2024-01-25 186 瀏覽
好耐冇去一盅兩件梗係問吓老婆大人想去邊度食點心,佢就話想去九龍酒店試吓冇問題即刻約埋老友訂位同佢去嘆茶。呢日安排喺廳房食坐得好舒服人多就有呢個好處。一坐低梗係開壺靚茶飲食住合桃等齊人,想讚吓呢個XO醬就咁食都幾好味㗎喎。老婆大人同我講呢度嘅蛇羹好出名咁就梗係要嗌碗太史燴蛇羹嚟嘆吓啦!用筷子夾得到嘅絲絲蛇肉一啲腥味都冇,加埋陳皮同爽脆木耳口感更加豐富,配埋啲檸檬葉、白菊花同埋薄脆一齊食仲正斗,今日咁鬼凍真係諗起都想再食。跟住我哋嗌嘅商務午市套餐(龍)前菜送到嚟!好有咬口嘅蜜汁叉燒、重口味嘅尖椒皮蛋、鹹鹹香香嘅肴肉同埋香辣脆金磚,幾樣前菜質素都好唔錯有個好開始。跟住係三粒點心晶瑩鮮蝦餃餡料好鬼多又鮮味,蟹籽蒸燒賣食落啖啖肉好有咬口,最後係我至like嘅咸水角整到成個雪梨咁樣又好睇又好食。個餐入面有個是日廚師湯品我哋呢日嘅係清補涼,飲落去好香甜清潤一吓都唔錯。跟住仲有呢個蟲草花蒸斑球,我就最鍾意食蟲草花所以呢個魚啱晒我口味,雖然係魚嘅菜式不過做得好夠味啱晒鍾意重口味嘅人食。食咗咁多肉同海鮮整返個櫻花蝦炒玉蘭,芥蘭炒得好脆口而且冇苦澀味,加咗櫻花蝦炒即刻變得好鬼惹味。唔使驚我唔飽肚因為仲有個金
呢日安排喺廳房食坐得好舒服人多就有呢個好處。

唔使驚我唔飽肚因為仲有個金菇銀芽原隻鮑魚炆,原隻鮑魚咬口十足麵質都好爽口好味喎。

呢個餐最特別嘅地方係有兩個甜品,仲要係一個中式一個西式啱晒鍾意食甜品嘅客,平時我對甜品興趣唔係好大!不過呢個套餐嘅中式甜品係生磨黑芝麻糊就開正我嗰瓣,芝麻糊煮得好濃稠芝麻味都幾香,有朋友食唔落所以我食咗三碗飽到一個點啊。
個西式甜品就交俾老婆大人搞掂佢!因為係佢鍾意嘅芒果拿破崙仲要係酒店嘅名物,所以佢食得好開心。
我哋仲另外嗌咗三款點心食有翠塘蛋白金魚餃、金腿蘿蔔絲手袋酥同埋粉紅松露素菜餃。
呢粒粉紅松露素菜餃個色好嬌艷,食落好香黑松露同埋菇嘅味啱晒鍾意清新口味嘅人食。
呢個翠塘蛋白金魚餃睇個樣就知正啦!嗰條金魚其實係海鮮餃嚟嘅超級大隻仲好鮮味,底下仲有個香蔥汁整嘅蒸蛋白夠晒香滑,襯埋一齊我覺得呢個簡直係個小菜咁正。
最後仲有一隻鬼咁精緻嘅金腿蘿蔔絲手袋酥,手袋入邊裝滿嘅係蘿蔔絲,成舊擺落口食又鬆脆又清甜正呀。
2024-01-22
2024-01-24 663 瀏覽
今日非常寒冷大家有沒有做好禦寒措施呢!天氣凍胃口特別好今日來回味早前吃的點心套餐,同場加映暖身一流的美味蛇羹令這個冬天不太冷。這天我們跟一眾好友來到龍逸軒嘆點心,這兒裝潢是經典的酒店中菜廳來吃點心很有Feel唷。甫坐下先享用香脆合桃佐茶等待好友,順道看看餐牌揀選是日美食。我選了個商務午餐另散點一些美食跟車爸爸分享!而來到這兒必要品嚐蛇羹!皆因主廚從蛇羹非常出名的店子轉來掌舵當然是必吃之物,車爸爸吃到豎起手指公讚極具水準,而不吃蛇的我也對它留下美好印象。先來品嚐三款特色點心!選上了松露石榴粿、翠塘蛋白金魚餃及金腿蘿蔔絲手袋酥,先勿論味道如何光是賣相已經非常吸睛。這個如寶石般耀眼的是松露石榴粿$68,擁有煙靭的澄皮內裏包裹著充滿菌香的內餡,加上香氣撲鼻的黑松露真心吸引。然後這個賣相可愛的是翠塘蛋白金魚餃$88,那胖胖的金魚餃遨遊在香蔥蒸蛋白上,吃下外皮不厚口感超級豐富,加上滿滿的鮮香的味道很可口。而這個精緻的金腿蘿蔔絲手袋酥$48最得我歡心,外皮焗得酥香鬆脆內裏盡是清甜的蘿蔔絲,熱騰騰的放入嘴巴內享用太美味了吧。接著我們點的商務午市套餐~龍亦陸續上檯,打頭陣有甜香蜜汁叉燒、惹味尖椒皮蛋、香
接著我們點的商務午市套餐~龍亦陸續上檯,打頭陣有甜香蜜汁叉燒、惹味尖椒皮蛋、香辣脆金磚及鹹香肴肉,而我就特別喜歡炸得金黃香脆的金磚豆腐,前菜已經那麼豐富決定分享來品嚐確實是明智之選。
繼續下來品嚐三款點當中包括有晶瑩鮮蝦餃、蟹籽蒸燒賣及雪梨咸水角,三款點心的體型不少水準也不賴耶。
超級飽滿的蟹籽燒賣真的好豐盛,內裏盡是爽口的鮮蝦及香滑豬肉味道鮮香,吃罷那充實的滿足感很強烈。
蝦餃帶上一抹金黃賣相突顯出矜貴!澄皮煙靭不黏牙很爽口內裏蝦肉超爽彈味道鮮美,加上有筍尖在內已肯定是我喜歡的蝦餃。
雪梨造型的鹹水角賣相很圓潤!外層炸得香脆不油角皮口感煙靭,內裏藏著鹹香餡料味道吸引,也懶得卡路里的陰霾就儘管吃吧。
吃過美味點心之後此刻端來是日廚師湯品清補涼,熱騰騰清香的湯水喝下感覺很舒服呢。
蟲草花蒸斑球置於小蒸籠內上檯賣相很別緻,肉質紮實的斑球用上滋補的蟲草花來蒸煮味道特別濃郁。
這刻來碟香口的櫻花蝦炒玉蘭最適合不過,翠綠爽口的芥蘭加上鹹香櫻花蝦,清爽中帶出惹味不喜歡吃蔬菜的朋友也會愛上。
主食有這一客金菇銀芽原隻鮑魚炆麵!粗麵很爽滑配襯香滑金菇、脆口芽菜及原隻鮑魚吃得我很滋味滿足。

