買個外賣炒飯罰企15分鐘,眼見後面啲人都拎晒,全程我無行開過,我張單號碼後面過左廿個號碼都見拎晒仲未有我份,個員工勁唔耐煩甘話炒緊牙,我問下有無漏單姐,態度其差,唔會再幫襯
2023-04-06 981 瀏覽
九龍灣附近食個快lunch,呢間真係快得來又幾平!要食緊係食最受歡迎的幾款食物,每款都係$60樓下,真係窮人恩物~見到都有d 人來快食。點餐後都好快上菜,趕時間都唔怕。1️⃣ 馬來炒貴刁($56 )- 咖哩味幾重同香口惹味,同炒得幾乾身。2️⃣ 鮮茄焗豬扒飯($58)- 好夠蕃茄味,啖啖juicy蕃茄香,豬肉淋香3️⃣ 麻辣手撕雞飯($58)都真係好夠辣!如果附近返工,的確係唔錯嘅快食之選,餐廳內有高枱可以坐低食。
九龍灣附近食個快lunch,呢間真係快得來又幾平!

點餐後都好快上菜,趕時間都唔怕。

1️⃣ 馬來炒貴刁($56 )
- 咖哩味幾重同香口惹味,同炒得幾乾身。

2️⃣ 鮮茄焗豬扒飯($58)
- 好夠蕃茄味,啖啖juicy蕃茄香,豬肉淋香

3️⃣ 麻辣手撕雞飯($58)都真係好夠辣!

2023-04-03 479 瀏覽
落雨濕濕冇街去,一於約朋友仔返屋企食飯啦。幾個小朋友,我哋叫咗啲到會。ONE’S BENTO有各款套餐,多人少人都可以order。Menu選擇好多,派對小食同埋煎炸食物最吸引!!!小朋友最鍾意。我哋食咗椒鹽豬扒炒公仔面、炸唐揚雞塊同埋蟹肉薯餅,每一款食物都份量十足㗎。椒鹽豬扒炒公仔麵味道濃郁,公仔麵爽口,椒鹽豬扒都幾鬆軟,唔係炸到乾爭爭嘅豬扒。炸唐揚雞塊味道唔錯,點茄汁或者沙律醬都好食。蟹肉薯餅一定要即刻食,新鮮熱辣辣好味。下次多啲人嗌多啲其他款式試吓。

炸唐揚雞塊味道唔錯,點茄汁或者沙律醬都好食。

蟹肉薯餅一定要即刻食,新鮮熱辣辣好味。

下次多啲人嗌多啲其他款式試吓。

2023-04-02
15 分鐘 (外賣自取)
下午茶
2023-03-05 396 瀏覽
SETA 約3-5人 自選3款 $488SETB 約5-8人 自選5款 $788SETC 約8-12人 自選9款 $1288 SETD 約12-18人 自選12款 $1988套餐A-D均奉送:芒果布甸🍮但佢無送到比我🥲‼️不過送左個咖喱角🥹Set A $488👉🏻瑞士汁炒牛肉河粉 河粉軟嫩有嚼勁,口感細膩,與嫩滑的牛肉完美搭配。瑞士汁的酸甜口味與牛肉的鮮香相得益彰,讓人吃了回味無窮。整道菜色澤鮮艷,看起來十分誘人,是一道令人食慾大開的菜式。👉🏻日式蟹子沙律 清爽可口的新鮮疏果搭配沙律醬和蟹子,口感豐富,讓人食指大動。而沙律醬汁的酸甜味道與蟹子的鮮味相得益彰,讓整道菜色香味更加突出。👉🏻椒鹽雞軟骨 外酥內嫩、口感香脆。裹上了椒鹽混合的調味粉的外層,炸至金黃酥脆,咬下去爽脆可口。而內裡的雞軟骨則保有軟嫩的口感,讓人感覺十分想吃。椒鹽調味的鹹香味更讓人食慾大開,是一道美味可口的小吃,讓人吃了難以忘懷。👉🏻咖喱角口感酥脆、香氣四溢,讓人垂涎欲滴。內餡有少量咖喱蔬菜和肉類的混合物,不過有些太油膩。
SETA 約3-5人 自選3款 $488

