2020-12-10 939 瀏覽
🥬2DP最近越來越流行素食,餐廳會開始提供無肉菜單。有些人茹素是為了瘦身、身體問題或是宗教信仰,但其實素食還可以減少碳排放、省水、減少食物浪費以及能源負荷,素食1年可減約1噸碳排放能舒緩溫室效應救救地球。🔸黑松露薯條到隔壁桌的好像很吸引就點了,量很多黑松露醬汁也給很多,壓根就是邪惡肥肥的食物🤣🔸泰不可能豬漢堡神妙的肉口感,想像不到怎麼很像真的肉,唯一是泰式醬有點多讓麵包濕了🔸流沙鹹蛋黃大麥飯原以為會像意式燉飯一樣很濃郁,但進口卻是難以言喻的清爽,也不會太咸,飯上面的是炸豆腐驟眼看還以為是帶子呢。🔸冰糖木瓜桃膠沒預計會是半個木瓜直接搬上來,轉天氣很適合點這滋潤滋潤。💲Hkd約200@人🏡香港尖沙咀厚福街12至12號A藍馬商業大廈地下🕒12:00 - 22:00#hk #hkig #hongkong #hkgirl #hkinfluencer #influencer #hkkol #kolhk #foodie #foodiehk #hkfoodie #foodies #vegetarian #vegan #impossibleburger #香港 #女生 #美食 #尖沙咀 #香港美食 #
🥬2DP

🔸黑松露薯條
🔸泰不可能豬漢堡
🔸流沙鹹蛋黃大麥飯
🔸冰糖木瓜桃膠
沒預計會是半個木瓜直接搬上來,轉天氣很適合點這滋潤滋潤。

💲Hkd約200@人
🏡香港尖沙咀厚福街12至12號A藍馬商業大廈地下
🕒12:00 - 22:00

#hk #hkig #hongkong #hkgirl #hkinfluencer #influencer #hkkol #kolhk #foodie #foodiehk #hkfoodie #foodies #vegetarian #vegan #impossibleburger #香港 #女生 #美食 #尖沙咀 #香港美食 #尖沙咀美食 #素食 #素食餐廳 #新豬肉 #不可能漢堡 #桃膠 #養生 #減碳排 #2dp #poyeefoodie
2020-12-05 658 瀏覽
/𝟮𝐷𝑃🇭🇰/#sa尖沙咀篇 #sa素食篇➖➖➖<素食新主義🌱•挑戰冬天食刨冰🍧>➖➖➖呢幾年素食都好流行都好多人提倡素食主義但唔係個個都鍾意食🤣所以想吸引到人食都要夠有創意 賣相吸引先得呢間店每次經過厚福街都見到好多人排隊亦見到好多人食佢嘅蜜瓜牛奶冰 可能早排疫情關係都少左人排隊 所以就去試下➖➖➖1️⃣忌廉牛肝菌impossible 肉碎闊條麵 $118🌟本身對佢無咩大期望 估唔到幾有驚喜🥰除咗聞到好香 食落味道都有啲似黑松露嘅味道闊條麵軟硬適中 而且掛汁能力唔錯 好入味除咗有唔同嘅菇類 仲有素牛肉碎 質感同埋味道都好似平日食嘅牛肉~呢啲會比較適合重口味人士 如果平時食得較清淡可能會覺得佢太濃🤣➖➖➖2️⃣原個南瓜盅燴飯 $158 仲有另一款就係冇南瓜盅 冇諗過有咁多南瓜肉 味道鮮甜食到好飽中間嘅燴飯份量都多適合兩至三人share燴飯係幾creamy 口感頗軟滑略嫌飯有少少濕特別鍾意南瓜盅上面嘅南瓜肉~除咗南瓜之外亦都有蘆筍 感覺似飲緊忌廉湯➖➖➖3️⃣蜜瓜牛奶刨冰 $108 🌟食完正餐梗係要食飯後甜品除咗蜜瓜之外仲可以揀西瓜、泰茶味蜜瓜都幾多味道鮮甜最驚喜係中間嘅牛奶冰冇諗
/𝟮𝐷𝑃🇭🇰/