雖然滿足到不得了但甜品總要吃的!這個套餐包括有中、西各一份甜品貼心地滿足甜胃,首先有一大碗生磨黑芝麻糊,這個是車爸爸的最愛我當然雙手奉獻給他。
而我則品嚐酒店名物芒果拿破崙!估不到中餐廳推出的甜品賣相也這麼出色味道也是水準之上,口感香脆加上甜美芒果成就出百吃不厭的甜品

這個商務午市套餐~龍收費為$428/位(兩位起),切記要到酒店的E-Shop訂座及購買因為可以$328/位(已包括加一及茶芥)去享用。
2024-01-22
2024-01-11 697 瀏覽
接近年尾,朋友聚餐的機會也就特別多,今次就約了友人到九龍酒店中的龍逸軒吃這個「商務午市套餐 ~ 龍」。優惠套餐由1月10日至2月29日,供應時間由上午10:45至下午3:15;食物包括前菜、點心、湯品、2款小菜、炆麵及中西式甜品各一,每位$428(兩位起);現在經官網 E-shop 訂購,每位更只需$328,都咪話唔抵食。《 E-shop:http  bit.ly/商務午市套餐-龍 》前菜是肉質爽嫩的蜜汁叉燒、帶微辣的尖椒皮蛋/肴肉及外脆內軟的香辣脆金磚。之後有晶瑩剔透的鮮蝦餃、肉嫩多汁的蟹籽蒸燒賣 及 外形別緻的雪梨咸水角。見之前幾味點心非常出色,我們另加了幾款,外層煙韌內心惹味香濃的粉彩松露素菜餃、肥嘟嘟的金魚餃 及 香脆帶蘿蔔香的手袋酥,每一款也各有特色。今日的廚師湯品是冬瓜湯,味道清甜可口,冬瓜肉軟腍又入味,非常好喝;據說冬瓜營養非常豐富,更有利尿消腫及止咳除燥等功效,真材實料。兩味小菜是蟲草花蒸斑球 及 櫻花蝦炒玉蘭;前者是一味健康又惹味的家常菜,蟲草花口感嫩脆爽滑,帶有獨特的香氣,更具有滋肺補腎 及 滋陰養顏等作用,是一味很好的調補食品。第二味小菜是櫻花蝦炒玉蘭,玉蘭脆嫩無
第二味小菜是櫻花蝦炒玉蘭,玉蘭脆嫩無渣,加上炸至酥脆惹味的櫻花蝦,開胃又好吃,如不是之後還有炆麵,加碗白飯應該更好。
聽說前桃花園的大廚過檔來這裏,那當然要試吓這裏的蛇羹;用料果然上乘及濃郁,杰度直接可以用筷子夾起嚟食;配上食蛇羮必備三寶(檸檬絲、菊花絲及薄脆),真係非常美味,不可錯過。
金菇銀芽原隻鮑魚炆麵~
原隻鮑魚大大隻、口感煙韌爽彈,而每條麵條都掛滿濃郁的鮑汁,非常好味,忍不住吃了個碟底朝天,真不錯。
生磨黑芝麻糊~
冬天吃一碗暖笠笠的糖水,不但可以保暖,也非常滋潤;芝麻糊口感香滑,味道濃郁;而且據說有補腦補血、潤腸通便,含豐富鈣質,更有效降低膽固醇和降血壓,是非常有益又好味的糖水
芒果拿破崙~
芒果肉香甜,拿破崙香滑酥脆,甜度適中,水準不錯;旁邊則配上2粒新鮮的士多啤梨及小紅莓。
酒店級數果然與別不同,而且經E-shop 訂位就更加超值;就快到農曆年了,想約友人聚餐,值得好好考慮一下!

