每次回娘家探老爸老媽,都會帶他們落樓下間屋邨酒樓~龍順軒飲個茶或吃晚飯! 雖然這間酒樓位置處於一條有四十幾年歷史的老屋邨街市内,但這間酒樓的食物質素與味道,絕對不會遜色於其他旺區或集團式經營嘅酒樓!平時在這裡飲茶的即叫即蒸點心,真心覺得很不錯,而且價錢又合理! 特別是這裡的燒賣、叉燒包、 流沙奶黃包、山竹牛肉球、灌湯餃、雞絲粉卷、 腐皮卷、酥炸雲吞等,都好新鮮好有水準! 如果大家有興趣搜尋一盅兩件嘆茶好地方,不妨來葵盛西邨龍順軒試試! 下午茶時間由下午兩點鐘開始。(P.S. 但備註一句, 由於龍順軒地方不大,而且是舊式酒樓間格, 所以來得龍順軒飲茶嘅茶客就要有心理準備,要自己搵位,但可以搭枱, 侍應好local,有晒香港老酒樓風味!)另外,今次想同大家分享在龍順軒的晚肆體驗! 今晚我們一行四人大概晚上六時半到龍順軒吃晚飯。 由於今日是星期日晚, 又有很多香港人北上消費 ,所以今晚在龍順軒吃晚飯的客人不算多! 入座後,開始细看各餐牌價錢,平均都是七八十元一碟,很經濟! 由於老爸老媽一定要有飯到肚, 所以我們就點了一個「籠仔斑頭腩蒸飯(炒底)」, 一個「花菇海鮮玉掌煲」, 「玫瑰

!)

入座後,開始细看各餐牌價錢,平均都是七八十元一碟,很經濟! 由於老爸老媽一定要有飯到肚, 所以我們就點了一個「籠仔斑頭腩蒸飯(炒底)」, 一個「花菇海鮮玉掌煲」, 「玫瑰豉油雞半隻」,和「金銀蛋上湯浸莧菜」。 餸菜來得很快手,而且新鮮滾熱辣,賣相又不錯,單看誠意已俾滿分
!

*籠仔斑頭腩蒸飯(炒底): 個飯先用蛋炒底,然後再放在荷葉墊底嘅蒸籠上,再鋪斑頭腩和雲耳在飯面上蒸。打開蒸籠蓋時,飯香噴噴,斑頭腩分量好足料,蒸飯好有油甘香味,食落口好有滿足感
! 但小妹覺得個飯略為浸一點,如果個飯可以再乾身些,咁就perfect啦!

*花菇海鲜玉掌煲: 花菇好厚肉又炆得好腍,鴨掌又炆得好入味,又有大蝦仁、魚塊、魷魚,和生菜銀底,成個煲都好原汁原味,用來餸飯超正!

* 玫瑰豉油雞: 來龍順軒不得不介绍佢哋嘅招牌玫瑰豉油雞! 佢哋嘅秘製豉油雞真的確有一首, 而且豉油雞出名嫩滑可口,是這裡必食之選
!

* 金銀蛋上湯浸莧菜: 好少見到酒樓嘅金銀蛋莧菜可以俾咁多皮蛋、鹹蛋和蒜子喺碟莧菜度,但這裡的金銀蛋莧菜就落足料, 而且莧菜又唔老,煮得恰到好處,值得推介
!

還有,在龍順軒吃晚飯仲有糖水送, 今晚就有紅豆沙和木瓜雪耳糖水
! 小妹就較喜歡吃這裡嘅绿豆沙和南瓜西米露,但每晚通常只出兩款,無指定是出那一款糖水,隨廚師發板啦! 而小妹覺得其他糖水就太甜了,特別是木瓜雪耳,不過只是送的, 無所謂啦
!

總結,雖然這間龍順軒只是經營在老屋村內嘅酒樓,但在這裡的性價比絕對是很高! 到今天,仍能夠在屋邨生存嘅酒樓已經買少見少,而仍能夠繼續經營的,絕對是有他們獨特之處! 小妹 support support呀

玫瑰豉油雞半隻

花菇海鮮玉掌煲

籠仔斑頭腩蒸飯(炒底)