👉🏻日式蟹子沙律

👉🏻椒鹽雞軟骨

👉🏻咖喱角
2022-12-24 596 瀏覽
今天lunch去1仔買左個福建炒飯,送餐湯。個餐湯係紅蘿蔔青蘿蔔湯,個湯只要足料都幾甜。至於個福建炒飯,首先叫得炒飯一定是炒飯底,點知係白飯。芡汁唔夠味,餸就一般。性價比好低,唔會返叫。
福建炒飯
2022-10-29 654 瀏覽
物價高漲,想平平哋但又坐得舒服,今天去了這間餐廳食下午茶。下午茶的款式選擇都算多,有豉椒排骨飯、雪菜肉絲炒米、椒鹽豬扒炒公仔麵,竟然連歐陸式扒餐也有,可以選牛扒、雞扒、又有吉列豬扒和魚柳,還可以配薯條或雜果沙律,真是林林總總,非常多款。我叫了瑞士汁炒牛河,非常有鑊氣。雖然只是$40,但份量也不少。河粉炒得爽不會過冧。牛肉調味甚佳,加上少少瑞士汁,不會太乾,有地道茶餐廳的風味😀朋友叫了馬來炒貴刁,很多材料,芽菜勁多,好友馬來西亞菜的特色。雖然下午茶餐只是$40但已包了飲品。咖啡味香濃,奶茶又滑,實在是一個又便宜又美味的下午茶餐!
物價高漲,想平平哋但又坐得舒服,今天去了這間餐廳食下午茶。

第一次係OpenRice 寫食評 就獻左比1仔便當😂 雖然之前喺WhatsApp同埋社交平台都有讚過,但1仔便當嘅服務同食物質素真係好值得我喺OpenRice寫一篇食評去大讚👍🏼其實幫襯過1仔便當好多次,無論係到會定係盆菜,1仔便當次次都唔會令我失望,食過嘅親戚朋友都會大讚👍🏼年初一已同親戚試過招牌盆菜同海味盆菜,食完之後一直想搵機會encore,今日情人節,又凍凍地,又唔比出街食飯慶祝,最好最方便就係叫個盆菜返屋企慢慢嘆😋今日order咗4-6人招牌盆菜($668)先講食物質素,盆菜攞到返屋企仲係暖,每樣材料都非常新鮮,食得出絕對係即日整,唔係賣隔夜料。我哋一攞到返屋企就即刻翻熱食。大花菇真係好大舊,食完一舊都飽飽地,又夠「淋」同入味👍🏼鍾意食肉嘅,一定要食脆皮豬手同埋扣肉,真係好食到痴左線!扣肉超「淋」超入味,仲要超大舊,再搭埋入面嘅梅菜,真係可以送一碗飯。(知道食盆菜好飽,但真心建議煲定飯嚟送扣肉😂)豬手啲皮加熱完都仲係脆,豬手又勁足料,真係成隻上,仲有條骨可以比飲酒嘅爸爸慢慢「選」,食完真係勁開心勁滿足!今次令我有驚喜嘅係潮洲大魚旦,一盆足足有6粒,每粒都大過乒乓波,最緊要係真

今日order咗4-6人招牌盆菜($668)

大花菇真係好大舊,食完一舊都飽飽地,又夠「淋」同入味👍🏼

鍾意食肉嘅,一定要食脆皮豬手同埋扣肉,真係好食到痴左線!

今次令我有驚喜嘅係潮洲大魚旦,一盆足足有6粒,每粒都大過乒乓波,最緊要係真係有魚味同彈牙,而唔係攞啲麵粉嚟Hea我。

鴨掌都好入味同好淋,老人家都食到👍🏼 豬皮大大塊又夠厚,仲要好乾淨冇毛(因為我好怕食到啲豬皮有毛),好爽口,又入味,好正!

蘿蔔冇渣,愈滾愈好食;芋頭夠粉、支竹都好入味,髮菜又夠多,兩個字:滿足!

如果淨讚冇彈,我怕大家以為我係打手,今日唯一美中不足嘅係今日冇旺菜,改左做椰菜,旺菜真心好食啲,不過疫情關係,冇咩菜賣,我都好明白😮‍💨

最緊要最緊要係,每次食完都唔口渴,呢樣我好滿意👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼😋😋😋

份量方面,雖然話係4-6人份量,但大家絕對可以放心,因為個盆菜好足料,每樣餸都有6舊,絕對係6人份量。我哋一家人都係大食底,今日4個人食,都淨返好多,聽晚翻熱又可以食過!開心🥰

服務方面,1仔便當真係好抵讚,亦係我點解次次都要幫襯佢嘅原因之一。次次whatsapp 1仔便當,靚女職員都覆得好快,又有禮貌。又會推介有咩好食、值得食嘅比我。今日知道我屋企有老人家一齊食盆菜,又好細心咁將啲芋頭切細啲比我,方便老人家食。去自取盆菜時,又幫手拎盆菜上的士,今時今日咁嘅服務態度真係唔知係邊度搵!

所以如果大家想叫盆菜同到會,我真心推薦1仔便會!