龍逸軒
地址: 尖沙咀彌敦道19-21號九龍酒店2樓
電話: 27343722
2024-01-10
用餐優惠
優惠券
  • 商務午市套餐~龍
2024-01-03 205 瀏覽
其實幾中意飲茶食點心,慶幸年中總有唔少機會,食到優質的商務午餐,包括呢一餐。是日嚐到的午市商務套餐,內容非常豐富,好在之後不用回公司扮工,否則肯定飯氣攻心,要與睡魔搏命。事不宜遲,打頭陣的拼盤,叉燒厚切,但仍保持鬆化。香辣脆金磚,係外脆內嫩的炸豆腐,辣勁並不很強。薄片的肴肉晶瑩不硬,與尖椒皮蛋味道皆不俗。三款點心是蝦餃、燒賣及咸水角的傳統嘢,但咁樣奉上又即時高檔左。燒賣飽滿企身,蝦餃形狀靚又足料,兩者都是比較大粒的。咸水角做成啤梨般,咬落香脆煙韌又散發出蝦米香,平凡中見真章。商務午餐必有湯水,清保涼健脾益胃,對於缺乏休息的我最為合用。再來的蟲草花蒸斑球,魚肉厚身卻仍保持嫩滑,跟蟲草花也從來合拍。櫻花蝦的香氣與質感,跟爽脆的芥蘭都好夾,比起薑汁炒,多一份層次,我喜歡。鮑魚炆麵,用上的自然是粗麵,勝在沒有惱人的鹼水味,鮑魚亦軟腍入味,係好穩陣既商務餐的選擇。甜品有齊中西兩款,先是生磨芝麻糊,忘了多久沒吃過這糖水了。濃香的芝麻糊,令我想起兒時用擔挑上樓賣芝麻糊的伯伯,好多回憶返番嚟。西式甜點,芒果拿破崙,鬆脆有層次,呢個酒店集團的拿破崙一向有一定保證。師傅既基本功幾扎實,後來知道原來是從昔日

師傅既基本功幾扎實,後來知道原來是從昔日桃花源出來的,難怪。咁要搵次試試佢既蛇羹喇!
2023-12-30 720 瀏覽
整體而言,所有食品品質都不錯,服務也好。而蒸點都應該是即點即蒸,保持熱度。煎炸點也不錯,正常發揮。前菜也多選擇,還有個人喜愛的麻辣系列,雖然不是美味至極,但也不錯吃。粉麵類也有四款,算不差。還有些較少見的酒樓懷舊點心選擇,例如,臘腸卷,蔥花牛肉角,香茜素魚翅餃等每人限量一隻的: 原隻南非鮑魚燒賣皇前菜/涼菜京式醬蹄鎮江肴肉上2款友人點的,沒有試。貢菜海蜇2者都爽脆,但沒調味。冰糖蜜蓮藕少甜,蓮藕爽脆麻辣類麻辣牛展粒,麻辣鳯爪味道夠辣,麻味不出。辣子雞丁雞肉較嚡,辣味不錯。蒸品類叉燒包高分之作叉燒餡足,醬不會過多,叉燒肉會不柴不肥,包則鬆軟,軟熟。晶瑩鮮蝦餃鮮蝦爽脆新鮮,蝦餃皮薄且煙韌。蟹籽蒸燒賣鵪鶉蛋燒賣2款燒賣都很實在,燒賣皮均薄。粉彩松露石榴球松露味濃,皮煙韌。中間主要是菇菌類。臘腸卷較少見的蒸包點心,包軟熟,臘腸油潤香茜牛肉腸粉牛肉球包在粉腸內,正常發揮,腸粉皮又薄又滑。蜜汁黑毛豬叉燒腸粉叉燒累事,叉燒肉無味,偏淋偏爛。腸粉同樣是又薄又滑。香茜素魚翅餃皮有點乾蔥花牛肉角牛肉球釀在腐皮,個人不太欣賞。煎炸品金勾鹹水角,香煎韮菜粿,蝦多士,香煎汁燒和牛包煎得香脆,只是蝦多士很油。XO
整體而言,所有食品品質都不錯,服務也好。
而蒸點都應該是即點即蒸,保持熱度。
煎炸點也不錯,正常發揮。
前菜也多選擇,還有個人喜愛的麻辣系列,
雖然不是美味至極,但也不錯吃。
粉麵類也有四款,算不差。
還有些較少見的酒樓懷舊點心選擇,
例如,臘腸卷,蔥花牛肉角,香茜素魚翅餃等
每人限量一隻的: 原隻南非鮑魚燒賣皇

