2016-06-06 687 瀏覽
本來想book 枱,點知電話一直打不通,走到上已經貼左告示,關門大吉。太可惜了!!之前食左幾次,味道唔錯又抵食。我同朋友都好鍾意去的,以後又少左又平又好食既地方了!
  • 成都香辣雞煲
間唔中都會同中學同學約食飯見下面傾下計,因為有9折既關係,今次就選擇左去銅鑼灣一間樓上雞煲食飯 😀 限時兩小時,有1830 / 2030兩個時段選擇如果係SOGO對面行入去既,要穿過一條巷仔先去到呢間雞煲湯底都算幾多選擇,2-3人有半隻雞,4人或以上就有一隻雞,我地有10個人,揀左兩個煲,一個深圳雞煲,一個醉雞煲。深圳雞煲 係預先已經放左雞係入面,一上檯既時候見到上面有好多好多好多芫茜 ❤❤ (最鍾意食芫茜❤❤),但可惜我坐係醉雞煲果邊試唔到 😞😞😞😞,不過朋友就話深圳雞煲係比較惹味既~~醉雞煲 比較特別,同旺角其他雞煲唔同既係原隻雞碟上,有好香既酒味~~~~~ 湯偏淡有少量中藥材杞子之類。 一黎到我地已經將呢碟雞一次過落哂煲慢慢煮~~~~同多數雞煲放題店一樣,雞冇得任食(我知道有一間係有得任食雞!! 但經常坐滿冇位或者d雞賣哂。。) 除左雞之外都有其他火鍋配料揀,但肉類就比較少,有肥牛同豬肉,切得非常薄好易就熟,(亦都好易唔見左orz) 餃類 丸類 炸魚皮 蟹柳腸仔等普通火鍋料亦都有~飲品方面有各款汽水,韓國飲品忌廉鮮奶,芒果汁之類,而家好似好多放題餐廳都有韓國飲品,但我始終都覺得味

如果係SOGO對面行入去既,要穿過一條巷仔先去到

飲品方面有各款汽水,韓國飲品忌廉鮮奶,芒果汁之類,而家好似好多放題餐廳都有韓國飲品,但我始終都覺得味道怪怪地咁。。 如果唔想太頂肚食唔得太多野既都可以選擇 烏龍茶,消滯^_^

至於調味料就同其他雞煲放題好唔同,1520 只有辣同唔辣兩種豉油揀,冇蔥花或者生熟蒜~

傾下計咁就過左愉快既2小時,之前openrice見到呢到既用餐時間捉得好緊,的而且確,距離離大約仲有半個鐘左右就要埋單,話就算食唔哂都唔緊要咁講喎。

2016-04-19
2015-08-20 6030 瀏覽
在銅鑼灣要找大夥兒吃飯的地方實在不易,剛好看到這家新開沒多久的店,價錢還算便宜便試一下。訂了 8:30, 到達時己在埋單, 不到 5 分鐘便入座,忘記了點什麼雞煲, 反正就是小辣的 (因有同枱友人不太吃辣)。雞煲確是小辣, 對嗜辣的人來說是差一點點,還好夠香, 配料也足,雞也尚算嫩滑。火鍋料選擇不少, 而且基本上都很不錯,鮮蝦算是比較驚喜的,用上了爽口鮮甜的海蝦。飲品種類也多, 基本的都有,火鍋配酸梅湯見多了,配大澳特產「紫背天葵」還是第一次,感覺還不錯。美中不足的是牛肉上得太少,無論點了多少還是每次一、兩碟的送來,對食肉獸來說是有點「唔夠喉」,但肉的質素其實很不錯的。整體水準算是很不錯,特別是在銅鑼灣, 這樣的價錢更是難得。
在銅鑼灣要找大夥兒吃飯的地方實在不易,
剛好看到這家新開沒多久的店,
價錢還算便宜便試一下。

