2023-12-22 136 瀏覽
今日去咗間元朗203食堂,一入門口就聞到陣陣肉香,真係夠晒收食!試咗幾款湯麵,每一款都有自己嘅特色,仲要講到,份量真係好豐富!首先,醉香雞湯麵好打動我心,個湯鮮味十足,肉質彈牙得嚟唔會乾柴,雞肉同藥材酒香托得好好,飲一啖湯,整個人都暖笠笠。😌再嚟個芫荽雞湯麵,呢個係行芫荽粉嘅救星!一粒粒芫荽泡哂湯,倒入碗中一片翠綠,啖啖滋味,每嗲麵條都包含晒個清新嘅草香。😚相反,喇沙雞湯麵就濃郁夠晒kick,嗰種輕微嘅辣激發咗我嘅味蕾,雞肉同椰醬結合得天衣無縫。最後,嗰個麻辣雞翼蛋湯麵,中辣嘅選擇真係夠晒哂嘴,辣而不燥,湯底有勁夠味重,雞翼蛋成個蛋香四溢,掂晒👌!食完湯麵,冇少得小食嚟開開胃。椒鹽豆卜那份外脆內軟,還有嗰個炸越式春卷,脆皮金黃,入口即溶。總之,真係一個幸福滿載嘅食腹之旅!🤤👍🏻🎉

2023-08-12 380 瀏覽
🎋點解放暑假仲忙過返工🫠難得有短暫#metime 梗係去醫肚啦~小店唔大但環境舒適有點台灣feel食物選擇多又平份量都唔少架🫣〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🔲炒蛋多士大份又抵飲!連飲品30有找👍🏻炒蛋好厚唔係全熟口感非常嫩滑加埋幑脆多士同陣陣牛油香外脆內軟真心唔錯🤤▪️小食籃 (椒鹽炸)台灣小腸外表微脆濃郁香口甜甜地炸燒賣外酥香內軟軟不粉炸餃子外香脆餡料軟嫩多汁炸豆卜有好多炸到卜卜脆仲附有甜酸汁點埋更滋味😋逢送熱食,凍飲+HKD3🔲凍鴛鴦茶味唔太濃但好香滑咖啡濃而不苦易入口冰溶後都唔會變得好淡▪️ 凍奶茶叫咗少甜感覺啱啱好本人鍾意多奶所以都OK夠滑但略嫌茶味唔夠香濃〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
🎋
點解放暑假仲忙過返工🫠
難得有短暫#metime 梗係去醫肚啦~
小店唔大但環境舒適有點台灣feel
食物選擇多又平份量都唔少架🫣
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️

🔲炒蛋多士
大份又抵飲!連飲品30有找👍🏻
炒蛋好厚唔係全熟口感非常嫩滑
加埋幑脆多士同陣陣牛油香
外脆內軟真心唔錯🤤

▪️小食籃 (椒鹽炸)
台灣小腸外表微脆濃郁香口甜甜地

本人鍾意多奶所以都OK
夠滑但略嫌茶味唔夠香濃
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
2023-08-07 219 瀏覽
珍貴的metime 真心佩服每位媽媽🥹呢個暑假做咗半職媽媽 接送陪玩陪瞓,連食都要就佢難得可以抖下緊係食我想食架啦~上次係 @203restaurant食咗個平靚正下午茶今次encore試埋佢啲粉麵先😋- - - - - - - - - - 🥢 - - - - - - - - - -份量大又足料食到一半已經好~飽喇沙湯底味精唔會太重略嫌較稀同唔夠香濃✎ 喇沙(安格斯)肥牛米線𝙷𝙺𝙳𝟻𝟾肥牛肥瘦均勻肉質軟嫩牛味幾濃米線正常發揮耐咗唔會爛糊糊✎ 喇沙豬扒蛋麵𝙷𝙺𝙳𝟻𝟻豬扒啖啖肉有咬口肉質軟而唔太乾身公仔麵正常發揮兩碗都有爽口芽菜索湯豆卜仲有成隻入味滷蛋🥚🤤✎ 鴛鴦 (凍飲+𝙷𝙺𝙳𝟹)啡比茶味重但唔苦澀奶茶茶底都唔太濃奶多如果茶底再香濃啲更好
珍貴的metime
真心佩服每位媽媽🥹
呢個暑假做咗半職媽媽
接送陪玩陪瞓,連食都要就佢
難得可以抖下緊係食我想食架啦~