原隻南非鮑魚燒賣皇

前菜/涼菜
京式醬蹄

京式醬蹄

鎮江肴肉

鎮江肴肉

上2款友人點的,沒有試。
貢菜海蜇

貢菜海蜇
2者都爽脆,但沒調味。
冰糖蜜蓮藕
冰糖蜜蓮藕
少甜,蓮藕爽脆
麻辣類
麻辣系列
麻辣牛展粒,麻辣鳯爪

味道夠辣,麻味不出。
辣子雞丁

辣子雞丁

雞肉較嚡,辣味不錯。

蒸品類

高分之作
叉燒餡足,醬不會過多,
叉燒肉會不柴不肥,
包則鬆軟,軟熟。

晶瑩鮮蝦餃

晶瑩鮮蝦餃

鮮蝦爽脆新鮮,蝦餃皮薄且煙韌。
蟹籽蒸燒賣

蟹籽蒸燒賣
鵪鶉蛋燒賣

鵪鶉蛋燒賣
2款燒賣都很實在,燒賣皮均薄。

粉彩松露石榴球
松露味濃,皮煙韌。
中間主要是菇菌類。
臘腸卷

臘腸卷
較少見的蒸包點心,包軟熟,臘腸油潤

香茜牛肉腸粉

香茜牛肉腸粉
牛肉球包在粉腸內,正常發揮,
腸粉皮又薄又滑。
蜜汁黑毛豬叉燒腸粉
蜜汁黑毛豬叉燒腸粉
叉燒累事,叉燒肉無味,偏淋偏爛。
腸粉同樣是又薄又滑。
香茜素魚翅餃

香茜素魚翅餃

皮有點乾

蔥花牛肉角

蔥花牛肉角

牛肉球釀在腐皮,個人不太欣賞。

煎炸品
前炸點-
金勾鹹水角,香煎韮菜粿,蝦多士,香煎汁燒和牛包

煎得香脆,只是蝦多士很油。
XO醬蘿蔔糕

XO醬蘿蔔糕
粉感不重,略有脆感,

但吃不到蘿蔔味,有點失色,
XO醬也不太重手。
XO醬炒腸粉

XO醬炒腸粉

腸粉依舊滑,不會容易散開,
煎得帶點焦脆,
醬油味較重。
椒鹽魷魚鬚
椒鹽魷魚鬚

椒鹽欠奉,
勝在魷魚鬚的炸粉不厚,
也不會炸得太乾太韌。
黃金豆腐粒

黃金豆腐粒

豆腐粒滑,調味不重,
炸皮不算厚,不算脆。

粉麵類
海皇泡飯

海皇泡飯

足料,不太鹹
干炒牛河

干炒牛河

炒得有鑊氣,不會太油,條條分明,牛肉不嚡不韌
四川擔擔麵

四川擔擔麵
友人指,辣味夠,麵也滑。

蜜汁黑毛豬叉燒
蜜汁黑毛豬叉燒

蜜汁味欠奉,肉嫩偏肥,有點偏淋。

甜品
燕麥香芒卷
前炸點-
今天一行約了另外四位朋友中午去食1315開始嗰輪,去前看了其他評論,個心涼了一節,有點戰戰驚驚去。第一次去,環境好,有窗口位,望半島酒店後面。至於點心,可能打定輸數,點知樣樣都算好食,可能我要求不高,所有點心來時熱的(先前網友說是凍的), 也不算多油,蝦餃和蝦多士是用雪藏蝦,蝦肉夠爽,但沒有蝦味,肯定不是新鮮蝦。但問心,香港那有酒樓用新鮮蝦做蝦餃?干炒牛河好食,唯一敗筆就是雪糕,叫了,沒來,再追,原來看漏單。之後有位小姐來說不好意思,因隔離自助餐關了,所以沒有了雪糕,小姐,這雪糕不是後加,是你們看漏,點都要搞番惦㗎?最後沒有來,美中不足。埋單連優惠,$360一位。食品應是食了$180, 其餘就是食環境了。

2023-11-25
用餐優惠
優惠券
2023-10-19 1040 瀏覽
秋風起,除了食臘味,還有不時不吃的大閘蟹!食大閘蟹一向有說「九月圓臍十月尖」,即農曆九月食蟹乸、農曆十月食蟹公 (公肚尖,乸肚圓身)。中秋後,開始有大閘蟹食時就先食乸,膏最軟熟;到重陽節附近,即代表公乸都成熟,兩者都好吃;重陽節後一個月,公大閘蟹的白蟹膏最多,亦最滋味。我自己喜歡吃大閘蟹公,白膏香滑也較香軟。今次搶閘,相約在「九龍酒店 - 龍逸軒」一起先品嚐今年的第一蟹,實行以蟹會友!此大閘蟹餐包含的菜式蠁多,可以滿足吃大閘蟹的口福,其他精緻小菜絕對值得細意品嚐大廚背後的心思。頭盤「蔥油蜇頭 / 蜜汁西班牙叉燒」海蜇頭乃滬菜常見的前菜,比一般海蜇更巨咬口,外面輕包著蔥油麻油,伴些淅醋吃,開胃之餘也沒負擔。另一是以西班牙黑毛豬製作的叉燒,肉質鬆軟具肉香,半肥瘦帶少許燶邊及蜜甜,盡顯「龍逸軒」中廚的功架:「鮮蟹粉小籠包」精緻地以位上,皮薄,一咬肉汁,蟹粉餡相當鮮味。相信沒有喜歡吃大閘蟹膏之人會抗拒得了吧?「清蒸太湖大閘蟹」,每隻六両蟹公:外貌靚仔足秤,拆開時已見爆蟹膏:除了黃,還有白身公蟹膏,清香味鮮,嗜膏之徒必定很愛:蟹膏細滑,齒頰留香。我吃蟹喜歡先這樣齋吃膏,之後再呷一些靚浙醋吊味蕾裡
秋風起,除了食臘味,還有不時不吃的大閘蟹!

