melon Shaved Ice
蜜瓜刨冰十分有驚喜😆❤️,蜜瓜用匙羹刮成球狀,賣相吸睛。網民蜜瓜香甜🍈,下面再加上絲絲雪白的刨冰🍧,吃得出有淡淡牛奶味🥛,不會過甜。整體吃起來非常清新❄️,吃掉一整個都不會膩,草根認為是必食呢!
4天前 0 瀏覽
每次來都要點蜜瓜牛奶冰 今次試多一款泰式奶茶沙冰 結果好驚喜滿滿一大口 好似飲真正的泰式奶茶一般 開心🥳甜甜又蜜蜜的蜜瓜 冰冰又涼涼的牛奶冰 夏日清新之選真的好濃ge奶茶味
滿滿一大口 好似飲真正的泰式奶茶一般 開心🥳

甜甜又蜜蜜的蜜瓜 冰冰又涼涼的牛奶冰 夏日清新之選

真的好濃ge奶茶味
係尖沙咀食完晚飯 黎到厚福街搵甜品食😝本身打算去食甜蜜蜜 點知見呢間仲吸引😍就入左黎食😝除左雪花冰等甜品其實呢到主打係新派素食💚下次黎試埋先٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و蜜瓜牛乳刨冰 $108 (9.5/10)呢個份量啱曬兩人share食👅💕用上北海道特濃3.6牛乳刨冰🥛食落超重牛奶味!(係比韓國雪冰更重奶味😳!!)牛奶冰質感綿密 未算幼細輕盈個款 唔容易融❄️口感係介乎冰與雪糕之間✨淋上煉奶🥛越食越香牛奶味💙甜度亦啱啱好😋超正!蜜瓜份量多 又甜又多汁 好清爽香甜🍈配埋牛奶冰食有啲似食緊密瓜牛奶雪糕咁!雖然加埋一要$119一個冰都有啲小貴!但用料靚 蜜瓜又夠新鮮 份量夠兩個人食😝所以我都好推介💓亦會再回頭食🤤👍🏻
係尖沙咀食完晚飯 黎到厚福街搵甜品食😝
本身打算去食甜蜜蜜 點知見呢間仲吸引😍
就入左黎食😝
除左雪花冰等甜品其實呢到主打係新派素食💚
下次黎試埋先٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و

蜜瓜牛乳刨冰 $108 (9.5/10)
呢個份量啱曬兩人share食👅💕
用上北海道特濃3.6牛乳刨冰🥛
食落超重牛奶味!(係比韓國雪冰更重奶味😳!!)
牛奶冰質感綿密 未算幼細輕盈個款 唔容易融❄️
口感係介乎冰與雪糕之間✨
淋上煉奶🥛越食越香牛奶味💙甜度亦啱啱好😋
超正!蜜瓜份量多 又甜又多汁 好清爽香甜🍈
配埋牛奶冰食有啲似食緊密瓜牛奶雪糕咁!

雖然加埋一要$119一個冰都有啲小貴!
但用料靚 蜜瓜又夠新鮮 份量夠兩個人食😝
所以我都好推介💓亦會再回頭食🤤👍🏻
2019-09-14 26 瀏覽
六點已經要排隊雖然今次有book位 但都等一陣先可以入。雖然係素食 但食物選擇都好多好吸引 一啲都唔似素食!首先點的是羽衣甘藍沙律 材料比相像中多!有nuts 牛油果 車厘茄 底下的羽衣甘藍也不少 最估唔到係會有藜麥喺底mix埋一齊 配埋佢個少少酸的sauce好refreshing!推介! 再來是原個的南瓜飯 一開頭以為是risotto 點知 食落去係好有咬口有點彈牙的大麥飯 有啲似薏米既口感 !有驚喜 原個的南瓜肉也焗得軟軟的 好食!會再點的一道Kimchi carbonara有微微的kimchi辣味 同平時食的carbonara好唔同 但朋友就覺得好奇怪但食落我覺得都幾特別 醬汁的濃厚度做得不錯 可以一試Pizza 薄批 不過可能多醬令到批底有點軟了 不夠香脆 但整體味道是不錯的最後一個小食 蕃薯條(大)分量很大的一個 五個女仔最終都食唔晒😂叫了兩杯野飲Earl grey milk tea 有點太普通 另一杯的berry yogurt 比較好但都沒有驚喜整體很不錯!不覺得在吃素 五個女仔點了五道 吃完也很飽哦!而最推介是羽衣甘藍沙律五人平均每人~110 價錢在尖沙咀來說很不錯吧
六點已經要排隊
雖然今次有book位 但都等一陣先可以入。
雖然係素食 但食物選擇都好多好吸引 一啲都唔似素食!