訂了 8:30, 到達時己在埋單, 不到 5 分鐘便入座,
雞煲確是小辣, 對嗜辣的人來說是差一點點,
還好夠香, 配料也足,
雞也尚算嫩滑。

火鍋料選擇不少, 而且基本上都很不錯,
鮮蝦算是比較驚喜的,
用上了爽口鮮甜的海蝦。

飲品種類也多, 基本的都有,
火鍋配酸梅湯見多了,
配大澳特產「紫背天葵」還是第一次,
感覺還不錯。

美中不足的是牛肉上得太少,
無論點了多少還是每次一、兩碟的送來,
對食肉獸來說是有點「唔夠喉」,
但肉的質素其實很不錯的。

整體水準算是很不錯,
特別是在銅鑼灣, 這樣的價錢更是難得。

題外話/補充資料: 就如很多人都說, 這裡的限時很緊, 一個半小時便要 LAST ORDER 並結賬, 一到兩小時便不停催促要還枱, 但那時其實已經 10:30 左右, 根本沒有人在等位, 可能是「趕收工」吧。
2015-08-09
2015-07-21 5177 瀏覽
話說昨日去食呢間野,醉雞窩好足料,材料都好新鮮。唔怕比人趕既都可以黎食。點解咁講,因為佢係2小時任食,咁我地係最後一個鐘叫多少少野食,但我地真係食野慢少少,佢係最後半個鐘就話差唔多夠鐘問我地有無野加,無就俾住錢啦,咁OKAY, 我地都俾錢先,再無叫野食同飲野,只係拎埋杯雪糕啦(佢係包一杯雪糕。) 我地諗住食埋就走啦,點知D 服務員就因為出面有幾個人等緊就係咁同我地講食快少少啦, 出面有人等緊,要坐我地個位。(明明間餐廳仲好多位,圓台位都無人坐)之後佢就會5分鐘同我地講食快D, 然後過左15分鐘就黎清我張台,問都唔問就連個煲都拎走埋我,仲要係我前面望住我食。 我唔明我食得慢有咩問題,我無再加單你又收左我錢,你無理由要趕我走,出面既人要等位,有咩理由要趕客走﹖ 即係我未食完野就因為2個鐘就要我走﹖ 我食咁多間放題都係收左錢唔再加單,你食完未自己離開張台囉~有D咁既例未食完就要趕人走﹖ 如果係公司規矩唔該你寫係門口到,等D客睇到,而唔係催人走囉。出面得個十個客(1班中學生) 就係因為要坐我地張大台就趕我地走,仲要係咁講出面好多人等緊,咁旺角瓊華個D餐廳未好唔得閒,成日都要同D客講好多人等快D

出面得個十個客(1班中學生) 就係因為要坐我地張大台就趕我地走,仲要係咁講出面好多人等緊,咁旺角瓊華個D餐廳未好唔得閒,成日都要同D客講好多人等快D走﹖ 佢地要等,唔通就唔等得,一出升降機就開始計時2個鐘﹖

如果我係D 出名既BLOGGER/明星, 佢地仲會唔會咁趕我地走﹖ 就唔怕我會寫衰佢地? 我唔知OPENRICE 會唔會肯POST 我篇野出黎,但真係食到成肚火。

真係離晒大掃!
2015-07-16
2015-07-11 4461 瀏覽
我同我嘅朋友都好鐘意食雞煲,基本上一個禮拜都會食一次,都算幾瘋狂。由於想試新,就搵到呢間,見食評都好好,就去試下。餐廳係樓上鋪,唔算大,裝修設計似韓式餐廳。因為8號風球關係,餐廳得我地兩個客人,後來黎多左兩台,環境好舒適,冷氣亦好夠,不過如果多人嘅話就唔知啦。雞煲有好多款式,有辣同唔辣,我地就揀左成都麻辣雞煲嘅中辣。火鍋嘅配料都好多選擇,分左8類,應有盡有,我覺得已經好足夠,而且都好新鮮。飲品方面,選擇唔多,最普通嘅忌厘鮮奶,紅茶,烏龍茶。。。最緊要有我最愛嘅冬瓜茶~主角出場啦~由於我地都唔係相機食先嘅人,所以食到一半先記起 呢度嘅雞煲同其它餐廳唔同,佢本來就有湯,但雞嘅味淡左少少,如果想要濃味d,應該等佢收少少水先食。但雞肉好滑,亦無好似其它餐廳咁大大件,適合女仔,可以斯文d食,中辣亦無想象中咁辣,就好似小辣咁。因為佢本身有湯關係,所以可以落火鍋配料,會吸曬雞汁,好正加湯之後,正常湯底會淡,但呢個無餐廳會每台一瓶湯,等你可以自己加,好方便。呢度亦有飯後甜品--雪糕。總括而言,算係滿意,唔會失望噶一餐
主角出場啦~由於我地都唔係相機食先嘅人,所以食到一半先記起
加湯之後,正常湯底會淡,但呢個無
餐廳會每台一瓶湯,等你可以自己加,好方便。
呢度亦有飯後甜品--雪糕。
總括而言,算係滿意,唔會失望噶一餐
題外話/補充資料: 放題訂座優惠
2015-07-09
2015-05-14 4464 瀏覽
約了舊朋友敍舊,又想吃得長時間一點;天氣冷冷的,好想吃火鍋;倒不如吃雞煲但、既不想吃連鎖店的,又想吃任食全包雞煲。最終還是選了這一家「1520放題餐廳」。很奇怪:為何叫做「1520」?先看餐牌:選個香辣雞煲,小辣吧。這家店不大,晚上7時多,已經滿座了。幸好已訂位。座位呢,有卡位的,有圓桌。我和朋友被安排在中間圓桌座位,座椅可以打開,把東西、行李放進去。可惜座位沒有椅背。環境黑暗,與鄰座距離太近,有點嘈雜。雞煲不久便來了:雞煲味道一般吧,雞骨不少,但湯底頗惹味,湯很濃味,沾上湯的雞味道還不錯。然後就點食物了。甚麼丸裏、肉類、菜等等都點一些:肉類還不錯的。但一到魚類就麻煩了。本以為在點菜紙上填上「2份」,每一份的份量就是與坊間放題一樣:大小、份量都是小小的1份,那麼我和友人都可以各樣也可以食物淺嚐。但原來在餐紙上填上「2人」,再填「2份」,便是1人1份。大多了,又多骨,吃過這些就飽了。丸類也是,太大粒,而且上桌時還有冰附在丸的上面。汽水在凍櫃裏,可惜沒有啤酒。那些醬料放在不當眼處,差不多吃完才看到。而且環境太暗,湯底顏色也是黑沉的,有時候食物放在煲上,很快便「消失」了,一些食物煮了但時間太