本身對佢無咩大期望 估唔到幾有驚喜🥰
除咗聞到好香 食落味道都有啲似黑松露嘅味道
闊條麵軟硬適中 而且掛汁能力唔錯 好入味
除咗有唔同嘅菇類 仲有素牛肉碎
質感同埋味道都好似平日食嘅牛肉~
忌廉牛肝菌impossible 肉碎闊條麵

2️⃣原個南瓜盅燴飯 $158
仲有另一款就係冇南瓜盅
冇諗過有咁多南瓜肉 味道鮮甜食到好飽
中間嘅燴飯份量都多適合兩至三人share
燴飯係幾creamy 口感頗軟滑
略嫌飯有少少濕
特別鍾意南瓜盅上面嘅南瓜肉~
除咗南瓜之外亦都有蘆筍 感覺似飲緊忌廉湯
原個南瓜盅燴飯

3️⃣蜜瓜牛奶刨冰 $108 🌟
食完正餐梗係要食飯後甜品
除咗蜜瓜之外仲可以揀西瓜、泰茶味
蜜瓜都幾多味道鮮甜最驚喜係中間嘅牛奶冰
冇諗過奶味會有咁濃郁 而且係雪花冰 夠綿!
密瓜牛奶刨冰

4️⃣火龍果紅茶乳酪 $42 🌟
整體唔太甜 紅火龍果嘅味道較濃
幾清新 茶底相對無咁濃 加左隻鶴更igable
火龍果紅茶乳酪

5️⃣菠蘿熱情果沙冰 $44 🌟
呢款菠蘿味會較重 但都唔會過甜
會比紅火龍果甜啲~
雖然係沙冰但冰感都唔會好重 所以唔會變淡

密瓜牛奶刨冰
火龍果紅茶乳酪
菠蘿熱情過冰沙
  • 蜜瓜牛乳刨冰
星期六大食妹同朋友去尖沙咀食素食, 之前經過2DP就好想去食, 可惜夜晚好多人襯住星期六唔洗返工, 過果頭探朋友班同食好西<牛油果楓糖芒果吐司>朋友嗌左份比較少人嗌嘅牛油果楓糖芒果吐司, 估唔到竟然超好食吐司底好煙韌, 牛油果配上芒果好清甜, 再以楓糖調味有畫龍點睛之感<純素芝士Dip Dip Impossible 紐約漢堡>大食妹就嗌左份純素芝士Dip Dip Impossible 紐約漢堡, 再加配牛油果漢堡包有得揀常規漢堡或者純素奇亞籽漢堡大食妹揀左後者, 純素奇亞籽漢堡味道好香, 食嘅時候會感覺到奇亞籽嘅粒粒口感, 配上偏鬆化嘅素牛同有啲咖喱味嘅純素芝士Dip Dip都唔錯<伯爵豆乳>食飯又點可以唔嗌野飲呢天氣有啲凍, 朋友就嗌左杯熱伯爵豆乳伯爵混合豆乳味道幾特別, 飲落微甜, 無負擔<防彈奶昔(普通版)>大食妹就嗌左杯防彈奶昔(普通版)裏面混合牛油果、可可粉同牛奶, 係杯質感比較濃稠嘅邪惡飲品<蜜瓜•牛奶刨冰>食完正餐, 當然又係甜品時間啦蜜瓜•牛奶刨冰係大食妹推介, 大家一定一定要食平時嘅牛奶刨
襯住星期六唔洗返工, 過果頭探朋友班同食好西
<牛油果楓糖芒果吐司>

