2024-03-21 444 瀏覽
這個蕃茄湯底的餐肉通粉給我留下了深刻的印象。首先,湯底的口感非常豐富,濃郁的番茄味與餐肉的鮮美完美融合在一起。湯底的質地綿密順滑,令人回味無窮。通粉的煮得剛好,保持了一定的彈性,讓每一口都帶有嚼勁。餐肉的質地酥脆,口感極佳,與通粉的口感形成了很好的對比。餐肉的鹹香味道與湯底的酸甜味相互平衡,帶來了令人愉悅的味覺體驗。此外,這道通粉還加入了一些蔬菜,如洋蔥、胡蘿蔔和番茄塊,增添了口感的層次感和營養價值。蔬菜的鮮甜味道與湯底的味道相互融合,使整個菜餚更加豐富多樣。整體而言,這個蕃茄湯底的餐肉通粉是一道口感豐富、味道平衡的美食。它結合了酸甜的湯底、彈性的通粉和酥脆的餐肉,味道鮮美,令人難以忘懷。如果你喜歡蕃茄湯底和餐肉,這道通粉絕對值得一試!

2024-03-17 233 瀏覽
🔮一早陪hubby做完嘢✅太早起身所以超眼瞓💤經過順便買埋lunch先返屋企🏚️見你到呢間個煙三文魚牛油果醬意大利包好吸引🤩所以就決定係呢度買兩份輕食嚕🥪🥪小店細細雖然細細間📍但係食物同埋飲品嘅款式都有好多可以揀❤️🥑煙三文魚牛油果醬意大利包 $52 🌈呢個意大利麵包我會用小清新去形容☘️入口好軟熟好有口感🍞入面放咗好多煙三文魚🍣配埋濃郁嘅油果醬🥑超夾又好味道👅🍵宇治鮮奶抹茶 +$15🌈我呢個超級抹茶粉絲🍵見到有抹茶嘅飲品✅梗係一定要叫黎試吓啦👍估唔到呢個宇治鮮奶抹茶味道咁濃郁❤️我好滿意呀🥳🥐黑松露炒滑蛋牛角包 $44🌈佢哋呢度嘅炒蛋係佢哋嘅signature 👍所以我哋都叫咗個黑松露炒蛋牛角包試吓😋 果然係招牌菜呀❤️個蛋又香又滑💯加埋黑松露真係冇得輸呀✅呢個黑松露炒滑蛋牛角包超推介呀🥳🦖好立克恐龍 +$15🌈呢度又有恐龍🦕又有暴龍🦖今次我哋就叫咗好立克恐龍試吓😂呢隻暴龍唔係好甜😍味道仲唔錯添✅

🥑煙三文魚牛油果醬意大利包 $52

🍵宇治鮮奶抹茶 +$15

🥐黑松露炒滑蛋牛角包 $44

🦖好立克恐龍 +$15

2024-02-03 576 瀏覽
試咗芝士芫茜餐肉炒蛋三文治,塊午餐肉由頭到尾都有,唔會淨係得中間位有。芫茜炒蛋好香,芝士唔係咁食得出,白麵包多士有項底,整體好好食。另叫咗杯熱朱古力,朱古力味濃又滑,夠熱。如果淨係叫三文治感覺有點少貴,連飲品46蚊。

10 分鐘 (外賣自取)
2024-01-15 526 瀏覽
人流如織嘅灣仔,跟閨蜜一齊發掘咗“13 Thirteen”嘅美食寶藏😍 店員笑容親切,每一份餐食都溫暖如家嘅味道。首先,個黑松露滑蛋餐肉飯,每一啖都係松露香氣四溢,飯粒松軟帶點QQ感覺,滑蛋真係滑得嚟又嫩,餐肉香煎得啱啱好,外層微酥內裡軟嫩。再嚟,佢哋家嘅牛油果醬雞胸牛角包真係令人一試難忘🥐,牛角包烘得金黃酥脆,對上牛油果和雞胸肉嘅鮮味絕配,好平衡又唔肥膩。飲茶時間就試咗自家製嘅茶飲,清新解渴,完美收尾。在忙碌嘅都市中,呢間小店帶嚟咗一絲絲慢活嘅感覺,絕對係搵食好去處👀✨ 無奇不有嘅菜單選擇,都保持咗一個平易近人嘅價格,真心推介比每位街市食客!快啲同朋友分享埋呢個新發現~ 係咁嘅感覺,好滿足、好幸福噢~ 🧡

