2016-09-07 1246 瀏覽
寫了廿多篇食評,發現自己的口味頗為港女,常吃韓國菜、抹茶、芝士、紫薯。這晚來吃韓燒,得知這裡8月29日起因裝修關係暫時關閉,我們剛剛好趕及最後一晚來!馬上點了滿桌子的菜。空軍芝士烤雞 $138/半份我最期待的畫面出現了!非常多芝士!十分澎湃,拉絲效果極佳,惟辣油太多,蓋過了芝士味;烤雞燒得香噴噴之餘亦能鎖住肉汁,略嫌雞肉不夠,半份原來只有幾塊雞,蕃薯塊和年糕倒是很多;蕃薯塊軟熟入味,和芝士很配,年糕卻稍硬。金湯一隻雞 $138/半份照片右上角那鍋便是金湯一隻雞,店員很細心地冒著熱騰騰的蒸氣,拿著大剪刀幫我們把雞剪開幾份;其實就是一鍋湯加半隻雞,湯底不夠清甜,雞肉又不夠滑,有點失望。牛肋肉菜包 $108這次為芝士烤雞而來,卻發現了牛肋肉菜包這個大驚喜!很大一份牛肉,端上時是生的,脂肪分佈平均,在鐵鍋上燒得吱吱作響,肉香四溢;配泡菜和生菜吃,平衡油膩感,惟肉質略韌。紫菜飯卷 $48最後一道菜亦是最失色的一道,不像韓式飯卷,反而有媽媽的感覺,像小學帶去秋季旅行的壽司,只是加了燒汁和沙律醬而已。店內有點侷促,可能因為到處都是燒肉;圓桌中央有個燒烤爐,端上四道菜後桌面已經很擠了,希望裝修後環境會
寫了廿多篇食評,發現自己的口味頗為港女

空軍芝士烤雞 $138/半份
空軍芝士烤雞(半份)

金湯一隻雞 $138/半份

牛肋肉菜包 $108
牛肋肉菜包

紫菜飯卷 $48
紫菜飯卷
最後一道菜亦是最失色的一道,不像韓式飯卷,反而有媽媽的感覺
,像小學帶去秋季旅行的壽司,只是加了燒汁和沙律醬而已。

店內有點侷促,可能因為到處都是燒肉;圓桌中央有個燒烤爐,端上四道菜後桌面已經很擠了,希望裝修後環境會更舒適吧。
2016-08-28
空軍芝士烤雞(半份)
牛肋肉菜包
2016-08-24 886 瀏覽
(步乒鍋)麵只有溫嘅感覺仲生生哋...年糕係硬嘅(未熟)(牛肉拌飯)飯完全係凍嘅,雖然係夏天...我原全未試過出街食到如此冰凍嘅一餐飯仲有飲品係完全品凍嘅朋友講咗一句精句...熱嘅嘢唔熱...凍嘅嘢唔凍我哋一致認為無下次囉
(步乒鍋)麵只有溫嘅感覺仲生生哋...年糕係硬嘅(未熟)
仲有飲品係完全品凍嘅
朋友講咗一句精句...
熱嘅嘢唔熱...凍嘅嘢唔凍
我哋一致認為無下次囉
2016-08-24 690 瀏覽
今日係平日唔駛等位就可以入到黎食飯,而且餐廳環境都好闊落仲有一啲地方比我地放袋,餐廳唔係韓燒,但係每一張枱上面都會有一個老爐俾你即時整熱食物,所以食物每一碟都好新鮮同埋好熱辣辣依間餐廳做緊半價,一份芝士排骨配薯角同埋炸雞都係$98。另外呢一間餐廳仲有一份炸雞係$58好抵架同埋炸雞嘅份量同埋質素都幾高食落好脆,我同男朋友都覺得炸雞真係好好食而且好抵,如果可以都仲想買多一份。 另外我哋飲品就叫咗一杯燒酒陪蘋果汁,雖然燒酒嘅味道好重但係陪埋蘋果汁就可以中和都未到,同埋飲品都真係幾大杯,圖入面嘅飲品都係$58咋,依間餐廳隻非常之抵食同埋我哋去到都唔使等位所以好方便。