<純素芝士Dip Dip Impossible 紐約漢堡>
漢堡包有得揀常規漢堡或者純素奇亞籽漢堡

<伯爵豆乳>
食飯又點可以唔嗌野飲呢
天氣有啲凍, 朋友就嗌左杯熱伯爵豆乳
伯爵混合豆乳味道幾特別, 飲落微甜, 無負擔

<防彈奶昔(普通版)>
大食妹就嗌左杯防彈奶昔(普通版)
裏面混合牛油果、可可粉同牛奶, 係杯質感比較濃稠嘅邪惡飲品

<蜜瓜•牛奶刨冰>
食完正餐, 當然又係甜品時間啦
蜜瓜•牛奶刨冰係大食妹推介, 大家一定一定要食
平時嘅牛奶刨冰都係刨完冰再加牛奶, 但2DP嘅就係直接將牛奶雪成冰, 然後再刨成雪花狀
刨冰牛奶味非常濃厚, 亦唔會一啖有味一啖無味, 蜜瓜都好新鮮香甜

• 蜜瓜•牛奶刨冰
  • 牛油果楓糖芒果吐司
2020-11-25 374 瀏覽
厚福街素食餐廳 2DP主打創新素食 裝潢簡潔明亮 店面唔算好大 個人特別鍾意佢既bar枱位⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣▪️素芝士風乾羽衣甘藍配炒雜菜 $110我真係勁鍾意食風乾羽衣甘藍 因為食落真係好似紫菜!而且係super food 夠晒健康!2DP既風乾羽衣甘藍 面層加左素芝士 食落甜甜鹹鹹 口感有啲似夾心芝麻紫菜炒雜菜種類豐富 充滿百里香嘅香氣 有爽口既白菌 軟腍既薯角 唔太苦澀既椰菜仔 脆身多汁既波椒 嫩菠菜 ▪️原個南瓜盅 • 燴飯 $158原個南瓜盅 打卡一流雖然望落唔算好大個 但食落真心飽肚 因為全部都係澱粉質 2個人share就啱啱好燴飯creamy 啖啖忌廉香 飯粒粒粒分明 但偏軟欠缺咬口仲可以刮側邊既南瓜肉 清甜多汁 帶南瓜香 不過某啲位就有啲苦 口感屬於比較微爽 唔係粉糯個種 食落唔會太重纖維感原個南瓜盅保温超好 食到一半都仲岀緊煙 由頭食到尾都係熱㗎 不過味道有少少單調▪️沙嗲素雞串燒 $47素雞串燒外皮微脆唔油膩 內𥚃唔乾沙嗲醬香濃花生味 香口微辣▪️蜜瓜 • 牛乳刨冰 $108牛乳刨冰真心正!刨冰軟綿 奶味超濃 入口即融 又唔會融得好快 重點係
厚福街素食餐廳 2DP

素雞串燒外皮微脆唔油膩 內𥚃唔乾
沙嗲醬香濃花生味 香口微辣

▪️蜜瓜 • 牛乳刨冰 $108
蜜瓜 • 牛乳刨冰

牛乳刨冰真心正!刨冰軟綿 奶味超濃 入口即融 又唔會融得好快 重點係唔會太甜!加埋清甜多汁既蜜瓜 消暑一流

▪️紅棗桃膠燉雪梨 $78
紅棗桃膠燉雪梨
完全睇少左呢個糖水
雪梨好大一個 燉得微微爽滑 唔會太軟爛
雪梨水 帶黑糖同紅棗香 甜度低 加埋雪耳同滑爽桃膠 秋天食好滋潤
⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⠀⠀⠀