頭盤「蔥油蜇頭 / 蜜汁西班牙叉燒

鮮蟹粉小籠包
清蒸太湖大閘蟹」,每隻六両蟹公:
外貌靚仔足秤,拆開時已見爆蟹膏:
除了黃,還有白身公蟹膏,清香味鮮,嗜膏之徒必定很愛:
蟹膏細滑,齒頰留香。我吃蟹喜歡先這樣齋吃膏,之後再呷一些靚浙醋吊味蕾裡的鮮,蟹腳的肉就拆掉放進醋裡一齊吃。
我只喜歡吃蟹公,蟹膏 (俗稱白膏) 蒸熟後半透明、口感較細膩及綿密,在口中慢慢融化,人間美味!

這晩我和友人每人吃多一隻呢:
特別一提,這裏可以有專人拆蟹,迎合喜歡方便的朋友:
唐生菜鮑汁扣刺參鵝掌
濃醇鮑汁扣上原條彈性刺參,已去主骨的鵝掌吸盡鮑汁精華,皮軟且充滿黏口膠質,美味得入口即化:
整體做得火喉十足,調味帶有金華火腿鹹香,海參與鵝掌掛著鮑汁,配以爽脆唐生菜伴吃,可以汁都撈埋 XD
蟹粉扒山水豆腐

有別於一般「蟹粉嫩豆腐」的固有上海式做法,大廚選用山水豆腐,切成長方型煎至微焦,上面放滿滿的鮮香生拆蟹粉,蓋滿豆腐表面:
吃時可佐以少許浙醋提味,用刀叉切來吃,滿有儀式感,也顯貴氣:
紅酒燴牛尾
再來個熱葷。牛尾是我很喜歡的菜餚,含有豐富膠質,肉則含有蛋白質,纖維質感有些似牛肋骨肉;而且它只含有大骨,易吃,營養價值極高。

此牛尾師傅用上中段較大的位置,先經慢煮,再用紅酒與調味燴燉,肉質腍身具肉香,夾雜著軟膠質:
特別一提是薦底的白蘿蔔,一大塊完全無雜纖,靚來貨。索盡肉汁加自身的甜,也是寶:
蔥花瑤柱蛋白炒飯

飯粒炒得乾身分明,用剛才鮑汁或這裏自家出的XO醬伴來吃,錯不了的亮麗搭配 :
薑茶湯圓
大閘蟹屬寒涼之物,吃後來碗熱辣辣又夠薑的薑茶湯圓,驅寒溫暖:
最後有像法國菜 Petit Four 的結尾小甜點,「杞子桂花糕
冰凍杞子桂花糕,伴上金箔,養生不太甜之餘也顯得貴氣。

你有又有否被挑起食慾,想來享受一期一會的肥美大閘蟹呢?
題外話/補充資料: 此外套餐做到11月底,在官網訂購可享每位$230折扣,人均每位$750,已計算加一服務費及茶芥在內
2023-10-04
  • 蜜汁西班牙叉燒
  • 大閘蟹
  • 鮮蟹粉小籠包
  • 唐生菜鮑汁扣刺參鵝掌
  • 蟹粉扒山水豆腐
  • 紅酒燴牛尾
2023-10-18 674 瀏覽
尖沙咀九龍酒店龍逸軒幾好座,有水準! 蠔煲每隻都好大隻好新鮮,超級美味, 有幸福的感覺. 暖笠笠嘅好鍾意. 炒桂花魚翅足料,啖啖肉. 如隻碟大隻啲會靚D. 黑豚肉生菜包嘢味,生菜奇趣鮮甜,絕配! 下次一定要再食. 煙燻雞,竟然咁嫩肉. 煙燻香味獨特,有餘香. 第二度食唔到.甜品紅豆沙, 同出面一般食嘅紅豆沙,顯然足料千倍. 一食就知係酒店出品,不同一般酒樓. 招呼方面有個女waitress梳住個計, 舉止大方得體,有耐性. 令到我請朋友食飯我都夠體面.男侍應看年紀輕輕,幾可愛. 積極介紹我哋食海鮮 不同菜式,招呼殷勤,期間又幫我哋換碟. 鍾意佢主動招呼.
尖沙咀九龍酒店龍逸軒幾好座,有水準!
炒桂花魚翅足料,啖啖肉. 如隻碟大隻啲會靚D.
黑豚肉生菜包嘢味,生菜奇趣鮮甜,絕配! 下次一定要再食.
甜品紅豆沙, 同出面一般食嘅紅豆沙,顯然足料
千倍. 一食就知係酒店出品,不同一般酒樓.