【⭐️ 灣仔·滑蛋外賣專門店🐷 ⭐️】餐廳位於📍灣仔A1出口附近,係一間外賣專門店,有多款滑蛋選項,配合唔同嘅麵包給客人選擇😁除咗滑蛋之外,都有其他飯類、湯粉。芫荽芝士鹹牛肉炒蛋意大利包 💰31味道好普通,但炒蛋的確做到好滑,本來見Openrice食評唔錯好期望的🥲 好失望餐肉煎蛋蕃茄通粉+法蘭克福腸 💰40+15湯底有好多蕃茄,的確用新鮮蕃茄煮😊 但味道方面無咩特別🙂 ⭐️ 如果想食意大利包,我覺得灣仔另一間外賣店好食好多🥲 雖然食物選項冇呢間咁多,下次食意大利包,我諗我都會返去另一間到買🥲
【⭐️ 灣仔·滑蛋外賣專門店🐷 ⭐️】

餐廳位於📍灣仔A1出口附近,
係一間外賣專門店,有多款滑蛋選項,
配合唔同嘅麵包給客人選擇😁
除咗滑蛋之外,都有其他飯類、湯粉。

芫荽芝士鹹牛肉炒蛋意大利包 💰31

餐肉煎蛋蕃茄通粉+法蘭克福腸 💰40+15
湯底有好多蕃茄,的確用新鮮蕃茄煮😊 但味道方面無咩特別🙂

2023-11-24 370 瀏覽
袋仔奶茶有茶味,如果有少甜的選擇更好😊。莞茜蛋三文治也出色,多一點莞茜更吸引。價錢不貴,是灣仔區買早餐好地方。店員有禮貌,讚👍。試過黑松露蛋飯,好好味,又大盒。
  • 黑松露滑蛋蝦仁飯
2023-11-02 693 瀏覽
由於13 近公司又可以係OpenRice 落單 所以間唔時就會買佢黎食。 小店外賣黎講佢選擇算多,有三文治有牛角包有飯有湯粉仲有港式點心,你想食既咩都有。 佢最出名係炒蛋。不過我今次就食佢既三菇洋蔥豬扒飯,個汁好開胃,豬扒薄得黎又唔un . 值得一食再食!
2023-10-31
2023-09-03 1086 瀏覽
非常喜歡這間位於灣仔的早餐小店,已經光顧過很多次,每次都依然覺得很好吃,早上能吃到一份美味的早餐,真的能讓一天的心情都變好。我最愛的芝豬豬蛋堡($29),每次都沒讓我失望,真的如名字般有雙重豬柳,加上芝士以及半流心的蛋,還有自家調製甜甜的醬,真的讓人欲罷不能。煙煙芝蛋堡($33)同樣很好吃,但我個人比較喜歡吃豬柳多於煙肉,如果你喜歡吃煙肉多一點就可以挑選這款。黑松露芝士炒蛋三文治($31)黑松露味很突出很濃郁,但我略嫌有點蓋過蛋的味道了。蔥花芝士餐肉蛋三文治($31)超級多的葱花,味道非常棒,加上芝土跟餐肉,整個口感味道都很豐富。

黑松露芝士炒蛋三文治($31)
黑松露味很突出很濃郁,但我略嫌有點蓋過蛋的味道了。

蔥花芝士餐肉蛋三文治($31)
2023-08-01 994 瀏覽
比呢間蛋治吸引到 ʙᴏᴏᴋᴍᴀʀᴋ左好耐難得近排會展咁多展覽 出開灣仔終於有機會🤟🏿小店主打外賣 但有需要都有長枱可以立食🫡佢哋平日15:45 星期六14:00就收 公眾假期及週日休息 小心唔好摸門釘😛______________________________/ 蔥花蛋鹹牛肉三文治 / ʜᴋᴅ31滑蛋份量好慷慨 一啖落去勁滿足♡︎蔥香同鹹牛肉比例剛好 帶咸香又唔會過多麵包相比下偏薄 本身會先烘底外賣返到去已經變軟 但氣炸翻完全無問題🕶️/ 黑松露滑蛋蝦仁飯 / ʜᴋᴅ57黑松露炒蛋差不多舖滿成個飯🤟🏿鐘意佢個炒蛋滑得嚟 唔會過油蝦仁亦好新鮮彈牙 外賣但同樣高質!飯量都唔少 加埋鼓油同蛋真係好滿足!!相比下我都係愛蛋治多啲 蛋比例太正😛/ 袋仔奶茶 / +ʜᴋᴅ10 飲品選擇好多 包裝都好特別奶茶•美淥•濃田 都係用袋仔供應袋裝其實份量勁多 好抵飲又高質/ 樽仔•腐竹薏米糖水 /仲有啲用樽仔裝嘅冷泡茶/糖水 巧正♡︎

比呢間蛋治吸引到 ʙᴏᴏᴋᴍᴀʀᴋ左好耐

外賣返到去已經變軟 但氣炸翻完全無問題🕶️

/ 黑松露滑蛋蝦仁飯 / ʜᴋᴅ57

黑松露炒蛋差不多舖滿成個飯🤟🏿
鐘意佢個炒蛋滑得嚟 唔會過油
蝦仁亦好新鮮彈牙 外賣但同樣高質!
飯量都唔少 加埋鼓油同蛋真係好滿足!!
相比下我都係愛蛋治多啲 蛋比例太正😛