整體而言 食物有水準 甜品好有驚喜!特別推薦 蜜瓜 • 牛乳刨冰 紅棗桃膠燉雪梨
  • 蜜瓜牛乳刨冰
位於尖沙咀嘅2DP之前出左全新餐牌,為我地帶來美味小確幸💕🥰新餐牌增添左一系列新款素食,有低碳生酮飲食及2DP自創素食,睇到圖片都夠吸晴,加上見到朋友們打卡,更加吸引我雙眼😍食物除咗要夠好食,賣相也是重要,為美食錦上添花🤩去完”2DP”呢間餐廳,令我對素食多了另一番認識,而且更想了解更多唔同既素食或健康飲食法😊之前成班朋友食得多左,黎到呢到發現好多吸引既甜品,飲串,生酮早餐,輕食😍通通都好吸引,大家決定多點幾款分享下😂Ketogenic All Day Breakfast生酮早餐,好好味,而且部分配料仲夠晒特別呢😋🥗🥙🍓🥬🍅🍳🍄🍮🥑入面全部我都鍾意食,有牛油果沙律,炒蛋,炒菠菜,天吴,燒烤菇,羅馬串串蕃茄,士多啤梨,藍莓,奇亞籽布丁,當中炒菠菜至愛,平時麻麻地,呢到炒完好好食,如果份量再多仲好🙊天貝都好特別,口感又好得意,不過問完店員,又唔記得咗係咩😅奇亞籽布丁,唔會甜,好清爽,又夠飽肚又有益,總括每款都好喜愛💕紅棗桃膠燉雪梨🍐🍧單單一大個雪梨已夠有睇頭,加上桃膠紅棗,養顏補血,清甜滋潤,秋天食更是讚👍🏻鹹蛋黃窩夫•普洱朱古力雪糕🍦🍨🧇🥞普洱朱古力雪糕夠特別入口唔會過甜又不覺膩鹹蛋窩夫

紅棗桃膠燉雪梨🍐🍧

鹹蛋黃窩夫•普洱朱古力雪糕🍦🍨🧇🥞
普洱朱古力雪糕夠特別

入口唔會過甜又不覺膩
鹹蛋窩夫鹹中帶甜,又香脆,十分好吃呢😋

火龍果紅茶乳酪🥛🌺
看似螢光粉紅般,好吸晴,飲一口充滿火龍果既香甜,仲有紅茶乳酪打成沙冰狀,冰涼透心涼又夠醒神🧊🧉

40度風乾•純素芝士醬🧀🥞🌮🥙🥗

種子脆餅以40度風乾自家製成,屬生機飲食
脆餅用上各款種子包含亞麻籽,南瓜籽,葵花籽🌻芝麻,另配純素芝士醬同雜菜沙律
脆餅少許鹹味,入口香脆可口,又唔會油膩,口感豐富,好多粒粒種子;芝士醬由於是純素,食落少了點平常吃到既油膩感,沙律青綠新鮮

杞子菊花茶🌼另配上一小杯蜜糖🍯
自己可因個人喜好而添加
清新解膩又清熱清肝明目

好彩今次我地成班朋友,可以傾下計聚聚,又可以試多幾款唔同種類健康素食,感覺人都健康左又靚左🙈
  • 火龍果紅茶乳酪
5天前 0 瀏覽
事隔兩年再嚟唔同哂,檯嘅擺位轉咗,點餐都唔使自助,有waitress 落單👍。點咗個牛burger , 有餐飲同雪耳糖水跟,加咗18蚊轉我最愛嘅mocha , 咖啡先到,咖啡味唔濃亦唔夠熱。burger 嚟到,賣相好用心,除咗burger 仲有薯條同沙律菜,望落去同真嘅牛一樣,不過眼看未為真,味蕾唔會呃人,burger 除咗有素牛,仲有芝士同厚切蕃茄,咬落好有囗感🤤,包有烘過❣,微脆,面有芝麻好香,素肉雖然無肉味,但囗感都貼近肉質👍。薯條係粗薯,可惜唔脆😅。雪耳糖水好夠熱👍整體唔錯,但埋單加埋1要HKD160, 返工食個lunch 嚟講性價比偏低,不如將份量減啲,價錢又減啲會有競爭力多啲。