2023-10-05
  • 黑豚肉生菜包
  • 煙燻雞
2023-04-29 2431 瀏覽
系優惠訂購平台購入點心自助餐套裝,本身網頁呈現沒人229就算,後來結算系399per head都算。根本食物素質極度貨不對版(請看圖),同普通茶記差樓無分別,非常失望。飯無飯味。個腸粉同展示圖根本天差共地。所有野都凍冰冰。茶又誤好飲,根本誤知道佢收得399每人系憑咩,好似收陀地甘。個泡飯同屋企沖即食麵既水平差誤多,油水分離。個餐廳霉霉地又難搵又無景,佢地待應又得先閒過來催我地食野。極差。完全誤明白其他人系咪都系被水來食。
2023-04-29
  • 沒有
2023-04-23 2514 瀏覽
好友們在這些年頭,是要常見面!上星期 #MarkSix 小組會聚,我們就到尖沙咀九龍酒店的「龍逸軒」,來個傳統粵菜聚。以往在粵菜餐廳,我們吃到的菜式精雕細琢,皆因無論食客或廚師的時間比較多,可以巧手製作功夫菜,食客們也可細意品嚐。在時代巨輪推進下,現在人們追求生活節奏,在餐桌的時間越來越少,乃至粵菜餐廳簡化了不少菜式,一些手功菜式也因準備步驟繁複而逐漸消失。這晚的傳統粵菜,由該酒店中菜部行政總廚楊建業師傅主理。他入行超過40載,曾為大小中菜館、酒店米芝蓮餐廳等掌舵,經驗老到,他今回出色的廚藝將粵菜精髓發揮得淋漓盡致。我們點的七餸菜一甜品,剛巧均用上粵菜不同的烹調技巧,好吃之餘整體價錢都性價比很高。炸 -「香辣脆金磚」HK$78像椒鹽豆腐,做得表皮酥脆,內裹嫩滑,一小粒一口,不錯的佐酒小吃:煎 -「百花煎釀秋葵」HK$108易做難精的一道菜。新鮮蝦膠釀進幼小的秋葵裏,兩者食材因烹熟所需時間不一樣,要先將蝦膠煎至金黃微焦,反面再煎秋葵令之不會過熟過腍,再配搭經過醬油和糖洗禮的蔥粒:秋葵乃健康食材,高纖低脂,含豐富蛋白質、抗氧化物及維他命C,我自己就很喜愛吃;而且用這個煮法可以去除它的青澀味

炸 -「香辣脆金磚」HK$78
煎 -「百花煎釀秋葵」HK$108
秋葵乃健康食材,高纖低脂,含豐富蛋白質、抗氧化物及維他命C,我自己就很喜愛吃;而且用這個煮法可以去除它的青澀味,配合滿滿蝦鮮,蝦膠「彈彈弓」的香口,不知不覺就全碟被 KO 了。

泡 -「玻璃蝦球」HK$208 / 位
以前流行用鹼水醃蝦,使之爽口,但卻會不健康及失去蝦的鮮味。今次師傅用原隻印尼虎蝦,經浸水丶啤水、吸飽水至雪白,下鹽撈勻令蝦滲出多餘的水份,去除雪味後再油泡至剛熟:
蝦如 BB仔拳頭這樣大,索口彈牙不油膩,精采:
蝦球巧炒地配上金華火腿伴吃,以鹹香引出蝦鮮:
此道傳統粵菜因工序繁複,所以現在越來越少師傅肯做。能吃到出色的,大家要好好珍惜!

燉 -「花膠響螺燉萬壽果雪耳湯」HK$108 / 位
湯的真材實料,已曬冷地列在名稱上!師傅先將材料加老雞及瘦肉燉三粒鐘成湯,除去油脂及浮泡,再逐份放入小燉盅燉多三粒鐘 (最後15分鐘才放木瓜) 至完成。
湯清澈鮮甜得無話可說,食材精華全跑到湯頭裏:
花膠和雪耳則發揮黏口作用,令湯更濃稠,吃起上來也啖啖膠質感:
也可不要錯過木瓜塊,相當甜和軟熟,在最後只燉15分鐘便不會令木瓜完全溶掉:
喝畢這盅湯,感覺喉嚨清潤舒服,全身也立時暖起來!
蒸 -「白玉藏珍」HK$88 / 位
另一道手功菜。師傅先將原塊冬瓜起肉,將切成幼粒的鮮蝦、金華火腿等釀在冬瓜肉中蒸透,恍如一件白玉,之後再扣高湯芡:
冬瓜肉軟腍,內外均吸盡金華火腿的鹹鮮,味道絕對不寡不單調:
而且它不論賣相和名稱都漂亮,是輕盈菜式的選擇:
炆 -「古法炆沙尾斑」HK$420
用上巨型沙巴花尾斑的魚鰭部位,取其嫩滑質感:
魚本身屬肉質豐厚,魚鰭翅位吃起來是連皮帶肉,並含豐富骨膠原:
夾起一塊細看,半透明的魚皮和肉如一塊晶瑩剔透的果凍,微微顫動般,滑極:
薦底有腐竹和炸豆腐,吸盡魚汁,也是寶!