先看餐牌:
選個香辣雞煲,小辣吧。

雞煲不久便來了:
成都香辣雞煲

然後就點食物了。甚麼丸裏、肉類、菜等等都點一些:
肉類還不錯的。
丸類也是,太大粒,而且上桌時還有冰附在丸的上面。

汽水在凍櫃裏,可惜沒有啤酒。
那些醬料放在不當眼處,差不多吃完才看到。
而且環境太暗,湯底顏色也是黑沉的,有時候食物放在煲上,很快便「消失」了,一些食物煮了但時間太長了,吃不到...

總結來說,食物質素還過得去,然而份量太多,坐得不太舒服,而且$168也挺貴的。建議食量大的人可以一試。
2015-01-15
2015-04-09 4448 瀏覽
同事同事之間原來都好鐘意食雞煲,住係港島的同事介紹左一間銅鑼灣雞煲。話價錢合理味道吾差,最重點係火鍋新鮮材料。今次4個朋友一齊好試試,之前已經BOOK定位,準時7點到達。只有大約1/3人坐係度食野。其實成個格局似韓國韓燒,空間位都好足夠。佢都好快手問我地想要咩雞煲。我地因為一半半人食得辣,因而今次試左小辣。雞煲黎到的時,好多好多芫茜,勁開心!~4個人有一隻雞, 雞件好嫩口,份量都夠,但少辣真係吾辣,但幸好仲好香口。火鍋料真係同同事講一樣,牛肉,豬肉,羊肉都樣樣都好新鮮,墨魚滑同蝦又大又新鮮(必食)。仲有冷門的食品(牛骨髓,䈑筍)木耳又爽口有雪糕(芝麻味)同飲品都有烏龍茶,石榴汁,冬瓜茶之類,選擇都吾少而吾係康師傅甜到爆的飲品但限時2個真係要準時走,待應會叫結帳同拾桌(其實仲有空桌)以銅鑼灣$168食到火鍋而質素又吾差,絕對想食雞煲而係港島區之選。

但限時2個真係要準時走,待應會叫結帳同拾桌(其實仲有空桌)

2015-03-30
2015-01-24 5312 瀏覽
上品一早成為打邊邊(非麻辣)首選,出名生猛刺身同靚海鮮火鍋料,今次試一試呢個副線- 任飲任食雞煲形式,睇下有冇不同先!㨂左個最多人推薦既胡椒雞煲蟹: 蟹係奄仔蟹,無咩肉食,但雞煲本是味很香辣惹味。由於任飲任食,特別推介呢度既脆鯇魚腩,一吃便知新鮮貨,任食好化算!韓國樂天白番石榴汁: 重點推介!除了本身自家製紫貝天葵一jar jar任飲(上品散叫一jar不平)好爽外,白石榴汁是最少任食雞煲場有提供的,物以罕為貴,呢個好q 好飲!是晚飲了6支,很麻足,大愛🙈🙉🙉$200頭任食任飯,質素好,平時好味!🙉