mocha

牛burger

薯條係粗薯,可惜唔脆😅。
雪耳糖水好夠熱👍

5天前
身邊愈來愈多朋友加入素食行列,幸好香港提供素食的餐廳及素食種類亦愈來愈多👍🏻幾乎可以以假亂真😳 位於尖沙咀的2DP是不錯的選擇🤩👉🏻食物: 4.6/5▪️烤菠蘿Impossible 漢堡配燒烤醬超驚喜之菜式🥰🤩第一次嚐到Impossible 的牛肉漢堡,口感、外表和牛肉無異😳最令人佩服是中間買帶有如牛肉半熟般的粉嫩色!至於味道就當然沒有牛味😂不過配著燒烤醬吃,會令人有錯覺以為在吃真的牛肉😝厚切菠薯鮮甜多汁!▪️牛油果扁意粉配烤羅馬蕃茄有牛油果、羅馬串串蕃茄、秋葵、珍珠荀、合桃及杏仁片,整體味道不俗,不過容易膩,建議二人分享。▪️炸蜜香蕃薯條 蕃薯條炸得十分香脆,味道香甜😋▪️防彈奶昔有牛油果、椰子油、可可粉及杏仁奶,入口味道及口感與朱古力奶昔差不多,但會多了牛油果味。▪️伯爵豆乳非常特別的配搭,伯爵茶的彿手柑味突岀,與豆乳算不上十分配,但不至於互相排斥,整體味道還可,可以一試😂▪️紅棗桃膠燉雪梨女士冬天滋潤必點💃🏻超足料👍🏻有原隻雪梨,桃膠同樣大大件、不會零碎!

👉🏻食物: 4.6/5

▪️烤菠蘿Impossible 漢堡配燒烤醬

▪️牛油果扁意粉配烤羅馬蕃茄

▪️炸蜜香蕃薯條
蕃薯條炸得十分香脆,味道香甜😋

▪️防彈奶昔

▪️伯爵豆乳
▪️紅棗桃膠燉雪梨
2021-01-05 32 瀏覽
依家潮流興素食🤘🏻款式同味道越嚟越新潮有時唔講真係唔知嗰樣食物係素食。朋友本身聽到我話帶佢去食素超驚,佢對素食嘅印象停留喺傳統嗰種齋滷味,但食完今餐之後終於對素食改變左想法😌.👓蜜瓜牛乳刨冰 $1082DP招牌!面頭鋪滿了一粒粒蜜瓜肉粒,非常鮮甜啖啖肉,賣相超吸引,而內裏係由北海道牛乳刨成嘅冰,冰碎夠幼細好綿,味道香濃帶點甜。整體好好食係個感覺好健康嘅甜品🙈評分:8.5/10👓原隻菠蘿炒椰菜花飯 $188原隻菠蘿上枱賣相一流,仲要面頭佈滿素蛋絲同肉鬆,而內裏嘅炒飯實質係由椰菜花碎炒至乾身偽裝成米飯,不過佢嘅口感比較濕潤偏黏口,唔夠乾身所以食食下好滯🤣炒飯當中配有菠蘿粒脆腰果同提子乾,都幾豐富而且份量好大碟。評分:7/10👓泰不可能豬漢堡 $138採用左impossibile素豬肉,係最出名嘅素肉牌子🤘🏻質感味道真係非常似豬柳,而且漢堡夠厚身又大塊,口感很好。有生菜、蕃茄、泰茜、Alfalfa、泰式是拉差醬。醬汁配上蔬菜包和大量嘅半溶芝士簡直配搭一流。評分:8.5/10👓泰式素雞串燒 $47沙嗲醬真係好濃郁花生醬味帶點香辣好惹味,帶有花生醬粒,而且雞肉口感真係好逼真完全唔似素肉,軟身吾乾