-「大紅袍茶葉燻龍崗雞」HK$240 / 半隻
先將新鮮龍崗雞用鹽醃,盡量保留原有雞鮮;焗至七、八成熟,加茶葉及糖煙燻約15分鐘,最後用滾油淋在雞上至雞皮脆口,切件奉客:
你看,雞皮是薄脆如蟬翼,皮下也沒有多餘脂肪:
煙燻後的雞肉軟嫩,被鎖住了肉汁,帶有濃郁茶葉香,與肉絲絲入扣,能嚐到不是「揸流攤」的在上枱前才用煙焗一焗,是經歷過真正煙燻過程;而且現在能吃到具肉鮮而嫩的雞已不易啊:
甜品懷舊芝麻卷」HK$68,即「菲林卷」,絕對是兒時回憶,芝麻香濃郁:
就此結束笑聲此起彼落的晚飯。總結一下,此餐廳地點就腳,定位清晰,出品好且價錢抵食,是一家人來吃飯,或慶祝母親節、父親節、生日等不錯的中菜廳選擇。加上主打傳統及懷舊小菜,應該有不朋友們都會喜歡。另見餐牌上有些手功菜如「八寶鴨」、「柚皮炆鵝掌」等現在很多師傅都嫌麻煩不做了;若想重溫一下這些老香江情懷,來這裏一家人尤其長輩可以食得開開心心,幸福不過如此!
2023-04-21
  • 百花煎釀秋葵
  • 玻璃蝦球
  • 花膠響螺燉萬壽果雪耳湯
  • 白玉藏珍
  • 古法炆沙尾斑
  • 大紅袍茶葉燻龍崗雞
2023-01-29 3566 瀏覽
今年生日,朋友好好,預備左去九龍酒店龍逸軒食點心放題,聽同事講可以去西餐自助餐嗰邊拎甜品,所以一直都好期待入到去餐廳,感覺好細,好似一間劏開嘅酒樓貴賓室咁,但我地被安排坐係窗口位,都ok但估唔到嘅係,酒店入面嘅酒樓,杯碟竟然有洗唔乾淨嘅食物殘渣,立即叫侍應換過另一個入席每人有一粒鮑魚燒賣,鮑魚幾大粒,燒賣啲肉有啲肥但都OK嘅鹹水角, 腐皮卷,都係凍嘅,而且比較油,完全好麻麻地XO醬炒腸粉,好淋,而且無乜味蔥花牛肉角,本來好好奇係啲乜嘢,原來係用燒賣皮包住粒牛肉球,一般沙律醬蝦多士,就係最好味嘅,比較熱同埋脆蟹肉菜苗餃,正常未幾味道叉燒,又係凍嘅,而且好乾芝麻卷,芝麻卷都唔錯,但係比較甜去咗隔離嗰度攞甜品,也是一般般的,拿破崙,疏乎厘唔錯有好多款,Häagen-Dazs雪糕啊,好食邊個?

鹹水角, 腐皮卷,都係凍嘅,而且比較油,完全好麻麻地

XO醬炒腸粉,好淋,而且無乜味

沙律醬蝦多士,就係最好味嘅,比較熱同埋脆

蟹肉菜苗餃,正常未幾味道

叉燒,又係凍嘅,而且好乾

芝麻卷,芝麻卷都唔錯,但係比較甜

去咗隔離嗰度攞甜品,也是一般般的,拿破崙,疏乎厘唔錯

有好多款,Häagen-Dazs雪糕啊,好食邊個?
※百花釀秋葵※※滋味片皮鴨※※生滾香葱鴨肉湯※※玻璃明蝦球※※荷香籠仔蒸金銀蒜龍躉球※※櫻花蝦帶子粒炒絲苗※※陳皮紅豆沙 + 燕麥香芒卷※整體感覺很好♡環境舒適,侍應有禮貌!
2022-09-24 4739 瀏覽
龍逸軒一直人氣高企,人人都話喺呢度食點心放題,又好食又抵食,終於我都有機會嚟試啦😍呢度個場都幾大,一坐低就可以喺點心紙揀自己想食嘅嘢,如果最後食甜品就要行去另外一面。講一講我推介嘅點心先,第一樣一定係鮑魚燒賣,鮑魚都幾大隻,而且口感好煙韌,燒賣嘅餡料亦都好豐滿🤓招牌嘅蝦多士亦都真係唔錯,薄薄地,不過入面嘅蝦膠餡料好彈牙,而且食落去唔會覺得油膩🥢呀仲有叉燒都係推介別是嘅,燒得幾香,而且肉質都好軟稔🫶🏻另外豉汁排骨同鳳爪係我自己私心偏好,兩款都整得幾好味。
2022-08-20 3385 瀏覽
話說我媽媽食嘢一定會先睇價錢,有時明明想食但見到價錢太貴覺得唔抵就唔叫,為免呢個情況發生,我決定帶佢去食點心放題,任叫唔嬲✌🏻。今次帶爸爸媽媽嚟龍逸軒,主要係因為環境同食物質素有一定嘅保證😆。網上大部分評價都唔差,加上事前有點心紙睇,見到選擇都算多,最緊要係有兩老啱食嘅食物。首先每人入座都會有一粒鮑魚燒賣,不過只限點一次,想繼續食燒賣嘅話就要嗌鵪鶉蛋燒賣,對於我呢啲鐘意食蝦燒賣嘅人嘅講就會覺得唔夠喉🥺。🥗前菜小碟:首要推薦鎮江肴肉,層次分明鹹淡適中,點埋醋啱啱好。貢菜海蜇都可以一試,海蜇切得比較厚,口感更彈牙爽脆。🥟點心:剛剛提過嘅鵪鶉蛋燒賣其實都唔差,屋企人encore咗幾次。我自己就最鐘意沙律醬蝦多士😍,雖然煎炸嘢點都有啲油,但塊多士真係好香好脆,蝦味十足。另外蝦餃、排骨、鮮蝦腐皮卷、鹹水角都係水平之上,特別係蝦餃,都幾大粒同爽脆。不過有兩款點心令我幾失望☹️,首先係芝麻卷,味道好淡冇芝麻香,連甜味都冇乜,仲有XO醬炒腸粉XO醬落得唔夠,淡味左啲。🥭甜品:雪糕同其他蛋糕要行過隔離嘅自助餐自己拎。餐牌上嘅甜品我地叫咗陳皮紅豆沙同埋燕麥香芒卷(其實即係芒果糯米糍),不幸地我哋嘅芒果卷非常