$200頭任食任飯,質素好,平時好味!🙉

2014-11-24
  • 脆鯇魚腩
  • 白石榴汁
2014-12-31 4456 瀏覽
一行三人晚上9點半上去, 唔駛等位。(裡面本身坐左7成客大概)點左蕃茄豬骨湯底, 夠味, 裡面本身已經有啲秀珍菇, 豬骨, 蕃茄。。。飲品都有幾樣選擇, 但唔記得影相, 任飲嘅, 最驚喜係有紫貝天葵飲, 正。上菜唔耐, 份量ok, 唔會太小家。魚皮似即炸,因為好熱好脆, 又香口。鵝腸我本身鍾意食,鮮味, 推薦。其他嘢大致正常, 埋單$168一個人。美中不足, 地方唔算太好坐。呢個價錢, 絕對可以encore
上菜唔耐, 份量ok, 唔會太小家。
魚皮似即炸,因為好熱好脆, 又香口。
鵝腸我本身鍾意食,鮮味, 推薦。
其他嘢大致正常, 埋單$168一個人。
美中不足, 地方唔算太好坐。
呢個價錢, 絕對可以encore
2014-12-30
2014-11-18 4883 瀏覽
They have two sections - one at 6:30 and the other at 8:30. I booked a table for 8 ppl at 8:30pm and we have two hours to finish our meal...The food is ok but the service is terrible. They brought us the bill at around 10:30 which is understandable but at around 10:45 one oft their staff came to us and said that they have to close soon so ask us to speed up and eat...5 minutes later another waitress came to us and said "i'll just give you a few more minutes to eat"...we were trying to finish as much food as possible cos we do not want to waste any food but the waiters just keep on pushing us to leave

originally we brought a cake for our friend's birthday...they just took it out and gave back to us so we had to cut it somewhere else...

i guess i'm just not gonna come back again...i have never been pushed to leave a restaurant...no matter how good the food is....the service suxks

in terms of food..we ordered the signature 黑胡椒走地鸡蟹煲...the pepper flavor is reli heavy but is very tasty....the other hotpot stuff are very fresh too like typical beef...pork...chicken...i particularly recommend 炙燒芝心ball which is sooo delicious...everything else is good except the services really
題外話/補充資料: terrible service
2014-11-16
生日
2014-08-12 6796 瀏覽
Super 抵食!!!!雞煲very 滑nice!!!!so many things to choose from!!! D嘢又fresh!!!花心嘅我鍾意佢多嘢揀又特別!!!!!唔係度度有得食!!!最抵係有得任飲涼棻茶...好大碟!!! 叫佢幫我整細碟Dso I can eat every type
Super 抵食!!!!
雞煲very 滑
nice!!!!
D嘢又fresh!!!
花心嘅我鍾意佢多嘢揀
又特別!!!!!
唔係度度有得食!!!
最抵係有得任飲涼棻茶...
好大碟!!! 叫佢幫我整細碟D
so I can eat every type
2014-07-22 6476 瀏覽
在香港的旅游饮食杂志《新假期》上看到这家餐厅的介绍,觉得好赞啊,刚好要去香港,就趁机会去吃一顿!1520为什么叫1520,我实在没搞明白。不过这家放题吃的是鸡!煲!火!锅!对于深圳来说鸡煲不是什么新鲜事了,但在香港鸡煲是最近两三年才兴起的。什么四川鸡煲重庆鸡煲,都已经不新奇了。看到这家店竟然有胡椒走地鸡蟹锅和日本龙虾鸡锅还有鲜鲍鱼鸡锅,让人跃跃欲试!召集了吃盟的小伙伴一行七人在晚餐放题时间攻上去了。餐厅的位置一下子真的不太好找,需要手机地图的帮助才能顺利找到。进到店里面客人不多,就3-4桌,因为餐厅是新开的,知道的人还不多。火锅炉是gas炉,明火会散发大量热量,但这里冷气很足,足够对付这些热气。点单后上锅底,用餐时间两个小时。配菜不是自取的,是要下单让服务员上,所以必然存在份量不足而且漏单的情况。饮料和雪糕自取,随便拿。调料只给酱油,其他蒜蓉辣椒都要另外收费$10。我们点了招牌胡椒走地鸡蟹锅和日本龙虾鸡锅,膏蟹、龙虾都是每人半只,而且还很瘦,大失望。好在鸡肉的质量和味道都还不错,个人觉得胡椒锅底更好吃,胡椒味比较香,热辣辣的也好吃。虽然叫鸡煲放题,但鸡肉却不可以再加,实在说不过去。那我
什么四川鸡煲重庆鸡煲,都已经不新奇了。
召集了吃盟的小伙伴一行七人在晚餐放题时间攻上去了。
虽然叫鸡煲放题,但鸡肉却不可以再加,实在说不过去。
那我们只好主攻其他肉类了,美国肥牛,手切牛肉,黄喉,鹅肠,芝心丸,虾滑,墨鱼滑等等。
服务员对于我们加单的速度和食量都惊呆了,2小时的用餐时间,对她们来说应该很漫长。
时间一到她们就急忙忙把我们的锅要撤走了。哈哈哈。
昨夜黄雨來到此店 因友人未有帶傘 店長很好借傘比我落街接友人 亦見我們身濕 給很多紙巾抹 及又調低冷氣免我們着凉 並巳準備雞窩 服務真貼心 !! 老實説,我都試過很多放題雞窩,不是太油就是味不太好, 但這次真係好好味 好香 亦唔油 另外火鍋配料亦超新鮮 種類亦多 有些特别配料 如牛天梯 牛黄喉 雞雜都有 有D貴少少的食材 如蝦 鯇魚類亦有多款 肥牛亦很美味 最難得唔肥又新鲜 我和友人都點了很多款 每樣都很新鮮 真的很滿意。 另外,服務亦很貼心,店長會主動建議放食物次序,調敎火,換碟,很留意每人客人需要,亦見隔桌客人窩癡底, 店長察覺並主動換新窩 真很細心 。這裏由於新店 裝修很時尚 冷氣充足 坐得很舒服, 亦没有漏單, 上料很快, 亦有多款汽水及啤酒提子汁提供,這些都是自助任飲的。 最後,值得一讚是價錢是全包免加一的 $168-198.下次會再光顧 !