👓蜜瓜牛乳刨冰 $108
評分:8.5/10
👓原隻菠蘿炒椰菜花飯 $188
評分:7/10

👓泰不可能豬漢堡 $138
評分:8.5/10
👓泰式素雞串燒 $47
沙嗲醬真係好濃郁花生醬味帶點香辣好惹味,帶有花生醬粒,而且雞肉口感真係好逼真完全唔似素肉,軟身吾乾!有4串每串三粒。
評分:9/10
👓炸蜜香番薯條 $32/小
炸得夠香脆乾身又唔會油膩,粉漿薄薯條唔會硬骨骨乾身真係好緊要!好特別採用番薯代替薯仔,感覺上健康啲又有本身番薯香甜味,口感同味道都好好!
評分:8/10
2020-12-20 56 瀏覽
一路以為2dp只係食甜品但原來係有主食㗎而且仲係一間素食餐廳今次想試下招牌甜品順便食晚餐叫咗一個原個南瓜盅 燴飯 $158入口係好creamy 同 杰身食完唔會太”溜”而且個南瓜係蒸嘅所以食完飯仲可以食南瓜肉茄香猴頭菇蒟蒻麵 $106其實平時麻麻地食蒟蒻麵因為覺得無味但今次驚喜地 個麵好配合個茄汁食落爽口 似海蜇feel主頭戲係蜜瓜牛乳刨冰 $108蜜瓜超甜 一個個波型又易入口刨冰真係好多 好大份雖然成百蚊食個甜品係幾貴但以手工同裝飾真係可以叫黎打個卡
一路以為2dp只係食甜品
但原來係有主食㗎
而且仲係一間素食餐廳

今次想試下招牌甜品順便食晚餐
叫咗一個原個南瓜盅 燴飯 $158
入口係好creamy 同 杰身
食完唔會太”溜”
而且個南瓜係蒸嘅

雖然成百蚊食個甜品係幾貴
但以手工同裝飾
真係可以叫黎打個卡
2020-12-09 48 瀏覽
這間店印象中很像吃素食 但今日去到係似甜品鋪我朋友話佢一直都係食甜品 我送了個白人笑面我唔知啊~朋友介紹都就試下啦 看看甜品都幾新穎.鹹蛋黃窩夫. 普洱朱古力雪糕 $98👉好少食素食甜品 感覺風味好唔一樣 好似冇蛋的味道 但佢有鹹蛋👉窩夫質感較鬆散 好似冇蛋的黏合感 而且乾身👍雪糕質感比較似冰唔太滑 同似素朱古力推介指數: ⭐⭐/5.蜜瓜牛乳刨冰 $108👍蜜瓜幾甜 幾多肉👍牛奶冰有甜味 係綿花冰個種 有味冰推介指數: ⭐⭐⭐/5.💁服務: 正正常常⛲環境: 座位迫--------------------Overall 評分時間(每項最高5分):💚食物:👍👍💛環境:👍👍👍💜服務:👍👍👍💙抵食程度:👍👍(所有評分係由 價格同相關質素之比例)總結: 04 /10⭐
這間店印象中很像吃素食 但今日去到係似甜品
💚食物:👍👍
💛環境:👍👍👍
💜服務:👍👍👍
💙抵食程度:👍👍
(所有評分係由 價格同相關質素之比例)

總結: 04 /10⭐ [So far so good]
2020-12-06 41 瀏覽
2DP - 素食新境界厚福街一向都美食林立,有一間新派素菜餐館,一直都想找個機會和半素食的朋友試試,今日終於約到她了,一於食下先!素芝豬不可能漢堡 採用Impossible豬扒,口感十足,肉汁夠,和普通豬扒沒太大分別,加入生菜、蕃茄和芝士醬,簡直就是漢堡新芝泰。原個南瓜盅·燴飯 完整一個小南瓜的飯類,香濃南瓜忌廉的燴飯,飯粒軟硬度剛好,有點像意大利飯般,配搭著南瓜蓉,滿滿的南瓜味。蜜瓜·牛乳刨冰 造型滿分的甜品,粒粒圓潤的蜜瓜粒,加上奶香的牛乳,和細綿的刨冰,睇得又食得,另外非常貼心的就是素食或對奶製品敏感的人士可轉豆乳。菠蘿熱情果沙冰
2DP - 素食新境界