2016-08-17
2016-08-09 616 瀏覽
天時暑熱,最岩食冷麵Bi 心入面係想食韓國水冷麵所以一見到間korea station 119就即刻入去因為食飯時間得番45分鐘個staff又hea下hea下咁為免有排等一坐低即刻order午餐—新村冷麵間舖人手不足,樓面只得一個打扮有d韓嘅女仔負責曬帶位,落單,傳菜,收銀另一個女仔就入廚房幫手唔怪得個女仔唔願做咁嘅款...講番個餐先係..我其實無睇清楚新村冷麵係咩就叫佢其實係撈面黎旁邊有3種配菜 分別係韓國泡菜,中華沙律同大荳牙無咩特別,反正就係果種現成買番黎嘅即食品新村冷麵個醬正正係石頭鍋飯果隻醬無咩辣味,相反,個醬十分甜成個麵只係得甜味 無層次可言呢個新村冷麵其實好唔抵食份量細女仔勉強夠,男仔肯定唔夠只有少少雞肉響面正確黎講係幾塊雞肉碎有d仲要得塊雞皮d 青瓜絲大部份都係青瓜皮嘅部份個麵其實同自己響屋企煮差唔多凍飲仲要加錢同類型或同價位嘅餐廳凍飲唔使加錢仲有大把飲品俾你選擇所以綜合黎講 korea station 119 係唔抵食唔推介
天時暑熱,最岩食冷麵
Bi 心入面係想食韓國水冷麵
所以一見到間korea station 119就即刻入去
因為食飯時間得番45分鐘
個staff又hea下hea下咁
為免有排等
一坐低即刻order午餐—新村冷麵
間舖人手不足,
樓面只得一個打扮有d韓嘅女仔負責曬帶位,落單,傳菜,收銀
另一個女仔就入廚房幫手
唔怪得個女仔唔願做咁嘅款...
講番個餐先
係..我其實無睇清楚新村冷麵係咩就叫
佢其實係撈面黎
旁邊有3種配菜
分別係韓國泡菜,中華沙律同大荳牙
無咩特別,反正就係果種現成買番黎嘅即食品
新村冷麵個醬正正係石頭鍋飯果隻醬
無咩辣味,相反,個醬十分甜
成個麵只係得甜味 無層次可言

呢個新村冷麵其實好唔抵食
份量細
女仔勉強夠,男仔肯定唔夠
只有少少雞肉響面
唔推介

題外話/補充資料: 服務真係唔掂 愈叫愈走 扮聽唔到
2016-08-01
2016-08-08 456 瀏覽
119又有新餐,這次是午餐肉肉醬蛋包飯。大大盤的,類似台式便當,但分量多得多,蛋包餐的外皮,內裏的飯也不是白飯,有炒過,也有點醬汁混在一起。除了三小碟前菜外,飯盒內有幾條沙律菜絲,幾片午餐肉在飯盒內蛋包飯旁,輕輕煎香,夠熱,不太肥膩,可能是罐頭韓式午餐肉,瘦而不乾,味道不俗。凍檸茶總是較澀而檸味不香濃,不太好喝。這兒的午餐間中轉換餐牌,有新意,可吸引客人間中回來吃午膳,員工友善積極,不錯。
119又有新餐,這次是午餐肉肉醬蛋包飯。

