📍西環 𝚂𝚊𝚒 𝚆𝚊𝚗❝HKU附近特色素食cafe🌿清新又好味😍✌🏻朱古力pancake🥞🍫wholesome bowl🥣❞🥣🌿𝐌𝐚𝐫𝐫𝐚𝐤𝐞𝐜𝐡 $138 (4.5/5)呢個素食bowl有齊我中意既野👉🏻香草椰菜花碎, falafel炸豆波🧆, hummus鷹嘴豆蓉, pita bread脆餅🥙, honey halloumi煎芝士🧀😍, 翠玉瓜🍃全部都好好食!💖健康又飽肚 如果同我一樣中意以上既野 叫呢個bowl實冇錯!☺️✌🏻🍫🥞𝐑𝐞𝐝 𝐕𝐞𝐥𝐯𝐞𝐭 𝐏𝐚𝐫𝐟𝐚𝐢𝐭 𝐏𝐚𝐧𝐜𝐚𝐤𝐞 $158 (4/5)原來Vegan pancake會定時轉款式🍃(會更想食之前個d款呢🥲) 冇蛋冇奶而製成 相當濕潤軟綿綿😚紫紅色相信係有紅菜頭 pancake食落都帶淡淡紅菜頭味😙中間夾住朱古力ganache同berries醬🫐🍓建議share因為好飽濟~餐廳門口仲有好多款vegan pastries/ cake! 🍞🍰有scone, croissant, brownie, carrot cake等等 望落都好吸引💖😚下次試下!꧁꧁ ——𝓂𝑜𝓇𝑒 𝒾𝓃𝒻𝑜𝓇𝓂𝒶𝓉𝒾𝑜𝓃—— ꧂꧂📍14 SOUTH L
📍西環 𝚂𝚊𝚒 𝚆𝚊𝚗
❝HKU附近特色素食cafe🌿清新又好味😍✌🏻
朱古力pancake🥞🍫wholesome bowl🥣❞

Marrakech

🥣🌿𝐌𝐚𝐫𝐫𝐚𝐤𝐞𝐜𝐡 $138 (4.5/5)

Red  velvet  parfait  pancake

꧁꧁ ——𝓂𝑜𝓇𝑒 𝒾𝓃𝒻𝑜𝓇𝓂𝒶𝓉𝒾𝑜𝓃—— ꧂꧂
📍14 SOUTH LANE
西環石塘咀南里14號地舖

🗺𝘐𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘢𝘮𝘦 𝘭𝘰𝘤𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯…
#joys_西環

🔖𝘔𝘰𝘳𝘦 𝘴𝘪𝘮𝘪𝘭𝘢𝘳 𝘤𝘶𝘪𝘴𝘪𝘯𝘦 /𝘧𝘰𝘰𝘥…
#joys_西式
Marrakech
Red  velvet  parfait  pancake
2022-06-28 67 瀏覽
同朋友想搵個地方Chill吓,嚟到西環呢間座位闊落嘅Cafe,感覺好似去咗旅行咁~裝潢行簡潔文青路線,自然光加埋木色桌椅打卡一流,而且食物賣相亦好吸引,仲以不同Super Food入饌,想食健康輕食嘅可以一試,絕對係假日必去高質餐廳!自家南瓜巧克力藜麥班戟班戟無添加蛋、奶製作,麵糊以南瓜、藜麥等混合而成,口感濕潤實在,朱古力同南瓜味亦出奇地夾!香烤有機雞半隻配香蒜薯條烤雞即叫即整,需時約20分鐘,半隻雞份量十足,雞皮脆口不油膩,雞肉厚身Juicy,加埋薯條同自家茄醬,非常有誠意!Chocoholic Smoothie 係好健康嘅味道,材料全用天然食材,無加人造糖等,同平時嘅Smoothie唔太一樣~

自家南瓜巧克力藜麥班戟

香烤有機雞半隻配香蒜薯條

Chocoholic Smoothie
2022-06-23 99 瀏覽
🥗 西環特色純素Cafe🫐自家藍莓檸檬開心果Pancake $138配搭好fresh!Pancake 口感豐富,黏糯帶點口感,配埋上面d椰子片真係無敵🥰 檸檬醬好突出,略嫌冇咩開心果味。估唔到素食ge甜品都咁有驚喜💓🎃 胡桃南瓜稻穀麥碗 $128個bowl 係用南瓜整ge,甜甜地…中間有羽衣甘藍,沙律菜,烤櫛瓜,藜麥,毛豆,Alfafa,nuts…成個感覺好清新,但係又冇草青味~平時唔鍾意食菜ge朋友都岩食😂🥛 Super Green Smoothie $62真係估唔到成杯野咁綠😆 飲落去居然係香蕉口味。平時飲smoothie 會好甜,但今次飲曬成杯都唔覺得好膩好飽👍🏻餐廳提供左唔少素食菜式,門口仲有蛋糕可以外賣。坐窗邊採光好夠最岩打卡✨原來個menu 係會久唔久換ge,會encore 試新菜式🤤 薄扶林有好多特色餐廳,Kong U ge同學仔有口福啦😍
🥗 西環特色純素Cafe

🫐自家藍莓檸檬開心果Pancake $138

🎃 胡桃南瓜稻穀麥碗 $128

🥛 Super Green Smoothie $62

2022-05-30 133 瀏覽
☕️Finally trying this one. Went before only to find out that they don’t serve dinner! made a trip specially for lunch on a weekend. Ordered the red velvet parfait pancake and a persian eggs. This place serves dairy free food so brilliant news for me. The🥞🥞 pancake has dark chocolate ganache, summer berries, quinoa, coconut flakes, flaxseed and some pistachio. It was quite moist and tasty. As the ganache was made with dark chocolate, it wasn’t too sweet. Perfect for my liking. Definitely a guilty

The🥞🥞 pancake has dark chocolate ganache, summer berries, quinoa, coconut flakes, flaxseed and some pistachio. It was quite moist and tasty. As the ganache was made with dark chocolate, it wasn’t too sweet. Perfect for my liking. Definitely a guilty pleasure.