上次係 @203restaurant

肉質軟而唔太乾身
公仔麵正常發揮

兩碗都有爽口芽菜索湯豆卜
仲有成隻入味滷蛋🥚🤤

✎ 鴛鴦 (凍飲+𝙷𝙺𝙳𝟹)
啡比茶味重但唔苦澀
奶茶茶底都唔太濃奶多
如果茶底再香濃啲更好

2023-03-11 491 瀏覽
上枱賣相唔錯,雞翼炸得靚,皮雖有少硬,但可接受,而且有肉汁,只係唔明點解隻隻雞翼底都有個窿。喇沙湯無椰奶味,辣味偏重,整體味道係淡而稀,就算有豆卜索湯都唔好味。油麵煮耐左,偏稔。份量對女人嚟講偏多,食極都仲有,而且油麵本身煮得稔,所以愈食愈唔想食。奶茶茶味重過奶,入口唔滑。
奶茶茶味重過奶,入口唔滑。
喇沙雞翼蛋湯麵
🔮芫荽肥牛湯麵    芫荽控一定要試,作為荽人見到真係好興奮,成碗都係芫荽,成坐山咁高,連個湯都滿滿芫荽味!大愛呀!店家選料安格斯肥牛片,滿有牛香!我連湯都飲埋,芫荽控不能錯過呀! 🔮醉香雞米線   小店的招牌菜真的不是浪得虛名呀!雞和麵是分開上的.雞件份量十足,花雕酒香濃醃得非常入味,雞皮爽口Q彈,雞肉嫩滑,特別喜歡佢嘅醉雞汁,加了紅棗,入口略帶紅棗的甜香,伴碟的木耳亦完全吸收了醉雞汁精華,爽脆彈牙!清雞湯底,鮮味十足,果然係鎮店之寶呀! 🔮炸餃子  小店還有多款小食,價錢確實很經濟 , 餃子大大粒,炸到脤卜卜,香脆可口 🔮生煎猪扒   猪扒大大塊 ,即叫即煎,上台時還是熱辣辣的,秘很醃料猪扒醃得相當入味, 香口惹味,肉質入口鬆化軟腍,老人家都食到呀!
🔮芫荽肥牛湯麵

🔮醉香雞米線

🔮炸餃子

🔮生煎猪扒
炸餃子
生煎猪扒
題外話/補充資料: 小店名字很容易記,203食堂,因為門牌就是朗屏虹坊203室.門面不大,牆上畫上一大幅彩色鮮艷的𔩹畫,一家人齊齊整整的食飯,很有溫馨的感覺
炸餃子
2023-01-10 340 瀏覽
朗屏站附近虹方2樓有間米線舖,乾淨企理,店員好友善。一睇餐牌就見到價錢合理,食物選擇多,同朋友一人嗌咗一碗米線,一個小食,同埋跟餐兩杯嘢飲。我嗌咗個招牌醉香雞米線,啲雞係分開上,份量好多,仲有好多雲耳,冬天食湯米線真係一流,我好鍾意個湯清清地,冇乜味精,但又有雞湯味,差唔多飲晒成個湯😂 朋友嗌咗個期間限定嘅胡椒豬肚雞湯麵,佢話個湯嘅胡椒味好重,食完個胃暖笠笠,豬肚嘅份量都好多,又有豆卜索湯,同埋酸菜醒胃!椒鹽豆卜嘅份量好驚人,冇諗過咁大份,就咁食或者浸少少湯嚟食都得!嘢飲帶咗熱利賓納同埋熱菜蜜。
朗屏站附近虹方2樓有間米線舖,乾淨企理,店員好友善。