再來是原個的南瓜飯
一開頭以為是risotto

Kimchi carbonara
但食落我覺得都幾特別 醬汁的濃厚度做得不錯 可以一試
Pizza

最後一個小食 蕃薯條(大)
分量很大的一個 五個女仔最終都食唔晒😂

整體很不錯!
五人平均每人~110 價錢在尖沙咀來說很不錯吧
  • 羽衣甘藍牛油果沙律
2019-09-12 0 瀏覽
厚福街出名多甜品,係尖沙咀食完燒肉,我地轉戰食甜品,當日星期三晚上9點半,門口仍然有幾個人等緊,等左十多鐘就到我們由於甜品都大份,所以我地5個人叫左3份豆花,士多啤梨waffle配鐵音雪糕和哈蜜瓜雪花冰豆花料夠多,不過略為甜左些,加左太多黑糖Waffle 幾好,勝在鐵觀音雪糕夠清新哈蜜瓜雪花冰沒得頂😋好重奶味,不會好似出邊個d加左水,淡淡的蜜瓜非常甜,成個甜品很優質Minimum charge is hkd 50 per one
由於甜品都大份,所以我地5個人叫左3份
豆花,士多啤梨waffle配鐵音雪糕和哈蜜瓜雪花冰
豆花

豆花料夠多,不過略為甜左些,加左太多黑糖
士多啤梨waffle配鐵觀音雪糕

Waffle 幾好,勝在鐵觀音雪糕夠清新
哈蜜瓜雪花冰

蜜瓜非常甜,成個甜品很優質
豆花
士多啤梨waffle配鐵觀音雪糕
哈蜜瓜雪花冰
2019-09-09 0 瀏覽
餐廳位置環境一般,餐牌竟很爛,感覺也很污糟,第一感覺已不好,看價錢卻以為在大商場食肆,只是坐下了就既管一試。看電視介紹炸雞是讓素食者能再嚐炸雞的感覺,出來買相不怎給引,口感又乾乾又韌,只是炸乾了的麵筋,味道是很失望1牛肝菌長通粉,味道還是可以,但價錢、份量的性比很底,失望2另一款食物,pizza,餅底又乾又薄,沒有想像這樣的效果,失望3😭最失望的是侍應的服務態度,差點以為自己沒付錢食東西一樣🤦🏻‍♀️