🍳The persian eggs has loads of veggie (onions, eggplant, cauliflower, spinach, zaatar, and loads of garlic and cheese and yogurt). It was filling and yummy. They give you half slice of sourdough to dip in the egg bowl. Definitely a comfort food.

Coffee was okay not brilliant.

Service was warm and friendly. I love the space. It’s nicely decorated with a few personal touches. Will definitely go back.
❥ Throwback to last September ❥ 好掛念和我的小夥伴們一起上學,一起下課,一起發掘西環附近有沒有美美的打卡cafe📸的日子~🤍🤍🤍 這家舒適的素食cafe用了落地玻璃,光線十分充足,好像去了外國畫廊一樣!🖼🪞🛋 窗邊的打卡位超級美!大家要把握機會去試試哦!💭
我們點了:▫️𝐖𝐚𝐤𝐚𝐦𝐞 $𝟏𝟏𝟖▫️𝐌𝐚𝐫𝐫𝐚𝐤𝐞𝐜𝐡 $𝟏𝟏𝟖▫️𝐘𝐨𝐮𝐧𝐠 𝐂𝐨𝐜𝐨𝐧𝐮𝐭 𝐂𝐡𝐢𝐚 𝐏𝐮𝐝𝐝𝐢𝐧𝐠 $𝟗𝟖💖椰子奇亞籽布丁 𝑌𝑜𝑢𝑛𝑔 𝐶𝑜𝑐𝑜𝑛𝑢𝑡 𝐶ℎ𝑖𝑎 𝑃𝑢𝑑𝑑𝑖𝑛𝑔 $98這個是生酮飲食菜單上很熱門的甜品!!! Superfood奇亞籽吸水力超強,沾裹了香醇細膩的椰奶🥥🥛後,外層形成一層膠狀薄膜,吃起來很有纖維而且QQ有嚼勁,撒上香甜的土耳其白桑椹乾🫐和熱情果,再配上酥脆的椰子片,又健康又美味!😚𝙶𝚞𝚎𝚜𝚜 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚒𝚜 𝚒𝚗𝚜𝚒𝚍𝚎 𝚝𝚑𝚎 𝚌𝚘𝚌𝚘𝚗𝚞𝚝??? 𝚃𝚑𝚎𝚛𝚎 𝚊𝚛𝚎 𝚘𝚛𝚐𝚊𝚗𝚒𝚌 𝚌𝚑𝚒𝚊 𝚜𝚎𝚎𝚍𝚜, 𝚙𝚊𝚜𝚜𝚒𝚘𝚗𝚏𝚛𝚞𝚒𝚝, 𝚕𝚒𝚖𝚎 𝚊𝚗𝚍 𝚖𝚞𝚕𝚋𝚎𝚛𝚛𝚒𝚎𝚜!!! 😍🥰💖馬拉喀什風味穀物碗 𝑀𝑎𝑟𝑟𝑎𝑘𝑒𝑐ℎ $118𝙼𝚊𝚛𝚛𝚊𝚔𝚎𝚌𝚑