金銀蛋上湯浸莧菜
2024-04-07
玫瑰豉油雞半隻
花菇海鮮玉掌煲
籠仔斑頭腩蒸飯(炒底)
金銀蛋上湯浸莧菜
  • 北菇海皇玉掌煲
  • 籠仔班頭腩蒸飯(炒底)
2023-06-16 581 瀏覽
今日去樓上老人院探人,第一次去呢間酒樓。見到有位扎馬尾個樣都幾後生的侍應正招呼緊一位客人坐低,我就問佢:靚女,我哋兩位,請問有冇位。佢望都冇望到我就答:我唔知啊唔知啊。我幾乎呆咗兩秒先再問佢:我係咪要搵經理先得。佢答:你去搵啦。跟住我去收銀度搵經理...,原來係我唔識規矩,呢間酒樓原來係要自己搵位坐。我同經理講,其實你哋嗰位同事可以答我自己搵位就得了。老實講點心幾好味,尤其是豉汁鳳爪,但唔會有下次,而且會通知親戚朋友,費事激氣。
2023-06-16
$70 (早餐)
  • 豉汁鳳爪
2022-12-16 635 瀏覽
呢間舊式屋邨酒樓,經過多年的風風雨雨,依然屹立不倒,果然有其存在價值,皆因龍順軒附近的老人家(包括我)是以此處為唯一的嘆茶處,多謝老闆對老人家的關心愛心!不再多説了,要説就説主題罷。。。。食點心最重要的是……夠熱夠熱夠熱!!!每次嚟飲茶,點心一上枱,總見到烟霧霾漫內的點心,味道同價錢當然也是不錯的,猶其是下午茶中的@孖寶點心及依家比較少食到的@柚皮蒸鴨掌。故如果不嫌這裡有老人家的話,可以一試呵!!
2022-12-16
2022-09-16 506 瀏覽
今天來探望舅母順便飲茶。這裡只有一家酒樓。我先坐下,人不多,座位相隔不太近,也算舒服。不過我們兩個人,沒有細枱也不可以坐大枱,侍應要求我們搭枱。幸好搭枱的婆婆很快就離開。我們點了油雞瀨粉、鮮蝦腸粉、煎韭菜餃、燒賣、壤青椒。油雞瀨粉超值,油雞很多,也是有肉有皮。瀨粉正常。青椒好味,只是有點油膩。最好味的是我喜歡的煎韭菜餃。香味四溢。其他都很好。先來的是瀨粉,因為太肚餓,賣相不錯就快快開餐忘記拍照。煎韭菜餃是有三件的,我就是食完第一個覺得好味才拍下照片。整體而言,喜出望外,埋單一百七十幾。也算划算吧。跟親戚食飯飲茶最關鍵時刻是搶單埋。我當然不是老手,手肯定不夠快。但是在最後一個點心來的時候,服務員蓋印後我就告訴她要把單給我。服務員判斷後就説是應該讓後生請客。挺有善喔
先來的是瀨粉,因為太肚餓,賣相不錯就快快開餐忘記拍照。
煎韭菜餃是有三件的,我就是食完第一個覺得好味才拍下照片。
整體而言,喜出望外,埋單一百七十幾。也算划算吧。
2019-01-15 1234 瀏覽
作為主打街坊生意嘅酒樓,街坊最關心嘅係「抵唔抵食?」皆因老人家鍾意晨運完飲早茶,師奶們湊仔女/湊孫返咗學又嚟聚一聚,學生們放飯又嚟食吓。為迎合唔同時段嘅顧客,龍順軒有唔同時段嘅孖寶優惠:06:30 - 11:00 - 主要係粥品配點心,小盅蒸飯配點心。11:00 - 16:00 - 主要係點心嘅配搭,亦有特價燒味飯/瀨粉,炒粉麵飯套餐配湯/汽水/油菜。14:00 - 16:00 - 下午茶時段,點心選擇相對較少,糖水選擇較多,亦有迷你版嘅炒粉麵飯。如果孖寶套餐唔啱食嘅話,正價點心大部份係全日供應嘅!價錢親民,咁味道呢?基本上味道不錯,意料之內嘅味道水準,冇乜伏味!值得一提嘅係,龍順軒主打老街坊生意,所以點心款式幾懷舊吓,例如:醬汁金錢肚、薑蔥牛柏葉、四寶雞札、香芋鴨腳扎、韮菜豬紅、煎薄餅。個人推介係勁滑嘅布拉腸粉、惹味嘅豉椒鳳爪、一人份量嘅各式蒸飯、超香嘅臘味糯米飯、超濃豬腳薑、叉燒/燒鴨/燒肉飯/瀨粉,真係每次嚟都食 服務方面,侍應大部份係同邨街坊,8號風球都準時返工

為迎合唔同時段嘅顧客,龍順軒有唔同時段嘅孖寶優惠:

如果孖寶套餐唔啱食嘅話,正價點心大部份係全日供應嘅!

,真係每次嚟都食

服務方面,侍應大部份係同邨街坊,8號風球都準時返工