再一次多謝1仔便當咁用心為我準備食物❤️

4-6人招牌盆菜
2022-02-14
4-6人招牌盆菜
2022-02-07 605 瀏覽
好味指數😋😋😋😋回頭指數 ⭐️⭐️⭐️⭐️開心指數🤗🤗🤗🤗🤗新年又點可以唔食返個盤菜呢~ 朋友揀咗呢間試下!因為送貨要加$160,我哋有抵得諗嘅朋友去咗自取!🍴招牌盤菜 4-6人($688)呢個盤菜我覺得係6人分量嘅,有D餸係6件!有16款嘢食!1️⃣古法炆扣肉,呢個非常入味,半肥瘦厚切大大片,肉質鬆化,油香味十足!2️⃣蠔汁鴨掌6隻,鴨掌煮得軟硬適中,入味呀!3️⃣ 旺氣髮菜,呢個一睇相就知份量足,真係唔使要雪雪生髮水啦😂4️⃣秘製豬皮,勁大片又好厚,仲要超多,佢個秘製汁同一般嘅盤菜豬皮好唔同,好爽口彈牙5️⃣名爐燒鴨,勁大排! 6️⃣長洲大魚旦6粒,彈牙又大大粒!7️⃣貴妃雞,重點係一D都唔嚡!8️⃣脆皮咸豬手,呢款係盤菜中比較少見,雖然個皮已經唔脆(咁我哋下晝攞夜晚食),但係佢真係堅德國咸豬手味wor!9️⃣蠔皇大花菇6隻,夠軟夠入味!🔟清甜蘿蔔,入味又冇根!1️⃣1️⃣南乳支竹,呢個就唔夠南乳味嘅~1️⃣2️⃣肉汁蓮藕,略為少少太大舊1️⃣3️⃣原粒柱脯6粒,雖然放響面我哋又擺咗成個下畫又整唔熱佢,硬咗少少,但真心每人一粒大大粒… 係開心嘅~1️⃣4️⃣高湯旺菜,正常1️⃣5️⃣酥炸芋頭,呢個都係太大舊,我冇食到1️⃣6️⃣西蘭花朋友話佢去攞時先啱啱整好熱辣辣嘅,雖然
好味指數😋😋😋😋
回頭指數 ⭐️⭐️⭐️⭐️
開心指數🤗🤗🤗🤗🤗

🍴招牌盤菜 4-6人($688)
呢個盤菜我覺得係6人分量嘅,有D餸係6件!有16款嘢食!
招牌盤菜4-6人

2️⃣蠔汁鴨掌6隻,鴨掌煮得軟硬適中,入味呀!
5️⃣名爐燒鴨,勁大排!
6️⃣長洲大魚旦6粒,彈牙又大大粒!
7️⃣貴妃雞,重點係一D都唔嚡!
9️⃣蠔皇大花菇6隻,夠軟夠入味!
🔟清甜蘿蔔,入味又冇根!
1️⃣1️⃣南乳支竹,呢個就唔夠南乳味嘅~
1️⃣2️⃣肉汁蓮藕,略為少少太大舊
1️⃣4️⃣高湯旺菜,正常
1️⃣5️⃣酥炸芋頭,呢個都係太大舊,我冇食到
1️⃣6️⃣西蘭花

朋友話佢去攞時先啱啱整好熱辣辣嘅,雖然我哋唔係即食,不過知道係就返取貨時間即整係好 appreciate 嘅!
整體上6個大人食份量啱啱好,如果6個食量勁大嘅男人的話就另計啦~另外仲有多一碗湯俾你自己加,因為自行加熱會底熱過面,另外搵個煲整熱D 湯由上面淋落去就 very good 啦!呢個盤菜用料足而且大部分嘢食都好好味,係好抵食夾大件,每人100蚊鬆D,性價比高,食得好開心😆
招牌盤菜4-6人
韓式豬脾飯,五十幾蚊,超級多肉,多到你估唔到! 飯量都好多,多到食剩左dd. 仲有個湯,唔同日子有唔同湯,仲有好多湯渣可以食埋,個湯清甜, 真係好抵食!如果叫焗飯既就要耐d啦, 有日試左個龍蝦汁三文魚帶子焗飯, 得好少三文魚, 帶子影都唔見…第日一定唔會再叫焗飯!其實佢都有好多檯,可以堂食, 第1 日黎都有幾個坐係度食緊, 第二次就一個都無. 不過佢呢間主要做外賣多, 有時姐姐係到睇電話出單,應該係幫緊經online填form既客人落單, 要等下. 雖然我即場叫都只係5-10分鐘就有得拎, 但如果你係趕時間/唔想浪費時間既, 先係office落單,隔一陣黎拎, 唔使等都幾好.