我們點了:
▫️𝐖𝐚𝐤𝐚𝐦𝐞 $𝟏𝟏𝟖
▫️𝐌𝐚𝐫𝐫𝐚𝐤𝐞𝐜𝐡 $𝟏𝟏𝟖
💖馬拉喀什風味穀物碗 𝑀𝑎𝑟𝑟𝑎𝑘𝑒𝑐ℎ $118
𝙼𝚊𝚛𝚛𝚊𝚔𝚎𝚌𝚑 𝚒𝚜 𝚖𝚊𝚍𝚎 𝚘𝚏 𝚑𝚎𝚛𝚋𝚢 𝚝𝚊𝚋𝚋𝚘𝚞𝚕𝚎𝚑, 𝚜𝚙𝚒𝚗𝚊𝚌𝚑 𝚙𝚎𝚊 𝚏𝚊𝚕𝚊𝚏𝚎𝚕, 𝚑𝚞𝚖𝚖𝚞𝚜, 𝚌𝚛𝚒𝚜𝚙𝚢 𝚙𝚒𝚝𝚊 𝚋𝚛𝚎𝚊𝚍, 𝚑𝚘𝚗𝚎𝚢 𝚑𝚊𝚕𝚕𝚘𝚞𝚖𝚒, 𝚜𝚖𝚘𝚔𝚎𝚢 𝚑𝚊𝚛𝚒𝚜𝚜𝚊, 𝚛𝚘𝚊𝚜𝚝𝚎𝚍 𝚣𝚞𝚌𝚌𝚑𝚒𝚗𝚒 𝚊𝚗𝚍 𝚖𝚊𝚛𝚒𝚗𝚊𝚝𝚎𝚍 𝚘𝚕𝚒𝚟𝚎𝚜. 🌱
簡單來說,就是一大堆不知道有什麼關係卻被擺放在一起的好吃東西(哈哈哈哈)🌿 顏色超鮮艷,材料份量也很多!🥙🥗 把鷹嘴豆泥和Halloumiz芝士🧀夾在皮塔餅乾(aka口袋麵包)🌮裡面一起吃,散發著濃郁多重的香味,十分吸引!哈里薩辣醬頗辣,小心吃太多嘴巴會爆開🌶!
💖日式海藻稻穀物碗 𝑊𝑎𝑘𝑎𝑚𝑒 $118
𝚃𝚑𝚒𝚜 𝚆𝚊𝚔𝚊𝚖𝚎 𝚋𝚘𝚠𝚕 𝚌𝚘𝚗𝚜𝚒𝚜𝚝𝚜 𝚘𝚏 𝚠𝚊𝚔𝚊𝚖𝚎 𝚎𝚍𝚊𝚖𝚊𝚖𝚎 𝚛𝚒𝚌𝚎, 𝚌𝚛𝚒𝚜𝚙𝚢 𝚌𝚑𝚒𝚊 𝚝𝚘𝚏𝚞, 𝚜𝚎𝚜𝚊𝚖𝚎, 𝚑𝚘𝚗𝚎𝚢 𝚐𝚕𝚊𝚣𝚎𝚍 𝙸𝙼𝙿𝙾𝚂𝚂𝙸𝙱𝙻𝙴 𝚖𝚎𝚊𝚝𝚋𝚊𝚕𝚕𝚜, 𝚜𝚙𝚛𝚘𝚞𝚝𝚜 𝚊𝚗𝚍 𝚙𝚒𝚌𝚔𝚕𝚎𝚍 𝚐𝚒𝚗𝚐𝚎𝚛. ✨
第一次嚐海藻稻,味道我覺得比普通米飯香甜一點。炸脆豆腐外脆內軟,真心超好吃!!!😚😚 這裡也有素食者都可以吃的植物肉丸🧆🧆,不過感覺材料沒有Marrakech那樣豐富!🥺

≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※

14 South Lane

2022-04-21 160 瀏覽
𝘩𝘦𝘳𝘦 𝘤𝘰𝘮𝘦𝘴 𝘮𝘺 𝘴𝘦𝘤𝘰𝘯𝘥 𝘷𝘪𝘴𝘪𝘵 𝘵𝘰 𝘵𝘩𝘪𝘴 𝘢𝘮𝘢𝘻𝘪𝘯𝘨 𝘷𝘦𝘨𝘢𝘯 𝘳𝘦𝘴𝘵𝘳𝘰 ❤️𝗕𝗹𝘂𝗲𝗯𝗲𝗿𝗿𝘆 𝗹𝗲𝗺𝗼𝗻 𝗽𝗶𝘀𝘁𝗮𝗰𝗵𝗶𝗼 𝗽𝗮𝗻𝗰𝗮𝗸𝗲 $𝟭𝟮𝟴(𝘸/ 𝘣𝘭𝘶𝘦𝘣𝘦𝘳𝘳𝘺 𝘤𝘰𝘮𝘱𝘰𝘵𝘦, 𝘭𝘦𝘮𝘰𝘯 𝘤𝘶𝘳𝘥, 𝘤𝘰𝘤𝘰𝘯𝘶𝘵, 𝘧𝘭𝘢𝘹𝘴𝘦𝘦𝘥, 𝘲𝘶𝘪𝘯𝘰𝘢, 𝘳𝘰𝘴𝘦𝘣𝘶𝘥𝘴 𝘢𝘯𝘥 𝘨𝘳𝘢𝘥𝘦 𝘈 𝘰𝘳𝘨𝘢𝘯𝘪𝘤 𝘮𝘢𝘱𝘭𝘦 𝘴𝘺𝘳𝘶𝘱)𝗠𝗮𝗿𝗿𝗮𝗸𝗲𝗰𝗵 $𝟭𝟯𝟴(𝘸/ 𝘩𝘦𝘳𝘣𝘺 𝘵𝘢𝘣𝘣𝘰𝘶𝘭𝘦𝘩, 𝘴𝘱𝘪𝘯𝘢𝘤𝘩 𝘱𝘦𝘢 𝘧𝘢𝘭𝘢𝘧𝘦𝘭, 𝘩𝘶𝘮𝘮𝘶𝘴, 𝘤𝘳𝘪𝘴𝘱𝘺 𝘱𝘪𝘵𝘢 𝘣𝘳𝘦𝘢𝘥, 𝘩𝘰𝘯𝘦𝘺 𝘩𝘢𝘭𝘭𝘰𝘶𝘮𝘪, 𝘴𝘮𝘰𝘬𝘦𝘺 𝘩𝘢𝘳𝘪𝘴𝘴𝘢, 𝘳𝘰𝘢𝘴𝘵𝘦𝘥 𝘻𝘶𝘤𝘤𝘩𝘪𝘯𝘪 𝘢𝘯𝘥 𝘮𝘢𝘳𝘪𝘯𝘢𝘵𝘦𝘥 𝘰𝘭𝘪𝘷𝘦𝘴)𝗖𝗵𝗼𝗰𝗼𝗵𝗼𝗹𝗶𝗰 $𝟲𝟮(𝘸/ 𝘰𝘳𝘨𝘢𝘯𝘪𝘤 𝘳𝘢𝘸 𝘤𝘢𝘤𝘢𝘰, 𝘸𝘩𝘰𝘭𝘦 𝘳𝘰𝘭𝘭𝘦𝘥 𝘰𝘢𝘵𝘴, 𝘣𝘢𝘯𝘢𝘯𝘢, 𝘰𝘳𝘨𝘢𝘯𝘪𝘤 𝘧𝘭𝘢𝘹𝘴𝘦𝘦𝘥 𝘢𝘯𝘥 𝘤𝘩𝘰𝘪𝘤𝘦 𝘰𝘧 𝘢𝘭𝘮𝘰𝘯𝘥/ 𝘰𝘢𝘵/ 𝘴𝘰𝘺 𝘮𝘪𝘭𝘬)𝗚𝗿𝗲𝗲𝗻 𝗱𝗲𝘁𝗼𝘅 $𝟲𝟬(𝘸/ 𝘬𝘢𝘭𝘦, 𝘢𝘱𝘱𝘭𝘦,