🥗前菜小碟:

🥟點心:

🥭甜品
雪糕同其他蛋糕要行過隔離嘅自助餐自己拎。餐牌上嘅甜品我地叫咗陳皮紅豆沙同埋燕麥香芒卷(其實即係芒果糯米糍),不幸地我哋嘅芒果卷非常酸😖,酸到難以入口,但紅豆沙係OK的。

食到咁上下其實啲單都開始亂,我地去完自助餐個邊拎完甜品返嚟見到,原來嘅兩碗湯無啦啦嚟六碗,瘦肉粥又一變二,我地唔想哂野所以都盡量食(因為疫情關係上咗枱嘅食物唔會再比其他人),但清到最後竟然嚟咗兩個櫻花蝦炒飯,即刻截住叫侍應拎返一個走😂。

價錢方面,早前見到係kkday預訂價錢為$290一位,不過依加九龍酒店變咗檢疫酒店,最快都要11月先再開返🥲,有興趣試嘅朋友要等多陣呀。
原先想係虎年第一篇講下開心事,但疫情下所謂低處未算低,12/6/4 變成 4/2,同多兩個friend食餐飯隨時竹蒿灣見,唉!反正6點後食飯免問,造就了Early Dinner的出現,又或者下午茶食得豐富些少。近日九龍酒店龍逸軒推出以中式點心主打的「精緻點心下午茶」,兩個人食可以,一位更加無問題,相當靈活。供應時間為下午3點45分至5點45分,原價是$294.8,如果經 eshop 訂位,可享8折優惠,算起來不過是$241.2/位,計落都化算。下午茶共有14款食物,已經包埋茶芥加一,仲要有鮑魚燒賣、蝦多士、蝦餃,單尾仲要係鮑汁撈麵,加埋4款甜品,莫講話女士胃口細,就連自己食完都覺飽,因為可以外賣,或者可以考慮做晚餐。餐廳家陣有C同D區,而且酒店衛生條件會較好,坐位間寬敞,食落都安心。前菜分別是鎮江肴肉及涼拌海蜇,都是常見的小食,肴肉味道及質感恰如其分,海蜇亦清爽彈牙。蒸點最有回本氛圍當然係原隻鮑魚燒賣,鮑魚絕非手指公大小,食落柔韌滿有彈性,豬肉鬆軟富肉香,好味。而晶瑩鮮蝦餃的餃皮通透,看得到蝦肉色,摺紋清晰分明,口感清爽,有水準。同行朋友C君最欣賞的香茜素魚翅餃,雖然未夠飽滿,但荽茜的

前菜

蒸點

同行朋友C君最欣賞的香茜素魚翅餃,雖然未夠飽滿,但荽茜的香氣不俗。

煎炸

炸物中竟然有沙律醬蝦多士,上次 a la carte 時炸得啱啱好,而今次就稍微過了火,不過食落都仲好香脆可口。
至於XO醬蘿蔔糕,煎得工整,個人貪心一點,XO醬可以下得更重手。
金勾鹹水角反而炸得幾好,口感煙韌。
香煎牛肉包就要趁熱食,煎得微焦幾香口,而且好似上海生煎包的感覺。

麵點

單尾是鮑魚汁寬條麵,原版本是預先撈好,但個人覺得醬汁另上,任由客人調教醬汁份量效果會更好。

好開心麵條的鹼水味輕盈,拌起鮑魚汁好惹味,滿足。

甜品

甜品都有4款,包括燕麥香芒卷、流沙奶皇煎堆、懷舊芝麻卷以及冰花雪耳燉萬壽果
其實太太幾鍾意香芒卷,軟糯而香甜,芝麻卷無須多講,是童年回憶。
可惜煎堆未夠流心,但都做到外層脆香的感覺。
而冰花雪耳都幾大碗,相信是原本份量上,絕無將價就貨,呷一口,清潤甜美,好啱近日天氣。

講真,200幾蚊已經可以充當晚飯,就算無時間堂食,外賣都係一個不錯的做法。