嘢飲帶咗熱利賓納同埋熱菜蜜。

2023-01-10
2023-01-08 205 瀏覽
❤️喇沙雞湯米線$55雞件份量同米線都唔少,湯底都算有啲辣,佢椰奶嘅比重比較少,咖喱嘅份量比較多,所以都會有少少辣。有豆卜同一隻雞蛋切開咗兩半,都幾足料❤️麻辣(安格斯)肥牛湯米線$55呢個湯底真係夠晒辣,食得辣嘅朋友都不妨一試,佢嘅辣係辣油個種辣味,安格斯牛肉嘅份量都唔少。❤️炸越式春卷$30春卷有六條,入面有少少肉,都幾香脆,細細粒好快食得晒,有醬提供,食完都唔會覺得好熱氣😋❤️凍檸茶加$3❤️凍華田加$3
❤️喇沙雞湯米線$55
雞件份量同米線都唔少,
湯底都算有啲辣,
佢椰奶嘅比重比較少,
咖喱嘅份量比較多,
所以都會有少少辣。

有豆卜同一隻雞蛋切開咗兩半,都幾足料

❤️麻辣(安格斯)肥牛湯米線$55

呢個湯底真係夠晒辣,食得辣嘅朋友都不妨一試,
佢嘅辣係辣油個種辣味,安格斯牛肉嘅份量都唔少。
❤️炸越式春卷$30

春卷有六條,入面有少少肉,都幾香脆,
細細粒好快食得晒,有醬提供,
食完都唔會覺得好熱氣😋
❤️凍檸茶加$3
❤️凍華田加$3

2022-12-14 709 瀏覽
落雨,又凍,山長水遠入元朗!只因自己應承咗個朋友無計!好彩朋友帶我去食咗碗超好味的雞湯麵,胡椒、酸菜、豬肚、滑雞。食完個身發滾,個胃暖笠笠,真係好正!203食堂在朗屏的虹方二樓,不是住附近的我真不知道有這個地方。虹方是一幢商業大廈,有食肆,有學校,乾淨企理。食堂主打雞湯麵和原隻雞,也有茶餐廳式常餐和下午茶等。單是雞湯麵就有好多選擇:醉雞、芫荽雞、麻辣雞、喇沙雞、客家咸雞等等。🔶胡椒酸菜豬肚雞湯麵($68)送熱飲秋冬限定。湯底香濃而不肥膩,有濃濃的胡椒味和淡淡的酸菜味,胡椒味濃而不辛辣,酸菜味淡就不會過鹹,總之各方面都適中,是可以飲晒而不口渴的湯。飲完又暖又舒服。雞件嫩滑,豬肚有嚼勁,還有豆卜、唐芹和芫荽。我願意為這碗雞湯麵再入元朗。🔶醉香雞湯米線($55)送熱飲這個湯底也不遜色,很清甜。醉雞另上,酒味香濃,雞件嫩滑,還有木耳呢。🔶炸越式春卷($30)🔶郊外油菜($20)這間餐廳不論湯麵或小食的份量都很足,越式春卷有6條,即叫即炸,外酥內軟;油菜二十元有一大碟,好抵。小食的選擇很多元化,還有炸饅頭、椒鹽豆卜等等我都想試,下次吧。
落雨,又凍,山長水遠入元朗!
只因自己應承咗個朋友無計!
好彩朋友帶我去食咗碗超好味的雞湯麵,
胡椒、酸菜、豬肚、滑雞。
食完個身發滾,個胃暖笠笠,
真係好正!