𝗠𝗮𝗿𝗿𝗮𝗸𝗲𝗰𝗵 $𝟭𝟯𝟴

𝗖𝗵𝗼𝗰𝗼𝗵𝗼𝗹𝗶𝗰 $𝟲𝟮

𝗚𝗿𝗲𝗲𝗻 𝗱𝗲𝘁𝗼𝘅 $𝟲𝟬
(𝘸/ 𝘬𝘢𝘭𝘦, 𝘢𝘱𝘱𝘭𝘦, 𝘤𝘶𝘤𝘶𝘮𝘣𝘦𝘳, 𝘤𝘦𝘭𝘦𝘳𝘺, 𝘭𝘦𝘮𝘰𝘯 𝘢𝘯𝘥 𝘨𝘪𝘯𝘨𝘦𝘳)

𝘵𝘩𝘦𝘪𝘳 𝘱𝘢𝘴𝘵𝘳𝘪𝘦𝘴 𝘤𝘰𝘳𝘯𝘦𝘳 𝘪𝘴 𝘥𝘦𝘧𝘪𝘯𝘪𝘵𝘦𝘭𝘺 𝘮𝘺 𝘢𝘭𝘭 𝘵𝘪𝘮𝘦 𝘧𝘢𝘷 🤍

𝘸𝘢𝘯𝘵𝘦𝘥 𝘵𝘰 𝘵𝘳𝘺 𝘵𝘩𝘦𝘪𝘳 𝘯𝘦𝘸 𝘷𝘦𝘨𝘢𝘯 𝘴𝘵𝘳𝘢𝘸𝘣𝘦𝘳𝘳𝘺 𝘦𝘭𝘥𝘦𝘳𝘧𝘭𝘰𝘸𝘦𝘳 𝘴𝘤𝘰𝘯𝘦 𝘣𝘶𝘵 𝘸𝘢𝘴 𝘸𝘢𝘺 𝘵𝘰𝘰𝘰𝘰𝘰 𝘧𝘶𝘭𝘭 𝘵𝘰 𝘩𝘢𝘷𝘦 𝘪𝘵

𝘴𝘸𝘦𝘢𝘳 𝘸𝘪𝘭𝘭 𝘷𝘪𝘴𝘪𝘵 𝘢𝘨𝘢𝘪𝘯 𝘧𝘰𝘳 𝘵𝘩𝘦 𝘥𝘦𝘴𝘴𝘦𝘳𝘵𝘴 !

