2014-01-28
開頭BOOK呢間時只係早一星期左右, 但都竟然BOOK到兩張大枱, 我聽到都有D驚, 雖然唔係母親節正日, 但都係早一日, 應該好多人提早慶祝, 我一開頭就會諗, 一係好貴, 話哂都係天后區, 維園附近, 一係唔好食, 如果唔係點會仲BOOK到枱? 當日懷住戰戰兢兢的心情去食, 但估唔到佢又唔算好貴, 味道又唔太差, 只係環境迫咗D, 枱與枱之間太近, 上菜速度又唔係太快, 雖然已經叫SET, 如果唔係分分鐘仲有排等TIM~ 同埋以香港地做節的酒家, 絕大部份都做兩輪, 但呢度竟然只係做一輪, 真係好似唔休做咁, D伙計又唔係太多, 招呼上未係太周到~ 翡翠炒班球唔知係咪八位餐, 所以班球只係得八舊? 味道唔錯, 算唔係好油, 魚身夠實淨 清蒸班頭腩又係鹹咗少少, 但火喉就啱啱好, 熟得嚟又唔會太老~ 金銀蒜開邊蒸龍蝦只係龍蝦仔, 而且每人只分到半邊, 一啖就食完, 有D魚缸水味, 可能响魚缸度養咗好耐, 但肉質尚算爽口~ 鮮蟹肉燕窩粥個個都以為係蟹肉羮, 完全冇人知係燕窩粥, 係後來我拎個MENU睇返, 先知原來係咁名貴的燕窩粥, 真係失覺哂~ 因為唔係好覺有燕窩存在
翡翠炒班球
清蒸班頭腩