,也有點醬汁混在一起。
除了

凍檸茶總是較澀而檸味不香濃,不太好喝

2016-08-06 139 瀏覽
2大人1小朋友食,叫左1沙律1個飯1個類似魷魚雜錦加個湯,埋單3佰幾,食品質素無特別,可以話周街都食到,待應就好似80年代大排檔咁,d手指插晒落d餸菜到,落漏單無禮貌,我地食3百幾蚊野,d待應比我地感覺就係叫得果3百幾蚊就去食d平民野啦。。。完
2016-07-28 880 瀏覽
好伏 唔好食 最緊要無左我想試既芝士排骨 ,然後我無奈之下叫左個芝士雞 拉絲效果唔錯 ,但係含有大量洋蔥 ,畫蛇添足既感覺而且味道都一般。我一定唔會再去,真係一般既一般壽司亦都偏甜 唯一滿意既係個燒酒
而且味道都一般。我一定唔會再去,真係一般既一般
壽司亦都偏甜 唯一滿意既係個燒酒
2016-07-20 856 瀏覽
平時行過呢間鋪頭,見到好多人在排隊,心諗應該係好嘢。 今晚未夠7點,見到呢間鋪頭都有吉枱,門口又冇乜人排隊,所以即管試吓!先在門口攞飛,諗住好快可以安排入座,點知等左半個鐘頭都冇叫人入去,點解有咁多枱都唔俾人入去呢?莫非要製造假象,俾人覺得好多人在排隊?!最後等左45分鐘才被安排入座(唉,門口真係越來越多人) 入到鋪頭,又真係有幾張吉枱。食物方面叫咗芝士烤雞(1份)/焗濟州島元貝/花園沙律烤雞嘅芝士在你面前溶化,然後叫侍應生來處理,處理完就食得;但係食嘅時候,芝士同烤雞的味道唔係好夾,而且芝士好快變硬,根本就唔好食,淨食烤雞仲好! 沙律汁帶微酸,算是一個開胃嘅前菜。 元貝的醬汁帶甜,可惜元貝肉太細。$68只有四隻咁細嘅元貝,實在有點貴!
平時行過呢間鋪頭,見到好多人在排隊,心諗應該係好嘢。

入到鋪頭,又真係有幾張吉枱。
食物方面叫咗芝士烤雞(1份)/焗濟州島元貝/花園沙律
烤雞嘅芝士在你面前溶化,然後叫侍應生來處理,處理完就食得;
沙律汁帶微酸,算是一個開胃嘅前菜。
2016-06-08
2016-07-18 619 瀏覽
週末下午兩點半到來, 店鋪內只得幾枱客, 相比鄰店食台灣面的, 真是比下去, 但我還是進去了。由於只有兩個人食, 所以簡單的點了兩款食物,壽司味道普通, 飯較鬆散, 整體可以另外一盆食物已經忘記名字, 只記得亦是普通貨色,泡菜不好吃, 總算試過了, 應該不會再來

由於只有兩個人食, 所以簡單的點了兩款食物,

壽司味道普通, 飯較鬆散, 整體可以

另外一盆食物已經忘記名字, 只記得亦是普通貨色,
泡菜不好吃, 總算試過了, 應該不會再來

2016-03-27
2016-07-16 367 瀏覽
個芝士雞真系難食到不得了!雞無味,得好多芝士,兩樣野融合唔到一齊,不如我淨係食芝士。點左半份淨左大半份,點完之後勁後悔,好奇怪點解有咁多人排隊。嗰餐食完出黎係勁嬲怒!
2016-07-16
2016-07-02 822 瀏覽
住元朗都係第一次食,所以抱住試食心態,兩個人叫左幾樣野:1.炸雞,口感OK,炸野正常唔會難食得去邊,但個汁偏酸囉2.牛肉撈飯,成餐飯最OK係拒,牛肉好味唔硬3.牛肉豆腐鍋,肥到爆既牛肉,成舊都係肥膏,都唔緊要,成個湯都係好鹹4.芝士炒年糕,味道OK,但太多芝士比較漏整體來講兩個人消費3百幾真係唔值,加上食到成身油煙味😞
住元朗都係第一次食,所以抱住試食心態,兩個人叫左幾樣野:
1.炸雞,口感OK,炸野正常唔會難食得去邊,但個汁偏酸囉
2.牛肉撈飯,成餐飯最OK係拒,牛肉好味唔硬
3.牛肉豆腐鍋,肥到爆既牛肉
,成舊都係肥膏,都唔緊要,成個湯都係好鹹