2022-04-21 37 瀏覽
𝘴𝘱𝘰𝘵𝘵𝘪𝘯𝘨 𝘵𝘩𝘪𝘴 𝘩𝘰𝘮𝘦𝘺 𝘱𝘭𝘢𝘤𝘦 𝘭𝘢𝘺𝘪𝘯𝘨 𝘢𝘮𝘣𝘪𝘦𝘯𝘵𝘭𝘺 𝘢𝘳𝘰𝘶𝘯𝘥 𝘵𝘩𝘦 𝘤𝘰𝘳𝘯𝘦𝘳 𝘰𝘧 𝘵𝘩𝘦 𝘭𝘢𝘯𝘦𝘵𝘩𝘦 𝘱𝘦𝘳𝘧𝘦𝘤𝘵𝘭𝘺 𝘤𝘰𝘰𝘳𝘥𝘪𝘯𝘢𝘵𝘦𝘥 𝘪𝘯𝘵𝘦𝘳𝘪𝘰𝘳 𝘥𝘦𝘴𝘪𝘨𝘯 𝘢𝘯𝘥 𝘥𝘦𝘤𝘰𝘳𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯𝘴 𝘴𝘶𝘧𝘧𝘶𝘴𝘦 𝘵𝘩𝘦 𝘢𝘪𝘳 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘢𝘯 𝘢𝘶𝘳𝘢 𝘰𝘧 𝘱𝘦𝘢𝘤𝘦 𝘢𝘯𝘥 𝘸𝘢𝘳𝘮𝘵𝘩𝘸𝘰𝘶𝘭𝘥 𝘭𝘰𝘷𝘦 𝘵𝘰 𝘴𝘱𝘦𝘯𝘥 𝘢𝘭𝘭 𝘥𝘢𝘺 𝘭𝘰𝘯𝘨 𝘪𝘯 𝘵𝘩𝘪𝘴 𝘱𝘭𝘦𝘢𝘴𝘢𝘯𝘵 𝘴𝘱𝘢𝘤𝘦 🤍𝘤𝘢𝘮𝘦 𝘩𝘦𝘳𝘦 𝘢𝘭𝘭 𝘵𝘩𝘦 𝘸𝘢𝘺 𝘧𝘰𝘳 𝘵𝘩𝘦𝘪𝘳 𝘷𝘦𝘨𝘢𝘯 𝘱𝘢𝘯𝘤𝘢𝘬𝘦, 𝘮𝘺 3𝘳𝘥 𝘵𝘪𝘮𝘦 𝘵𝘳𝘺𝘪𝘯𝘨 𝘵𝘩𝘦𝘪𝘳 𝘴𝘪𝘨𝘯𝘢𝘵𝘶𝘳𝘦 𝘵𝘳𝘪𝘱𝘭𝘦-𝘴𝘵𝘢𝘤𝘬𝘦𝘥 𝘱𝘢𝘯𝘤𝘢𝘬𝘦𝘴 𝘪𝘯 𝘢 𝘥𝘪𝘧𝘧𝘦𝘳𝘦𝘯𝘵 𝘧𝘭𝘢𝘷𝘰𝘶𝘳 !𝘵𝘩𝘢𝘯𝘬 𝘺𝘰𝘶 𝘧𝘰𝘳 𝘭𝘦𝘵𝘵𝘪𝘯𝘨 𝘮𝘦 𝘳𝘦𝘢𝘭𝘪𝘴𝘦 𝘵𝘩𝘢𝘵 𝘷𝘦𝘨𝘢𝘯 𝘪𝘴 𝘯𝘦𝘷𝘦𝘳 𝘴𝘰𝘮𝘦𝘵𝘩𝘪𝘯𝘨 𝘣𝘰𝘳𝘪𝘯𝘨 𝘣𝘶𝘵 𝘪𝘯𝘴𝘵𝘦𝘢𝘥, 𝘣𝘳𝘪𝘨𝘩𝘵 𝘢𝘯𝘥 𝘤𝘰𝘭𝘰𝘶𝘳𝘧𝘶𝘭 🌈𝘵𝘩𝘦 𝘧𝘰𝘰𝘥 𝘱𝘰𝘳𝘵𝘪𝘰𝘯 𝘪𝘴 𝘨𝘦𝘯𝘦𝘳𝘰𝘶𝘴 𝘢

𝘵𝘩𝘦 𝘧𝘰𝘰𝘥 𝘱𝘰𝘳𝘵𝘪𝘰𝘯 𝘪𝘴 𝘨𝘦𝘯𝘦𝘳𝘰𝘶𝘴 𝘢𝘯𝘥 𝘷𝘦𝘳𝘺 𝘧𝘪𝘭𝘭𝘪𝘯𝘨, 𝘴𝘰 𝘮𝘢𝘬𝘦 𝘴𝘶𝘳𝘦 𝘵𝘩𝘢𝘵 𝘺𝘰𝘶 𝘤𝘰𝘮𝘦 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘺𝘰𝘶𝘳 𝘦𝘮𝘱𝘵𝘺 𝘴𝘵𝘰𝘮𝘢𝘤𝘩 𝘢𝘯𝘥 𝘨𝘳𝘢𝘣 𝘴𝘰𝘮𝘦𝘰𝘯𝘦 𝘵𝘰 𝘢𝘤𝘤𝘰𝘮𝘱𝘢𝘯𝘺~

𝗢𝗿𝗮𝗻𝗴𝗲 𝗿𝗲𝗱 𝗯𝗲𝗮𝗻 𝗽𝗿𝗮𝗹𝗶𝗻𝗲 𝗽𝗮𝗻𝗰𝗮𝗸𝗲 $𝟭𝟮𝟴
(𝘸/ 𝘳𝘦𝘥 𝘣𝘦𝘢𝘯 𝘱𝘢𝘴𝘵𝘦, 𝘵𝘰𝘢𝘴𝘵𝘦𝘥 𝘱𝘦𝘢𝘯𝘶𝘵, 𝘴𝘦𝘴𝘢𝘮𝘦, 𝘵𝘳𝘪𝘰 𝘤𝘰𝘭𝘰𝘶𝘳𝘦𝘥 𝘲𝘶𝘪𝘯𝘰𝘢, 𝘣𝘢𝘯𝘢𝘯𝘢, 𝘤𝘰𝘤𝘰𝘯𝘶𝘵, 𝘧𝘭𝘢𝘹𝘴𝘦𝘦𝘥 𝘢𝘯𝘥 𝘨𝘳𝘢𝘥𝘦 𝘈 𝘰𝘳𝘨𝘢𝘯𝘪𝘤 𝘮𝘢𝘱𝘭𝘦 𝘴𝘺𝘳𝘶𝘱)