素芝豬不可能漢堡

原個南瓜盅·燴飯

蜜瓜·牛乳刨冰

菠蘿熱情果沙冰
近年好多香港人推崇健康飲食,多菜少肉,或是素食行列🌱,尖沙咀素食餐廳2DP一向提供不同創意素食,岩晒健康嘅大家❤️👍🏻😋📍牛油果有機紅菜頭彩虹沙律🌈🥗($118)📍純素脆雞胸🐓($48)📍純素雞髀🍗($47)📍雜菌南瓜燴飯配百葉豆腐🎃(午市套餐 $68 )📍蜜瓜牛乳刨冰🍈🍧🍦($108)📍美式摩卡咖啡☕️($44)📍青檸薄荷烏龍🍵($44)超推🙌🏻純素雞髀,超級像真,甚至比真雞好食,內裏腐皮口感驚喜👍🏻😋百頁豆腐,外面酥脆,內裏煙韌,感覺像脆炸墨魚膠,口感一流🌈🌈蜜瓜牛乳刨冰🍈🍈,果肉份量多,又甜又多汁,清爽香甜,配埋牛奶冰,奶味香濃,食有啲似食緊密瓜牛奶雪糕🍦🍧素食或對奶製品敏感人士可轉豆乳🥛🌱

📍牛油果有機紅菜頭彩虹沙律🌈🥗($118)
📍純素脆雞胸🐓($48)
📍純素雞髀🍗($47)
📍雜菌南瓜燴飯配百葉豆腐🎃(午市套餐 $68 )
📍蜜瓜牛乳刨冰🍈🍧🍦($108)
📍美式摩卡咖啡☕️($44)
📍青檸薄荷烏龍🍵($44)

2DP在厚福街無人不曉除左大量高質素食選擇今次又有新驚喜 竟然有「生酮餐單」.《生酮早餐》牛油果🥑、菠菜、啡菇、滑蛋、車厘茄士多啤梨🍓、藍莓🫐每樣都好有質素 突顯材料本身最好嘅狀態奇亞籽乳酪盡顯誠意 食得出好香椰子油🥥係生酮飲食最重要嘅優質油份而且一啲糖份都冇 食得好放心外型像薯餅 原來叫天貝係一種素食者熟悉的super food原料是黃豆 透過去皮煮熟再發酵製成帶有豆類豐富的優良蛋白質發酵後提升了礦物質的吸收率和增加維生素B12呢個all day breakfast實在不一樣 特別健康🌱.《原隻菠蘿炒椰菜花飯🍍》大大大大大愛❤️一開始俾原隻菠蘿就點了嚟到見到面頭海量蛋絲、素肉鬆、花生🥜多到好似山泥傾瀉咁 非常澎湃𢳂開以為普通炒飯 原來係炒椰菜花🥦我之前試過係屋企自己整椰菜花代替白飯🍚工序超級繁複 所以真係好有誠意裏面仲要有提子乾、腰果、素肉碎真係好食過平時啲炒飯.《黑松露薯條🍟》食咗咁多素食 點都要嗌返樣邪惡野粗薯條好正 黑松露醬好好食原來傾偈一路吉哂成碟.《蜜瓜.牛乳刨冰🍈🍧》經典名物 呢度最出名嘅甜品次次黎都必食 真係好綿密好輕悠而且蜜瓜好鮮甜 唔係浸糖水個d成件事好滿足💕

2DP在厚福街無人不曉
除左大量高質素食選擇
今次又有新驚喜 竟然有「生酮餐單」

《生酮早餐》
牛油果🥑、菠菜、啡菇、滑蛋、車厘茄
士多啤梨🍓、藍莓🫐
帶有豆類豐富的優良蛋白質
發酵後提升了礦物質的吸收率和增加維生素B12

《原隻菠蘿炒椰菜花飯🍍》
大大大大大愛❤️一開始俾原隻菠蘿就點了
嚟到見到面頭海量蛋絲、素肉鬆、花生🥜
多到好似山泥傾瀉咁 非常澎湃
𢳂開以為普通炒飯 原來係炒椰菜花🥦
我之前試過係屋企自己整椰菜花代替白飯🍚
工序超級繁複 所以真係好有誠意
裏面仲要有提子乾、腰果、素肉碎
真係好食過平時啲炒飯