牛肝菌長通粉,味道還是可以,但價錢、份量的性比很底,失望2

2019-09-09
2019-09-08 39 瀏覽
朋友話近排腸胃唔好,想食清d,所以我地選擇左去食素。本身想打去book位,但只可以book 8 點,唔緊要啦 我地早d去walk in.大概5點10到,已經全場爆滿!😱但好彩出面冇人排,所以walk in各黎講我地係第一枱!但由於我地5個人,等枱都要耐d~ 入場前已冇3張2人枱入左!大概等左8個字倒,就入坐喇~素食黎講,d野食都幾新穎(因為平時有跟呀媽去食素)如果唔係專登講,可能都唔知係素😆冷盤~叫左個沙律!唔錯,中間有d藜麥,幾好咬口火龍果yogurt, yogurt咪係重既,但火龍果就唔出伯爵茶奶乳😭好失望呀。一睇杯野就唔覺值呢個錢🥺同奶茶冇咩分別。 茶味唔重,奶都係(飲得出係普通奶)原隻南瓜飯飯好有咬口,減肥食一流😆😆😆但其實個飯入面好似冇南瓜,食唔出。 味道有點淡。 最好食係出面蒸左既南瓜🤣🤣要護住佢唔好俾姐姐收左呀!泡菜卡邦尼意粉一開始叫時我就問:嘩會唔會唔match嫁?第一口,真係好唔match😱有2頭唔到岸既感覺泡菜食唔出,卡邦尼又食唔出😂😂😂 點知食到底時再食多啖,先出黎d味。其實卡邦尼同泡菜都match, 泡菜既辣解左卡邦尼既膩。所以食呢個時可以食碗底反碗面先😆😆😆水
朋友話近排腸胃唔好,想食清d,所以我地選擇左去食素。
大概5點10到,已經全場爆滿!😱
但好彩出面冇人排,所以walk in各黎講我地係第一枱!
大概等左8個字倒,就入坐喇~

冷盤~叫左個沙律!
唔錯,中間有d藜麥,幾好咬口

火龍果yogurt, yogurt咪係重既,但火龍果就唔出

伯爵茶奶乳

原隻南瓜飯
飯好有咬口,減肥食一流😆😆😆

泡菜卡邦尼意粉
一開始叫時我就問:嘩會唔會唔match嫁?
第一口,真係好唔match😱有2頭唔到岸既感覺
泡菜食唔出,卡邦尼又食唔出😂😂😂
點知食到底時再食多啖,先出黎d味。

水牛芝士Pizza 唔錯,新鮮出爐仲脆卜卜。
但就一開始先切左4塊,可能切6-8塊好d🤣

蕃薯條
本身想叫黑松露薯條,但見到蕃薯條,又好似唔係到到有,就叫左!
點知黎唒所有野都未到,再問之下原來溜左單,即整
所以到左既時候我地其他野都食咩同收唒,得番個蕃薯條。
係外脆內軟,入面既蕃薯係仲有水份同食得出佢自然既甜水,但係好dry😂 可能有d醬點下會好d
同埋只係食蕃薯條好濟🥺所以佢好食都冇用😞大家要配合其他野一齊食呀~~

素食體驗唔錯~外貌好靚!唔食得都睇得!但佢又食得haha

缺點係d碗碟太大😂😂好浪費位呀!因為張枱都唔係大!所以店員會好主動同注意,當你有食完既野會同你收枱😂所以叫左南瓜飯但食唒d飯得番南瓜又想食時要小心d hahah

所以唔洗下下食肉既,素菜都可以做到普通食物咁😆😆下次帶呀媽食下新式既素食先

2019-09-07
2019-09-07 71 瀏覽
之前見有評語已經話啲份量非常之少,唔抵食,但係因為鍾意食牛油果所以仍然點咗呢一個沙律。果然如之前嘅食評一樣,藜麥少少,紅菜頭少少幾粒, 人哋都有幾粒牛油果,我連幾粒牛油果都見唔到, 完全不值這個價錢
2019-09-03 23 瀏覽
好失望,叫左個草莓冰,外表冇咩問題,但係一食落去就知中伏,啲冰入面既牛奶好似變壞左,有啲酸酸地既味,草莓食落都好唔新鮮,最後只能夠叫員工幫我哋取消左佢。價錢偏貴但係就無相應嘅品質,好失望,希望可以改善...
2019-09-02 114 瀏覽
話說星期六要約朋友出尖沙咀食飯聚下, 朋友介紹左呢間食素的餐廳比我, 吾想搵其他餐廳, 就決定它啦 1.原個本地南瓜・忌廉大麥飯 _HKD138原個南瓜上,打卡一流,南瓜煮得好淋,可以輕易劃出南瓜蓉出來同大麥飯一起食,第一感覺這道菜好健康,味道方面,大麥飯好似平時食的蕙米,超有嚼口,而呢款蕙米吸汁不是好強,所以無一般意大利飯般濃郁,反而食得更輕盈,更附合健康主題,米飯有露荀,露荀夠爽甜,整體不錯, 愛健康人仕值得一試!2. 50/50 蕃茄自家製水牛芝士薄餅_HKD118薄餅係脆皮薄餅, 水牛芝士份量都幾多, 芝士味夠濃郁的, 而蕃茄係用比車厘茄大小小的小圓茄, 感覺蕃茄味更濃, 都好好食的. 3.黑松露薯條_HKD68份量算多, 炸薯條另配黑松露醬點, 黑松露醬好味的, 唯一薯條炸吾算好脆4.墨西哥脆片・伴自家製純素芝士醬_HKD78純素芝士醬好香濃點墨西哥脆片一流! 6.炸蕃薯條(小)_HKD26這個好食, 採用黃蕃薯去炸, 香香甜甜的, 實在忍不住不斷一條又一條地食.5.蜜瓜牛乳刨冰_HKD108朋友說這個超推薦, 就點左作為飯後甜品啦. 半個蜜瓜的份量, 蜜瓜劃出個個小球球的,