𝗔𝘃𝗼𝗰𝗮𝗱𝗼 𝗰𝗵𝗶𝗹𝗹𝗶 𝗳𝗿𝗶𝗲𝗱 𝗲𝗴𝗴 $𝟭𝟯𝟴
(𝘸/ 𝘧𝘳𝘦𝘦-𝘳𝘢𝘯𝘨𝘦 𝘦𝘨𝘨𝘴, 𝘤𝘳𝘶𝘴𝘩𝘦𝘥 𝘸𝘩𝘰𝘭𝘦 𝘢𝘷𝘰𝘤𝘢𝘥𝘰, 𝘥𝘶𝘬𝘬𝘢𝘩 𝘢𝘯𝘥 𝘴𝘱𝘰𝘶𝘵 𝘰𝘯 𝘴𝘰𝘶𝘳𝘥𝘰𝘶𝘨𝘩)

𝗟𝗲𝗮𝗳𝘆 𝘀𝗮𝗹𝗮𝗱 $𝟱𝟴

𝗕𝗹𝗮𝗰𝗸 $𝟰𝟮

𝗔𝘃𝗼𝗰𝗮𝗱𝗼 𝗰𝗵𝗶𝗹𝗹𝗶 𝗳𝗿𝗶𝗲𝗱 𝗲𝗴𝗴

𝗔𝘃𝗼𝗰𝗮𝗱𝗼 𝗰𝗵𝗶𝗹𝗹𝗶 𝗳𝗿𝗶𝗲𝗱 𝗲𝗴𝗴
2022-04-16 144 瀏覽
📍14 south lane (saiwan)🍽avocado chilli fried egg + berry bliss (blueberries + oat)😋食物味道冇話特別驚喜,係正常cafe嘅水準. 價錢方面感覺有小小overpriced。而如果諗住weekend去嘅話要expect等待時間會稍為長啲!但佢嘅menu都比較特別,之前見到佢哋有broccoli late,下次都會想嘗試下~💰total $200
📍14 south lane (saiwan)

💰total $200
2022-04-02 185 瀏覽
📍14 SOUTH LANE 環境舒服,提供多項素食選擇,員工好友善,係可以坐一個下晝嘅cafe🥰🥞自家製藍莓檸檬開心果班戟 $138 (7.8/10)🥞如果你諗住嚟食鬆軟嘅美式班戟就一定會失望啦,佢係健康嘅味道!😂班戟比較煙韌,入面有flaxseed增加口感,帶少少開心果味。檸檬醬同藍莓果醬嘅味道好出,夠餸哂啲班戟!雖然佢好飽肚,但佢價錢實在有啲貴🥶☕️Soy milk café latte $42 (8/10)☕️第一次飲豆奶latte,意外地滑身同濃厚,改變哂我對豆奶嘅印象😳拉花仲要好靚🥰
📍14 SOUTH LANE
🥞自家製藍莓檸檬開心果班戟 $138 (7.8/10)🥞

Soy milk café latte
自家製藍莓檸檬開心果班戟
❤️有一家位於香港大學站附近的咖啡店,餐廳佔地挺大,坐得非常舒適,由於當日人流不多,氣氛十分悠閒。餐廳門口提供很多有特色的曲奇和蛋糕,不吃正餐也可以點一杯咖啡加甜點享受悠閒的下午。另外也有藝術品和各式各樣的飾品餐具出售,可說是應有盡有。餐廳食物很有特色,也提供素食或是全素菜式,適合素食人士。ROASTED FREE-RANGE CHICKEN半隻香烤澳洲走地雞配香蒜薯條或沙律雖說時半隻雞,但加上薯菜份量足夠兩人享用,雞肉烤得剛好,肉質嫩滑多汁,就算是雞胸也不會太鞋身,加上香草和蒜頭非常惹味。但注意製作需時20分鐘。BLUEBERRY LEMON PISTACHIO PANCAKE自家藍莓檸檬開心果班戟另外這裏比較出名的就是pancake,班戟厚身並且鬆軟,表面鋪滿藍莓,而每一層中間佈滿了檸檬開心果醬,檸檬味較重,味道好像小時候吃的嘉頓檸檬夾心餅。另外曲奇也十分出色,朱古力曲奇外脆內軟,朱古力味非常濃郁。14 SOUTH LANE 西環石塘咀南里14號地舖

另外也有藝術品和各式各樣的飾品餐具出售,可說是應有盡有。

餐廳食物很有特色,也提供素食或是全素菜式,適合素食人士。

ROASTED FREE-RANGE CHICKEN
半隻香烤澳洲走地雞配香蒜薯條或沙律

自家藍莓檸檬開心果班戟

另外曲奇也十分出色,朱古力曲奇外脆內軟,朱古力味非常濃郁。

14 SOUTH LANE
2022-03-04 217 瀏覽
14 SOUTH LANE (西環)西環石塘咀南里14號地舖自家製香橙紅豆班㦸  ★★★★★  $138聽說這裡的自家製素食班㦸口味獨特,會隨時間改變不同的款式,每次都深受大家歡迎,所以今次便專程來嚐一下。適逢香橙當造的日子,他們近期推出了香橙紅豆班㦸。它的賣相很精緻和吸引,材料非常豐富,除了主角香橙和紅豆外,還有香蕉、烤花生、芝麻、椰子和楓糖伴碟,單單外觀已令人食慾大開!班㦸帶煙韌厚實的口感,明顯與坊間鬆軟的班㦸不同,當中應該使用了亞麻籽和藜麥等健康食材去製作,吃起來有滿滿的實在感!紅豆醬吃起來不會太甜膩,帶有微微橙香,整體味道和口感富有層次變化,個人非常喜歡這次的組合!超級乾果椰子紫火龍果乳酪  ★★★★★  $88這份紫火龍果乳酪色彩豐富,外觀與班㦸同樣地吸引。它的表面灑上了不同的乾果、果仁、椰片和糖霜,用了些水果伴碟,每一口都吃得到細膩的層次變化,感覺好新鮮和輕盈,令人停不了口!
14 SOUTH LANE (西環)