2021-09-16 803 瀏覽
裝修左之後唔知係唔係轉左人手,飯盒份量少左好多。飯餸比例唔make sense,飯就正常份量,啲餸就得嗰少少,牛扒豬扒薄到誇張,普通一間茶餐廳同一個價錢都抵食過依個。味道方面唔差,正正常常,但份量方面真係伏左啲。
日式咖喱牛扒飯
香茅豬扒煎蛋飯
2021-08-28 535 瀏覽
在疫情下新開的良心茶餐廳💛是位於紅磡的1仔冰室新開的分店,主要服務九龍灣商業區的上班族。因為防疫關係未能提供堂食,而且掛著便當的牌頭🍱相信對自家外賣出品相當有信心。 .餐牌中包羅萬有📘由鑊氣炒粉麵飯到焗飯天使麵都有,如果有選擇困難症的人來到肯定會徘徊良久,今次我決定簡簡單單試下最有特色鑊氣的選擇🔥 .🍝XO乾炒雞扒公仔麵 $52 7.5/10XO醬源自香港,是最有名的特色醬料之一👍加上炒公仔麵這種煮法更添風味,雞扒煎得夠乾身,XO醬有效掩蓋了冰鮮雞的雪味😋不過鑊氣和油量都成正比。配料令炒麵多了爽脆的口感,份量頗大,足夠吃飽有餘。
🍝XO乾炒雞扒公仔麵 $52 7.5/10
配料令炒麵多了爽脆的口感,份量頗大,足夠吃飽有餘。
2021-08-16
2021-08-13 363 瀏覽
黃店 舖入面嘅人都勁好人!!!Lunch hour黎食野 第一次食 杯野飲唔岩味會即刻換過杯新嘅🥺 食手撕雞飯 想加啲汁 佢又會加啲啲雞🤤🤤🤤店員勁care 我地食飯嘅環境同質素 舖頭入面仲有好多黃色產品可以買 真係令到我一向嫌麻煩唔打食評嘅我 都要係度打番兩句 支持下佢地😆💛💛💛💛💛
  • 紅酒燴牛肋條飯
2021-06-23 639 瀏覽
一個史上最熱的五月已成絕響,到六月中旬的這個中午,還是33度,沒辦法,只好買外賣 ...1仔冰室不是第一次光顧,它無論是炒粉麵,甚至簡單的叉燒蛋飯,都做得很棒。但要中暑了,熱到根本沒有食慾,怎麼辦?嚇然發現1仔店內的菜單上,原來除沙律外是還有其他凍食,簡直像在沙漠中找到綠洲!這個蕎麥冷麵,配蟹肉蟹子沙律及兩隻溫泉蛋,纖維及營養兩全其美,而那冷麵汁,用一個闊口小杯盛著,方便夾上一小口麵,放進小杯中沾冷麵汁 ... 連外賣也照顧得這麼周全,無得頂。

2021-06-11
15 分鐘 (外賣自取)
2020-12-18 1037 瀏覽
今日中午叫左北海道太子炒飯,成大盒飯有少量炒蛋白,三粒雪藏蝦(明明圖片係有五隻蝦)仲有菜芯碎,盒飯冇味,可能冇落鹽,似食白飯,去茶餐廳食楊州炒飯好過,以後都唔食喇...超級難食

北海道太子炒飯
2020-11-11 863 瀏覽
📍#九龍灣 #黃店 #打工仔的日常 #午餐食咩好 🧐菠蘿生炒骨@紅米飯 🍚 算幾好食✔️仲可以網上落單 去到就可以攞 🔥重點係唔使等📍: 九龍灣大渣哥對面 (涼茶鋪隔離)📍#九龍灣 #黃店 #打工仔的日常 #午餐食咩好 🧐菠蘿生炒骨@紅米飯 🍚 算幾好食✔️仲可以網上落單 去到就可以攞 🔥重點係唔使等📍: 九龍灣大渣哥對面 (涼茶鋪隔離)🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥📍🔥📍🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥
📍#九龍灣 #黃店

#打工仔的日常 #午餐食咩好 🧐

菠蘿生炒骨@紅米飯 🍚 算幾好食✔️

仲可以網上落單 去到就可以攞 🔥重點係唔使等

📍: 九龍灣大渣哥對面 (涼茶鋪隔離)

📍#九龍灣 #黃店

#打工仔的日常 #午餐食咩好 🧐

菠蘿生炒骨@紅米飯 🍚 算幾好食✔️

仲可以網上落單 去到就可以攞 🔥重點係唔使等

📍: 九龍灣大渣哥對面 (涼茶鋪隔離)
🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥📍🔥📍🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥
菠蘿生炒骨