次次黎都必食 真係好綿密好輕悠
而且蜜瓜好鮮甜 唔係浸糖水個d
成件事好滿足💕
2020-12-01 54 瀏覽
🍽風乾種子脆餅.純素芝士醬 $95味道: 🟡🟡🟡⚪️⚪️賣相: 🟡🟡🟡⚪️⚪️忌廉牛肝菌素肉碎闊條面 $118味道: 🟡🟡🟡🟡🟡賣相: 🟡🟡🟡⚪️⚪️素芝豬不可能漢堡 $138味道: 🟡🟡🟡🟡🟡賣相: 🟡🟡🟡🟡🟡蜜瓜碗 農場牛乳刨冰 $108味道: 🟡🟡🟡🟡🟡賣相: 🟡🟡🟡🟡🟡絲襪奶茶刨冰 $68味道: 🟡🟡🟡🟡🟡賣相: 🟡🟡🟡🟡⚪️以前覺得素既菜式9成都系難食,尤其所謂既素肉,根本同真肉既口感、味道差好遠。但食過呢間餐廳之後,我相信你都會對素食有新睇法。🖋主要我會推介漢堡同甜品!🖋種子脆餅配既芝士醬冇乜味,點唔點醬都好似冇分別。但個種子脆餅系烤得幾香,食落唔油膩。🖋🍝𝙿𝚊𝚜𝚝𝚊唔錯,忌廉牛肝菌汁好香又夠味🖋🍔個𝚋𝚞𝚛𝚐𝚎𝚛黎到,淨系個樣已經🤩個芝士溶到瀉哂出黎,對於芝士控黎講見到已經流口水。塊豬柳完全唔覺得系素,同𝚖記既豬柳唔覺得有分別。🖋🍧甜品外相已經好吸引,牛奶刨冰好香滑🥛加埋𝚓𝚞𝚒𝚌𝚢鮮甜既蜜瓜肉🍈,大大份。絲襪奶茶既刨冰亦好香奶茶味,好似真系飲緊奶茶咁☕️
🍽

蜜瓜碗 農場牛乳刨冰 $108

賣相: 🟡🟡🟡🟡🟡

絲襪奶茶刨冰 $68

賣相: 🟡🟡🟡🟡⚪️

但食過呢間餐廳之後,我相信你都會對素食有新睇法。

主要我會推介漢堡同甜品

🖋

🍝𝙿𝚊𝚜𝚝𝚊唔錯,忌廉牛肝菌汁好香又夠味

🖋

🍔個𝚋𝚞𝚛𝚐𝚎𝚛黎到,淨系個樣已經🤩

個芝士溶到瀉哂出黎,對於芝士控黎講見到已經流口水。

塊豬柳完全唔覺得系素,同𝚖記既豬柳唔覺得有分別。

🖋

絲襪奶茶既刨冰亦好香奶茶味,好似真系飲緊奶茶咁☕️
2020-11-13
  • 素芝豬不可能漢堡
2020-11-29 40 瀏覽
看了好多食評來的。食物不錯,點的沙律新鮮,擺設也好看,食材正好都是我想吃的,甜菜根、藜麥、牛油果、鷹嘴豆,還附了一碟優格做沙律醬。芋圓豆花比較一般,芋圓一般,芋泥很濃郁,下面的豆花豆味充足,但是太厚了,應該要片成數片合適的厚度,這樣也可以避免豆花中間浸不到糖水乾身。糖漿太甜,吃了不太舒服,要是能讓人另外加就更好。餐廳內裝沒什麼特別,動線也有點混亂。感覺很廉價。服務一般吧,然而食物價格高,加一也顯得高於服務的價值。總之整體就是不值這個價,沙律118,豆花56,還要加一。將近兩百蚊哦而且點了芋圓之後發現對開就是鮮芋仙。
看了好多食評來的。
餐廳內裝沒什麼特別,動線也有點混亂。感覺很廉價。
服務一般吧,然而食物價格高,加一也顯得高於服務的價值。
而且點了芋圓之後發現對開就是鮮芋仙。
芋圓豆花
沙律