自家製香橙紅豆班㦸  ★★★★★  $138

超級乾果椰子紫火龍果乳酪  ★★★★★  $88
超級乾果椰子紫火龍果乳酪
2022-02-22
超級乾果椰子紫火龍果乳酪
已經唔知第幾次嚟呢度 不過每次黎嘅目的都一樣 就係要試吓佢新口味嘅pancake hehe🥞-🥞Orange red bean pancake with toasted peanuts, sesame, trio colored quinoa, coconut and flaxseed🍊($128)配搭上唔算好吸引到我 不過就好想試晒佢每一款新出嘅味道(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)實際食落比我想像中有驚喜 通常紅豆蓉都會做到好死甜 但係呢個唔會 仲食到稍微紅豆粒粒 pancake內裏仲香橙粒粒 單食pancake橙味好出 另外仲配搭左烤花生粒 芝麻 藜麥 椰子片等等 口感好豐富 個質感一如以往黏糯帶點咬口 不過覺得冇以往食開嘅咁濕潤 味整體比想像中有驚喜!但始終都係難忘佢嘅花生醬pancake🤭-🍔Crispy snapper burger with homemade tartare sauce🐟($158)今次除咗甜點外 呢個鹹食更加出色!價錢唔平 但份量真係好多~有三整塊炸鯛魚柳🐟非常抵食 而且炸得好出色 薄炸粉好香脆 冇咩油膩感 配埋自家製他他醬酸酸甜甜好開胃🤪好值得一試♪( ´▽`)

• Crispy snapper burger with homemade tartare sauce
2022-01-27 204 瀏覽
💛14 south lane💛🔸 Sticky Date Almond Pancake $138Saffron orange blossom cream令到成件事酸酸甜甜,幾開胃,而好食過上次嘅醬🙈唔洗講,同之前一樣,大愛pancake嘅質地,好好食。絕對會再叫。🔸 Garlic Fries + Tomato Chutney $58薯條勁有蒜味,超香。而且喺外脆內軟,食到啖啖薯蓉。大愛🔸Wild Mushroom Risotto $188唔好俾佢嚇,其實個碟好淺😂 菇味唔喺好濃,小編接受到(小編唔食菇),而且好creamy,幾好食。但正因為佢creamy,所以好漏,所以份量其實好夠。呢間小編絕對會不斷幫襯,好食🙈
💛14 south lane💛
Sticky Date Almond Pancake

薯條勁有蒜味,超香。而且喺外脆內軟,食到啖啖薯蓉。大愛
Garlic Fries + Tomato Chutney

🔸Wild Mushroom Risotto $188
Wild Mushroom Risotto

呢間小編絕對會不斷幫襯,好食🙈
Sticky Date Almond Pancake
Garlic Fries + Tomato Chutney
2022-01-24 1433 瀏覽
☆ 14 𝘚𝘰𝘶𝘵𝘩 𝘓𝘢𝘯𝘦 ☕️香港大學站附近環境舒適的咖啡店,悠閒的氛圍令人放鬆,餐廳提供不少素食/ 全素菜式,不但食物頗有特色,而且店員也非常友善,絕對是吃個休閑午餐之選!-🥪 北非野菜半熟蛋配多士(小辣) ($128)𝙇𝙚𝙣𝙩𝙞𝙡 𝙎𝙝𝙖𝙠𝙨𝙝𝙪𝙠𝙖第一次嚐這種很有異國風情的素食,是採用有機雞蛋製成的北非菜式🤩北非蛋配菜包括Camembert軟質乳酪和菠菜,加上番茄醬汁,味道濃郁不過醬汁略嫌太多,兩小片酸種麵包吃完之後就只能吃醬汁,但味道也算正宗(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)推薦指數: 7.5/10.🍔 炸鯛魚漢堡 ($158)𝘾𝙧𝙞𝙨𝙥𝙮 𝙎𝙣𝙖𝙥𝙥𝙚𝙧 𝘽𝙪𝙧𝙜𝙚𝙧賣相吸精之處在兩大塊炸魚柳,漢堡份量足料,配上清新生菜、新鮮番茄和他他醬,口感豐富且飽肚,整體好吃又邪惡!(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)推薦指數: 8/10.🍗 香烤澳洲有機雞配香蒜薯條或沙律(半隻) ($188)𝙍𝙤𝙖𝙨𝙩𝙚𝙙 𝙊𝙧𝙜𝙖𝙣𝙞𝙘 𝘾𝙝𝙞𝙘𝙠𝙚𝙣份量超足的烤雞,香口惹味,一個人也未必吃得完,沙律也拌得清新,想吃個豐盛的早餐就點這個吧!不過注意製作需時20分鐘,所以要耐心等待唷~(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)推薦指數: 7.5/10.

