2025-08-17
仲記得第一次食22 Ships係喺灣仔船街同呀媽一齊食,當時非常喜歡。不過去過幾次之後都覺得質素每況愈下,直至佢搬咗去中環PMQ ,朋友同我慶祝生日revisit完先重新愛上佢,因為佢有返我第一次食嘅驚豔度,甚至做得比以前更出色!Paella De Carabinero 🌟 雖然個西班牙紅蝦Paella飯要成HKD 1198,但係唔點呢個等於無嚟過。蝦肉軟嫩彈牙而且充滿膠質,蝦膏濃郁,勁正!4個人分啱啱好,飯粒煙韌充滿濃郁海鮮味,撈埋啲蝦油,香氣十足!Manchego Lamb 🌟羊肩肉肉質軟嫩而且非常入味,帶輕微羶味但係可以接受。表面glazing掃咗浸Rosemary Honey,鎖住肉汁之餘仲帶點香甜味。最唔可以錯過一定係個醬汁,不過我唔知係咩,總之好味Uni Toast 🌟海膽+海膽蛋黃醬邊有得輸?!同樣我好欣賞佢地底部嘅sourdough,外脆內軟Tortilla 係基本應有西班牙蛋餅嘅味道,味道絕對唔差,不過hit唔中我味蕾Gazpacho 🌟炎炎夏日之下食真係有解渴嘅感覺…蕃加凍湯好refreshing,加埋cucumber sorbet非常醒胃,what a good
Paella De Carabinero
Tortilla
Tortilla
Gazpacho
Gazpacho 🌟
炎炎夏日之下食真係有解渴嘅感覺…蕃加凍湯好refreshing,加埋cucumber sorbet非常醒胃,what a good starter!!
Mejillones En Escabeche
Mejillones En Escabeche
十二道Tapas𥚃面嘅Least Favorite,青口本身幾大隻同彈牙,但係個油好似有啲沙甸魚嘅味,自己本身唔好就所以覺得非常一般
Oyster Salpicón
Oyster Salpicón
蠔本身係非常鮮甜同埋Creamy,但係珠珠入邊嘅洋蔥同醋汁太subtle所以味道唔夠突出。如果可以酸番少少同濃番少少成個感覺應該會出啲,甚至可能更開胃
Padrón Peppers
每次食西班牙菜必點之一,口感好似食緊煎釀三寶不過冇咗魚肉咁
Croquetas De Jamón
Croquetas De Jamón
餸酒一流!西班牙可樂餅外皮非常脆口,一咬即爆漿
Escabeche
Escabeche
帶子口感滑嫩,但係醬汁上個人覺得可以做得更好,宜家中規中矩好普通
Burnt Basque Cheesecake
Burnt Basque Cheesecake 🌟
放入口嘅第一啖已經知道唔係平時食開果種牛奶芝士,因為佢充滿住濃郁嘅風味而且帶點輕微嘅羊膻味。其實就係正正用咗西班牙北部伊迪亞薩爾綿羊奶芝士,做到外層焦香,內裡好soft,well-balanced,大滿足!
Albaricoque Al Jerez
Albaricoque Al Jerez
食咗咁多道菜真係好需要啲light嘅甜品嚟沖淡味蕾,因為佢有生果加上佢係新加入嘅甜品+店員推介,所以就不妨一試!Apricot肉質柔軟,色水好靚。加埋雪莉酒雪糕好refreshing
*另外值得一讚嘅係Service!由於暑假實在太熱同坐係門口嘅關係,員工好貼心地主動問需唔需要關上大門等我哋快d涼爽返(其實我地同大門仲有些少距離但係都好過無),呢D小細節對客人嚟講好緊要⋯⋯
攝於2025.08.01 Dinner
Flavour : 🌕🌕🌕🌕 🌗