1.原個本地南瓜・忌廉大麥飯 _HKD138

2. 50/50 蕃茄自家製水牛芝士薄餅_HKD118

3.黑松露薯條_HKD68

4.墨西哥脆片・伴自家製純素芝士醬_HKD78

純素芝士醬好香濃點墨西哥脆片一流!

6.炸蕃薯條(小)_HKD26

5.蜜瓜牛乳刨冰_HKD108

朋友說這個超推薦, 就點左作為飯後甜品啦. 半個蜜瓜的份量, 蜜瓜劃出個個小球球的, 蜜瓜算甜的, 底下是超濃的牛乳刨冰, 濃到好似食奶粉的.哈哈~幾好食的, 唯一美中不足的地方是蜜瓜球不夠冰凍.

整體上, 這家素菜餐廳食物質素好好的, 而且食品較新派潮流, 但員工的貼心服務度可以要改善一下, 例如, 安排位子, 上甜品前/時可以幫手一下收下用過的碗碟. 除此之外, 十分推介大家來光顧, 多食素, 減少地球碳排量!
2019-09-01 120 瀏覽
作為一個素食餐廳,今次我哋唔係去食素食,而係去食佢青BB嘅甜品😏?!========================蜜瓜牛乳刨冰 $108店員將半個蜜瓜果肉用匙羹刮空左整成一粒粒蜜瓜波波,空左嘅半個蜜瓜就會加入奶香味極香既牛奶刨冰,最後在將啲蜜瓜波波加係刨冰嘅面上🤘🏻牛奶刨冰嘅奶香味重到就好似我飲日本3.6牛奶個種濃度,微甜但又唔漏,牛奶魔鬼應該超鍾意🤤蜜瓜有感野都/甜爽口,咬落去非常Juicyyy🤪一個簡單嘅材料就喺度都可以整到咁好食,下次真係要試試佢嘅素食😆!========================巧味道指數👅:👧🏻👧🏻👧🏻👧🏻再食過指數🏃🏻‍♀️:👧🏻👧🏻👧🏻👧🏻錫荷包指數💸:👧🏻👧🏻👧🏻服務正指數👩🏻‍🍳:👧🏻👧🏻👧🏻環境靚指數👀:👧🏻👧🏻👧🏻========================📍 2DP (尖沙咀)尖沙咀厚福街12至12號A藍馬商業大廈地下
蜜瓜牛乳刨冰 $108
巧味道指數👅:👧🏻👧🏻👧🏻👧🏻
再食過指數🏃🏻‍♀️:👧🏻👧🏻👧🏻👧🏻
錫荷包指數💸:👧🏻👧🏻👧🏻
服務正指數👩🏻‍🍳:👧🏻👧🏻👧🏻
環境靚指數👀:👧🏻👧🏻👧🏻
========================
📍 2DP (尖沙咀)
尖沙咀厚福街12至12號A藍馬商業大廈地下