14 𝘚𝘰𝘶𝘵𝘩 𝘓𝘢𝘯𝘦 ☕️
🥪 北非野菜半熟蛋配多士(小辣) ($128)
𝙇𝙚𝙣𝙩𝙞𝙡 𝙎𝙝𝙖𝙠𝙨𝙝𝙪𝙠𝙖
(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)推薦指數: 7.5/10
北非野菜半熟蛋配多士(小辣)

🍔 炸鯛魚漢堡 ($158)
𝘾𝙧𝙞𝙨𝙥𝙮 𝙎𝙣𝙖𝙥𝙥𝙚𝙧 𝘽𝙪𝙧𝙜𝙚𝙧
(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)推薦指數: 8/10
炸鯛魚漢堡

🍗 香烤澳洲有機雞配香蒜薯條或沙律(半隻) ($188)
𝙍𝙤𝙖𝙨𝙩𝙚𝙙 𝙊𝙧𝙜𝙖𝙣𝙞𝙘 𝘾𝙝𝙞𝙘𝙠𝙚𝙣
不過注意製作需時20分鐘,所以要耐心等待唷~
(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)推薦指數: 7.5/10
香烤澳洲有機雞配香蒜薯條或沙律(半隻)

2022-01-11 547 瀏覽
𝐇𝐞𝐚𝐥𝐭𝐡𝐲 & 𝐇𝐞𝐚𝐫𝐭𝐲 𝐁𝐫𝐮𝐧𝐜𝐡 ☕️⠀𝟷𝚜𝚝 𝚙𝚘𝚜𝚝 𝚘𝚏 𝟸𝟶𝟸𝟸 🥳 kickstarting the new year with a 𝘩𝘦𝘢𝘭𝘵𝘩𝘺 & 𝘩𝘦𝘢𝘳𝘵𝘺 𝘣𝘳𝘶𝘯𝘤𝘩 at one of my fav cafes @14southlane ☕️ been here quite a few times and love their 𝙢𝙞𝙭 𝙤𝙛 𝙘𝙡𝙚𝙖𝙣 & 𝙥𝙡𝙖𝙣𝙩-𝙗𝙖𝙨𝙚𝙙 savoury options with 𝙛𝙧𝙚𝙨𝙝𝙡𝙮-𝙗𝙖𝙠𝙚𝙙 goodies 🌱⠀𝕋𝕚𝕡 ☞︎ they 𝘰𝘯𝘭𝘺 𝘥𝘰 𝘸𝘢𝘭𝘬-𝘪𝘯𝘴 but you can get on their 𝙤𝙣𝙡𝙞𝙣𝙚 𝙬𝙖𝙞𝙩𝙞𝙣𝙜-𝙡𝙞𝙨𝙩 first to shorten the queue-time 🥳⠀𝘞𝘩𝘢𝘵 𝘐 𝘖𝘳𝘥𝘦𝘳𝘦𝘥• 𝗚𝗼𝗹𝗱𝗲𝗻 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲 ($𝟱𝟮) - prefer this tumeric latte to their beetroot latte!!• 𝗖𝗵𝗼𝗰𝗼𝗵𝗼𝗹𝗶𝗰 𝗦𝗺𝗼𝗼𝘁𝗵𝗶𝗲 ($𝟲𝟴)• 𝗕𝗮𝗻𝗮𝗻𝗮 𝗕𝗿𝗲𝗮𝗱 ($𝟰𝟮) -
𝐇𝐞𝐚𝐥𝐭𝐡𝐲 & 𝐇𝐞𝐚𝐫𝐭𝐲 𝐁𝐫𝐮𝐧𝐜𝐡 ☕️

Garlic  Fries

𝘞𝘩𝘢𝘵 𝘐 𝘖𝘳𝘥𝘦𝘳𝘦𝘥
Banana  Bread

• 𝗖𝗵𝗼𝗰𝗼𝗵𝗼𝗹𝗶𝗰 𝗦𝗺𝗼𝗼𝘁𝗵𝗶𝗲 ($𝟲𝟴)
• 𝗕𝗮𝗻𝗮𝗻𝗮 𝗕𝗿𝗲𝗮𝗱 ($𝟰𝟮) - can’t go wrong with this classic delight 🍌

• 𝗠𝗶𝗱𝗱𝗹𝗲 𝗘𝗮𝘀𝘁 𝗕𝗼𝘄𝗹 ($𝟭𝟭𝟮) - super hearty & delish bowl
Middle  East  Bowl

• 𝗖𝗿𝗶𝘀𝗽𝘆 𝗦𝗻𝗮𝗽𝗽𝗲𝗿 𝗕𝘂𝗿𝗴𝗲𝗿 🍔 ($𝟭𝟱𝟴) - the snapper was super crispy 👌🏻
Crispy  Snapper  Burger

• 𝗚𝗮𝗿𝗹𝗶𝗰 𝗙𝗿𝗶𝗲𝘀 𝘄/ 𝗧𝗼𝗺𝗮𝘁𝗼 𝗖𝗵𝘂𝘁𝗻𝗲𝘆 ($𝟱𝟴)

📍 𝟏𝟒 𝐒𝐨𝐮𝐭𝐡 𝐋𝐚𝐧𝐞 @14southlane
2022-01-02