另外火鍋配料亦超新鮮
種類亦多 有些特别配料 如牛天梯 牛黄喉 雞雜都有
真的很滿意。

最後,值得一讚是價錢是全包免加一的 $168-198.

下次會再光顧
2014-07-02 5594 瀏覽
朋友介紹這間新開的任食火煱店,位處於銅鑼灣這個非常方便的位置﹗對我來說,“放題任食”的感覺,食物質素都會是很一般,食得飽飽是為最前提。但最後發現每人二百元也不用,不論是火煱湯底、食材至飲料,也十分之有水準。尤其是湯底,店主推介的胡椒蟹雞煲,用料十足又滋味,湯底到最後仍充滿胡椒香,值得一讚。至於食材方面,除了有肥牛及黑豚肉之外,更有甜美的新鮮海蝦及只會在單點火鍋店出現的蝦膠油炸鬼,各種食材絕對有別於一般“任食”火鍋。至於任叫飲品,店員誠意介紹“紫貝天葵”,是解渴消暑首選,外間單叫起碼要$40,這裡是任飲的,更有可樂(紅黑任揀)、啤酒選擇,食得更放心﹗
胡椒雞煲
火煱配料多元化
題外話/補充資料: 道地韓燒裝修,緊貼韓潮
2014-05-30
胡椒雞煲
火煱配料多元化
2014-06-09 5168 瀏覽
睇報紙見到廣告~見到有好多選擇既雞煲+加上任食放題~見到幾吸引即晚去食了~~上到去8點~見到仲有好多空位~好特別好似D韓式燒烤既格局~不用等直接入座~~發覺原來都幾多選擇的~~有平有貴~~我就揀左最貴的一個(日本龍蝦雞鍋),其實見報紙張圖吸引左,所以就叫左呢個~~其實都合理的, 再加上任食配料, 又任飲, 仲有雪糕食, 都好抵, 仲唔駛加一!!!下次試下平價先~~講番正題, 如果2-3人就半隻雞, 好入味, D雞好滑下, 之後叫左兩轉野食(影左一張就無影)掛住食, D料都好新鮮呀~~最鍾意食丸~好多味道的, 出面好小有, 有隻芋香包心丸真係好好味~~!!!!P.S ~~不過有小小偏鹹, 但我食慣濃味既野, 所以覺得都OK~~最後埋單同左個經理傾左幾句, 先知原來係上品雞煲既分線~~~

下次試下平價先~~

MENU
日本龍蝦雞鍋