203食堂在朗屏的虹方二樓,

食堂主打雞湯麵和原隻雞,也有茶餐廳式常餐和下午茶等。

🔶胡椒酸菜豬肚雞湯麵($68)送熱飲
雞件嫩滑,豬肚有嚼勁,還有豆卜、唐芹和芫荽。
我願意為這碗雞湯麵再入元朗。
胡椒酸菜豬肚雞湯麵

🔶醉香雞湯米線($55)送熱飲
醉香雞湯麵

🔶炸越式春卷($30)
🔶郊外油菜($20)
炸越式春卷
郊外油菜
2022-12-14
$86.5 (午餐)
胡椒酸菜豬肚雞湯麵
炸越式春卷
呢間真係成日來食,因為真係平靚正!坐得舒服大大碗份量十足相當抵食,同開係呀女間playgroup 隔離,一落堂成日忍唔住買外賣😂呢晚好朋友來探我就帶佢來試下🥰.醉香雞湯米線 $55芫茜雞湯米線 $55喇沙雞湯米線 $55麻辣雞翼蛋湯麵 $52椒鹽豆卜 $24炸越式春卷 $30凍朱古力 $18凍利賓納 $18凍檸檬茶 $18.每次必點醉雞,份量多雞肉嫩滑酒味濃厚my favourite!第一次點芫茜雞湯真的滿滿芫茜😂岩哂芫茜控的朋友😆好辣的可以點喇沙和麻辣,喇沙好足料有豆卜、雞蛋、芽菜同好多雞,麻辣老公選了中辣Jo已經食唔到,真係辣度十足😂四碗米線都超大碗,係唔會食得哂😂.小食相當抵食,豆卜呢個價錢無諗過咁大碟,脆卜卜椒鹽口味送米線一流,春卷大大件點泰式辣醬甜辣開胃👍🏻.呢間性價比太高,呢個價錢份量超多,仲要梳化位坐得舒服呀b仲可以爬上爬落😂係附近想食碗米線要試下!.
醉香雞湯米線 $55
凍利賓納 $18
凍檸檬茶 $18

• 醉香雞湯米線
2022-11-26 101 瀏覽
元朗出名多好野食😛最近朋友帶我去咗元朗嘅203食堂🤩餐廳主打醉香雞湯麵🐔仲有多款不同口味粉麵🤩價錢親民之餘,份量仲好多添😛味道亦相當唔錯😚醉香雞湯麵招牌菜醉香雞當然要試試😚醉香雞肉質鮮嫩帶有肉汁💦帶有淡淡藥材味及酒香😛醉香雞湯麵系列嘅湯底真材實料👍🏻紅棗杞子嘅配合令醉雞味道昇華🐔芫荽雞湯麵餐廳自創芫荽雞湯🍀有大量芫荽,雞肉同麵條都滲透住芫荽味,每一啖都充滿芫荽味👏🏻 啱晒芫荽控😛麵類可以選擇米線、油麵、米粉、公仔麵、烏冬同出前一丁🤩喇沙雞湯麵香濃喇沙湯底😋陣陣椰醬香甜再加咖喱味,少少辣但唔會好辣🌶呢一碗同樣揀咗雞肉🐔喇沙湯夠足料👍🏻有埋豆卜、芽菜同雞蛋😍麻辣雞翼蛋湯麵湯底選擇好多,最後試埋麻辣湯底🌶可以揀辣度,我地揀咗中辣,辣得夠過癮😛除咗雞肉外,配料亦可以揀安格斯牛肉、豬扒蛋或雞翼蛋😋麻辣湯底我地揀咗雞翼蛋😆所有湯麵都會有飲品送添🥳餐廳亦有多款小食提供,好似椒鹽豆卜、炸越式春卷、炸饅頭、炸燒賣、炸台式原味一口腸等等😚

芫荽雞湯麵

喇沙雞湯麵

麻辣雞翼蛋湯麵

2022-11-22 78 瀏覽
虹方二樓開了一間麵店好一陣子了,一直未有機會試吓,今日天陰陰又落雨,想食暖笠笠嘅湯麵,就去試吓。點了🐱麻辣安格斯肥牛公仔麵$58大大碗!麻辣湯底很惹味,同公仔麵好夾!肥牛唔會太肥,而且大大塊,仲有菜、芫茜、木耳,挺豐富。🐱醉香雞湯米線$58米線同雞分開上,米線份量很多,配杞子清湯清清淡淡。醉香雞酒味濃,冷盤口感很彈牙,啖啖肉好抵食!🐱炸越式春卷$306大條,脆卜卜鬆化可口,配甜酸醬很開胃。🐱叫麵配飲品,熱菜蜜唔洗加錢,檸底則加3蚊。

點了

🐱麻辣安格斯肥牛公仔麵$58

🐱醉香雞湯米線$58

🐱炸越式春卷$30
6大條,脆卜卜鬆化可口,配甜酸醬很開胃。

🐱叫麵配飲品,熱菜蜜唔洗加錢,檸底則加3蚊。

2022-11-12 84 瀏覽
收工肚餓直接係朗屏搵野食算原來虹方都多野食2 樓醉雞湯麵都出名 就去試下入面黎裝修都有d 童真另一邊仲有太陽花 見到有小朋友好鐘意要影相🔸醉香雞湯麵 $55麵底可以揀米線、油麵、米粉雞份量都幾多 食落都重酒味 雞口感嫩滑 就算係雞胸都唔算鞋雲耳又爽口 索哂d酒味食 味道濃郁又好夾米線軟硬適中 口感好好湯底偏淡 有杞子配襯🔸油菜 $20菜心唔會煮到淋哂 味道唔錯仲好翠綠 份量都唔小依個份量絕對夠兩個女仔食到飽米線份量真係好多😆
收工肚餓直接係朗屏搵野食算
原來虹方都多野食
2 樓醉雞湯麵都出名 就去試下
入面黎裝修都有d 童真
另一邊仲有太陽花
見到有小朋友好鐘意要影相