4.芝士炒年糕,味道OK,但太多芝士比較漏
整體來講兩個人消費3百幾真係唔值,加上食到成身油煙味😞
2016-07-01
2016-06-25 1024 瀏覽
經過就係貪佢地唔洗排隊 ,甘就中左伏😈...入到去餐牌已經唔係好多選擇,揀完落單先話冇依樣冇個樣..到佢上菜開始食既時候,恐怖💀既事就發生喇!!!食左啖芝士排骨成口都係頭髮,叫個侍應黎睇下咩事先發現全張枱都係頭髮碎,多到明顯係有人係度剪過頭髮💇...個侍應只叫我地等陣,就繼續去招呼其他客我地無奈😑甘等,只好再揾人黎問下....當時有一人聲稱自己係今日最高級既員工,過黎話幫我地換枱仲同我地解釋((((當日食物運送過程...有頭髮散掉左落去喎))))佢當然解釋唔到點解甘多頭髮....💀💀重點係我朋友已經食啲頭髮落肚💀💀依間野真係..不可一不可再.......,
經過就係貪佢地唔洗排隊 ,甘就中左伏😈...
入到去餐牌已經唔係好多選擇,揀完落單先話冇依樣冇個樣..

到佢上菜開始食既時候,恐怖💀既事就發生喇!!!
食左啖芝士排骨成口都係頭髮,叫個侍應黎睇下咩事
先發現全張枱都係頭髮碎,多到明顯係有人係度剪過頭髮💇...

侍應只叫我地等陣,就繼續去招呼其他客
我地無奈😑甘等,只好再揾人黎問下....
當時有一人聲稱自己係今日最高級既員工,過黎話幫我地換枱
佢當然解釋唔到點解甘多頭髮....

💀💀重點係我朋友已經食啲頭髮落肚💀💀
依間野真係..不可一不可再.......
成枱頭髮
頭髮燒排骨
2016-06-18 1003 瀏覽
餐牌上寫乜冇乜,原本在門口見到芝士原隻雞,入到店內才話冇,只有平了三十元的排骨鷄扒,欲叫冷麵,又冇!把幾火問侍並還有什麼冇,位姐姐馬上在柯打紙上再交叉多幾個items,既然冇乜選擇,只好下單,無奈要了芝士排骨雞扒及蛋包粉絲。食評:勁差ssssssssssssssssss!排骨有雪味兼未醃夠時晨,差!芝士未溶透侍應就急急替我們分件上碟,差差!!蛋包粉絲d粉絲完全係中國粉絲品種,差差差!!!蛋上堆肉醬簡直係多餘之作,差差差差!!!!連kimchi也沒有提供,怎算korean 食店,差差差差差差差ssssssssss!!!!!!!!!
,差差差差差差差ssssssssss!!!!!!!!!
2016-06-18
2016-06-16 887 瀏覽
平時晚飯時間排曬長龍超多人,趁中午時間冇乜人可以舒舒服服咁食, 不過 點餐方面就冇咁多選擇芝士炒年糕 非常多汁, 同好重手嘅芝士, 又香又濃又juicy 年糕夠曬煙靭 嚼勁柚子清酒 柚子味超重, 而且超級大杯, 清酒倒轉放落去柚子汁到慢慢再滲出嚟, 飲飲下都有啲醉意真係殺人於無形。
2016-06-08 937 瀏覽
2個月前態度ok,但今天再次光顧已經折然不同,莫非要客人自己安排食物位置,或是想客人捧著碟來吃呢?明明放唔落都強擠上枱面,仲要加多句【係咁㗎啦】,甚麼態度,我來付款受你的氣咩!放唔到…可以遲些上,無人吹促她要即刻上菜,點解要這樣招呼客人!除非想趕客走,她成功了!
2016-06-08