/ 袋仔奶茶 / +ʜᴋᴅ10

飲品選擇好多 包裝都好特別
奶茶•美淥•濃田 都係用袋仔供應
袋裝其實份量勁多 好抵飲又高質

/ 樽仔•腐竹薏米糖水 /

仲有啲用樽仔裝嘅冷泡茶/糖水 巧正♡︎
煙三文魚牛油果醬意大利包 💰50煙三文魚係唔會衰嘅🐟正正常常咁,咬到嘅時候係絕對感受到佢嘅存在😋數量就中規中矩啦,初頭未必咬到咁🙊牛油果醬🥑嘅存在感就明顯少啲🙈雖然份量唔少,但牛油果味道偏弱,好容易就被沙律醬同紫洋蔥嘅味道遮住咗🥲沙律菜嘅口感都唔錯,幾新鮮💦微微帶苦減膩嗰包明顯有烘過🍞但唔會乾脆,仲幾軟熟下❤️但嗰包偏細🥲差唔多係一隻手掌咁大啦,我諗大食啲嘅人都唔會飽😮‍💨成個包嘅味道就以煙三文魚、紫洋蔥、沙律醬做主調,外加少少牛油果醬嘅存在令佢多少少滿足感,沙律菜就再加一層口感。外加 炒滑蛋 💰10係滑嘅😋😋但真係唔多覺蛋味,可能其他味道遮住咗🥲環境幾靚嘅😹但係係外賣店嚟服務方面,就算好多人,店員都幾有善咁落單,亦可以wts佢哋提早落單。完整總結:意大利包嘅份量係真係偏細嘅😢牛油果醬味道亦都係偏弱😮‍💨沙津醬味道又太搶🥲呢個組合性價比唔太高😞但滑蛋!我係寄予厚望㗎!今次係貪心咗先唔可以完整品嘗到佢🥲我下次應該會試佢嘅蔥炒蛋三文治!🤤食物:🌕🌕🌖🌑🌑環境:外賣店不適用服務:🌕🌕🌕🌑🌑語言:廣東話是次消費地址:灣仔駱克道117號興邦大廈地下6號舖#食後感 #飲食分享 #香港飲食 #food
煙三文魚牛油果醬意大利包 💰50
沙律菜嘅口感都唔錯,幾新鮮💦微微帶苦減膩
嗰包明顯有烘過🍞但唔會乾脆,仲幾軟熟下❤️

外加 炒滑蛋 💰10
係滑嘅😋😋但真係唔多覺蛋味,可能其他味道遮住咗🥲

環境幾靚嘅😹但係係外賣店嚟

完整總結:

食物:🌕🌕🌖🌑🌑
環境:外賣店不適用
服務:🌕🌕🌕🌑🌑
語言:廣東話

是次消費地址:
灣仔駱克道117號興邦大廈地下6號舖

#食後感 #飲食分享 #香港飲食 #foodiehk #hongkongfoodie #hkigfood #hkeats #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkfoodblog #香港美食 #hkfood #hkfoodblogger

#我燒飲食實錄
#我燒CANTRY
#我燒CANTRY灣仔

是次食評基於當天體驗,如有出入請見諒
煙三文魚牛油果醬意大利包加配炒蛋
♡◌ ◍ ◯ ⊙ ◌✐ 𝙍𝙚𝙫𝙞𝙚𝙬.📍13 Thirteen𝕃𝕠𝕔𝕒𝕥𝕚𝕠𝕟: #breadaholic_wanchai𝕋𝕪𝕡𝕖: #breadaholic_bakery.❅ 葱花芝士咸牛肉三文治($31)❅ 煙三文魚牛油果醬意大利包($50).// One of the popular takeaway places in Wanchai crowded with patrons during breakfast/ lunch hours. Who can ever resist that thick layer of creamy scrambled eggs and melting cheese?! The sliced breads was toasted to golden-brown, with a soft interior and crispy edges. It was a super delicious and satisfying bite with the freshly chopped green onions and savoury corned beef