🔸醉香雞湯麵 $55
麵底可以揀米線、油麵、米粉
雞份量都幾多 食落都重酒味

仲好翠綠 份量都唔小

依個份量絕對夠兩個女仔食到飽
米線份量真係好多😆
2022-11-11 85 瀏覽
朗屏虹方好多食店樓上反而無咩人講原來2 樓有間食麵~兩個人唔算太飽~ 叫左一個麵一個小食share麻辣雞清湯麵雞件都有6~7舊,夠惹味麻辣唔算重,食完只會覺得少少麻配菜洋蔥雲耳沾左d 汁都好食米線超大兜!!!夠滑身~加d 麻辣汁落去仲正兩個人食完仲有剩。。。份量真係好多炸餃子(六隻)新鮮熱辣炸起~~外皮好脆口~入面都唔會好乾每件都大大舊沾埋泰式辣醬味道夠~食到飽,梗係要叫野飲消下滯兩個食到飽都係total 百幾蚊!
朗屏虹方好多食店
樓上反而無咩人講

原來2 樓有間食麵~

兩個人唔算太飽~ 叫左一個麵一個小食share

麻辣雞清湯麵
雞件都有6~7舊,夠惹味
麻辣唔算重,食完只會覺得少少麻
配菜洋蔥雲耳沾左d 汁都好食

米線超大兜!!!
夠滑身~加d 麻辣汁落去仲正
兩個人食完仲有剩。。。份量真係好多

炸餃子(六隻)
新鮮熱辣炸起~~
外皮好脆口~入面都唔會好乾
每件都大大舊
沾埋泰式辣醬味道夠~

食到飽,梗係要叫野飲消下滯
兩個食到飽都係total 百幾蚊!

2022-11-10
2022-11-10 47 瀏覽
朋友帶我去左元朗一個新商廈 入面有間台式料理嘅餐廳小店 雖然係食台灣野 不過牆上畫左香港小食嘅漫畫 好特別我叫左碗餐廳推介嘅酸菜胡椒豬肚雞湯米線🍜 湯底勁濃胡椒味 加埋雞湯嘅味道 勁吸引🤗🤗好正😋我成碗米線都食曬我朋友就食左芫荽安格斯肥牛米線 上檯時成個面都係綠色😂 超級多芫荽 鍾意食芫荽嘅朋友一定唔可以錯過😎 另外 食左件安格斯肥牛 好香牛肉味 好好味😋除左一人一碗米線 我地仲叫左個小食🤗炸台式原味一口腸 熱辣辣 炸到脆卜卜 好好味😋

2022-11-10 52 瀏覽
👍🏻 酸菜胡椒豬肚雞湯米線秋冬限定 加上當日涼涼地 酸菜胡椒微微辣嘅湯底就最適合不過🍃豬肚、雞肉嘅份量好多 真係真材實料😇豬肚爽口入味 同酸菜一齊食好好味!雞湯清甜帶有胡椒辛香 飲完喉嚨勁舒服💁🏻‍♀️👍🏻 芫荽安格斯肥牛米線堆成小山嘅安格斯肥牛 每一塊都大大塊 肉味濃郁 肉質偏爽口🐮另外芫荽控無理由唔試 真係比好多 搭配清湯 最佳配搭❤️米線份量都好慷慨👍🏻 炸台式原味一口腸原來係迷你版本嘅台灣腸 呢個價錢有8條 好抵食!自己平時最鍾意食脆皮口感 迷你版本好適合我 咬落去爆汁 正😄注意事項⚠️- 餐廳位於商廈2樓 無錯 佢嘅名稱就係門牌號咁解✌🏻

👍🏻 酸菜胡椒豬肚雞湯米線

👍🏻 芫荽安格斯肥牛米線