◌ ◍ ◯ ⊙ ◌
✐ 𝙍𝙚𝙫𝙞𝙚𝙬
📍13 Thirteen
𝕋𝕪𝕡𝕖: #breadaholic_bakery
❅ 葱花芝士咸牛肉三文治($31)
❅ 煙三文魚牛油果醬意大利包($50)
One of the popular takeaway places in Wanchai crowded with patrons during breakfast/ lunch hours. Who can ever resist that thick layer of creamy scrambled eggs and melting cheese?! The sliced breads was toasted to golden-brown, with a soft interior and crispy edges. It was a super delicious and satisfying bite with the freshly chopped green onions and savoury corned beef, probably wont get sick of this even having it everyday ⸜( ´ ꒳ ` )⸝♡︎ Other than bread items, they also serve all-day breakfast and rice sets (saw some very attractive photos on instagram!), good for those who are looking for a full meal!
位於灣仔的人氣三文治店, 每次早上和午膳時間經過都見到很多人在等外賣!! 烘得外脆內軟的方包夾著厚厚一層的炒滑蛋和半溶芝士, 加上粒粒葱花和惹味的咸牛肉, 每一口都超滿足⸜( ´ ꒳ ` )⸝♡︎ 如果要我每天吃應該也不會厭吧≧︎▽︎≦︎ 除了三文治以外還有飯類(看到其他人點的滑蛋飯好像很吸引´▽`)和all day breakfast, 男生也絕對吃得飽~
◌ ◍ ◯ ⊙ ◌
煙三文魚牛油果醬意大利包
煙三文魚牛油果醬意大利包
之前已經試過呢度既莞茜三文治,嚿蛋又厚又滑很驚喜,今次趁午膳時間再黎買,客人絡繹不絕。除咗三文治之外,仲有熱狗、牛角包、飯類嘅套餐,連all day breakfast都有,絕對可encore,下次想試滑蛋飯( ¯ᵕ¯ )ヤフ~❁≋。𖦹 黑松露炒蛋鹹牛肉三文治 $38𖦹 焙茶 +$20麵包經烘底所以脆脆地,蛋層厚身嫰滑,黑松露味香濃,加上鹹牛肉更添鹹香;焙茶既奶同茶味平衡得宜─=≡Σ((( つ•̀ω•́)つオリ。

𖦹 黑松露炒蛋鹹牛肉三文治 $38
𖦹 焙茶 +$20

• 黑松露咸牛肉蛋三文治
2023-06-18 382 瀏覽
平時食13多數都係食三文治,三文治足料大大份,無失望過今次見到佢有個迷你all day Breakfast 一於試試佢,個餐有牛角包,火腿,煙肉,太陽蛋,豬柳漢堡,沙律菜同埋蘑菇, 跟餐叫咗杯凍奶茶,整體不過不失。下次都係返三文治算😂
平時食13多數都係食三文治,
三文治足料大大份,無失望過
今次見到佢有個迷你all day Breakfast

2023-06-14 379 瀏覽
最近lunch去咗灣仔呢間小店,佢哋主要做外賣,但店入面都有張長枱仔可以喺度快食🤣🍳黑松露滑蛋蝦仁飯併餐肉 $59黑松露蛋份量十足、又香又滑,三隻蝦大大粒又彈牙,建議大家併餐肉啊!餐肉份量多而且煎到香口,正正子!連埋甜豉油食好味又滿足😚🥐牛油果醬雞胸牛角包 $46好足料嘅牛角包!厚厚嘅牛油果醬混埋沙律醬,我哋仲加咗芝士(+3),味道有層次!如果個包再脆啲就更正😚嗌野食可以套餐價加野飲,滑嘟嘟古力加mint($25)有驚喜!朱古力好滑身,薄荷味好出,仲加咗忌廉topping添😆 柚香烏龍冷泡茶($10)好清爽,岩晒夏天!

🍳黑松露滑蛋蝦仁飯併餐肉 $59

🥐牛油果醬雞胸牛角包 $46

2023-06-01 536 瀏覽
📍13 - 灣仔🕐1300 Lunch食13已經係我每日嘅習慣喇😂輕食啲又得 食heavy啲又得!而且款式多又好味,每日食都唔會厭!最方便係可以whatsapp落單外賣自取,拎返office煲劇食lunch真係身心靈都得到relax💆🏻‍♀️💆🏻🥐牛油果醬雞胸牛角包 $46牛角包鬆軟配搭餡料好豐富,牛油果醬健康又好味!雞胸都算幾大片嫰滑,連埋沙律菜同醬汁豐富口感!一路食一路爆餡😂☘️芫茜咸牛肉芝士炒蛋三文治 $31茜友必食之選☘️滑蛋入面加入大量香茜一齊炒😋啖啖都充滿芫茜味道!芝士熱熔拉絲增加食趣,增加咸牛肉咸香滋味🧀用料味道配搭豐富,價錢唔算貴又夠飽肚👍🏻焙茶 $20袋仔奶茶 $10焙茶味道香濃唔甜,岩晒我呢啲唔鐘意太甜嘅口味!而且凍飲大大杯夏天杯好消暑🧊袋仔奶茶香濃奶滑茶香👍🏻有種茶餐廳沖調嘅味道,無奶精味同唔太甜😋T-able指數:4.3/5
📍13 - 灣仔

🥐牛油果醬雞胸牛角包 $46